Waarom Eet Hond Stront?
Mary Taylor
- 0
- 32
Uw hond eet poep door honger – De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.
Wat als een hond zijn eigen poep eet?
Waarom eten honden poep? | Hoe zit dat?
Stress –
Het kan zijn dat jouw hond ontlasting eet omdat hij stress heeft. In dit geval eet jouw hond waarschijnlijk ontlasting van grasetende dieren. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door verkeerde voeding. Door een tekort aan gezonde omega-3 vetzuren van goede kwaliteit, kan het stressniveau van jouw hond uit balans raken.
- .
Hoe leer ik mijn hond af alles op te eten?
Waarom eet een pup zijn eigen ontlasting?
Enkele feiten –
- Het eten van mest van planteneters (runderen/paarden) is eigenlijk normaal.
- Eten van hondenontlasting ziet men vaak bij jonge honden die als pup te weinig prikkels hebben gehad en/of in een kennel gehuisvest zijn (geweest).
- Vaak gaat het om gecastreerde dieren (reu én teef), vanwege de toegenomen eetlust.
- De geur van de ontlasting bepaalt of het aantrekkelijk is om op te eten.
- Daarom geniet ontlasting van honden die blikvoer eten de voorkeur; hier zitten vaak nog veel restanten van smaakverbeteraars in!
- Een teef die de ontlasting van pups opeet vertoont normaal gedrag!
Eigenaren zijn vaak ten einde raad. Sommigen verzoeken zelfs om euthanasie! Dit ongewenste gedrag begint vaak tijdens de jeugd en kan een diepgewortelde gewoonte worden als er niet ingegrepen wordt.
Kan het kwaad als een hond kattenpoep eet?
Is het slecht voor honden om kattenpoep te eten? – Kattenpoep kan parasieten of bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je hond (of jezelf). Idealiter zou je je kat parasietenvrij moeten houden, maar het is zeker mogelijk dat je kat een parasitaire infectie heeft die je niet hebt opgemerkt.
Veel parasieten zijn besmettelijk voor honden en katten, wat betekent dat je kat parasieten kan overbrengen naar je hond als hij kattenpoep eet. Een van de parasieten die gevaarlijk kan zijn voor honden, katten en mensen, is Toxoplasma Gondii.
De parasiet veroorzaakt Toxoplasmose, en dit is vooral gevaarlijk voor mensen die zwanger zijn. Honden en katten met een verlaagde weerstand kunnen ook ernstig ziek worden van deze parasiet. Bovendien kunnen bacteriën die vaak in de ontlasting aanwezig zijn, worden opgepikt wanneer je hond kattenuitwerpselen eet.
Een voorbeeld is Salmonella. Honden kunnen salmonellabacteriën vaak gemakkelijker aan dan mensen, maar als je hond kattenpoep eet en vervolgens je hand likt, loop je het risico jezelf te infecteren met de bacteriën die in de kattenbak van je kat aanwezig waren.
Soms kan eten uit de kattenbak ook een verstopping bij je hond veroorzaken. Er is vaak uitzonderlijk veel kattengrit voor nodig om een verstopping bij honden te veroorzaken, maar de mogelijkheid bestaat nog steeds. Kattenbakvulling van silicagel en korrels die klontvormend zijn, zijn vooral gevaarlijk.
Is eierkoek goed voor een hond?
Waar we bij veel honden goede ervaringen mee hebben is om de ‘poepeters’ dagelijks een halve eierkoek te geven. In eierkoeken zit ammoniak (net als in ontlasting) en de theorie in deze is dat wanneer de hond zijn ‘dagelijkse dosis ammoniak’ via de eierkoek krijgt, hij de hondenpoep laat liggen.
Is poep eten slecht voor je?
Veel honden hebben last van coprofagie; de neiging om poep te eten. Het kan gaan om hun eigen uitwerpselen of die van andere honden, maar ook om uitwerpselen van andere diersoorten, zoals konijnen, paarden en schapen. Het eten van poep is niet zonder gevaar. Het kan leiden tot worm- en andere infecties, maar ook diarree of vergiftigingsverschijnselen komen voor.
Hoe leer ik mijn hond geen poep te eten?
Poep eten afleren Afleiding geven is een fijne manier om het poep eten te voorkomen en kan in de vorm van fietsen of met een bal of frisbee gooien. Als de hond toch op ontlasting af duikt, probeer hem dan af te leiden met zijn favoriete beloning en geef hem deze vervolgens als hij van de poep afblijft.
Hoe hond laten stoppen met poep eten?
Ananas en courgette – Ten eerste moet de eigenaar dus proberen de hond met rust te laten als hij zijn eigen ontlasting of dat van een ander onderzoekt. Voorkom dat de hond poep kan eten, door de hond aan de lijn uit te laten. Op deze manier is er geen competitie tussen eigenaar en hond en er is geen sprake van aandacht krijgen van de baas.
- Smaak aversie was lang één van de methodes die aangeraden werd om de hond af te leren de poep op te eten;
- Maar vaak werkt deze methode niet;
- Reuk is voor een hond belangrijker dan smaak;
- De geur van de ontlasting moet dus onaantrekkelijk worden voor de hond;
Een van de manieren hoe u dit kunt bewerkstelligen is door gemalen ananas en geraspte courgette door het eten te mengen. In sommige gevallen, als de hond zijn eigen ontlasting eet, kan dit de geur van de ontlasting zo veranderen dat de hond zijn ontlasting niet meer eet.
Hoe laat je een hond stoppen met poep eten?
Oplossing – Coprofagie is vaak lastig op te lossen. Toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen bij het stoppen van deze vieze gewoonte. Aandacht en afleiding Door de hond meer bezig te houden tijdens de wandeling komt hij minder snel in de verleiding om poep te eten.
De eigenaar moet dus veel (aandacht)oefeningen doen, of veel spelletjes. Als de hond wel een keer de kans krijgt om ontlasting te eten moet dit worden genegeerd. Leuker dan poep Is er iets dat je hond leuker of lekkerder vindt dan de ontlasting? Bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje of een lekkere snack? Dan kun je dit gebruiken.
Probeer voordat of op het moment dat je hond poep ziet zijn aandacht te krijgen en beloon hem meteen met zijn favoriete speeltje of snack. Op deze manier verleg je zijn aandacht en wordt hij meteen beloond voor het feit dat hij de poep niet heeft opgegeten.
Wat voor kleur ziet een hond?
Minder kleurrijk – Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Welke groenten zijn goed voor een hond?
We horen steeds vaker dat honden een stukje groente of fruit te eten krijgen. Gewoon lekker als gezond tussendoortje. Nu is de vraag: zijn alle groente en fruit wel goed voor je hond? Lees gauw verder om erachter te komen welke groente en fruit wel en welke niet gezond zijn voor jouw hond.
- Gezonde groenten Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten;
Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet. Rauwe groenten zijn moeilijker te verteren voor je hond dan wanneer de groentes licht gekookt zijn. Het beste kun je daarom, als je groentes wilt geven aan je hond, de groentes pureren of licht koken.
Zo kan je viervoeter niet alleen lekker snacken maar kan zijn lichaam ook de vitamines en mineralen uit de groenten opnemen. Ongezonde groenten Een aantal groenten die voor ons heel vanzelfsprekend te eten zijn, zijn dit niet voor je hond.
Denk maar eens aan champignons/paddenstoelen. Wij vinden ze heerlijk, jouw hond kan er juist erg ziek van worden. Lees hierover meer in onze blog. Groenten als ui, prei en bieslook zijn ook erg ongezond voor je hond. Voor de meeste huisdieren zijn deze groenten giftig.
Het eten van deze groenten kan bij je hond diarree en maagpijn veroorzaken, dus let er goed op dat je hond ze niet opeet. Groenten met zetmeel Een hond kan zetmeel niet goed verteren en daarom is het van belang kleine hoeveelheden te geven.
Een hond kan slechts een kleine hoeveelheid zetmeel verteren en kan dit niet heel erg goed. Aardappelen bestaan juist voor een groot gedeelte uit zetmeel. Net als voor mensen is het eten van een ongekookte aardappel voor honden giftig. In veel knolsoorten zit relatief veel zetmeel, wat dus ook moeilijk te verteren is voor je viervoeter.
Gezonde fruitsoorten Is jouw viervoeter dol op fruit? Je wil hem natuurlijk alleen maar verwennen met fruit dat ook echt gezond voor hem is. Fruit bevat veel antioxidanten welke de vrije radicalen in de cellen van jouw hond onschadelijk kunnen maken.
Hierdoor blijft je hond langer gezond en dat is wat we allemaal willen voor ons maatje! Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen.
Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond. Ongezonde fruitsoorten De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond.
Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond. Nu klinkt het heel verleidelijk om je hond veel meer groenten en fruit te gaan geven.
Let op dat je niet meer dan 10 – 15% van het dieet van je hond uit groenten en fruit laat bestaan. Je hond haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit de volgende voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten.
Verwen je hond met Veggie Bits Wil jij hond verwennen met groente? Verras je hond met de nieuwe groentesnack Veggie Bits van Vitakraft! Gemaakt van wortel en 100% vegan! De snack is laag in calorieën. Wat dit een ideale beloningssnack maakt voor tijdens een trainingssessie van je hond..
Waarom eten honden schapenpoep?
In de natuur komen wij dagelijks heel veel verschillende soorten uitwerpselen tegen van allerlei soorten dieren. Mijn honden zijn dol op poep van wilde zwijnen en schapenkeutels. Een verse paardenvijg van de wilde paarden op de Veluwezoom pakken ze onderweg graag even mee.
Een verse hertendrol is favoriet om in te rollen. En mijn pupje Kaya heeft zo’n beetje alle uitwerpselen van alle wilde dieren op de Veluwezoom al eens in de bek gehad. Helaas tijdens de Corona-periode komen mijn honden in de bossen regelmatig mensenpoep tegen…deze lekkernij herken ik vaak aan de geur.
Echt niet om te harden. – Het eten van ontlasting is vrij normaal. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat het gedrag erg veel bij pups en jonge honden voorkomt. Logisch ook weer want die moeten nog leren wat ze moeten eten – ze zijn erg nieuwsgierig en gretig om de nieuwe wereld te ontdekken.
Ontlasting van planteneters zoals schapen, runderen en paarden is voor veel honden erg aantrekkelijk omdat zij het als een aanvulling voor hun maaltijd beschouwen. – Over coprogafie, oftewel het eten van poep, is uitgebreid onderzoek gedaan door de Universiteit in Wageningen: – 6% eet z’n eigen poep op – 9% eet de poep van andere honden – 85% eet poep van andere dieren – 33% vertoont een combinatie van deze opties – 11,6% eet alle poep die hij/zij tegen komt, ongeacht de afkomst – Is het eten van poep gevaarlijk? Ontlasting bestaat uit onverteerde voedingsbestanddelen en bacteriën.
De meeste van deze bacteriën zijn niet-ziekmakend. De volgende bestanddelen zijn mogelijk wel gevaarlijk:
- Ziekmakende bacteriën ( Salmonella , Campylobacter en Clostridium).
- Resistente bacteriën ( ESBL )
- Virussen
- Parasieten als Giardia, wormen en brillendoosjesgist
- Restanten medicijnen (zoals ontworming voor het paard).
- Restanten drugs
Paardenontlasting bevat veel halfverteerde vezels en goede bacteriën. Je hond kan ontlasting van paarden eten omdat het lekker is. Alleen wanneer een paard net ontwormd is, kan er ontwormingsmiddel in de ontlasting zitten. Dit kan voor sommige honden dodelijk zijn. In mensenpoep kunnen restanten medicatie of drugs zitten wat kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen van jouw viervoeter.
In de ontlasting van een vos kunnen vossenlintwormeitjes zitten. Je hond kan door te snuffelen aan de besmette ontlasting van de vos zelf ook besmet raken. Via de hond kun jij als mens ook ermee besmet raken wat bij mensen tot ernstige klachten kan leiden.
Het is een echter een grote misvatting dat wanneer een hond (mensen)poep eet, hij iets in z’n eten tekort komt. Allemaal verhalen van horen zeggen die op geen enkel (wetenschappelijk) onderzoek berusten! – Herken jij de uitwerpselen? In de natuur liggen heel wat uitwerpselen van allerlei beesten die er wonen.
Keutels Ree-Hert-Edelhert * Uitwerpselen van wilde zwijnen kunnen zeer variabel zijn omdat het een echte alleseter is. Meestal zijn de uitwerpselen in klonten aan elkaar gekleefde bolvormige keutels. * Konijnen en hazen laten typische, donkerbruine knikkervormige keutels achter op een hoopje. De keutels van een haas zijn iets groter dan die van het konijn en hebben een lichte druppelvorm.
* Hertachtigen zijn planteneters en produceren strengen van eikelvormige keutels. Ze liggen meestal met enkele tientallen bijeen. De inhoud van de keutels is homogeen en bestaat uit zeer kleine plantenvezels.
Dit in tegenstelling tot de keutel van het konijn die mooi rond is.
* Vossen gebruiken verhogingen in het landschap om hun drollen op te plaatsen zodat de concurrentie weet dat het gebied bezet is. De ene keer ligt het subtiel bovenop een molshoop midden op het pad. De andere keer misschien iets meer verscholen langs de rand van een bosje. * Waar dassen wonen kun je ook zogenaamde ‘mestputjes’ , latrines, vinden. Dat zijn kuiltjes die dassen graven om in te poepen.
* Schotse Hooglanders eten verschillende grassoorten die vaak overdadig groeien in natuurterreinen zoals; pijpenstrootje, zwenkgras, struisgras en bochtige smele maar ook blauwe bosbes, veldzuring en brandnetel worden met smaak verorberd. Door dit gevarieerde voedsel zijn de uitwerpselen van Schotse Hooglanders vast van vorm, het zijn stevige keutels. * Wilde paarden hebben zo’n groot leefgebied, dat ze niet in de buurt van mest hoeven te grazen. Bovendien hebben wilde paarden een sterk immuunsysteem dat ervoor zorgt dat de infectiedruk van wormen op een acceptabel niveau blijft.
- Een poes doet dat ook, maar die maakt zo’n kuiltje weer netjes dicht, zodat je het niet kan ruiken;
- Dassen niet, die laten het juist open, zodat je het wèl kunt ruiken;
- Toch moet je voorzichtig zijn om je hond de poep van wilde paarden te laten eten omdat deze veel parasieten kan bevatten waar de hond ziek van kan worden;
Een paardenvijg van een paard dat wel ontwormd is met preparaten die “Organophisphorus” bevatten, zijn zeer giftig voor de hond.
Al die heerlijke geurtjes in de natuur van al die verschillende dieren zijn natuurlijk fantastisch, maar aan de buitenkant kun je niet zien welke parasieten, bacteriën en /of medicijnen erin zitten. Voelt je hond zich niet lekker na het eten ervan, gedraagt hij zich sloom en heeft hij last van diarree en krampen, raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts, want hij kan er uiteindelijk aan sterven. The paradox of canine conspecific coprophagy Een onderzoek naar dit onderwerp door onderzoekers van het Center for Companion Animal Health in California (USA) werd begin 2018 gepubliceerd onder de titel:” The paradox of canine conspecific coprophagy.
” – A team of researchers from the Center for Companion Animal Health, University of California, Davis, tried to get to the bottom of this problem. Their findings were presented in their study report, titled, ” The paradox of canine conspecific coprophagy.
” The study found no correlation of coprophagy (poop eating) with age, sex, age of separation from the mother, whether animals were neutered or spayed, type of food eaten, ease of housetraining, or any specific types of behavior such as barking, aggression, destructiveness, anxiety-related behavior or compulsive behaviors.
Hoe leer je een hond bedelen af?
Hoe leer je een hond iets af?
Elke hond moet opgevoed worden om in onze maatschappij te kunnen leven zonder problemen. Het natuurlijke gedrag van honden is immers anders dan het gedrag dat wij graag zien bij een huisdier. De hond moet leren wat wij van hem willen: hoe hij zich in allerlei situaties moet gedragen, welke regels er gelden en wie er de leiding heeft. Dit geldt niet alleen voor grote honden: ook kleine honden moet u als eigenaar leren wat wel en wat niet mag! Vergis u hier niet in: er zitten regelmatig kleine hondjes in asielen omdat ze in huis niet meer te handhaven waren doordat eigenaren zich verkeken op het karakter ervan.
- … Heeft u een pup aangeschaft, dan moet u veel tijd en energie in de opvoeding steken;
- Hij heeft immers nog vrijwel niks geleerd;
- Heeft u een volwassen hond in huis genomen, dan heeft deze waarschijnlijk al het een en ander geleerd;
Maar wellicht ook dingen die u liever niet ziet! De opvoeding van een pup beslaat veel verschillende onderwerpen. Hij moet zindelijk worden, niet bijten, netjes meelopen, zich rustig laten borstelen of er aan wennen dat de baas er niet altijd is. Bij al deze onderwerpen geldt dat het belangrijk is om goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag zoveel mogelijk te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Het wegwerken van kabels in kabelgoten. Los hangende kabels nodigen uit tot bijten en trekken. Dit kost u niet alleen uw kabels maar het is uiteraard ook gevaarlijk! Zorg er dus voor dat alle elektriciteitsdraden buiten het bereik van uw pup zijn door ze netjes weg te werken.
- Het verwijderen van losliggende spullen. Zorg ervoor dat u geen schoenen laat slingeren, dat de afstandsbediening niet op een laag tafeltje ligt, dat er geen boeken of cd’s op lage kastplanken staan. Pups onderzoeken alles met hun tanden. Dit duurt een paar maanden. Als ze in die maanden leren dat uw schoenen goed kauwmateriaal zijn, hebt u kans dat de hond dit blijft doen.
Wat een hond niet leert, hoeft hem ook niet te worden afgeleerd. Als u er dus voor kunt zorgen dat uw pup geen ongewenst gedrag aanleert, scheelt dat zowel u als uw hond een hoop tijd en frustratie. Dit betekent dat u vooruit moet denken: wat zou de hond kunnen doen en hoe kunt u voorkomen dat hij gedrag vertoont dat u niet wilt? En hoe zorgt u ervoor dat hij nou juist het gewenste gedrag kiest? Om ongelukken en vernielingen te voorkomen, is het belangrijk dat u, liefst nog voordat de pup in huis komt, de kamers waar de pup zal komen zo goed mogelijk puppy-proof maakt.
Zorgt u ervoor dat verboden voorwerpen gewoon niet aanwezig zijn, dan kunt u ze een paar maanden later weer neerzetten zonder dat de hond er aan komt. Zijn behoefte om overal op te kauwen is dan weg.
- Het beschermen van meubels. Hebt u waardevolle meubels, bedenk dan hoe u deze veilig stelt voor de puppytandjes. Een stuk pvc-buis kan bijvoorbeeld een uitstekende tijdelijke bescherming bieden voor tafelpoten. Objecten die bijna uitnodigen tot kauwen, zoals rieten stoelen, kunt u wellicht beter een paar maanden ergens zetten waar de hond niet komt.
- Uw kamerplanten. Planten zijn leuk om aan te kauwen of de aarde uit te graven, en sommige kamerplanten zijn giftig. Zorg er dus voor dat ze buiten het bereik van uw pup staan!
Bedenk, nog voor u de pup in huis haalt, welke regels er voor uw pup zullen gelden en zorg dat het hele gezin zich hieraan houdt. Duidelijke regels zorgen voor rust, voor uw pup en voor uw gezin. Steeds wisselende regels en uitzonderingen maken uw pup onzeker. Let op: wat niet mag, mag nooit, ook niet 1 keertje. U kunt uw pup immers niet uitleggen waarom het die ene keer ineens wel mag.
Ook moet u er rekening mee houden dat de pup groot wordt en dat diezelfde regels dus ook dan zullen gelden. Mag uw volwassen herder straks niet op de bank? Maak het uzelf dan niet moeilijk en laat uw herder-pup nu ook niet op de bank.
Weet u wat voor gedrag u graag van uw pup wilt zien, oefen dat dan meteen met hem en wacht niet eerst af wat hij gaat doen. Komt er bijvoorbeeld bezoek en wilt u niet dat hij leert tegen hen op te springen? Begeleid de pup dan meteen als het bezoek binnenkomt.
Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt.
Een kleine pup kunt u ook even optillen tot het bezoek is gaan zitten en de ergste opwinding voorbij is, en hem daarna neerzetten zodat hij kan gaan kennismaken. Een nieuwe volwassen hond heeft misschien al een goede opvoeding gehad, maar soms heeft hij juist nog weinig of verkeerde dingen geleerd.
Hoe dan ook, u heeft uw eigen regels en deze zal hij moeten leren. Ook hier is het belangrijk dat u van tevoren nadenkt over wat u wel en niet goed zult vinden. Bedenk wat u wilt dat de hond in bepaalde situaties doet en wacht niet af, maar begeleid hem daar vanaf het begin in, zodat hij meteen leert wat u graag wilt en u hem daarvoor kunt belonen.
Wilt u bijvoorbeeld dat hij naar zijn mand gaat als de bel gaat, oefen dat dan vanaf het eerste moment dat hij bij u in huis is zodat hij niet aanleert om naar de deur te rennen. Bovendien is het bij een volwassen hond belangrijk dat u hem duidelijk maakt dat u de leiding heeft.
Dit doet u vooral door duidelijk en consequent te zijn en door ervoor te zorgen dat de hond niet steeds bepaalt wat er gebeurt en wanneer. Negeer dus bijvoorbeeld overdreven aandacht-opeisend gedrag van uw hond of geef aan dat u het niet prettig vindt door u af te draaien en/of de kamer uit te gaan.
Is hij volhardend omdat hij al heeft geleerd dat hij aandacht kan afdwingen, leid hem dan af door hem een paar opdrachtjes te geven, zoals zitten of liggen. Zo leert uw hond snel dat dit gedrag hem niets oplevert en dat hij u op deze wijze niet kan manipuleren.
Natuurlijk mag u de hond best aandacht geven, maar het is niet de bedoeling dat hij u daartoe dwingt! Meer hierover leest u in de Praktische informatie over ‘ Leiding geven aan uw hond ‘. Vertoont uw hond ongewenst gedrag en weet u niet goed hoe u dit moet aanpakken, vraag dan hulp van een gediplomeerde hondengedragstherapeut of een goede hondenschool.
Als uw nieuwe hond gedrag vertoont dat u hem wilt afleren, dan werkt dit het beste als u hem niet alleen vertelt wat u niet wilt, maar vooral ook wat u dan wél van hem verwacht. Als u het ongewenste gedrag bestraft, maar de hond niet duidelijk maakt hoe het dan wél moet, gaat hij zelf iets verzinnen.
- De kans is groot dat ook dit niet is wat u in gedachten had;
- Bovendien gaat afleren veel sneller als u er ander gedrag voor in de plaats zet;
- ‘Afleren’ kan eigenlijk niet: u kunt het gedrag van de hond niet ‘wissen’ zoals een bestand op een computer;
Maar u kunt hem wel leren wat hij in een bepaalde situatie beter kan doen, en als u ervoor zorgt dat dit hem beter bevalt dan zijn oude gedrag, zal hij voor het nieuwe, gewenste gedrag gaan kiezen. Dus mag hij niet op de bank, laat hem dan zien waar hij wél mag liggen en beloon hem als hij dat doet.
Speelt hij met uw schoenen, geef hem dan een eigen speeltje waar hij wél op mag kauwen en wat liefst nog leuker is of lekkerder ruikt dan uw schoenen. Of u nu een pup of een volwassen hond heeft aangeschaft, het is verstandig om met de hond op cursus te gaan.
Daar leert u hoe u hem dingen leert, hoe u met zijn gedrag om moet gaan en wordt u bijgestuurd door een ervaren instructeur. Ook als u eerder honden gehad heeft, kunt u daar nog veel aan hebben, want iedere hond is anders. Bovendien leert de hond op deze manier dat het leuk is om naar u te luisteren en samen met u iets te doen.
Hij leert dat het loont om zijn aandacht bij u te houden, ook als er andere mensen en honden in de buurt zijn. Het is daardoor ook goed voor de band tussen baas en hond. Zorg er wel voor dat u een goede hondenschool zoekt waar u voldoende aandacht krijgt en waar men met moderne, positieve methodes en gediplomeerde instructeurs werkt.
Ga eventueel eerst eens kijken voor u zich aanmeldt. In de Praktische informatie ‘ Hoe vind ik een goede hondenschool ?’ leest u meer over waar u op moet letten bij uw keuze..