Waarom Eet Mijn Hond Takken?

Waarom Eet Mijn Hond Takken

Kauwen is natuurlijk gedrag voor honden, vooral puppy’s die tandjes krijgen of honden met een specifieke affiniteit voor kauwen. Het is een manier om stress kwijt te raken, en het reinigt de tanden van je hond. Voor veel honden is hout een favoriet materiaal om op te kauwen.

Het kauwen op stokken geeft honden blijkbaar een goed gevoel. Waarom dat zo is, is niet met zekerheid te zeggen, maar wetenschappers denken dat honden stokken gebruiken als ´gereedschap´ om hun tanden schoon te maken, om een bepaald gevoel te bevredigen of omdat het hun tanden en mond beter laat voelen.

We zullen bekijken waarom honden takken kiezen om op te kauwen, en of het veilig is om je hond op hout te laten kauwen of niet.

Is het erg als een hond takken eet?

/ / Zijn takken slecht voor mijn hond? Vraag Je leest weleens dat je je hond niet moet takken laten spelen, waarom is dat? Zijn takken gevaarlijk voor honden? Antwoord TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Takken zijn in principe niet slecht voor een hond, behalve natuurlijk die van giftige planten. Het gedrag van een hond bepaald of een tak gevaarlijk voor hem is. Als een tak splintert bij het kauwen , kunnen splinters in het gehemelte van de hond blijven steken en ernstige ontstekingen veroorzaken.

Heb jij een kauwer, controleer dan even wat voor tak hij heeft, oud vermolmd hout is dan veilig omdat dit in zachte stukken uit elkaar valt. Het is echter sowieso geen goed idee om je hond al die stukken op te laten eten.

Voor honden die graag met takken rennen is er een ander gevaar. Als je hond struikelt of botst kan de tak achter in zijn keel schieten en daar ernstige verwondingen veroorzaken. Dat risico wordt groter als hij takken vooral bij het uiteinde draagt. Wil je het op veilig spelen, neem dan gewoon een speeltje mee voor je hond. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Waarom vinden honden takken zo leuk?

Honden spelen met takken in het bos tijdens de wandeling – Veel honden vinden het leuk om iets te apporteren, ook wel het terugbrengen van een voorwerp dat het baasje of vrouwtje weggooit. Dit spelletje is ook goed te doen met een tak die je tegenkomt in het bos, tijdens de wandeling in een losloopgebied.

 • Dit is vaak wel een goede toepassing om te spelen met takken, de honden hebben vaak toch geen tijd om rustig te liggen en te kluiven aan deze stukken hout;
 • Door de opwinding zijn ze vaak zo blij dat ze de tak alleen maar even in hun bek vasthouden;

Soms gebeurt er toch een klein ongelukje als je takken gooit. De hond kan er zo enthousiast van worden dat zijn of haar tong een klein beetje opengaat. Dit kleine wondje zal dan maar kort bloeden en geneest vanzelf weer. Ook hier geldt: als het blijft bloeden, of je vertrouwt het niet, neem dan uiteraard contact op met je dierenarts.

Kan een hond hout verteren?

Doel van de spijsvertering is het onttrekken van voedingstoffen uit voer welke door het lichaam kunnen worden opgenomen. Om te begrijpen hoe voeding ‘werkt” bij een hond geven we hier een beknopte uitleg. We volgen de weg die het voer in de spijsvertering van de hond doorloopt.

 • Slikken
 • Maag
 • Organen (lever, nieren, alvleesklier)
 • Darmen
 • Poepen

Slikken Mensen kauwen voedsel in hun mond waarbij het speeksel begint met het verteerbaar maken van het voedsel. Bij een hond zijn de tanden er  om het voedsel tot “hapklare brokken” of beter “slikbare stukken” te maken. Speeksel en kwijl zijn vooral het glijmiddel voor de slokdarm en hebben beduidend minder functie als voorbereiding op de vertering. ”Smaak’ speelt bij honden een veel kleinere rol dan bij mensen, een hond is meer van de “reuk”.

Maag Via de slokdarm komt het voedsel uit in de maag. De maag van een hond is vergeleken met mensen relatief groot. Een hond kan daarmee snel zoveel mogelijk van een prooi tot zich nemen. Het maagzuur van honden is veel sterker dan dat van mensen waardoor honden veel meer dingen zonder problemen kunnen verwerken.

Een hond ondervind in zijn maag dan ook geen hinder van zand, botjes, stukjes hout of zelfs plastics en andere minder voedzame stoffen. In het sterke maagzuur van de hond lossen deze stoffen doorgaans op. Als vaste stof na 4 tot 12 uur is verworden tot een brei gaat het door naar de dunnedarm.

Dunne darm   De darmen van honden zijn veel korter dan bij mensen; een hond verteerd voedsel in de darmen beduidend sneller. Bij spijsvertering is een gebalanceerde darmflora (het geheel van maag en darmsappen) belangrijk.

De bacteriën in de maag en darmen breken namelijk het voedsel af en zetten het om totdat het via de dunne-darmwand kan worden opgenomen in het bloed. Terwijl het maagzuur van de hond veel sterker is, is de darmflora van een hond juist veel kwetsbaarder dan bij mensen en moet deze doorlopend worden “onderhouden”.

 1. Er wordt gezegd dat wolven bij het verschalken van een prooi, zich daarom altijd eerst op de ingewanden storten;
 2. De daar aanwezige sappen en bacteriën zouden ten goede komen aan hun eigen darmflora;
 3. Organen De alvleesklier, nieren en lever hebben meerdere complexe functies in het lichaam;

De alvleesklier produceert voor de spijsvertering o. enzymen die nodig zijn om het voedsel in de darmen om te zetten in voedingstoffen die door het bloed kunnen worden opgenomen. De lever ontdoet de door het bloed opgenomen voedingstoffen vervolgens van eventuele schadelijke stoffen voordat ze worden omgezet in door het lichaam op te nemen eiwitten.

De lever maakt ook gal aan dat weer nodig is om vetten af te breken tot bruikbare voedingstoffen. De nieren regelen de vocht en zout balans in het lichaam en filteren overtollige afvalstoffen uit het bloed.

Deze afvalstoffen worden dan via urine uitgescheiden. Al deze organen zijn goed in staat om afvalstoffen te verwerken maar kunnen in bepaalde situaties overbelast raken. Te veel vetten kunnen bijvoorbeeld leiden tot problemen met de lever, te veel zouten kunnen leiden tot nierproblemen.

Poepen  Vanuit de dunne darm komen de niet verteerde restanten in de dikke darm. Niet verteerde koolhydraten (zoals het zetmeel uit granen) zorgen voor de noodzakelijke samentrekkingen en knedende bewegingen van de dikke darm.

Via de endeldarm wordt uiteindelijk het residu van het hele spijsverteringsproces uitgepoept. Problemen Veel voorkomende problemen bij honden zijn terug te herleiden tot verstoring van het spijsverteringsproces en kunnen relatief eenvoudig, zonder hoge dierenartskosten, worden opgelost.

Is Houtschors gevaarlijk voor honden?

Wat adviseren experts? – Kauwen op boomschors is heel natuurlijk gedrag. Toch kan er ook onderliggende problematiek zijn. Honden hebben naast beweging en voldoende frisse lucht ook gezelschap nodig. Is dit onvoldoende? Dan kan dit zich volgens specialisten in allerlei gedrag uiten.

 • Bepaalde soorten schors zijn zeer giftig voor honden;
 • Om er zeker van te zijn dat uw hond geen schors eet is het belangrijk om waakzaam te blijven of aan te leren dat het eten van boomschors of ander (giftig) materiaal niet de bedoeling is;

Honden en boomschors kan wat Boomschors. nl betreft dus samen, mits u waakzaam blijft voor de risico’s en verkeerd gedrag afwijst. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen? Dan zijn houtsnippers wellicht een alternatief..

Waarom eet een hond stokken?

Kauwen is natuurlijk gedrag voor honden, vooral puppy’s die tandjes krijgen of honden met een specifieke affiniteit voor kauwen. Het is een manier om stress kwijt te raken, en het reinigt de tanden van je hond. Voor veel honden is hout een favoriet materiaal om op te kauwen.

Het kauwen op stokken geeft honden blijkbaar een goed gevoel. Waarom dat zo is, is niet met zekerheid te zeggen, maar wetenschappers denken dat honden stokken gebruiken als ´gereedschap´ om hun tanden schoon te maken, om een bepaald gevoel te bevredigen of omdat het hun tanden en mond beter laat voelen.

We zullen bekijken waarom honden takken kiezen om op te kauwen, en of het veilig is om je hond op hout te laten kauwen of niet.

Is hout verteerbaar?

Is hout verteerbaar? Hout bestaat voornamelijk uit cellulose, maar ook uit lignine en hemi-cellulose. Cellulose is amper verteerbaar door mens en dieren hebben heel wat bacteriën nodig om ze te verteren.

Wat hebben honden met stokken?

Stoktrauma’s bij honden – Het komt helaas erg vaak voor dat een hond een trauma oploopt door met stokken te spelen, te rennen of erop te kauwen. Er gebeuren geregeld ongelukken waarbij de hond met de stok in de keel met spoed naar de dierenarts moet. Takken en stokken kunnen nare verwondingen, ontstekingen, gebitsproblemen en zelfs levensbedreigende situaties veroorzaken.

 • Wij hebben de 9 meest voorkomende gevaarlijke situaties voor je op een rij gezet: 1;
 • Stok komt op hond terecht Stokken zijn hard en hebben vaak scherpe punten of uitstekende takjes;
 • Het komt geregeld voor dat er een stok gegooid wordt die bovenop een (andere, niet oplettende) hond terechtkomt;

Wanneer deze verkeerd terechtkomt kan dit de kop, de ogen of het lichaam gemakkelijk verwonden. Happen & verkeerd vangen Honden hebben geen handjes en zullen de stok met de bek te pakken willen krijgen. Het happen naar een stok kan je hond eenvoudig in de bek verwonden. 3. Rennen met een stok in de bek Het achter in de bek en/of keel schieten van een tak gebeurt ook geregeld tijdens het rennen. Je hond hoeft deze maar een fractie van een seconde niet goed vast te houden of de grond te raken om zichzelf ermee te verwonden.

Stokken worden ook nog wel eens verkeerd gevangen waarbij een scherpe punt de bek of keel van binnen eenvoudig kan perforeren. Tak komt als een speer met punt in de grond terecht Het gooien met stokken is ook erg gevaarlijk omdat deze nog wel eens met de punt rechtop in de grond landen.

Wanneer jouw hond er dan met volle snelheid op af rent kan dit heel verkeerd aflopen. De stok zal als een soort speer richting de hond wijzen waar je hond dan met open bek of met het lichaam op terecht kan komen. Splinters na het kauwen op stokken Veel honden vinden het heerlijk om lekker in het gras te liggen om uitgebreid op een tak te kauwen.

See also:  Vlooienpipet Hond Hoe Vaak?

Deze moet het liefst helemaal versplinterd of opgegeten worden. Deze splinters komen helaas ook in de wangen, keel, slokdarm en elders terecht. Je hond kan hier (soms maanden later) erg nare ontstekingen en abcessen door ontwikkelen.

Tak als tandenstoker Kleine takjes lijken onschuldig maar kunnen ook erg veel kwaad aanrichten. Wanneer het takje zich precies tussen 2 kiezen weet te drukken krijg je deze er niet zomaar weer tussenuit. Je hond zal hier veel last van hebben en het kan voor vervelende gebitsproblemen zorgen.

 • Dit gebeurt ook vaak net achter de hoektanden;
 • Je zult dan naar de dierenarts moeten om het takje voorzichtig te verwijderen;
 • Tak knapt doormidden Wanneer je hond blij met een stok in de bek aan het rondrennen is kan die stok natuurlijk ook doormidden breken;

Gebeurt dit in de mond, dan kunnen de uitstekende punten met gemak het gehemelte of andere delen binnen in de bek beschadigen of zelfs doorboren. Gescheurde mondhoeken Loopt jouw hond graag trots rond met een stok in de bek te paraderen? Pas dan op met smalle doorgangen.

Vooral tijdens het rennen zal je hond dit niet altijd even goed in kunnen schatten met alle gevolgen van dien. Het zal niet de eerste hond zijn die door het midden van 2 dicht bij elkaar staande bomen rent, de tak daardoor blijft hangen en de mondhoeken zullen inscheuren.

Andere honden verwonden Honden die van takken houden vinden het vaak ook heel erg leuk wanneer een andere hond hard achter ze aan komt rennen. Dit gaat vaak erg onbenullig en met uitstekende stokken kan de andere hond flink verwond worden. Gaat het mis? Dan zul je met spoed naar de dierenarts moeten.

Ook wanneer je merkt dat je hond na het spelen met een stok aan het kokhalzen is, last van reverse sneezing heeft of aan het hoesten en kuchen is, kun je de dierenarts er het beste even naar laten kijken.

Bij verder onderzoek kan er dan alsnog een wondje of splinter in de bek gevonden worden.

Waarom eet mijn hond bladeren?

Mijn hond heeft met regelmaat van die buien dat hij naar buiten wil en dan van alles op wil eten. Bladeren, gras, alles wat op zijn pad komt. Hoe komt dit? En wat kan dat zijn? Op zich is het eten van gras en andere organische materialen door honden niet abnormaal.

Veel honden kunnen echt grazen, het gras zorgvuldig kauwen en het rustig doorslikken. Ze genieten ervan, zoals wij kunnen genieten van een smaakvolle salade. Dit is volledig normaal gedrag, ook bij die honden die soms veel gras inslikken.

Het gras wordt grotendeels onverteerd uitgepoept en dat kan soms wat onsmakelijke beelden geven. Het eten van gras zou op deze manier een behoefte aan ruwvezel kunnen aangeven, maar ook bij honden met een volledig uitgebalanceerd dieet en een gezond maag-darm kanaal kan deze manier van gras eten gezien worden.

Vaak zie je dat deze honden dagelijks meer of minder gras eten, waarbij ze een voorkeur hebben voor wat ruwere, langere grassprieten. Honden kunnen ook gras, bladeren en dergelijke eten omdat ze instinctief aanvoelen dat ze iets verkeerds gegeten hebben en willen braken.

Deze dieren kauwen nauwelijks op het gras, maar slikken het zo snel mogelijk door in de hoop dat de lange stugge grassprieten de keel prikkelen en zo een braakreactie oproepen. Een hond heeft sowieso een lagere braakdrempel dan bijvoorbeeld de mens. Dat is handig voor een carnivoor, die wel eens een ernstig bedorven stukje vlees eet.

Als de maag het verorberde materiaal te ongeschikt vind voor veilige doorvoer dan wordt het er soepel uitgegooid voordat de hond er ziek van wordt. En soms helpt daar het eten van ruw gras dus bij. Als ze na het braken snel weer vrolijk en actief zijn is er geen reden om u zorgen te maken.

Gras eet gedrag kan ook duiden op buikpijn. Sommige honden kunnen soms plotseling buikpijn aanvallen krijgen. Bijvoorbeeld omdat de maag te lang leeg is, maar ook door langdurig medicijn gebruik (pijnstillers!) of ontstekingen. Voor veel honden is het beter om te zorgen dat de maag niet te lang leeg is ( > 12uur).

 • Het geven van minimaal 3 maaltijden, waarbij de laatste vlak voor de nacht gegeven wordt, lost dan het misselijkheidsprobleem op;
 • Bij dieren met maagpijn door ontstekingen zien we dat ze hun “gewone” voer minder graag eten en vaak zijn ze ook na het braken niet opgelucht en lopen ze met een opgebogen rug en opgetrokken buik;

Als uw hond regelmatig dit beeld vertoond is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Pijnstillers kunnen beter met voedsel gegeven worden en bij klachten na langdurig gebruik kunnen maagbeschermers helpen. Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten.

Heeft mijn hond pica?

Waarom eet een hond graag aarde en zand? –

 1. Onvolledig voeren Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
 2. Gezondheidsproblemen Door bepaalde darmaandoeningen, maar ook door een tekort aan het schildklierhormoon, hypothyreoïdie genaamd, kan een hond meer behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het op zoek gaan naar deze voedingsstoffen kan leiden tot het eten van zand en aarde.
 3. Maagdarmproblemen We weten het niet maar het zou zo maar zo kunnen zijn dat honden zand en aarde gaan eten omdat de spijsvertering niet echt lekker loopt. Bepaalde soorten klei kunnen ook helpen om spijsverteringsproblemen op te lossen. Zand en aarde hebben een schurende werking op de binnenkant van de maag- en darmwand en stimuleren de samentrekkingen hiervan.
 4. Iets lekkers er in Een hele banale reden om zand of aarde te eten kan zijn dat er gewoon iets heel lekkers zit in het zand. Bijvoorbeeld vet van de braadpan of slijm van een loops teefje.
 5. Bloedarmoede Mogelijk gaan honden met bloedarmoede (= tekort aan rode bloedcellen) aarde en ook houtskool eten omdat daar ijzer in zit. En dat ijzer is essentieel voor de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. En in aarde zitten vaak ook selenium, fosfor, calcium, koper en andere mineralen. Compensatie is dan de reden dat honden aarde eten. Bloedarmoede zien we vooral bij ongemerkt bloedverlies uit de darm.
 6. Gedragsproblemen Door stress en met name ook door verveling en ongemak kunnen dier en mens ander, vaak ongewenst, gedrag gaan vertonen. Dat gedrag kan zich ook uiten door meer te gaan eten of andere dingen te eten dan normaal. Dit kun je vooral zien bij te weinig bewegen, spelen en sociale contacten. Honden hebben hun dagelijkse portie afleiding nodig.

Hoe lang blijft iets in de maag van een hond?

Aanvullende informatie – De hond heeft eigenlijk het kortste spijsverteringsstelsel van zoogdieren, de spijsverting van een hond duurt gemiddeld ongeveer 8-9 uur. Uiteraard duurt de spijsvertering bij puppies vele malen korter aangezien zij nog niet het spijsverteringsstelsel van een volwassen hond hebben.

Het spijsverteringsstelsel van de honden is belangrijk en kan een goede indicator zijn als er iets niet goed is of als een hond ziek is. Probeer ervoor te zorgen dat je de eetgewoonten en frequentie van ontlasting van je hond leert kennen.

Als uw hond zich anders gedraagd, niet meer eet of poept als gebruikelijk, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand en kunt u beter even naar de dierenarts gaan. Hoewel de meeste honden net als mensen last hebben van winderigheid, is een bijzonder onaangename geur meestal een indicatie van een slechte voeding.

Waarom eet mijn hond zo snel?

Als een hond zich hongerig voelt – en dat kan zowel door genetische aanleg als door bepaalde aandoeningen komen – begint hij soms te snel te eten. Om een medische oorzaak uit te sluiten, is het belangrijk dat u eerst en vooral uw dierenarts raadpleegt. Het kan zijn dat hij voortdurend een hongergevoel heeft en daardoor zo snel eet.

Zodra hij zijn maaltijd op heeft, zou hij meteen al de volgende kunnen opeten. Ook honden die te weinig gestimuleerd worden en weinig actief zijn kunnen te snel beginnen eten. Voor hen wordt eten dan de belevenis van de dag.

De verschijnsel treedt soms op bij honden in een asiel. Een andere oorzaak kan het groepseffect zijn. Dan beginnen honden te snel te eten om te voorkomen dat een andere hond uit de groep zijn maaltijd zou opeten. Dit fenomeen kan optreden bij pups, die soms uit overlevingsdrang snel hun bakje leegeten om te voorkomen dat hun broers of zussen er met hun maaltijd vandoor gaat.

 1. In dit gedrag speelt de eigenaar vaak een bepalende rol;
 2. Sommige eigenaars geloven dat ze op elk ogenblik de eetkom moeten kunnen wegtrekken, ook als de hond zijn maaltijd nog niet op heeft;
 3. Daardoor zal de hond sneller gaan eten, omdat er altijd een kans bestaat dat zijn baasje zijn eetkom zomaar weghaalt;

Tot slot kunnen ook honden die aan ondervoeding geleden hebben, of die zelf hun voedsel hebben moeten zoeken, gulzig eetgedrag ontwikkelen. Voor hen was dat namelijk een manier om te overleven. .

Waarom knaagt mijn hond?

De hond is de beste vriend van de mens. Hij is trouw, houdt onvoorwaardelijk van je en luistert bij een goede relatie graag. Maar soms wil een hond wel eens dat zijn mens naar hém luistert. Maar zijn mens begrijpt hem niet altijd. Hieronder twaalf dingen die je hond doet, als hij je iets wil vertellen. Waarom Eet Mijn Hond Takken Foto: ArTeTeTrA / Foter. com / CC BY-NC-ND

 1. Constant oogcontact

Het ligt er heel erg aan hoe je hond naar je kijkt, maar als zijn uitdrukking normaal is en hij staart je in de ogen, is dit een manier om zijn affectie te tonen. Een goep Japanse wetenschappers vond een link tussen dit soort oogcontact en een verhoogd niveau oxytocine, een hormoon dat invloed heeft op hoe we verbondenheid en verzorgende kwaliteiten tonen. Maar wees altijd voorzichtig met kinderen en leer hen een hond nooit recht in de ogen te kijken. Waarom Eet Mijn Hond Takken Foto: gfred / Foter. com / CC BY-NC-ND

 1. Dingen naar je toe brengen
See also:  Hoe Leer Je Een Hond Zindelijk Worden?

Je denk misschien dat je hond een spelletje speelt, zeker als hij je een speeltje brengt. Maar wat je hond eigenlijk doet is je een cadeautje brengen. Het blijkt een van de overgebleven jachtinstincten te zijn, alleen brengt hij je wat hij zelf leuk vindt of waarvan hij denkt dat jij het leuk vindt of nodig hebt, in plaats van een dode prooi.

 1. Een poot opsteken

Als je hond een pootje in de lucht steekt en hij kijkt ergens naar met zijn hoofd naar beneden, dan kan je maar beter uitkijken. Dit betekent namelijk dat hij ergens naar op jacht is en klaar is om op zijn prooi af te springen. In de opvoeding is het echter beter om dit gedrag te herkennen en te stoppen. Zowel voor de veiligheid van de hond als het onnodig verstoren van wilde dieren.

 1. Voorover bukken en zichzelf klein maken

Dit betekent dat je hond bang is. Als je een hond ziet die dit gedrag vertoont, zonder dat er direct gevaar is, betekent dit dat je hond een angststoornis heeft. Dit kan zijn omdat hij in het verleden is mishandeld, maar de kans is groter dat het een dier is met geen of slechte socialisatie, het zogenaamde kennelsyndroom.

 1. Op meubels knagen

Knagen is normaal gedrag voor puppies. Van oorsprong ontdekken zij de wereld met hun mond. Maar als dit gedrag niet op tijd wordt afgeleerd, kan het erg vervelend worden wanneer je hond groter wordt. Wanneer volwassen honden knagen aan meubels, duidt dit vaak op verveling. Zorg voor voldoende speeltjes en breng genoeg tijd door met je hond.

 1. Op je voeten zitten

Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst , is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.

Deze honden vertonen hetzelfde gedrag als een wild dier wat gevangen is. De kans op herstel is minimaal tot niet aanwezig. En leer je hond van jongs af aan dat het huis een veilige plek is en dat wachten onderdeel van het leven is.

Als geen van de bovenstaande situaties betrekking hebben op jouw hond, wil hij waarschijnlijk gewoon graag bij je zijn. Tijdens trainingsmomenten kan de hond dit ook gebruiken om contact te houden. Tast is een manier om alert te blijven op de ander, terwijl de andere zintuigen, geur, zicht en gehoor gebruikt worden voor de omgeving. Waarom Eet Mijn Hond Takken Foto: NiteLynx / Foter. com / CC BY-NC-SA

 1. Gapen

Honden gapen niet alleen wanneer ze moe zijn. Gapen kan ook een teken van angst of stress zijn. Als je hond veel gaapt in het bijzijn van iemand die hij niet goed kent, is dat een teken dat hij er nog niet klaar voor is om die persoon te ontmoeten. Indien daar tijd voor is geef de hond dan de ruimte om zelf het contact te maken.

 1. Relaxt gapen

Om het even lekker ingewikkeld te maken, gapen honden ook wanneer ze zich prettig bij je voelen. In dit geval gaapt je hond vaak wanneer jij dat ook doet, uit solidariteit. Dus als jij gaapt en je hond doet dat ook, is dat dus helemaal zo slecht nog niet. Als je gaapt en een hond die je niet kent gaapt ook, dan heb je misschien een probleem…

 1. Tegen je aanleunen

Dit betekent dat je hond met je aan het knuffelen is. Honden willen je affectie en aandacht als ze tegen je aan leunen. Het helpt ze ook om zich veiliger te voelen. Het ontstaat uit de behoefte tot veiligheid en bescherming. Bijvoorbeeld bescherming tegen weersomstandigheden/temperatuur.

 1. Tong uitsteken en weer intrekken

Wanneer een hond zijn tong uitsteekt en weer naar binnen trekt, betekent dit meestal dat hij zich ongemakkelijk voelt. Dit kan komen doordat hij wordt geconfronteert met een persoon die hij niet kent of een ongewild contact, wat hem nerveus maakt. Als je hond merkbaar onderdanig is, kan dit ook een manier zijn om een meer dominante houding aan te nemen. Het is een duidelijke uiting van stress, die afhankelijk van de situatie kan resulteren in een bijtincident.

Een dierenarts bijvoorbeeld heeft die luxe niet altijd. Dominantie is niet juist in deze stelling. De stress kan bij een dier wel agressie oproepen. Afhankelijk van karakter is dit dan defensieve agressie om bijvoorbeeld te kunnen vluchten (oppervlakkige verwonding).

Maar bij een dier met een meer confrontatiegericht karakter kan de beet langduriger en ernstiger zijn. Waarom Eet Mijn Hond Takken Foto: jvc / Foter. com / CC BY

 1. In je bed willen slapen

Dit heeft er meer mee te maken dat hij graag bij jou wil zijn, dan met hoe lekker je bed ligt. Er zijn weleens wat discussies gaande over of dit nu wel een goed idee is, maar tenzij je allergisch bent of astma hebt, zien de meeste dierenartsen er geen probleem in. Van belang hierbij is wel dat de hond ervaart dat hij hiervoor ruimte krijgt. Het is dus niet de bedoeling dat hij ruimte neemt en het baasje krampachtig op het kleinste stukje van het bed ligt.

 1. Rustig naar je staren terwijl je vertrekt

Sommige hondeneigenaren voelen zich schuldig, als ze weg moeten en hun hond zit ze zo aan te staren. Honden vinden het over het algemeen niet leuk om alleen gelaten te worden en sommige honden hebben zo’n last van verlatingsangst, dat ze beginnen te blaffen, te huilen, op meubels te knagen of te poepen of plassen. Als je hond alleen maar naar je kijkt en er zijn verder geen tekenen van onrust, dan zit het wel goed met je trouwe viervoeter.

Welke bomen zijn giftig voor honden?

Welke planten in tuin met hond?

Is boomschors zuur?

Zo’n laag houdt ook het vocht beter vast en beschermt je planten tegen droogte in de zomer en strenge vorst en harde regens in de winter. En laat je niets wijsmaken: in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, verzuurt schors de bodem niet.

Wat te doen als een hond iets in zijn keel heeft?

Wel of niet naar de dierenarts? – Als u vermoedt dat uw hond iets in de keel heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij geringe klachten kunt u wachten tot de eerste werkdag. Bij benauwdheid en als de hond veel last heeft van het voorwerp, kunt u beter met spoed naar de dierenarts gaan.

Waarom eet mijn hond bladeren?

Mijn hond heeft met regelmaat van die buien dat hij naar buiten wil en dan van alles op wil eten. Bladeren, gras, alles wat op zijn pad komt. Hoe komt dit? En wat kan dat zijn? Op zich is het eten van gras en andere organische materialen door honden niet abnormaal.

 • Veel honden kunnen echt grazen, het gras zorgvuldig kauwen en het rustig doorslikken;
 • Ze genieten ervan, zoals wij kunnen genieten van een smaakvolle salade;
 • Dit is volledig normaal gedrag, ook bij die honden die soms veel gras inslikken;

Het gras wordt grotendeels onverteerd uitgepoept en dat kan soms wat onsmakelijke beelden geven. Het eten van gras zou op deze manier een behoefte aan ruwvezel kunnen aangeven, maar ook bij honden met een volledig uitgebalanceerd dieet en een gezond maag-darm kanaal kan deze manier van gras eten gezien worden.

Vaak zie je dat deze honden dagelijks meer of minder gras eten, waarbij ze een voorkeur hebben voor wat ruwere, langere grassprieten. Honden kunnen ook gras, bladeren en dergelijke eten omdat ze instinctief aanvoelen dat ze iets verkeerds gegeten hebben en willen braken.

Deze dieren kauwen nauwelijks op het gras, maar slikken het zo snel mogelijk door in de hoop dat de lange stugge grassprieten de keel prikkelen en zo een braakreactie oproepen. Een hond heeft sowieso een lagere braakdrempel dan bijvoorbeeld de mens. Dat is handig voor een carnivoor, die wel eens een ernstig bedorven stukje vlees eet.

Als de maag het verorberde materiaal te ongeschikt vind voor veilige doorvoer dan wordt het er soepel uitgegooid voordat de hond er ziek van wordt. En soms helpt daar het eten van ruw gras dus bij. Als ze na het braken snel weer vrolijk en actief zijn is er geen reden om u zorgen te maken.

Gras eet gedrag kan ook duiden op buikpijn. Sommige honden kunnen soms plotseling buikpijn aanvallen krijgen. Bijvoorbeeld omdat de maag te lang leeg is, maar ook door langdurig medicijn gebruik (pijnstillers!) of ontstekingen. Voor veel honden is het beter om te zorgen dat de maag niet te lang leeg is ( > 12uur).

Het geven van minimaal 3 maaltijden, waarbij de laatste vlak voor de nacht gegeven wordt, lost dan het misselijkheidsprobleem op. Bij dieren met maagpijn door ontstekingen zien we dat ze hun “gewone” voer minder graag eten en vaak zijn ze ook na het braken niet opgelucht en lopen ze met een opgebogen rug en opgetrokken buik.

Als uw hond regelmatig dit beeld vertoond is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Pijnstillers kunnen beter met voedsel gegeven worden en bij klachten na langdurig gebruik kunnen maagbeschermers helpen. Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten.

Wat voor Bot mag een pup?

Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe pup! Omdat er de eerste tijd veel gebeurt in het leven van uw pup hebben wij deze informatie verzameld. Mocht u na het lezen van deze pagina nog vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag telefonisch of op de praktijk verder.

 • Op 6 weken is uw hond gevaccineerd tegen Canine Distemper en Parvo.
 • Op 9 weken volgt een vaccinatie tegen Parvo en de ziekte van Weil. Eventueel kan daaraan een enting tegen kennelhoest worden toegevoegd: deze enting wordt aanbevolen voor honden die veel in contact komen met andere honden (zoals in het pension of op cursus) of die uit worden gelaten op plekken waar veel andere honden komen.
 • Op 12 weken volgt de laatste enting tegen Parvo, Canine Distemper, Adenovirus en de ziekte van Weil.

De hierboven genoemde ziektes komen veelvuldig voor bij niet-gevaccineerde honden en kunnen naast ernstige ziektes leiden tot overlijden op (zeer) jonge leeftijd. Enten voorkomt deze ziektes. In individuele gevallen kan worden afgeweken van het standaard entschema, bijvoorbeeld bij ziekte. Mocht dit bij uw pup het geval zijn dan passen wij het schema aan op de individuele behoefte van uw hond. ​ Op reis Als uw hond meegaat naar het buitenland moet hij ook worden gevaccineerd tegen Rabiës (hondsdolheid).

 • ​ Vaccinaties Pups worden in Nederland volgens een standaard entschema geënt op 6, 9 en 12 weken leeftijd;
 • Deze enting kan vanaf 12 weken worden gegeven en is 2 jaar geldig;
 • Voor de meeste landen geldt dat uw hond de grens mag passeren vanaf 21 dagen na vaccinatie;
See also:  Waar Nagels Knippen Hond?

Om problemen bij de grens te voorkomen, raden wij u aan ongeveer een maand voor vertrek contact met ons op te nemen zodat wij u kunnen adviseren op basis van de nieuwste regelgeving per land: die kan, zelfs binnen Europa, per land verschillen. Reist u met uw huisdier naar een land buiten Europa, dan kan een veel uitgebreidere voorbereiding noodzakelijk zijn.

 • Bijvoorbeeld verplichte bloedtesten;
 • Het is dan ook verstandig ons te bellen zodra u weet dat u plannen in die richting heeft omdat soms een voorbereiding van maanden nodig is;
 • ​ Chippen Tegenwoordig is het verplicht elke hond in Nederland te laten chippen vóór 7 weken oud;

Deze chip wordt geregistreerd op naam van de eigenaar. Ook wordt het paspoort gekoppeld aan de chip van uw huisdier. Het is belangrijk de gegevens bij te werken zodat er bij vermissing contact met u kan worden opgenomen door dierenartsen en asiels. Ook bij het reizen met uw huisdier wordt deze chip soms gecontroleerd.

 1. ​ Ontwormen Pups worden bij de fokker ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken ou d;
 2. Als dit niet is gebeurd, is het belangrijk om uw pup een keer extra te ontwormen;
 3. Dit gebeurt dan 14 dagen na de eerste, door u gegeven, ontworming;

Vanaf 8 weken moeten honden tot 6 maanden elke maand ontwormd worden: dus op 2, 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd. Hierna is de aanbeveling om uw hond 4 x per jaar te ontwormen, dus iedere 3 maanden. Dit geldt ook voor volwassen honden. Als u met uw hond naar het buitenland gaat, kunnen aanvullende ontwormingen noodzakelijk zijn.

Zo moeten honden die bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk reizen enkele dagen voor vertrek door een dierenarts ontwormd worden. In andere landen komt ook hartworm voor. ​ Voeren Goede voeding is de basis van een gezond leven.

Het is belangrijk om uw pup puppyvoer te geven: deze voeding is aangepast op de groei van uw hond. Met name de verhouding Calcium/Fosfor in voeding is belangrijk. Als die verhouding niet juist is, kunnen groeiproblemen ontstaan die soms pas op latere leeftijd tot uiting komen.

Om dezelfde reden wordt ook afgeraden jonge honden rauw te voeren. In rauwe voeding is het lastig om de juiste verhoudingen Calcium/Fosfor te realiseren. Daarom is het verstandig om honden zeker tot 1 jaar brokken te voeren.

Pups eten vaker kleinere maaltijden per dag. Tot 8 weken krijgt uw hond 4x op een dag te eten. Vanaf 3 maanden kunt u dit terugbrengen naar 3x per dag. Tot slot kunnen honden vanaf 5 maanden naar 2 maaltijden per dag. Het is belangrijk dat uw hond beschikking heeft over voldoende water op kamertemperatuur.

​ Wandelen Tot de leeftijd van 1 jaar is het heel belangrijk dat uw pup niet teveel beweging krijgt. Dit om de zich ontwikkelende gewrichten niet te veel te belasten. Een richtlijn is dat een pup 5 minuten mag wandelen voor elke maand dat hij oud is.

Een pup van 8 weken oud mag dus maximaal 10 minuten achter elkaar wandelen en dit hoogstens 3 keer per dag. De andere uitlaatbeurten zijn dan slechts om uw pup te laten plassen en poepen. Het is ook verstandig om te wachten met extra belasting tot de gewrichten ontwikkeld zijn.

Met uw hond wandelen op het strand is dus tot een jaar niet goed voor de gewrichten, zelfs niet op het harde zand. Ook fietsen en hardlopen met uw hond, traplopen en uw hond de auto in- en uit laten springen is tot een jaar een te grote belasting voor de gewrichten.

Doe dit daarom niet. ​ Spelen Spelen is belangrijk in de ontwikkeling van uw hondje. Pups leren op die manier omgaan met andere honden. Ook spelen mag niet te lang achter elkaar omdat de gewrichten op die manier ook flink belast worden. Zie hiervoor de richtlijnen voor het wandelen.

 • Omdat honden een kauwbehoefte hebben is het aan te raden kluiven in huis te halen;
 • Let hierbij goed op welke botten geschikt zijn voor een pup;
 • Vanaf 3 maanden is een bot van geperste buffelhuid prima;
 • Het is verstandig deze kluiven niet te klein te kopen; met grotere kluiven doen ze langer en u voorkomt dat ze zich verslikken;

Gooi het bot weg als het zo klein is geworden dat uw pup het bijna in zijn geheel in de bek kan nemen. Naar school Het volgen van een puppycursus met uw hond is om meerdere redenen een verstandig besluit, ook als u eerder honden heeft opgevoed. Op cursus leren ze niet alleen luisteren, er gebeurt ook veel op het gebied van socialisatie.

 1. Op die manier wordt u geholpen een hond op te voeden die op een normale manier om kan gaan met andere honden, mensen en verschillende situaties;
 2. De ene cursus is de andere niet, dus ga vooral van tevoren kijken of de cursus en de trainers bij u passen;

Zindelijk maken Op puppycursus wordt vaak uitgebreid ingegaan op zindelijkheidstraining. Een hond is pas volledig zindelijk rond 6 maanden. Er zijn meerdere manieren om uw pup hiermee te helpen. Een bench kan erg praktisch zijn. Omdat pups hun eigen plek liever niet bevuilen doen ze hun behoefte over het algemeen niet in de bench.

 1. Straf uw hond nooit voor ongelukjes in huis, dit hoort erbij;
 2. Negeer het en ruim het later op;
 3. Zorg in het begin dat u uw hond na elke maaltijd, elk slaapje en elk speelmoment op de plek zet waar hij zijn behoefte kan doen;

Op die manier kunt u gaan herkennen wanneer uw pup meestal moet plassen. Gebruik de bench nooit als straf, dan bestaat de kans dat uw hond de bench met straf gaat associeren. Het is wel goed uw pup in de bench te doen om te slapen, om overdag uit te rusten of als u even niet op kunt letten.

 • ​ Alleen laten Als uw pup gewend is aan de bench (meestal binnen enkele weken) kunt u voorzichtig beginnen met hem alleen laten;
 • Beperk dit in het begin tot minuten terwijl u in een andere kamer bent en breid dit langzaam uit;

Pas als het goed gaat kunt u beginnen met uw hondje voorzichtig alleen thuis te laten, start hierbij opnieuw met enkele minuten tot u dat beetje bij beetje kunt uitbreiden naar een uur. Als u weg bent geweest, in huis of later naar buiten, haal uw pup dan niet direct uit de bench.

Kom rustig binnen, geef geen aandacht en maak geen oogcontact. Doe de bench pas open als uw hond rustig is. Op die manier beloont u het juiste gedrag (rustig in de bench zijn) en is het voor uw pup niet zo’n groot verschil tussen als u weg bent en net weer binnenkomt.

Alleen zijn wordt dan beetje bij beetje minder spannend. ​ Gebit Afhankelijk van het ras wisselt uw hond tanden vanaf 4 maanden. Het puppygebit maakt dan plaats voor het volwassen gebit waar de hond de rest van zijn leven mee zal doen. Om dit gebit zo goed mogelijk te onderhouden wordt geadviseerd om dagelijks de tanden te poetsen.

Een filmpje hiervan kunt u vinden  op onze website. Gebruik geen kindertandpasta of tandpasta voor volwassen. Hier zit fluor in en dat is niet geschikt voor dieren. Door te poetsen voorkomt u het ontstaan van tandsteen en tandplaque en gaat u rotting van tanden en aantasting van het steunweefsel van het gebit tegen.

​ Sterilisatie Als u niet van plan bent met uw teefje te fokken is het advies om uw hond te laten steriliseren. Het is namelijk bewezen dat honden die voor hun tweede loopsheid worden gesteriliseerd minder kans hebben op tumoren van de melkklieren en baarmoederontsteking  op latere leeftijd.

 1. Ook is de kans op suikerziekte verminderd bij gesteriliseerde teefjes;
 2. Pups vóór hun eerste loopsheid te steriliseren geeft, met name bij honden van grotere rassen, meer kans hebben om op latere leeftijd urine-incontinent te worden;

Vanwege dit risico wordt door veel dierenartsen geadviseerd om uw teefje pas 3 maanden na het einde van de eerste loopsheid te steriliseren. ​ Castratie Het castreren van reuen wordt in tegenstelling tot het steriliseren van teven niet standaard gedaan.

Heeft mijn hond pica?

Waarom eet een hond graag aarde en zand? –

 1. Onvolledig voeren Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
 2. Gezondheidsproblemen Door bepaalde darmaandoeningen, maar ook door een tekort aan het schildklierhormoon, hypothyreoïdie genaamd, kan een hond meer behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het op zoek gaan naar deze voedingsstoffen kan leiden tot het eten van zand en aarde.
 3. Maagdarmproblemen We weten het niet maar het zou zo maar zo kunnen zijn dat honden zand en aarde gaan eten omdat de spijsvertering niet echt lekker loopt. Bepaalde soorten klei kunnen ook helpen om spijsverteringsproblemen op te lossen. Zand en aarde hebben een schurende werking op de binnenkant van de maag- en darmwand en stimuleren de samentrekkingen hiervan.
 4. Iets lekkers er in Een hele banale reden om zand of aarde te eten kan zijn dat er gewoon iets heel lekkers zit in het zand. Bijvoorbeeld vet van de braadpan of slijm van een loops teefje.
 5. Bloedarmoede Mogelijk gaan honden met bloedarmoede (= tekort aan rode bloedcellen) aarde en ook houtskool eten omdat daar ijzer in zit. En dat ijzer is essentieel voor de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. En in aarde zitten vaak ook selenium, fosfor, calcium, koper en andere mineralen. Compensatie is dan de reden dat honden aarde eten. Bloedarmoede zien we vooral bij ongemerkt bloedverlies uit de darm.
 6. Gedragsproblemen Door stress en met name ook door verveling en ongemak kunnen dier en mens ander, vaak ongewenst, gedrag gaan vertonen. Dat gedrag kan zich ook uiten door meer te gaan eten of andere dingen te eten dan normaal. Dit kun je vooral zien bij te weinig bewegen, spelen en sociale contacten. Honden hebben hun dagelijkse portie afleiding nodig.