Waarom Heeft Mijn Hond Altijd Honger?

Waarom Heeft Mijn Hond Altijd Honger

Als een hond zich hongerig voelt – en dat kan zowel door genetische aanleg als door bepaalde aandoeningen komen – begint hij soms te snel te eten. Om een medische oorzaak uit te sluiten, is het belangrijk dat u eerst en vooral uw dierenarts raadpleegt. Het kan zijn dat hij voortdurend een hongergevoel heeft en daardoor zo snel eet.

Zodra hij zijn maaltijd op heeft, zou hij meteen al de volgende kunnen opeten. Ook honden die te weinig gestimuleerd worden en weinig actief zijn kunnen te snel beginnen eten. Voor hen wordt eten dan de belevenis van de dag.

De verschijnsel treedt soms op bij honden in een asiel. Een andere oorzaak kan het groepseffect zijn. Dan beginnen honden te snel te eten om te voorkomen dat een andere hond uit de groep zijn maaltijd zou opeten. Dit fenomeen kan optreden bij pups, die soms uit overlevingsdrang snel hun bakje leegeten om te voorkomen dat hun broers of zussen er met hun maaltijd vandoor gaat.

In dit gedrag speelt de eigenaar vaak een bepalende rol. Sommige eigenaars geloven dat ze op elk ogenblik de eetkom moeten kunnen wegtrekken, ook als de hond zijn maaltijd nog niet op heeft. Daardoor zal de hond sneller gaan eten, omdat er altijd een kans bestaat dat zijn baasje zijn eetkom zomaar weghaalt.

Tot slot kunnen ook honden die aan ondervoeding geleden hebben, of die zelf hun voedsel hebben moeten zoeken, gulzig eetgedrag ontwikkelen. Voor hen was dat namelijk een manier om te overleven. .

Hoe merk je als een hond honger heeft?

Herken signalen – Het is vooral belangrijk om zijn signalen op te pikken waaruit je kan afleiden dat hij zich niet veilig voelt. Hier zijn er enkele van: hijgen, zeer alert zijn, veel kauwgedrag vertonen, rusteloos zijn, constant willen bezig zijn, opspringen, vergrootte pupillen, … Eenmaal je herkent wanneer hij zich niet goed voelt, ga dan tijdelijk deze situaties vermijden of toch zo aanpassen dat hij zich wel goed start te voelen (soms doet afstand wonderen).

Hoe vaak moet een hond eten op een dag?

Volwassen honden  – In het algemeen hebben de meeste volwassen honden  2 maaltijden per dag  nodig: één ‘s morgens en één ‘s avonds. Als je een bijzonder kleine of grote hond hebt, lees dan even verder. Kleine rassen  Het metabolisme van dwergrassen en andere kleine rassen is sneller.

 • Hun energie is vlugger opgebrand dan bij grotere honden;
 • Dat maakt hen gevoeliger voor een lage bloedsuikerspiegel;
 • Daarom is het beter om hen  3 keer per dag eten te geven;
 • Grote rassen Is jouw hond een reuzenras? Dan heb je vast al gemerkt dat je viervoeter makkelijker last heeft van een opgeblazen gevoel en dat hij soms een gevoelige maag heeft;

Meerdere kleine porties per dag  zijn dan beter dan 1 of 2 grote maaltijden. Om dezelfde reden is het beter om je giant geen eten te geven net vóór zijn dagelijkse wandeling. En wacht tot zeker een uur na de wandeling met zijn eten. Een rustige eetomgeving voorkomt dat je hond te gulzig eet en daardoor teveel lucht inslikt.

Deze eetroutines zorgen voor een stabiel metabolisme en een gezonde spijsvertering. Voorzie ook altijd  vers water  als je hond zijn brokken krijgt. BONUS TIP:  Regelmatig bewegen is ook belangrijk en liefst vóór elke maaltijd.

Is je eerste wandeling bijvoorbeeld om 6u ‘s morgens? Geef dan eten om 7u, en voorzie dan als het kan nog een wandeling voor het avondeten. Check ons eetschema voor puppy’s Lees nu Check ons eetschema voor seniors Lees nu.

Hoe kan ik een hongerige hond slank houden?

Hoe kan ik een hongerige hond slank houden? Als ze goed op gewicht is zou je haar eventueel wat sperziebonen uit blik er bij kunnen geven, zit weinig voeding in maar geeft wel een verzadigd gevoel. Dit wordt ook gedaan bij honden die af moeten vallen.

Wat als een hond te veel eet?

Waardoor kan een hond een dikke of opgeblazen buik krijgen? – Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. De belangrijkste zijn:

 • Uw hond heeft teveel gegeten. Uw hond heeft dan een dikke buik door een overvolle maag. Dit zien we soms bij pups die heel veel kunnen eten. Soms kan dit dan zelfs gevaarlijk worden. Meestal is het wel bekend dat een hond pas (te) veel gegeten heeft. De behandeling is meestal simpel, uw hond een halve dag geen eten geven en met rust laten.
 • Uw hond heeft een maagkanteling. Dit kan ook optreden bij het vorige punt, maar treedt ook geregeld op zonder duidelijke oorzaak. Het zijn bijna altijd grote hondenrassen. Honden met een maagkanteling hebben een zeer harde, opgeblazen buik en proberen te braken, wat niet lukt. Zonder hulp raken honden snel in shock en overlijden ze.
 • Uw hond heeft vocht in de buikholte. We noemen dit ascites. Honden met vocht in de buik krijgen een volle, ronde buik. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk van vocht in de buik:
  • Een laag eiwit (albumine) gehalte in het bloed. De belangrijkste oorzaken zijn  leverproblemen , (ernstige)  darmproblemen  of eiwitverlies via de urine bij  nierfalen.
  • Een hartprobleem. Een dikke buik met ascites t. een hartprobleem zien we meestal bij een pericardovervulling. Bij een pericard (=hartzakje) overvulling zit er vocht in het hartzakje, met (rechter) hartfalen tot gevolg. De oorzaak van het vocht in het hartzakje is soms een tumor, maar vaak ook onbekend.

   Als een hond probeert te braken maar dit lukt niet is het belangrijk dat u met spoed contact opneemt met één van onze  dierenklinieken of dierenziekenhuizen. Kijk voor uitgebreide informatie over dit onderwerp ook op  maagkanteling bij de hond.

   Via  echografie  is dit probleem goed in beeld te brengen.

  • Een tumor in de buikholte. Naast het feit dat de tumor zelf tot een dikke buik kan leiden kan er ook vochtvorming optreden als een hond een tumor in de buik heeft. De tumor kan in alle organen in de buikholte zitten, zoals de lever, de milt, de darmen, de nieren of andere organen in de buikholte.
  • Er is een ontsteking, meestal infectie, in de buikholte. Als een infectie in de buikholte aanwezig is met vocht (pus) vorming, noemen we dit een buikvliesontsteking (peritonitis). De meest voorkomende oorzaken van een buikvliesontsteking zijn  darmproblemen waarbij darminhoud in de buikholte gekomen is  (bijvoorbeeld doordat er iets scherps door de darmwand prikt (satéprikker is bekend) of door een lekkende darmtumor) of een  verwonding van buitenaf die door de buikwand is gegaan.
  • De buikholte is gevuld met bloed. Dit zien we geregeld optreden als een hond een miltproces heeft of een leverproces. Met een proces bedoelen we een (grote) massa. Dit kan een tumor zijn maar hoeft dit niet altijd te zijn. Honden met een buikbloeding krijgen een dikke buik, bleke slijmvliezen en worden snel sloom en zwak.
 • Uw hond heeft een tumor of proces in de buikholte. Om een dikke buik te krijgen van een tumor in de buikholte moet het wel al een grote tumor zijn. Kleinere tumoren in de buikholte zijn vanaf buitenaf meestal niet te zien. Via echografie is makkelijk vast te stellen of dit de oorzaak is van een dikke buik bij de hond.
 • Uw hond heeft een gescheurde blaas. Dit treedt eigenlijk altijd op na een ernstig trauma, zoals een aanrijding. De hond krijgt dan een dikke buik doordat er urine in de buikholte trecht komt. Honden met een gescheurde blaas plassen amper of niet meer en worden snel sloom. Zonder behandeling overlijden honden door een blaasscheur.

  Via  echografie  is dit makkelijk aan te tonen. Een buikvliesontsteking is levensbedreigend en moet met spoed behandeld worden in een dierenziekenhuis. De diagnose stellen we met echografie. De behandeling bestaat uit het met spoed opereren en de bloeding stoppen.

  Via operatie is een gescheurde blaas meestal goed te herstellen.

 • Uw hond is drachtig. Als u een teefje heeft die niet gesteriliseerd is, nog goed eet en mogelijk gedekt is kan uw hond ook drachtig zijn. Kijk voor meer informatie op onze pagina over  zwangerschap bij de hond.

Hoe weet je of je hond te weinig eten krijgt?

Voeding en Gedrag? Als gedragstherapeut is dit een vraag die mij vaker bezighoudt. Want we weten dat voeding invloed heeft op bepaald gedrag. Allereerst natuurlijk als een hond te weinig voer krijgt (honger, extreme honger maakt een hond ook narrig of uiteindelijk sloom en lusteloos), of als een hond teveel eten krijgt (sloom, zwaargewicht, moeilijker te bewegen), of als een hond pijn of ongemakken ervaart na het eten (ontstekingen in het spijsverteringskanaal of door allergie of onverdraaglijkheden.

Over deze gedrags-beïnvloedende situaties gaat dit stukje niet 🙂 Want er zijn ook voedingsstoffen bekend die van invloed zijn op gedrag, denkend aan gelukshormonen (die worden gemaakt vanuit bepaalde voedingsstofjes) of aan koolhydraten.

Ik wil het je graag verder uitleggen, maar als je liever eerst de korte conclusie onderaan wilt lezen, klik dan hier. Sinds ik in Duitsland woon, merk ik dat hier vaak wordt geadviseerd om je hond meer koolhydraten te geven. Dat vond ik op zijn zachts gezegd nogal apart.

 • Mijn eigen hond was als pup een energiek mannetje, zoals je ziet in deze video 🙂  Niet echt abnormaal: maar hij kon (en kan) echt even helemaal uit zijn bol gaan:   Op de hondenschool waar we de puppy -cursus volgden werd mij regelmatig gezegd dat mijn pup veel meer koolhydraten moest krijgen;

Dat ik pasta of aardappelen moest koken voor hem. En dit advies heb ik heel vaak gehoord in het afgelopen jaar. Een drukke hond zou namelijk minder druk worden als hij meer koolhydraten krijgt. (Huh. denk ik dan…) Online zie je deze koolhydraten-adviezen ook regelmatig terugkomen, in Nederland koken we dan meestal niet voor de hond, maar wordt door een dierenarts of wie-dan-ook aangeraden een type brok te gaan voeren (waar veel koolhydraten in zitten). Een bijzonder advies, want ik heb altijd geleerd dat koolhydraten juist energieleveranciers zijn (vraag maar aan een topsporter wat hij als energie-boost op wedstrijddagen neemt: waarschijnlijk snelle suikers of koolhydraten). Er bestaat een onderzoek dat honden die meer koolhydraten krijgen zich beter kunnen concentreren (daarover later in dit artikel meer), ook wordt gezegd dat honden koolhydraten nodig hebben om zich onder controle te kunnen houden, om minder agressie te tonen en om zich simpelweg gelukkiger te voelen.

Heeft voer invloed op gedrag hond?

Voeding en gedrag; Een zoektocht in praktijk en literatuur. – Van verschillende kanten komen er steeds meer signalen dat niet alleen bij mensen, maar ook bij honden, de dagelijkse voeding mede van invloed is op het gedrag. Heel vaak krijgen wij te horen, dat na een verandering of aanpassing van de voeding de honden veel stabieler, vrolijker en gelijkmatiger van gedrag worden.

Wat is de beste tijd om een hond eten te geven?

Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.

Is brood goed voor een hond?

Brood levert de hond geen voedingsstoffen – Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een ‘vulmiddel’ en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).

Hoeveel brokken mag een hond per dag?

Waarom Heeft Mijn Hond Altijd Honger

Bij het voeren van je dier is het af en toe best lastig om nou op de juiste hoeveelheid te komen. Gelukkig zijn hier richtlijnen voor. Deze richtlijnen geven aan wat een dier van een bepaalde leeftijd en gewicht aan voeding binnen zou moeten krijgen per dag. Houd er wel rekening mee dat ieder dier anders is. Elk dier heeft zijn eigen behoefte en dit kan onderling erg verschillen.

 • Een dier dat veel beweegt en bijvoorbeeld meeloopt in de sport, heeft een andere voedingsbehoefte dan een huishond;
 • Daarnaast speelt het metabolisme, de grootte van de het dier en de vacht een rol in de hoeveelheid voeding die het dier nodig heeft;

Houd de conditie van de het dier goed in de gaten. Met conditie wordt bedoeld hoe dik of dun een dier is. Wordt het dier te dik zou je wat kunnen minderen in de voeding, wordt het dier te dun zou je wat extra kunnen geven. Vaak is het zelf even zoeken naar de juiste balans. Tabel vers vlees:

Dier Hoeveelheid per dag Hoe vaak per dag?
Pup tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht 4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht 7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht 10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht tot 3 maanden: 4 keer per dag, 3- 6 maanden : 3 keer per dag 6- 12 maanden:  2 keer per dag. 12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond 20-30 gram per kg lichaamsgewicht. Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht. Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht  1 of 2 keer per dag
Kitten 80 tot100 gram per kg lichaamsgewicht 3 a 4 keer per dag
Volwassen kat 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende kat: 60-80 gram per kg lichaamsgewicht 2 keer per dag

Bij het voeren van brokken is het goed als je in gedachten houd dat de hoeveelheid ongeveer de helft van de hoeveelheid vers vlees is. Dat ziet er als volgt uit:

Dier Hoeveelheid per dag Hoe vaak per dag?
Pup tot 4 maanden: 25 gram per kg lichaamsgewicht 4-7 maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht 7-10 maanden: 15 gram per kg lichaamsgewicht 10+ maanden: 10 gram per kg lichaamsgewicht tot 3 maanden: 4 keer per dag, 3- 6 maanden : 3 keer per dag 6- 12 maanden:  2 keer per dag. 12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond  10-20 gram per kg lichaamsgewicht. Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 20 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende hond: 15-20 gram per kg lichaamsgewicht 1 of 2 keer per dag
Kitten 40 tot 50 gram per kg lichaamsgewicht 3 a 4 keer per dag
Volwassen kat  15 tot 20 gram per kg lichaamsgewicht Drachtige en zogende kat: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht 2 keer per dag

In sommige gevallen is het handig om vers vlees en brokken te combineren. Het is dan belangrijk om goed uit te rekenen hoeveel voer de hond per dag nodig heeft. Rekenvoorbeeld: Een hond van 20 kilo krijgt per dag een vers vlees maaltijd van 250 gram. De rest wil het baasje graag aanvullen met brokken. De hond zou 20 gram voeding x 20 kilo lichaamsgewicht nodig hebben van het verse vlees.

 • Hieronder staat een tabel die afkomstig is van www;
 • voerwijzer;
 • com;
 • Deze tabel is een richtlijn, blijf altijd goed naar uw dier kijken;
 • Dit is in totaal 400 gram;
 • In plaats van deze 400 gram te geven, geeft het baasje 250 gram;

Je rekent dus uit hoeveel procent van de dagelijkse hoeveelheid je al gevoerd hebt. In dit geval is dat 62,5% van de volledige voedingsbehoefte van de hond. De aan te vullen hoeveelheid bedraagt dus 37,5%. Een hond heeft de helft van wat hij nodig heeft aan vers vlees, aan brokken nodig.

 1. Dit is dus 10×20=200 gram;
 2. Aangezien de hond al vers vlees heeft gehad heeft hij niet deze volledige 200 gram nodig maar 37,5% daarvan  200 : 100 x 37,5% = 75 gram;
 3. Je vult de 250 gram vers vlees dus aan met 75 gram brokken;

Tyra van der Molen.

Wat geef je een hond om af te vallen?

Veel eiwitten – Eiwit is een belangrijk onderdeel van gezond, uitgebalanceerd hondenvoer. Eiwit heeft belangrijke functies in het lichaam van je hond: zoals het opbouwen en repareren van spieren en andere lichaamsweefsels. Eiwit is nodig om nieuwe huidcellen te vormen en om haar te laten groeien.

 1. Eiwit helpt ook bij het maken van hormonen en enzymen;
 2. Eiwit levert energie en houdt het immuunsysteem sterk;
 3. Wil je meer weten over eiwitten? Lees de blog Eiwitten in hondenvoer;
 4. Een hoog eiwitgehalte in hondenvoer helpt jouw hond om af te vallen;

Eiwitten zorgen ervoor dat jouw hond haar spiermassa opbouwt en behoudt. Die spiermassa is belangrijk voor een actief leven, maar ook om kilocalorieën te verbranden. Hoe meer spiermassa een hond heeft, hoe meer energie zij verbrandt. En hoe beter een hond in staat zal zijn om haar iets te zware lichaam te dragen.

 1. Bovendien kost het verteren van eiwitten ook weer energie;
 2. Dubbelop dus;
 3. Let wel dat het gaat om hoogwaardige proteïne: proteïne dat afkomstig is uit vlees, vis en eieren;
 4. Hoogwaardige eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die een hond niet zelf kan aanmaken;

Deze vind je in dierlijke ingrediënten. Als je dieetvoer koopt om je hond te laten afvallen, let er dan goed op dat dit dieetvoer voldoende dierlijke eiwitten bevat, zodat jouw hond haar spiermassa behoudt.

Waar vallen honden van af?

Je hond valt af door minder (calorierijk) te eten en meer te bewegen. Naast een aangepaste voeding is het dus belangrijk dat je hond meer gaat bewegen. Door regelmatig te bewegen wordt door het lichaam meer energie verbruikt. Bouw de lichaamsbeweging wel rustig op!.

Waarom valt mijn hond niet af?

In de meeste kvv’s zit nog wat koolhydraat en dat kan net genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je hond niet afvalt. Bij grote honden kan je ook wel een vastendag invoeren, waarbij je misschien alleen nog wat groentenmix voert, maar weet niet of dat bij kleinere honden ook een goed idee is.

Is banaan goed voor een hond?

Banaan – Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.

Is kaas slecht voor een hond?

Is kaas gevaarlijk voor honden? – Als honden konden lezen , dan werden ze nu razend blij: ze mogen af en toe bést een blokje kaas. Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken.

Is yoghurt goed voor een hond?

Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.

Wat is de ziekte van Cushing bij honden?

Mijn hond heeft honger

De ziekte van Cushing is een hormonale ziekte waarbij teveel cortisol wordt aangemaakt. Honden met dit syndroom drinken en plassen veel en hebben veel honger. De ziekte komt vooral voor bij honden van middelbare of hogere leeftijd, en is gelukkig meestal redelijk te behandelen.

Waarom wordt een oude hond mager?

Verandering in levensbehoeften – Als uw hond de leeftijd heeft bereikt waarna hij senior is, kan er het één en ander veranderen. Afhankelijk van het ras zal het activiteitsniveau afnemen en daarbij kan het gewicht gaan veranderen. Naarmate honden ouder worden kan ook de spijsvertering minder goed gaan werken en wordt de stofwisseling trager.

Hoeveel eten na sterilisatie hond?

Hondenvoer voor een gecastreerde hond – Deze vraag heeft geen eenduidig antwoord. Dit komt doordat elke hond na de castratie een eigen, individuele voedingsstofbehoefte heeft, die afhankelijk is van het ras, de leeftijd, het geslacht, de hoeveelheid activiteit en de gezondheidstoestand.

Als je twijfelt, kan je het best naar een expert gaan, bijvoorbeeld de dierenarts , en met zijn/haar hulp een nauwkeurig voedingsplan voor je hond samenstellen. Als vuistregel geldt dat de hoeveelheid calorieën van het nieuwe voer ongeveer 20 tot 30 % lager moet liggen dan in het reguliere voer.

Zo hebben gecastreerde honden en honden met overgewicht ca. 52 kcal per kg lichaamsgewicht nodig. Als je hond ook na de castratie veel beweegt, dan ligt de energiebehoefte natuurlijk relatief hoger.

Kan een hond ziek worden?

Elk dier kan ziek worden, ook een hond. Veel voorkomende verschijnselen zijn braken, diarree en lusteloosheid. Daarnaast zijn er nog veel meer symptomen. Hoe lang mag een hond ziek zijn? Dat hangt een beetje van de aandoening of ziekte af, maar ook hoe ernstig de symptomen zijn.