Waarom Huilt Een Hond?

Waarom Huilt Een Hond
Het huilen is een heftig en opvallend geluid, waardoor het vrij moeilijk is om je hond te negeren. Honden of pups doen dit daarom express om aandacht te krijgen. Ze willen laten weten dat zij er ook nog zijn en dus graag aandacht willen. Gehuil of gejank kan er natuurlijk ook op wijzen dat je hond pijn heeft.

Wat te doen met een huilende hond?

Een bench – Nog een extra ondersteuning is de hond te wennen aan een bench, een hondenbox. Veel mensen vinden dat zielig, ze zien de bench als een gevangenis. Een bench biedt de hond juist een eigen hol, een veilige plek. Om die reden kunnen veel honden wel alleen zijn in bijvoorbeeld de kleine ruimte die een auto biedt.

Geef uw hond zijn eigen kussen of mand in de bench, geef hem een verrukkelijk bot (dat hij alleen in de bench krijgt) of een nieuw speeltje dat hij prachtig vindt. Maak van de bench zijn vaste plek, waarin hij ook uit zichzelf gaat om te slapen.

Pas dezelfde procedure en de truc met het trommeltje toe als hiervoor is beschreven bij de oefening ‘af en blijf’! Pas als hij echt gewend is laat u hem alleen met het deurtje dicht, u zet het trommeltje bij de deur en vertrekt.

Waarom zeurt een hond?

Janken of piepen door emotionele toestand – Honden janken of piepen ook om hun emotionele toestand aan ons te communiceren, let ook goed op de lichaamstaal om te begrijpen waar dit janken vandaan komt. Een hond kan janken omdat ze opgewonden, gespannen/onrustig, gefrustreerd, of angstig zijn. Opwinding gaat gepaard met veel springen, cirkelen en soms ook blaffen. Onrust gaat gepaard met nerveus heen en weer lopen en een  onzekere lichaamstaal – oren en staart naar beneden, constant rondkijken. Een gefrustreerde hond kan obsessief gedrag vertonen terwijl hij jankt, zoals krabben aan de deur. Een angstige hond zal janken en tegelijkertijd een onderdanige houding aannemen, mogelijk zelfs trillen.

  1. Zo’n hond zal proberen te ontsnappen of zich verstoppen;
  2. Janken of piepen is niet de primaire vorm van communicatie zoals wij mensen dit wel doen met onze stem;
  3. Als er niet goed wordt gereageerd op het janken kunnen honden dit blijven doen, wat leidt tot ongewenst gedrag;
See also:  Waarom Krabt Een Hond In Zijn Mand?

Het is belangrijk om het soort piepen of janken te begrijpen en daarop op de juiste manier te reageren. Zoals met alles is het belangrijk dat jij zelf assertief en rustig blijft. Lees meer: Waarom begraven honden dingen? Waarom likken honden? Waarom geeft je hond een duwtje met zijn neus? Waarom steekt mijn hond zijn hoofd uit het autoraam? Dit bericht is geschreven door: Redactie Hondenwoordenboek Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!.

Hoe laat ik mijn hond stoppen met janken?

Leg de nieuwe ligplaats van de hond naast je stoel, ga zitten met een krant of boek in de buurt en zeg de hond te gaan liggen. Geef hem aandacht als hij rustig blijft liggen, een knuffel of iets lekkers. Voer de duur dat de hond moet blijven liggen langzaam op en wissel de aandacht af met momenten waarop hij zichzelf even moet bezig houden.

Pak je boek en geef hem voor die momenten zijn speeltje of kluif maar alleen als hij ontspannen lag! Let op dat je onrust niet beloont. Geef ook af en toe aandacht als je hond rustig speelt of kluift. Blijft de hond zo’n kwartier rustig naast je op zijn plaats liggen, dan kun je wat gaan bewegen door kort op te staan en weer te gaan zitten.

De hond moet rustig blijven liggen. Hou het kort en ontspannen! Voer de momenten waarop je van je stoel af bent en de meters afstand tot de ligplaats met de hond erop langzaam op. Varieer de tijd en de afstand tot de hond.

  • Tijdens de training zorg je voor iets waar de hond op kan kluiven, een leuk speeltje, kauwbot of een Kong (dat is speciaal speelgoed dat gevuld kan worden met lekkers). Al dat kluifspul krijgt de hond alleen tijdens de training.
  • De hond moet drie minuten rustig kunnen blijven liggen met het baasje rondlopend in de kamer.
  • De hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl het baasje tussen de openstaande heen en weer loopt (begin met rustig in de geopende deur te staan en ga pas heen en weer lopen als dat goed gaat).
  • De hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl het baasje door het huis loopt na de deur achter zich gesloten te hebben (ook dit bouw je rustig op door eerst een halve minuut te oefenen, dan een minuut enz. enz. )
  • De hond moet tien minuten blijven liggen met de dichte deur en het baasje lopend door het huis.
  • De hond moet tien minuten blijven liggen terwijl het baasje het huis uit is, de deur is dicht.
  • De hond moet tien minuten blijven liggen terwijl het baasje het huis uit is, de deur blijft open (Deze optie is alleen van belang als je graag hebt dat je hond door het hele huis kan lopen als je weg bent omdat dat je een gevoel van veiligheid geeft. En er zijn honden die zich gewoon prettiger voelen met de deuren open).
See also:  Hoe Weet Je Of Een Hond Honger Heeft?

Pas als de hond relaxed blijft liggen kan de tijd dat je weg bent opgevoerd worden naar 15 minuten, dan naar 20 minuten, dan naar dertig minuten, dan drie kwartier, dan een uur. Het maakt niet uit dat de deur dan open of dicht is, het ligt een beetje aan het karakter van je hond en je eigen gevoel daarover. Maak ook nu nog de tijd dat je weg bent onvoorspelbaar. De hond moet zich niet op een bepaalde tijd kunnen instellen om te voorkomen dat hij als die tijd voorbij is onrustig wordt..

Hoe kun je zien dat een hond verdrietig is?

Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.