Waarom Niest Een Hond?

Waarom Niest Een Hond
Is uw hond gezond het hoge gras in gelopen en er heftig niezend weer uitgekomen, dan is het waarschijnlijk dat hij een grasaar in zijn neus heeft gekregen. In de meeste gevallen is de hulp van een dierenarts nodig om het vreemde voorwerp uit de neus te halen. Proost! Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen. In de meeste gevallen zal een rhinoscopie worden geadviseerd. Een snotneus kan ook andere oorzaken hebben:.

Wat betekend het als honden niezen?

Het niezen bij honden – Net als wij mensen niest ook een hond wel eens, de ene hond wat vaker dan de ander overigens. Honden niezen wanneer ze verkouden zijn, maar ook wanneer er sprake van opwinding of blijdschap is. Het niezen van de hond lijkt bij de één wat meer op proesten en de ander krijgt een niesbui die wat meer op verslikken lijkt.

Dit wordt ook wel reverse sneezing genoemd. Dit stopt vaak weer zodra je hond even echt moet slikken. Als jouw hond veel niest kun je je veel zorgen over de gezondheid van je hond maken omdat er misschien wel meer aan de hand is.

In dit blog lees je wat er gebeurt bij het niezen van de hond en wat de mogelijke oorzaak van het niezen van jouw hond zou kunnen zijn..

Hoe weet je of je hond verkouden is?

Een verkoudheid bij je hond vaststellen en behandelen – Net als wij kunnen honden een kou vatten en een hoest oplopen. En dat kan van een paar dagen tot een paar weken duren. Zo stel je vast of je hond een verkoudheid heeft:

 • Een hondenhoest, ook wel kennelhoest genoemd, klinkt meestal hoog en klinkt alsof er iets vastzit in de keel van je hond
 • Na een hoestbui kan je hond wat vloeistof opgeven
 • In milde gevallen is het voornaamste symptoom een luide hoest
 • In wat ernstigere gevallen kan je hond koorts hebben, lusteloos zijn en weinig trek hebben Verkoudheden en hoest gaan meestal vanzelf weer weg, maar je kunt ze sneller verhelpen door:
 • Korter met je hond naar buiten te gaan en hem lekker te laten rusten
 • Zorgen dat hij genoeg fris water te drinken heeft
 • Je hond weghouden van stoffige ruimtes en tabaksrook

Hoest is erg besmettelijk, dus als je hond ziek wordt, houd hem dan minstens een week weg bij andere honden. Als je van plan bent hem in een kennel onder te brengen, zal je vaak worden gevraagd aan te tonen dat je hond is gevaccineerd tegen de kennelhoest. Is je hond verkouden en blijven de symptomen aanhouden, ga dan met je hond naar de dierenarts..

Waarom niest een hond tijdens spelen?

Volgens deskundigen in hondengedrag is dit type niesgedrag een manier van communiceren waarmee de hond aan zijn speelmaatje duidelijk wil maken dat hij het leuk vindt om zo ruw te spelen, of om een stressvolle situatie te verlichten.

Kan een hond niesziekte hebben?

Waarom Niest Een Hond Honden en katten kunnen ook last hebben van hun luchtwegen. De bekendste luchtwegaandoening bij de hond is kennelhoest en bij de kat niesziekte. Er kunnen echter ook andere luchtwegaandoeningen spelen, zoals chronische bronchitis of longontsteking, maar ook parasitaire infecties, zoals longworm. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van alle aandoeningen.

Hoe zie je dat een hond stress heeft?

Wat zijn de tekenen van stress bij honden? Honden horen af en toe te blaffen, maar overmatig blaffen kan een reden hebben, denk aan eenzaamheid, angst of als ze zich bedreigd voelen. Dit is vaker het geval in bijvoorbeeld kennels, maar het kan ook thuis voorkomen.

Waarom kijkt een hond je niet aan?

Graag kijken wij als eigenaar de hond in de ogen. Maar wat kunnen die ogen ons vertellen? Ogen zijn een ontzettend belangrijk onderdeel in communicatie. In deze blog zal ik alles vertellen wat de ogen van je hond je kunnen vertellen. Als een hond ontspannen is zal je zien dat zijn hele gezichtsuitdrukking ontspannen is.

 • Dit betekent dat de huid rondom de ogen ontspannen is en daardoor de ogen wat amandelvormig staan;
 • Soms worden de ogen zelfs wat dichtgeknepen;
 • Soms kan een hond die ontspannen is ook een knipoog geven;
 • Dit is een vriendelijk gebaar;

We noemen deze ontspannen ogen “zachte ogen” Je ziet bij deze hond dat zijn hele uitdrukking zacht, vriendelijk en ontspannen is. De oren staan vaak wat naar de zijkant of naar voren en de staart hangt er ontspannen bij. Wordt de hond wat alerter door bijvoorbeeld een piepgeluidje, zie je dat de ogen groter en ronder worden.

 • Ook kan door de opwinding de pupil verwijden;
 • Ook al zijn de ogen bij de alerte hond rond en vergroot, ze stralen nog steeds vriendelijkheid uit;
 • Is de hond minder op zijn gemak of zelfs angstig, zal de spanning in het gezicht toenemen;
See also:  Wat Te Doen Als Hond Ontlasting Eet?

Door de spanning verandert ook de stand van de ogen. Doordat de oren naar achteren worden getrokken en de spanning in het gezicht toeneemt worden de ogen groter en wordt het oogwit van de hond zichtbaar. We noemen dit whale eye. Een hond waarbij je het oogwit ziet is ofwel angstig of onzeker, of hij probeert iets van jou bord af te kijken.

 1. Je hebt namelijk vast wel eens gezien dat als je hond bedelt je ook vaak een stukje oogwit ziet;
 2. Vandaar dat het belangrijk is om naar het hele plaatje van de lichaamstaal te kijken;
 3. Een hond die zich onzeker voelt kan ook met de wenkbrauwen fronsen;

Je ziet dan aan zijn gezichtsuitdrukking dat hij zich zorgen maakt. Ontspannen, amandelvormig Onzeker, angst, oogwit, frons Waarom Niest Een Hond Onzeker, Frons, Oogwit, kromme rug, staart laag, pootje omhoog Fixeren Zoals ik al eerder schreef vinden mensen het vaak fijn om de hond in zijn ogen te kijken. Sommige mensen kijken de hond in zijn ogen als hij iets fout heeft gedaan. Soms wordt de hond dan bij zijn kin gepakt net als bij een kind en wordt in zijn ogen aangekeken en toegesproken. Deze honden proberen vaak het oogcontact te vermijden. Waarom? Omdat het lang en doordringend aankijken in hondentaal een heel intimiderend en dreigend signaal is.

Honden die op het punt staan om te gaan vechten beginnen hier vaak mee. We noemen dit fixeren. De ogen staan hierbij hard in tegenstelling tot de zachte ogen van een ontspannen hond. Dat wil zeggen dat ze wijd open staan, rond zijn van vorm en de blik wordt niet afgewend.

Fixeren is een intimiderend gebaar en wordt door de meeste honden beantwoord met wegkijken of zelfs weglopen. Niemand zit namelijk te wachten op een potje knokken! Met het op deze manier aankijken en toespreken van je hond bereik je dus niet wat je wilt.

De hond zal namelijk niet begrijpen wat je hiermee bedoelt. Het enige wat de hond hiervan begrijpt is dat deze situatie heel erg naar en eng is. Hij zal daarom ook van slag zijn, zijn staart tussen de benen hebben, wegkruipen en zielig doen.

Vandaar dat mensen op dit moment vertalen dat de hond de straf begrepen heeft en zich schuldig voelt. Naast dat je het probleem niet oplost of misschien wel erger maakt, kun Je kunt er voor zorgen dat je hond bang voor jou of voor bepaalde situaties wordt als je hem op deze manier aanpakt.

 • Soms fixeert een hond op een andere hond;
 • Als je dit ziet probeer de hond dan even af te leiden, loop een andere kant op en doe even een afleidend spel tot de andere hond weg is;
 • Zo maak je de situatie voor de andere hond een stuk prettiger en veiliger;

Wegkijken Het eerste signaal wat een hond vaak geeft als hij ergens geen zin in heeft is wegkijken. Hij draait zijn hoofd weg om je te vertellen dat hij het niet fijn vind wat je doet. Dat kan hij doen tijdens het knuffelen, een foto maken of iets anders waar de hond geen zin in heeft.

Ook kan hij ermee zeggen dat hij geen slechte intenties heeft. Als een hond bijvoorbeeld gefixeerd wordt door een andere hond en hij kijkt weg, dan wil hij daarmee eigenlijk zeggen: het is al goed, ik ga wel weg, of ik bedoel er niks kwaads mee.

Honden hebben een hele hoop geduld met mensen en laten een hele hoop signalen zien voordat ze eens een keer uitvallen. Wegkijken is daar een van de eerste signalen van. Als je hond bij je wegkijkt op het moment dat je iets wilt doen, bijvoorbeeld een hond knuffelen, zoenen of aankleden, is het wel zo aardig om daar dan naar te luisteren. Sommige mensen zouden dit misschien een prachtige foto vinden, maar ik zie een hond die Probeert weg te kijken, oogwit, gespannen voorhoofd, oren naar achteren en een slipketting (daar heb ik het in een ander blog nog over) Als je deze blog leerzaam vond en meer wilt weten over wat ik te vertellen heb, kun je je abonneren en een email ontvangen zodra ik een nieuwe blog post. Ook wordt het heel erg gewaardeerd als de link op mijn facebookpagina naar deze blog wordt gedeeld op social media. Bedankt voor het lezen en tot volgende week als we het hebben over de mond en de algemene houding..

See also:  Hoe Vaak Moet Hond Ontwormd Worden?

Wat moet je doen als je hond verkouden is?

Wat je hond nodig heeft als hij verkouden is: Warmte en rust – vermijd stress. De hond moet goed slapen. Maak alleen korte wandelingen, zodat de hond zijn behoefte kan doen. Creëer een warm plekje voor hem, bijvoorbeeld door een warmtelamp op zijn hondenbed te plaatsen (houd rekening met de minimale afstand).

Kan een hond verkouden worden door een mens?

Net als tussen katten en honden, kunnen verkoudheid en griep niet tussen mensen en honden worden overgedragen. Dus ook al ben jij zelf snipverkouden, je hoeft je geen zorgen te maken dat je jouw hond hiermee besmet.

Kan een hond loopneus hebben?

Jouw hond kan, net als jij, een loopneus krijgen. Echter kennen honden geen onschuldige neusverkoudheid. Wanneer jouw hond last heeft van overmatige neusuitvloeiing, maar verder nog actief is en een normale eetlust heeft, kun je even afwachten hoe het gaat.

Houdt jouw hond dan wel goed in de gaten en neem regelmatig zijn lichaamstemperatuur op. Mocht jouw hond last krijgen van koorts of sloom worden, neem dan contact op met de dierenarts. Ook wanneer de neusuitvloeiing etterig is of als er bloed bij zit is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.

Normale neusuitvloeiing van een hond is helder en kleurloos. Wanneer een hond af en toe last heeft van neusuitvloeiing, bijvoorbeeld wanneer het dier enthousiast is, is er niets om je zorgen over te maken. Wanneer de neusuitvloeiing erg waterig of juist dikker (of zelfs slijmerig) is dan normaal, is het belangrijk om jouw hond goed in de gaten te houden.

Hoe laat je een hond snuiten?

Voorwerp in de neus – Het komt vaker voor dat iets kleins vast komt te zitten in de neus van de hond, wat kan leiden tot een overvloedige afscheiding. De hond begint vaak fanatiek met de kop schudden en over de neus wrijven. Misschien zie je iets zitten als je kijkt in de neus van je hond.

Het beste gaat dat door een spiegeltje onder de neus van je hond te houden. Als het spiegeltje onder beide neusgaten ongelijk beslaat, is de kans groot dat er inderdaad iets in de neus zit dat er niet thuishoort.

Als je het voorwerp kunt zien zitten, lukt het misschien ook wel om het voorzichtig met je vingers of een stomp pincet uit de neus te halen. Meestal heb je er wat hulp bij nodig en dat iemand de kop van de hond vasthoudt, want het is niet erg waarschijnlijk dat je hond daarbij rustig blijft zitten.

Hoe moet je nagels knippen van een hond?

Hoe voorkom ik dat mijn hond op de bank gaat?

Mijn hond is veel te snel en ik ben altijd te laat! – De tekenen welke de hond geeft om te gaan springen kunnen zo minimaal zijn dat je het amper merkt. In dit geval ben je dan ook snel te laat met ingrijpen. Je kunt het voorkomen door de toegang tot de bank te beperken wanneer je geen tijd of aandacht hebt.

Dit kun je doen door spullen op de bank te leggen, de kussens naar voren te klappen of zelfs een hekje voor het bankstel te plaatsen. Op deze manier is er simpelweg geen plek voor de hond en zal hij de kans ook niet zo snel zien om op de bank te springen.

Is het onmogelijk jouw pup weg te houden van het bankstel denk er dan over na om eventueel een puppyren aan te kopen voor momenten dat je geen tijd of aandacht hebt of zelfs even van huis moet.

Waarom drinkt een hond veel?

Bij een heel aantal serieuze aandoeningen kan je hond veel gaan drinken en veel gaan plassen. Nu is lastig te bepalen wat ‘veel’ drinken precies is, daarom houden we vaak de stelregel aan dat je hond opvallend meer is gaan drinken dan voorheen. Of opvallend grotere plassen doet dan normaal.

 • Je moet de waterbak bijvoorbeeld veel vaker bijvullen, je hond wil tijdens het uitlaten uit iedere plas drinken en soms proberen ze zelfs uit het toilet te drinken;
 • Wat kan hier de oorzaak van zijn en hoe los je het op? Wat kan de oorzaak zijn? Veel drinken en veel plassen kan veroorzaakt worden door een tal van (ernstige) aandoeningen;

Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen. Hoewel het maar zelden voorkomt blijkt soms na uitgebreid onderzoek dat er geen medische oorzaak is voor het overmatig drinken en plassen.

De oorzaak is dan gedragsmatig. Wanneer naar de dierenarts? Als het jou als baasje opvalt dat je hond opeens (veel) meer drinkt en plast dan voorheen is het belangrijk om je hond door een dierenarts te laten onderzoeken.

Overmatig drinken en plassen heeft bijna altijd een serieuze onderliggende oorzaak. Als deze oorzaak onbehandeld blijft kan je hond steeds zieker worden, de behandeling wordt dan steeds moeilijker en de prognose steeds slechter. Bij een groot deel van de oorzaken van veel drinken en veel plassen kun je meer symptomen opmerken bij je hond.

See also:  Waarom Huilt Mijn Hond?

Denk hierbij aan : – Afvallen (ook bij oudere honden: mager worden hoort niet bij ouderdom!) – Een opgezette buik – Minder eetlust dan normaal – Juist een bijzonder toegenomen eetlust – Slomer dan normaal of andere gedragsveranderingen Eén of meerdere van deze symptomen in combinatie met veel drinken en plassen is een serieuze aanwijzing dat je hond iets onder de leden heeft.

Wat kan er aan gedaan worden? De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het vele drinken en plassen. De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je hond, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken. Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen.

 • Dit kan onder andere een bloedonderzoek of een buikecho zijn;
 • Als de dierenarts onderzocht heeft wat de oorzaak is van het vele drinken en plassen zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is;

Beperk je hond in ieder geval nooit zonder verder onderzoek in het drinken van water! Bij de meeste aandoeningen heeft je hond dit vocht ook echt nodig en zal het wegnemen van de waterbak leiden tot uitdroging en alle gevolgen van dien..

Is niesziekte besmettelijk voor mensen?

Niesziekte bij de kat is een infectie die heel wisselend kan verlopen en in 90% van de gevallen veroorzaakt wordt door twee virussen,  het   feline Herpesvirus of  het Calicivirus. Deze virussen zijn niet overdraagbaar op mensen of andere dieren. Soms zijn er ook bacteriën aanwezig, vooral Chlamydia speelt een rol.

Heeft mijn hond verlatingsangst?

Hond met verlatingsangst herkennen Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.

Hoe laat je een hond snuiten?

Voorwerp in de neus – Het komt vaker voor dat iets kleins vast komt te zitten in de neus van de hond, wat kan leiden tot een overvloedige afscheiding. De hond begint vaak fanatiek met de kop schudden en over de neus wrijven. Misschien zie je iets zitten als je kijkt in de neus van je hond.

 • Het beste gaat dat door een spiegeltje onder de neus van je hond te houden;
 • Als het spiegeltje onder beide neusgaten ongelijk beslaat, is de kans groot dat er inderdaad iets in de neus zit dat er niet thuishoort;

Als je het voorwerp kunt zien zitten, lukt het misschien ook wel om het voorzichtig met je vingers of een stomp pincet uit de neus te halen. Meestal heb je er wat hulp bij nodig en dat iemand de kop van de hond vasthoudt, want het is niet erg waarschijnlijk dat je hond daarbij rustig blijft zitten.

Wat zijn de symptomen van kennelhoest?

Hoe weet ik of mijn hond kennelhoest heeft? – Honden met kennelhoest hebben last van een acute, harde en droge hoest. Soms wordt er dik, wit slijm opgegeven en worden de klachten verward met braken. De eigenaar denkt zeer geregeld dat er iets in de keel vast zit, zoals een botje of takje.

Over het algemeen zijn de honden verder niet ziek en zijn ze levendig, actief en hebben een goede eetlust. De hoestklachten kunnen toenemen bij opwinding of bij druk op de keel (bijvoorbeeld tijdens het uitlaten waarbij er aan de halsband getrokken wordt).

Naast het hoesten kan er ook sprake zijn van uitvloeiing uit de neus, niezen of traanogen.

Wat is een grasaar hond?

Grasaren met weerhaakjes – Grasaren bestaan uit zaden en een soort weerhaakjes. Als een hond in het hoge gras loopt en speelt, breken de grasaren van het gras af en hechten zich vast aan de hond. In het beste geval blijft de aar gewoon op de vacht hangen, maar ze kunnen ook diep in de huid dringen. In de oren, tussen de tenen, in de wang, in het oog en zelfs in de neus, grasaren ‘kruipen’ steeds dieper in de huid.