Waarom Eet Hond Stenen?

Waarom Eet Hond Stenen

Waarom honden soms stenen eten – Er zijn tal van redenen waarom honden soms stenen eten. Hieronder lees je de meest voorkomende. Omgeving verkennen Net zoals baby’s  verkennen  puppy’s de wereld graag met hun mond. Zeker wanneer hun tanden beginnen door te komen, willen ze op zoveel mogelijk dingen kauwen – en daar zit dus jammer genoeg weleens een steen bij.

Meestal stopt het stenen eten vanzelf, maar sommige honden hervallen jaren later als een gevolg van  dementie. Ze weten dan niet goed meer waar hun etensbak staat en gaan zich onbewust weer als een puppy gedragen.

Je hond verveelt zich Stenen eten kan ook een schreeuw om aandacht zijn, of een teken dat je hond zich verveelt. Het maakt honden (ongeacht hun ras of leeftijd) immers niet uit of ze  positieve of negatieve aandacht  krijgen, aandacht is aandacht!.

Hoe weet je of een hond zich verveelt?

Heeft mijn hond pica?

Waarom eet een hond graag aarde en zand? –

 1. Onvolledig voeren Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
 2. Gezondheidsproblemen Door bepaalde darmaandoeningen, maar ook door een tekort aan het schildklierhormoon, hypothyreoïdie genaamd, kan een hond meer behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het op zoek gaan naar deze voedingsstoffen kan leiden tot het eten van zand en aarde.
 3. Maagdarmproblemen We weten het niet maar het zou zo maar zo kunnen zijn dat honden zand en aarde gaan eten omdat de spijsvertering niet echt lekker loopt. Bepaalde soorten klei kunnen ook helpen om spijsverteringsproblemen op te lossen. Zand en aarde hebben een schurende werking op de binnenkant van de maag- en darmwand en stimuleren de samentrekkingen hiervan.
 4. Iets lekkers er in Een hele banale reden om zand of aarde te eten kan zijn dat er gewoon iets heel lekkers zit in het zand. Bijvoorbeeld vet van de braadpan of slijm van een loops teefje.
 5. Bloedarmoede Mogelijk gaan honden met bloedarmoede (= tekort aan rode bloedcellen) aarde en ook houtskool eten omdat daar ijzer in zit. En dat ijzer is essentieel voor de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. En in aarde zitten vaak ook selenium, fosfor, calcium, koper en andere mineralen. Compensatie is dan de reden dat honden aarde eten. Bloedarmoede zien we vooral bij ongemerkt bloedverlies uit de darm.
 6. Gedragsproblemen Door stress en met name ook door verveling en ongemak kunnen dier en mens ander, vaak ongewenst, gedrag gaan vertonen. Dat gedrag kan zich ook uiten door meer te gaan eten of andere dingen te eten dan normaal. Dit kun je vooral zien bij te weinig bewegen, spelen en sociale contacten. Honden hebben hun dagelijkse portie afleiding nodig.

Kan je steen eten?

 1. Home
 2. Bizar

Teresa is al twintig jaar verslaafd aan het eten van stenen. Ze eet ongeveer een kilo per dag en heeft de slechte tanden.

 • Bizar
 • 11 apr. 2013 | 08:44

doDisplay(‘div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article’); Waarom Eet Hond Stenen Teresa is al twintig jaar verslaafd aan het eten van stenen. Ze eet ongeveer een kilo per dag en heeft de slechte tanden en verteerproblemen om het te bewijzen. Haar favoriete steen heeft zelfs graniet als bestandsdeel. Voor het eten slaat ze de stenen wel tot hapklaar met een hamer. Als ze een paar uur zonder moet: raakt ze in paniek.

We weten niet echt zeker of dit is wat ze bedoelen, als ze zeggen dat je voldoende mineralen binnen moet krijgen. Als je verslaafd bent aan het eten van voedsel dat geen voedingsstoffen bevat zoals stenen, keien, zand, kiezels of klei dan heet dit het ‘Pica Syndroom’.

Je bent dan dol op de aardse smaak en de textuur in je mond. Natuurlijk zijn darmen niet gemaakt om aarde te verteren. Zand schuurt de maag, maar je kunt het ook overdrijven. Het wordt ook wel het ‘Lopend Lijk-syndroom’ genoemd. doDisplay(‘div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article’);.

Wat als een hond zand eet?

Slecht voedsel – De reden dat je hond modder of zand eet, kan komen omdat hij opzoek is naar vitamines en mineralen. Of zelfs probiotische bacteriën die hij niet bij zijn dagelijkse maaltijd binnen krijgt. Slechte brokken in combinatie met een slecht dieet, kunnen de boosdoeners zijn.

 • Het eten van zand of ander vuil, is een aandoening genaamd Pica;
 • De medische term Pica staat voor de drang om niet-eetbaar eten te consumeren;
 • Zoals bijvoorbeeld, steentjes modder of zand;
 • “De natuurlijke instinctieve neiging van honden, helpen hun te overleven;

Als honden een gestoorde eetlust langer dan een paar dagen aanhoudt, overweeg dan verandering in hun dieet en vraag advies aan je huisarts. ” – Dr Carol Osborne Wat is de oplossing? Bij veel gekookt voedsel of brokken zijn de meeste mineralen eruit. In bijvoorbeeld botten zitten veel mineralen die je hond nodig hebt.

 1. Probeer een gezonde mix tussen rauw en gekookt voedsel te geven aan je hond om dit op te lossen;
 2. Het is heel gemakkelijk om je hond continu hetzelfde te geven, maar dit kan de gezondheid van je hond juist verslechteren;

Zand of modder eten kan een reden zijn dat de maaltijd van je hond niet genoeg voedingstoffen bevat. .

Waarom ligt een hond bij je voeten op bed?

Mag een hond op de bank of op bed slapen? – ” Een hond mag niet op de bank of op het bed! ” (dit is natuurlijk grote onzin !) Ja, een hond mag gerust op de bank of op je bed laten slapen. Sommige mensen zijn bang dat een hond dominant wordt, maar honden zijn helemaal niet bezig met dominantie.

 1. Google maar eens op ‘dominantie theorie achterhaald’;
 2. In het boekje: ‘” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden ” kun je daar veel meer over lezen;
 3. Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt;

Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt. Een hond is van nature een sociaal wezen is, is het vaak stressvol om de hond alleen beneden te laten slapen, zonder de aanwezigheid zijn baasje.

Het is natuurlijk geen ramp als je écht niet wil jouw hond op de bank of op jouw bed ligt. Wat kun je doen? Je kunt zorgen voor een comfortabele slaapplaats die bij je in de buurt staat , zodat jouw hond wel het gevoel heeft dat hij veilig kan slapen in de buurt van jou.

Hierdoor zal een hond beter en dieper slapen. Dit zorgt er ook voor dat honden minder gestrest zijn omdat in de slaap prikkels beter verwerkt worden door de betere kwaliteit slaap.

Heeft een hond besef van tijd?

Weet jouw hond hoe laat het is?   – Hondeneigenaren weten het zeker, een hond weet precies wanneer het etenstijd is of wanneer het tijd is om op te staan of om te gaan wandelen, noem maar op. Honden geven ons duidelijk aan dat het ‘de hoogste tijd’ is, maar weet een hond ook echt hoe laat het is en heeft een hond ook echt besef van het verstijken van tijd? Wanneer hondeneigenaren hun hond alleen thuis laten verandert die eensgezinde mening ineens in een discussie.

 • “Een hond heeft echt niet door hoe lang je weg bent hoor”, wordt er regelmatig gezegd;
 • Weet jouw hond het verschil tussen 5 minuten en 2 uur? Een aantal theorieën zijn getoetst en onderzocht;
 • Biologische klok, levensritme Net als mensen en vele andere dieren, hebben ook honden een circadiaan ritme;

Dit is een intern biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duurt. Het betreft functies die binnen het lichaam uitgevoerd worden en die zich volgens een bepaald patroon herhalen, aangestuurd door de zogenaamde biologische klok. Dit functioneert onafhankelijk van omgevingsfactoren als licht en temperatuur.

Denk bijvoorbeeld aan lichaamstemperatuur. Deze verandert gedurende de dag en is het laagst  tijdens diepe slaap. Denk ook aan bijvoorbeeld de   afscheiding van bepaalde hormonen,  het volume van de blaas,  of de behoefte aan eten of drinken.

Het hongergevoel is hier dus ook onderdeel van en heeft ook invloed op het gedrag. Een hond kan dus prima het verloop van tijd waarnemen via het gevoel in z’n buik of blaas. Wanneer je dit weet is het  niet verrassend dat honden ons aangeven wanneer het etenstijd is of wanneer ze naar buiten moeten.

Tijdsduur In 2011 is er aan een Universiteit in Zweden onderzoek gedaan naar het effect van de tijdsduur dat honden alleen gelaten werden door hun eigenaren op het gedrag van de hond. Zij onderzochten het gedrag van meerdere honden zonder gedragsproblemen als ‘verlatingsangst’ of ‘niet alleen kunnen zijn’.

Deze honden werden elk een half uur, 2 uur en 4 uur alleen thuis gelaten door hun eigenaren. De honden werden gefilmd en het filmen werd 10 minuten voordat de eigenaar weg ging ingestart, en liep nog 10 minuten door nadat de eigenaar weer thuis was gekomen.

Met name tussen het verstrijken van een half uur en 2 uur, was er een opvallend groot verschil waar te nemen in het gedrag van de hond. Wanneer eigenaren na 2 uur terugkeerden, reageerden de honden aanzienlijk enthousiaster, er werd intenser en langer contact gezocht.

Ook werden er meer stress-signalen (met name tongelen en afschudden) waargenomen wanneer de honden langer dan een half uur alleen werden gelaten. Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond.

 • Omgevingsfactoren, ‘Hoe laat ruikt het?’ Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving;
 • We kunnen hierbij denken aan bijvoorbeeld licht, luchtvochtigheid of temperatuur, maar wanneer we het over honden hebben, moeten we zeker niet vergeten dat ook geuren veranderen gedurende de dag;
See also:  Hoe Vaak Wordt Een Hond Loops Per Jaar?

Professor Alexandra Horowitz, een gerennomeerde gedragsdeskundige, onderzoekster en schrijfster van het boek ‘Inside of a Dog’, benadrukt dat honden een buitengewoon hoog ontwikkeld reukvermogen hebben en dat zij de wereld als eerste waarnemen via hun neus.

 • Honden ruiken misschien wel 100;
 • 000 keer beter dan mensen;
 • Zij denkt dat het goed mogelijk is dat honden het verstrijken van tijd waarnemen via veranderingen in de concentratie van bepaalde geuren;
 • Het verleden wordt aangegeven door zwakkere, vagere geuren en sterkere, verse geuren laten honden weten dat er weinig tijd voorbij is gegaan;

Om deze theorie te testen werd er een experiment gedaan door het BBC programma ‘Inside the Animal Mind’. Zij toetsten deze theorie op een hond die elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank sprong, anticiperend op de terugkomst van zijn eigenaar. De hond sprong elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank en een paar minuten later kwam de eigenaar thuis.

Volgens de theorie van Horowitz zou de hond weten dat het tijd was, doordat de geur van zijn eigenaar tot een bepaalde concentratie was afgezwakt. Om deze theorie te toetsen legden ze rond het eind van de dag ‘vers’ gedragen kleding van de eigenaar door het huis.

Hiermee zouden ze de klok van de hond ‘resetten’ via verversing van geur. Dit experiment bleek de theorie te bevestigen, want de hond sprong voor het eerst niet op de bank op het bekende tijdstip. De hond was zelfs uiterst verrast met de plotse terugkeer van zijn eigenaar.

Zie hieronder het betreffende filmpje. De documentaire makers zijn zich er van bewust dat één experiment niet meteen de theorie bewijst, maar het is wel intrigerend! Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot , maart 2015.

Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

Hoe leer ik mijn hond af alles op te eten?

Hoe kom eet een hond grond?

Er zijn een aantal oorzaken waarom honden grond eten. – De belangrijkste reden is een tekort aan mineralen. Een eentonig en mineraalarm dieet van bv. steriele voeding zoals hondenbrokken of blikvoer ligt vaak aan de basis van bizar hondengedrag zoals het eten van aarde of het eten van uitwerpselen.

 1. Steriele voeding aanvullen met supplementen zoals zeewier en andere mineraalhoudende natuurlijke supplementen zijn niet voldoende, en kunnen bovendien de mineraalbalans ernstig verstoren;
 2. Bij honden die natuurvoeding krijgen, is dat uitgesloten;

De mineraalbalans is immers optimaal. Een hond die gevoed wordt met vers vlees en verse vis, aangevuld met de nodige vezels zoals groenten en fruit, pasta en rijst, en die geregeld een bron van calcium krijgt zoals een kalfsrib, een vleesbot, gemalen eendennekken, enz.

Waarom likt een hond aan ijzer?

Pijn –

Honden gebruiken hun tong om op pijnlijke plekken van hun lichaam te likken. Dit gedrag kan duiden op artritis, dit is een een pijnlijke ontsteking van de gewrichten. De hond zal het gewricht vanwege de pijn zoveel mogelijk gaan ontzien. Hij of zij zal daardoor kreupel gaan lopen. Deze ziekte is bij honden ongeneeslijk, maar kan wel verzacht worden door pijnstillers.

Hierdoor zal hij of zij minder pijn lijden en de levenskwaliteit omhoog. Voor advies en eventuele behandeling kun je terecht bij de dierenarts. Een gezonde en evenwichten voeding is hierbij ook belangrijk: wanneer een hond minder vetweefsel heeft, zal er minder druk komen op de pijnlijke gewrichten.

Verder is het essentieel om goed in de gaten te houden of een hond een wond of hechting niet kapot likt. Daarom wordt er na een operatie ook vaak een “kegel van schaamte” bij de hond aangebracht. Dit is een kegel die om de nek wordt aangebracht, waardoor een hond zijn vacht niet meer kan likken.

 • .

  Kan het kwaad als een hond stenen eet?

  Raadpleeg de dierenarts – Je kunt je vast wel inbeelden dat stenen zowel de  tanden  van je hond als zijn  ingewanden  aanzienlijk kunnen beschadigen. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts als je ook maar vermoedt dat je hond stenen heeft gegeten. Soms vinden de stenen zelf hun weg naar buiten, maar vaak ook niet! In dat geval moeten ze operatief worden verwijderd.

  Wat is de ziekte van pica?

  Een pup eet stenen! Waarom en wat kan je eraan doen? 🐕🐾🐶

  Voel je de drang om dagelijks niet-eetbare dingen te consumeren, zoals bijvoorbeeld aarde, haar, steentjes en munten? Dan heb je wellicht de eetstoornis pica. Ook het eten van grote hoeveelheden rauw en onbewerkt voedsel wordt gezien als pica. Het grote verschil met andere eetstoornissen zoals bijvoorbeeld anorexia , boulimia of NAO is dat het bij pica niet draait om gewichtsverlies. Officieel is ‘eetstoornis’ dan ook niet de goede naam voor de pica eetstoornis. Bij het eten van oneetbare dingen kan je denken aan:

  • aarde
  • zand en klei
  • stenen
  • takken, hout en houtschilfers
  • plastic
  • ontlasting
  • haar
  • zeep
  • munten
  • verf
  • gloeilampen
  • (knoopcel)batterijen
  • magneten

  Welke dieren eten steen?

  Gastrolieten zijn stenen die door dieren “gegeten” worden om te fungeren als een soort kiezen. Vooral plantenetende vogels , krokodillen , zeehonden en -leeuwen gebruiken gastrolieten voor hun spijsvertering. Dieren die niet de beschikking hebben over tanden om hun (plantaardig) voedsel te verwerken, gebruiken hiervoor ingeslikte stenen. Klasten tussen zand -grootte ( grindkorrels worden gevonden in de magen van gastroliet-etende dieren.

  Waarom eet een hond modder?

  Meestal is het eten van modder ongewenst aangeleerd gedrag. De honden hebben zich dat aangeleerd en vinden het over het algemeen gewoon leuk en/of lekker. Het is wat dat betreft vergelijkbaar met het eten van ontlasting. Er zijn ook dieren die alleen modder eten wanneer zij last van de maag en darmen hebben.

  Hoe merk je dat je hond ouder wordt?

  Verandering in levensbehoeften – Als uw hond de leeftijd heeft bereikt waarna hij senior is, kan er het één en ander veranderen. Afhankelijk van het ras zal het activiteitsniveau afnemen en daarbij kan het gewicht gaan veranderen. Naarmate honden ouder worden kan ook de spijsvertering minder goed gaan werken en wordt de stofwisseling trager.

  Waarom eet een hond hout?

  Waarom is hout zo aantrekkelijk? – Van alle dingen waar een hond op kan kauwen, waarom hout? Eigenlijk om verschillende redenen! Voor de meeste honden is hout lekker! Ze houden van de smaak van het hout, vooral als het buiten heeft gelegen ​​en veel nieuwe geuren heeft.

  • Daarnaast heeft hout een structuur die je in geen enkel ander materiaal vindt;
  • Een hond zal stokken meestal beetje bij beetje tussen zijn tanden pletten, om vervolgens de vezels uit te spugen;
  • Dit gevoel is blijkbaar heel bevredigend voor honden;

  Als je hond een goed uitgebalanceerd dieet volgt, is het niet waarschijnlijk dat hij op stokken kauwt om meer vezels binnen te krijgen. Je kunt echter van dieet veranderen of je hond een supplement met vezels bijvoeren om te kijken of dit ervoor zorgt dat je hond minder op stokken kauwt.

  Kan een hond zichzelf vermaken?

  Tijdens de corona crisis zijn er veel mensen thuis, hiermee is de hond natuurlijk erg blij! Want hoe leuk is het als zijn baasjes extra vaak thuis zijn! Het is alleen wel zo dat er thuis ook moet worden gewerkt en misschien moet er ook nog wel les worden gegeven aan de kinderen.

  Hoe zie je of hond moe is?

  je hond is (veel) drukker of juist trager dan normaal. hij luistert minder goed en reageert trager dan normaal. hij is prikkelbaar, wat zich uit in bijvoorbeeld uitvallen naar honden, veel blaffen of afzonderen. je hond heeft minder controle over zijn bewegingen, zijn coördinatie neemt af.

  Is het erg om een hond alleen te laten?

  Honden zijn van nature graag bij hun groepsgenoten. Onze huishonden moeten echter regelmatig alleen thuis blijven. Voor een paar uur is dat meestal geen probleem, maar het moet de hond wel eerst aangeleerd worden. Hij moet het vertrouwen krijgen dat u altijd weer terug zult komen. Besteedt u hier te weinig aandacht aan, dan is de kans groter dat uw hond angst voor alleen zijn ontwikkelt.

  Hij kan dan bijvoorbeeld gaan blaffen, het huis slopen of onzindelijk worden als u hem te lang alleen laat. Angst om alleen te zijn is heel vervelend, zowel voor de hond als voor u. Het is niet altijd te voorkomen, maar u maakt de kans dat uw hond angst ontwikkelt zo klein mogelijk als u hem stap voor stap aanleert om alleen thuis te blijven.

  Heeft u een pup, begin dan op jonge leeftijd al met oefenen. Ook als u een nieuwe volwassen hond heeft, is het verstandig om voorzichtig te bekijken of de hond wel of niet alleen kan zijn. Ook al kon de hond in zijn vorige huis wel goed alleen thuis zijn, alleen blijven in een nieuwe omgeving brengt altijd meer stress met zich mee.

  De hond zal eerst bij u moeten wennen dus bouw het alleen blijven altijd langzaam op. Bij een hond die niet alleen kan blijven zonder angstig te worden, gaat het vaak om de aanwezigheid van mensen in het algemeen.

  In dat geval is een oppas voldoende om de hond rustig te houden. Er zijn echter ook honden die zo gehecht zijn aan één bepaald persoon dat ze er niet tegen kunnen als ze van die persoon (of enkele specifieke geliefde personen) gescheiden zijn. In zo’n geval helpt een oppas dus niet! De laatste vorm is in feite échte ‘verlatingsangst’; de eerste is ‘angst om alleen te zijn’.

  1. Beide vormen worden bij honden echter vaak verlatingsangst (of in het Engels ‘separation anxiety’) genoemd en die term zullen we hier ook gebruiken;
  2. Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn;

  Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.

  Moet u toch eens langer weg, schakel dan een oppas of uitlaatservice in. Pups hebben veel contact en toezicht nodig en kunnen niet lang alleen zijn, 4 uur is voor hen veel te lang. Als u een pup in huis neemt, moet u er dus rekening mee houden dat u zeker het eerste half jaar niet lang van huis kunt! Er is veel verschil in hoe vervelend honden het vinden om alleen te moeten blijven.

  Erfelijke aanleg speelt een rol. Uit sommige onderzoeken komen verschillen in gevoeligheid tussen rassen; zo is er een onderzoek waarbij Cocker Spaniels, Schnauzers en Teckels gevoeliger dan gemiddeld leken te zijn en in een ander onderzoek werden ook Engelse Springer Spaniels en Golden Retrievers genoemd.

  1. Er zijn echter ook onderzoeken waarin geen verschil tussen rassen werd gezien;
  2. Ook binnen een ras kunnen er foklijnen zijn waarin de honden meer moeite hebben met alleen blijven en een grotere kans hebben om verlatingsangst te ontwikkelen;

  Honden die van een rescue organisatie komen zijn vaak extra gevoelig. Dit kan komen doordat ze als pup geen veilige hechting hadden met het moederdier, bijvoorbeeld door slechte omstandigheden tijdens het leven op straat of jong verlies van hun moeder. Mogelijk kunnen deze pups daardoor in hun latere leven hechtingsproblemen krijgen, zoals overmatig gebonden zijn aan een of enkele personen.

  1. Dat kan overigens ook gelden voor asielhonden;
  2. Bij plaatsing vormen zij vaak snel een sterke band en zijn dan extra gevoelig voor het (tijdelijk) verbreken daarvan;
  3. Daarnaast kunnen opgedane ervaringen invloed hebben op het ontwikkelen van angst voor alleen zijn;

  Kijk dus altijd naar uw hond en hoe deze reageert. De training moet hierop afgestemd worden. Die training houdt in dat u heel geleidelijk het alleen blijven moet gaan introduceren en aanleren. Bij de ene hond zult u veel sneller door de stappen kunnen gaan dan bij de andere.

  1. De in dit artikel beschreven opbouw geldt voor honden die nog niet geleerd hebben om alleen te blijven, zoals pups, en die nog niet bang zijn om alleen te zijn;
  2. Bij het leren om alleen te zijn is het heel belangrijk dat u de oefening langzaam opbouwt;

  Het is namelijk de bedoeling dat de hond het vertrouwen krijgt én houdt dat u altijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden. Heeft u te veel haast en laat u de hond te lang alleen, dan zal hij zich onrustig gaan voelen en kan stress zich gaan opbouwen.

  Dat vervelende gevoel dat hij dan heeft, zal hij gaan koppelen aan het alleen zijn. Het gevolg is dat hij voortaan steeds als hij alleen moet blijven, ook al is het maar even, dat gevoel weer krijgt. Hij is het vertrouwen kwijt dat u snel weer terugkomt.

  Dit moet u voorkomen omdat het erg moeilijk is om dat vertrouwen weer terug te krijgen, u moet dan helemaal opnieuw beginnen met oefenen! Overhaast het dus niet, laat de hond het tempo bepalen. Ook al lijkt het langzaam te gaan, u bereikt zo uw uiteindelijke doel sneller.

  Begin niet met oefenen om alleen te blijven op momenten dat uw hond vol energie zit. Kies eerder de momenten uit dat hij moe is van het wandelen of spelen. Hij zal dan veel sneller rustig blijven liggen op zijn eigen plek.

  Natuurlijk is het ook verstandig als de hond voor het oefenen zijn behoeften heeft kunnen doen. Een eerste voorbereiding voor het alleen thuis blijven is om ervoor te zorgen dat uw hond zelfstandig is. Voor honden die constant achter hun eigenaar aanlopen in huis en eraan gewend zijn dat de baas altijd in de buurt is, is het contrast erg groot als de baas even weg moet.

  1. Leer de hond dus om ook terwijl u thuis bezig bent, rustig in de kamer of op zijn eigen plek te blijven liggen in plaats van u te volgen;
  2. Dit oefent u eerst terwijl u in dezelfde kamer bent, daarna kunt u ook een paar tellen de kamer verlaten;

  Zorg dat de hond iets te doen heeft, bijvoorbeeld dat er speelgoed ligt waar hij veilig op kan kauwen. Als dit goed gaat, dan kunt u voorzichtig de tijd dat u de kamer uit bent wat opbouwen. Hoe snel dat kan, ligt aan de reactie van uw hond. Maak de tijd eerst langer met stapjes van een paar seconden; kunt u zonder problemen een minuut wegblijven dan kunt u de stappen wat groter gaan maken (bijvoorbeeld met stapjes van 10-20 seconden tegelijk).

  Hoe langer u weg kunt blijven, hoe groter u de stappen kunt maken, maar kijk naar uw hond om te bepalen wat voor hem haalbaar is. Zorg er hierbij voor dat u de tijd niet alleen maar steeds langer maakt maar kom tussendoor ook regelmatig weer snel terug.

  Geef bij de oefeningen in huis geen aandacht aan de hond. Let op: misschien slaapt uw hond beneden in de huiskamer en gaat dat prima. Dat betekent echter niet dat hij overdag ook zo lang alleen kan blijven! Het naar bed gaan is voor de hond een hele duidelijke context en veel honden hebben snel in de gaten dat u niet echt weg bent.

  • Bovendien zijn ze dan moe en al snel wennen ze eraan dat dit een dagelijks terugkerend ritueel is;
  • Het is heel anders voor hem als u overdag weggaat;
  • Heeft u een pup of een nieuwe hond waarvan u bang bent dat hij dingen kapot zal maken of dingen doet die niet mogen als u even weg bent? Dan kunt u overwegen hem in een bench of andere veilige ruimte te zetten tijdens de oefeningen;

  U moet hem dat echter wel eerst aanleren! Daarover leest u meer in het artikel over ‘ Een hondenbench gebruiken ‘. Als u de hond rustig een tijdje alleen kunt laten terwijl u elders in huis bent zonder dat hij zich daar druk om maakt, kunt u beginnen met oefeningen waarbij u ook echt het huis verlaat.

  • Bouw ook dit voorzichtig op: eerst doet u alleen de voordeur open en weer dicht, later stapt u heel even naar buiten;
  • Zorg ervoor dat u altijd terug bent voordat de hond nerveus begint te worden! Maak de tijd dat u weg bent steeds een paar tellen langer, maar bouw tussendoor ook weer steeds kortere oefeningen in die de hond gemakkelijk aankan (zodat het niet zo is dat elke volgende oefening langer is dan de vorige);

  Kunt u eenmaal een minuut wegblijven dan kunt u iets grotere stappen gaan nemen. Vergeet niet om ook dan regelmatig oefeningen te doen waarbij u al na korte tijd terug bent. Let op: de hond mag niet leren voorspellen wanneer u langer en wanneer u korter weg bent.

  • Als u tijdens het oefenen bijvoorbeeld steeds na 3 langere oefeningen 1 korte oefening inplant, dan gaat hij het patroon herkennen;
  • Probeer dat dus zo onvoorspelbaar mogelijk af te wisselen;
  • Eindig een oefensessie wel steeds met de langste oefening;

  Mocht die langste oefening onverhoopt toch niet helemaal goed gaan (wat u natuurlijk probeert te voorkomen door rustig op te bouwen), doe dan nog een kortere oefening die zeker goed gaat zodat u de training positief kunt afsluiten. Ga niet te snel door naar lange oefeningen maar oefen voldoende met minder lange oefeningen zodat de basis er goed in zit.

  Gaat het goed, oefen dan ook met een zo realistisch mogelijk vertrek. Als u van huis gaat om naar uw werk te gaan of een boodschap te doen, zult u vaak een paar dingen doen zoals uw sleutels pakken, schoenen aandoen, een tas pakken en uw jas aantrekken.

  Honden leren vaak dat dit voorspelt dat u weggaat, en een hond die niet goed alleen kan zijn zal al nerveus worden als hij deze voorbereidingen ziet. Oefen ze daarom mee: bedenk wat u doet voor vertrek en ga één voor één deze vertreksignalen opnemen in het oefenen, zodat uw hond meteen leert dat ook dit heel gewoon is.

  Maak de tijd dat u weg bent tijdens het oefenen met deze extra vertreksignalen de eerste keren weer korter dan waar u gebleven was. Dus kon u 10 seconden naar buiten, maar neemt u nu voor het eerst uw tas mee? Blijf dan dit keer bijvoorbeeld maar 3 seconden weg en bouw dat weer langzaam op.

  Neem niet uitgebreid afscheid door bijvoorbeeld de hond te knuffelen: het is de bedoeling van de oefeningen dat uw tijdelijke afwezigheid voor de hond een ‘saaie’ gebeurtenis is. Neem dus rustig en kort afscheid. Het kan helpen als u op het moment dat u weggaat een vaste, korte zin zegt, bijvoorbeeld: ‘tot straks’.

  De hond leert dan tijdens de oefening dat als u dat zegt, u weliswaar even weg bent maar ook dat u op tijd weer terug bent. Het wordt voor de hond uiteindelijk een signaal dat hij zich veilig kan blijven voelen.

  U moet dan wel zeker weten dat u op tijd terug bent, dus voordat de hond nerveus wordt! Ga nooit ‘stiekem’ weg, bijvoorbeeld als de hond slaapt of doordat u hem afleidt met voer. Bij uw terugkomst kunt u de hond begroeten, maar doe dat rustig en kort, bijvoorbeeld door hem gewoon gedag te zeggen met een rustige, vriendelijke stem.

  1. U hoeft hem dus niet helemaal te negeren;
  2. Ga hem echter niet uitgebreid knuffelen, dat kunt u later doen als hij helemaal kalm is;
  3. Om geluiden van buiten te maskeren wordt wel eens gebruik gemaakt van het aanzetten van de radio of een andere geluidsbron;

  Dat kan handig zijn als u een hond heeft die snel blaft als hij iets hoort, maar pas wel op. Het komt regelmatig voor dat honden met verlatingsangst ook bang zijn voor geluiden. Angst voor geluiden tijdens het alleen zijn kan de angst voor het alleen zijn ook versterken.

  Van een radio of televisie weet u niet zeker welke geluiden er voorbij zullen komen. Een plotseling geluid van bijvoorbeeld een reclame of geluidsfragment tijdens een nieuwsbericht kan uw hond juist extra angstig maken.

  Wilt u geluiden afspelen tijdens uw aanwezigheid, kies dan liever voor een geluidsbron waarvan u zeker weet dat het de hond niet onrustig maakt. Reageert uw hond niet sterk op geluiden van buiten, dan hoeft u ook geen muziek of ander geluid aan te zetten als u gaat oefenen met het alleen blijven.

  Er zijn veel verschillende gedragingen die uw hond kan laten zien als hij verlatingsangst heeft. Veel honden zullen janken, blaffen of piepen. Ook komt geregeld voor dat honden gaan slopen, vaak bij plaatsen waar u bent weggegaan zoals krabben aan de deur of vloer maar ook wel andere voorwerpen of meubilair.

  In huis plassen of poepen kan ook een uiting van stress zijn. Andere tekenen van stress zijn bijvoorbeeld onrust, hijgen, bek aflikken, gapen, steeds van positie wisselen (staan, zitten, liggen), overmatig kwijlen en soms overgeven, zwetende voetzolen hebben of ineens haar verliezen.

  • Vrij veel honden die verlatingsangst hebben, willen niet eten als ze alleen zijn;
  • Er zijn echter ook honden die juist wél eten op momenten van stress;
  • Het komt ook regelmatig voor dat honden eerst hun voer opeten maar zodra dat op is alsnog enorm gestrest raken door het alleen zijn;

  Niet eten is dus vaak (niet altijd) een teken van stress; wél eten wil niet zeggen dat er niets aan de hand is! Honden met verlatingsangst volgen vaak hun eigenaar in huis, waar deze ook gaat. Omgekeerd is het niet zo, dat alle honden die de eigenaar in huis volgen ook slecht tegen alleen zijn kunnen.

  Honden met verlatingsangst zijn vaak ontzettend blij als de eigenaar terugkomt en het kan enkele minuten duren tot ze weer gekalmeerd zijn. Sommige dingen zijn opvallend zodra u thuiskomt, zoals plasjes, krassen op uw deur van nagels of een natte vacht door het kwijlen.

  Sporen van uitbraakpogingen, zoals krassen, gesloopte deurposten en soms zelfs afgebroken en bloedende nagels zijn signalen dat de hond echt in paniek is en probeert te vluchten. Maar als uw hond vooral blaft en onrustig heen en weer loopt in huis, kunt u dat gemakkelijk missen.

  1. Soms is het geblaf al gestopt omdat de hond uw auto de straat in hoort rijden en denkt u dat de hond er geen problemen mee heeft, tot u van de buren hoort dat hij tekeer is gegaan;
  2. Het is belangrijk dat u tijdens het oefenen goed in de gaten houdt of het echt wel goed gaat;

  Als uw hond toch nerveus begint te worden, kan dat uitlopen op verlatingsangst. Let daarom goed op of u tekenen van onrust ziet bij uw hond. U kunt een filmcamera laten lopen als u oefent. Zo zult u het horen als hij blaft of zachtjes piept of zien als hij stresssignalen laat zien zoals onrustig heen en weer lopen of veel hijgen.

  Heeft u geen camera dan kan een voicerecorder een aantal van deze signalen ook opvangen. U kunt ook een webcam of de camera van een mobiele telefoon gebruiken zodat u de hond via een andere mobiele telefoon kunt bekijken terwijl u oefent, bijvoorbeeld via software voor online meetings.

  Op die manier kunt u direct reageren op wat u ziet en de oefening afbreken als u ziet dat de hond nerveus wordt. Let op: het is niet de bedoeling dat u via zo’n verbinding tegen uw hond praat terwijl u er niet bent! Zet de microfoon aan de kant van de hond uit zodat hij u en uw omgeving niet kan horen.

  Hij moet immers wennen aan het alleen blijven, zonder enige vorm van uw aanwezigheid. Bovendien bestaat er een kans dat het averechts werkt en de hond juist extra naar u op zoek gaat. In sommige gevallen blijkt de reden waarom een hond blaft als hij alleen is niet te zijn dat hij angstig is, maar blaft hij omdat hij erg waaks is en steeds voorbijgangers ziet of hoort.

  En er zijn ook honden die bijvoorbeeld gaan slopen uit verveling als ze te lang alleen zijn, of die in huis plassen omdat ze nog niet goed zindelijk zijn of om medische redenen of wellicht omdat ze te weinig zijn uitgelaten. Ook daarom is het van belang om bij dergelijke signalen het gedrag tijdens uw afwezigheid te filmen, zodat u kunt zien of er meer tekenen van stress en angst aanwezig zijn of dat er misschien andere redenen zijn waarom het alleen blijven niet goed gaat. Tijdens de hele training zijn er twee belangrijke dingen om op te letten:

  1. Laat uw hond nooit langer alleen dan hij aankan! Kom dus altijd op tijd terug. Dat betekent dat u niet ineens een uur kunt gaan winkelen als uw hond pas tien minuten alleen was gebleven in de training. De kans is dan groot dat hij alsnog bang wordt en dan moet u weer helemaal van voor af aan beginnen bij een paar tellen alleen. Waarschijnlijk wordt de training zelfs moeilijker omdat de hond nu de ervaring heeft dat alleen blijven hem een angstige ervaring oplevert.
  2. Straf de hond nooit voor zijn gedrag als hij toch eens is gaan blaffen, plassen of slopen. Het gedrag ontstaat immers vanuit spanning, angst of zelfs paniek, en als u hem gaat straffen wordt dat alleen maar erger omdat de situatie er voor hem nog vervelender van wordt. Angst verdwijnt niet door de hond ervoor te straffen. De hond kan er bovendien niets aan doen dat hij zich zo naar voelt: u wél, namelijk door hem niet langer alleen te laten dan hij aankan.

  Als uw hond problemen heeft met het leren om alleen thuis te blijven of als hij al verlatingsangst vertoont, kan dit verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • Erfelijke aanleg
  • Het is de hond nooit goed aangeleerd om alleen te blijven
  • De hond heeft het wel geleerd en het ging goed, maar daarna hoefde hij een hele tijd nooit alleen thuis te blijven waardoor hij dit verleerde. Toen dit wel weer nodig was, is het niet opnieuw opgebouwd (denk aan situaties na vakanties of na ziekte of werkloosheid van de baas).
  • De hond heeft iets engs of vervelends meegemaakt toen hij alleen was (bijvoorbeeld onweer of inbraak).
  • Er is een plotselinge verandering van omstandigheden, bijvoorbeeld er is iemand uit het huishouden weggegaan door scheiding, uit huis gaan van kinderen of door overlijden. Of de hond is herplaatst, of u bent verhuisd.
  • Oudere honden kunnen ineens problemen gaan krijgen met het alleen blijven, doordat er veranderingen in de hersenen plaatsvinden (zoals dementie).
  • Fysieke aandoeningen kunnen effect hebben op het alleen blijven, denk aan blaasontsteking waardoor de hond ineens onzindelijk kan lijken, maar ook andere ziektes en pijn hebben effect op hoe de hond zich voelt. Het komt voor dat plotseling optredende verlatingsangst wordt veroorzaakt door een medisch probleem.

  Sommige honden die, wanneer ze alleen moeten blijven, in een beperkte ruimte moeten zitten zoals in een bench of kleine kamer kunnen stress vertonen die niet te maken heeft met het alleen zijn maar met het ‘opgesloten’ zitten en doen het veel beter als ze vrij in huis mogen rondlopen. Opgesloten zijn betekent dat de hond geen controle heeft over zijn situatie en dat kan stress opleveren. Een hond met verlatingsangst ervaart stress, angst en soms paniek. Het is niet zo dat een hond bijvoorbeeld iets gaat slopen of in huis plast ‘omdat hij kwaad is dat hij niet mee mag’, ‘uit wraak’! En als uw hond zich ‘schuldig’ gedraagt wanneer u thuiskomt en er is iets gesloopt of er ligt plas, dan is dat niet omdat hij zich schuldig voelt.

  Regel dus een oppas! Ook een dagopvang of hondenuitlaatservice kunnen hierbij helpen. Hij neemt een onderdanige houding aan omdat hij merkt dat u niet blij of zelfs boos bent en hij wil voorkomen dat u agressie tegen hem vertoont, zoals boos tegen hem praten of hem op andere manieren straffen.

  Maar hij snapt niet dat uw boosheid wordt veroorzaakt door iets wat hij misschien al een uur eerder heeft gedaan, uit angst, en hij weet ook niet dat dit ‘niet mag’: het was voor hem dan ook geen bewuste keuze maar een uiting van zijn stress en paniek! Verlatingsangst is een vervelend probleem dat de hond veel stress bezorgt en zijn welzijn en zijn gezondheid benadeelt.

  Een goede opbouw op jonge leeftijd kan de kans op problemen verkleinen, maar verlatingsangst kan niet altijd voorkomen worden. Met een goede training en soms met medicijnen kan verlatingsangst behandeld worden.

  Dit vergt wel inzet, want er is geen ‘quick fix’. De terugkerende stress van verlatingsangst is echter voor uw hond zowel heel vervelend als ongezond, en ook voor uw huisraad en de relatie met de buren is het belangrijk er iets aan te doen. Straf uw hond nooit voor zijn angst en gebruik nooit hulpmiddelen zoals een anti-blafband: deze werken averechts, geven de hond nog meer stress en zijn daardoor slecht voor het welzijn van de hond.

  Hij blaft misschien niet meer, maar hij voelt zich waarschijnlijk nog ellendiger. Vertoont uw hond tekenen van verlatingsangst, ga dan eerst naar een dierenarts om mogelijke lichamelijke problemen uit te sluiten.

  Een gediplomeerde hondengedragstherapeut of een veterinair gedragsspecialist kan u vervolgens helpen om een behandelplan op te stellen om het probleem aan te pakken. Hoe u aan betrouwbare adressen komt, leest u in het artikel over ‘ Gedragstherapie voor de hond ‘..

  Kan een hond zijn baasje missen?

  Honden raken van streek als je ze alleen laat – Er zat trouwens bijna geen verschil tussen twee en vier uur afwezigheid. Dat honden van streek kunnen raken als ze alleen worden gelaten is duidelijk. In 2013 bekeken én beluisterden onderzoekers van de Università di Milano en de University of Montreal dertig honden die zich thuis anderhalf uur in hun eentje moesten zien te redden.