Waarom Plast Een Hond In Huis?

Waarom Plast Een Hond In Huis
Hond plast in huis als er visite komt – Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets. Waarom Plast Een Hond In Huis Ik help je daar graag bij. Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Waarom begint een hond in huis te plassen?

Honden die voorheen prima zindelijk waren kunnen soms opeens in huis gaan plassen. Een vervelend probleem voor zowel baasje als hond. De oorzaken zijn divers maar meestal goed behandelbaar. Wat kan de oorzaak zijn? Eén van de oorzaken van in huis plassen is een blaasontsteking.

Vaak zie je dan dat je hond veel kleine plasjes doet, ook tijdens het uitlaten plast hij/zij veel vaker dan normaal. Bij gesteriliseerde teefjes komt urine-incontinentie met enige regelmaat voor, maar ook reutjes en intacte teefjes kunnen hiermee te maken krijgen.

Bij, met name ongecastreerde, reuen komt het voor dat ze na het plassen steeds druppels urine blijven lekken. Dit kan wijzen op problemen met de prostaat. Tot slot kan het voorkomen dat je hond niet alleen in huis plast, maar daarnaast ook veel is gaan drinken.

Je hond produceert dan zoveel urine dat hij of zij het gewoon niet meer op kan houden. Hoewel gedrag ook een oorzaak kan zijn, zie je dit bij honden niet vaak en moeten medische oorzaken eerst uitgesloten worden.

Wat kan er aan gedaan worden? De behandeling van het in huis plassen is afhankelijk van de oorzaak. Blaasontsteking kan in de meeste gevallen prima behandeld worden met medicatie. Ook urine-incontinentie is met medicatie vaak goed onder controle te krijgen.

 1. Bij prostaatproblemen is een andere aanpak nodig;
 2. Meestal zal verder onderzoek gedaan worden naar de prostaat en afhankelijk van de uitkomst, zal een behandeling ingesteld worden;
 3. Veel drinken en veel plassen duidt bijna altijd op een (ernstig) onderliggend probleem;

Zo kunnen nierproblemen, suikerziekte, baarmoederontsteking, leverproblemen en nog tal van andere oorzaken een rol spelen bij veel drinken en veel plassen. Wanneer naar de dierenarts? Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen.

De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen. Urine opvangen bij je hond kan bijvoorbeeld door tijdens het plassen met een pollepel urine op te vangen.

Als dit echt niet lukt bestaat de mogelijkheid dat de dierenarts de blaas van je hond aanprikt met een naald onder echogeleide. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld als de urine steriel moet zijn voor een kweek. Daarnaast zal de dierenarts uitgebreid vragen stellen aan jou als eigenaar.

Hoe lang spelen de problemen al, plast je hond grote of juist kleine plasjes, zit er bloed bij de urine, druppelt je hond urine na of spelen er naast het in huis plassen nog andere problemen? Uit jouw verhaal kan de dierenarts een hoop nuttige informatie halen.

Ook zal de dierenarts je hond goed van top tot teen onderzoeken. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een echo van de blaas, het op kweek zetten van urine of een bloedonderzoek. De dierenarts zal vervolgens met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is om de problemen bij je maatje zo snel mogelijk onder controle te krijgen..

Wat te doen als je hond in huis plast?

Kennelonzindelijkheid – Honden die lange tijd in een asiel zitten en weinig buiten komen of honden die veel alleen zijn thuis kunnen kennelonzindelijkheid ontwikkelen. Normaalgesproken zal een hond zijn eigen plek niet bevuilen, maar wanneer er geen kans wordt geboden de behoefte buiten te doen kan dit toch optreden.

Op een gegeven moment kan dit een gewoonte of aangeleerd gedrag worden. Zorg er dus voor als je je hond alleen thuis moet laten dat iemand hem een aantal keren per dag uit kan laten. Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren! Over het algemeen geldt voor plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem dat de hond niet gestraft mag worden.

Dit kan het gedrag juist verergeren. Er is tenslotte een reden waarom de hond in huis plast. Het is belangrijk om de oorzaak hiervan aan te pakken. In sommige gevallen is daarbij (gedrags)training noodzakelijk. Deze training kan ondersteund worden d. voedingssupplementen.

Wat kan ik doen tegen plassende honden?

Re: Honden plassen tegen heg – Witte peper strooien onder langs de heg, kan heel goed helpen. Wij doen dat hier op de binnenplaats ook altijd. Er komen in de zomer veel verschillende honden en waar er eentje geplast heeft, gaan ze allemaal plassen. Met die witte peper zie je dat ze willen ruiken en dan meteen weer weglopen van die plek 😉 Je moet dat dan wel af en toe herhalen vrees ik, maar mijn ervaring is dat het vrij lang blijft liggen en niet meteen na 1 regenbui uitgewerkt is. Drie meiden maken ons geluk compleet! 04-01-2009 / 16-05-2012 / 19-02-2014

 • Omhoog
See also:  Wat Kun Je Doen Tegen Verharen Hond?

Lady-post-a-lot Berichten: 1004 Geregistreerd: 02 Sep 2013 07:01 Woonplaats: Den Haag 02 Apr 2020 10:04.

Waarom plast een hond overal?

Waarom plassen honden overal tegen aan? – Honden markeren graag op neushoogte van andere honden. Zo zorgen ze dat hun ‘boodschap’ veel wordt gelezen, oftewel, zo checken meer andere honden hun visitekaartje. Honden die helemaal niet markeren en altijd zo dicht mogelijk op de grond plassen op één plek, zijn wat minder extroverte types. Waarom Plast Een Hond In Huis.

Waarom wordt mijn hond niet zindelijk?

Een onzindelijke hond kan een groot probleem zijn. Of er iets aan te doen is en hoe eenvoudig dat is, ligt aan de oorzaak en de vorm van de onzindelijkheid. Er is een aantal verschillende factoren die onzindelijkheid kunnen veroorzaken. Een onzindelijke pup heeft de zindelijkheid vaak gewoon nog niet goed aangeleerd.

Het kost tijd om een pup te leren dat hij zijn behoeften niet in huis maar daarbuiten moet doen. Dit gaat niet vanzelf, u zult er zeker in het begin continu bij moeten zijn om te voorkomen dat de pup in huis plast of poept.

Let u de eerste weken niet goed op, dan leert de pup dat hij zijn ontlasting best binnen kan doen en wordt het moeilijk dit weer af te leren. Bij de ene pup duurt het zindelijk worden langer dan bij de andere. Echt zindelijk zijn veel honden pas na een aantal maanden.

 1. Met ‘echt zindelijk’ bedoelen we dat de pup weet dat hij zijn behoeften buiten moet doen, het langere tijd kan ophouden en aangeeft wanneer hij naar buiten moet;
 2. In het begin moet u heel regelmatig met de pup naar buiten;

‘s Nachts of op momenten dat u de pup niet in de gaten kunt houden kunt u de pup het beste in een bench zetten. De pup zal deze als een nest beschouwen en de bench zo lang mogelijk schoon houden. De bench mag dan niet te groot zijn, anders verdeelt de pup deze in een deel om te slapen en een deel om zijn behoeften te doen.

Een bench die op de groei is gekocht kunt u kleiner maken door een schot tussen de tralies door te schuiven. Laat de pup indien nodig ook ‘s nachts om de paar uur naar buiten. Verleng de duur tussen twee uitlaatbeurten geleidelijk zodat de pup leert het steeds iets langer op te houden.

Beloon de pup met uw stem, steeds als hij buiten zijn behoeften doet. Normaal gesproken zal een hond zijn eigen nest niet bevuilen. Honden die echter langere tijd in een kennel zijn gehouden zonder daar regelmatig uit te worden gelaten, kunnen kennelonzindelijkheid ontwikkelen.

Dit komt bijvoorbeeld vaker voor bij honden die niet onder huiselijke omstandigheden opgroeien, bijvoorbeeld bij pups die continu in kennels of een hok worden gehouden, dan bij pups die wel in huis opgroeien.

Omdat de hond geen kans heeft gehad om zijn behoeften ergens anders te doen, is hij eraan gewend dat hij zijn eigen plek moet bevuilen. Hij zal zijn dan ook gewoon in zijn bench plassen en sommige van deze honden weigeren zelfs om buitenshuis hun behoeften te doen.

 1. Het is een enorme klus om dit gedrag weer te doorbreken en de hond alsnog zindelijk te krijgen, dit vergt veel tijd en aandacht;
 2. Een vorm van onzindelijkheid die bij pups of bij onderdanige honden voorkomt is het submissief plassen oftewel het ‘deemoedsplasje’;

Deze honden doen een plasje als ze geconfronteerd worden met benadering door iets of iemand die ze bedreigend of imponerend vinden. Hierbij nemen ze een lage houding aan, zakken wat door hun poten of gaan op hun rug of zij liggen, doen de oren naar achteren en de staart laag.

 • Het is natuurlijk gedrag dat bedoeld is om de ander gunstig te stemmen en te kalmeren;
 • Helaas werkt dit bij ons mensen vaak averechts;
 • Boos worden helpt echter uiteraard helemaal niks maar maakt het gedrag juist erger;

Het beste wat u kunt doen is zowel het plasje als de hond negeren. Zorg ervoor dat u niet over de hond heen buigt, geen hand naar hem uitsteekt, niet recht op de hond toeloopt, maar blijf rustig bij begroetingen en laat de hond uit zichzelf naar u toe komen en rustig aan u snuffelen.

Vaak gaat deze vorm van onzindelijkheid op die manier vanzelf over wanneer de hond wat meer zelfvertrouwen krijgt en zich realiseert dat u niet bedreigend bent. Ook opwindingsplasjes komen vooral voor bij pups.

Als de hond door begroeting of spel erg opgewonden of enthousiast wordt, kan het zijn dat hij zijn urine laat lopen. Op dat moment is er nog niet genoeg controle over de blaasspieren. Om opwindingsplasjes te voorkomen kunt u de begroeting het beste zo rustig mogelijk houden.

See also:  Mijn Hond Heeft Vlooien Wat Nu?

Negeer de hond bij binnenkomst en roep hem pas even later bij u, als hij weer wat gekalmeerd is. U kunt ook de hond buiten begroeten om zo te voorkomen dat het plasje in huis terecht komt. Maak ook dan de begroeting zo rustig mogelijk.

Houd wilde spelletjes kort of doe ze helemaal niet, en ga direct na het spelen en na het begroeten met de hond naar buiten. Reuen hebben soms de neiging om ook binnenshuis hun terrein te willen markeren. Dit kan voorkomen als de hond niet zeker is over zijn positie binnen de groep of als er vreemde honden in huis geweest zijn.

Ook kan het zijn dat er een loopse teef in de buurt is. Sommige honden markeren ook uit onrust of zenuwen. Bij het markeren wordt tegen rechtopstaande oppervlakken geplast. Castratie kan een oplossing zijn, maar in een aantal gevallen helpt het al om anders met de hond om te gaan, duidelijke regels te hanteren of ervoor te zorgen dat hij andere honden die buiten langslopen niet kan zien.

Soms vertonen ook teven dit gedrag, maar dat komt niet veel voor. Honden die niet goed alleen kunnen zijn, zijn soms onzindelijk op het moment dat ze alleen thuis worden gelaten. De opbouw van stress zorgt ervoor dat ze hun behoeften niet meer kunnen ophouden.

Wilt u hier iets aan doen dan zult u moeten gaan oefenen met het alleen thuis blijven. Dit is een training die veel tijd kost en waarbij u het beste de hulp van een gedragstherapeut kunt inroepen. Een alternatief is om een oppas voor de hond te zoeken.

Ook als uw hond last heeft van langdurige of steeds terugkerende stress kan dit een effect hebben op de zindelijkheid. Stresshormonen beïnvloeden de waterhuishouding van het lichaam: een hond die nerveus is, zal vaker moeten plassen. Het kan voorkomen dat honden nadat ze gecastreerd zijn ineens niet meer helemaal zindelijk zijn.

Dit komt voornamelijk voor bij teven van vooral (maar niet alleen) grote rassen (met name de Boxer, Dobermann, Dwergpoedel, Bobtail, Rottweiler en Ierse Setter). U merkt dit aan kleine plasjes en druppels op de ligplek van de hond, want de onzindelijkheid treedt op als de hond slaapt.

Dit wordt veroorzaakt doordat de geslachtshormonen de spanning van de sluitspier van de blaas beïnvloeden. Het is eventueel te behandelen met medicijnen. Castreren op heel jonge leeftijd geeft bij teven maar waarschijnlijk ook bij reuen een verhoogde kans op dit type onzindelijkheid. Onzindelijkheid kan ook een medische oorzaak hebben:

 • Blaasontsteking is een van de meest voorkomende medische oorzaken van onzindelijkheid. Hierbij ziet u dat de hond heel veel plasjes moet doen.
 • Rugklachten kunnen aanleiding geven tot onzindelijkheid als de zenuwen die naar de blaas en/of de darmen voeren in de knel komen.
 • Nierproblemen kunnen ook een oorzaak zijn van onzindelijkheid.
 • Suikerziekte zorgt ervoor dat de hond vaker moet plassen.

Als u merkt dat uw hond ineens onzindelijk is, laat hem dan altijd eerst nakijken door een dierenarts. Deze kan vaststellen of er lichamelijk iets met uw hond aan de hand is of dat het een gedragsprobleem is..

Waarmee Hondenplas schoonmaken?

Hondenurine uit kleding of dekens halen – Heeft je viervoeter op de deken geplast? Spoel de plek in eerste instantie met helder water uit om de urine te verdunnen. Daarna moet je de deken in de wasmachine doen zonder andere was erbij. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur.

Als de dekens of kledingstukken met urinevlekken niet geschikt zijn voor deze temperaturen, kun je enzymatisch wasmiddel toevoegen. Dit verwoest ook bij lage temperaturen, bijvoorbeeld op 30 graden, de urinekristallen.

Die veroorzaken ook de nare geur, die daardoor verdwijnt. Enzymatische wasmiddelen verwijderen daarnaast natuurlijk ook vlekken. Maar let op: ze werken alleen bij temperaturen tot 45 graden. Tip:  sommige urinereinigingsmiddelen voor honden kun je in je kleding laten trekken.

Waarom plast mijn pup ineens weer in huis?

Medische oorzaak – Je hond plast ineens in huis, terwijl hij misschien al jaren zindelijk is. De kans is groot dat dit een medische oorzaak heeft. Het kan zijn dat je hond nierproblemen of suikerziekte heeft of incontinent is. Er zijn veel mogelijke oorzaken en je zult langs de dierenarts moeten gaan om erachter te komen of je hond ziek is en zo ja, waar hij last van heeft.

Heb je een oude Labradoodle en plast hij of zij veel in huis? Dat is heel vervelend, maar op zich niet vreemd. Je hond plast ineens binnen en dit kan te maken hebben met incontinentie. Voor een oude hond is het vaak lastiger om zijn behoeftes op te houden dan voor een jongvolwassen hond.

Je kunt voorkomen dat je oude hond plast in huis door hem wat vaker uit te laten. Wat je ook doet, word niet boos op je oude viervoeter. Wat ook kan meespelen is de ziekte van Addison. Veel rassen, waaronder de Labradoodle, hebben hier een verhoogde kans op. Lees ook:

 • Mijn puppy heeft diarree, en nu?
 • Help mijn hond is aan de diarree. Wat kan ik doen?
 • Wanneer, en moet, ik mijn Labradoodle laten castreren en steriliseren?
 • Mijn hond poept bloed: oorzaken en behandeltips
 • Blaasontsteking bij je hond herkennen, behandelen en voorkomen
See also:  Wat Kost Het Inslapen Van Een Hond?

Waarom Plast Een Hond In Huis.

Hoe lang kan een hond zijn plas ophouden?

Uitlaten – De eerste vraag die de meeste mensen stellen over het alleen laten van hun hond is: hoe lang kan mijn hond zijn ontlasting ophouden? Over het algemeen moeten honden drie tot vijf keer per dag plassen. De tijd dat een hond de behoeften kan ophouden varieert sterk per hond, pups en oudere honden hebben bijvoorbeeld vaker een plaspauze nodig. Hoe lang kan een hond het vasthouden voordat hij zijn behoefte moet doen? Hier zijn gemeenschappelijke tijdslimieten voor honden van verschillende levensfasen:

 • Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten)
 • Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur.
 • Senior honden van acht jaar en ouder: Afhankelijk van grootte en gezondheid, verschilt van twee tot zes uur.

Natuurlijk zijn de bovenstaande schattingen afhankelijk van de grootte, gezondheid en gewoonten van een hond. Maar elke hond die te lang zijn urine moet vasthouden loopt gevaar om een urineweginfectie, stenen of kristallen op te lopen. Bovendien is het te lang vasthouden van de urine gewoon ongemakkelijk en kan dit leiden tot ongelukjes in het huis. Standaard werkdagen zijn acht tot tien uur lang, dus als je tijdens de lunch niet naar huis kunt om de hond uit te nemen, schakel dan een hondenuitlaatservice in of vraag iemand die je goed kent om je hond uit te laten.

Waarom markeert een hond in huis?

Doel – Bij het wandelen verspillen ze niet zomaar hun plas of ontlasting en zijn ze er erg druk mee bezig. Het markeren van het territorium heeft voornamelijk twee doelen namelijk:

 • Als de hond later op de dezelfde plaats terug komt, weet hij dat hij zijn eigen territorium binnen treedt.
 • Andere soortgenoten die op de gemarkeerde plaats terecht komen, weten dat ze een vreemd territorium zijn binnengedrongen.

Sommige honden wroeten in de grond nadat ze hun behoeften of plasje deden. Dit is nog een extra manier om te markeren omdat honden ook geurklieren hebben aan de onderkant van hun poten. Bij oude geuren, zullen de honden in veel gevallen hun eigen geur er meteen overheen zetten, zodat zij zich baas maken van de plaats of nieuw territorium.

Waarom markeert een hond?

Territorium – Volgens de theorie van etholoog Konrad Lorenz (1903-1989) markeren honden met als voornaamste doel om hun territorium af te bakenen. Iedere markering zou een soort koloniale vlag zijn: “dit is van mij”. Uit later onderzoek naar het gedrag van straathonden in India blijkt dat slechts 20% van de markeringen territoriaal is. Waarom Plast Een Hond In Huis Foto bron: hiveminer. com.

Waarom plast mijn hond niet buiten?

Welke stappen moet ik nemen? –

 • Ga vooral niet naar buiten met de gedachte ‘mijn hond moet plassen’. Jij hebt dan frustratie als het niet lukt, en dat voelt je hond. Laat de verwachting los dat hij moet plassen en werk aan een ontspannen wandeling. Als de hond minder stress ervaart, wordt hij meer ontspannen en zal hij plassen.
 • Laat de hond niet rondhangen, in afwachting van een plas. Neem leiderschap en loop als een team naast elkaar, bescherm en leidt je hond. Stop bij bomen of stille gebieden waar de hond kan snuffelen en minder afgeleid wordt.
 • Elke hond zal anders reageren of meer of minder tijd nodig hebben. Wandelen in een roedel met (een) rustige en ervaren hond (en) helpt ook.
 • Acupuncture en alternatieve geneeskunde kunnen ook helpen om het stressniveau te verlagen en de hondenorganen weer in balans te brengen.
 • Beloon vooral je hond niet met snoepjes (wat een typische trainingsmethode is)! Het kan meer stress en verwarring veroorzaken bij een zwerfhond. Het ontlasting is al een opluchting op zichzelf, waarvoor we de hond niet hoeven te belonen.
 • Straf je hond niet als hij het in huis doet; hij weet niet beter. Straffen verhoogt de stress en zal het zindelijk maken alleen maar langer laten duren.
 • Als na 4-6 weken het probleem niet beter wordt, raadpleeg dan een gedragstherapeut die kan helpen de oorzaak van dit symptoom te vinden.

Contact met onze hondenexpert.

Hoe merk je dat je hond ouder wordt?

Verandering in levensbehoeften – Als uw hond de leeftijd heeft bereikt waarna hij senior is, kan er het één en ander veranderen. Afhankelijk van het ras zal het activiteitsniveau afnemen en daarbij kan het gewicht gaan veranderen. Naarmate honden ouder worden kan ook de spijsvertering minder goed gaan werken en wordt de stofwisseling trager.