Waarom Een Hond Nemen?

Waarom Een Hond Nemen

  01/02/2016 Een hond kan je hele leven veranderen. Wist je dat een hond ons gezond en gelukkig kan maken? Hondenbezitters weten het al, maar je hoeft geen hond te hébben om toch te kunnen genieten van een hond. Want ook als oppas of hondenuitlater kun je al moois ervaren dat de hond de mens te bieden heeft.

  • Dit zijn de redenen waarom een hond ons gelukkig maakt: 1) Je bent nooit meer alleen Met een hond heb je een maatje die er altijd voor je is, die je niet veroordeelt en die áltijd blij is dat je er bent;

  Stel: je wordt wakker met een ochtendhumeur, je zit niet zo lekker in je vel vandaag. Maar dan komt je blije vriendje al kwispelend aanlopen. Hij legt z’n kop op je schoot en kijkt je met grote, lieve ogen aan: “Baasje, wees maar niet verdrietig. Zullen we naar buiten gaan?” En weg is je ochtendhumeur 🙂 2) Je krijgt voldoende buitenlucht.

  1. en je komt op de mooiste plekken! Drie tot vier keer per dag moet de hond worden uitgelaten;
  2. En wie dat eenmaal gewend is weet dat dat geen straf is;
  3. In het drukke, dagelijkse leven op het werk of binnen achter de computer, is het fijn om buiten weer helemaal op adem te komen;

  Met de hond leer je de mooiste plekjes in de buurt kennen. Je komt elke dag in de mooiste bossen en parken, waar je hond heerlijk kan ravotten en jij lekker tot jezelf kunt komen. Wie dagelijks met z’n hond wandelt voelt zich beter, gezonder en krijgt de kans elke dag te genieten van de natuur. Waarom Een Hond Nemen 3) Een hond leert je veel over jezelf Een hond is net een spiegel. Honden zijn goudeerlijk en hun reactie op menselijk gedrag is puur en ongefilterd. Hij reageert dan ook heel direct op jouw gedrag en emoties. Dat kan best confronterend zijn: hij pikt jouw stress, angst of boosheid feilloos op. Maar ook je vertrouwen en kalmte heeft effect op de hond.

  Wie z’n hond goed wil leren kennen zal ook zichzelf leren kennen. En dat levert een bijzondere band met je hond op! 4) Met je hond doe je leuke sociale contacten op Met een leuke hond ben je altijd een interessante voorbijganger: “wat een lieve hond! hoe heet hij?”  En wie weleens met honden wandelt weet dat je meestal in contact komt met andere hondenbezitters.

  Dat is leuk, want je kunt dan ervaringen uitwisselen over jullie honden. En de honden kunnen leuk met elkaar spelen! Natuurlijk, niet iedereen zit altijd om een praatje verlegen, en als je er geen zin in hebt kun je ook vriendelijk gedag zeggen en doorlopen. Maar wie wel zin heeft aan leuke nieuwe contacten heeft aan een hond een fijne sociale vriend! Waarom Een Hond Nemen 5) Een hond is gezond Dat rijmt en het is nog waar ook! Een hond is hartstikke goed voor je gezondheid. Niet alleen omdat je er van in beweging moet komen, maar het hebben van een huisdier kan ook helpen je stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen en bij de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ endorfine. Met een hond herstellen mensen ook sneller en beter na ziekte, en het hebben van een huisdier is ook gunstig voor de gezondheid van ouderen.

  En kinderen die met honden opgroeien ontwikkelen minder vaak allergieën en astma. 6) Een hond maakt je kind gelukkig Geen groter geschenk voor een kind dan hem of haar op te laten groeien met huisdieren.

  Tegen een hond kan het kind al zijn geheimen vertellen. De hond oordeelt niet en zal er altijd voor je zijn! Onderzoek heeft dan ook aangetoond dat het hebben van huisdieren goed is voor de emotionele en fysieke gezondheid van kinderen. En wie al vroeg verstandig en voorzichtig om leert gaan met huisdieren heeft daar z’n hele leven lang profijt van. En de dieren natuurlijk ook! Waarom Een Hond Nemen 7) Een hond geeft zin aan het leven Want het hebben van hond is een grote verantwoordelijkheid. In de ogen van de hond ben jij als baas zijn hele wereld, de allerbelangrijkste persoon in zijn leven. Hij is afhankelijk van jou. Jij bent verantwoordelijk voor zijn fysieke en mentale gezondheid. Klinkt dat eng? Voor hondenbezitters is dat juist mooi. Je geeft zo’n prachtdier een mooi leven.

  Zeker wie weleens een hond geadopteerd heeft weet hoe geweldig het is om zo’n beestje een fijn thuis te geven. Een hond geeft echt kleur aan je leven! Omdat het hebben van een hond zo’n belangrijke taak is, is het natuurlijk wel belangrijk dat je er goed over nadenkt.

  Lees hier meer over de aanschaf van een hond. En waarom maakt jouw hond jou gelukkig? Wat is er zo mooi aan het hebben van een hond? Deel je mooiste hondenverhalen in de comments of op onze Facebookpagina Paulien.

  Is een hond nemen een goed idee?

  Honden helpen tegen depressies – Uit onderzoek afkomstig uit 2011 is gebleken dat honden gelukkig maken. Wie naar zijn of haar viervoeter kijkt, maakt oxytocine aan. Dit is een stofje dat voor een gevoel van geluk en saamhorigheid zorgt. Het wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd.

  Waarom hond in huis nemen?

  Het is goed voor kinderen – Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien met een huisdier minder allergieën ontwikkelen. Kinderen die opgroeien in een superschoon huis zullen later sneller allergieën krijgen. Daarnaast ontwikkelen kinderen meer empathie wanneer ze opgroeien met bijvoorbeeld een hond om zich heen.

  Zou ik een hond nemen?

  De hond is een van de populairste huisdiersoorten in Nederland. Dat is niet zo verwonderlijk, want aan het hebben van een hond zitten veel leuke kanten: honden zijn fijne kameraden die naar veel plaatsen mee kunnen, ze kunnen veel leren waardoor ze zich in allerlei situaties kunnen aanpassen, ze zijn graag bij mensen, ze houden ervan om samen met hun eigenaar te wandelen of sporten en we kunnen met hen communiceren waardoor er een band ontstaat tussen hond en eigenaar.

  Een hond is dus een huisdier waar u veel aan kunt hebben, vooral als u bij de aanschaf van een hond weloverwogen te werk gaat. Door een juiste keuze voor een bepaalde hond en een goed aanschafadres kunt u veel problemen voorkomen.

  Bekijk eerst deze 6 belangrijke tips over de aanschaf van een hond. Accepteer alle cookies om deze video te bekijken. Wijzig uw cookie instellingen Honden kunnen geweldige huisdieren zijn, maar de beslissing om een hond te nemen is er een om goed over na te denken.

  • Want het hebben van een hond brengt veel consequenties met zich mee: een hond kost tijd, energie, aandacht en geld, en niet even maar jarenlang;
  • Natuurlijk krijgt u daar ook veel voor terug: een leuke vriend om samen actief te zijn, een reden om naar buiten te gaan, iemand die altijd blij is u te zien of een knuffel te krijgen;

  Sta vooraf eens stil bij wat u zich voorstelt bij het hebben van een hond. Welke verwachtingen heeft u, en zijn die realistisch? Hoe fantastisch honden ook kunnen zijn, het blijven honden, met leuke en minder leuke kanten, voordelen en nadelen. Zorg er dus voor dat u een goed beeld krijgt van het leven met een hond, bijvoorbeeld door met andere hondeneigenaren te praten.

  Wat zijn de voordelen en nadelen van een hond?

  Voor- en nadelen Verder kan een hond eenzaamheid tegengaan en empathie leren. Daarnaast kun je gezond worden, door je hond regelmatig uit te laten en met je hond te spelen. De nadelen zijn dat de kosten van je hond op kunnen lopen; om medische redenen of door het kopen van eten en speeltjes.

  Hoe weet je dat je klaar bent voor een hond?

  Belangrijk is om te kijken of jullie situatie het toelaat om een hond in huis te nemen. Hieronder zal ik een aantal punten benoemen waar je aan kan denken. – 1. Zit iedereen te wachten op een hond? Het komt vaak voor dat niet iedereen van het gezin de komst van een pup of hond ziet zitten.

  1. Wil je ervoor zorgen dat je een goede start maakt, dan is het belangrijk dat de hond ook echt welkom is;
  2. Niemand wil ergens zijn waar hij of zij niet welkom is;
  3. Is er echt tijd voor de hond? Een hond in huis zorgt voor een andere levensstijl;

  Je zult rekening moeten houden met de hond en aanpassingen moeten maken in je leven. Ga dus eens kijken voordat je een hond in huis haalt of je hier echt tijd voor hebt. Kijk hierbij naar het aantal uur dat je werkt, de tijd dat het gezin in beslag neemt en misschien andere verplichtingen of hobby’s.

  Hoeveel tijd hou je dan over? En is dit genoeg tijd voor een hond? Heb je dan de tijd om hem goed uit te laten, met hem te spelen en op te voeden? Want als je eenmaal een hond in huis hebt wordt hij een onderdeel van het gezin die ook aandacht en tijd vraagt.

  Zijn de taken goed verdeeld? Het is belangrijk om te bespreken wat er van elk lid van het gezin wel of niet verwacht wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: – Wie gaat de hond uitlaten en hoe lang? – Wie gaat hem eten en drinken geven? – Wie gaat met de hond spelen? – Wie heeft de hoofdtaak voor het opvoeden van de hond? – Wie gaat de hond trainen of meenemen naar trainingen? – Weet je al naar welke hondenschool of gedragstherapeut je wilt gaan? Natuurlijk kunnen hier nog meer punten aan toegevoegd worden.

  Het is goed om van tevoren alles duidelijk te hebben zodat iedereen weet wat er wel of niet van hem of haar verwacht wordt wanneer de hond in huis komt. Waar gaat de hond heen met de vakantieperiodes? Het gebeurt helaas nog te vaak dat een hond gedumpt wordt met de vakantieperiode.

  Nu zeg ik niet dat jij dit gaat doen natuurlijk, maar wel is het belangrijk om hier al over na te denken. Waar gaat de hond heen als jullie op vakantie gaan? Gaat de hond mee of heb je een logeeradres voor hem? Het is goed om dit soort punten van tevoren al duidelijk te hebben.

  • Beter goed voorbereid dan achter de feiten aanlopen;
  • Ben jij bereid om je vrijheid weg te geven? Een hond in huis hebben is hartstikke leuk;
  • Houd er alleen wel rekening mee dat je niet te pas en te onpas het huis kan verlaten;

  Je zult bijvoorbeeld eerst moeten kijken of de hond goed is uitgelaten. En daarbij kan je natuurlijk niet zomaar een hele dag van huis zijn. Begrijp me niet verkeerd, uiteraard kan je best je hond een paar uurtjes alleen laten. Alleen, een hond is een gezelschapsdier en hij is graag samen met het gezin.

  1. Last-minute ideeën zijn dan niet meer mogelijk;
  2. Je zult overal bewust over na moeten denken en indien nodig stappen ondernemen;
  3. Laat dus niet je hond zeven dagen in de week acht uur alleen;
  4. Niet alleen is het niet leuk voor de hond, ook werkt dit nadelig voor de band tussen jou en je hond en kan dit gaan zorgen voor probleemgedrag;

  Denk hierbij bijvoorbeeld aan spullen kapot kauwen in huis of verlatingsangst uiten door te piepen en te blaffen. Heb jij er de financiële ruimte voor? Net als alle andere spullen en dieren, wil je er rekening mee houden dat er extra geld vrij gemaakt moet worden.

  Je hebt immers geld nodig voor voer, speeltjes, spulletjes, training bij een hondenschool of hondengedragsdeskundige indien nodig. En natuurlijk wil je rekening houden dat er een grote kans is dat je een keer met je hond naar de dierenarts moet.

  Bekijk dus goed of je de financiële ruimte hebt om een hond te kunnen onderhouden. Tot slot: Denk dus eerst goed na over de bovenstaande punten. Een hond in huis halen doe je niet zomaar, maar moet een weloverwogen beslissing zijn. Kan je alle vragen bewust positief beantwoorden dan heb je de eerste stappen al gezet naar een leuk leven met je hond! Ben jij klaar voor de volgende stap? Dan is de blog: Succesvolle match met jouw adoptiehond een aanrader!.

  Kan je een hond nemen als je fulltime werkt?

  Oplossingen om een hond en werk te combineren – Een fulltime baan en een hond is dus geen ideale combinatie maar er zijn wel oplossingen te vinden waardoor je toch je maatje in huis kan hebben, ondanks je drukke baan:

  • Er zijn steeds meer pensions die ook een dagopvang hebben. Hier kan je je hond ‘s ochtends heen brengen en na je werk weer ophalen. Je hond heeft dan lekker gespeeld met andere honden en is meestal totaal gesloopt als hij thuis komt. Een goede dagopvang zorgt voor een goede dosering van spelen en rust. Helaas zijn er nog honden-pensions die de honden simpelweg op een veld ‘gooien’ en ze daar gewoon laten.

  Waarom Een Hond Nemen

  • Een honden-uitlaatservice kan ook uitkomst bieden. Je hond geniet van een lekkere boswandeling met andere honden en wordt moe maar voldaan weer thuis afgezet. De meeste uitlaatservices werken met groepen van honden. Een enkele uitlaatservice biedt (ook) een individuele wandeling met je hond aan. Je kan dus kiezen: net wat bij jouw hond en bij jouw situatie past.

  Voor een Hondenuitlaatservice met een groep honden en voor het hondenpension is het wel een vereiste dat je hond sociaal is en geniet van het contact met andere honden. Anders doe je hier niemand een plezier mee.

  • Misschien is het mogelijk tussen de middag naar huis te gaan om een lekkere wandeling te maken of heb je iemand in je omgeving die deze taak op zich wil nemen. Zo zijn er parttime werkenden die een co-uitlaat-plan hebben met een buurvrouw: dus als je ieder 2 of 3 dagen per week werkt kan je soms op je vrije dagen de buurhond mee uitlaten, en op jouw werkdagen neemt je buurvrouw jouw hond mee. Bij sommige banen is het zelfs mogelijk je hond mee naar kantoor te nemen. Dat is soms de fijnste oplossing voor jou en je maatje!

  Waarom Een Hond Nemen

  • Als je een part-time baan hebt waarbij je hond een uur of vier alleen moet zijn , is het prima te combineren. Je hebt dan voldoende tijd om in de behoeften van je hond te voorzien: mits je na je werktijd even volle aandacht hebt voor je hond. Het is wel handig om iemand achter de hand te hebben die in geval van ziekte of onverwachts overwerk de zorg even op zich kan nemen.
  • Als extra tip: soms is er een gezin of gepensioneerd echtpaar in je omgeving die best graag een hond zouden willen hebben: maar niet 100% ‘gebonden’ willen zijn aan een hond. Of om andere redenen niet aan een eigen hond willen beginnen. Vaak zijn deze mensen bereid (én enthousiast) om in te springen bij de opvang en verzorging van je hond. Zorg altijd wél voor een noodoplossing voor als iemand ziek is of verhinderd is.

  Heb je een energieke hond en wil je toch een paar uur aan het werk? Dan zijn deze tips ook handig om te weten >> Kortom: als je écht wil zijn er verschillende mogelijkheden om een hond en werk te combineren. Heb jij zelf ervaring hiermee?  Laat het hieronder weten: je helpt er ongetwijfeld ook andere (aankomende) hondeneigenaren mee. Joyce Rookhuizen is gediplomeerd hondentrainer en gedragstherapeut sinds 2007. Haar werkzaamheden bestaan uit het geven van privétrainingen, gedragsconsulten en het schrijven van artikelen over haar grootste passie. Niet alleen honden hebben haar interesse. Ook op mensengebied heeft ze de nodige opleidingen afgerond, waaronder Cognitieve Gedragstherapie.

  Omgekeerd zijn er helaas ook pensions waar de honden vrijwel de hele dag in een kennel (hok) zitten. Beide extremen zijn niet wenselijk natuurlijk: dus vraag altijd goed door en bezoek een dagopvang vóórdat je jouw hond erheen brengt, zodat je kunt uitzoeken of deze opvang bij jouw hond past.

  In haar trainingen valt deze kennis mooi samen..

  Wat kost een hond gemiddeld per maand?

  Verzorgingskosten van een hond – Voor de verzorging, voeding en dierenartskosten voor inentingen van je hond moet je rekenen op zo’n €1000,- per jaar, wat neerkomt op zo’n €85,- aan kosten per maand. Daar kunnen ook nog andere kosten bijkomen, bijvoorbeeld kosten voor chippen of extra kosten bij ziekte.

  Is een hond veel werk?

  Hoeveel tijd heb je? – Allereerst is het belangrijk om te bedenken hoeveel tijd je wilt (en kunt) vrijmaken voor een hond. Bedenk hierbij ook goed dat met een beetje geluk een hond heel oud kan worden. Je moet dus niet alleen nu genoeg tijd hebben, maar ook in de toekomst. Hou ook rekening met kinderen die nu mogelijk de hond uitlaten mogelijk uit huis gaan in de toekomst. Hoeveel tijd kost een hond? De tijd die een hond minimaal in beslag neemt hangt af van de gekozen soort.

  1. Jachthonden hebben bijvoorbeeld veel meer beweging nodig dan schoothondjes;
  2. Maar alle honden zijn van nature roedeldieren en zullen niet gelukkig worden als ze hele dagen alleen doorbrengen;
  3. Waar je minimaal aan moet denken bij een volwassen hond is; vier maal daags uitlaten, waarvan een keer een half uur, regelmatig borstelen en spelen;
  See also:  Waarom Snuffelt Een Hond In Je Kruis?

  Een puppy moet vaker uitgelaten worden, en de opvoeding zal ook veel tijd in beslag nemen. Vakanties Bedenk ook hoe je graag je vakantie doorbrengt, kan de hond in de toekomst mee, of moet hij naar een pension? Een hond kan niet zomaar het vliegtuig in, en ook als je met de auto de grens over wilt moet aan veel eisen voldoen.

  Hoe verandert je leven met een hond?

  Je zult een nieuwe prioriteit hebben: zorgen voor iets, of iemand van wie je heel veel houdt. Het hebben van een hond gaat veel verder dan alleen het uitlaten of trainen. Je investeert in een vriend voor het leven die onvoorwaardelijk van je houdt. Wees voorbereid op de speciale band tussen de hond en jouzelf.

  Heb ik genoeg tijd voor een hond?

  Tijd die je dagelijks kwijt bent – Gemiddeld ben je aan je volwassen hond 2-3 uur per dag kwijt. Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit.

  Waarom wel of geen puppy?

  Vrijwel iedereen met een hond zal vertellen hoe geweldig deze wel niet is. Een hond volgt je altijd trouw volgt en denkt dat jij de meest geweldige persoon in de wereld bent. Misschien denk je nu, ik ga een hond kopen! Zorg er wel voor dat u staat bent om voor deze hond te zorgen en uw verantwoordelijkheden te nemen. Waarom Een Hond Nemen Als je lange dagen moet werken, regelmatig op zakenreis gaat of graag op vakantie gaat is een hond waarschijnlijk geen goede keuze. Er zijn wel mogelijkheden om uw hond naar vrienden of familie te brengen of bijvoorbeeld gebruik te maken van een honden uitlaatservice, in sommige gevallen is dit dé oplossing. Houd wel in gedachten dat het grootste gedeelte van de opvoeding en verzorging van uw hond nog steeds bij u ligt, dit kan behoorlijk tijdrovend zijn.

  • Hieronder staan 7 voorbeelden voor mensen die beter geen hond kunnen nemen;
  • Je bent niet genoeg thuis om voor een hond te zorgen;
  • Jij of iemand in huis heeft een heftige allergie voor honden;
  • Een lichte allergie voor huisdieren kan in sommige gevallen onder controle gehouden worden;

  Wanneer iemand in het huishouden ernstige of zelfs levensbedreigende reacties heeft door het dier is het niet mogelijk om er een te houden. Indien u toch graag wat tijd door wilt brengen kunt u wellicht een keer bij andere mensen thuis op een hond passen of bij een lokaal dierverblijf of asiel.

  • Je wilt heel graag een puppy, want puppies zijn schattig;
  • Uiteraard zijn puppies schattig;
  • Uw social-media kanaal zal vele male interessanter worden wanneer u dagelijks foto’s post van die schattige pup;
  • Houdt er echter rekening mee dat die kleine bruin/zwarte pluizenbol veranderd in een grote Berner sennenhond van 40+ Kg welke in zijn eentje de hele bank nodig heeft;

  Ook kosten sommige honden en u een kapitaal aan hondenvoer. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat puppies altijd veranderen in volwassen honden. Zorg er dus voor dat je weet hoe die schattige pup er uit ziet wanneer deze volwassen is, kijk dus goed naar het ras.

  Je bent er financieel (nog) niet klaar voor. Honden zijn dol op taken en opdrachten, helaas niet die opdrachten die ervoor zorgen dat er brood op tafel komt. Kijk alstublieft goed naar uw financiële situatie alvorens u een hond aan gaat schaffen.

  Houdt rekening met kosten voor gezondheidszorg, vaccinaties, speelgoed, shampoo, bakken, mand, halsband, riem, bench, voeding en eventuele andere dingen. Hoe voorzichtig u ook bent, ongelukken kunnen altijd gebeuren, hoewel een verzekering kan helpen zijn dierenarts afspraken en operaties in sommige gevallen een aanslag op uw portomonnee.

  • Je bent helemaal dol op je geweldige huis met nieuwe meubels;
  • Ga er niet van uit dat uw Golden retriever geen haren gaat verliezen omdat dit goed te zien is op uw donkere vloer of meubels;
  • Een huisdier betekent dat u verplicht wordt om meer schoon te maken dan u wellicht gewend bent en dat je zijn poep of plas ook weleens op moet ruimen als er een “ongelukje” gebeurt in huis;

  Je wilt dat je kinderen voor de hond gaan zorgen Dit is een belangrijk punt. Kinderen zullen veel tijd gaan doorbrengen met een hond en hebben wellicht al jaren gesmeekt voordat deze er eindelijk kwam. U kunt er echter niet vanuit gaan dat een kind de volledige opvoeding van een hond op zich kan nemen.

  Uiteindelijk is het welzijn en de opvoeding van een hond de verantwoordelijkheid van een wolwassene. Je bevind je niet in de juiste fase van je leven. Wanneer je dol bent op een hond is zijn korte levensduur (vergeleken met mensen) nooit lang genoeg.

  Houdt er vooraf wel rekening mee dat een hond in de meeste gevallen voor 10 jaar of langer in je leven komt. Dit vraagt veel verantwoordelijkheid en die moet je wel kunnen dragen. Ben je van plan om nog (fulltime) te gaan studeren, wil je nog die wereldreis gaan maken of heb je andere grootse plannen? Dan is dit waarschijnlijk (nog) niet het juiste moment om een hond te nemen.

  Waarom geen hond in huis?

  De Koran en honden –

  • Het vlees van honden en katten mag een moslim niet eten, omdat de profeet de moslims heeft verboden om (wilde) dieren met verscheurende hoektanden te eten.
  • Je mag als moslim voor een hond of een kat geen koopsom aannemen. Het is verboden een hond of kat voor geld te verkopen
  • Honden mogen niet in huis gehouden worden omdat er dan geen engelen meer binnen komen en de engelen zijn in de Koran belangrijk.
  • Honden mogen wel gehouden worden ter bewaking van huis en erf, het hoeden van het vee en in de jacht.
  • Het speeksel van een hond is onrein en uitsluitend het speeksel. Als een hond heeft gegeten of gedronken uit een pan of iets waar mensen ook uit eten of drinken dient deze 7x gereinigd te worden waarbij 1x met zand.
  • Maar of ze nu rein zijn of niet, de honden moeten in hun aard worden geaccepteerd worden en fatsoenlijk behandeld worden.
  • Als je als moslim een hond houdt in de stad of op het platteland zonder dat hij tot doel heeft het bewaken van huis en haard, het hoeden van het vee of de jacht dan is het niet helemaal duidelijk of dit nu helemaal verboden is volgens de Koran, of dat het “je eigen keuze is” en dat de “straf” die erop staat dat er elke dag 1 of 2 qiraataan van je beloning af gaat. (en als ik het goed heb begrepen krijg je qiraataan als je iets goeds doet)
  • Reden dat het speeksel van honden als onrein wordt aangemerkt: In het speeksel van de hond kan zich de pasteurellose bacteir bevinden die infecties kan veroorzaken. Het speeksel kan de “waterzakziekte” veroorzaken, een parasitaire ziekte die de ingewanden van de mens kan treffen 3. Een ziekte veroorzaakt door de lintworm
  • Hij die medelijden heeft met (zelfs maar) een spreeuw en zijn leven spaart, voor hem zal God genadig zijn op de Dag des Oordeels. ”  Wat dus betekend dat mishandeling van dieren gestraft wordt in de Koran

  De bijbel en honden Zoveel als er in de Koran of in de hadith’s te vinden is over honden zo weinig of zelfs helemaal niets vind je in de bijbel. Er staan in de bijbel wat algemene teksten over dieren waar ik in een ander blog graag op terug kom maar iets specifieks over honden vind ik er niet in terug..

  Hoe lang kun je je hond alleen laten?

  Honden zijn van nature graag bij hun groepsgenoten. Onze huishonden moeten echter regelmatig alleen thuis blijven. Voor een paar uur is dat meestal geen probleem, maar het moet de hond wel eerst aangeleerd worden. Hij moet het vertrouwen krijgen dat u altijd weer terug zult komen. Besteedt u hier te weinig aandacht aan, dan is de kans groter dat uw hond angst voor alleen zijn ontwikkelt.

  Hij kan dan bijvoorbeeld gaan blaffen, het huis slopen of onzindelijk worden als u hem te lang alleen laat. Angst om alleen te zijn is heel vervelend, zowel voor de hond als voor u. Het is niet altijd te voorkomen, maar u maakt de kans dat uw hond angst ontwikkelt zo klein mogelijk als u hem stap voor stap aanleert om alleen thuis te blijven.

  Heeft u een pup, begin dan op jonge leeftijd al met oefenen. Ook als u een nieuwe volwassen hond heeft, is het verstandig om voorzichtig te bekijken of de hond wel of niet alleen kan zijn. Ook al kon de hond in zijn vorige huis wel goed alleen thuis zijn, alleen blijven in een nieuwe omgeving brengt altijd meer stress met zich mee.

  1. De hond zal eerst bij u moeten wennen dus bouw het alleen blijven altijd langzaam op;
  2. Bij een hond die niet alleen kan blijven zonder angstig te worden, gaat het vaak om de aanwezigheid van mensen in het algemeen;

  In dat geval is een oppas voldoende om de hond rustig te houden. Er zijn echter ook honden die zo gehecht zijn aan één bepaald persoon dat ze er niet tegen kunnen als ze van die persoon (of enkele specifieke geliefde personen) gescheiden zijn. In zo’n geval helpt een oppas dus niet! De laatste vorm is in feite échte ‘verlatingsangst’; de eerste is ‘angst om alleen te zijn’.

  Beide vormen worden bij honden echter vaak verlatingsangst (of in het Engels ‘separation anxiety’) genoemd en die term zullen we hier ook gebruiken. Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn.

  Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.

  1. Moet u toch eens langer weg, schakel dan een oppas of uitlaatservice in;
  2. Pups hebben veel contact en toezicht nodig en kunnen niet lang alleen zijn, 4 uur is voor hen veel te lang;
  3. Als u een pup in huis neemt, moet u er dus rekening mee houden dat u zeker het eerste half jaar niet lang van huis kunt! Er is veel verschil in hoe vervelend honden het vinden om alleen te moeten blijven;

  Erfelijke aanleg speelt een rol. Uit sommige onderzoeken komen verschillen in gevoeligheid tussen rassen; zo is er een onderzoek waarbij Cocker Spaniels, Schnauzers en Teckels gevoeliger dan gemiddeld leken te zijn en in een ander onderzoek werden ook Engelse Springer Spaniels en Golden Retrievers genoemd.

  • Er zijn echter ook onderzoeken waarin geen verschil tussen rassen werd gezien;
  • Ook binnen een ras kunnen er foklijnen zijn waarin de honden meer moeite hebben met alleen blijven en een grotere kans hebben om verlatingsangst te ontwikkelen;

  Honden die van een rescue organisatie komen zijn vaak extra gevoelig. Dit kan komen doordat ze als pup geen veilige hechting hadden met het moederdier, bijvoorbeeld door slechte omstandigheden tijdens het leven op straat of jong verlies van hun moeder. Mogelijk kunnen deze pups daardoor in hun latere leven hechtingsproblemen krijgen, zoals overmatig gebonden zijn aan een of enkele personen.

  Dat kan overigens ook gelden voor asielhonden. Bij plaatsing vormen zij vaak snel een sterke band en zijn dan extra gevoelig voor het (tijdelijk) verbreken daarvan. Daarnaast kunnen opgedane ervaringen invloed hebben op het ontwikkelen van angst voor alleen zijn.

  Kijk dus altijd naar uw hond en hoe deze reageert. De training moet hierop afgestemd worden. Die training houdt in dat u heel geleidelijk het alleen blijven moet gaan introduceren en aanleren. Bij de ene hond zult u veel sneller door de stappen kunnen gaan dan bij de andere.

  • De in dit artikel beschreven opbouw geldt voor honden die nog niet geleerd hebben om alleen te blijven, zoals pups, en die nog niet bang zijn om alleen te zijn;
  • Bij het leren om alleen te zijn is het heel belangrijk dat u de oefening langzaam opbouwt;

  Het is namelijk de bedoeling dat de hond het vertrouwen krijgt én houdt dat u altijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden. Heeft u te veel haast en laat u de hond te lang alleen, dan zal hij zich onrustig gaan voelen en kan stress zich gaan opbouwen.

  Dat vervelende gevoel dat hij dan heeft, zal hij gaan koppelen aan het alleen zijn. Het gevolg is dat hij voortaan steeds als hij alleen moet blijven, ook al is het maar even, dat gevoel weer krijgt. Hij is het vertrouwen kwijt dat u snel weer terugkomt.

  Dit moet u voorkomen omdat het erg moeilijk is om dat vertrouwen weer terug te krijgen, u moet dan helemaal opnieuw beginnen met oefenen! Overhaast het dus niet, laat de hond het tempo bepalen. Ook al lijkt het langzaam te gaan, u bereikt zo uw uiteindelijke doel sneller.

  Begin niet met oefenen om alleen te blijven op momenten dat uw hond vol energie zit. Kies eerder de momenten uit dat hij moe is van het wandelen of spelen. Hij zal dan veel sneller rustig blijven liggen op zijn eigen plek.

  Natuurlijk is het ook verstandig als de hond voor het oefenen zijn behoeften heeft kunnen doen. Een eerste voorbereiding voor het alleen thuis blijven is om ervoor te zorgen dat uw hond zelfstandig is. Voor honden die constant achter hun eigenaar aanlopen in huis en eraan gewend zijn dat de baas altijd in de buurt is, is het contrast erg groot als de baas even weg moet.

  • Leer de hond dus om ook terwijl u thuis bezig bent, rustig in de kamer of op zijn eigen plek te blijven liggen in plaats van u te volgen;
  • Dit oefent u eerst terwijl u in dezelfde kamer bent, daarna kunt u ook een paar tellen de kamer verlaten;

  Zorg dat de hond iets te doen heeft, bijvoorbeeld dat er speelgoed ligt waar hij veilig op kan kauwen. Als dit goed gaat, dan kunt u voorzichtig de tijd dat u de kamer uit bent wat opbouwen. Hoe snel dat kan, ligt aan de reactie van uw hond. Maak de tijd eerst langer met stapjes van een paar seconden; kunt u zonder problemen een minuut wegblijven dan kunt u de stappen wat groter gaan maken (bijvoorbeeld met stapjes van 10-20 seconden tegelijk).

  Hoe langer u weg kunt blijven, hoe groter u de stappen kunt maken, maar kijk naar uw hond om te bepalen wat voor hem haalbaar is. Zorg er hierbij voor dat u de tijd niet alleen maar steeds langer maakt maar kom tussendoor ook regelmatig weer snel terug.

  Geef bij de oefeningen in huis geen aandacht aan de hond. Let op: misschien slaapt uw hond beneden in de huiskamer en gaat dat prima. Dat betekent echter niet dat hij overdag ook zo lang alleen kan blijven! Het naar bed gaan is voor de hond een hele duidelijke context en veel honden hebben snel in de gaten dat u niet echt weg bent.

  • Bovendien zijn ze dan moe en al snel wennen ze eraan dat dit een dagelijks terugkerend ritueel is;
  • Het is heel anders voor hem als u overdag weggaat;
  • Heeft u een pup of een nieuwe hond waarvan u bang bent dat hij dingen kapot zal maken of dingen doet die niet mogen als u even weg bent? Dan kunt u overwegen hem in een bench of andere veilige ruimte te zetten tijdens de oefeningen;

  U moet hem dat echter wel eerst aanleren! Daarover leest u meer in het artikel over ‘ Een hondenbench gebruiken ‘. Als u de hond rustig een tijdje alleen kunt laten terwijl u elders in huis bent zonder dat hij zich daar druk om maakt, kunt u beginnen met oefeningen waarbij u ook echt het huis verlaat.

  Bouw ook dit voorzichtig op: eerst doet u alleen de voordeur open en weer dicht, later stapt u heel even naar buiten. Zorg ervoor dat u altijd terug bent voordat de hond nerveus begint te worden! Maak de tijd dat u weg bent steeds een paar tellen langer, maar bouw tussendoor ook weer steeds kortere oefeningen in die de hond gemakkelijk aankan (zodat het niet zo is dat elke volgende oefening langer is dan de vorige).

  See also:  Hond Met Hooikoorts Wat Te Doen?

  Kunt u eenmaal een minuut wegblijven dan kunt u iets grotere stappen gaan nemen. Vergeet niet om ook dan regelmatig oefeningen te doen waarbij u al na korte tijd terug bent. Let op: de hond mag niet leren voorspellen wanneer u langer en wanneer u korter weg bent.

  • Als u tijdens het oefenen bijvoorbeeld steeds na 3 langere oefeningen 1 korte oefening inplant, dan gaat hij het patroon herkennen;
  • Probeer dat dus zo onvoorspelbaar mogelijk af te wisselen;
  • Eindig een oefensessie wel steeds met de langste oefening;

  Mocht die langste oefening onverhoopt toch niet helemaal goed gaan (wat u natuurlijk probeert te voorkomen door rustig op te bouwen), doe dan nog een kortere oefening die zeker goed gaat zodat u de training positief kunt afsluiten. Ga niet te snel door naar lange oefeningen maar oefen voldoende met minder lange oefeningen zodat de basis er goed in zit.

  Gaat het goed, oefen dan ook met een zo realistisch mogelijk vertrek. Als u van huis gaat om naar uw werk te gaan of een boodschap te doen, zult u vaak een paar dingen doen zoals uw sleutels pakken, schoenen aandoen, een tas pakken en uw jas aantrekken.

  Honden leren vaak dat dit voorspelt dat u weggaat, en een hond die niet goed alleen kan zijn zal al nerveus worden als hij deze voorbereidingen ziet. Oefen ze daarom mee: bedenk wat u doet voor vertrek en ga één voor één deze vertreksignalen opnemen in het oefenen, zodat uw hond meteen leert dat ook dit heel gewoon is.

  Maak de tijd dat u weg bent tijdens het oefenen met deze extra vertreksignalen de eerste keren weer korter dan waar u gebleven was. Dus kon u 10 seconden naar buiten, maar neemt u nu voor het eerst uw tas mee? Blijf dan dit keer bijvoorbeeld maar 3 seconden weg en bouw dat weer langzaam op.

  Neem niet uitgebreid afscheid door bijvoorbeeld de hond te knuffelen: het is de bedoeling van de oefeningen dat uw tijdelijke afwezigheid voor de hond een ‘saaie’ gebeurtenis is. Neem dus rustig en kort afscheid. Het kan helpen als u op het moment dat u weggaat een vaste, korte zin zegt, bijvoorbeeld: ‘tot straks’.

  De hond leert dan tijdens de oefening dat als u dat zegt, u weliswaar even weg bent maar ook dat u op tijd weer terug bent. Het wordt voor de hond uiteindelijk een signaal dat hij zich veilig kan blijven voelen.

  U moet dan wel zeker weten dat u op tijd terug bent, dus voordat de hond nerveus wordt! Ga nooit ‘stiekem’ weg, bijvoorbeeld als de hond slaapt of doordat u hem afleidt met voer. Bij uw terugkomst kunt u de hond begroeten, maar doe dat rustig en kort, bijvoorbeeld door hem gewoon gedag te zeggen met een rustige, vriendelijke stem.

  1. U hoeft hem dus niet helemaal te negeren;
  2. Ga hem echter niet uitgebreid knuffelen, dat kunt u later doen als hij helemaal kalm is;
  3. Om geluiden van buiten te maskeren wordt wel eens gebruik gemaakt van het aanzetten van de radio of een andere geluidsbron;

  Dat kan handig zijn als u een hond heeft die snel blaft als hij iets hoort, maar pas wel op. Het komt regelmatig voor dat honden met verlatingsangst ook bang zijn voor geluiden. Angst voor geluiden tijdens het alleen zijn kan de angst voor het alleen zijn ook versterken.

  Van een radio of televisie weet u niet zeker welke geluiden er voorbij zullen komen. Een plotseling geluid van bijvoorbeeld een reclame of geluidsfragment tijdens een nieuwsbericht kan uw hond juist extra angstig maken.

  Wilt u geluiden afspelen tijdens uw aanwezigheid, kies dan liever voor een geluidsbron waarvan u zeker weet dat het de hond niet onrustig maakt. Reageert uw hond niet sterk op geluiden van buiten, dan hoeft u ook geen muziek of ander geluid aan te zetten als u gaat oefenen met het alleen blijven.

  Er zijn veel verschillende gedragingen die uw hond kan laten zien als hij verlatingsangst heeft. Veel honden zullen janken, blaffen of piepen. Ook komt geregeld voor dat honden gaan slopen, vaak bij plaatsen waar u bent weggegaan zoals krabben aan de deur of vloer maar ook wel andere voorwerpen of meubilair.

  In huis plassen of poepen kan ook een uiting van stress zijn. Andere tekenen van stress zijn bijvoorbeeld onrust, hijgen, bek aflikken, gapen, steeds van positie wisselen (staan, zitten, liggen), overmatig kwijlen en soms overgeven, zwetende voetzolen hebben of ineens haar verliezen.

  Vrij veel honden die verlatingsangst hebben, willen niet eten als ze alleen zijn. Er zijn echter ook honden die juist wél eten op momenten van stress. Het komt ook regelmatig voor dat honden eerst hun voer opeten maar zodra dat op is alsnog enorm gestrest raken door het alleen zijn.

  Niet eten is dus vaak (niet altijd) een teken van stress; wél eten wil niet zeggen dat er niets aan de hand is! Honden met verlatingsangst volgen vaak hun eigenaar in huis, waar deze ook gaat. Omgekeerd is het niet zo, dat alle honden die de eigenaar in huis volgen ook slecht tegen alleen zijn kunnen.

  1. Honden met verlatingsangst zijn vaak ontzettend blij als de eigenaar terugkomt en het kan enkele minuten duren tot ze weer gekalmeerd zijn;
  2. Sommige dingen zijn opvallend zodra u thuiskomt, zoals plasjes, krassen op uw deur van nagels of een natte vacht door het kwijlen;

  Sporen van uitbraakpogingen, zoals krassen, gesloopte deurposten en soms zelfs afgebroken en bloedende nagels zijn signalen dat de hond echt in paniek is en probeert te vluchten. Maar als uw hond vooral blaft en onrustig heen en weer loopt in huis, kunt u dat gemakkelijk missen.

  Soms is het geblaf al gestopt omdat de hond uw auto de straat in hoort rijden en denkt u dat de hond er geen problemen mee heeft, tot u van de buren hoort dat hij tekeer is gegaan. Het is belangrijk dat u tijdens het oefenen goed in de gaten houdt of het echt wel goed gaat.

  Als uw hond toch nerveus begint te worden, kan dat uitlopen op verlatingsangst. Let daarom goed op of u tekenen van onrust ziet bij uw hond. U kunt een filmcamera laten lopen als u oefent. Zo zult u het horen als hij blaft of zachtjes piept of zien als hij stresssignalen laat zien zoals onrustig heen en weer lopen of veel hijgen.

  1. Heeft u geen camera dan kan een voicerecorder een aantal van deze signalen ook opvangen;
  2. U kunt ook een webcam of de camera van een mobiele telefoon gebruiken zodat u de hond via een andere mobiele telefoon kunt bekijken terwijl u oefent, bijvoorbeeld via software voor online meetings;

  Op die manier kunt u direct reageren op wat u ziet en de oefening afbreken als u ziet dat de hond nerveus wordt. Let op: het is niet de bedoeling dat u via zo’n verbinding tegen uw hond praat terwijl u er niet bent! Zet de microfoon aan de kant van de hond uit zodat hij u en uw omgeving niet kan horen.

  Hij moet immers wennen aan het alleen blijven, zonder enige vorm van uw aanwezigheid. Bovendien bestaat er een kans dat het averechts werkt en de hond juist extra naar u op zoek gaat. In sommige gevallen blijkt de reden waarom een hond blaft als hij alleen is niet te zijn dat hij angstig is, maar blaft hij omdat hij erg waaks is en steeds voorbijgangers ziet of hoort.

  En er zijn ook honden die bijvoorbeeld gaan slopen uit verveling als ze te lang alleen zijn, of die in huis plassen omdat ze nog niet goed zindelijk zijn of om medische redenen of wellicht omdat ze te weinig zijn uitgelaten. Ook daarom is het van belang om bij dergelijke signalen het gedrag tijdens uw afwezigheid te filmen, zodat u kunt zien of er meer tekenen van stress en angst aanwezig zijn of dat er misschien andere redenen zijn waarom het alleen blijven niet goed gaat. Tijdens de hele training zijn er twee belangrijke dingen om op te letten:

  1. Laat uw hond nooit langer alleen dan hij aankan! Kom dus altijd op tijd terug. Dat betekent dat u niet ineens een uur kunt gaan winkelen als uw hond pas tien minuten alleen was gebleven in de training. De kans is dan groot dat hij alsnog bang wordt en dan moet u weer helemaal van voor af aan beginnen bij een paar tellen alleen. Waarschijnlijk wordt de training zelfs moeilijker omdat de hond nu de ervaring heeft dat alleen blijven hem een angstige ervaring oplevert.
  2. Straf de hond nooit voor zijn gedrag als hij toch eens is gaan blaffen, plassen of slopen. Het gedrag ontstaat immers vanuit spanning, angst of zelfs paniek, en als u hem gaat straffen wordt dat alleen maar erger omdat de situatie er voor hem nog vervelender van wordt. Angst verdwijnt niet door de hond ervoor te straffen. De hond kan er bovendien niets aan doen dat hij zich zo naar voelt: u wél, namelijk door hem niet langer alleen te laten dan hij aankan.

  Als uw hond problemen heeft met het leren om alleen thuis te blijven of als hij al verlatingsangst vertoont, kan dit verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • Erfelijke aanleg
  • Het is de hond nooit goed aangeleerd om alleen te blijven
  • De hond heeft het wel geleerd en het ging goed, maar daarna hoefde hij een hele tijd nooit alleen thuis te blijven waardoor hij dit verleerde. Toen dit wel weer nodig was, is het niet opnieuw opgebouwd (denk aan situaties na vakanties of na ziekte of werkloosheid van de baas).
  • De hond heeft iets engs of vervelends meegemaakt toen hij alleen was (bijvoorbeeld onweer of inbraak).
  • Er is een plotselinge verandering van omstandigheden, bijvoorbeeld er is iemand uit het huishouden weggegaan door scheiding, uit huis gaan van kinderen of door overlijden. Of de hond is herplaatst, of u bent verhuisd.
  • Oudere honden kunnen ineens problemen gaan krijgen met het alleen blijven, doordat er veranderingen in de hersenen plaatsvinden (zoals dementie).
  • Fysieke aandoeningen kunnen effect hebben op het alleen blijven, denk aan blaasontsteking waardoor de hond ineens onzindelijk kan lijken, maar ook andere ziektes en pijn hebben effect op hoe de hond zich voelt. Het komt voor dat plotseling optredende verlatingsangst wordt veroorzaakt door een medisch probleem.

  Sommige honden die, wanneer ze alleen moeten blijven, in een beperkte ruimte moeten zitten zoals in een bench of kleine kamer kunnen stress vertonen die niet te maken heeft met het alleen zijn maar met het ‘opgesloten’ zitten en doen het veel beter als ze vrij in huis mogen rondlopen. Opgesloten zijn betekent dat de hond geen controle heeft over zijn situatie en dat kan stress opleveren. Een hond met verlatingsangst ervaart stress, angst en soms paniek. Het is niet zo dat een hond bijvoorbeeld iets gaat slopen of in huis plast ‘omdat hij kwaad is dat hij niet mee mag’, ‘uit wraak’! En als uw hond zich ‘schuldig’ gedraagt wanneer u thuiskomt en er is iets gesloopt of er ligt plas, dan is dat niet omdat hij zich schuldig voelt.

  Regel dus een oppas! Ook een dagopvang of hondenuitlaatservice kunnen hierbij helpen. Hij neemt een onderdanige houding aan omdat hij merkt dat u niet blij of zelfs boos bent en hij wil voorkomen dat u agressie tegen hem vertoont, zoals boos tegen hem praten of hem op andere manieren straffen.

  Maar hij snapt niet dat uw boosheid wordt veroorzaakt door iets wat hij misschien al een uur eerder heeft gedaan, uit angst, en hij weet ook niet dat dit ‘niet mag’: het was voor hem dan ook geen bewuste keuze maar een uiting van zijn stress en paniek! Verlatingsangst is een vervelend probleem dat de hond veel stress bezorgt en zijn welzijn en zijn gezondheid benadeelt.

  1. Een goede opbouw op jonge leeftijd kan de kans op problemen verkleinen, maar verlatingsangst kan niet altijd voorkomen worden;
  2. Met een goede training en soms met medicijnen kan verlatingsangst behandeld worden;

  Dit vergt wel inzet, want er is geen ‘quick fix’. De terugkerende stress van verlatingsangst is echter voor uw hond zowel heel vervelend als ongezond, en ook voor uw huisraad en de relatie met de buren is het belangrijk er iets aan te doen. Straf uw hond nooit voor zijn angst en gebruik nooit hulpmiddelen zoals een anti-blafband: deze werken averechts, geven de hond nog meer stress en zijn daardoor slecht voor het welzijn van de hond.

  1. Hij blaft misschien niet meer, maar hij voelt zich waarschijnlijk nog ellendiger;
  2. Vertoont uw hond tekenen van verlatingsangst, ga dan eerst naar een dierenarts om mogelijke lichamelijke problemen uit te sluiten;

  Een gediplomeerde hondengedragstherapeut of een veterinair gedragsspecialist kan u vervolgens helpen om een behandelplan op te stellen om het probleem aan te pakken. Hoe u aan betrouwbare adressen komt, leest u in het artikel over ‘ Gedragstherapie voor de hond ‘..

  Hoe leuk is het hebben van een hond?

  Waarom Een Hond NemenHonden zijn leuk! – Wij van Doggo. nl vinden hond leuk! Een leven zonder hond is eigenlijk ondenkbaar. Jij denkt er waarschijnlijk hetzelfde over, anders zou je nu niet op dit moment op Doggo. nl aan het rondstruinen zijn. 😉 Misschien heb je nog niet zo veel ervaring met honden en overweeg je nu voor het eerst een hond te nemen.

  Wat heeft een hond niet graag?

  Liever geen knuffel! – Voordat we beginnen met aaien, eerst nog even dit. Een knuffel, oftewel een omhelzing vinden de meeste honden niet fijn. Niet alle honden ervaren een knuffel als affectie. Je viervoeter kan het als bedreigend ervaren. Hij kan voor zijn gevoel niet makkelijk vluchten tijdens een omhelzing.

  Wat doet een hond met een mens?

  Veel hondenbezitters beschouwen hun trouwe viervoeter als een volwaardig gezinslid. Hoe komt het toch dat honden en mensen zo goed samengaan? Wanneer je mens en hond samen op straat ziet lopen, lijken ze op het eerste gezicht een onwaarschijnlijke combinatie. Hoge sociale intelligentie Wolf en mens raakten waarschijnlijk zelfs twee keer bevriend, 15. 000 jaar geleden in Europa en 12. 500 jaar geleden in Azië. De wolf bleek uitermate geschikt als mensenvriend omdat het dier in groepsverband leeft. In de wolvenroedel moeten de dieren zich aan allerlei gedragsregels houden, hechte relaties aangaan, agressie reguleren en hulp bieden aan soortgenoten.

  En toch is er sprake van een succesvolle vriendschap. Hoe komt het dat honden en mensen zo goed samengaan? Om het antwoord te vinden, reizen we eerst 15. 000 jaar terug in de evolutie. Toen raakten de mens en de voorouder van de hond, de wolf, namelijk voor het eerst met elkaar bevriend.

  Hierdoor heeft de wolf een hoge sociale intelligentie ontwikkeld. De wolf. Afbeelding: Gary Kramer / US Fish & Wildlife Service. Hechting Ondanks zijn hoge sociale intelligentie zal een wolf niet snel een volwaardig lid van een mensengezin worden, ook al doet het baasje nog zo zijn best om een band met het dier op te bouwen. Dit blijkt uit onderzoek waarbij zowel honden- als wolvenpups vanaf de geboorte door mensen werden grootgebracht.

  1. Toen de pups 16 weken oud waren, scheidden onderzoekers de pups van hun baasje;
  2. Vervolgens lieten ze de pups hun baasje óf een vreemdeling ontmoeten;
  3. De honden begroetten hun baasje veel enthousiaster dan een vreemdeling;

  De wolvenpups reageerden echter hetzelfde, ongeacht of ze hun baasje of een vreemdeling zagen. Daarnaast zochten de wolvenpups minder sociale steun bij mensen in stressvolle situaties. Het lijkt er dus op dat wolven een minder sterke band aangaan met mensen dan honden.

  • Tijdens duizenden jaren van domesticatie, waarbij mensen steeds de meest tamme wolven selecteerden, zijn er veranderingen in de genen van wolven opgetreden waardoor zij hechtere banden met mensen vormden;

  Oxytocine De relatie tussen hond en mens heeft dan ook veel weg van de band tussen een moeder en haar baby. Een aanwijzing hiervoor vinden we als we kijken naar het stofje oxytocine. Dit hormoon komt bij een moeder vrij als ze haar kind in de ogen kijkt. Oxytocine maakt in de moeder het gevoel los dat ze voor haar baby wil zorgen.

  Hetzelfde gebeurt als mens en hond elkaar in de ogen kijken. Bij beiden vindt een sterke stijging van oxytocine plaats. En hierdoor wordt de band tussen de twee versterkt. Bij wolven stijgt het oxytocineniveau echter niet wanneer zij mensen in de ogen kijken.

  Hierdoor zal de wolf minder aanhankelijk gedrag laten zien en zich minder hechten aan de mens. Het vrijkomen van hormonen zoals oxytocine zorgt waarschijnlijk ook voor het rustgevende effect van therapiehonden op mensen met autisme of een post-traumatisch stress syndroom (PTSS). Afbeelding: Maayke Klaver. Onmisbaar Naast dat hond en mens hechte relaties kunnen aangaan, kunnen honden goed leren wat mensen van hen willen. Zelfs zo goed, dat honden soms onmisbaar zijn. Neem als voorbeeld de blindengeleidehond. De hond moet feilloos kunnen aanvoelen wat het baasje van hem wil.

  • Oxytocine wordt op dit moment zelfs – met veelbelovende resultaten – als experimentele behandeling gebruikt voor autisme en PTSS;
  • Ook de communicatie tussen mens en hond kan waarschijnlijk teruggeleid worden naar hun gezamenlijke geschiedenis;
  See also:  Slipketting Hond Welke Maat?

  Onderzoek wijst uit dat honden vaker naar hun baasje kijken dan wolven en hierdoor beter letten op wat de mens van hen wil. Emoties Ook op emotioneel vlak zijn honden goed afgestemd op mensen. Eigenaren projecteren zelfs menselijke emoties op hun hond en gaan ervan uit dat honden hetzelfde ervaren als mensen.

  Wij voelen ons bijvoorbeeld schuldig wanneer we een sociale regel overtreden. Honden die iets hebben gedaan wat niet mag, zoals je favoriete kussen aan stukken scheuren, kunnen zich ook heel schuldbewust gedragen.

  Althans, zo lijkt het. Je kent het beeld van een ‘schuldige’ hond vast wel. Hoofd laag, oren plat, een kruiperige houding en bovenal een schuldige blik. In werkelijkheid worden onze viervoeters niet geplaagd door schuldgevoelens, maar zijn ze gewoon bang voor straf.

  • Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben aangetoond dat honden zich altijd hetzelfde gedragen wanneer een mens boos op ze is, ongeacht of de hond nu echt schuldig is of niet;
  • De honden reageren dus vooral op boze woorden of een strenge blik, en niet zozeer op het besef dat ze een overtreding hebben begaan;

  Door domesticatie hebben honden een unieke combinatie aan eigenschappen gekregen waardoor ze goede mensenvrienden zijn geworden. Ze zijn sociaal vaardig, hebben het vermogen om een nauwe relatie met de mens aan te gaan en kunnen daarnaast commando’s van de mens begrijpen.

  De oxytocine die vrijkomt als hond en mens elkaar in de ogen kijken, zorgt ervoor dat ze een sterke band vormen. Dus, als je hond weer eens verlekkerd naar je staart, is hij waarschijnlijk niet alléén geïnteresseerd in die heerlijke boterham die je eet.

  Maayke Klaver (1990) studeert Neurowetenschappen in Utrecht en Biologie in Wageningen. Op dit moment loopt zij met veel plezier stage bij de redactie van NEMO Kennislink. Ze schreef bovenstaand artikel voor het vak Public Science Communication with Multimedia.

  Is een hond goed voor depressie?

  Naast dit rustgevend effect van huisdieren, hebben honden in het bijzonder ook het voordeel dat ze uitgelaten moeten worden en hun baasje een reden geven om niet in bed te blijven liggen of zichzelf thuis te isoleren. Hiermee kan eenzaamheid tegen worden gegaan en voelen eigenaren zich gesteund door hun huisdier.

  Hoe verandert je leven met een hond?

  Je zult een nieuwe prioriteit hebben: zorgen voor iets, of iemand van wie je heel veel houdt. Het hebben van een hond gaat veel verder dan alleen het uitlaten of trainen. Je investeert in een vriend voor het leven die onvoorwaardelijk van je houdt. Wees voorbereid op de speciale band tussen de hond en jouzelf.

  Is een hond goed voor een kind?

  Veel kinderen willen graag een huisdier hebben. Een hond of kat bijvoorbeeld, of zelfs een pony. Natuurlijk is een huisdier erg gezellig, en het hebben van een huisdier heeft ook zeker voordelen voor kinderen. Veel ouders denken dat het hebben van een huisdier goed is voor de ontwikkeling van hun kind.

  Het zou goed zijn voor hun verantwoordelijkheidsgevoel en sociale vaardigheden. Door voor iemand anders te zorgen, zouden kinderen meer rekening leren houden met anderen. In hoeverre is dit ook zo? En wat zijn dingen om rekening mee te houden voor u zo’n nieuw maatje in huis haalt? De invloed die huisdieren hebben op de ontwikkeling van een kind is een nog relatief nieuw onderzoeksgebied waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is ontstaan.

  Kinderen groeien op in een wereld waarin ze omringd zijn met dieren, zowel echte dieren als knuffels en fictieve karakters in bijvoorbeeld tekenfilms en boeken. Knuffeldieren worden vertroeteld, overal mee naartoe genomen en bieden steun terwijl het kind zich buiten zijn comfortzone begeeft om de wereld om hem heen te gaan verkennen.

  De verhalen van Lassie en Black Beauty zijn klassiekers die de sterke band weergeven die kinderen en dieren aan kunnen gaan. Ook Kruimeltje herkent in een dier, de straathond Moor, een lotgenoot waar hij alles mee kan delen en die een steun voor hem is.

  Dieren prikkelen de fantasie van het kind en kunnen helpen bij het leren van belangrijke lessen over het leven, liefde en verlies. Het verzorgen van een huisdier kan kinderen, mits ze hierbij goed begeleid worden, nuttige vaardigheden bijbrengen zoals het nemen van verantwoordelijkheid, opgeruimd zijn, punctualiteit en zelfdiscipline, bijvoorbeeld omdat het dier vaak op dezelfde tijd eten moet krijgen of moet worden uitgelaten.

  Deze vaardigheden kunnen zowel thuis als op school goed van pas komen. Onderzoek naar de invloed van huisdieren op de ontwikkeling van kinderen richt zich voornamelijk op twee gebieden. Enerzijds wordt er gekeken naar de zogenaamde sociaal-emotionele ontwikkeling (hierbij wordt o.

  gekeken naar zelfvertrouwen, sociale omgang en moreel besef) en anderzijds naar de cognitieve ontwikkeling van een kind (kort gezegd het leervermogen). Dieren kunnen een kind helpen om zich veilig te voelen. Dit geldt ook voor oudere kinderen, waar een teddybeer of lievelingsdeken niet meer aanwezig zijn.

  Een dier kan een actieve, energieke speelkameraad zijn, die een kind kan helpen zijn energie kwijt te raken, op ontdekking te gaan en zich veilig te voelen in onbekende situaties. Diverse studies bevestigen dat kinderen met een huisdier meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn.

  Onderzoek heeft onder andere aangetoond dat tieners die een huisdier bezitten hoger scoren op het gebied van zelfvertrouwen. Een huisdier kan ook helpen psychische klachten te voorkomen. Dit heeft vooral te maken met de sociale steun die een dier kan bieden.

  Een andere studie toonde aan dat het zelfbeeld dat het kind later als volwassene ontwikkelt, gerelateerd is aan de leeftijd waarop hij voor het eerst in aanraking komt met een huisdier. Hierbij hadden kinderen die voor de leeftijd van 6 jaar of tijdens hun tienertijd voor het eerst met een huisdier in aanraking kwamen, een positiever zelfbeeld dan de groep die tussen de leeftijd van 6 tot 10 jaar hun eerste huisdier kreeg.

  Toen tijdens een studie aan kinderen (tussen 3 en 13 jaar) werd gevraagd of zij het een voordeel vonden om een huisdier te hebben, antwoordde 90% met ‘Ja’. De belangrijkste argumenten die kinderen gaven, waren dat ze het leerzaam vonden, er blij van werden, zich op hun gemak voelden en onvoorwaardelijke liefde kregen van hun dier.

  Kinderen ervaren hun dier vaak als iemand die ze vertrouwen, een onvoorwaardelijke vriend. Het kind kan er woede, angst, blijdschap en geheimen mee delen omdat een dier niets doorvertelt en niet oordeelt.

  Het dier is zowel een verantwoordelijkheid als een vriend. De invloed van huisdieren lijkt het duidelijkst aanwezig te zijn bij kinderen in het begin van de pubertijd. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de kinderen op die leeftijd ook meer verantwoordelijkheid voor het huisdier krijgen of omdat kinderen in de pubertijd meer problemen en onzekerheden ervaren en dan extra baat hebben bij de emotionele ondersteuning van een huisdier.

  De ouders spelen hierin ook een belangrijke rol. Het blijkt dat kinderen die een goede band hebben met de ouders, en steun van hen ontvangen, ook makkelijker steun ontvangen van een huisdier. Sociale vaardigheden zijn erg belangrijk voor een kind.

  Ze helpen het kind om succesvol deel te nemen in een groep en om een eigen netwerk te bouwen waar het ook steun van kan krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die opgroeiden in een huishouden met honden later als volwassenen meer sociaal vaardig zijn.

  Er wordt  geopperd dat dieren de sociale interactie tussen mensen kunnen versterken. Zo bevordert een dier het leggen van contacten omdat het een gemakkelijk gespreksonderwerp biedt. Ook vinden kinderen het leuk om te spelen bij klasgenootjes die huisdieren hebben.

  In een studie waar dieren in de klas werden gehouden verklaarden de leraren dat er meer sociale interactie was tussen de kinderen en minder agressie. Een belangrijke factor in de sociale ontwikkeling is empathie: het in staat zijn de emoties van een ander persoon waar te nemen.

  • Door te zorgen voor een huisdier leert het kind dat iedereen behoeftes en gevoelens heeft;
  • Uit sommige studies blijkt dat kinderen met huisdieren ook meer empathie richting hun medemens tonen;
  • Uit meerdere onderzoeken komen aanwijzingen dat het vooral de band met het dier is die dit positieve effect bewerkstelligt;

  Het simpelweg hebben van een dier blijkt van ondergeschikt belang. Uit verschillende studies komt naar voren dat kinderen die een sterke band hebben met hun huisdier ook meer empathie tonen dan kinderen die niet zo’n sterke band met hun dier hebben of geen huisdier hebben.

  • Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de persoonlijke voorkeur voor een dier en met de leeftijd van het kind (omdat empathie ook ontwikkelt met het ouder worden);
  • In welke mate het soort huisdier van invloed is, is nog onduidelijk;

  Sommige studies tonen aan dat honden- en katteneigenaren een sterkere band met hun dier hebben dan eigenaren van andere huisdieren. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat zij de ruimte delen met de eigenaar en gelijksoortige gedragingen kennen waardoor mensen ook dingen van zichzelf in het dier herkennen.

  • Ook kunnen we in een redelijke mate met hen communiceren;
  • Bij diersoorten die verder van ons af staan, zoals een reptiel of vis, is dit natuurlijk anders;
  • Kinderen leren dankzij huisdieren ook dingen over het leven;

  Dieren leren kinderen over voortplanting en geboorte, en over ziekte, ongelukken en dood. Voor veel kinderen is het doodgaan of kwijtraken van een huisdier de eerste ervaring die ze hebben met de dood en met rouw. Kinderen leren dat dood iets natuurlijks is dat hoort bij het leven.

  1. Het doet pijn, maar de pijn is te dragen en wordt uiteindelijk weer minder;
  2. Een kind leert dat de dood permanent is en dat dode dieren niet terug komen om te spoken;
  3. Een kind kan leren dat schuldgevoelens bij de dood van een geliefde normaal zijn en overwonnen kunnen worden;

  De cognitieve ontwikkeling zegt iets over hoe goed een kind kan leren. Op dit gebied is minder onderzoek gedaan. Uit de onderzoeken blijkt wel dat de invloed op de cognitieve ontwikkeling wederom samenhangt met de band tussen een kind en het huisdier. Zo zou een huisdier het leren van taal kunnen stimuleren omdat het dier zowel een goed luisterpubliek vormt als een stimulus voor het kind om te praten.

  • Het kind kan bijvoorbeeld het dier willen belonen, commando’s geven, aanmoedigen of straffen;
  • Verder is gebleken dat kinderen beter dingen kunnen leren en onthouden over onderwerpen waar zij zich emotioneel bij betrokken voelen;

  Soms worden dieren dan ook bij bepaalde lesprogramma’s betrokken om het concentratievermogen van het kind te verbeteren of om het kind te motiveren. Als laatste kan een dier ook een positieve invloed hebben op de gezondheid. Zelfs alleen het aaien van een huisdier blijkt een hartslag en bloeddruk verlagende effect te hebben.

  • Tevens zorgt het voor ontspanning en een beter immuunsysteem;
  • Ook is er onderzoek dat suggereert dat contact met huisdieren tijdens de kindertijd ervoor kan zorgen dat het kind minder risico loopt op het ontwikkelen van allergieën voor dieren;

  De resultaten op dit gebied zijn echter wisselend en hangen mede af van erfelijke aanleg, het type huisdier en de leeftijd waarop het kind hieraan wordt blootgesteld. Bij dit soort onderzoek is het lastig om goede experimenten op te zetten. Het is bijvoorbeeld niet haalbaar om een groep mensen wel een huisdier te laten nemen en de andere te zeggen dit niet te doen.

  • Daarom moet men altijd voorzichtig zijn om geen voorbarige conclusies te trekken;
  • Er zijn zeer veel factoren van invloed op de ontwikkeling van een kind;
  • In de meeste studies kan de invloed van de familie en de omgeving waarin het kind opgroeit niet worden uitgesloten;

  Het is onduidelijk of het houden van huisdieren een direct effect  heeft, of dat bepaalde kenmerken van het gezin eerder zullen leiden tot het aanschaffen van een huisdier en dat deze gezinssituatie op zich al een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het kind.

  Het zou bijvoorbeeld kunnen dat warme, hechte gezinnen eerder een huisdier nemen dan koele, afstandelijke gezinnen. Als een kind uit het eerste type gezin vervolgens een beter zelfbeeld heeft dan een kind uit het tweede type, ligt dat dan aan de aanwezigheid van het huisdier of aan de gezinssituatie? Dit is niet meer uit elkaar te halen.

  De opvoedingsstijl van de ouders is  immers moeilijk los te koppelen van de bijdrage die het huisdier levert. Daardoor ontstaat een soort een kip en ei verhaal. Nemen bijvoorbeeld meer sociale gezinnen sneller een huisdier of zorgt het huisdier ervoor dat de persoon meer sociaal wordt? Ook zou kunnen worden gezegd dat mensen die geen huisdier hebben misschien hiervoor kiezen omdat ze een dier niet leuk vinden.

  1. Deze mensen zullen dan waarschijnlijk ook geen positief effect ondervinden wanneer ze toch een dier zouden nemen, omdat ze er dan geen goede band mee op zullen bouwen;
  2. Daarom is bij veel onderzoeken tevens gekeken hoe de houding van de deelnemers ten opzichte van dieren was en werd in de controlegroep (zonder huisdieren) ook voor mensen gekozen die dieren leuk vonden;

  De invloed van deze variabelen wordt zoveel mogelijk verkleind door grote groepen kinderen over lange tijd te volgen en ook in te delen op bijvoorbeeld gezinssituatie. Ook is het zo dat in meerdere studies steeds deels dezelfde positieve effecten worden gevonden.

  Het is in alle gevallen van belang dat er een goede thuissituatie is. Kinderen die sociale ondersteuning van hun ouders krijgen, zijn ook beter in staat dit van dieren te ontvangen en daar gebruik van te maken.

  Waarom lijkt een hond vaak op z’n baasje? | Het Klokhuis

  Om op een goede manier voor een huisdier te zorgen, moet een kind het goede voorbeeld krijgen van zijn ouders. Een kind moet niet aan zijn lot overgelaten worden als het gaat om de verzorging van een dier. Een kind moet nog verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen en de ouders moeten altijd de eindverantwoordelijkheid op zich nemen.

  1. Als ouders dit niet doen, vallen veel voordelen weg;
  2. Ondanks eerder genoemde beperkingen zijn de bevindingen van deze onderzoeken veelbelovend;
  3. Uit  de meeste studies blijkt dat kinderen die opgroeien met een huisdier over het algemeen meer zelfvertrouwen, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel hebben;

  Tevens zijn zij als volwassene vaak sociaal vaardiger. Op alle leeftijden kan het omgaan met een dier positieve effecten hebben. Wel blijkt uit meerdere studies dat de invloed die een huisdier heeft op de ontwikkeling van het kind het sterkst is rond het begin van de pubertijd.

  1. Er lijkt een verband te zijn tussen de mate waarin het kind een band opbouwt met het dier en de ontwikkeling van bijvoorbeeld empathie;
  2. Er kunnen voor kinderen ook nadelen zijn aan het hebben van een huisdier;

  Er kunnen bijvoorbeeld ook minder leuke emotionele consequenties zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verdriet rondom het verlies van een huisdier, frustratie geassocieerd met de verplichte verzorging, teleurstelling als een dier niet voldoet aan de verwachtingen of zorgen als een dier ziek of gewond is.

  1. Als u het kind altijd verantwoordelijk houdt voor het huisdier kan het kind dit bovendien als negatief ervaren en het gevoel krijgen dat het altijd in de problemen komt vanwege het huisdier of dat het iets niet goed genoeg doet;

  Het is niet verkeerd om een kind verantwoordelijkheid te geven, maar de verwachtingen moeten wel aansluiten bij de leeftijd en capaciteiten van het kind. Voor de gezondheid van het kind kunnen zoönosen (ziektes die het dier op de mens kan overdragen), allergieën en risico’s van ongewenst gedrag zoals bijten of krabben zaken zijn waar men rekening mee moet houden.

  Mocht u nu ook graag een huisdier aan willen schaffen, zorg dan dat u goed weet waar u aan begint. Bedenk of een dier in uw gezin past en welk dier goed bij uw kind zou passen. Het is belangrijk om een goede keuze te maken voor een bepaalde diersoort.

  De juiste combinatie van dier en kind is bepalend voor het succes en dus ook voor een eventueel gunstig effect op de ontwikkeling van uw kind! Ook moet u zich verdiepen in wat het dier nodig heeft. Dieren kunnen zeker een positief effect hebben op kinderen maar er is altijd sprake van een wisselwerking.

  Het welzijn van het huisdier zelf moet ook gewaarborgd worden! Kinderen behandelen een dier soms alsof het een pop is of kunnen hun frustraties of onmacht afreageren op het dier. Dit kan ertoe leiden dat het dier of het kind verwondingen oploopt.

  Niet alle dieren zijn even geschikt voor kinderen en u zult altijd voor goede begeleiding moeten zorgen. U als volwassene blijft immers altijd de eindverantwoordelijke over het dier, ook als uw kinderen het huisdier niet meer interessant vinden of er niet goed voor zorgen.