Waarom Gromt Een Hond?

Waarom Gromt Een Hond

Mijn hond gromt als… – Mijn hondje gromt als ik in de buurt kom van zijn bot of speelgoed. Als je hond gromt of bijt doet hij dat om jou iets duidelijk te maken. Het is voor hem een manier van communiceren en dus honds gedrag. Hij doet dit niet zomaar en al zeker niet om jou te pesten.

Voordat honden daadwerkelijk zullen aanvallen geven zij een reeks afstand vergrotende signalen af. Deze zijn dus letterlijk bedoeld om de dreiging die in de ogen van de hond nadert op afstand te houden. Dit is geen “stout” gedrag maar een manier om te communiceren: ik waarschuw je, hou afstand.

Als er naar de subtiele signalen van de hond niet geluisterd wordt, zal hij duidelijker moeten worden. Als je hond al gromt of bijt, kan het dus goed zijn dat je de subtiele signalen hebt gemist. Straf je hond nooit voor deze signalen. Grommen is bijvoorbeeld een signaal dat veelal wordt afgestraft.

Grommen is slechts een waarschuwing. Zouden we het grommen afstraffen zal de hond een volgende keer het grommen overslaan en dus sneller bijten. Afstand vergrotende signalen zijn onder andere: – Bevriezen (doodstil staan/liggen en staren met harde ogen ) – Oogwit tonen (whale eye) – Bek likken – Tongelen – Pootje heffen – Haren omhoog (borstelen) – Sneller eten (ruw eten) – Grommen – Tanden laten zien – Snappen ( opzettelijk mis bijten ) – Bijten De hevigheid van het gedrag dat hierbij gebruikt wordt hangt af van de waarde van het geen dat de hond bewaakt, zijn vorige leerervaringen en hoe de hond zich verder voelt.

Redenen voor het bewaken van iets kunnen zijn: De hond heeft honger geleden of moeten vechten voor zijn eten. Moeten strijden met nestgenootjes (bv pups die uit 1 bak eten krijgen bij de fokker) Als de baas vaker iets heeft afgepakt dat voor de hond van waarde was.

De voerbak weg gepakt is, terwijl de hond stond te eten. Er werd vaak gezegd dat je de voerbak af en toe weg moest pakken, zodat de hond weet dat jij de leider bent. Maar hoe zou jij het vinden als de ober je pizza vroegtijdig onder je neus vandaan haalt? Het is belangrijk om in alle omstandigheden rekening te houden met de behoefte en gevoelens van de hond.

Als je hond bijvoorbeeld met een vieze sok rondloopt, kan jij denken ‘getver een vieze stink sok,’ maar voor je hond kan die sok van grote waarde zijn. Pak dus niet zomaar iets af, maar ruil het voor nog iets waardevollers. Training: Het is handig om bij elke hond, of de hond nou bezitsagressie heeft of niet, het loslaten van voorwerpen te trainen.

Trainen betekend dat je het in scene gaat zetten en niet alleen oefent als je hond toevallig iets heeft wat hij niet mag hebben. Wacht niet totdat je hond een keer naar je gegromd heeft, maar leer je hond iets vast te pakken en ook weer los te laten.

Hoe pak je het aan: Let op! (voor honden die nog GEEN bezitsagressie hebben) Geef je hond iets waarvan je weet dat het waarde heeft voor jouw hond. Hou zelf de andere kant van het bot of speeltje vast zodat je hond er niet mee vandoor kan gaan en speel er samen even mee.

Terwijl je speelt zeg je ‘vast. ‘ Haal iets tevoorschijn wat nog een hogere waarde heeft voor je hond, hou het voor zijn neus en wacht tot hij datgene hij had los laat, zeg nu ‘Los. ‘ Het signaal (woord) ‘Los’ kan pas gezegd worden wanneer de hond ook daadwerkelijk los laat.

Honden spreken immers niet onze taal, dus we zullen eerst het gedrag moeten benoemen dat we zien. Pas later als de hond telkens makkelijker los gaat laten terwijl jij iets lekkers richting zijn neus brengt ga je het signaal ‘los’ steeds eerder zeggen. Telkens wanneer er geruild wordt voor iets nog lekkerders, mag de hond dat hebben, maar als dat op is, krijgt hij direct ook weer het bot terug waar je samen mee speelde.

Zo wordt iets los laten als positief ervaren. Pas als het los laten van iets een gewoonte is geworden op het signaal ‘los’ kun je het misschien een keer overslaan om het te ruilen, maar onthoud goed; een hond pakt alleen iets in zijn bek als het voor hem van waarde is, dus ruilen blijft ten aller tijden een onderdeel van je signaal ‘los.

‘ Bij honden die al bezitsagressie hebben kan het gevaarlijk zijn om met deze techniek te starten. Daar zou een andere start gewenst zijn, geheel afhankelijk van de mate waarin het optreed. Zoek hiervoor professionele hulp! Honden kunnen ook hun eigen lichaam gaan beschermen door pijn of ander ongenoegen.

 • Vaak ontstaat het bv bij: – Tuigje niet correct aanleren;
 • – Muilkorf niet correct aanleren – Medisch onderzoek of behandelingen gedwongen ondergaan – Dwingen om te knuffelen – Hond bewust of onbewust pijn doen – Lichamelijk correctie als in het nekvel pakken of in het lijf porren – Oppakken tegen zijn zin – Aanraken tegen zijn zin – Nagels knippen onder dwang – Medicijnen toedienen – Aan het lijf pakken – Oren pakken – Fixeren zodat de hond geen uitweg meer heeft en niet los kan komen in een angstige situatie – Grijpen aan een tuigje We staan er vaak niet bij stil, maar bij al dit soort dagelijkse handelingen moeten we niet voorbij gaan aan de afstand vergrotende signalen die onze honden geven;

Voor niet elk van de dagelijkse handelingen geldt dat ze als positief worden ervaren door onze honden. Het is ook best veel wat er van honden gevraagd wordt in onze mensenwereld. Ze moeten altijd maar vriendelijk zijn tegen iedereen. Vreemde mensen, kinderen, soortgenoten en andere dieren.

Kleine hondjes worden bijvoorbeeld vaak zomaar, zonder waarschuwing opgetild. Honden worden veel geaaid, eigen honden en zelfs vreemde honden, omdat wij ze willen aaien, maar hoe vaak vraag jij toestemming aan een hond? Het is dus goed om je hond op een positieve manier de dagelijkse handelingen aan te leren door veel positieve associaties te maken.

See also:  Wat Moet Je Doen Als Je Hond Drachtig Is?

Leer je kleine hondje bv een woordje voor je hem optilt, zodat hij niet ‘zomaar’ de lucht in wordt geslingerd. De boodschap van dit verhaal is: ‘denk honds en zorg voor een vertrouwde omgeving voor onze honden.

Wat moet je doen als je hond tegen je gromt?

Mijn hond gromt; en nu? – Wat je ook aan het doen bent, wat het grommen ook veroorzaakt; stop. Stop wat je aan het doen bent en denk na. Weet je van je hond dat grommen en bijten dicht bij elkaar liggen, zorg dan dat de situatie zo snel mogelijk veilig is.

 1. Dus als je hond naar jou gromt neem je meteen rustig afstand, als je hond naar een ander gromt haal je hem zo snel mogelijk uit de situatie;
 2. Weet je van je hond dat grommen nog lang geen bijten is, stop dan wat je aan het doen bent maar blijf waar je bent;

Wacht tot je hond weer rustig is en ga dan pas weg. Als je hond naar een ander gromt haal je hem ook hier voor de veiligheid rustig weg. Waarom Gromt Een Hond .

Hoe leer je een hond af om te grommen?

Waarom bromt een hond?

Grommen en brommen – Grommen betekent in de hondentaal meestal dat je dier het niet naar zijn zin heeft. Hij is gespannen, bang of heeft pijn. Let daarom ook goed op de lichaamstaal die je hond hierbij laat zien. Diep grommen: Je hond waarschuwt of dreigt en bereidt zich waarschijnlijk voor op een aanval.

 1. Mogelijk laat hij zijn tanden zien en verschijnen er rimpels vlak boven zijn neus;
 2. Maar let op; achter het gegrom kan ook pijn schuilgaan! Grommen en terugwijken: Als een hond gromt en een ontwijkende of terugdeinzende houding aanneemt, voelt hij zich ernstig bedreigd;

Zacht brommen: Dit klinkt bij sommige honden ook wel eens als knorren. Het drukt tevredenheid uit en moet niet verward worden met een dreigend op mopperend gegrom. Bij het zachte brommen hoort een ontspannen houding van je hond.

Waarom bromt mijn hond als ik hem aai?

Zij hebben hun eigen taal en grommen is voor hen puur communicatie. Jouw hond is bijvoorbeeld bang voor vreemde mensen en er komt een persoon recht op hem af gelopen om hem te aaien. Je hond begint te grommen. Hiermee probeert hij de toenadering van die persoon te stoppen.

Hoe zegt een hond Sorry?

De hond kruipt ineen, het wit in zijn ogen wordt zichtbaar terwijl hij omhoog kijkt naar je. Wellicht staan zijn oren naar achteren, hij geeuwt of likt in het luchtledige.

Waarom valt hond eigen baas aan?

Hond bijten afleren – Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes! Wat te doen?.

Wat doet een hond als hij boos is?

Honden gebruiken lichaamstaal om elkaar of de mens iets duidelijk te maken. Een onderdeel van deze lichaamstaal is het dreiggedrag, zoals het laten zien van de tanden. Dreiggedrag heeft een belangrijke functie in het voorkómen van conflicten. Het is dan ook belangrijk dat mensen het dreiggedrag van de hond begrijpen en er goed op reageren.

Dreiggedrag is een waarschuwing. Het geeft aan dat een hond de situatie onaangenaam vindt, bijvoorbeeld als hij iets eng vindt, omdat hij iets niet wil of omdat hij vindt dat zijn positie in de rangorde wordt aangetast.

Een hond kan bijvoorbeeld dreigen als hij in een hoek wordt gedreven, als iemand zijn eten wil afpakken, als een onbekende in zijn territorium komt of als iemand hem pijn doet. Met zijn dreiggedrag probeert de hond met de ander te communiceren en zo het gedrag van de ander te beïnvloeden om de situatie te veranderen.

 1. Zoals mensen kunnen zeggen: ‘Ik wil liever niet dat u dit doet, ik vind het niet prettig’, zo kan een hond zijn lip optrekken;
 2. En waar wij overgaan in ‘Hou nou eens op!’ zal de hond dit duidelijk proberen te maken door te grommen;

Door te waarschuwen probeert de hond een echt conflict te voorkomen. Honden zijn er, net als hun voorouder de wolf, op gericht om ruzie te vermijden. Bij elk onderling gevecht loopt de hond het risico om flink gewond te raken. Het is dus logisch dat hij eerst zal proberen zijn doel te bereiken zonder dat er gevochten moet worden.

 1. Als de tegenpartij echter niet goed reageert op de waarschuwing en doorgaat met het gedrag dat de hond vervelend vindt, zal het dreiggedrag steeds sterker worden in een poging om dit te veranderen;
 2. Uiteindelijk kan dat uitmonden in bijten;

Er bestaan verschillende signalen die de hond kan laten zien als hij dreigt. In opklimmende mate van ernst staan hieronder de meest herkenbare signalen. Niet elke hond laat alle signalen elke keer zien!

 • Staren. De hond kijkt strak naar degene (of datgene) waar hij naar dreigt.
 • Verstarren. De hond verstijft, blijft in een bepaalde houding staan, zitten of liggen, zijn spieren zijn gespannen.
 • Grommen. De hond maakt een grommend geluid.
 • Blaffen (korte, harde blaf of repeterende harde blaf) of gromblaffen.
 • Lip optrekken, tanden laten zien. De hond trekt zijn bovenlip een stukje op en laat zijn tanden zien.
 • Happen, uitvallen. De hond hapt naar dat wat hem bedreigt, maar hapt ernaast (dit is met opzet en komt niet doordat hij ‘verkeerd mikt’).

Als de hond zijn doel nu nog niet heeft bereikt is het risico heel groot dat hij daadwerkelijk zal gaan bijten. Tijdens dreiggedrag kan de hond zijn haren overeind zetten. Dit heet ‘borstelen’. Vaak is het een kam op zijn rug of een stukje ter hoogte van de schouders of achteraan de rug waar het haar overeind komt te staan. Dit duidt op een agressieve of angstig-agressieve toestand.

 • Onderzoek heeft laten zien dat hoe meer dreiggedragingen tegelijkertijd worden getoond, hoe hoger het risico is op een echte beet;
 • Ook is een hond die in een hoge houding (zie beneden) staat riskanter dan een bange hond;
See also:  Waarom Kotst Een Hond?

Dreigende honden kunnen kwispelen. Kwispelen is gedrag dat op opwinding wijst, en wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd als vriendelijk gedrag. Spelende honden of honden die hun baas begroeten kwispelen ook, maar borstelen niet. De kwispel is tijdens spel of ander vriendelijk gedrag vaak breder, de hond zwiept zijn staart meer ontspannen breed heen en weer.

 • De kwispel in een opgewonden agressieve toestand is vaak sneller en de staart wordt hierbij stijver gehouden;
 • Er zijn rassen die hun staart vrijwel altijd snel en kort heen en weer bewegen als ze kwispelen, bijvoorbeeld terriërs, bij hen is het verschil veel minder duidelijk dan bij bijvoorbeeld een herdershond;

Aan de manier waarop de dreigsignalen worden uitgevoerd en de houding die de hond daarbij aanneemt, kunt u zien hoe de hond zich voelt en waarom hij dreigt. Een hond die zelfverzekerd is, zal hierbij een hoge en zelfverzekerde houding hebben. Dit betekent dat zijn oren omhoog of naar voren staan, zijn staart hoog is, hij hoog op de poten staat en vaak wat naar voren leunt.

Als hij zijn lip optrekt dan is dit alleen het voorste deel van zijn bovenlip, u ziet nu de tanden en hoektanden maar geen kiezen. De mondhoeken zijn wat naar voren getrokken. De neus rimpelt hierbij sterk.

Een hond die dreigt omdat hij bang is, en zichzelf dus wil verdedigen, zal een lage houding hebben. Zijn oren staan laag of naar achteren, de staart is omlaag, hij zakt wat door zijn poten en hangt naar achteren. Vaak is er oogwit te zien. Als hij zijn lip optrekt dan ziet u behalve de tanden ook de kiezen, doordat de mondhoeken naar achteren getrokken zijn.

Een hond die dreigt omdat hij bang is of iets naar vindt, laat vaak voordat hij gaat dreigen al stresssignalen of kalmerende signalen zien. Voorbeelden hiervan zijn dat de hond wegkijkt, probeert achteruit te lopen, een lage houding aanneemt, een pootje optilt, zijn bek aflikt of zijn tong even uitsteekt, hijgt of gaapt.

Met dat gedrag geeft hij aan dat hij het niet prettig vindt en dat hij graag wil dat u stopt met dat waar hij bang voor is, of dat hij weg wil lopen om het enge te vermijden. Niet altijd is even duidelijk te zien wat de reden van het dreiggedrag is. Honden die bang zijn voor bepaalde dingen (bijvoorbeeld voor andere honden), hebben vaak al geleerd dat als zij maar genoeg grommen of uitvallen de dreiging afneemt (bijvoorbeeld de andere hond loopt weg).

 1. Daardoor gaan ze steeds meer op het effect van hun dreiggedrag vertrouwen en worden ze hier steeds zelfverzekerder in;
 2. Uiteindelijk hebben ze dan vaak een hoge houding terwijl ze dreigen, ook al is het gedrag ooit ontstaan omdat ze iets eigenlijk heel eng vonden! Een voorbeeld hiervan zijn kleine honden die op straat in een hoge houding tekeer gaan tegen grotere honden, wat vaak ontstaan is doordat ze die grote honden eigenlijk eng vinden;

Als een hond een waarschuwing geeft, moeten we die serieus nemen. Kennelijk voelt de hond zich bedreigd of hij ziet uw gedrag als een bedreiging van zijn rangordepositie. Om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt, moet u dus in de eerste plaats de bedreiging opheffen.

Blijf staan of doe rustig een stap terug als u de hond aan het naderen was. Kijk de hond niet aan. Draai uw hoofd en uw lichaam een beetje schuin weg. Dit zijn voor de hond signalen dat u hem niet wilt bedreigen of uitdagen, ook wel ‘kalmerende signalen’ genoemd.

Is het een onbekende hond die naar u dreigt, loop dan rustig schuin opzij weg terwijl u de hond uit uw ooghoek in de gaten houdt. Draai u niet met de rug naar de hond om weg te lopen, sommige honden reageren hierop door alsnog achter u aan te komen. Wat u in elk geval niet moet doen is doorgaan met waar u mee bezig was, de hond verder naderen, of boos worden.

Als u doorgaat met iets wat de hond vervelend vindt, ondanks dat hij dit laat merken, zal hij concluderen dat u hem niet begrepen hebt en gaat hij wat ernstiger dreigen of zal hij bijten. Als hij bang was en u hem straft, wordt hij alleen maar nog banger en de kans dat hij zal bijten neemt toe.

Als hij zich in zijn positie aangetast voelde en u straft hem, ziet hij dit als een nog grotere ‘brutaalheid’ van uw kant en ook dan neemt de bijtkans toe. Een andere belangrijke reden waarom u dreiggedrag nooit mag straffen, is dat de hond hiervan leert dat waarschuwen niet werkt en niet mag.

Toch zal hij nog steeds zichzelf willen verweren tegen die dingen die hij onaangenaam of eng vindt. Maar in plaats van dat hij eerst verstart, een lip optrekt of gromt, zal hij deze fase nu gaan overslaan.

Zo ontstaat een hond die ‘zomaar ineens’ bijt. Doordat hij niet meer durft te waarschuwen, kunnen we het bijten niet meer zien aankomen. Als u terugtrekt zodra uw hond gromt en dit gebeurt een aantal keren, zal de hond leren dat dreigen werkt om iets waar hij geen zin in heeft, af te wenden.

 • Dat is natuurlijk niet de bedoeling;
 • Als u eenmaal een situatie met uw eigen hond heeft meegemaakt waarbij hij dreigt, is het daarom belangrijk dat u nagaat wat de hond daar vervelend aan vindt of welk doel hij probeert te bereiken;

Vervolgens moet u ervoor zorgen dat die situatie voortaan niet meer ontstaat. Kalmeer uw hond niet als hij staat te dreigen. Uw hond interpreteert dit als een beloning. Daarnaast kunt u gaan trainen met die situatie zodat de hond er aan kan wennen. Dit kunt u het beste onder begeleiding van een gediplomeerde hondengedragstherapeut doen.

 1. Als het dreiggedrag is ontstaan doordat de hond zichzelf hoger in de rangorde vindt staan, kan een gedragstherapeut u uitleggen hoe u hier op een veilige manier iets aan kunt doen;
 2. Dreiggedrag heeft een duidelijke functie en is ook voor ons heel nuttig;
See also:  Tekenseizoen Hond Wanneer?

Zo kunnen we zien hoe de hond zich voelt, welk doel hij wil bereiken en waar problemen kunnen liggen. Daardoor kunnen we de problemen voorkomen, door training of door een juiste manier van omgaan met de hond. Als we het dreiggedrag en de stresssignalen van de hond goed leren ‘lezen’, kunnen we efficiënter en veiliger met honden omgaan.

Probeer dus zo veel mogelijk naar uw eigen en andermans hond te kijken zodat u de lichaamstaal leert herkennen. Heeft u kinderen, leer hen dan ook wat wel en niet mag en waar ze op moeten letten. Op die manier kunnen veel problemen voorkomen worden.

Zie voor meer informatie over lichaamstaal ook de overige artikelen op onze website. Hieronder ziet u twee voorbeelden van een situatie waarin een hond kan dreigen en hoe u daar mee om kunt gaan. Sommige honden willen niet dat u bij de voerbak in de buurt komt.

Als ze aan het eten zijn en er komt een mens aan dan is te zien dat ze verstijven, met hun kop boven de eetbak blijven hangen, vaak uit hun ooghoeken naar de persoon staren. Het haar op de rug gaat overeind staan.

Als u verder nadert, zal de hond een lip optrekken en grommen, blijft u naderen dan zal hij waarschijnlijk uitvallen en happen of echt bijten als u bijvoorbeeld probeert de voerbak te pakken. In dit geval kunt u het beste stil blijven staan zodra u de hond ziet verstijven.

Kijk een andere kant op, draai uw lichaam een beetje weg, blijf ontspannen en loop rustig een andere kant op. U weet nu dat er een probleem is met het naderen van uw hond als hij iets te eten heeft. Onder begeleiding kunt u hiermee gaan trainen, terwijl u er in de tussentijd voor zorgt dat u ongelukken voorkomt.

Zie ook het Praktisch document ‘Het verdedigen van voedsel’. Een hond wordt aan de lijn uitgelaten en er komt een groepje kinderen aan. Ze lopen op hem af en willen hem aaien. De baas zegt de hond te gaan zitten. Een kind begint te aaien, een ander kind steekt ook een hand uit, maar de hond gromt of hapt.

 1. Dit lijkt plotseling, maar waarschijnlijk heeft de eigenaar signalen gemist;
 2. Als deze hond kinderen eng vindt, dan is dit voor hem een hele moeilijke situatie;
 3. Hij zit vast dus kan niet weg en moet ook nog gaan zitten terwijl hij een bedreiging ervaart;

De hond had waarschijnlijk een lage houding en heeft wellicht weggekeken, zijn tong kort uitgestoken of geprobeerd weg te lopen. Omdat daar niet op gereageerd is en de dreiging toeneemt door de hand die het kind recht naar hem toe steekt, kan hij alleen maar nóg duidelijker waarschuwen: grommen, of, omdat het kind al zo dichtbij is, happen.

Als de baas van de hond de signalen had gezien en herkend, had hij het bijten kunnen voorkomen door de hond bijtijds uit de situatie te halen. En als de kinderen hadden geweten waar ze op moesten letten en hoe ze met een hond om kunnen gaan, hadden ze zichzelf niet in gevaar gebracht.

Het is dan ook belangrijk dat kinderen geleerd wordt hoe een hond kan reageren en wat je wel en niet moet doen. Ouders kunnen dit hun kinderen uitleggen..

Kan een hond boos op je zijn?

Honden lijken soms enorm schuldbewust te kijken – zeker als ze kattekwaad hebben uitgehaald. Op internet zie je vaak grappige filmpjes van honden die schuldig kijken als ze iets stouts hebben gedaan. Maar hebben honden ook echt bewust schuldgevoel? En wat moet je wel en absoluut niet doen als je hond schuldig kijkt? Honden hebben net als mensen emoties.

Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien. Een blije hond kan kwispelen. Een angstige hond kan zijn oogwit laten zien en gapen.

Emoties zijn automatische reacties: het is een soort instinct. Hebben honden ook een gevoel van goed en kwaad? Nee, dat niet. Wij mensen zijn ons erg bewust van moreel gedrag. We vinden het belangrijk dat we ons goed en vriendelijk gedragen, dat we respect hebben voor anderen, dat we niet stelen, niet schelden enzovoorts. Honden varen meer op instinct. Als zij bijvoorbeeld iets kapot maken, dan zijn ze zich niet bewust dat ze iets ‘verkeerds’ doen. Natuurlijk, een hond kan bepaald gedrag worden aan- of afgeleerd. Echter volgen ze dan simpelweg commando’s op waar ze voor worden beloond. Een hond maakt geen morele keuzes.

Hoe herkent een hond zijn baasje?

Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt. De onderzoekers zetten de hond in een lege kamer en gaven diens baasje en een onbekende de opdracht om enkele keren door de kamer te lopen.

De onbekende en het baasje liepen in tegenovergestelde richting en ontmoetten elkaar elke keer recht voor de hond. De onderzoekers noteerden naar wie de hond keek en hoelang. De twee mensen verlieten de kamer uiteindelijk allebei via een andere deur.

De hond kon daarbij kiezen bij welke deur hij wilde gaan zitten. Resultaten De resultaten zijn overduidelijk. De hond keek vaker en langer naar diens baas en wachtte ook vaker bij de deur waardoor zijn baasje weg was gegaan. Een tweede experiment verliep precies hetzelfde.

Maar nu bedekten de mensen hun gezicht. Tijdens deze proef letten de honden veel minder op hun baasje. Gezichtsuitdrukking Wilde honden kijken naar lichaamssignalen om de identiteit van anderen vast te stellen.

Maar deze studie toont maar weer eens aan dat gedomesticeerde honden zo op de mens zijn aangepast dat ze zelfs in staat zijn om de gezichtsuitdrukking van hun baas te herkennen. Uit de studie blijkt ook dat honden die zeven jaar of ouder waren, minder goed in staat waren om op hun baasje te focussen.