Waarom Castreer Je Een Hond?

Waarom Castreer Je Een Hond
Een hond castreren biedt veel voordelen – Een reu die niet gecastreerd is, kan territoriaal gedrag vertonen. Veel ongecastreerde reutjes plassen om die reden buiten, of zelfs in huis. Hyperseksualiteit is een ander veelvoorkomend probleem. Deze honden zullen elk dier bespringen dat ze buiten tegen komen.

 • En ook binnen kunnen ze tegen een been of een tafelpoot oprijden;
 • De honden zijn vaak onrustig;
 • Ze kunnen weglopen om op zoek te gaan naar teefjes;
 • Laat uw hond castreren als hij nog jong is;
 • Dan is de kans groot dat zijn hyperseksualiteit afneemt of zelfs verdwijnt;

Ander typisch gedrag van ongecastreerde honden, is dominantie. Uw dier wil dan hoger in de rangorde komen dan andere honden of mensen. In uitzonderlijke gevallen kan een hond zelfs agressief worden. Hij verdedigt dan zijn huis, of zijn huisgenoten. Dominante honden zijn niet sociaal.

Hun baasjes durven hen niet los te laten lopen, omdat ze achter andere honden aangaan. Laat uw hond castreren, dan  zal het minder dominant of agressief worden. De meeste mensen die hun dier laten castreren, doen dat zodat hij niet meer voor nageslacht kan zorgen.

Puppy’s zijn natuurlijk hartstikke schattig. Maar het valt niet mee om voor elk dier een goede plek te vinden. Naast gedragsveranderingen zijn er ook gezondheidsvoordelen te behalen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Honden die gecastreerd zijn, hebben bijvoorbeeld minder kans op het ontstaan van testikeltumoren en prostaatproblemen.

 1. Bovendien zien we dat gecastreerde reutjes minder vaak ontstekingen hebben aan hun voorhuid;
 2. U ziet het, met de castratie van uw dier zijn veel voordelen te behalen;
 3. Uw hond wordt rustiger en gezonder;
 4. U heeft geen last meer van ongewenst gedrag;

Bent u overtuigd? Wilt u uw hond laten castreren? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak of het opvragen van de kosten voor de castratie. .

See also:  Welke Hond Werd Als Eerste Blindengeleidehond?

Wat kan een gecastreerde hond doen?

Castratie tegen dominantie – Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet! We mogen aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijk hormoon niet met elkaar verwisselen. Als u wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is kunnen wij uw hond een implantaat (suprelorinchip) geven.

Waarom honden dikker worden Na castratie?

Nadelen en risico’s – Ik heb de meest voorkomende situaties besproken met beide dierenartsen; zie hieronder wat de dierenartsen Thies en Martine erover te zeggen hebben. #1 Hond wordt dikker Één van de nadelen dat vaak wordt besproken is dat honden dikker worden nadat ze gecastreerd zijn.

 • De reden hiervan is dat honden minder eten nodig hebben na castratie omdat er geen sperma meer wordt aangemaakt;
 • Daarom wordt er ook geadviseerd om minder eten te geven na castratie en vervolgens de hond wekelijks te wegen;

#2 Vachtverandering Verder zie je bij sommige honden dat er vacht veranderingen optreden en dit heeft te maken met de hormoonverandering nadat ze zijn gecastreerd. Dierenarts Thies geeft echter wel aan dat dit niet zo vaak gebeurd zoals je op het internet leest, maar het gebeurd wel is.

 • Martine geeft aan dat wanneer je een Newfoundlander wilt laten castreren je wel in je achter hoofd moet houden dat deze honden vaker een moeilijke vacht krijgen;
 • Dit geldt ook voor een Cockers Spaniel en een Afghaanse Windhond;

Dit betekent dat deze honden + – vier keer per jaar getrimd moeten worden. Met zulke type honden zou Martine er zelf niet voor kiezen om de reu of teef hond te laten castreren. Of er moet een goede reden zijn om de teef te castreren, zoals:

 • Het gezin nog een hond in huis heeft en dit dan een reu is
 • Dat wanneer de teef zo frequent loops is het eigenlijk voor de hond zelf niet meer te doen is
 • Dat ze ontzettend van slag is van de schijnzwangerschap
See also:  Hoe Vaak Moet Hond Ontwormd Worden?

Daarnaast zijn er ook ontzettend veel voordelen wanneer je een teef steriliseert, maar iedere hond en situatie is weer anders. Daarom is er volgens Martine geen intergraal advies mogelijk en je in principe altijd de voor- en nadelen tegen elkaar weg moet strepen. #3 Heup en knie problemen na castratie Een Puppygroep. nl volger, Cosima, krijgt over enkele weken haar Newfoundlander pup thuis.

 • Cosima vroeg zich af of gecastreerde honden een verhoogde kans hebben op heup en knie problemen;
 • Martine geeft aan dat er enkele onderzoeken zijn die dit bevestigen en dit is dan vooral bij gecastreerde honden waarbij de groeischijven nog niet gesloten zijn;

Wanneer je een hond castreert terwijl de groeischijven nog niet gesloten zijn, dan groeien ze langer door dan normaal. Gemiddeld gesproken zijn de groeischrijven van teven gesloten wanneer ze haar eerste loopsheid heeft gehad. Maar als je er écht zeker van wilt zijn zou je een röntgenfoto kunnen laten maken. De hondenrassen die Martine bedoelt, zijn:

 • Grote Zwitserse sennenhond
 • Boxer
 • Rottweiler
 • Honden die moeite hebben als jonge hond om zindelijk te worden

Mocht jouw hond incontinent worden, dan is er ook medicatie beschikbaar die dit probleem tegengaat. De ene hond reageert hier beter op dan de andere hond. Maar om terug te gaan naar de oorsprong hiervan. Bij de gemiddelde hond is de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking zo groot, dat het beter is om de hond te castreren. Als je er voor kiest om je hond (teef) niet te castreren, dan is het advies om een  jaarlijkse controle  te doen of ze baarmoederontsteking of melkkliertumoren ontwikkelt.

See also:  Welke Maat Urn Hond?

#4 Incontinent door een castratie Het zijn maar enkele rassen die gevoelig zijn voor incontinentie na castratie en Martine geeft aan dat zij bij deze rassen liever niet adviseert om te castreren, tenzij ze bijvoorbeeld een baarmoederontsteking of melkkliertumoren hebben.

#5 Risico’s opereren Honden die gecastreerd/gesteriliseerd worden, worden onder narcose gebracht en 1 op de 1400 honden kunnen hierdoor overlijden. Dit lijkt misschien een grote kans op overlijden, maar Thies geeft echter wel aan dat de kans op overlijden tijdens het uitlaten op straat nog vele male groter is.

Verder is het zo dat ze bij teefjes tijdens de castratie in de buurt van slagaderen aan het werk zijn, waardoor er een bloeding kan ontstaan. En als laatst geeft Thies aan dat ieder dier of mens die geopereerd wordt een infectie kan krijgen na de operatie, waardoor hij of zij dan antibiotica krijgt.

Honden die gecastreerd worden mogen na tien dagen alles weer, mits er geen ontstekingen zijn ontstaan.

Kan castratie zorgen dat uw hond rustiger wordt?

Castratie tegen dominantie – Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet! We mogen aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijk hormoon niet met elkaar verwisselen. Als u wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is kunnen wij uw hond een implantaat (suprelorinchip) geven.

Wat is de leeftijd van de castratie?

Op welke leeftijd een reu castreren? – Thies adviseert in het algemeen om te wachten met castratie tot één jaar of anderhalf jaar bij een reu, omdat ze door de puberteit ook al gedragsveranderingen meemaken. Als je hond pus onder zijn voorhuid aanmaakt, dan kun je hem ook al eerder castreren.