Waarom Eet Mijn Hond Planten?

Waarom Eet Mijn Hond Planten
Waarom eet mijn hond of kat planten? – Als je hond of kat planten eet, kan dat verschillende redenen hebben:

 • Je huisdier zoekt een stukje groenvoer om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op. Door het eten van gras gaan ze braken en raken ze een prop haren kwijt.
 • Honden en katten kunnen ook aan planten kauwen uit verveling. Jonge honden kauwen op grassprieten, ze plukken één of meerderde sprietjes gras uit de grond en spelen hiermee, kauwen erop en spugen het weer uit. In de meeste gevallen heeft de hond behoefte aan kauwen op iets.

Hoe honden weghouden van planten?

Gebruik dan een diervriendelijk afweermiddel. Je houdt dieren op afstand met een kant-en-klare afwerende spray, een afwerende gel of ultrasone toestellen. Zo’n spray of gel verspreidt een geur die dieren onaangenaam vinden.

Wat als honden bladeren eten?

Mijn hond heeft met regelmaat van die buien dat hij naar buiten wil en dan van alles op wil eten. Bladeren, gras, alles wat op zijn pad komt. Hoe komt dit? En wat kan dat zijn? Op zich is het eten van gras en andere organische materialen door honden niet abnormaal.

 1. Veel honden kunnen echt grazen, het gras zorgvuldig kauwen en het rustig doorslikken;
 2. Ze genieten ervan, zoals wij kunnen genieten van een smaakvolle salade;
 3. Dit is volledig normaal gedrag, ook bij die honden die soms veel gras inslikken;

Het gras wordt grotendeels onverteerd uitgepoept en dat kan soms wat onsmakelijke beelden geven. Het eten van gras zou op deze manier een behoefte aan ruwvezel kunnen aangeven, maar ook bij honden met een volledig uitgebalanceerd dieet en een gezond maag-darm kanaal kan deze manier van gras eten gezien worden.

Vaak zie je dat deze honden dagelijks meer of minder gras eten, waarbij ze een voorkeur hebben voor wat ruwere, langere grassprieten. Honden kunnen ook gras, bladeren en dergelijke eten omdat ze instinctief aanvoelen dat ze iets verkeerds gegeten hebben en willen braken.

Deze dieren kauwen nauwelijks op het gras, maar slikken het zo snel mogelijk door in de hoop dat de lange stugge grassprieten de keel prikkelen en zo een braakreactie oproepen. Een hond heeft sowieso een lagere braakdrempel dan bijvoorbeeld de mens. Dat is handig voor een carnivoor, die wel eens een ernstig bedorven stukje vlees eet.

 • Als de maag het verorberde materiaal te ongeschikt vind voor veilige doorvoer dan wordt het er soepel uitgegooid voordat de hond er ziek van wordt;
 • En soms helpt daar het eten van ruw gras dus bij;
 • Als ze na het braken snel weer vrolijk en actief zijn is er geen reden om u zorgen te maken;

Gras eet gedrag kan ook duiden op buikpijn. Sommige honden kunnen soms plotseling buikpijn aanvallen krijgen. Bijvoorbeeld omdat de maag te lang leeg is, maar ook door langdurig medicijn gebruik (pijnstillers!) of ontstekingen. Voor veel honden is het beter om te zorgen dat de maag niet te lang leeg is ( > 12uur).

 1. Het geven van minimaal 3 maaltijden, waarbij de laatste vlak voor de nacht gegeven wordt, lost dan het misselijkheidsprobleem op;
 2. Bij dieren met maagpijn door ontstekingen zien we dat ze hun “gewone” voer minder graag eten en vaak zijn ze ook na het braken niet opgelucht en lopen ze met een opgebogen rug en opgetrokken buik;

Als uw hond regelmatig dit beeld vertoond is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Pijnstillers kunnen beter met voedsel gegeven worden en bij klachten na langdurig gebruik kunnen maagbeschermers helpen. Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten.

Welke plant is giftig voor honden?

Waarom eet een hond takken?

Kauwen is natuurlijk gedrag voor honden, vooral puppy’s die tandjes krijgen of honden met een specifieke affiniteit voor kauwen. Het is een manier om stress kwijt te raken, en het reinigt de tanden van je hond. Voor veel honden is hout een favoriet materiaal om op te kauwen.

 • Het kauwen op stokken geeft honden blijkbaar een goed gevoel;
 • Waarom dat zo is, is niet met zekerheid te zeggen, maar wetenschappers denken dat honden stokken gebruiken als ´gereedschap´ om hun tanden schoon te maken, om een bepaald gevoel te bevredigen of omdat het hun tanden en mond beter laat voelen;

We zullen bekijken waarom honden takken kiezen om op te kauwen, en of het veilig is om je hond op hout te laten kauwen of niet.

Welke geur schrikt een hond af?

Welke geur vinden honden vies? – Er zijn verschillende middelen waarmee jij zwerfhonden en andere loslopende honden effectief kunt verjagen. Je kunt bijvoorbeeld honden verjagen met geur. Hiervoor zijn namelijk speciale strooikorrels ontwikkeld met een geur die honden erg onaangenaam vinden.

Deze korrels zijn gemaakt van plantaardige extracten, zoals citroen, azijn en peper. Deze korrels ruiken wel lekker voor mensen, waardoor je er zelf geen last van hebt als je in de tuin zit. Daarnaast kun je kiezen voor geurige anti hondenspray.

See also:  Welk Fruit Mag Een Hond Niet Eten?

Het voordeel van deze spray tegen honden is dat bepaalde varianten ook tegen ongewenste katten werken.

Welke planten houden honden niet van?

Is het erg als een pup blaadjes eet?

Afgevallen herfstbladeren zijn wondermooi. – Herfstbladeren , mooie bruine en gele blaadjes kleuren het landschap. Gewoon prachtig !!! Het ideale decor om een wondermooie foto te maken van je hond tussen de afgevallen bladeren. De foto’s zullen zeker geweldig worden! Bosrijke gebieden en ook sommige straten en pleintjes liggen er vol van.

Welke kamerplant is giftig voor honden?

Hoe kan een hond een Maagkanteling krijgen?

Maagtorsie, ook maagverdraaiing of maagkanteling genoemd, is een gevaarlijke aandoening bij honden die erg pijnlijk is en dodelijk kan zijn als er niet snel wordt ingegrepen. De officiële term is maagdilatatie-volvulus (MDV). Er zijn verschillende zaken die de kans op een maagtorsie beïnvloeden. Door met een aantal dingen rekening te houden kunt u de kans op een maagtorsie bij uw hond verkleinen. De maag ligt tussen de slokdarm en de dunne darm in.

Bij een maagtorsie draait de maag om zijn as. Hierdoor worden de ingang en de uitgang van de maag afgesloten. Ook de bloedvaten worden afgekneld. Daardoor worden de bloeddruk en hartwerking verlaagd en krijgt het lichaam te weinig zuurstof.

Doordat de maag afgesloten is, kunnen de gassen die ontstaan door gisting niet ontsnappen en wordt de maag steeds boller. Door die uitzetting kan het middenrif niet meer goed bewegen waardoor de ademhaling beperkt wordt. Hierdoor komt nog minder zuurstof in de weefsels.

 • De maagwand begint af te sterven, bacteriën in de darmen gaan giftige stoffen afscheiden, de nieren en lever worden aangetast en uiteindelijk overlijdt het dier;
 • Het is niet precies bekend waardoor een maagtorsie optreedt;

Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of er lucht in de maag terecht komt door inslikken en de maag daarna draait, of dat de maag eerst draait en de gassen vooral door gisting ontstaan. Wel zijn er allerlei factoren vastgesteld die een rol kunnen spelen en die de kans op een maagtorsie vergroten. Kenmerken van de hond die meespelen bij het risico op maagtorsie zijn:

 • grote rassen, honden met een diepe borstkas of honden die voor hun ras erg groot zijn, lopen meer risico
 • reuen lopen meer risico dan teven
 • maagtorsie komt het meeste voor op middelbare leeftijd
 • honden die snel nerveus zijn, lopen meer risico
 • honden met ondergewicht krijgen eerder een maagtorsie

Medische zaken die het risico op maagtorsie verhogen zijn

 • andere maagdarmproblemen
 • een verwijdering van de milt
 • een verlengd hepatogastrisch ligament (een onderdeel van het buikvlies dat lever en maag verbindt; hepato = lever, gastro = maag)

Ook voeding speelt een rol, er is meer risico bij:

 • het eten vanaf een verhoging
 • het eten van een grote maaltijd
 • 1 keer per dag eten
 • snel eten
 • te veel eten
 • veel drinken
 • onrust of activiteit voor en na het eten
 • 1 type voer eten
 • kleine brokjes eten
 • hoge hoeveelheden plantaardige vetten in het voer

De voedselvorm (brokken, blikvoer of vers vlees) blijkt geen invloed te hebben op het ontstaan van een maagtorsie. Het heeft ook geen invloed op de zuurgraad van de maag of de concentratie gastrine (een hormoon dat maagzuurproductie stimuleert), zaken waarvan wel gezegd wordt dat ze een maagtorsie bevorderen. Verandering van voer speelt waarschijnlijk geen rol, behalve als de hond daardoor heel veel of heel snel gaat eten.

 • Men heeft getest of maagtorsie opgewekt kon worden door van voer te veranderen, maar dit lukte niet;
 • Het is van belang dat u een maagtorsie bij uw hond snel herkent;
 • Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag en bleke slijmvliezen;

Een maagtorsie is altijd een spoedgeval! Neem dus onmiddellijk contact op met de dierenarts. Meestal zal de arts eerst proberen het gas uit de maag te laten ontsnappen door een slang in te brengen via de bek van de hond. Ook overige maaginhoud kan dan worden verwijderd.

ls de maag al helemaal gedraaid is, lukt dit vaak niet meer, omdat de maagingang dan is afgesloten. In zo’n geval kan de dierenarts door de buikwand een holle naald in de maag brengen om op die manier het gas weg te laten stromen, en daarna proberen of de slang nu wel via de bek ingevoerd kan worden.

Als ook dit niet lukt dan moet de hond geopereerd worden. Daarbij wordt de maag dan zoveel teruggedraaid dat er via de bek alsnog een slang in de maag kan worden gebracht om gassen af te voeren en de maag te laten slinken. ls de maag zo is opgezwollen dat er geen ruimte meer is om hem te draaien, zal de maag opengesneden moeten worden.

See also:  Hoe Lang Duurt Puberteit Hond?

Bij een hond die eenmaal een maagtorsie heeft gehad, is het risico op terugkeer groot, zelfs tot 80%. Dat komt onder andere doordat het hepatogastrisch ligament, dat de maag op zijn plek helpt houden, uitgerekt is.

Om terugkeer zoveel mogelijk te voorkomen kan de dierenarts de maag aan de buikwand vastzetten. Dit heet gastropexie. De kans op een nieuwe maagtorsie wordt daardoor sterk verminderd, het risico op terugkeer is na een gastropexie nog ongeveer 10%. Bij honden die vanwege hun bouw een verhoogde kans op een maagtorsie hebben, kan de maag uit voorzorg door middel van een gastropexie worden vastgezet aan de buikwand. Een goede voedingsstrategie ter voorkoming van een maagtorsie bestaat uit de volgende maatregelen:

 • Voer uw hond in een rustige omgeving.
 • Voer meerdere keren per dag: tenminste twee keer voor honden zonder verhoogd risico, bij honden die meer kans op een maagtorsie hebben kan het voer over meerdere kleine maaltijden per dag verdeeld worden.
 • Voer grote brokken en zet de voerbak op de grond, niet op een verhoging.
 • Het kan helpen om vleesvoer / blikvoer en brokken te mengen.
 • Voorkom activiteit 1 uur voor en 2 uur na het eten. Laat dus niet de hond uit na het eten, en geef hem ook niet zijn volle bak als hij net thuis is van een drukke wandeling.
 • Als u van voer wilt wisselen, kunt u het oude en het nieuwe voer mengen.

Hoe kan ik mijn hond vergiftigen?

Is het erg als een hond takken eet?

/ / Zijn takken slecht voor mijn hond? Vraag Je leest weleens dat je je hond niet moet takken laten spelen, waarom is dat? Zijn takken gevaarlijk voor honden? Antwoord TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Takken zijn in principe niet slecht voor een hond, behalve natuurlijk die van giftige planten. Het gedrag van een hond bepaald of een tak gevaarlijk voor hem is. Als een tak splintert bij het kauwen , kunnen splinters in het gehemelte van de hond blijven steken en ernstige ontstekingen veroorzaken.

Heb jij een kauwer, controleer dan even wat voor tak hij heeft, oud vermolmd hout is dan veilig omdat dit in zachte stukken uit elkaar valt. Het is echter sowieso geen goed idee om je hond al die stukken op te laten eten.

Voor honden die graag met takken rennen is er een ander gevaar. Als je hond struikelt of botst kan de tak achter in zijn keel schieten en daar ernstige verwondingen veroorzaken. Dat risico wordt groter als hij takken vooral bij het uiteinde draagt. Wil je het op veilig spelen, neem dan gewoon een speeltje mee voor je hond. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Kan een hond hout verteren?

Doel van de spijsvertering is het onttrekken van voedingstoffen uit voer welke door het lichaam kunnen worden opgenomen. Om te begrijpen hoe voeding ‘werkt” bij een hond geven we hier een beknopte uitleg. We volgen de weg die het voer in de spijsvertering van de hond doorloopt.

 • Slikken
 • Maag
 • Organen (lever, nieren, alvleesklier)
 • Darmen
 • Poepen

Slikken Mensen kauwen voedsel in hun mond waarbij het speeksel begint met het verteerbaar maken van het voedsel. Bij een hond zijn de tanden er  om het voedsel tot “hapklare brokken” of beter “slikbare stukken” te maken. Speeksel en kwijl zijn vooral het glijmiddel voor de slokdarm en hebben beduidend minder functie als voorbereiding op de vertering. ”Smaak’ speelt bij honden een veel kleinere rol dan bij mensen, een hond is meer van de “reuk”.

Maag Via de slokdarm komt het voedsel uit in de maag. De maag van een hond is vergeleken met mensen relatief groot. Een hond kan daarmee snel zoveel mogelijk van een prooi tot zich nemen. Het maagzuur van honden is veel sterker dan dat van mensen waardoor honden veel meer dingen zonder problemen kunnen verwerken.

Een hond ondervind in zijn maag dan ook geen hinder van zand, botjes, stukjes hout of zelfs plastics en andere minder voedzame stoffen. In het sterke maagzuur van de hond lossen deze stoffen doorgaans op. Als vaste stof na 4 tot 12 uur is verworden tot een brei gaat het door naar de dunnedarm.

 • Dunne darm   De darmen van honden zijn veel korter dan bij mensen; een hond verteerd voedsel in de darmen beduidend sneller;
 • Bij spijsvertering is een gebalanceerde darmflora (het geheel van maag en darmsappen) belangrijk;
See also:  Waarom Verstopt Mijn Hond Botjes?

De bacteriën in de maag en darmen breken namelijk het voedsel af en zetten het om totdat het via de dunne-darmwand kan worden opgenomen in het bloed. Terwijl het maagzuur van de hond veel sterker is, is de darmflora van een hond juist veel kwetsbaarder dan bij mensen en moet deze doorlopend worden “onderhouden”.

 • Er wordt gezegd dat wolven bij het verschalken van een prooi, zich daarom altijd eerst op de ingewanden storten;
 • De daar aanwezige sappen en bacteriën zouden ten goede komen aan hun eigen darmflora;
 • Organen De alvleesklier, nieren en lever hebben meerdere complexe functies in het lichaam;

De alvleesklier produceert voor de spijsvertering o. enzymen die nodig zijn om het voedsel in de darmen om te zetten in voedingstoffen die door het bloed kunnen worden opgenomen. De lever ontdoet de door het bloed opgenomen voedingstoffen vervolgens van eventuele schadelijke stoffen voordat ze worden omgezet in door het lichaam op te nemen eiwitten.

De lever maakt ook gal aan dat weer nodig is om vetten af te breken tot bruikbare voedingstoffen. De nieren regelen de vocht en zout balans in het lichaam en filteren overtollige afvalstoffen uit het bloed.

Deze afvalstoffen worden dan via urine uitgescheiden. Al deze organen zijn goed in staat om afvalstoffen te verwerken maar kunnen in bepaalde situaties overbelast raken. Te veel vetten kunnen bijvoorbeeld leiden tot problemen met de lever, te veel zouten kunnen leiden tot nierproblemen.

Poepen  Vanuit de dunne darm komen de niet verteerde restanten in de dikke darm. Niet verteerde koolhydraten (zoals het zetmeel uit granen) zorgen voor de noodzakelijke samentrekkingen en knedende bewegingen van de dikke darm.

Via de endeldarm wordt uiteindelijk het residu van het hele spijsverteringsproces uitgepoept. Problemen Veel voorkomende problemen bij honden zijn terug te herleiden tot verstoring van het spijsverteringsproces en kunnen relatief eenvoudig, zonder hoge dierenartskosten, worden opgelost.

Waarom eet een hond stokken?

Veel honden vinden het van nature erg leuk om met takken en stokken te spelen. Echter kan het voor komen dat we dat spelen al snel zien als eten of gedrag dat je graag wilt afleren. Je vraagt je misschien ook wel af of je de hond wel voldoende brokken en eten geeft thuis.

Hoe houd ik poepende honden uit mijn tuin?

Azijn – Spuit of giet azijn over de het gebied waar honden poepen. Honden zijn zeer gevoelig voor geur en hebben een hekel aan de geur van azijn. Als je tuin en of stoep sterk onderhevig is aan poepende honden, moet je het gebied ongeveer een keer per week opnieuw behandelen totdat de honden het bericht hebben ontvangen. Voordelen

 • Hond vriendelijk! Het belangrijkste is dat, hoewel honden de geur kan haten, het hem / haar geen pijn doet. Azijn is een sterke geur die ze haten, maar het is niet bekend dat het bijwerkingen veroorzaakt. Ze blijven gewoon weg. (Ook niet giftig voor katten en mensen)
 • Prijs! Azijn is super goedkoop, het werkt net zo goed als commerciële middelen die soms wel € 20,- of meer kosten voor slechts 500 ml. Bovendien zitten vaak vol met stinkende vervelende chemicaliën.
 • Milieuvriendelijk , als azijn in het milieu terechtkomt, hetzij als damp of als een oplossing in water, wordt het snel afgebroken tot een onschadelijke stof.
 • Geurarm voor mensen. Hoewel niet de meest aangename geur voor de menselijke neus, verdwijnt de geur van azijn snel en heeft het geen agressieve chemische damp zoals commerciële afstotende producten

Nadelen

 • Kan alleen worden gebruikt op niet-organische oppervlakken! Gebruik dit niet op je tuinbed of gras.
 • De geur , je zult een tijdje (kort) moeten wennen aan de lichte azijngeur. Maar eerlijk gezegd, als je me een keuze geeft tussen azijn en de lucht van verse drollen of van een hondentoilet… nou dan weet je vast wel wat mijn keuze is !!!
 • Je moet het gebied waar de hond poept blijven behandelen om de hond uit de gewoonte te halen van daarheen te gaan.

Waar kan een hond niet tegen?

Kunnen planten tegen Hondenplas?

Conclusie – Het hebben van een hond betekent concessies doen, maar de tuin hoeft daar niet bij te horen. Als je last hebt van lelijke gele vlekken of dode planten in de tuin door de urine van jouw hond, kan je planten in de tuin zetten die bestand zijn tegen hondenurine.

Hoe honden weren?