Waarom Moet Een Hond Overgeven?

Waarom Moet Een Hond Overgeven
Braken kan regelmatig voor komen bij de hond. We spreken over braken wanneer een hond zijn eten en/of drinken weer uitspuugt. Braken lijkt erg op regurgiteren. Bij regurgiteren wordt het eten en/of drinken uitgebraakt voordat het de maag heeft bereikt. Meestal treedt dit dus snel na het eten of drinken op.

  1. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen acuut braken en chronisch braken;
  2. Dit omdat de oorzaken vaak verschillend zijn en daardoor ook anders behandeld moeten worden;
  3. Je vraagt je misschien af; “Mijn hond heeft overgegeven, moet ik nu naar de dierenarts? “;

Acuut braken (oftewel kort na het consumeren begonnen) is meestal niet spoedeisend. Als het éénmalig is of beperkt blijft tot een paar keer en je hond is verder nog vrij actief en vrolijk, dan kan je afwachten totdat het vanzelf over gaat. Blijft je hond echter voor een langere tijd continu overgeven en wordt hij ook slomer, dan is het verstandig om naar je dierenarts te gaan.

De meeste honden zijn wel eens misselijk of spugen wel eens. Braken beschermt het lichaam tegen opgenomen irriterende stoffen, voordat deze schade kunnen aanbrengen. Meestal is het braken een symptoom van een ziekte, virus, bacterie, bedorven voedsel of een plotselinge verandering van het dieet.

Mogelijke oorzaken van acuut braken Acuut braken kan regelmatig voor komen omdat veel honden buiten van alles tijdens het uitlaten kunnen eten. De meeste oorzaken van acuut braken zijn onschuldig, vaak is je hond nog steeds alert en vrolijk. Als je hond erg sloom wordt kan dit wijzen op een meer ernstige oorzaak.

  • Een virale infectie

De meest voorkomende virussen die acuut braken veroorzaken zijn het Rotavirus en het Coronavirus. Maar er zijn ook andere virussen mogelijk, waaronder een ernstige variant als Parvo. Echter is de oorzaak meestal een onschuldiger virus welke vanzelf geneest.

  • Iets verkeerds eten

Veel honden willen nog wel eens van alles en nog wat naar binnen werken. Het kan dus iets zijn dat tijdens het wandelen opgegeten is, wat niet goed voor je hond is. Dit kan ook een voorwerp zijn wat niet verteerbaar is en het maagdarmstelsel niet kan passeren of bedorven etenswaren. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van acuut braken bij je hond.

Het braken zou normaal gesproken snel weer over moeten zijn. Welke oorzaken zijn er allemaal mogelijk voor acuut braken bij je hond?  De meest voorkomende oorzaken zijn een virale infectie of iets verkeerds eten.

Natuurlijk zijn er nog vele andere oorzaken mogelijk. Een andere ernstige oorzaak kan een maagkanteling zijn. Hierbij treedt er zogenaamd loos braken op. In geval van een maagkanteling, kun je het beste zo snel mogelijk naar je dierenarts gaan, doordat dit je geliefde viervoeter fataal kan worden.

Is het erg als een hond overgeeft?

Is braken ernstig? – Een hond mag af en toe (1 keer per week) braken zonder dat het verontrustend is. Wanneer er een duidelijke oorzaak is, zoals wagenziekte, is dat niet erg. Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden.

Bij meerdere keren per week braken is het verstandig om met de hond naar de dierenarts te gaan. Dat hangt van andere symptomen af die ermee gepaard gaan. Daarom is het belangrijk om je hond goed te observeren.

Voorbeelden van vragen die de dierenarts aan de eigenaar kan stellen zijn onder andere: 1. Heeft hij koorts? 2. Hoe ziet de ontlasting eruit? 3. Moet hij moeite doen om te braken of komt het eten er juist heel gemakkelijk uit? 4. Is de hond meer gaan drinken?  5.

Zit er bloed bij het braaksel?  6. Zijn er gedragsveranderingen?  7. Is hij vermagerd?  8. Wanneer zijn de klachten begonnen?  Het is dus belangrijk om, als je hond overgeeft, erbij stil te staan of er nog andere symptomen zijn.

De ernst van de situatie is afhankelijk van de oorzaak.

Wat moet je doen als je hond overgeeft?

Welke oorzaken zijn er allemaal mogelijk voor acuut braken bij de hond? – Veruit de meest voorkomende oorzaken zijn een  virale infectie of iets verkeerds eten.

  • Een virale infectie De meest voorkomende virussen die acuut braken geven zijn het rotavirus en het coronavirus. Echter, er zijn ook andere virussen mogelijk. Een ernstige virale ziekte betreft Parvo bij de hond. Meestal echter betreft het een onschuldiger virus welke vanzelf geneest.
  • Iets verkeerds eten Veel honden willen nog wel eens van alles en nog wat naar binnen werken. Het kan dus iets zijn dat op straat gegeten is, iets dat niet meer goed was (te lang in de koelkast stond) of iets wat uw hond normaliter niet eet, zoals bij een feestje (iets van de barbecue of een stuk worst/kaas etc.

Andere mogelijke oorzaken van acuut braken bij de hond zijn:

  • Een  vreemd voorwerp  (corpus alienum). Dit is een voorwerp wat niet verteerbaar is en het maag-darmstelsel niet kan passeren.
  • In  invaginatie. Hierbij stulpt een stuk darm in een ander stuk darm waardoor deze geheel of gedeeltelijk afgesloten wordt.

Veruit de meest voorkomende oorzaken zijn een virale infectie of iets verkeerds eten. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van acuut braken bij de hond. Natuurlijk zijn er nog vele andere oorzaken mogelijk. Deze zijn echter zeldzaam en zullen niet allemaal in detail besproken worden. De behandeling van acuut braken:

  • De onderliggende oorzaak behandelen indien mogelijk.
  • Kleinere porties eten geven, lichtverteerbare voeding geven (PURINA® PRO PLAN® CANINE EN Gastrointestinal).
  • Kleinere porties drinken, lauwwarm water geven.
  • Medicatie tegen braken toedienen.
  • Maagzuurremmers geven.
  • Bij uitdroging: Intraveneus vloeistof geven.

Hoe lang mag een hond braken?

Symptoombestrijding bij braken – Een acute maag- en/of darmontsteking duurt in de regel hooguit een week. Uw hond geneest vanzelf. Met medicijnen kunnen we deze periode voor u en uw hond wel minder erg maken. Ook moeten we ervoor zorgen dat uw hond niet uitdroogt want dat kan leiden tot blijvende schade.

– Medicijnen tegen overgeven en misselijkheid Medicijnen als Emeprid® (primperid) of Cerenia® kunnen de misselijkheid bestrijden en het braken tegengaan. Cerenia® kan ook pijnstillend werken. Dit soort middelen moet alleen worden gebruikt als zeker is dat direct ingrijpen niet nodig is (uw hond heeft bijvoorbeeld geen rare dingen gegeten die schade kunnen veroorzaken).

– Eten en drinken bij overgeven  Voor het herstel van maag en darmen is het belangrijk dat uw hond zo snel mogelijk weer eten binnenhoudt. Als het eten wordt uitgebraakt, heeft het echter geen nut dit te blijven geven. Als de hond water wel binnen houdt maar eten niet, is het aan te raden te starten met een uitgebalanceerde zoutoplossing (ORS) (zoals Oralade®).

  1. Als uw hond dreigt uit te drogen (hij heeft plakkerige slijmvliezen, of de huidplooien verstrijken niet) kan het nodig zijn om vocht per infuus te geven;
  2. Ook als blijkt dat de patiënt veel zouten verliest, kan een infuus nodig zijn;
See also:  Hoe Lang Mogen De Nagels Van Een Hond Zijn?

Als uw hond of kat niet meer braakt, went u hem geleidelijk (in twee dagen) terug naar zijn normale voedingspatroon. – Rust Houd er rekening mee dat uw dier ziek is, zolang er verschijnselen zijn; geef uw dier daarom voldoende rust. Dat komt het herstel ten goede.

Wat geef je een hond te eten na overgeven?

Wat moet ik doen als mijn hond overgeeft? – Bij ernstig, onverbiddelijk overgeven:

  • Haal al het voer weg dat beschikbaar is voor jouw hond.
  • Controleer of je hond in shock is. Als je hond in shock is is hij aan het overgeven, heeft hij een bleke huid en bleek tandvlees en kan hij buiten bewustzijn zijn geraakt. Dit vereist directe medische aandacht.
  • Controleer of je hond uitgedroogd is. Symptomen van uitdroging zijn o. dat de huid blijft staan als je hierin knijpt, een verlies van eetlust en gewicht en last van diarree. Bij uitdroging moet je ook meteen met je hond naar de dierenarts.

Bij af en toe overgeven (en wanneer de hond niet in shock of uitgedroogd is):

  • Geef je hond 12 uur lang geen eten.
  • Geef je hond in plaats daarvan ijsklontjes om aan te likken of twee tot drie eetlepels water elk half uur, hiermee houd je de bek van je hond vochtig.
  • Geef je hond na 12 uur vers, schoon water.
  • Geef je hond na 12 tot 24 uur weer vast voedsel. Maar geef je hond niet teveel eten. Twee of drie theelepels is genoeg om te testen of je hond zijn voer weer binnen kan houden.
  • Als je hond niet meer overgeeft, blijf je hond dan elke twee uur kleine beetjes voeren.
  • Als het overgeven wegblijft, kun je de volgende dag weer overgaan op zijn normale voer.

Hoe zie je dat een hond misselijk is?

Hond misselijk symptomen Wanneer een hond misselijk is, komen diverse symptomen veel voor. Dit zijn onder andere veelvuldig smakken, gras eten, likken aan wat dan ook maar, kwijlen en overmatig slikken. Bovendien kan de eetlust achteruit gaan en hoort u misschien geluiden uit de maag en/of de keel (boeren).

Hoe kun je zien of je hond ziek is?

Wat als een hond geel overgeeft?

Hond overgeven geel van kleur – Gele kleur / gele vloeistof = Hond braakt gal. Simpel gezegd, wanneer uw hond gele gal braakt, betekent dit dat ze gal worden uitgestoten. Gal is een natuurlijke spijsverteringsvloeistof die door de lever wordt geproduceerd.

  1. Gal gaat door de galblaas en komt de dunne darm binnen tijdens de spijsvertering;
  2. Tegelijkertijd helpt gal bij de afbraak van voedsel en stuurt het voedingsstoffen naar het hele lichaam die goed kunnen worden gebruikt;

Braken van gele gal kan vaak als schuim naar buiten komen, of het kan dikker en geler zijn. Wanneer de gele gal het braaksel van uw hond is, zijn er een paar redenen of oorzaken voor. We zullen dit in het volgende deel van het artikel bespreken. Ook kan gele braak met maagzuur erg stinken.

Hoe herken je een Maagkanteling bij een hond?

Maagtorsie, ook maagverdraaiing of maagkanteling genoemd, is een gevaarlijke aandoening bij honden die erg pijnlijk is en dodelijk kan zijn als er niet snel wordt ingegrepen. De officiële term is maagdilatatie-volvulus (MDV). Er zijn verschillende zaken die de kans op een maagtorsie beïnvloeden. Door met een aantal dingen rekening te houden kunt u de kans op een maagtorsie bij uw hond verkleinen. De maag ligt tussen de slokdarm en de dunne darm in.

Bij een maagtorsie draait de maag om zijn as. Hierdoor worden de ingang en de uitgang van de maag afgesloten. Ook de bloedvaten worden afgekneld. Daardoor worden de bloeddruk en hartwerking verlaagd en krijgt het lichaam te weinig zuurstof.

Doordat de maag afgesloten is, kunnen de gassen die ontstaan door gisting niet ontsnappen en wordt de maag steeds boller. Door die uitzetting kan het middenrif niet meer goed bewegen waardoor de ademhaling beperkt wordt. Hierdoor komt nog minder zuurstof in de weefsels.

  • De maagwand begint af te sterven, bacteriën in de darmen gaan giftige stoffen afscheiden, de nieren en lever worden aangetast en uiteindelijk overlijdt het dier;
  • Het is niet precies bekend waardoor een maagtorsie optreedt;

Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of er lucht in de maag terecht komt door inslikken en de maag daarna draait, of dat de maag eerst draait en de gassen vooral door gisting ontstaan. Wel zijn er allerlei factoren vastgesteld die een rol kunnen spelen en die de kans op een maagtorsie vergroten. Kenmerken van de hond die meespelen bij het risico op maagtorsie zijn:

  • grote rassen, honden met een diepe borstkas of honden die voor hun ras erg groot zijn, lopen meer risico
  • reuen lopen meer risico dan teven
  • maagtorsie komt het meeste voor op middelbare leeftijd
  • honden die snel nerveus zijn, lopen meer risico
  • honden met ondergewicht krijgen eerder een maagtorsie
See also:  Ontwormingskuur Hond Hoe Vaak?

Medische zaken die het risico op maagtorsie verhogen zijn

  • andere maagdarmproblemen
  • een verwijdering van de milt
  • een verlengd hepatogastrisch ligament (een onderdeel van het buikvlies dat lever en maag verbindt; hepato = lever, gastro = maag)

Ook voeding speelt een rol, er is meer risico bij:

  • het eten vanaf een verhoging
  • het eten van een grote maaltijd
  • 1 keer per dag eten
  • snel eten
  • te veel eten
  • veel drinken
  • onrust of activiteit voor en na het eten
  • 1 type voer eten
  • kleine brokjes eten
  • hoge hoeveelheden plantaardige vetten in het voer

De voedselvorm (brokken, blikvoer of vers vlees) blijkt geen invloed te hebben op het ontstaan van een maagtorsie. Het heeft ook geen invloed op de zuurgraad van de maag of de concentratie gastrine (een hormoon dat maagzuurproductie stimuleert), zaken waarvan wel gezegd wordt dat ze een maagtorsie bevorderen. Verandering van voer speelt waarschijnlijk geen rol, behalve als de hond daardoor heel veel of heel snel gaat eten.

Men heeft getest of maagtorsie opgewekt kon worden door van voer te veranderen, maar dit lukte niet. Het is van belang dat u een maagtorsie bij uw hond snel herkent. Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag en bleke slijmvliezen.

Een maagtorsie is altijd een spoedgeval! Neem dus onmiddellijk contact op met de dierenarts. Meestal zal de arts eerst proberen het gas uit de maag te laten ontsnappen door een slang in te brengen via de bek van de hond. Ook overige maaginhoud kan dan worden verwijderd.

ls de maag al helemaal gedraaid is, lukt dit vaak niet meer, omdat de maagingang dan is afgesloten. In zo’n geval kan de dierenarts door de buikwand een holle naald in de maag brengen om op die manier het gas weg te laten stromen, en daarna proberen of de slang nu wel via de bek ingevoerd kan worden.

Als ook dit niet lukt dan moet de hond geopereerd worden. Daarbij wordt de maag dan zoveel teruggedraaid dat er via de bek alsnog een slang in de maag kan worden gebracht om gassen af te voeren en de maag te laten slinken. ls de maag zo is opgezwollen dat er geen ruimte meer is om hem te draaien, zal de maag opengesneden moeten worden.

Bij een hond die eenmaal een maagtorsie heeft gehad, is het risico op terugkeer groot, zelfs tot 80%. Dat komt onder andere doordat het hepatogastrisch ligament, dat de maag op zijn plek helpt houden, uitgerekt is.

Om terugkeer zoveel mogelijk te voorkomen kan de dierenarts de maag aan de buikwand vastzetten. Dit heet gastropexie. De kans op een nieuwe maagtorsie wordt daardoor sterk verminderd, het risico op terugkeer is na een gastropexie nog ongeveer 10%. Bij honden die vanwege hun bouw een verhoogde kans op een maagtorsie hebben, kan de maag uit voorzorg door middel van een gastropexie worden vastgezet aan de buikwand. Een goede voedingsstrategie ter voorkoming van een maagtorsie bestaat uit de volgende maatregelen:

  • Voer uw hond in een rustige omgeving.
  • Voer meerdere keren per dag: tenminste twee keer voor honden zonder verhoogd risico, bij honden die meer kans op een maagtorsie hebben kan het voer over meerdere kleine maaltijden per dag verdeeld worden.
  • Voer grote brokken en zet de voerbak op de grond, niet op een verhoging.
  • Het kan helpen om vleesvoer / blikvoer en brokken te mengen.
  • Voorkom activiteit 1 uur voor en 2 uur na het eten. Laat dus niet de hond uit na het eten, en geef hem ook niet zijn volle bak als hij net thuis is van een drukke wandeling.
  • Als u van voer wilt wisselen, kunt u het oude en het nieuwe voer mengen.

Wat mag je niet aan een hond geven?

Waarom kotst een hond altijd op het kleed?

elke keer als mijn hond moet spugen, ruimte zat op de hele beneden verdieping maar nee op dat iniminie kleine stukje waar een kleedje ligt moet elke keer gespuugd worden als ze het er nou naast doen is het makkelijker schoon te maken.

Is yoghurt slecht voor een hond?

Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.

Wat als een hond geel overgeeft?

Hond overgeven geel van kleur – Gele kleur / gele vloeistof = Hond braakt gal. Simpel gezegd, wanneer uw hond gele gal braakt, betekent dit dat ze gal worden uitgestoten. Gal is een natuurlijke spijsverteringsvloeistof die door de lever wordt geproduceerd.

  1. Gal gaat door de galblaas en komt de dunne darm binnen tijdens de spijsvertering;
  2. Tegelijkertijd helpt gal bij de afbraak van voedsel en stuurt het voedingsstoffen naar het hele lichaam die goed kunnen worden gebruikt;

Braken van gele gal kan vaak als schuim naar buiten komen, of het kan dikker en geler zijn. Wanneer de gele gal het braaksel van uw hond is, zijn er een paar redenen of oorzaken voor. We zullen dit in het volgende deel van het artikel bespreken. Ook kan gele braak met maagzuur erg stinken.

Hoe herken je een Maagkanteling bij een hond?

Maagtorsie, ook maagverdraaiing of maagkanteling genoemd, is een gevaarlijke aandoening bij honden die erg pijnlijk is en dodelijk kan zijn als er niet snel wordt ingegrepen. De officiële term is maagdilatatie-volvulus (MDV). Er zijn verschillende zaken die de kans op een maagtorsie beïnvloeden. Door met een aantal dingen rekening te houden kunt u de kans op een maagtorsie bij uw hond verkleinen. De maag ligt tussen de slokdarm en de dunne darm in.

Bij een maagtorsie draait de maag om zijn as. Hierdoor worden de ingang en de uitgang van de maag afgesloten. Ook de bloedvaten worden afgekneld. Daardoor worden de bloeddruk en hartwerking verlaagd en krijgt het lichaam te weinig zuurstof.

Doordat de maag afgesloten is, kunnen de gassen die ontstaan door gisting niet ontsnappen en wordt de maag steeds boller. Door die uitzetting kan het middenrif niet meer goed bewegen waardoor de ademhaling beperkt wordt. Hierdoor komt nog minder zuurstof in de weefsels.

  1. De maagwand begint af te sterven, bacteriën in de darmen gaan giftige stoffen afscheiden, de nieren en lever worden aangetast en uiteindelijk overlijdt het dier;
  2. Het is niet precies bekend waardoor een maagtorsie optreedt;
See also:  Welke Hond Als Eerste Blindengeleidehond?

Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of er lucht in de maag terecht komt door inslikken en de maag daarna draait, of dat de maag eerst draait en de gassen vooral door gisting ontstaan. Wel zijn er allerlei factoren vastgesteld die een rol kunnen spelen en die de kans op een maagtorsie vergroten. Kenmerken van de hond die meespelen bij het risico op maagtorsie zijn:

  • grote rassen, honden met een diepe borstkas of honden die voor hun ras erg groot zijn, lopen meer risico
  • reuen lopen meer risico dan teven
  • maagtorsie komt het meeste voor op middelbare leeftijd
  • honden die snel nerveus zijn, lopen meer risico
  • honden met ondergewicht krijgen eerder een maagtorsie

Medische zaken die het risico op maagtorsie verhogen zijn

  • andere maagdarmproblemen
  • een verwijdering van de milt
  • een verlengd hepatogastrisch ligament (een onderdeel van het buikvlies dat lever en maag verbindt; hepato = lever, gastro = maag)

Ook voeding speelt een rol, er is meer risico bij:

  • het eten vanaf een verhoging
  • het eten van een grote maaltijd
  • 1 keer per dag eten
  • snel eten
  • te veel eten
  • veel drinken
  • onrust of activiteit voor en na het eten
  • 1 type voer eten
  • kleine brokjes eten
  • hoge hoeveelheden plantaardige vetten in het voer

De voedselvorm (brokken, blikvoer of vers vlees) blijkt geen invloed te hebben op het ontstaan van een maagtorsie. Het heeft ook geen invloed op de zuurgraad van de maag of de concentratie gastrine (een hormoon dat maagzuurproductie stimuleert), zaken waarvan wel gezegd wordt dat ze een maagtorsie bevorderen. Verandering van voer speelt waarschijnlijk geen rol, behalve als de hond daardoor heel veel of heel snel gaat eten.

Men heeft getest of maagtorsie opgewekt kon worden door van voer te veranderen, maar dit lukte niet. Het is van belang dat u een maagtorsie bij uw hond snel herkent. Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag en bleke slijmvliezen.

Een maagtorsie is altijd een spoedgeval! Neem dus onmiddellijk contact op met de dierenarts. Meestal zal de arts eerst proberen het gas uit de maag te laten ontsnappen door een slang in te brengen via de bek van de hond. Ook overige maaginhoud kan dan worden verwijderd.

ls de maag al helemaal gedraaid is, lukt dit vaak niet meer, omdat de maagingang dan is afgesloten. In zo’n geval kan de dierenarts door de buikwand een holle naald in de maag brengen om op die manier het gas weg te laten stromen, en daarna proberen of de slang nu wel via de bek ingevoerd kan worden.

Als ook dit niet lukt dan moet de hond geopereerd worden. Daarbij wordt de maag dan zoveel teruggedraaid dat er via de bek alsnog een slang in de maag kan worden gebracht om gassen af te voeren en de maag te laten slinken. ls de maag zo is opgezwollen dat er geen ruimte meer is om hem te draaien, zal de maag opengesneden moeten worden.

  1. Bij een hond die eenmaal een maagtorsie heeft gehad, is het risico op terugkeer groot, zelfs tot 80%;
  2. Dat komt onder andere doordat het hepatogastrisch ligament, dat de maag op zijn plek helpt houden, uitgerekt is;

Om terugkeer zoveel mogelijk te voorkomen kan de dierenarts de maag aan de buikwand vastzetten. Dit heet gastropexie. De kans op een nieuwe maagtorsie wordt daardoor sterk verminderd, het risico op terugkeer is na een gastropexie nog ongeveer 10%. Bij honden die vanwege hun bouw een verhoogde kans op een maagtorsie hebben, kan de maag uit voorzorg door middel van een gastropexie worden vastgezet aan de buikwand. Een goede voedingsstrategie ter voorkoming van een maagtorsie bestaat uit de volgende maatregelen:

  • Voer uw hond in een rustige omgeving.
  • Voer meerdere keren per dag: tenminste twee keer voor honden zonder verhoogd risico, bij honden die meer kans op een maagtorsie hebben kan het voer over meerdere kleine maaltijden per dag verdeeld worden.
  • Voer grote brokken en zet de voerbak op de grond, niet op een verhoging.
  • Het kan helpen om vleesvoer / blikvoer en brokken te mengen.
  • Voorkom activiteit 1 uur voor en 2 uur na het eten. Laat dus niet de hond uit na het eten, en geef hem ook niet zijn volle bak als hij net thuis is van een drukke wandeling.
  • Als u van voer wilt wisselen, kunt u het oude en het nieuwe voer mengen.