Waarom Ligt Een Hond Op Zijn Rug Te Slapen?
Mary Taylor
- 0
- 34
Op en top ontspanning – Honden liggen op hun rug, simpelweg omdat ze het lekker vinden liggen. Ze liggen dan bijvoorbeeld te luieren in de zon en rekken hun poten nog eens even uit. Sommige honden vallen ook in deze houding in slaap. Het is ook een teken dat de hond zich veilig voelt. .
Wat betekent als een hond op zijn rug slaapt?
Net als mensen hebben honden ook slaap nodig, bovendien hebbenhonden vaak persoonlijke voorkeuren als het gaat om hun slaaphouding. Veel mensen gaan ervan uit dat hun hond enkel kiest voor de meest comfortabele positie om een goede nachtrust te krijgen, maar de slaaphouding van uw hond kan veel informatie onthullen. Hier leest u wat elke ‘slaaphouding’, zegt over uw hond: De ‘notendop ‘ of de ‘vos’ Dit is een zeer populaire slaappositie voor honden en tevens ook de meest defensieve. De poten worden comfortabel weggestopt onder het lichaam, hun hoofd helemaal weggedoken in hun lichaam en hun staart rond het gezicht. In deze positie behoud uw hond haar lichaamswarmte en beschermt haar ledematen, gezicht, keel, en alle vitale organen. Slapen op de zij
Een nog meer rustgevende positie is op de zijkant. Als uw hond dit doet, betekent dit dat hij zich zeer comfortabel voelt in zijn omgeving, zonder angst voor bedreigingen. Een hond op zijn zij is vrijwel altijd een gelukkige hond. Superman positie
Een van de leukste slaaphoudingen om te zien, is wanneer honden plat op hun buik liggen, met hun voor en achterpoten gestrekt. We noemen dit de ‘super-dog’ positie. Uw hond ligt iets comfortabeler maar is nog steeds klaar om te reageren op elk moment. Honden die slapen in deze positie hebben vaak veel energie en zijn erg gemotiveerd. De ‘uitgerekte pootjes’
Hoewel deze houding er een beetje vreemd uitziet is het niets om bezorgd over te zijn – dit betekent dat ze heel zelfverzekerd zijn en zich veilig voelen in hun woonomgeving. Dit is logisch omdat slapen op de rug de meest kwetsbare positie is voor een hond. Een hond of wolf in het wild zal nooit op zijn rug slapen omdat dit een boodschap van kwetsbaarheid is. Honden in deze slaaphouding zijn meestal zeer relaxt en onafhankelijk. Pootjes in de lucht alsof het hem/haar niets kan schelen
Een hond die op zijn rug met hun benen in de lucht is een gelukkig hond! Dit is een teken van ultieme ontspanning en comfort. Ze hebben geen zorgen en vertrouwen zichzelf en hun omgeving. Side to Side
Wanneer een hond dicht bij een andere hond of mens gaat slapen, creëren deze een echte band met elkaar. Hieruit blijkt een groot vertrouwen en loyaliteit aan elkaar. Liggend op de buik
Honden die slapen in deze positie zijn niet helemaal ontspannen, omdat de spieren nog aangespannen zijn waardoor ze niet in de REM slaap komen. Het is niet alleen een comfortabele positie maar het stelt uw hond in staat om klaar te zijn voor actie en plezier op elk moment. Honden die slapen in deze houding zijn meestal zeer zacht, maar een beetje bang en/of verlegen..
Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?
Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.
- In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt;
- Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag;
Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.
Hoe slaapt een ontspannen hond?
Op zijn zij slapen – Zorgeloos slapen | © pkingDesign on Foter. com / CC BY-NC-ND Als je hond languit op zijn zij ligt te slapen, betekent dat hij geen zorgen heeft. Hij is helemaal ontspannen en comfortabel in zijn omgeving, want in deze houding zijn zijn vitale organenen blootgesteld. Honden die zo slapen zijn makkelijk in de omgang en hebben een liefdevolle en sterke band met hun eigenaar.
Wat zegt de lighouding van een hond?
Op de rug – Dit is de meest ontspannen slaaphouding bij honden: de buik en de keel blijven onbeschermd en dit zijn de meest kwetsbare delen van het lichaam. Als een huisdier op zijn rug slaapt, betekent dit dat het je volledig vertrouwt en zich comfortabel bij je voelt. .
Wat is het gevoeligste plekje bij een hond?
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes.
Hoe weet je wie de hond als baas ziet?
Hoe ziet een hond zijn baas? – In hun lange, gezamenlijke geschiedenis zijn mens en hond goed op elkaar ingespeeld geraakt. In een onderzoek maakten honden onderscheid tussen boze en blije mensengezichten. Dat is op zich nog niet zo indrukwekkend, maar ze konden dat zelfs als ze alleen de bovenste helft (ogen) of onderste helft (mond) van een gezicht zagen.
- Wanneer ze alleen de mond zagen, leidden ze daaruit af welke stand van de ogen en wenkbrauwen daarbij hoorde en vice versa;
- Dit wijst erop dat honden, net als mensen, in hun brein een soort mentale kaart hebben van het mensengezicht en de mensenmimiek;
Een andere bijzonderheid is dat honden een theory of mind lijken te hebben, althans waar het mensen betreft: een besef van hoe de ander de wereld waarneemt. Honden volgen de blik van de baas om te zien waar die naar kijkt, zodat ze kunnen anticiperen op wat hij van plan is.
- Als ze iets niet mogen pakken, pakken ze het vaak toch zodra de baas zich omdraait of de ogen sluit: ze beseffen dus dat de baas het op dat moment niet ziet;
- Niet alleen begrijpen honden dat iemands blikrichting nuttige informatie geeft over wat hij ziet, ze begrijpen ook een typisch menselijke uiting: de wijzende vinger;
De meeste dieren en ook jonge mensenkinderen kijken naar de vinger zélf in plaats van naar waar deze op gericht is. Begrijpen dat een vinger verwijst naar iets anders verderop, is het begin van symboolbewustzijn: het besef dat iets (een vinger, symbool, woord) kan verwijzen naar iets anders dat niet ter plaatse aanwezig is.
Kan een hond ook verliefd worden op zijn baasje?
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Hoe laat een hond zien dat hij van je houdt?
Wat betekent het als je hond je likt?
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent.
Waarom doet hond poot op je arm?
(Overname van deze artikeltjes voor ander dan persoonlijk gebruik is niet toegestaan zonder toestemming van de auteurs. Voor toestemming kun je contact opnemen met één van de instructeurs) In de natuur zie je dat de voorouders van onze huishond, de wolven, onderling bepaalde handelingen uitvoeren om te bepalen wie het hoogste is in rangorde en wie dus de baas is.
Dit soort handelingen worden dominantiehandelingen genoemd. Ook onze huishond zijn dergelijke handelingen niet onbekend. De hond is een sociaal dier dat van nature in een roedel leeft. Bij onze huidige huishond is het gezin de roedel en zijn wij de roedelgenoten.
Om te zorgen dat de roedel veilig is, over voldoende voedsel kan beschikken en sterk genoeg is om te blijven voortbestaan, is het belangrijk dat ieder individu een vaste plaats heeft in de roedel. Er is één leider en één laagstgeplaatste en daartussenin heeft ieder lid van de roedel een vaste plaats in de rangorde.
Als deze rangorde duidelijk is geeft dit de hond een gevoel van veiligheid, is de rangorde niet duidelijk dan levert dit stress op en zal een lagergeplaatste hond uiteindelijk de leiding nemen om zo de stabiliteit van de roedel te herstellen.
Dit betekent dat ook binnen het gezin (de roedel) de verhoudingen duidelijk moeten zijn. In het meest ideale geval is natuurlijk de eigenaar van de hond de roedelleider, daaronder volgen de eventuele partner en kinderen en helemaal onderaan de sociale ladder staat de hond van het gezin.
- Dit is niet zielig;
- Wanneer deze plaats voor de hond duidelijk is zal hij zich hierbij neerleggen omdat een duidelijke rangorde hem een gevoel van veiligheid geeft;
- Zoals al eerder is aangegeven voeren wolven (en ook honden) bepaalde handelingen uit om te bepalen wie de hoogste in rang is;
Deze handelingen kan de hond ook op ons uit voeren. Hieronder worden de meest voorkomende dominantiehandelingen weergegeven die door honden (bij mensen en/of andere honden) worden uitgevoerd:
- Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden.
- Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag.
- Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen.
- Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
- Voorop lopen en trekken aan de lijn; de hond bepaalt de richting en het tempo van de wandeling.
- Uitdagen tot spel; de ranghogere bepaalt wanneer en hoe lang gespeeld wordt, door steeds in te gaan op het uitdagen van de hond wordt deze bevestigd in zijn rangorde.
- Grommen en / of lippen optrekken; kan een dominantie-uiting zijn, maar is bij sommige honden ook een uiting van blijdschap (sommige honden “glimlachen”), het is hierbij belangrijk om op de gehele lichaamshouding van de hond te letten.
- Markeren: plassen of ontlasten op een zo hoog mogelijke plaats.
- Over urine van een andere hond plassen.
- poten vegen, krabben over de grond; dit is het achterlaten van een visueel teken van aanwezigheid en het verspreiden van geur.
- Plaats innemen; zich letterlijk op de plaats van de baas begeven.
- Spel winnen; incidenteel is dit goed voor onderdanige, onzekere honden om wat meer zelfvertrouwen te krijgen, het is echter niet verstandig om een dominant type hond een spel te laten winnen.
- Bemoeien met situaties in het gezin; het bewaken van de goede orde binnen de roedel is een taak van de leider.
- Rij-gedrag; dit is geen seksuele prikkel maar een duidelijke dominantiehandeling.
- Direct aankijken / staren; dit wordt ook wel fixeren genoemd, dit fixeren gaat vaak vlak aan een aanval vooraf.
- Afstand nemen, kop afwenden; dit is het negeren van de ander.
- Over de bek bijten; bij de mens is dit vergelijkbaar met in de handen bijten, dit is een teken van dominantie.
- Overstaan; over de ander heen gaan staan; bij pups is dit vaak een onderdeel van het spel, bij volwassen honden zeker niet meer. Als één van de twee zich niet overgeeft zal er vrijwel zeker een vechtpartij volgen.
Er zijn dus nogal wat handelingen die een hond kan uitvoeren om zo dominantie tentoon te spreiden en te proberen zijn hoge rangorde te bevestigen. Uit bovenstaande volgt een aantal “regeltjes” die dienen om rangordeproblemen zoveel mogelijk te voorkomen:
- Laat de hond niet toe op bed of bank. De hogere positie wordt door de hond letterlijk opgevat.
- Neem in de omgang met je hond geen “lage” houding aan. Dus niet op de grond gaan liggen tijdens het spel.
- Bepaal zelf het begin en einde van een handeling, bijvoorbeeld bij het borstelen, maar ook bij een spelletje.
- Negeer de hond als hij op een opdringerige manier om aandacht vraagt door middel van neusduwen, brengen van speeltjes, piepen of pootjes geven.
- Loop niet naar de hond toe maar laat hem op commando komen, de ranglaagste komt immers naar de ranghoogste toe.
- Sta niet toe dat de hond opspringt (niet bij de baas en niet bij vreemden) of tegen iemand op gaat staan, ook niet tijdens het spel of terwijl men op een stoel zit.
- Doe geen wilde trekspelletjes met de hond, tenzij deze het commando “los” voldoende beheerst.
- Sta het bijten in armen, benen of kleding niet toe, ook niet als spel.
- Voorkom dat de hond als eerste een deur in of uitloopt. Laat hem eerst gaan zitten en ga zelf als eerste door de deur.
- Bepaal tijdens de wandeling zelf de route en laat deze niet door de hond bepalen. Wissel de route regelmatig af zodat deze niet voorspelbaar wordt voor de hond.
- Laat de hond niet markeren waar en wanneer hij maar wil als hij aan de lijn loopt.
- Het rijden op mensen of andere honden, of een poging daartoe moet direct onderbroken worden.
- Loop niet om de hond heen als hij in je looproute staat of ligt, de hond moet voor jou opzij gaan. Wanneer de hond op de grond ligt te slapen, stap dan over hem heen.
Wanneer de rangorde binnen het gezin duidelijk is en de hond zijn plaats als ranglagere goed kent is het niet erg om af en toe van bovenstaande regeltjes af te wijken. De hierboven genoemde “regeltjes” hebben betrekking op de alledaagse omgang met de hond. Door het hanteren van deze regels voorkomen we dat de hond de kans krijgt zich dominant te gedragen naar ons toe en bevestigen we onze eigen rangordepositie. Naast het toepassen van deze regels kunnen wij als eigenaars nog een aantal actieve dominantiehandelingen uitvoeren om onze rangorde te bevestigen:
- Laat de hond regelmatig voor je “werken” (10-15 keer per dag); geef de hond een commando (bijvoorbeeld “zit”) en beloon hem voor een goede uitvoering.
- Laat de hond een commando uitvoeren voordat hij zijn voerbak mag leegeten (bijvoorbeeld eerst laten zitten of liggen), vervolgens mag de hond op jouw commando zijn voer pakken. Op deze manier maak je de hond afhankelijk van jou voor het verkrijgen van voer en bevestig je je leidinggevende rol.
Waarom hond niet in bed?
Contra: waarom moet ik mijn hond niet in bed laten slapen? – Een van de belangrijkste redenen om je hond niet in bed te laten slapen is hygiëne. Afgezien van hondenhaar in bed, brengt hij ook vuil mee in je bed. Dit kun je natuurlijk tegengaan door het beddengoed simpelweg vaker te verschonen.
Waarom wrijft hond met poten over kop?
…die eigenlijk wijzen op een huidprobleem. – Breakdancen, staartjagen, sleetje rijden…. honden doen soms dingen die we grappig of misschien juist genant vinden. Maar wat je er ook van vindt, honden doen deze dingen meestal niet om ons te amuseren of te plagen, ze doen het gewoon omdat ze ergens last van hebben. Van jeuk namelijk! Als je hond het volgende doet, voelt hij zich echt niet comfortabel:
- Sleetje rijden
- Die kennen we allemaal wel, en gelukkig weet bijna iedereen wel dat dit erop wijst dat er iets mis is aan de achterkant. Vaak krijgen de anaalzakjes de schuld, en terecht. Anaalzakjes kunnen overvuld raken, en dan irritatie veroorzaken. Maar sleetje rijden kan ook wijzen op jeuk onder staart door een allergie.
- Gezicht wrijven
- Veel honden wrijven hun snuit even schoon na het eten. Als ze dat me hun pootjes doen kan dat er heel schattig uitzien, zeker bij de kleintjes. De meesten doen het aan de grond of de muur of de nieuwe bank. Dat is iets minder schattig. Maar als ze het ook los van het eten doen is er iets mis. En of je het nou schattig of irritant vindt: tijd om naar de dierenarts te gaan.
- Breakdancen
- Wij kunnen ons op onze rug krabben, als we jeuk hebben, maar voor een hond wordt dat lastig. Dan zit er nog maar één ding op: gaan liggen rollen en schuren om de jeuk te verlichten. Dat kan er grappig uit zien, maar voor de hond is het zeker geen grap!
- Meekrabben
- Ken je dat? Je kriebelt je hond zachtjes achter zijn oren of je aait hem over zijn rug, en hup! Daar gaat die poot meedoen. Het kan best verleidelijk zijn om daar een spelletje van te maken, maar als je bedenkt dat het betekent dat je hond eigenlijk continu jeuk heeft, is het toch een stuk minder leuk…
- Staartjagen
- Het kan een neurologische oorzaak hebben, en puppies doen het soms als een spelletje, maar vaak betekent staartjagen gewoon dat de hond probeert dat een einde te maken aan dat gekriebel op het begin van zijn staart. Lach hem niet uit, maar help hem en ga naar de dierenarts voor advies.
Onze receptionisten staan je graag te woord.
Waarom gaat de hond op mijn plek zitten?
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Waarom zit een hond met zijn rug naar je toe?
Het toekeren van de rug – Ondanks dat het toekeren van de rug lijkt op onwenselijk gedrag, is het dat juist niet! Door zijn rug naar jou toe te keren laat de hond via zijn lichaamstaal zien dat hij jou vertrouwt. Het is dus een teken van vertrouwen en daarmee een erg belangrijk signaal wat jou hond afgeeft.
Waarom ligt een hond tussen je benen?
Tussen je benen Honden die het liefst tussen je benen liggen, geven daarmee aan dat ze zich alleen veilig voelen als ze tegen hun baasje aanliggen. Ze nestelen zich graag in, omdat ze van de warmte die jij ze geeft sneller in slaap vallen.
Waarom hond niet op kop aaien?
De aai-regels – Hoewel elke hond zijn eigen favoriete en juist minder favoriete aai-plekjes heeft, zijn er wel een paar algemene regels die je in acht kunt houden. 1) Buig niet over de hond heen Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Deze hond wordt van boven benaderd en vindt dat duidelijk niet fijn (wegduiken, plate oren, likken) 2) Benader de hond van opzij en omlaag. Zorg dat de hond ziet waar je hand zich bevindt, dat is het minst bedreigend. Aai aan de zijkant van de nek, rond de oren of rustig op de borst. 3) Blijf opletten hoe de hond reageert Is de hond tevreden? Dan kun je langzaam kijken wat de hond fijn vindt: veel honden houden ervan om geaaid te worden rondom de schouders en de hals.
- Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee;
- Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze;
- Andere honden zijn zo comfortabel dat ze erbij gaan liggen of zelfs zich tegen je aan schuren om het aaien aan te moedigen;
Maar: reageert de hond gespannen (gapen, lippen likken, trillen, haren omhoog, staart gespannen of tussen de benen) sluit de aai-sessie dan rustig af. Deze hond vindt het wél fijn om op z’n hoofd geaaid te worden.
Waarom hond niet in bed?
Contra: waarom moet ik mijn hond niet in bed laten slapen? – Een van de belangrijkste redenen om je hond niet in bed te laten slapen is hygiëne. Afgezien van hondenhaar in bed, brengt hij ook vuil mee in je bed. Dit kun je natuurlijk tegengaan door het beddengoed simpelweg vaker te verschonen.
Waarom doet hond poot op je arm?
(Overname van deze artikeltjes voor ander dan persoonlijk gebruik is niet toegestaan zonder toestemming van de auteurs. Voor toestemming kun je contact opnemen met één van de instructeurs) In de natuur zie je dat de voorouders van onze huishond, de wolven, onderling bepaalde handelingen uitvoeren om te bepalen wie het hoogste is in rangorde en wie dus de baas is.
- Dit soort handelingen worden dominantiehandelingen genoemd;
- Ook onze huishond zijn dergelijke handelingen niet onbekend;
- De hond is een sociaal dier dat van nature in een roedel leeft;
- Bij onze huidige huishond is het gezin de roedel en zijn wij de roedelgenoten;
Om te zorgen dat de roedel veilig is, over voldoende voedsel kan beschikken en sterk genoeg is om te blijven voortbestaan, is het belangrijk dat ieder individu een vaste plaats heeft in de roedel. Er is één leider en één laagstgeplaatste en daartussenin heeft ieder lid van de roedel een vaste plaats in de rangorde.
Als deze rangorde duidelijk is geeft dit de hond een gevoel van veiligheid, is de rangorde niet duidelijk dan levert dit stress op en zal een lagergeplaatste hond uiteindelijk de leiding nemen om zo de stabiliteit van de roedel te herstellen.
Dit betekent dat ook binnen het gezin (de roedel) de verhoudingen duidelijk moeten zijn. In het meest ideale geval is natuurlijk de eigenaar van de hond de roedelleider, daaronder volgen de eventuele partner en kinderen en helemaal onderaan de sociale ladder staat de hond van het gezin.
Dit is niet zielig. Wanneer deze plaats voor de hond duidelijk is zal hij zich hierbij neerleggen omdat een duidelijke rangorde hem een gevoel van veiligheid geeft. Zoals al eerder is aangegeven voeren wolven (en ook honden) bepaalde handelingen uit om te bepalen wie de hoogste in rang is.
Deze handelingen kan de hond ook op ons uit voeren. Hieronder worden de meest voorkomende dominantiehandelingen weergegeven die door honden (bij mensen en/of andere honden) worden uitgevoerd:
- Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden.
- Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag.
- Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen.
- Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
- Voorop lopen en trekken aan de lijn; de hond bepaalt de richting en het tempo van de wandeling.
- Uitdagen tot spel; de ranghogere bepaalt wanneer en hoe lang gespeeld wordt, door steeds in te gaan op het uitdagen van de hond wordt deze bevestigd in zijn rangorde.
- Grommen en / of lippen optrekken; kan een dominantie-uiting zijn, maar is bij sommige honden ook een uiting van blijdschap (sommige honden “glimlachen”), het is hierbij belangrijk om op de gehele lichaamshouding van de hond te letten.
- Markeren: plassen of ontlasten op een zo hoog mogelijke plaats.
- Over urine van een andere hond plassen.
- poten vegen, krabben over de grond; dit is het achterlaten van een visueel teken van aanwezigheid en het verspreiden van geur.
- Plaats innemen; zich letterlijk op de plaats van de baas begeven.
- Spel winnen; incidenteel is dit goed voor onderdanige, onzekere honden om wat meer zelfvertrouwen te krijgen, het is echter niet verstandig om een dominant type hond een spel te laten winnen.
- Bemoeien met situaties in het gezin; het bewaken van de goede orde binnen de roedel is een taak van de leider.
- Rij-gedrag; dit is geen seksuele prikkel maar een duidelijke dominantiehandeling.
- Direct aankijken / staren; dit wordt ook wel fixeren genoemd, dit fixeren gaat vaak vlak aan een aanval vooraf.
- Afstand nemen, kop afwenden; dit is het negeren van de ander.
- Over de bek bijten; bij de mens is dit vergelijkbaar met in de handen bijten, dit is een teken van dominantie.
- Overstaan; over de ander heen gaan staan; bij pups is dit vaak een onderdeel van het spel, bij volwassen honden zeker niet meer. Als één van de twee zich niet overgeeft zal er vrijwel zeker een vechtpartij volgen.
Er zijn dus nogal wat handelingen die een hond kan uitvoeren om zo dominantie tentoon te spreiden en te proberen zijn hoge rangorde te bevestigen. Uit bovenstaande volgt een aantal “regeltjes” die dienen om rangordeproblemen zoveel mogelijk te voorkomen:
- Laat de hond niet toe op bed of bank. De hogere positie wordt door de hond letterlijk opgevat.
- Neem in de omgang met je hond geen “lage” houding aan. Dus niet op de grond gaan liggen tijdens het spel.
- Bepaal zelf het begin en einde van een handeling, bijvoorbeeld bij het borstelen, maar ook bij een spelletje.
- Negeer de hond als hij op een opdringerige manier om aandacht vraagt door middel van neusduwen, brengen van speeltjes, piepen of pootjes geven.
- Loop niet naar de hond toe maar laat hem op commando komen, de ranglaagste komt immers naar de ranghoogste toe.
- Sta niet toe dat de hond opspringt (niet bij de baas en niet bij vreemden) of tegen iemand op gaat staan, ook niet tijdens het spel of terwijl men op een stoel zit.
- Doe geen wilde trekspelletjes met de hond, tenzij deze het commando “los” voldoende beheerst.
- Sta het bijten in armen, benen of kleding niet toe, ook niet als spel.
- Voorkom dat de hond als eerste een deur in of uitloopt. Laat hem eerst gaan zitten en ga zelf als eerste door de deur.
- Bepaal tijdens de wandeling zelf de route en laat deze niet door de hond bepalen. Wissel de route regelmatig af zodat deze niet voorspelbaar wordt voor de hond.
- Laat de hond niet markeren waar en wanneer hij maar wil als hij aan de lijn loopt.
- Het rijden op mensen of andere honden, of een poging daartoe moet direct onderbroken worden.
- Loop niet om de hond heen als hij in je looproute staat of ligt, de hond moet voor jou opzij gaan. Wanneer de hond op de grond ligt te slapen, stap dan over hem heen.
Wanneer de rangorde binnen het gezin duidelijk is en de hond zijn plaats als ranglagere goed kent is het niet erg om af en toe van bovenstaande regeltjes af te wijken. De hierboven genoemde “regeltjes” hebben betrekking op de alledaagse omgang met de hond. Door het hanteren van deze regels voorkomen we dat de hond de kans krijgt zich dominant te gedragen naar ons toe en bevestigen we onze eigen rangordepositie. Naast het toepassen van deze regels kunnen wij als eigenaars nog een aantal actieve dominantiehandelingen uitvoeren om onze rangorde te bevestigen:
- Laat de hond regelmatig voor je “werken” (10-15 keer per dag); geef de hond een commando (bijvoorbeeld “zit”) en beloon hem voor een goede uitvoering.
- Laat de hond een commando uitvoeren voordat hij zijn voerbak mag leegeten (bijvoorbeeld eerst laten zitten of liggen), vervolgens mag de hond op jouw commando zijn voer pakken. Op deze manier maak je de hond afhankelijk van jou voor het verkrijgen van voer en bevestig je je leidinggevende rol.
Waarom gaat een hond op je plek liggen?
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.