Waarom Huilt Een Hond Als Hij Alleen Is?

Waarom Huilt Een Hond Als Hij Alleen Is
Mijn hond blaft als hij alleen thuis is, wat nu – Honden die blaffen of huilen als ze alleen thuis zijn, doen dat omdat ze bang en ongerust zijn en hopen dat je snel terugkomt. De emotie is zo sterk, dat een hond niet op zal geven totdat je weer thuis bent.

Een hond die moeite heeft met alleen thuis zijn, kan er niet ‘gewoon aan wennen’. De training voor honden die al overstuur raken als ze alleen thuis zijn, is niet hetzelfde als voor jonge honden die het überhaupt nog moeten leren.

Bij honden met verlatingsproblemen moeten de stappen die je in de training neemt vele, vele malen kleiner zijn. Zo klein dat je hond tijdens de oefeningen helemaal niet blaft, huilt of jankt. Gelijktijdig kun je de hond mentaal ondersteunen, zodat moeilijke dingen leren zoals even alleen zijn, makkelijker gaat.

Gedragstherapie alleen thuis zijn Het is goed om er mee aan de slag te gaan. Voor het welzijn van je hond en om klachten van buren te voorkomen. Het is verstandig om er professionele hulp bij in te roepen.

Een gedragstherapeut kan bepalen welke factoren invloed hebben, waar je moet beginnen met oefenen en in welk tempo je kunt gaan..

Waarom huilt mijn hond als ik weg ga?

Waarom Huilt Een Hond Als Hij Alleen Is Verlatingsangst zorgt ervoor dat een hond bang is om alleen te zijn waardoor deze ongewenst gedrag gaat vertonen. Dit gedrag kan van alles zijn, zoals: blaffen, janken, krabben aan de deur en binnen plassen. Als je hond niet alleen kan zijn, is dit niet alleen lastig voor het baasje, maar ook voor de hond zelf. In dit artikel lees je hoe deze angst ontstaat en wat de beste manier is om het af te leren.

See also:  Hond Thuis Overleden Wat Te Doen?

Hoe merk je dat een hond verlatingsangst heeft?

Hond met verlatingsangst herkennen – Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen. De meest voorkomende symptomen van verlatingsangst zijn;

 • Vernieling van spullen.
 • Onrust bij of in de aanloop naar afscheid.
 • In huis plassen bij alleen zijn.
 • In huis poepen bij alleen zijn.
 • Niets willen eten of drinken tijdens jouw afwezigheid.
 • Veel achter je aanlopen door huis.
 • Piepen of janken bij alleen zijn.
 • Overmatig blaffen bij alleen zijn.
 • Krabben, krassen en graven aan deuren, in de mand of in de bench.
 • Verstijfd uit het raam of naar de deur blijven staren.
 • Overgeven, rillen, hijgen of andere stress-signalen vertonen.
 • Blijven ijsberen zolang jij weg bent.
 • Extreem blij en uitgelaten reageren wanneer jij weer thuiskomt.

Wat betekent het als een hond huilt?

Het huilen is een heftig en opvallend geluid, waardoor het vrij moeilijk is om je hond te negeren. Honden of pups doen dit daarom express om aandacht te krijgen. Ze willen laten weten dat zij er ook nog zijn en dus graag aandacht willen. Gehuil of gejank kan er natuurlijk ook op wijzen dat je hond pijn heeft.

Hoe leer je verlatingsangst af?

Neem een ​​douche zonder hem bij je in de badkamer, maak een wandeling door de tuin – alles om hem vanaf het begin te leren dat niet elke minuut bij je zijn geen probleem is. En als je hem iets lekkers geeft om zich mee te vermaken, kan hij het zelfs zien als iets om naar uit te kijken.

See also:  Hoe Een Hond Trimmen?

Hoe leer je een hond om alleen te zijn?

Leg de nieuwe ligplaats van de hond naast je stoel, ga zitten met een krant of boek in de buurt en zeg de hond te gaan liggen. Geef hem aandacht als hij rustig blijft liggen, een knuffel of iets lekkers. Voer de duur dat de hond moet blijven liggen langzaam op en wissel de aandacht af met momenten waarop hij zichzelf even moet bezig houden.

Pak je boek en geef hem voor die momenten zijn speeltje of kluif maar alleen als hij ontspannen lag! Let op dat je onrust niet beloont. Geef ook af en toe aandacht als je hond rustig speelt of kluift. Blijft de hond zo’n kwartier rustig naast je op zijn plaats liggen, dan kun je wat gaan bewegen door kort op te staan en weer te gaan zitten.

De hond moet rustig blijven liggen. Hou het kort en ontspannen! Voer de momenten waarop je van je stoel af bent en de meters afstand tot de ligplaats met de hond erop langzaam op. Varieer de tijd en de afstand tot de hond.

 • Tijdens de training zorg je voor iets waar de hond op kan kluiven, een leuk speeltje, kauwbot of een Kong (dat is speciaal speelgoed dat gevuld kan worden met lekkers). Al dat kluifspul krijgt de hond alleen tijdens de training.
 • De hond moet drie minuten rustig kunnen blijven liggen met het baasje rondlopend in de kamer.
 • De hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl het baasje tussen de openstaande heen en weer loopt (begin met rustig in de geopende deur te staan en ga pas heen en weer lopen als dat goed gaat).
 • De hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl het baasje door het huis loopt na de deur achter zich gesloten te hebben (ook dit bouw je rustig op door eerst een halve minuut te oefenen, dan een minuut enz. enz. )
 • De hond moet tien minuten blijven liggen met de dichte deur en het baasje lopend door het huis.
 • De hond moet tien minuten blijven liggen terwijl het baasje het huis uit is, de deur is dicht.
 • De hond moet tien minuten blijven liggen terwijl het baasje het huis uit is, de deur blijft open (Deze optie is alleen van belang als je graag hebt dat je hond door het hele huis kan lopen als je weg bent omdat dat je een gevoel van veiligheid geeft. En er zijn honden die zich gewoon prettiger voelen met de deuren open).
See also:  Wat kost een hond?

Pas als de hond relaxed blijft liggen kan de tijd dat je weg bent opgevoerd worden naar 15 minuten, dan naar 20 minuten, dan naar dertig minuten, dan drie kwartier, dan een uur. Het maakt niet uit dat de deur dan open of dicht is, het ligt een beetje aan het karakter van je hond en je eigen gevoel daarover. Maak ook nu nog de tijd dat je weg bent onvoorspelbaar. De hond moet zich niet op een bepaalde tijd kunnen instellen om te voorkomen dat hij als die tijd voorbij is onrustig wordt..

Hoe kan je zien of je hond ongelukkig is?

Symptomen ongelukkige hond Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.