Waarom Eet Een Hond Kattenstront?

Waarom Eet Een Hond Kattenstront
Waarom honden kattenpoep eten – Honden zijn opportunistische eters en ze walgen niet snel van poep, vuilnis of andere dingen die wij mensen misschien oneetbaar vinden. Kattenpoep valt ook onder de snacks die een hond met smaak op kan eten. Kattenpoep is meestal aantrekkelijk voor je hond omdat het nog kan ruiken naar kattenvoer, iets waar honden gek op zijn.

De smaak van een hond is sowieso vaak moeilijk te doorgronden, veel dingen waar wij van walgen, vinden honden heerlijk. In sommige gevallen hebben honden die poep eten een tekort aan voedingsstoffen. In de meeste gevallen heeft de nieuwsgierige hond echter gewoon ontdekt dat kattenpoep lekker is.

Nu is snacken uit de kattenbak een gewoonte geworden. Wanneer het eten van poep een gewoonte is voor honden, staat het bekend als coprofagie. Veel honden zullen gedurende hun leven een vorm van coprofagie vertonen.

Kan een hond ziek worden van kattenstront?

Honden kunnen besmet raken door het eten van kattenpoep of door eten van rauw vlees. Meestal geeft Toxoplasmose geen problemen bij honden, maar in sommige gevallen kunnen de organen aangetast worden. De hond wordt zwak en braakt. Vaak overlijdt de hond binnen een week.

Waarom eet een hond uit de kattenbak?

Honden die poep eten – Het eten van poep is iets wat bij honden als pup al ontwikkelt. Doordat er onvoldoende prikkels zijn, kan de hond zich gaan vervelen en blijft hij of zij te lang in de geur van de poep zitten. Helemaal wanneer de hond voor een langere tijd in zijn eigen ontlasting zit.

 • Wanneer de hond dan honger heeft, zal hij er voor kiezen om de ontlasting te eten;
 • Het kan natuurlijk zo zijn dat de hond door een medische oorzaak meer eetlust heeft;
 • Dit is bijvoorbeeld wanneer de hond gecastreerd of gesteriliseerd is;

Ook zijn er nog een hoop andere medische oorzaken waardoor een hond meer eetlust kan hebben. Mocht je het vermoeden hebben dat het komt door een medisch probleem, neem dan altijd contact op met de dierenarts. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een hond onvoldoende voer krijgt. Hierdoor blijft hij honger hebben en zal hij op zoek gaan naar een andere vorm van voedsel. Wanneer een kat veel vlees krijgt te eten, kan het zijn dat hij het vlees niet goed verteerd en dus onverteerd weer uitpoept. Hoe vies dat ook voor ons als mensen klinkt, voor de hond is dit een lekker hapje. Extra vlees is natuurlijk nooit vervelend. Een hond kan het ook aanleren om poep te eten.

 1. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer de hond gestraft wordt wanneer hij in huis poept;
 2. Een oude manier om een hond te straffen, die overigens geen enkele zin heeft, is de hond er met zijn snuit doorhalen;
 3. De hond kan hierdoor de ontlasting gaan opeten;

Helemaal wanneer het per ongeluk gebeurt en de hond bang is voor consequenties. Hij eet dan de poep snel op zo dat hij hiervoor niet gestraft hoeft te worden. Het straffen van een hond die poept is daarom dus ook absoluut niet wenselijk omdat het, het gedrag kan veroorzaken, maar ook kan verergeren.

Waarom eet mijn pup kattenstront?

Waarom eet mijn pup kattenstront? – Met poep eten geldt vaak dat ze het of gewoon lekker vinden of aandacht krijgen van ons. Het maakt je pup niet uit of dit negatieve of positieve aandacht is. Vaak wordt dit gedrag op een gegeven moment vanzelf minder.

Hoe leer ik mijn hond af alles op te eten?

Is katten eten slecht voor honden?

En andersom? – Dan is de volgende vraag natuurlijk: wat gebeurt er als ik de hond kattenvoer geef. Honden zijn, zoals gezegd, minder kieskeurig in wat ze eten en kunnen meer verschillende soorten voer aan dan katten. Het is dus niet erg als uw hond per ongeluk een keertje kattenvoer eet.

 • Ze krijgen zo op zich alles binnen wat ze nodig hebben;
 • Sterker nog, aangezien kattenvoer vaak een hoger percentage aan vlees en dierlijke ingrediënten heeft, kan het zelfs zijn dat uw hond liever kattenvoer dan hondenvoer eet, wanneer hij de keuze heeft;

Het is echter geen goed idee om uw hond met opzet kattenvoer te gaan geven. Hondenvoer is zo gemaakt dat het aansluit op de specifieke behoeftes van uw hond, waardoor hij bij het eten van kattenvoer toch van bepaalde ingrediënten te veel of te weinig binnen zal krijgen.

Het probleem dat hondenvoer minder vlees bevat, is natuurlijk ook op te lossen door gewoon hondenvoer van betere kwaliteit te kopen, of af en toe een  hondensnack te geven die voor een groot deel uit vlees bestaat.

Dat is gezonder dan standaard kattenvoer geven.

Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?

Een Toxoplasma -infectie bij de mens, door opname van oöcysten of besmet vlees, wordt vaak niet opgemerkt, aangezien de infectie zelden tot ziekteverschijnselen leidt. Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts.

Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting. Soms vertoont de patiënt een ernstiger ziektebeeld, dat is vooral het geval als er sprake is van een verminderde afweer.

Ernstige oogontstekingen, longontsteking en hersenvliesontsteking kunnen dan optreden. Bij 10 procent van de Europese hivgeïnfecteerde patiënten veroorzaakt een Toxoplasma -infectie hersenabcessen en hersenontstekingen.

Hoe gevaarlijk is kattengrit voor een hond?

Is kattenbakvulling schadelijk voor je hond? – Kattenbakvulling kan zowel schadelijk als onschadelijk zijn voor je hond. Dit komt omdat er tegenwoordig zoveel verschillende soorten bestaan, dat er vast wel iets tussen zit waar je hond niet zo goed tegen kan.

Je kan hierbij denken aan houten korrels, klonterend kattenbakvulling, silica kattenbakvulling enzovoort. Maar meestal is het zo dat honden geen last zullen ondervinden van het eten van zowel kattenbakvulling als kattenpoep.

Zolang jouw hond er niet al teveel van binnenkrijgt, is er een kleine kans dat je hond er last van krijgt. Er ligt echter wel een risico op een verstopping van maag of darmen, omdat je hond de kattenbakvulling niet kan verteren of juist klonterend kattenbakvulling gegeten heeft.

 1. Dan is het nodig om de dierenarts te raadplegen;
 2. Het is dus belangrijk om je hond in de gaten te houden, zodra hij de kattenbak ingedoken is;
 3. Kijk goed naar de ontlasting van je hond als hij of zij gaat poepen;
See also:  waarom eet mijn hond gras?

Houd ook in de gaten of je hond niet gaat overgeven of andere pijntjes heeft. Mocht je het niet vertrouwen, raadpleeg dan sowieso de dierenarts én probeer te voorkomen dat jouw hond bij de kattenbak komt. Wat daarnaast nog een ander punt van zorg kan zijn, is dat jouw hond bepaalde parasieten binnen kan krijgen na het eten van kattenbakvulling. Ook hierbij geldt: bij twijfel, raadpleeg dan een dierenarts! Waarom Eet Een Hond Kattenstront.

Is eierkoek goed voor een hond?

Waar we bij veel honden goede ervaringen mee hebben is om de ‘poepeters’ dagelijks een halve eierkoek te geven. In eierkoeken zit ammoniak (net als in ontlasting) en de theorie in deze is dat wanneer de hond zijn ‘dagelijkse dosis ammoniak’ via de eierkoek krijgt, hij de hondenpoep laat liggen.

Hoe maak je een hondentoilet?

Overige tips – Denk eraan dat reutjes vaak hun poot optillen om ergens tegenaan te plassen. Het is dan belangrijk dat er iets is om de urine op te vangen. Teefjes doen dit niet en in de meeste hondentoiletten bevindt zich dan ook een container die de urine opvangt.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat het toilet in de zomer vaker gereinigd moet worden. Door de warmte kan het zijn dat het toilet veel eerder gaat stinken. Wanneer je hier van tevoren rekening mee houdt, weet je zeker dat het niet zal gaan stinken en je dus jou zelf, maar ook eventuele buren niet tot last bent.

Wanneer je ervoor kiest om zelf een hondentoilet te maken, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Het makkelijkste is om dit in de tuin te doen. Graaf ergens een plek uit in een vierkante vorm en maak deze met planken af zodat er randen ontstaan.

Vul de plek met zand, grof grind en uiteindelijk een laagje met fijn grind. Het grind zorgt ervoor dat de urine makkelijk wegzakt. De drollen kun je makkelijk verwijderen van het hondentoilet. Om het voor de hond nog duidelijker te maken, kun je natuurlijk kiezen voor een omheining.

Op die manier weet hij precies waar hij gebruik kan maken van het toilet. Het is dan wel belangrijk dat hij getraind wordt in het gebruik maken van het toilet. .

Hoelang na het eten poept een hond?

Spijsverteringskanaal van de hond – Het spijsverteringskanaal van de hond begint, net als bij de mens, in de bek. In tegenstelling tot bij de mens, bevat het speeksel van de hond geen verteringsenzymen en wordt het voedsel alleen vermalen tot kleinere delen.

 • Het  gebit  speelt hierbij een cruciale rol;
 • Gebitsproblemen worden vaak onderschat bij een hond, zorgen voor veel pijn en kunnen van invloed zijn op de spijsvertering van de hond;
 • Via de  slokdarm  bereikt het voedsel de maag van de hond, waar het zich vermengd met maagzuur;

Het maagzuur bewerkt de aanwezige eiwitten in de voeding en is in staat om een groot aantal, mogelijk schadelijke, micro-organismen te doden. De maag van de hond is behoorlijk groot in verhouding tot het darmkanaal. Deze verhouding dankt de hond aan zijn voorvader de wolf die zijn voedsel (de prooi) in grote porties tot zich neemt.

Het maagdarmstelsel van de hond staat nog dichtbij die van de wolf. Volgende stap van het voedsel is de  twaalfvingerige darm. Dit is het eerste deel van de dunne darm. Hier komen belangrijke spijsverteringssappen zoals gal en de sappen van de alvleesklier (pancreas) bij de voedselbrij.

De galsappen ondersteunen de vetvertering en de sappen van de alvleesklier bevatten veel enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten en eiwitten. De weg gaat verder langs de  dunne darm. De wand van de dunne darm bevat cellen die spijsverteringssappen afgeven.

De wand is enorm geplooid waardoor er een groot oppervlak ontstaat waar de spijsvertering met hulp van bacteriën en enzymen plaatsvindt. Bij deze vertering worden de voedingsstoffen tot kleine opneembare delen ‘geknipt’.

Na opname door de darmcel, wordt de voedingsstof weer afgegeven aan het bloed, die de voedingsstoffen naar de lever vervoert. De lever regelt de verspreiding van de voedingsstoffen door het lichaam. Als laatste gaat de voedselbrij naar de  dikke darm. Hier wordt het water gehaald uit het restant.

Via de endeldarm (rectum) gaat de darm over in de sluitspier (anus), waarlangs de laatste resten van het voedsel het lichaam weer verlaat. De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond.

De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal. Als het langer duurt is dat niet direct een reden tot alarm, grote stukken duren langer om te verteren.

Waarom eet een hond alles van de grond?

Waarom eet een hond graag aarde en zand? –

 1. Onvolledig voeren Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
 2. Gezondheidsproblemen Door bepaalde darmaandoeningen, maar ook door een tekort aan het schildklierhormoon, hypothyreoïdie genaamd, kan een hond meer behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het op zoek gaan naar deze voedingsstoffen kan leiden tot het eten van zand en aarde.
 3. Maagdarmproblemen We weten het niet maar het zou zo maar zo kunnen zijn dat honden zand en aarde gaan eten omdat de spijsvertering niet echt lekker loopt. Bepaalde soorten klei kunnen ook helpen om spijsverteringsproblemen op te lossen. Zand en aarde hebben een schurende werking op de binnenkant van de maag- en darmwand en stimuleren de samentrekkingen hiervan.
 4. Iets lekkers er in Een hele banale reden om zand of aarde te eten kan zijn dat er gewoon iets heel lekkers zit in het zand. Bijvoorbeeld vet van de braadpan of slijm van een loops teefje.
 5. Bloedarmoede Mogelijk gaan honden met bloedarmoede (= tekort aan rode bloedcellen) aarde en ook houtskool eten omdat daar ijzer in zit. En dat ijzer is essentieel voor de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. En in aarde zitten vaak ook selenium, fosfor, calcium, koper en andere mineralen. Compensatie is dan de reden dat honden aarde eten. Bloedarmoede zien we vooral bij ongemerkt bloedverlies uit de darm.
 6. Gedragsproblemen Door stress en met name ook door verveling en ongemak kunnen dier en mens ander, vaak ongewenst, gedrag gaan vertonen. Dat gedrag kan zich ook uiten door meer te gaan eten of andere dingen te eten dan normaal. Dit kun je vooral zien bij te weinig bewegen, spelen en sociale contacten. Honden hebben hun dagelijkse portie afleiding nodig.
See also:  Hond Loops Hoe Lang Bloedverlies?

Hoe weet je of een hond honger heeft?

Herken signalen – Het is vooral belangrijk om zijn signalen op te pikken waaruit je kan afleiden dat hij zich niet veilig voelt. Hier zijn er enkele van: hijgen, zeer alert zijn, veel kauwgedrag vertonen, rusteloos zijn, constant willen bezig zijn, opspringen, vergrootte pupillen, … Eenmaal je herkent wanneer hij zich niet goed voelt, ga dan tijdelijk deze situaties vermijden of toch zo aanpassen dat hij zich wel goed start te voelen (soms doet afstand wonderen).

Waarom wil een hond altijd eten?

Waarom bedelt een hond? – Honden leren bedelen simpelweg omdat wij ze dat aanleren. Honden zijn slimme dieren en ze weten precies hoe ze ons moeten manipuleren om te krijgen wat ze willen. Wil jij ook je liefde aan je hond tonen door hem af en toe iets toe te schuiven? Vind jij het zielig als jij wél iets eet en je hond niet? Allemaal begrijpelijk, maar het berust op een misverstand.

Allereerst hebben honden niet de associatie met eten die wij mensen hebben. Eten is voor ons een sociale gebeurtenis: iets ‘gezelligs’, een manier om samen momenten te delen, om te ontspannen en te genieten.

Voor honden is eten een middel om te overleven. Het is hun instinct om te ‘schooieren’ voor eten zodra ze de kans krijgen. Maar in onze moderne huishoudens is dat niet aan de orde: onze honden krijgen voldoende gezonde voeding, daar hoeven ze niets bij te schooieren. Waarom Eet Een Hond KattenstrontFoto: Flickr En onthoud dit: je geeft je geeft een hond geen liefde door toe te geven aan zijn bedelgedrag. Je geeft hem vooral liefde door hem duidelijkheid te geven, voldoende rust, gezonde maaltijden, veel speelplezier en een fijne verstandhouding tussen hond en baas. Het belonen van bedelen hoort daar niet bij.

Hoe krijg je de ziekte van Weil?

Ziekte van Weil in het kort – De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Deze bacteriën heten leptospirosen. Van de bacterie kunnen mensen ook andere ziekten krijgen. De informatie hieronder gaat alleen over de ziekte van Weil. De klachten beginnen met:

 • plotseling hoge koorts (39-40 graden),
 • koude rillingen,
 • buikpijn,
 • braken,
 • spierpijn (vooral in de kuiten),
 • hevige hoofdpijn.

Daarna kan iemand last krijgen van:

 • geel zien van de huid en het oogwit,
 • nieren die slecht gaan werken,
 • bloedingen in de huid,
 • rode vlekken op de benen.

Iemand kan soms erger ziek worden door een nierontsteking of een leverontsteking. De tijd tussen het besmet raken en het ziek worden is 2 tot 30 dagen. Meestal is dit 7 tot 12 dagen. Ratten kunnen de bacterie bij zich dragen. Via hun urine kan de bacterie in aarde, riool en oppervlaktewater (zoals sloten en plassen) terecht komen. Je kunt besmet raken door:

 • contact met levende of dode ratten,
 • contact met de urine van ratten,
 • contact met aarde, riool en oppervlaktewater waarin besmette urine zit,
 • door het zwemmen in sloten en plassen waarin besmette ratten leven.

De bacterie kan via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam komen. Iedereen die in contact komt met vochtige aarde en water waar ratten zitten, kan de ziekte krijgen. Mensen die werken met riool, grond of oppervlaktewater hebben een grotere kans. Iemand die de ziekte van Weil heeft gehad, kan de ziekte opnieuw krijgen. Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen. Wat kan je wel doen?

 • Draag rubberen handschoenen en laarzen bij contact met water of grond wanneer er ratten zijn gezien.
 • Dek wondjes af voordat je in contact komt met aarde en water in de natuur.
 • Was de handen met water en zeep na contact met aarde of oppervlaktewater.
 • Zwem alleen in een zwembad of veilige zwemplassen. De Provincie wijst plassen aan waarin mensen kunnen zwemmen. Dat staat op borden die bij de zwemplas staan.
 • Laat geen voedsel of afval achter bij zwemplassen. Ratten kunnen hier op af komen.
 • Laat ook geen voedsel of afval in de tuin liggen.
 • Zie je ratten in jouw buurt? Bel dan de gemeente. Zij kunnen helpen.
 • Werk je met grond, riool of oppervlaktewater? Draag dan tijdens je werk beschermende kleding. Bescherm je ogen met een bril en je neus en mond met een kapje. Draag rubberlaarzen en handschoenen.

De ziekte wordt behandeld met medicijnen. Soms is opname in een ziekenhuis nodig. Meestal worden mensen weer helemaal beter na enkele weken. Iemand kan zich nog enkele maanden moe voelen. Voelt iemand met de ziekte van Weil zich goed? Dan kan hij gewoon naar kindercentrum, school of werk.

Kan een hond ziek worden?

Elk dier kan ziek worden, ook een hond. Veel voorkomende verschijnselen zijn braken, diarree en lusteloosheid. Daarnaast zijn er nog veel meer symptomen. Hoe lang mag een hond ziek zijn? Dat hangt een beetje van de aandoening of ziekte af, maar ook hoe ernstig de symptomen zijn.

See also:  Hoe Dood Ik Mijn Hond?

Kan een hond de griep hebben?

Net als mensen kunnen honden geraakt worden door de griep. Het gaat hier wel om een andere variant. Gelukkig komt de hondengriep niet veel voor in Nederland, al is het goed om van het bestaan af te weten. De verschijnselen komen sterk overeen met de meer voorkomende kennelhoest en hondenziekte (ziekte van Carré).

Kan een hond ook het norovirus krijgen?

Beroepsinfectieziekte Norovirus –

Organisme: Norovirussen zijn kleine zeer besmettelijke RNA-virussen en behoren tot de familie Caliciviridae. Het norovirus is ontdekt in 1972 in fecesmonsters die werden verzameld tijdens een epidemie van gastro-enteritis op een basisschool in Norwalk, vandaar de naam. Er zijn meerdere genogroepen. Een acute infectie met norovirus veroorzaakt tijdelijke afwijkingen in de dunne darm.

Het exacte mechanisme waardoor diarree en braken ontstaan, is nog niet opgehelderd. De mens is het enige reservoir voor menselijke norovirusinfecties. Norovirussen zijn ook gevonden in varkens, koeien, schapen, muizen, honden en katten, maar dan gaat het om andere genogroepen.

Na het doormaken van een infectie is er geen sprake van blijvende immuniteit. Naar schatting doen zich in Nederland jaarlijks ruim 600. 000 gevallen van norovirusinfecties voor en worden het hele jaar door gezien, met een piek in de wintermaanden (‘winter vomiting disease’).

Transmissie: Transmissie vindt direct voornamelijk feco-oraal plaats en van mens op mens. Uitscheiding van het virus vindt plaats via feces of via braaksel. Transmissie vindt ook plaats indirect, door contact met besmette voorwerpen (bijvoorbeeld speelgoed, voedsel, via de handen van bijvoorbeeld personeel) via besmet water of via de lucht (via luchtgebonden druppels bijvoorbeeld bij braken).
Incubatietijd: De incubatieperiode is minimaal 8 en maximaal 60 uur, met een gemiddelde duur van 30 uur.
Medisch beeld: Misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, buikkramp, diarree en milde koorts zijn de meest voorkomende klinische symptomen. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen. Er is meestal geen bloed- of slijmbijmenging in de feces. De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen. De infectie leidt bij gezonde mensen niet tot langdurige klachten of restverschijnselen.

 • Voor achtergrond informatie, zie LCI richtlijn , CDC en ECDC;
 • Norovirussen zijn zeer infectieus en goed in staat om buiten de gastheer te overleven;
 • Het norovirus wordt niet aangetast door invriezen of koelen, is resistent tegen vele desinfectiemiddelen in de gebruikelijke dosering en kan tegen sterke schommelingen in de zuurgraad;

Asymptomatische infecties komen veelvuldig voor.

Diagnostiek: Via PCR of serologie.
Werkgerelateerde diagnostiek Vaak is er sprake van een voedselvergiftiging waarbij er meerdere mensen tegelijk ziek worden. Bijvoorbeeld tijdens een receptie of een feest. Vaak wordt dan ook de GGD ingeschakeld voor verder onderzoek (zie meldingsplichtige ziekten ), maar ook de voedsel- en warenautoriteit. Indien er sprake is van een reis, bijeenkomst of een receptie in het kader van het werk is er sprake van een beroepsziekte.
Melden beroepsziekten Er is sprake van een beroepsziekte als medewerkers besmet worden tijdens de werkzaamheden en daardoor ziek worden. Beroepsziekten kunnen worden gemeld op de NCVB website.
Preventie  
 • Bestrijding bij de bron
De belangrijkste bronmaatregel is een goede hand- en toilethygiëne en en het hygiënisch bereiden van voedsel.
 • Organisatorische & technische maatregelen
Goede voorlichting en werken volgens de hygiënerichtlijnen ( WIP richtlijnen ), inclusief een goede handhaving en toezicht en het beschikbaar stellen van goede sanitaire voorzieningen en voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen (wegwerphandschoenen en schort en bij mogelijke aëroslvorming adembescherming). Hygiëne: handen wassen is de meest zinvolle preventieve maatregel en volstaat bij personen met een normale weerstand. Op indicatie wordt handhygiëne uitgevoerd met handdesinfectans. Zie verder Draaiboek ‘Uitbraken van gastro-enteritis en voedselvergiftigingen’ (LCI) en de vijf momenten voor handhygiëne.

Norovirussen zijn moeilijk te inactiveren door zepen, neutrale reinigingsmiddelen als Quats (quaternaire ammoniumverbindingen) of vele alcoholen. Oplossingen op basis van vrij chloor of jodide kunnen wel voldoende werkzaam zijn om de transmissie van het norovirus te beperken.

Peroxide in gas- of dampvorm kan gebruikt worden voor ruimtedesinfectie. Voor meer informatie over desinfectie, zie bijlage 1 van de LCI richtlijn Norovirus. Reizigers: naast hand- en toilethygiëne, ook  aandacht voor een goede voedselhygiëne. Zie hiervoor de LCR website en de WHO.

 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
Indien er gericht wordt gewerkt met het norovirus of indien er sprake is van een verhoogde kans op (in)directe transmissie of aerosolvorming (luchtgebonden druppels b. bij schoonmaakwerkzaamheden) wordt gebruikt van PBM geadviseerd.
 • Therapie & vaccinatie
Voornamelijk symptomatisch, zoals bestrijding van uitdroging. Er is geen vaccin beschikbaar.
 • Risicogroepen (medisch kwetsbaren)
 • Kleine kinderen en ouderen. Bij deze groep is er sprake van een verhoogd risico op uitdroging door braken en/of diarree;
 • Immuungecompromitteerden en personen met co-morbiditeit, zoals hart-en-vaatziekten en diabetes).

Bij zwangeren is niet beschreven dat een norovirusinfectie leidt tot een ernstig beloop.

 • Arbobeleid
Iedereen kan een norovirusinfectie krijgen. Uitbraken van norovirus worden vooral gezien daar waar grote groepen personen met elkaar in contact komen. Hieronder een overzicht:

 • Gezondheidswerkers (verpleging/verzorging/behandeling/voeding/schoonmaak);
 • Medewerkers van kinderdagverblijven/welzijnswerkers/hulpverleners;
 • Personen die beroepsmatig reizen naar gebieden met lage standaardhygiëne: norovirussen verspreiden zich in deze gebieden het gemakkelijkst en zijn dan ook verantwoordelijk voor 3-17% van de gevallen van reizigersdiarree;
 • Medewerkers van cruiseschepen, hotels en restaurants. Deze personen vormen -vooral wanneer werkend in de voedselbereiding- ook een risicogroep ten aanzien van transmissie (risicovormers);
 • Personen werkend in beroepen binnen de riolering/waterzuivering/wasserijen/schoonmaak worden mogelijk vaker blootgesteld aan norovirus, maar daar zijn geen harde bewijzen voor.

Indien er gericht met het norovirus wordt gewerkt, bijvoorbeeld in een laboratoriumsituatie zie de Safety Data Sheets. Ten slotte is ook het  draaiboek gastro-enteritis en voedselvergiftiging relevant.

 • Risico voor derden
Het norovirus is zeer besmettelijk via (in)direct contact en via de lucht. Wanneer werkend in voedselbereiding of (patiënten)zorg moeten werknemers met klinische symptomen geweerd worden tot na klinisch herstel (geen braken of diarree). Daarna zijn een goede toilet- en handhygiëne nog steeds van extra belang (het virus kan nog gedurende enkele weken worden uitgescheiden), goede sanitaire voorzieningen dienen aanwezig te zijn en op het naleven van de hygiënemaatregelen dient toezicht te zijn

.