Waarom Jankt Een Hond?

Waarom Jankt Een Hond
Janken – Janken is lastig te duiden. Vetstreet legt uit dat janken voor honden de manier is om ergens om te ‘vragen’, zoals aandacht of een lekker hapje. De hond kan opgewonden of energiek zijn. Andere honden janken als reactie op stress. Als een gewonde of zieke hond jankt, is dit een uiting van pijn.

Wanneer je hond zonder aanwijsbare reden jankt, kan dit van alles betekenen. Het is dan ook belangrijk dat je alle opties nagaat. Naarmate je je hond beter leert kennen, zul je onderscheidt leren maken tussen de verschillende piep- en jankgeluidjes.

Als de hond lichaamstaal inzet én jankt of piept, vraagt hij om aandacht. Andere honden gaan piepen en bij de achterdeur zitten omdat ze hoge nood hebben (gefeliciteerd, je heb je hond goed zindelijk gemaakt). Als een hond jankt of piept, denken we vaak dat er iets mis is, maar in dit geval is het juist heel positief en grappig.

Wat betekent het huilen van een hond?

Het huilen is een heftig en opvallend geluid, waardoor het vrij moeilijk is om je hond te negeren. Honden of pups doen dit daarom express om aandacht te krijgen. Ze willen laten weten dat zij er ook nog zijn en dus graag aandacht willen. Gehuil of gejank kan er natuurlijk ook op wijzen dat je hond pijn heeft.

Wat betekent het als een hond piept?

Als u alle vragen met NEE beantwoordde – Dan zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat uw hond ziek is. Vertrouwt u het niet, maak een afspraak bij een dierenarts en laat die uw hond nog een keer nakijken.

 • Als uw hond stopt met piepen als u opstaat en naar de voerbak of voordeur rent, uitbundig en blij is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Hij had zin in eten of energie over. Vier het leven!
 • Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk  en  onweer  worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan piepen. Ook  dierenartsbezoek  heeft soms een piep-effect bij de hond. Er zijn vele andere oorzaken te vinden die een vergelijkbaar (schrik-) effect bij de hond geeft.

  Plotseling gejuich bij een  voetbalwedstrijd  bijvoorbeeld. Door u zelf op te stellen als leider, te laten zien dat het leven gewoon doorgaat en dat er geen reden is om bang te zijn, kunt u voorkomen dat uw hond angstig wordt door dit soort geluiden.

  Troost uw hond niet , dit versterkt bij uw hond het gevoel dat hij terecht angstig is. Leid uw hond af. Ga met een balletje spelen of geef hem iets lekkers en ga door of er niets aan de hand is.

Hoe laat ik mijn hond stoppen met janken?

Waarom janken honden?

Leg de nieuwe ligplaats van de hond naast je stoel, ga zitten met een krant of boek in de buurt en zeg de hond te gaan liggen. Geef hem aandacht als hij rustig blijft liggen, een knuffel of iets lekkers. Voer de duur dat de hond moet blijven liggen langzaam op en wissel de aandacht af met momenten waarop hij zichzelf even moet bezig houden.

 1. Pak je boek en geef hem voor die momenten zijn speeltje of kluif maar alleen als hij ontspannen lag! Let op dat je onrust niet beloont;
 2. Geef ook af en toe aandacht als je hond rustig speelt of kluift;
 3. Blijft de hond zo’n kwartier rustig naast je op zijn plaats liggen, dan kun je wat gaan bewegen door kort op te staan en weer te gaan zitten;

De hond moet rustig blijven liggen. Hou het kort en ontspannen! Voer de momenten waarop je van je stoel af bent en de meters afstand tot de ligplaats met de hond erop langzaam op. Varieer de tijd en de afstand tot de hond.

 • Tijdens de training zorg je voor iets waar de hond op kan kluiven, een leuk speeltje, kauwbot of een Kong (dat is speciaal speelgoed dat gevuld kan worden met lekkers). Al dat kluifspul krijgt de hond alleen tijdens de training.
 • De hond moet drie minuten rustig kunnen blijven liggen met het baasje rondlopend in de kamer.
 • De hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl het baasje tussen de openstaande heen en weer loopt (begin met rustig in de geopende deur te staan en ga pas heen en weer lopen als dat goed gaat).
 • De hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl het baasje door het huis loopt na de deur achter zich gesloten te hebben (ook dit bouw je rustig op door eerst een halve minuut te oefenen, dan een minuut enz. enz. )
 • De hond moet tien minuten blijven liggen met de dichte deur en het baasje lopend door het huis.
 • De hond moet tien minuten blijven liggen terwijl het baasje het huis uit is, de deur is dicht.
 • De hond moet tien minuten blijven liggen terwijl het baasje het huis uit is, de deur blijft open (Deze optie is alleen van belang als je graag hebt dat je hond door het hele huis kan lopen als je weg bent omdat dat je een gevoel van veiligheid geeft. En er zijn honden die zich gewoon prettiger voelen met de deuren open).

Pas als de hond relaxed blijft liggen kan de tijd dat je weg bent opgevoerd worden naar 15 minuten, dan naar 20 minuten, dan naar dertig minuten, dan drie kwartier, dan een uur. Het maakt niet uit dat de deur dan open of dicht is, het ligt een beetje aan het karakter van je hond en je eigen gevoel daarover. Maak ook nu nog de tijd dat je weg bent onvoorspelbaar. De hond moet zich niet op een bepaalde tijd kunnen instellen om te voorkomen dat hij als die tijd voorbij is onrustig wordt..

Wat betekent het als een hond kreunt?

Gekke grommende geluidjes/ kreunen – Ken je dat? Je gaat jouw hond aaien op haar buik of rug ofzo en ze gaat helemaal grommende geluidjes maken en kreunen. Niet agressief grommen, maar van plezier! Dit is het teken van opperste genot. Meestal gaat ze ook hartstochtelijk met haar staart zwaaien en ze wil niet dat je ophoudt met aaien, of wrijven.