Waarom Luistert Mijn Hond Niet?

Waarom Luistert Mijn Hond Niet
De meest voorkomende redenen voor ongehoorzaamheid bij honden – Om fouten in de opvoeding te vermijden, is het belangrijk om te weten waar het in het verleden mis ging. De meest voorkomende reden waarom honden niet naar hun baasje luisteren is dat de hond de commando’s niet begrijpt – dat komt niet omdat hij dom of doof is, maar omdat hij ze niet als commando opvat.

 1. Onduidelijke of tegenstrijdige commando’s moet je absoluut vermijden – ook als jouw lichaamstaal niet overeen komt met je toon;
 2. Honden zijn kampioen in het lezen van gezichtsuitdrukkingen en kunnen razendsnel herkennen in wat voor stemming u bent;

Je kunt heel vriendelijk „volg” roepen, maar als hij merkt dat je woedend bent omdat je bijvoorbeeld ongeduldig met je voet stampt of aan de lijn trekt, zal de hond niet naar jou toe te durven komen. Niemand krijgt tenslotte graag op zijn kop.

Hoe kan ik mijn hond laten luisteren?

Leer je hond luisteren – Onderzoek de oorzaak van het gedrag: naast een sterk jachtinstinct kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor jouw hond niet naar jou toe komt als je hem roept. Het kan ook zo zijn dat de hond niet genoeg uitdaging heeft of in het algemeen niet goed luistert.

 1. Train het komen op commando systematisch;
 2. Om het veilig te spelen kun je na het roepen van het commando „hier” meteen op een hondenfluitje blazen – daardoor kun je het in de toekomst allebei gebruiken;
 3. Als men hulpeloos met de handen zwaait, niet traint en „kom nou eindelijk”, „kom hier” of „terug” roept, hoeft men zich niet te verbazen dat hij niet luistert;

Dit commando kan het beste geoefend worden als het etenstijd is, terwijl iemand anders de hond aan de halsband vasthoudt als je het voer in de bak doet – dan heb je wel zijn aandacht. Zodra alles klaar staat geef je het commando „kom”. Blaas kort op het fluitje en laat de hond naar je toekomen.

 • Beloon hem uitvoerig;
 • Als deze oefening er goed in zit, kun je ook op andere tijdstippen oefenen – eerst thuis en vervolgens ook buitenshuis;
 • Gebruik altijd hetzelfde commando en het hondenfluitje en geef jouw hond bij aankomst een snoepje;

Maak de uitdaging op een laag tempo steeds moeilijker. In het begin moet de afstand tussen jou en jouw hond niet te groot zijn en moet er niet te veel afleiding zijn. Maak de afstand alleen groter als de voorgaande oefeningen goed verliepen. Denk ook na over een commando zoals „los”.

Waarom komt mijn hond niet als ik hem roep?

6: Met je gedachten bij de wandeling – Honden die graag bij de baas terugkomen op het moment dat hij wordt geroepen, hebben vaak een hele goede verstandhouding met hun baas (of hondenoppas). Een wandeling waarbij je veel met elkaar bezig bent, kan deze band versterken.

 1. Als jij geen oog hebt voor hond en je tijdens de wandeling met je gedachten elders bent, kan de hond ook net zo goed ‘zijn eigen wandeling’ gaan maken;
 2. Ze zullen geneigd zijn jouw commando’s te negeren;
 3. Honden vinden het fijn als ze een beetje in de gaten worden gehouden;

Daarom lopen honden van nature het liefste een paar meter vóór je, zodat jij als roedelleider goed overzicht hebt. Je hoeft dan niet steeds achterom te kijken en te zoeken waar je hond zich bevindt. Lees meer over hoe je eigenlijk een hond moet uitlaten. Dus: doe je telefoon en andere afleiding weg, en ga écht samen op pad met je hond. Waarom Luistert Mijn Hond Niet.

Hoe kun je het beste een hond straffen?

Het stoppen van ongewenst gedrag – Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen. Een correctie toedienen lijkt eenvoudig, maar er zitten meer addertjes onder het gras dan je zou denken.

 • Zo moet er bijvoorbeeld een duidelijke link bestaan tussen het ongewenste gedrag en de straf;
 • Als je bij thuiskomst je hond straft voor het slopen van je pantoffels 4 uur geleden, dan zal je hond die link nooit leggen;
See also:  Wat Kost Tandsteen Verwijderen Bij Een Hond?

Ook moet je altijd consequent zijn en op tijd corrigeren zodra het gedrag zich voordoet. We zijn er niet altijd bij als een hond ongewenst gedrag vertoond; denk aan blaffen of slopen als je van huis bent of het stelen van eten. Er zijn nog veel meer obstakels die het toedienen van straf ineffectief maken.

Hoe krijg ik mijn hond onder controle?

Uw hond belonen – Wanneer u uw hond nieuwe dingen aanleert en hij op de juiste manier reageert op een commando, is het belangrijk om hem met veel lovende woorden te prijzen en hem kleine snacks te geven. Door hem elke keer te belonen wanneer hij op de gewenste manier op een commando reageert zal hij snel leren. Waarom Luistert Mijn Hond Niet.

Wat moet je doen als je hond niet komt?

Één keer roepen – Als je hond niet direct komt nadat je geroepen hebt, dan is het natuurlijk om te blijven roepen tot hij wel komt. Het geeft ons een tijdsbesteding en het gevoel dat je hond de volgende keer vast wel komt. Maar eigenlijk is het heel zonde, omdat je eigen training tegengewerkt wordt.

Als je hond niet komt, is hij namelijk iets anders aan het doen wat hij fijn vindt. Iedere keer dat jij je hond tevergeefs roept, wordt hij dus door zijn omgeving beloond voor het wegblijven. In het beste geval leert je hond dus na bijvoorbeeld vijf keer ‘hier’ gehoord te hebben komen, in het slechtste geval worden we een achtergrondruis die weggefilterd wordt zodat hij belangrijkere dingen kan luisteren.

Het is dus heel belangrijk dat je maar één keer roept, je hond de tijd geeft om te reageren en als hij dat niet doet een alternatief aanbiedt. Je kunt als hij niet luistert bijvoorbeeld iets anders van hem vragen, zoals om te zitten, of om te wachten. Of je kunt het makkelijker maken, door bijvoorbeeld dichter naar je hond toe te gaan, of te wachten tot hij minder afgeleid is, om vervolgens nog een keer ‘hier’ te roepen. .

Hoe roep je je hond terug?

Eerst binnen… –

 • Roep je hond in de kamer bij je en geef hem wat lekkers op het moment dat hij vlak bij je is. Zorg dat je beloning afwisselend en onvoorspelbaar is.
 • In het begin beloon je ook trage reacties, maar uiteindelijk alleen de snelste! Voer het tempo waarop je hond komt langzaam op door alleen zijn snelste reactie te belonen.
 • Roep de hond tussen verschillende mensen heen en weer, waarbij iedereen om de beurt de hond beloont.
 • Verstop jezelf ergens in huis en laat de hond je zoeken. Beloon hem met vreugdekreten en lekkers als hij je vindt.
 • Roep de hond als hij rustig op zijn plek ligt.
 • Roep de hond terwijl iemand in huis hem zomaar om niets aait, en de hond dus niet met een bepaalde oefening bezig is.
 • Roep de hond als hij met een speeltje bezig is en gooi als beloning een ander speeltje voor hem weg, of doe een spelletje. Jouw beloning moet waardevol zijn en opwegen tegen de bezigheid die de hond op dat moment verlaat! Gebruik gewoon afwisselend alles wat de hond echt waardeert als beloning voor het komen als hij geroepen is.

Hoe leer ik mijn hond hier komen?

Hoe krijg ik mijn hond onder appel?

Neem dan een dummy, een balletje of ander speelgoed mee naar het bos. Gooi of leg deze weg en laat de hond het apporteren. Wanneer het netjes teruggebracht wordt krijgt de hond natuurlijk een beloning. Als de hond dit onder de knie heeft, kun je de dummy ook gaan verstoppen.

Hoe leer je een hond praten?

Op commando leren blaffen – Het begint allemaal met de hond op commando laten blaffen. Hiervoor moet je de hond eerst enthousiast maken. Bijvoorbeeld door het spelen van een balspel of door in je handen te klappen en te jubelen. Zodra je hond blaft zeg je tegelijkertijd ‘spreek’ of ‘luid’, maar je kunt ook een ander commando gebruiken.

See also:  Hoe lang is een hond zwanger?

Op precies hetzelfde moment beloon je de hond middels de clicker of wat lekkers. Bekijk trainingshulp Het op commando leren blaffen moet je vaak herhalen. Telkens wanneer de hond door zijn enthousiasme blaft geef je tegelijkertijd het commando en een beloning.

Uiteindelijk zal de hond op het commando zelf reageren en blaffen. Ook dan beloon je. Je kunt het gesproken commando uiteindelijk langzaam vervangen voor een gebaar. Bijvoorbeeld knikken met je hoofd of schudden met je hand. Dit leer je de hond aan door hem naar jou te laten kijken.

Telkens wanneer je het commando voor blaffen geeft voer je tegelijkertijd het gebaar uit. Kan je hond op commando blaffen? Geef steeds minder vaak een beloning. Je hond moet het commando uiteindelijk zonder beloning uit kunnen voeren.

Af en toe wél belonen stimuleert het dier om altijd naar het commando te luisteren.

Hoe snel vergeet een hond zijn baas?

Uur – Pas als hun baasje “doe het” riep, imiteerden de dieren de handeling. Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren.

Kan een hond boos op je zijn?

Honden lijken soms enorm schuldbewust te kijken – zeker als ze kattekwaad hebben uitgehaald. Op internet zie je vaak grappige filmpjes van honden die schuldig kijken als ze iets stouts hebben gedaan. Maar hebben honden ook echt bewust schuldgevoel? En wat moet je wel en absoluut niet doen als je hond schuldig kijkt? Honden hebben net als mensen emoties.

Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien. Een blije hond kan kwispelen. Een angstige hond kan zijn oogwit laten zien en gapen.

Emoties zijn automatische reacties: het is een soort instinct. Hebben honden ook een gevoel van goed en kwaad? Nee, dat niet. Wij mensen zijn ons erg bewust van moreel gedrag. We vinden het belangrijk dat we ons goed en vriendelijk gedragen, dat we respect hebben voor anderen, dat we niet stelen, niet schelden enzovoorts. Honden varen meer op instinct. Als zij bijvoorbeeld iets kapot maken, dan zijn ze zich niet bewust dat ze iets ‘verkeerds’ doen. Natuurlijk, een hond kan bepaald gedrag worden aan- of afgeleerd. Echter volgen ze dan simpelweg commando’s op waar ze voor worden beloond. Een hond maakt geen morele keuzes.

Hoe zeg je nee tegen een hond?

Hoe zorg je ervoor dat je niet het gewenste gedrag afstraft? Het woord ‘ nee ‘ geeft geen duidelijke informatie aan de hond wat hij wel moet doen. In plaats van ‘ nee ‘ te gebruiken kun je beter je hond leren wat voor gedrag hij in die situatie moet laten zien.

Hoe weet je of je hond dominant is?

Wat is een dominante hond? – Dominant gedrag wordt vaak bestempeld als gedrag waarbij de hond altijd probeert om de leiding (over) te nemen. Wanneer we van de nieuwe inzichten uitgaan, weten we dat gedrag dat wij als dominerend zagen niet als doel heeft de baas te worden, maar vaak ontstaat uit onzekerheid of een gevoel van onmacht.

Soms heeft de hond gewoonweg niet geleerd hoe hij zichzelf moet gedragen en beheersen in het bijzijn van de mens. Soms weet hij niet hoe hij met de situatie om moet gaan of heeft het gevoel dat hij zich moet verdedigen.

Agressie, of gewoon ongehoorzaam gedrag is dus geen dominantie. Wanneer een hond zeer zelfverzekerd is tegenover andere honden, zoals er ook dominante mensen zijn, spreken we van een dominante hond..

Wat spiegelt mijn hond?

Waarom kiezen voor mij? – Ik pak samen met jou de ontwikkelingen op die je hond mij laat zien. Ik zit snel bij de kern van het probleem, waardoor je hond snel weer in balans raakt. Ik geef jou inzichten in je eigen gemoedstoestand, zodat jij weet wat je kunt doen. Wil jij weten wat wij samen kunnen bereiken? Als hondencoach richt ik mij op jou en je hond. Ik werk vanuit verbinding en samenwerking met je hond. Wanneer je je hond beter gaat begrijpen in zijn behoeften gaat voorzien, zul je al snel zien dat de hulpvragen die je hebt een andere lading en wending krijgen. Bewustwording is dan ook de eerste stap.

We gaan direct in de praktijk aan de slag zodat je voelt en ervaart wat je moet doen als je in zo’n situatie terecht komt. Ik zorg er voor dat jij en je hond weer een evenwichtige relatie krijgen. Ik geef begeleiding op maat, ik kijk naar wat jij en jouw hond nodig hebben.

Begrijpen waarom. Je leert bij mij geen trucjes, maar we gaan direct de diepte in om je hond te helpen. Neem gerust contact met me op 😌..

See also:  Wat Geef Je Een Zieke Hond Te Eten?

Welke honden luisteren het beste?

Hoe leer ik mijn hond hier komen?

Hoe leer je een hond wachten?

Genoeg of wachten? – Er bestaat nog een ander commando, namelijk “genoeg”. Genoeg houdt in dat de hond met een activiteit moet stoppen (spelen, eten,…) en heeft een hele andere waarde dan wachten. De hond mag namelijk niet meer verdergaan met de activiteit.

 1. Je kan het bevel “wacht” gebruiken als de hond wil eten;
 2. Zet het eten klaar, zeg de hond even te wachten en geef daarna een teken waardoor de hond begrijpt dat hij mag eten;
 3. Denk daarbij aan een hoofdknik (wel duidelijk genoeg aangeven dan) of zeg “doe maar”;

Meer en goede informatie kan je o. vinden in het boek ” Je Hond Opvoeden ” van Benny Brandt Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox.

Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven. function validate(e) ). then(function(token) ); } document. getElementById(‘replySubmit’). onclick = validate; Wij gebruiken cookies om uw surfervaring makkelijker te maken.

Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.

Kan je een hond heropvoeden?

Wanneer moeten honden heropgevoed worden? – Meestal wordt er aan heropvoeding gedacht bij herplaatsing van een hond, maar heropvoeden kan ook gebeuren om juist herplaatsing te kunnen voorkomen. Deze situatie is uiteraard wat lastiger, omdat de hond en de eigenaar al een geschiedenis samen hebben.

Hoe luistert een hond naar zijn naam?

Je pup leren kijken als je zijn naam noemt – Er zijn heel veel verschillende manieren om je hond dit te leren. Een van de makkelijke opties is gebruik maken van de nieuwsgierigheid van je hond. Oefen dit thuis als je hond ergens is gaan liggen. Ga in de buurt van hem staan, noem zijn naam en beloon hem als hij naar je kijkt.

Herhaal dit een paar keer en ga dan weer verder met waar je mee bezig was. Als je pup na dit een paar keer gedaan te hebben steeds naar je kijkt als je zijn naam noemt kun je het ook op moeilijke momenten gaan proberen.

Bijvoorbeeld als je hond rond loopt. Bouw dit uit tot hij bijvoorbeeld ook vanuit snuffelen opkijkt als je zijn naam noemt of als je op een grotere afstand staat. Vond je het artikel interessant? Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.