Waarom Eet Hond Ontlasting?

Waarom Eet Hond Ontlasting

Uw hond eet poep door honger – De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.

Hoe hond afleren uitwerpselen opeten?

Waarom eet een pup zijn eigen ontlasting?

Enkele feiten –

 • Het eten van mest van planteneters (runderen/paarden) is eigenlijk normaal.
 • Eten van hondenontlasting ziet men vaak bij jonge honden die als pup te weinig prikkels hebben gehad en/of in een kennel gehuisvest zijn (geweest).
 • Vaak gaat het om gecastreerde dieren (reu én teef), vanwege de toegenomen eetlust.
 • De geur van de ontlasting bepaalt of het aantrekkelijk is om op te eten.
 • Daarom geniet ontlasting van honden die blikvoer eten de voorkeur; hier zitten vaak nog veel restanten van smaakverbeteraars in!
 • Een teef die de ontlasting van pups opeet vertoont normaal gedrag!

Eigenaren zijn vaak ten einde raad. Sommigen verzoeken zelfs om euthanasie! Dit ongewenste gedrag begint vaak tijdens de jeugd en kan een diepgewortelde gewoonte worden als er niet ingegrepen wordt.

Hoe leer ik mijn hond af alles op te eten?

Hoelang na het eten poept een hond?

Spijsverteringskanaal van de hond – Het spijsverteringskanaal van de hond begint, net als bij de mens, in de bek. In tegenstelling tot bij de mens, bevat het speeksel van de hond geen verteringsenzymen en wordt het voedsel alleen vermalen tot kleinere delen.

Het  gebit  speelt hierbij een cruciale rol. Gebitsproblemen worden vaak onderschat bij een hond, zorgen voor veel pijn en kunnen van invloed zijn op de spijsvertering van de hond. Via de  slokdarm  bereikt het voedsel de maag van de hond, waar het zich vermengd met maagzuur.

Het maagzuur bewerkt de aanwezige eiwitten in de voeding en is in staat om een groot aantal, mogelijk schadelijke, micro-organismen te doden. De maag van de hond is behoorlijk groot in verhouding tot het darmkanaal. Deze verhouding dankt de hond aan zijn voorvader de wolf die zijn voedsel (de prooi) in grote porties tot zich neemt.

 1. Het maagdarmstelsel van de hond staat nog dichtbij die van de wolf;
 2. Volgende stap van het voedsel is de  twaalfvingerige darm;
 3. Dit is het eerste deel van de dunne darm;
 4. Hier komen belangrijke spijsverteringssappen zoals gal en de sappen van de alvleesklier (pancreas) bij de voedselbrij;

De galsappen ondersteunen de vetvertering en de sappen van de alvleesklier bevatten veel enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten en eiwitten. De weg gaat verder langs de  dunne darm. De wand van de dunne darm bevat cellen die spijsverteringssappen afgeven.

De wand is enorm geplooid waardoor er een groot oppervlak ontstaat waar de spijsvertering met hulp van bacteriën en enzymen plaatsvindt. Bij deze vertering worden de voedingsstoffen tot kleine opneembare delen ‘geknipt’.

Na opname door de darmcel, wordt de voedingsstof weer afgegeven aan het bloed, die de voedingsstoffen naar de lever vervoert. De lever regelt de verspreiding van de voedingsstoffen door het lichaam. Als laatste gaat de voedselbrij naar de  dikke darm. Hier wordt het water gehaald uit het restant.

Via de endeldarm (rectum) gaat de darm over in de sluitspier (anus), waarlangs de laatste resten van het voedsel het lichaam weer verlaat. De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond.

De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal. Als het langer duurt is dat niet direct een reden tot alarm, grote stukken duren langer om te verteren.

Is eierkoek goed voor een hond?

Waar we bij veel honden goede ervaringen mee hebben is om de ‘poepeters’ dagelijks een halve eierkoek te geven. In eierkoeken zit ammoniak (net als in ontlasting) en de theorie in deze is dat wanneer de hond zijn ‘dagelijkse dosis ammoniak’ via de eierkoek krijgt, hij de hondenpoep laat liggen.

See also:  Wanneer Sterilisatie Hond Reu?

Is poep eten slecht voor je?

Veel honden hebben last van coprofagie; de neiging om poep te eten. Het kan gaan om hun eigen uitwerpselen of die van andere honden, maar ook om uitwerpselen van andere diersoorten, zoals konijnen, paarden en schapen. Het eten van poep is niet zonder gevaar. Het kan leiden tot worm- en andere infecties, maar ook diarree of vergiftigingsverschijnselen komen voor.

Is ganzenpoep giftig voor honden?

Let op bij het uitlaten van uw hond in omgeving Noordhovense plas/Marotplan Zoetermeer. Laat uw hond geen ganzenpoep eten.

Wat voor kleur ziet een hond?

Minder kleurrijk – Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.

Wat is vraatzucht hond?

Honger of vraatzucht – Honger kan een simpele oorzaak zijn van het eten van uitwerpselen. Een hond met honger, of een hond die moet afvallen, zal alles eten wat hij tegenkomt en wat aantrekkelijk ruikt. Als je hond overgewicht heeft en af moet vallen kan je dit doen zonder dat hij honger hoeft te lijden.

Waarom eet een hond alles van de grond?

Waarom eet een hond graag aarde en zand? –

 1. Onvolledig voeren Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
 2. Gezondheidsproblemen Door bepaalde darmaandoeningen, maar ook door een tekort aan het schildklierhormoon, hypothyreoïdie genaamd, kan een hond meer behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het op zoek gaan naar deze voedingsstoffen kan leiden tot het eten van zand en aarde.
 3. Maagdarmproblemen We weten het niet maar het zou zo maar zo kunnen zijn dat honden zand en aarde gaan eten omdat de spijsvertering niet echt lekker loopt. Bepaalde soorten klei kunnen ook helpen om spijsverteringsproblemen op te lossen. Zand en aarde hebben een schurende werking op de binnenkant van de maag- en darmwand en stimuleren de samentrekkingen hiervan.
 4. Iets lekkers er in Een hele banale reden om zand of aarde te eten kan zijn dat er gewoon iets heel lekkers zit in het zand. Bijvoorbeeld vet van de braadpan of slijm van een loops teefje.
 5. Bloedarmoede Mogelijk gaan honden met bloedarmoede (= tekort aan rode bloedcellen) aarde en ook houtskool eten omdat daar ijzer in zit. En dat ijzer is essentieel voor de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. En in aarde zitten vaak ook selenium, fosfor, calcium, koper en andere mineralen. Compensatie is dan de reden dat honden aarde eten. Bloedarmoede zien we vooral bij ongemerkt bloedverlies uit de darm.
 6. Gedragsproblemen Door stress en met name ook door verveling en ongemak kunnen dier en mens ander, vaak ongewenst, gedrag gaan vertonen. Dat gedrag kan zich ook uiten door meer te gaan eten of andere dingen te eten dan normaal. Dit kun je vooral zien bij te weinig bewegen, spelen en sociale contacten. Honden hebben hun dagelijkse portie afleiding nodig.

Waarom wil een hond altijd eten?

Waarom bedelt een hond? – Honden leren bedelen simpelweg omdat wij ze dat aanleren. Honden zijn slimme dieren en ze weten precies hoe ze ons moeten manipuleren om te krijgen wat ze willen. Wil jij ook je liefde aan je hond tonen door hem af en toe iets toe te schuiven? Vind jij het zielig als jij wél iets eet en je hond niet? Allemaal begrijpelijk, maar het berust op een misverstand.

Allereerst hebben honden niet de associatie met eten die wij mensen hebben. Eten is voor ons een sociale gebeurtenis: iets ‘gezelligs’, een manier om samen momenten te delen, om te ontspannen en te genieten.

Voor honden is eten een middel om te overleven. Het is hun instinct om te ‘schooieren’ voor eten zodra ze de kans krijgen. Maar in onze moderne huishoudens is dat niet aan de orde: onze honden krijgen voldoende gezonde voeding, daar hoeven ze niets bij te schooieren. Waarom Eet Hond OntlastingFoto: Flickr En onthoud dit: je geeft je geeft een hond geen liefde door toe te geven aan zijn bedelgedrag. Je geeft hem vooral liefde door hem duidelijkheid te geven, voldoende rust, gezonde maaltijden, veel speelplezier en een fijne verstandhouding tussen hond en baas. Het belonen van bedelen hoort daar niet bij.

See also:  Hond Geeft Gal Over Wat Te Doen?

Hoe weet je of een hond honger heeft?

Herken signalen – Het is vooral belangrijk om zijn signalen op te pikken waaruit je kan afleiden dat hij zich niet veilig voelt. Hier zijn er enkele van: hijgen, zeer alert zijn, veel kauwgedrag vertonen, rusteloos zijn, constant willen bezig zijn, opspringen, vergrootte pupillen, … Eenmaal je herkent wanneer hij zich niet goed voelt, ga dan tijdelijk deze situaties vermijden of toch zo aanpassen dat hij zich wel goed start te voelen (soms doet afstand wonderen).

Hoeveel keer per dag moet een hond poepen?

De ontlasting van je hond zegt veel over hoe hij in zijn vel zit. Eet hij de juiste voeding, is hij levendig en gezond, zonder stress, wormen of andere parasieten? Dan is de kans groot dat de stoelgang goed is. Het voer dat je hem geeft is van grote invloed op de hoeveelheid en samenstelling van zijn uitwerpselen.

Hoe minder hondenontlasting, hoe meer voedingsstoffen hij opneemt en gebruikt. Zorg dus dat je de ontlasting van je hond regelmatig checkt. Wanneer er een verstoring in de spijsvertering is, zal dit in de meeste gevallen afwijkende ontlasting tot gevolg hebben.

Bij een gezonde spijsvertering werken de darmen, de lever en de alvleesklier goed samen om eten te kunnen verteren. Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een ‘goede drol’ pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht.

Hoe laat laatste maaltijd hond?

Een puppy mag vanaf 8 weken worden opgehaald bij de kennel of fokker. Als ze nog zou mini zijn, begin dan met vier kleine maaltijden per dag. Het maagje van jouw pup kan nog niet zoveel hebben en het is beter voor de vertering, als je haar voeding over 4 porties verspreidt.

Hoe snel werken darmen hond?

Aanvullende informatie – De hond heeft eigenlijk het kortste spijsverteringsstelsel van zoogdieren, de spijsverting van een hond duurt gemiddeld ongeveer 8-9 uur. Uiteraard duurt de spijsvertering bij puppies vele malen korter aangezien zij nog niet het spijsverteringsstelsel van een volwassen hond hebben.

Het spijsverteringsstelsel van de honden is belangrijk en kan een goede indicator zijn als er iets niet goed is of als een hond ziek is. Probeer ervoor te zorgen dat je de eetgewoonten en frequentie van ontlasting van je hond leert kennen.

Als uw hond zich anders gedraagd, niet meer eet of poept als gebruikelijk, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand en kunt u beter even naar de dierenarts gaan. Hoewel de meeste honden net als mensen last hebben van winderigheid, is een bijzonder onaangename geur meestal een indicatie van een slechte voeding.

Hoe je binnen een week een compleet zindelijke hond of pup hebt?

Vaste momenten – Puppy’s moeten ongeveer elke 30-60 minuten plassen en na het eten en spelen zullen ze vaak moeten poepen. Wanneer je de eetmomenten strikt inplant, weet je ongeveer hoe lang de pup zijn ontlasting vast kan houden, dit kun je dan gaan rekken.

 • Zet de puppy na elk eetmoment op de juiste plek om te ontlasten.
 • Zet de puppy na veel gespeeld en/of gedronken te hebben op deze plek.
 • Wanneer de puppy veel piept, kan het zo zijn dat hij moet plassen of poepen.
 • Snel nadat het hondje wakker wordt zal hij ook nodig moeten plassen of poepen.

Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut. Bekijk het assortiment zindelijkheidstraining op Plein. nl.

See also:  Hoe Zie Je Dat Je Hond Loops Is?

Hoe leer je het bijten van een pup af?

Geef je grenzen aan – Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.

Je geeft hiermee aan dat dit pijn deed en dit je grens is. Je kunt je pup ook commanderen met “Nee” als jij of iemand anders wordt gebeten. Geef je pup dan wel iets anders om in te bijten. Denk hierbij aan een leuk kauwspeeltje waar hij even zoet mee is.

Het is niet handig om een oud kledingstuk te geven. Het onderscheid tussen oude en nieuwe kleding is namelijk niet makkelijk te maken voor je pup en voor je het weet is je kleding stuk.

Hoe vaak hoort een pup te poepen?

Wat is een normale hoeveelheid poep bij mijn hond? –

 • 1 tot 3 keer per dag poepen is normaal. Puppy ‘s poepen meestal wat vaker: een puppy eet relatief meer dan een volwassen hond, ze hebben de energie hard nodig. Dus is het logisch dat puppy’s meer poepen, en doordat ze vaker eten ,kan de ontlasting ook vaker komen.
 • Puppy’s verteren hun voer nog niet zo goed als volwassen honden: de darmflora wordt opgebouwd vanaf de geboorte, en het duurt enkele maanden voordat de spijsvertering compleet kan werken. Mits de pup goede voeding krijgt natuurlijk. Dus logisch dat je pup meer ontlasting produceert als het nog niet zo perfect werkt.
 • Grote honden poepen meer dan kleine (ja. duh…)   Nee echt: in verhouding poepen ze ook wat meer omdat hun verteringssysteem (hun darmen) in relatie tot hun lichaam kleiner is.
 • Poep moet stevig, maar niet te hard zijn, en bruin van kleur. En natuurlijk is het logisch dat het voer ook bepaalt hoe de poep er uit ziet. Zoals we allemaal de verschillen kennen bij de volle baby-luiers na een hapje met worteltjes of rode bietjes, zo werkt dat bij onze hond ook. Als je hond iedere dag dezelfde brokken krijgt is het logisch dat de poep iedere dag hetzelfde is.
  • En wat je moet weten over dit kant-en-klaar voer: fabrikanten doen hun uiterste best om te zorgen dat de poep er prettig uit komt: meestal zitten er bindstoffen in de brokken die zorgen dat de ontlasting stevig genoeg is, en vaak komen er ook kleurstoffen en zelfs geurstoffen bij: alles om ons als baasje het idee te geven dat je hond een gezonde darmwerking heeft;

  Het is jammer dat dit juist de echte darmwerking maskeert: je kan hierdoor niet meer zien of je hond het wel goed verteerd.

 • Poep moet geen onverteerde voedselresten bevatten (tenzij je bewust een worteltje als kauwsnack hebt gegeven)
 • Ook bij grote honden moet je een poepbeurt gemakkelijk met een hand kunnen oppakken (wel eerst het poepzakje om je hand natuurlijk 😅
 • Poep hoort niet te stinken. Oké, het ruikt ook niet naar bloemetjes. maar als je hond een flinke stank-walm verspreid via zijn ontlasting of misschien wel door winderigheid dan weet je dat zijn vertering niet optimaal is.

via GIPHY.

Wat moet je doen als je puppy diarree heeft?

Pups zijn, net als kleine kinderen, gevoeliger voor infecties. Dat een pup iets makkelijker diarree krijgt dan een volwassen hond, is niet erg. Zolang uw pup blij en vrolijk is en blijft eten en drinken (en niet braakt) is dit geen reden om u zorgen te maken. Meer informatie hierover bij diarree bij de hond Diarree: als de pup vrolijk en speels blijft, kunt u afwachten.