Waarom Eet Hond Gras?

Waarom Eet Hond Gras
Dit is een zeer veel voorkomende vraag of probleem: waarom eet een hond gras? Er zijn verschillende oorzaken waarom een hond gras kan eten. We zien dit, vooral bij jonge honden, nog wel eens uit speelsheid. Vaak worden de grassprieten dan geplukt, maar niet doorgeslikt. .

Wat komt een hond tekort als hij gras eet?

Onderzoek naar gras eten bij honden – Benjamin L. Hart, wetenschapper en veterinair gedragsdeskundige heeft onderzoek gedaan naar het gras eten van honden. Dit zijn de bevinden van Hart:

 • De meerderheid van de onderzochte honden eet dagelijks of wekelijks gras.
 • 8% van deze honden vertoonde tekenen van misselijkheid of ziekte vóór het eten van gras en 22% van de honden braakt ook daadwerkelijk ná het eten van gras.
 • Opmerkelijk is dat jonge honden vaker gras eten dan oudere honden.
 • Jonge honden zijn vrijwel nooit misselijk voor het eten van gras.
 • Honden die misselijk zijn en dan gras gaan eten, braken vaker.
 • Honden die met regelmaat thuis plantaardig voedsel aangeboden kregen, aten net zo vaak gras als honden die dat niet aangeboden kregen.
 • Er is geen reden om aan te nemen dat een hond een gebrek aan bijvoorbeeld vezels probeert te compenseren door het gras eten.
 • Er is geen verschil qua gras eten tussen honden die brokken of rauw vlees aten.
 • Er is geen duidelijk bewijs gevonden dat honden gras eten vanwege misselijkheid of buikpijn of omdat ze een voedingsgebrek zouden hebben.
 • U kunt hier het onderzoek naar gras eten van honden van Hart en zijn collega’s nalezen.

Ook een onderzoeksteam aan de University of New England (S. Bjone, W. Brown, I. Price. (2007)) kwam tot dezelfde conclusie over gras eten bij honden; een hond die gras eet, is niet ziek of misselijk. Uit dit onderzoek kwam zelfs duidelijk naar voren dat gras simpelweg een voedselbron voor honden is. Interessant….

Wat te doen als een hond gras eet?

Honden die regelmatig gras eten en niet overgeven – Er gaan de wildste verhalen over deze groep honden. Ze zouden iets te kort komen in het eten, zij zouden hun maag willen vullen of ze zouden het gewoon lekker vinden. U kunt kijken of u het patroon kan doorbreken. Bijvoorbeeld door:

 • een half uur voor het uitgaan eten te geven
 • zelf (diepvries-)groenten aan het eten toe te voegen
 • uw hond af te leiden als u langs zijn favoriete  grasveld loopt.

Het gras eten kan echter ook een teken zijn van misselijkheid en buikpijn. Heeft uw hond behalve gras eten, ook andere verschijnselen zoals buikborrelen, smakken, slikken, boeren, winderigheid, of diarree, dan is het aan te raden dit toch eens aan te kaarten bij uw dierenarts.

Is gras goed voor een hond?

Gras eten is normaal hondengedrag – Gras eten is normaal hondengedrag. Bedenk ook dat de voorouders van de hond en zijn wilde familieleden ook met regelmaat planten eten. In uitwerpselen van wolven wordt ook vaak gras aangetroffen. Bij wolven helpt het tegen parasieten in de darmen. De meeste honden hebben geen last van dergelijke parasieten, maar hebben wellicht deze aanleg tot het eten van gras geërfd van hun voorouders.

 • En natuurlijk kunnen honden het gras ook gewoon lekker vinden;
 • Vooral de jonge scheutjes zijn vaak in trek;
 • Sommige honden hebben ook echt een voorkeur voor bepaalde grassoorten en snuffelen in de berm naar specifiek die soorten zodat ze daar lekker van kunnen knabbelen;

Het kan geen kwaad en je kunt je hond dus gewoon zijn gang laten gaan. In vers gras zit overigens een aardige hoeveelheid plantaardige Omega-3 vetzuren, dus het is ook nog eens een gezond hapje voor je hond. Waarom Eet Hond Gras .

Waarom eet labrador gras?

Waarom je labrador gras eet? – Zoals ik net al aangaf, kan het gras eten verschillende redenen hebben. Laat ik voorop stellen dat een labrador die zo nu en dan gras eet, normaal hondengedrag is. Verre voorouders aten ook met regelmaat plantensoorten. Bij de wolven zien we het terug in de uitwerpselen, daarin wordt ook gras gevonden.

Wolven eten gras tegen eventuele parasieten in de darmen, het draagt bij aan een gezonde darmflora. Het kan bij je labrador dus ook een stukje instinct zijn. Vaak zie je het eten van gras meer bij jonge honden voorkomen dan bij oudere honden.

Het spijsverteringsstelsel van een jonge hond is nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor parasieten in de darmen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat misselijkheid een van de reden is om gras te eten. Ze kauwen niet echt op het gras, maar slikken het vrij snel door.

Hierdoor proberen ze een braakreflex op te wekken. De misselijkheid kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat je labrador iets verkeerds heeft gegeten, of door een acute virusinfectie. De reden dat je labrador gras eet kan ook speelsheid zijn.

Je ziet dan dat het niet daadwerkelijk doorgeslikt wordt. Wanneer je labrador in de puberteit zit, kan het eten van gras ook pubergedrag zijn. Kijken hoe jij als baasje erop reageert, grenzen zoeken. Mocht je liever niet hebben dat hij gras eet, leid je labrador dan af met een speeltje of wat lekkers. Waarom Eet Hond Gras Het kan ook zijn dat je labrador regelmatig gras eet, maar er niet bij overgeeft. Vaak wordt er dan gedacht dat de labrador bepaalde voedingstoffen zou missen in zijn voeding. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit ook echt zo is. Wat je zou kunnen doen is wat groente door het gewone voer te mengen. Wellicht vind je labrador het echt lekker, en baadt het niet dan schaadt het niet! Nog een andere reden waarom je labrador gras eet, is dat hij het gewoon echt lekker vind! Misschien heeft hij zelfs wel een voorkeur voor bepaalde soorten gras.

Zo stimuleer je wenselijk gedrag. Vaak vallen de jonge grassprietjes het meest in de smaak! Daarbij zit in vers gras een aardige hoeveelheid plantaardige omega-3 vetzuren. Dus niet alleen lekker maar ook nog eens een gezond hapje! Wat wel belangrijk is wanneer je jouw labrador gras laat eten, let op waar hij dit precies doet.

Er zijn plekken waar je bespoten gras tegenkomt. Laat je labrador daar geen gras eten. Hij krijgt op deze manier de bestrijdingsmiddelen binnen. Bij veelvuldige inname hiervan kan je labrador hier behoorlijk ziek van worden.

Wat mag je niet aan een hond geven?

Wat is de beste tijd om een hond eten te geven?

Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.

See also:  Waarom Zondert Mijn Hond Zich Af?

Wat gebeurt er als je gras eet?

Gras is niet eetbaar, wel drinkbaar – Gras zelf is niet eetbaar. Mensen kunnen dat natuurlijke materiaal niet verteren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld koeien. Een koe heeft vier magen en kan daardoor gras verteren. Ook geiten, antilopes en andere dieren hebben een spijsverteringsstelsel dat is ingericht op het verteren van grassen.

Mensen kunnen de vezels van gras niet verteren en kunnen daarom niks met gras eten. Door het te juicen worden de voedingsstoffen losgeperst van de vezels. Als je een slow-juicer gebruikt zie je dat in de ene bak de oneetbare vezels vallen en in de andere bak het drinkbare sap.

Als je gras wilt consumeren, is grassap daarom de enige oplossing. In principe is het zelf kweken van gras eenvoudig en goedkoop om te doen. Je doet het binnenshuis zodat je ervan verzekerd bent dat het gras schoon is.

Welk soort gras eten honden?

Mijn hond heeft met regelmaat van die buien dat hij naar buiten wil en dan van alles op wil eten. Bladeren, gras, alles wat op zijn pad komt. Hoe komt dit? En wat kan dat zijn? Op zich is het eten van gras en andere organische materialen door honden niet abnormaal.

 • Veel honden kunnen echt grazen, het gras zorgvuldig kauwen en het rustig doorslikken;
 • Ze genieten ervan, zoals wij kunnen genieten van een smaakvolle salade;
 • Dit is volledig normaal gedrag, ook bij die honden die soms veel gras inslikken;

Het gras wordt grotendeels onverteerd uitgepoept en dat kan soms wat onsmakelijke beelden geven. Het eten van gras zou op deze manier een behoefte aan ruwvezel kunnen aangeven, maar ook bij honden met een volledig uitgebalanceerd dieet en een gezond maag-darm kanaal kan deze manier van gras eten gezien worden.

Vaak zie je dat deze honden dagelijks meer of minder gras eten, waarbij ze een voorkeur hebben voor wat ruwere, langere grassprieten. Honden kunnen ook gras, bladeren en dergelijke eten omdat ze instinctief aanvoelen dat ze iets verkeerds gegeten hebben en willen braken.

Deze dieren kauwen nauwelijks op het gras, maar slikken het zo snel mogelijk door in de hoop dat de lange stugge grassprieten de keel prikkelen en zo een braakreactie oproepen. Een hond heeft sowieso een lagere braakdrempel dan bijvoorbeeld de mens. Dat is handig voor een carnivoor, die wel eens een ernstig bedorven stukje vlees eet.

Als de maag het verorberde materiaal te ongeschikt vind voor veilige doorvoer dan wordt het er soepel uitgegooid voordat de hond er ziek van wordt. En soms helpt daar het eten van ruw gras dus bij. Als ze na het braken snel weer vrolijk en actief zijn is er geen reden om u zorgen te maken.

Gras eet gedrag kan ook duiden op buikpijn. Sommige honden kunnen soms plotseling buikpijn aanvallen krijgen. Bijvoorbeeld omdat de maag te lang leeg is, maar ook door langdurig medicijn gebruik (pijnstillers!) of ontstekingen. Voor veel honden is het beter om te zorgen dat de maag niet te lang leeg is ( > 12uur).

 • Het geven van minimaal 3 maaltijden, waarbij de laatste vlak voor de nacht gegeven wordt, lost dan het misselijkheidsprobleem op;
 • Bij dieren met maagpijn door ontstekingen zien we dat ze hun “gewone” voer minder graag eten en vaak zijn ze ook na het braken niet opgelucht en lopen ze met een opgebogen rug en opgetrokken buik;

Als uw hond regelmatig dit beeld vertoond is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Pijnstillers kunnen beter met voedsel gegeven worden en bij klachten na langdurig gebruik kunnen maagbeschermers helpen. Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten.

Wat doet een hond als hij misselijk is?

Hond misselijk symptomen Wanneer een hond misselijk is, komen diverse symptomen veel voor. Dit zijn onder andere veelvuldig smakken, gras eten, likken aan wat dan ook maar, kwijlen en overmatig slikken. Bovendien kan de eetlust achteruit gaan en hoort u misschien geluiden uit de maag en/of de keel (boeren).

Kan een hond buikpijn hebben?

Symptomen buikpijn bij de hond – Bij aanvallen van flinke buikpijn zie je vaak een aangespannen buik, opgebolde rug, poten iets te veel onder het lichaam. Soms neemt een hond met buikpijn de zo genaamde bidhouding aan: het dier houdt de kop laag, voorpoten gestrekt en de kont omhoog.

 • Dieren met buikpijn kunnen kreunen en katten kunnen zelfs blazen naar hun eigen buik;
 • Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen;
 • Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten;

Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree. Rugpijn is soms moeilijk te onderscheiden van buikpijn.

Welke groenten zijn goed voor een hond?

We horen steeds vaker dat honden een stukje groente of fruit te eten krijgen. Gewoon lekker als gezond tussendoortje. Nu is de vraag: zijn alle groente en fruit wel goed voor je hond? Lees gauw verder om erachter te komen welke groente en fruit wel en welke niet gezond zijn voor jouw hond.

Gezonde groenten Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten.

Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet. Rauwe groenten zijn moeilijker te verteren voor je hond dan wanneer de groentes licht gekookt zijn. Het beste kun je daarom, als je groentes wilt geven aan je hond, de groentes pureren of licht koken.

 1. Zo kan je viervoeter niet alleen lekker snacken maar kan zijn lichaam ook de vitamines en mineralen uit de groenten opnemen;
 2. Ongezonde groenten Een aantal groenten die voor ons heel vanzelfsprekend te eten zijn, zijn dit niet voor je hond;

Denk maar eens aan champignons/paddenstoelen. Wij vinden ze heerlijk, jouw hond kan er juist erg ziek van worden. Lees hierover meer in onze blog. Groenten als ui, prei en bieslook zijn ook erg ongezond voor je hond. Voor de meeste huisdieren zijn deze groenten giftig.

Het eten van deze groenten kan bij je hond diarree en maagpijn veroorzaken, dus let er goed op dat je hond ze niet opeet. Groenten met zetmeel Een hond kan zetmeel niet goed verteren en daarom is het van belang kleine hoeveelheden te geven.

Een hond kan slechts een kleine hoeveelheid zetmeel verteren en kan dit niet heel erg goed. Aardappelen bestaan juist voor een groot gedeelte uit zetmeel. Net als voor mensen is het eten van een ongekookte aardappel voor honden giftig. In veel knolsoorten zit relatief veel zetmeel, wat dus ook moeilijk te verteren is voor je viervoeter.

 1. Gezonde fruitsoorten Is jouw viervoeter dol op fruit? Je wil hem natuurlijk alleen maar verwennen met fruit dat ook echt gezond voor hem is;
 2. Fruit bevat veel antioxidanten welke de vrije radicalen in de cellen van jouw hond onschadelijk kunnen maken;
See also:  Hoe Lang Kun Je Een Hond Alleen Thuis Laten?

Hierdoor blijft je hond langer gezond en dat is wat we allemaal willen voor ons maatje! Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen.

 • Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt;
 • Deze zijn namelijk niet goed voor je hond;
 • Ongezonde fruitsoorten De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond;

Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond. Nu klinkt het heel verleidelijk om je hond veel meer groenten en fruit te gaan geven.

Let op dat je niet meer dan 10 – 15% van het dieet van je hond uit groenten en fruit laat bestaan. Je hond haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit de volgende voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten.

Verwen je hond met Veggie Bits Wil jij hond verwennen met groente? Verras je hond met de nieuwe groentesnack Veggie Bits van Vitakraft! Gemaakt van wortel en 100% vegan! De snack is laag in calorieën. Wat dit een ideale beloningssnack maakt voor tijdens een trainingssessie van je hond..

Wat voor fruit mag een hond eten?

Welk fruit is gezond voor jouw hond? – Veel fruit is goed voor jouw hond, zoals ananas, appel, mango, meloen (Cantaloupe of watermeloen), mango, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Ook veel groenten is gezond, zoals zoete aardappel, flespompoen en wortelen.

Welke groenten zijn goed voor een hond?

We horen steeds vaker dat honden een stukje groente of fruit te eten krijgen. Gewoon lekker als gezond tussendoortje. Nu is de vraag: zijn alle groente en fruit wel goed voor je hond? Lees gauw verder om erachter te komen welke groente en fruit wel en welke niet gezond zijn voor jouw hond.

 • Gezonde groenten Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten;

Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet. Rauwe groenten zijn moeilijker te verteren voor je hond dan wanneer de groentes licht gekookt zijn. Het beste kun je daarom, als je groentes wilt geven aan je hond, de groentes pureren of licht koken.

Zo kan je viervoeter niet alleen lekker snacken maar kan zijn lichaam ook de vitamines en mineralen uit de groenten opnemen. Ongezonde groenten Een aantal groenten die voor ons heel vanzelfsprekend te eten zijn, zijn dit niet voor je hond.

Denk maar eens aan champignons/paddenstoelen. Wij vinden ze heerlijk, jouw hond kan er juist erg ziek van worden. Lees hierover meer in onze blog. Groenten als ui, prei en bieslook zijn ook erg ongezond voor je hond. Voor de meeste huisdieren zijn deze groenten giftig.

 • Het eten van deze groenten kan bij je hond diarree en maagpijn veroorzaken, dus let er goed op dat je hond ze niet opeet;
 • Groenten met zetmeel Een hond kan zetmeel niet goed verteren en daarom is het van belang kleine hoeveelheden te geven;

Een hond kan slechts een kleine hoeveelheid zetmeel verteren en kan dit niet heel erg goed. Aardappelen bestaan juist voor een groot gedeelte uit zetmeel. Net als voor mensen is het eten van een ongekookte aardappel voor honden giftig. In veel knolsoorten zit relatief veel zetmeel, wat dus ook moeilijk te verteren is voor je viervoeter.

Gezonde fruitsoorten Is jouw viervoeter dol op fruit? Je wil hem natuurlijk alleen maar verwennen met fruit dat ook echt gezond voor hem is. Fruit bevat veel antioxidanten welke de vrije radicalen in de cellen van jouw hond onschadelijk kunnen maken.

Hierdoor blijft je hond langer gezond en dat is wat we allemaal willen voor ons maatje! Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen.

Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond. Ongezonde fruitsoorten De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond.

Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond. Nu klinkt het heel verleidelijk om je hond veel meer groenten en fruit te gaan geven.

Let op dat je niet meer dan 10 – 15% van het dieet van je hond uit groenten en fruit laat bestaan. Je hond haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit de volgende voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten.

Verwen je hond met Veggie Bits Wil jij hond verwennen met groente? Verras je hond met de nieuwe groentesnack Veggie Bits van Vitakraft! Gemaakt van wortel en 100% vegan! De snack is laag in calorieën. Wat dit een ideale beloningssnack maakt voor tijdens een trainingssessie van je hond..

Wat als een hond veel likt?

​Stress of angst –

Als een hond overmatig begint te likken, kan dit wijzen op stress of angst. Door harde geluiden kan een hond angstig worden, ook kunnen honden last hebben van verhuizing- of verlatingsangst. Door het likken komt er endorfine vrij die de hond kan helpen te kalmeren in stressvolle situaties. Als je jezelf ooit hebt afgevraagd waarom honden aan hun voeten likken, is een van de redenen dat hun omgeving om een of andere reden onstabiel is geworden en dat ze op zoek zijn naar comfort.

 • .

  Wat is probiotica voor honden?

  Wat zijn probiotica? – De World Health Organization (WHO) definieert probiotica als volgt: Probiotica zijn levende organismen die, indien ze in voldoende hoeveelheden worden opgenomen, een positief gezondheidseffect hebben op mens en dier. Probiotica voor honden produceren SCFA-vetzuren die de groei en activiteit van schadelijke bacteriën zoals E.

  Hoe kan een hond een Maagkanteling krijgen?

  Maagtorsie, ook maagverdraaiing of maagkanteling genoemd, is een gevaarlijke aandoening bij honden die erg pijnlijk is en dodelijk kan zijn als er niet snel wordt ingegrepen. De officiële term is maagdilatatie-volvulus (MDV). Er zijn verschillende zaken die de kans op een maagtorsie beïnvloeden. Door met een aantal dingen rekening te houden kunt u de kans op een maagtorsie bij uw hond verkleinen. De maag ligt tussen de slokdarm en de dunne darm in.

  1. Bij een maagtorsie draait de maag om zijn as;
  2. Hierdoor worden de ingang en de uitgang van de maag afgesloten;
  3. Ook de bloedvaten worden afgekneld;
  4. Daardoor worden de bloeddruk en hartwerking verlaagd en krijgt het lichaam te weinig zuurstof;

  Doordat de maag afgesloten is, kunnen de gassen die ontstaan door gisting niet ontsnappen en wordt de maag steeds boller. Door die uitzetting kan het middenrif niet meer goed bewegen waardoor de ademhaling beperkt wordt. Hierdoor komt nog minder zuurstof in de weefsels.

  1. De maagwand begint af te sterven, bacteriën in de darmen gaan giftige stoffen afscheiden, de nieren en lever worden aangetast en uiteindelijk overlijdt het dier;
  2. Het is niet precies bekend waardoor een maagtorsie optreedt;

  Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of er lucht in de maag terecht komt door inslikken en de maag daarna draait, of dat de maag eerst draait en de gassen vooral door gisting ontstaan. Wel zijn er allerlei factoren vastgesteld die een rol kunnen spelen en die de kans op een maagtorsie vergroten. Kenmerken van de hond die meespelen bij het risico op maagtorsie zijn:

  • grote rassen, honden met een diepe borstkas of honden die voor hun ras erg groot zijn, lopen meer risico
  • reuen lopen meer risico dan teven
  • maagtorsie komt het meeste voor op middelbare leeftijd
  • honden die snel nerveus zijn, lopen meer risico
  • honden met ondergewicht krijgen eerder een maagtorsie

  Medische zaken die het risico op maagtorsie verhogen zijn

  • andere maagdarmproblemen
  • een verwijdering van de milt
  • een verlengd hepatogastrisch ligament (een onderdeel van het buikvlies dat lever en maag verbindt; hepato = lever, gastro = maag)

  Ook voeding speelt een rol, er is meer risico bij:

  • het eten vanaf een verhoging
  • het eten van een grote maaltijd
  • 1 keer per dag eten
  • snel eten
  • te veel eten
  • veel drinken
  • onrust of activiteit voor en na het eten
  • 1 type voer eten
  • kleine brokjes eten
  • hoge hoeveelheden plantaardige vetten in het voer

  De voedselvorm (brokken, blikvoer of vers vlees) blijkt geen invloed te hebben op het ontstaan van een maagtorsie. Het heeft ook geen invloed op de zuurgraad van de maag of de concentratie gastrine (een hormoon dat maagzuurproductie stimuleert), zaken waarvan wel gezegd wordt dat ze een maagtorsie bevorderen. Verandering van voer speelt waarschijnlijk geen rol, behalve als de hond daardoor heel veel of heel snel gaat eten.

  • Men heeft getest of maagtorsie opgewekt kon worden door van voer te veranderen, maar dit lukte niet;
  • Het is van belang dat u een maagtorsie bij uw hond snel herkent;
  • Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag en bleke slijmvliezen;

  Een maagtorsie is altijd een spoedgeval! Neem dus onmiddellijk contact op met de dierenarts. Meestal zal de arts eerst proberen het gas uit de maag te laten ontsnappen door een slang in te brengen via de bek van de hond. Ook overige maaginhoud kan dan worden verwijderd.

  ls de maag al helemaal gedraaid is, lukt dit vaak niet meer, omdat de maagingang dan is afgesloten. In zo’n geval kan de dierenarts door de buikwand een holle naald in de maag brengen om op die manier het gas weg te laten stromen, en daarna proberen of de slang nu wel via de bek ingevoerd kan worden.

  Als ook dit niet lukt dan moet de hond geopereerd worden. Daarbij wordt de maag dan zoveel teruggedraaid dat er via de bek alsnog een slang in de maag kan worden gebracht om gassen af te voeren en de maag te laten slinken. ls de maag zo is opgezwollen dat er geen ruimte meer is om hem te draaien, zal de maag opengesneden moeten worden.

  1. Bij een hond die eenmaal een maagtorsie heeft gehad, is het risico op terugkeer groot, zelfs tot 80%;
  2. Dat komt onder andere doordat het hepatogastrisch ligament, dat de maag op zijn plek helpt houden, uitgerekt is;

  Om terugkeer zoveel mogelijk te voorkomen kan de dierenarts de maag aan de buikwand vastzetten. Dit heet gastropexie. De kans op een nieuwe maagtorsie wordt daardoor sterk verminderd, het risico op terugkeer is na een gastropexie nog ongeveer 10%. Bij honden die vanwege hun bouw een verhoogde kans op een maagtorsie hebben, kan de maag uit voorzorg door middel van een gastropexie worden vastgezet aan de buikwand. Een goede voedingsstrategie ter voorkoming van een maagtorsie bestaat uit de volgende maatregelen:

  • Voer uw hond in een rustige omgeving.
  • Voer meerdere keren per dag: tenminste twee keer voor honden zonder verhoogd risico, bij honden die meer kans op een maagtorsie hebben kan het voer over meerdere kleine maaltijden per dag verdeeld worden.
  • Voer grote brokken en zet de voerbak op de grond, niet op een verhoging.
  • Het kan helpen om vleesvoer / blikvoer en brokken te mengen.
  • Voorkom activiteit 1 uur voor en 2 uur na het eten. Laat dus niet de hond uit na het eten, en geef hem ook niet zijn volle bak als hij net thuis is van een drukke wandeling.
  • Als u van voer wilt wisselen, kunt u het oude en het nieuwe voer mengen.