Waarom Plast Mijn Hond In Huis?

Hond plast in huis als er visite komt – Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets. Waarom Plast Mijn Hond In Huis Ik help je daar graag bij. Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Hoe leer ik mijn hond af om in huis te plassen?

Opwinding – Ten gevolge van opwinding kunnen honden de controle over hun blaasspieren verliezen en een plasje laten lopen. Deze opwinding kan bestaan uit enthousiasme en blijdschap, maar ook spanning. We zien dit ook voornamelijk bij pups en jongen honden.

Deze worden bij een begroeting of tijdens het spelen soms zo enthousiast dat ze de urine laten lopen. Probeer een begroeting zo rustig mogelijk te laten verlopen en blijf daarbij zelf rustig. Als dit onvoldoende werkt kunt u de hond bij binnenkomst eerst negeren en pas weer aanhalen wanneer deze wat rustiger is geworden.

Daarnaast is het verstandig om voor en na het spelen de hond de kans te geven om te gaan plassen en hou de spelletjes kort. Dit maakt de kans op ongewenst plassen kleiner.

Waarom plast een hond ineens in huis?

Honden die voorheen prima zindelijk waren kunnen soms opeens in huis gaan plassen. Een vervelend probleem voor zowel baasje als hond. De oorzaken zijn divers maar meestal goed behandelbaar. Wat kan de oorzaak zijn? Eén van de oorzaken van in huis plassen is een blaasontsteking.

 1. Vaak zie je dan dat je hond veel kleine plasjes doet, ook tijdens het uitlaten plast hij/zij veel vaker dan normaal;
 2. Bij gesteriliseerde teefjes komt urine-incontinentie met enige regelmaat voor, maar ook reutjes en intacte teefjes kunnen hiermee te maken krijgen;

Bij, met name ongecastreerde, reuen komt het voor dat ze na het plassen steeds druppels urine blijven lekken. Dit kan wijzen op problemen met de prostaat. Tot slot kan het voorkomen dat je hond niet alleen in huis plast, maar daarnaast ook veel is gaan drinken.

 1. Je hond produceert dan zoveel urine dat hij of zij het gewoon niet meer op kan houden;
 2. Hoewel gedrag ook een oorzaak kan zijn, zie je dit bij honden niet vaak en moeten medische oorzaken eerst uitgesloten worden;

Wat kan er aan gedaan worden? De behandeling van het in huis plassen is afhankelijk van de oorzaak. Blaasontsteking kan in de meeste gevallen prima behandeld worden met medicatie. Ook urine-incontinentie is met medicatie vaak goed onder controle te krijgen.

Bij prostaatproblemen is een andere aanpak nodig. Meestal zal verder onderzoek gedaan worden naar de prostaat en afhankelijk van de uitkomst, zal een behandeling ingesteld worden. Veel drinken en veel plassen duidt bijna altijd op een (ernstig) onderliggend probleem.

Zo kunnen nierproblemen, suikerziekte, baarmoederontsteking, leverproblemen en nog tal van andere oorzaken een rol spelen bij veel drinken en veel plassen. Wanneer naar de dierenarts? Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen.

De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen. Urine opvangen bij je hond kan bijvoorbeeld door tijdens het plassen met een pollepel urine op te vangen.

Als dit echt niet lukt bestaat de mogelijkheid dat de dierenarts de blaas van je hond aanprikt met een naald onder echogeleide. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld als de urine steriel moet zijn voor een kweek. Daarnaast zal de dierenarts uitgebreid vragen stellen aan jou als eigenaar.

Hoe lang spelen de problemen al, plast je hond grote of juist kleine plasjes, zit er bloed bij de urine, druppelt je hond urine na of spelen er naast het in huis plassen nog andere problemen? Uit jouw verhaal kan de dierenarts een hoop nuttige informatie halen.

Ook zal de dierenarts je hond goed van top tot teen onderzoeken. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een echo van de blaas, het op kweek zetten van urine of een bloedonderzoek. De dierenarts zal vervolgens met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is om de problemen bij je maatje zo snel mogelijk onder controle te krijgen..

Hoe vermijden dat honden tegen je huis plassen?

Stop spray tegen plassen van honden, welke buitenshuis gebruikt kan worden. De stop spray is voorzien van een spuitmond welke zorgt dat deze eenvoudig te verspreiden is in jouw tuin of op andere plekken waar je wilt voorkomen dat jouw hond of die van de buren zijn behoeftes doet.

Waarom wordt mijn hond niet zindelijk?

Een onzindelijke hond kan een groot probleem zijn. Of er iets aan te doen is en hoe eenvoudig dat is, ligt aan de oorzaak en de vorm van de onzindelijkheid. Er is een aantal verschillende factoren die onzindelijkheid kunnen veroorzaken. Een onzindelijke pup heeft de zindelijkheid vaak gewoon nog niet goed aangeleerd.

 • Het kost tijd om een pup te leren dat hij zijn behoeften niet in huis maar daarbuiten moet doen;
 • Dit gaat niet vanzelf, u zult er zeker in het begin continu bij moeten zijn om te voorkomen dat de pup in huis plast of poept;

Let u de eerste weken niet goed op, dan leert de pup dat hij zijn ontlasting best binnen kan doen en wordt het moeilijk dit weer af te leren. Bij de ene pup duurt het zindelijk worden langer dan bij de andere. Echt zindelijk zijn veel honden pas na een aantal maanden.

 1. Met ‘echt zindelijk’ bedoelen we dat de pup weet dat hij zijn behoeften buiten moet doen, het langere tijd kan ophouden en aangeeft wanneer hij naar buiten moet;
 2. In het begin moet u heel regelmatig met de pup naar buiten;
See also:  Hoe koud is te koud hond?

‘s Nachts of op momenten dat u de pup niet in de gaten kunt houden kunt u de pup het beste in een bench zetten. De pup zal deze als een nest beschouwen en de bench zo lang mogelijk schoon houden. De bench mag dan niet te groot zijn, anders verdeelt de pup deze in een deel om te slapen en een deel om zijn behoeften te doen.

Een bench die op de groei is gekocht kunt u kleiner maken door een schot tussen de tralies door te schuiven. Laat de pup indien nodig ook ‘s nachts om de paar uur naar buiten. Verleng de duur tussen twee uitlaatbeurten geleidelijk zodat de pup leert het steeds iets langer op te houden.

Beloon de pup met uw stem, steeds als hij buiten zijn behoeften doet. Normaal gesproken zal een hond zijn eigen nest niet bevuilen. Honden die echter langere tijd in een kennel zijn gehouden zonder daar regelmatig uit te worden gelaten, kunnen kennelonzindelijkheid ontwikkelen.

 • Dit komt bijvoorbeeld vaker voor bij honden die niet onder huiselijke omstandigheden opgroeien, bijvoorbeeld bij pups die continu in kennels of een hok worden gehouden, dan bij pups die wel in huis opgroeien;

Omdat de hond geen kans heeft gehad om zijn behoeften ergens anders te doen, is hij eraan gewend dat hij zijn eigen plek moet bevuilen. Hij zal zijn dan ook gewoon in zijn bench plassen en sommige van deze honden weigeren zelfs om buitenshuis hun behoeften te doen.

 • Het is een enorme klus om dit gedrag weer te doorbreken en de hond alsnog zindelijk te krijgen, dit vergt veel tijd en aandacht;
 • Een vorm van onzindelijkheid die bij pups of bij onderdanige honden voorkomt is het submissief plassen oftewel het ‘deemoedsplasje’;

Deze honden doen een plasje als ze geconfronteerd worden met benadering door iets of iemand die ze bedreigend of imponerend vinden. Hierbij nemen ze een lage houding aan, zakken wat door hun poten of gaan op hun rug of zij liggen, doen de oren naar achteren en de staart laag.

 1. Het is natuurlijk gedrag dat bedoeld is om de ander gunstig te stemmen en te kalmeren;
 2. Helaas werkt dit bij ons mensen vaak averechts;
 3. Boos worden helpt echter uiteraard helemaal niks maar maakt het gedrag juist erger;

Het beste wat u kunt doen is zowel het plasje als de hond negeren. Zorg ervoor dat u niet over de hond heen buigt, geen hand naar hem uitsteekt, niet recht op de hond toeloopt, maar blijf rustig bij begroetingen en laat de hond uit zichzelf naar u toe komen en rustig aan u snuffelen.

Vaak gaat deze vorm van onzindelijkheid op die manier vanzelf over wanneer de hond wat meer zelfvertrouwen krijgt en zich realiseert dat u niet bedreigend bent. Ook opwindingsplasjes komen vooral voor bij pups.

Als de hond door begroeting of spel erg opgewonden of enthousiast wordt, kan het zijn dat hij zijn urine laat lopen. Op dat moment is er nog niet genoeg controle over de blaasspieren. Om opwindingsplasjes te voorkomen kunt u de begroeting het beste zo rustig mogelijk houden.

Negeer de hond bij binnenkomst en roep hem pas even later bij u, als hij weer wat gekalmeerd is. U kunt ook de hond buiten begroeten om zo te voorkomen dat het plasje in huis terecht komt. Maak ook dan de begroeting zo rustig mogelijk.

Houd wilde spelletjes kort of doe ze helemaal niet, en ga direct na het spelen en na het begroeten met de hond naar buiten. Reuen hebben soms de neiging om ook binnenshuis hun terrein te willen markeren. Dit kan voorkomen als de hond niet zeker is over zijn positie binnen de groep of als er vreemde honden in huis geweest zijn.

Ook kan het zijn dat er een loopse teef in de buurt is. Sommige honden markeren ook uit onrust of zenuwen. Bij het markeren wordt tegen rechtopstaande oppervlakken geplast. Castratie kan een oplossing zijn, maar in een aantal gevallen helpt het al om anders met de hond om te gaan, duidelijke regels te hanteren of ervoor te zorgen dat hij andere honden die buiten langslopen niet kan zien.

Soms vertonen ook teven dit gedrag, maar dat komt niet veel voor. Honden die niet goed alleen kunnen zijn, zijn soms onzindelijk op het moment dat ze alleen thuis worden gelaten. De opbouw van stress zorgt ervoor dat ze hun behoeften niet meer kunnen ophouden.

 1. Wilt u hier iets aan doen dan zult u moeten gaan oefenen met het alleen thuis blijven;
 2. Dit is een training die veel tijd kost en waarbij u het beste de hulp van een gedragstherapeut kunt inroepen;
 3. Een alternatief is om een oppas voor de hond te zoeken;

Ook als uw hond last heeft van langdurige of steeds terugkerende stress kan dit een effect hebben op de zindelijkheid. Stresshormonen beïnvloeden de waterhuishouding van het lichaam: een hond die nerveus is, zal vaker moeten plassen. Het kan voorkomen dat honden nadat ze gecastreerd zijn ineens niet meer helemaal zindelijk zijn.

Dit komt voornamelijk voor bij teven van vooral (maar niet alleen) grote rassen (met name de Boxer, Dobermann, Dwergpoedel, Bobtail, Rottweiler en Ierse Setter). U merkt dit aan kleine plasjes en druppels op de ligplek van de hond, want de onzindelijkheid treedt op als de hond slaapt.

Dit wordt veroorzaakt doordat de geslachtshormonen de spanning van de sluitspier van de blaas beïnvloeden. Het is eventueel te behandelen met medicijnen. Castreren op heel jonge leeftijd geeft bij teven maar waarschijnlijk ook bij reuen een verhoogde kans op dit type onzindelijkheid. Onzindelijkheid kan ook een medische oorzaak hebben:

 • Blaasontsteking is een van de meest voorkomende medische oorzaken van onzindelijkheid. Hierbij ziet u dat de hond heel veel plasjes moet doen.
 • Rugklachten kunnen aanleiding geven tot onzindelijkheid als de zenuwen die naar de blaas en/of de darmen voeren in de knel komen.
 • Nierproblemen kunnen ook een oorzaak zijn van onzindelijkheid.
 • Suikerziekte zorgt ervoor dat de hond vaker moet plassen.
See also:  Hoe Maak Je Een Hond Rustig?

Als u merkt dat uw hond ineens onzindelijk is, laat hem dan altijd eerst nakijken door een dierenarts. Deze kan vaststellen of er lichamelijk iets met uw hond aan de hand is of dat het een gedragsprobleem is..

Waarom plast een hond overal?

Waarom plassen honden overal tegen aan? – Honden markeren graag op neushoogte van andere honden. Zo zorgen ze dat hun ‘boodschap’ veel wordt gelezen, oftewel, zo checken meer andere honden hun visitekaartje. Honden die helemaal niet markeren en altijd zo dicht mogelijk op de grond plassen op één plek, zijn wat minder extroverte types. Waarom Plast Mijn Hond In Huis.

Hoe kun je het beste een hond straffen?

Het stoppen van ongewenst gedrag – Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen. Een correctie toedienen lijkt eenvoudig, maar er zitten meer addertjes onder het gras dan je zou denken.

Zo moet er bijvoorbeeld een duidelijke link bestaan tussen het ongewenste gedrag en de straf. Als je bij thuiskomst je hond straft voor het slopen van je pantoffels 4 uur geleden, dan zal je hond die link nooit leggen.

Ook moet je altijd consequent zijn en op tijd corrigeren zodra het gedrag zich voordoet. We zijn er niet altijd bij als een hond ongewenst gedrag vertoond; denk aan blaffen of slopen als je van huis bent of het stelen van eten. Er zijn nog veel meer obstakels die het toedienen van straf ineffectief maken.

Welke geur hebben honden een hekel?

Geuren die honden liever vermijden – Er zijn bepaalde geuren die honden vies vinden en liever vermijden. Niet alleen omdat deze geurtjes onaangenaam zijn voor de scherpe hondenneus, maar ook omdat jouw huisdier hier ziek van kan worden. Van een vieze geur kan een hond zelfs een neus infectie oplopen. Waar welke geuren zijn dit eigenlijk? We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • Ammoniak : zelf zijn we ook niet dol op de geur van ammoniak, maar honden al helemaal niet. De vieze geur wordt veroorzaakt door de chemische stoffen in ammoniak. De sterke geur dringt diep door in de neus van de hond en veroorzaakt irritatie.
 • Chilipepers : hoewel het niet giftig is voor je hond, wordt de geur van rode pepers door jouw hond als zeer vies ervaren. Pepers kunnen de luchtwegen van de hond wel irriteren. Zorg er dus voor dat jij je handen na het koken goed wast, voordat je de hond een aai over zijn bol geeft.
 • Citroen en limoen : ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
 • Azijn : azijn is een redelijk vriendelijk product, maar heeft wel een geur die honden heel vies vinden. Maak je regelmatig schoon met azijn? Zorg er dan voor dat je bij de hondenmand of de bench uit de buurt blijft.

Hoe lang kan een hond zijn plas ophouden?

Uitlaten – De eerste vraag die de meeste mensen stellen over het alleen laten van hun hond is: hoe lang kan mijn hond zijn ontlasting ophouden? Over het algemeen moeten honden drie tot vijf keer per dag plassen. De tijd dat een hond de behoeften kan ophouden varieert sterk per hond, pups en oudere honden hebben bijvoorbeeld vaker een plaspauze nodig. Hoe lang kan een hond het vasthouden voordat hij zijn behoefte moet doen? Hier zijn gemeenschappelijke tijdslimieten voor honden van verschillende levensfasen:

 • Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten)
 • Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur.
 • Senior honden van acht jaar en ouder: Afhankelijk van grootte en gezondheid, verschilt van twee tot zes uur.

Natuurlijk zijn de bovenstaande schattingen afhankelijk van de grootte, gezondheid en gewoonten van een hond. Maar elke hond die te lang zijn urine moet vasthouden loopt gevaar om een urineweginfectie, stenen of kristallen op te lopen. Bovendien is het te lang vasthouden van de urine gewoon ongemakkelijk en kan dit leiden tot ongelukjes in het huis. Standaard werkdagen zijn acht tot tien uur lang, dus als je tijdens de lunch niet naar huis kunt om de hond uit te nemen, schakel dan een hondenuitlaatservice in of vraag iemand die je goed kent om je hond uit te laten.

Hoe maak je je hond zo snel mogelijk zindelijk?

Bench – Een bench kan helpen bij het zindelijk maken, indien goed aangeleerd. Je hond zal zijn best doen om zijn plas en poep op te houden als hij in de bench zit. Hij ziet zijn bench als nest, het natuurlijke zindelijkheidsgevoel wordt geprikkeld. Let op: De bench mag niet te groot zijn anders zal de pup het niet in zijn geheel als nest zien.

Hoe maak je een hond van 2 jaar zindelijk?

Je puppy zindelijk maken: wat kan ik ‘s nachts doen? – Er kunnen problemen ontstaan als je je puppy ‘s nachts niet uitlaat. Hij zal dan waarschijnlijk een afgelegen kamerhoek zoeken en daar noodgedwongen zijn blaas legen. Om ervoor te zorgen dat het niet gebeurt kun je ‘s nachts een wekker zetten en in het bekende ritme naar buiten gaan.

See also:  Hoe Laat Je Hond Stoppen Met Blaffen?

Een andere mogelijkheid is je puppy in een bench naast je bed laten slapen. Als je hond ‘s nachts zijn behoefte wil doen, kan hij dat duidelijk maken zodat jij hem naar buiten kunt brengen. In de bench moet hij genoeg ruimte hebben om te staan.

Bedenk wel dat je puppy snel groeit en koop daarom ook een bench die groot genoeg is. Maar let op: een te grote bench kan ervoor zorgen dat je hond in de ene hoek slaapt en de andere hoek als toilet gebruikt. Om een puppy zindelijk te maken is het dus belangrijk ook ‘s nachts regelmatig naar buiten te gaan.

Hoe hond leren plassen op vaste plaats?

Wanneer u een jonge pup in huis haalt, zijn deze vaak nog niet zindelijk. Het is een van de eerste taken als eigenaar om de pup te leren waar hij zijn behoefte wel en niet mag doen. Leer zijn lichaamstaal lezen In het begin is het soms moeilijk te zien wanneer een pup nu echt moet gaan.

Vaak worden ze wat ongeduldig, gaan snuffelen en rondjes draaien, beginnen te jammeren en gaan hurken. Als u deze signalen herkent, neem de hond dan op en breng hem naar de plaats waar hij zijn behoefte mag doen.

Het kan zijn dat de hond nu niet direct meer wil gaan verder doen; Wees geduldig en beloon hem uitbundig als hij dan toch zijn behoefte doet. Laat hem voldoende vaak uit Zorg voor een vast schema. Elke keer na het eten, slapen, spelen en op vaste uren laat u de hond uit, ook al merkt u niet dat hij echt zijn behoefte moet doen.

Zeker een pup maakt vele keren per dag stoelgang en een plasje. Kies een vaste plek Zo wordt het sneller duidelijk voor de hond waar hij kan en mag zijn behoefte doen. Ze maken snel de link tussen gras onder de pootjes = plasje doen.

Je kan ook een deel van je tuin gaan afzetten en bedekken met zand of steentjes, of als u in een appartement woont de hond te leren van in de straatgoot te gaan plassen. Geef een commando aan het plasje/kakje Elke keer als je hond aanstalten maakt om op een juiste plek te gaan plassen/zijn behoefte te gaan doen zegt u steeds hetzelfde woord: “Plasje doen”, “pipi”,… eender wat.

 1. Als u dit steeds herhaalt wanneer hij dit doet zal hij ook sneller door hebben wat u van hem verlangt;
 2. Beloon het goede, negeer het foute Zoals al eerder gezegd is het heel belangrijk van de hond goed te belonen als hij zijn plasje op de juiste plaats maakt;

Geef hem een snoepje, beloon met de stem, speel er mee, een aai over hun kopje,ga daarna wandelen. Zo wordt het fijn om een plasje te doen op de juiste plaats! Als de hond het een keertje doet op een plek waar het niet mag, zoals in huis, negeer dit dan.

NOOIT UW HOND IN ZIJN EIGEN BEHOEFTE DUWEN!!!!! Zo maakt u hem alleen maar bang van u. Een pup moet nog leren van zijn plasje op te houden tot buiten. Zindelijkheidstraining ‘s nachts ‘s Nachts is het moeilijker om uw hond in de gaten te houden.

Je kan dan gebruik maken van een bench. Zo heeft de hond zijn eigen nest en zal normaal gezien proberen zijn ‘nest’ niet te bevuilen. Als uw pup’ s nachts begint te janken laat u hem best uit. Het is normaal dat uw pup nog niet een hele nacht lang zijn plas en behoefte kan ophouden.

 • Net zoals bij baby’s zal u een paar keer moeten opstaan in het begin;
 • Probeer stilaan de tijd tussen de plasjes op te bouwen tot de pup volledig kan doorslapen zonder op te staan;
 • Wat met een onzindelijke volwassen hond? Als je een hond hebt die plots onzindelijk wordt, moet de hond altijd eerst gecontroleerd worden door een dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten;

Haalt u een hond in huis die nog niet zindelijk is, pakt u het aan alsof de hond nog een puppy is en begint u de zindelijkheidstraining van nul. Tot slot willen we u nog meegeven dat zindelijkheidstraining vooral draait om geduld en routine. Door steeds een vast schema toe te passen en bovenstaande regels te volgen zal de training normaal gezien vlot verlopen.

Hoe je binnen een week een compleet zindelijke hond of pup hebt?

Vaste momenten – Puppy’s moeten ongeveer elke 30-60 minuten plassen en na het eten en spelen zullen ze vaak moeten poepen. Wanneer je de eetmomenten strikt inplant, weet je ongeveer hoe lang de pup zijn ontlasting vast kan houden, dit kun je dan gaan rekken.

 • Zet de puppy na elk eetmoment op de juiste plek om te ontlasten.
 • Zet de puppy na veel gespeeld en/of gedronken te hebben op deze plek.
 • Wanneer de puppy veel piept, kan het zo zijn dat hij moet plassen of poepen.
 • Snel nadat het hondje wakker wordt zal hij ook nodig moeten plassen of poepen.

Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut. Bekijk het assortiment zindelijkheidstraining op Plein. nl.

Hoe lang duurt het tot een hond zindelijk is?

Hoe lang duurt het? – De tijd die je uit moet trekken voor zindelijkheidstraining loopt uiteen. Sommige pups zijn al bijna zindelijk als je ze in huis neemt, maar meestal duurt het wat langer. Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo’n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is.

Hoe leer je een puppy zindelijk worden?