Waarom Hoest Mijn Hond?

Waarom Hoest Mijn Hond

Hoesten komt regelmatig voor hij honden. De klachten kunnen plots ontstaan of al langere tijd aanwezig zijn. Wat kan de oorzaak zijn en wat kun je eraan doen? Wat kan de oorzaak zijn? Er zijn een aantal oorzaken voor hoesten die we regelmatig zien. Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond.

Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.

Als dit het geval is zie je vaak dat het hoesten heel plots ontstaat en heel heftig is. Daarnaast kunnen longproblemen (bijvoorbeeld een longontsteking, longworm of een tumor), hartproblemen, bronchitis en een probleem aan de luchtpijp de oorzaak van hoesten zijn.

Wanneer naar de dierenarts? Als je hond eenmalig hoest (bijvoorbeeld door verslikken) en verder niet ziek is dan is er geen reden om met je hond naar de dierenarts te gaan. Als je hond echter plots bijzonder heftig hoest/kokhalst, of naast het hoesten ziek oogt of benauwd is dan is het wel verstandig om je hond snel te laten onderzoeken.

Ook als je hond al langere tijd hoest en het niet vanzelf overgaat is de kans groot dat er meer aan de hand is. Wat kan er aan gedaan worden? De behandeling van het hoesten is sterk afhankelijk van de oorzaak ervan. Bepaalde aandoeningen kunnen met medicatie behandeld of ondersteund worden, zoals besmettelijke hondenhoest of bronchitis.

 1. In een aantal gevallen is het nodig zijn om verder onderzoek te doen, zoals een röntgenfoto van de longen, echo van het hart of een scopie van de luchtwegen;
 2. Wat kan ik zelf doen? Bij meeste oorzaken van hoesten kun je als eigenaar zelf niets doen behalve je hond op tijd laten behandelen door een dierenarts;

Wel kun je, je hond laten vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest. In een aantal gevallen is dit verplicht, bijvoorbeeld als je hond naar een pension of kennel gaat. Maar ook als je hond veel in contact komt met anderen honden, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of bij een uitlaatservice of oppas is het verstandig om je hond goed te laten vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest.

We raden de vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest dan ook altijd aan bij pups, honden die veel in contact komen met andere honden en dieren met een verhoogd risico, bijvoorbeeld bronchitispatiëntjes.

Daarnaast kun je, je hond ondersteunen door hem of haar een borsttuigje om te doen in plaats van een halsband..

Wat moet je doen als je hond hoest?

Therapie bij de hoestende hond – De therapie is sterk afhankelijk van de oorzaak. We proberen altijd de onderliggende oorzaak van het hoesten aan te pakken, dit is veel effectiever dan bv de hoest onderdrukken. Medicijnen die vaak gebruikt worden zijn: antibiotica, ontstekingsremmers, steroïden, hartmedicatie, vochtafdrijvers, inhalatie medicatie.

Hoe klinkt een hond die hoest?

Een hoestende hond klinkt eigenlijk bijna hetzelfde als een hoestend mens. Je herkent het dus ook snel. Wist je dat hoesten een veelvoorkomende klacht is bij honden? Als dit af en toe is, kan het hoesten niet zoveel kwaad. Maar hoest je hond meerdere keren per week of zelfs dagelijks, dan is het zeker verstandig om een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

See also:  Hoe Lang Duurt Een Dekking Hond?

Waarom kuchen honden?

Infecties – Een hond met kennelhoest heeft te maken met een krachtige hoge hoest. De oorzaak is een bacterie, schimmel of virus. De hoest heeft kennelhoest, omdat honden die vaak oplopen in bijvoorbeeld asielen of pensions. Wanneer een hond in een kennel logeert is het verstandig om de viervoeter te laten vaccineren tegen kennelhoest.

De hoest gaat meestal binnen een paar dagen weg. Kennelhoest kan wel gevaarlijk zijn voor puppys en honden die lijden aan andere kwalen. Honden als pekinezen, mopshonden en buldoggen krijgen vaker te maken met infecties aan de luchtwegen, doordat ze een platte snuit hebben.

Het ademhalen gaat dan moeilijker.

Wat zijn de symptomen van kennelhoest?

Hoe weet ik of mijn hond kennelhoest heeft? – Honden met kennelhoest hebben last van een acute, harde en droge hoest. Soms wordt er dik, wit slijm opgegeven en worden de klachten verward met braken. De eigenaar denkt zeer geregeld dat er iets in de keel vast zit, zoals een botje of takje.

 • Over het algemeen zijn de honden verder niet ziek en zijn ze levendig, actief en hebben een goede eetlust;
 • De hoestklachten kunnen toenemen bij opwinding of bij druk op de keel (bijvoorbeeld tijdens het uitlaten waarbij er aan de halsband getrokken wordt);

Naast het hoesten kan er ook sprake zijn van uitvloeiing uit de neus, niezen of traanogen.

Kan een hond sterven van kennelhoest?

Is besmettelijke hondenhoest gevaarlijk? – Hondenhoest is doorgaans niet heel gevaarlijk voor uw hond. Hoeveel last uw hond van de ziekteverschijnselen krijgt, is deels afhankelijk van zijn weerstand. Honden met een lagere weerstand zijn gevoeliger voor de ziekte en kunnen er ook gevoeliger voor zijn.

Heeft mijn hond iets in zijn keel?

Wel of niet naar de dierenarts? – Als u vermoedt dat uw hond iets in de keel heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij geringe klachten kunt u wachten tot de eerste werkdag. Bij benauwdheid en als de hond veel last heeft van het voorwerp, kunt u beter met spoed naar de dierenarts gaan.

Hoe lang duurt hoesten hond?

Wat zijn de vooruitzichten voor een hond met kennelhoest? – In principe kan een kennelhoestinfectie binnen enkele dagen vanzelf overgaan. Indien het hoesten niet binnen een paar dagen stopt of wanneer uw hond ziek is, dan is het verstandig om de hond te laten onderzoeken en behandelen door een dierenarts.

Kan je een hond hoestdrank geven?

Therapie – Rust gedurende minimaal 7 dagen is een van de belangrijkste punten in de therapie van kennelhoest. Hoe meer de hond zich opwindt, beweegt en zich inspant, hoe groter de kans dat een nieuwe hoestbui optreedt. Hoesten leidt tot irritatie van de luchtwegen, waardoor de luchtwegen steeds meer geïrriteerd raken en de ontsteking niet kan genezen.

Een borsttuigje in plaats van een halsband is sterk aan te bevelen. Door druk van de halsband op de ontstoken luchtpijp zal de hond gaan hoesten, waardoor de irritatie van de luchtpijp toeneemt. Het dragen van een borsttuig voorkomt deze bron van irritatie.

See also:  Hoe Stop Je Hond Met Blaffen?

Het aanbieden van zacht voer, door bijvoorbeeld brokken te wellen in water, zorgt ervoor dat eten met een pijnlijke keel gemakkelijker wordt. Een ontstekingsremmend en koortsverlagend middel wordt regelmatig door de dierenarts ingezet bij honden met kennelhoest.

 1. Een hoestdrank die de keel verzacht kan de hond enige verlichting bieden van de klachten;
 2. Dit middel kan bij de dierenarts, maar ook bij een drogist worden aangeschaft;
 3. De dierenarts kan slijmoplossende middelen met bijvoorbeeld broomhexine voorschrijven;

Hoestremmers zoals codeïne mogen alleen worden gebruikt als de hond een niet-productieve hoest heeft. Als er bij de hond veel slijm en/of vocht in de luchtwegen aanwezig is, dan resulteren hoestremmers in ophoping hiervan, waardoor de aandoening kan verergeren en zelfs een longontsteking kan optreden.

Kan een hond ook verkouden zijn?

Mijn hond hoest of kucht – Iedereen is wel eens verkouden, ook een hond. De luchtwegen zijn dan besmet met een virus en/of een bacterie. Kennelhoest komt veel voor, ook bij gevaccineerde dieren. Net als bij verkoudheid bij de mens, wordt uw hond ziek, omdat hij in contact is geweest met andere (een beetje) zieke honden.

 • Binnen korte tijd wordt hij ziek;
 • Hij kan nog enkele weken blijven kuchen;
 • Maar als uw hond gezond de struiken in gaat en er hoestend of proestend weer uit komt, heeft hij zich mogelijk verslikt en is er een vreemd voorwerp in zijn luchtpijp terecht gekomen;

Andere oorzaken van hoesten bij de hond zijn: een longontsteking, een tracheacollaps, hartproblemen en tumoren. Lees verder op mijn hond hoest.

Hoe klinkt kennelhoest?

Waarom Hoest Mijn HondHoe klinkt kennelhoest – Kennelhoest klinkt als een droge, harde kuch waarbij het lijkt alsof de hond iets in de keel heeft zitten. De hoestbuien duren soms erg lang en resulteren mogelijk ook in kokhalzen of zelf braken. Een typische kennelhoest onderscheidt u direct van een gewone hoest. Merkt u dat uw hond hard en droog kucht? Neem dan contact op met onze dierenkliniek in Leende of in Heeze.

Wat moet je doen als je hond kokhalst?

Herken de symptomen – Hoe weet je nou of je hond zich eventjes niet zo lekker voelt, of echt ziek is? Je kunt dit aan de hand van het herkennen van een aantal symptomen gemakkelijk zien. Een aantal symptomen, zoals braken, janken en diarree zijn natuurlijk kenmerkend voor een ziek dier.

Wat kun je zelf doen bij kennelhoest?

Behandeling van kennelhoest – Rust en een aangename, stressvrije en goed geventileerde omgeving bevordert het herstel van een hond met kennelhoest. Wanneer een hond langdurig blijft hoesten raakt de keel alleen maar meer geïrriteerd, wat de genezing vertraagt en er bovendien voor kan zorgen dat de infectie zich uitbreidt.

 1. Het verminderen van de prikkelhoest en het smeren van de keel is vaak voldoende om de infectie te laten verdwijnen;
 2. Een aandachtspunt is de halsband van een hond met kennelhoest;
 3. Door trekken aan de riem komt er druk op de keel en raken de voorste luchtwegen nog verder geïrriteerd;

Beter is het dan om de hond een borsttuig om te doen tijdens de wandeling. Kennelhoest is erg besmettelijk. Via niezen en snotteren besmet de zieke hond gemakkelijk andere honden. Daarom is het aan te raden om tijdelijk geen plaatsen te bezoeken waar veel honden samenkomen zoals drukke speelveldjes, hondenshows of de wachtkamer van de dierenartsenpraktijk.

 1. Ook in kennels en pensions is een hond met kennelhoest om die reden niet welkom;
 2. Wanneer een hond met kennelhoest niet snel opknapt, zich duidelijk niet lekker voelt of koorts heeft, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen;
See also:  Hoe Lang Moet Een Hond Uitgelaten Worden?

Ook voor honden met een relatief korte snuitpartij als bijvoorbeeld de Engelse Bulldog of Mopshond geldt dat een bezoek aan een dierenarts noodzakelijk is. Deze honden raken sneller benauwd en kunnen dan ook erg last hebben van de kennelhoest. Antibiotica bij kennelhoest? Reguliere dierenartsen willen nog wel eens antibiotica voorschrijven als behandeling van kennelhoest.

Zij gaan ervan uit dat bij kennelhoest vaak de bordetellabacterie betrokken is. Immers antibiotica bij een virusinfectie heeft geen effect. Een andere reden om antibiotica voor te schrijven bij kennelhoest is dat door het para- influenzavirus of bordetella bacterie de epitheellaag in cellen wordt aangetast.

Dit wordt een voedingsbodem voor andere bacterien en kan leiden tot een ontsteking. Honden die sloom zijn, geen eetlust hebben en algemene ziekteverschijnselen vertonen worden om die reden ook met een antibiotica behandeld. Holistische dierenartsen gaan er van uit dat een gezonde hond een infectie met de Bordetella goed zelf kan bevechten.

 • Antibiotica is dus in de meeste gevallen van kennelhoest niet nodig, tenzij in het uitzonderlijke geval een dier echt heel erg ziek is;
 • Antibiotica heeft als nadeel dat het een aanslag is op het immuunsysteem, in het bijzonder op de darmflora in de darm;

Wordt er toch voor gekozen dan is het goed om de hond te ondersteunen met probiotica, een olie met omega-3 en weerstand bevorderende supplementen.

Is kennelhoest besmettelijk voor de mens?

Is kennelhoest een zoönose? – Het virus wat kennelhoest veroorzaakt (Canine para-influenza virus) is niet besmettelijk voor mensen en katten. De bacterie die kennelhoest kan veroorzaken (Bordetella bronchiseptica) is echter wel besmettelijk voor mensen en katten.

Welke hoestdrank mag een hond?

Ook honden hebben zo nu en dan een steuntje nodig als ze veel hoesten. Dit kan prima met Bronchofort hoestsiroop of Bronchohexin tabletten. Dit zal al snel verlichting geven. Maar blijft de hoest aanhouden en ben je hier bezorgd over, breng dan uit voorzorg een bezoek aan de dierenarts.

Wat moet je doen als je hond verkouden is?

Kan kennelhoest vanzelf overgaan?

Wat zijn de vooruitzichten voor een hond met kennelhoest? – In principe kan een kennelhoestinfectie binnen enkele dagen vanzelf overgaan. Indien het hoesten niet binnen een paar dagen stopt of wanneer uw hond ziek is, dan is het verstandig om de hond te laten onderzoeken en behandelen door een dierenarts.

Kan kennelhoest dodelijk zijn?

Is kennelhoest gevaarlijk voor mensen of katten? – Voor de meeste mensen is kennelhoest ongevaarlijk. Mensen met chronische luchtwegproblemen of een slechte weerstand (chemotherapie of AIDS) kunnen ziek worden van de Bordetella bacterie. Katten zijn over het algemeen niet erg gevoelig voor de ziekteverwekkers.