Waarom Plast Mijn Hond Ineens In Huis?

Waarom Plast Mijn Hond Ineens In Huis
Honden die voorheen prima zindelijk waren kunnen soms opeens in huis gaan plassen. Een vervelend probleem voor zowel baasje als hond. De oorzaken zijn divers maar meestal goed behandelbaar. Wat kan de oorzaak zijn? Eén van de oorzaken van in huis plassen is een blaasontsteking.

  • Vaak zie je dan dat je hond veel kleine plasjes doet, ook tijdens het uitlaten plast hij/zij veel vaker dan normaal;
  • Bij gesteriliseerde teefjes komt urine-incontinentie met enige regelmaat voor, maar ook reutjes en intacte teefjes kunnen hiermee te maken krijgen;

Bij, met name ongecastreerde, reuen komt het voor dat ze na het plassen steeds druppels urine blijven lekken. Dit kan wijzen op problemen met de prostaat. Tot slot kan het voorkomen dat je hond niet alleen in huis plast, maar daarnaast ook veel is gaan drinken.

Je hond produceert dan zoveel urine dat hij of zij het gewoon niet meer op kan houden. Hoewel gedrag ook een oorzaak kan zijn, zie je dit bij honden niet vaak en moeten medische oorzaken eerst uitgesloten worden.

Wat kan er aan gedaan worden? De behandeling van het in huis plassen is afhankelijk van de oorzaak. Blaasontsteking kan in de meeste gevallen prima behandeld worden met medicatie. Ook urine-incontinentie is met medicatie vaak goed onder controle te krijgen.

  • Bij prostaatproblemen is een andere aanpak nodig;
  • Meestal zal verder onderzoek gedaan worden naar de prostaat en afhankelijk van de uitkomst, zal een behandeling ingesteld worden;
  • Veel drinken en veel plassen duidt bijna altijd op een (ernstig) onderliggend probleem;

Zo kunnen nierproblemen, suikerziekte, baarmoederontsteking, leverproblemen en nog tal van andere oorzaken een rol spelen bij veel drinken en veel plassen. Wanneer naar de dierenarts? Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen.

  • De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn;
  • Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen;
  • Urine opvangen bij je hond kan bijvoorbeeld door tijdens het plassen met een pollepel urine op te vangen;

Als dit echt niet lukt bestaat de mogelijkheid dat de dierenarts de blaas van je hond aanprikt met een naald onder echogeleide. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld als de urine steriel moet zijn voor een kweek. Daarnaast zal de dierenarts uitgebreid vragen stellen aan jou als eigenaar.

  1. Hoe lang spelen de problemen al, plast je hond grote of juist kleine plasjes, zit er bloed bij de urine, druppelt je hond urine na of spelen er naast het in huis plassen nog andere problemen? Uit jouw verhaal kan de dierenarts een hoop nuttige informatie halen;

Ook zal de dierenarts je hond goed van top tot teen onderzoeken. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een echo van de blaas, het op kweek zetten van urine of een bloedonderzoek. De dierenarts zal vervolgens met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is om de problemen bij je maatje zo snel mogelijk onder controle te krijgen..

Wat te doen als je hond in huis plast?

Zindelijk maken – Yanick Dijk Kynologisch Gedragstherapeut

Kennelonzindelijkheid – Honden die lange tijd in een asiel zitten en weinig buiten komen of honden die veel alleen zijn thuis kunnen kennelonzindelijkheid ontwikkelen. Normaalgesproken zal een hond zijn eigen plek niet bevuilen, maar wanneer er geen kans wordt geboden de behoefte buiten te doen kan dit toch optreden.

Op een gegeven moment kan dit een gewoonte of aangeleerd gedrag worden. Zorg er dus voor als je je hond alleen thuis moet laten dat iemand hem een aantal keren per dag uit kan laten. Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren! Over het algemeen geldt voor plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem dat de hond niet gestraft mag worden.

Dit kan het gedrag juist verergeren. Er is tenslotte een reden waarom de hond in huis plast. Het is belangrijk om de oorzaak hiervan aan te pakken. In sommige gevallen is daarbij (gedrags)training noodzakelijk. Deze training kan ondersteund worden d. voedingssupplementen.

Waarom plast mijn volwassen hond in huis?

Hond plast in huis als er visite komt – Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets. Waarom Plast Mijn Hond Ineens In Huis Ik help je daar graag bij. Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Wat kan ik doen tegen plassende honden?

Re: Honden plassen tegen heg – Witte peper strooien onder langs de heg, kan heel goed helpen. Wij doen dat hier op de binnenplaats ook altijd. Er komen in de zomer veel verschillende honden en waar er eentje geplast heeft, gaan ze allemaal plassen. Met die witte peper zie je dat ze willen ruiken en dan meteen weer weglopen van die plek 😉 Je moet dat dan wel af en toe herhalen vrees ik, maar mijn ervaring is dat het vrij lang blijft liggen en niet meteen na 1 regenbui uitgewerkt is. Drie meiden maken ons geluk compleet! 04-01-2009 / 16-05-2012 / 19-02-2014

  • Omhoog

Lady-post-a-lot Berichten: 1004 Geregistreerd: 02 Sep 2013 07:01 Woonplaats: Den Haag 02 Apr 2020 10:04.

Waarom plast een hond in zijn eigen mand?

Wanneer een hond in zijn mand plast kan dit zijn uit gewoonte maar het kan ook een medische oorzaak hebben. Wanneer uw hond plast terwijl hij ligt (te slapen) is de kans groot dat hij een ontsteking heeft aan zijn urinewegen. Neem dan contact op met de dierenarts. Waarom Plast Mijn Hond Ineens In Huis.

Hoe merk je dat je hond ouder wordt?

Verandering in levensbehoeften – Als uw hond de leeftijd heeft bereikt waarna hij senior is, kan er het één en ander veranderen. Afhankelijk van het ras zal het activiteitsniveau afnemen en daarbij kan het gewicht gaan veranderen. Naarmate honden ouder worden kan ook de spijsvertering minder goed gaan werken en wordt de stofwisseling trager.

See also:  Hoe Kun Je Een Hond Blaffen Afleren?

Waarmee Hondenplas schoonmaken?

Hondenurine uit kleding of dekens halen – Heeft je viervoeter op de deken geplast? Spoel de plek in eerste instantie met helder water uit om de urine te verdunnen. Daarna moet je de deken in de wasmachine doen zonder andere was erbij. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur.

Als de dekens of kledingstukken met urinevlekken niet geschikt zijn voor deze temperaturen, kun je enzymatisch wasmiddel toevoegen. Dit verwoest ook bij lage temperaturen, bijvoorbeeld op 30 graden, de urinekristallen.

Die veroorzaken ook de nare geur, die daardoor verdwijnt. Enzymatische wasmiddelen verwijderen daarnaast natuurlijk ook vlekken. Maar let op: ze werken alleen bij temperaturen tot 45 graden. Tip:  sommige urinereinigingsmiddelen voor honden kun je in je kleding laten trekken.

Is dementie bij honden zielig?

Verschijnselen – De verschijnselen van CDS variëren, maar ze lijken vaak veel op de symptomen die bij mensen met dementie gezien worden. Ze vallen vooral op bij honden, minder bij katten. Dit komt waarschijnlijk doordat katten uit zichzelf al meer slapen en veel buiten het oog van de eigenaar leven.

Honden hebben vaak een hechtere band met hun eigenaar, bovendien hebben ze in de loop van hun leven veel gedragingen en commando’s aangeleerd gekregen. Hierdoor valt het erg op als de hond dingen begint te vergeten die normaal als vanzelf gingen.

Honden en katten kunnen verschijnselen van desoriëntatie gaan vertonen. Ze weten niet meer waar ze zich bevinden of lopen door het huis te dralen. Ook komt het voor dat honden vergeten waar ze wonen en na een uitlaatbeurt hun huis straal voorbij lopen. Ook is een typische klacht dat de hond vergeet aan welke kant een deur open gaat en dat hij aan de scharnierkant gaat zitten wachten.

  1. Net als bij mensen, treedt er ook bij dieren met dementie geheugenverlies op en hebben ze een verminderd leervermogen;
  2. Commando’s die altijd goed uitgevoerd werden, zijn ineens vergeten;
  3. Uw hond iets nieuws aanleren gaat moeilijker en langzamer, soms lukt het zelfs helemaal niet;

Het dag- en nachtritme is vaak verstoord. Waar de hond of kat voorheen overdag actief was en ‘s nachts sliep, is dit bij dementie vaak omgedraaid. Zo kunnen honden en katten ineens ‘s nachts door het huis gaan spoken en hierbij gaan janken of klaaglijk miauwen.

Dieren met dementie kunnen zich anders gaan gedragen naar hun eigenaar of andere dieren toe. Soms neemt de interesse in sociaal contact toe, maar het kan ook afnemen. Ook gebeurt het dat u of uw huisgenoten plots minder enthousiast begroet worden.

Honden met dementie kunnen onzindelijk raken, ze vergeten als het ware hun zindelijkheidstraining. Katten kunnen moeite hebben met het vinden van de kattenbak. Zowel honden als katten kunnen bewust in huis gaan plassen en poepen, zelfs vlak na een uitlaatbeurt.

Hoe lang kan een hond zijn plas ophouden?

Uitlaten – De eerste vraag die de meeste mensen stellen over het alleen laten van hun hond is: hoe lang kan mijn hond zijn ontlasting ophouden? Over het algemeen moeten honden drie tot vijf keer per dag plassen. De tijd dat een hond de behoeften kan ophouden varieert sterk per hond, pups en oudere honden hebben bijvoorbeeld vaker een plaspauze nodig. Hoe lang kan een hond het vasthouden voordat hij zijn behoefte moet doen? Hier zijn gemeenschappelijke tijdslimieten voor honden van verschillende levensfasen:

  • Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten)
  • Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur.
  • Senior honden van acht jaar en ouder: Afhankelijk van grootte en gezondheid, verschilt van twee tot zes uur.

Natuurlijk zijn de bovenstaande schattingen afhankelijk van de grootte, gezondheid en gewoonten van een hond. Maar elke hond die te lang zijn urine moet vasthouden loopt gevaar om een urineweginfectie, stenen of kristallen op te lopen. Bovendien is het te lang vasthouden van de urine gewoon ongemakkelijk en kan dit leiden tot ongelukjes in het huis. Standaard werkdagen zijn acht tot tien uur lang, dus als je tijdens de lunch niet naar huis kunt om de hond uit te nemen, schakel dan een hondenuitlaatservice in of vraag iemand die je goed kent om je hond uit te laten.

Waarom blijft mijn puppy in huis plassen?

Blaasontsteking – Als uw hond op verschillende plaatsen in huis kleine plasjes achterlaat is er vaak sprake van blaasontsteking. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn: moeilijk of pijnlijk plassen, bloed bij de urine,  troebele urine, koorts en veel drinken en plassen.

  1. Gesteriliseerde teven hebben een verhoogde kans op blaasontsteking;
  2. Blaasontsteking kan worden vastgesteld door urineonderzoek en is goed te behandelen;
  3. Er zijn een aantal  natuurlijke middelen ter ondersteuning van de blaas en urinewegen;

Als de blaasontsteking snel terugkomt en bij blaasontsteking bij reuen en bij niet-gesteriliseerde teven moet je altijd alert zijn op andere aandoeningen. Denk aan nierbekkenontsteking, nierfalen, prostaatontsteking, blaasstenen, blaastumor, suikerziekte, of ziekte van Cushing.

Hoe krijg je een oudere hond zindelijk?

Oudere, onzindelijke hond – Wanneer je een oudere hond in huis hebt gehaald kan het zijn dat hij (nog) niet zindelijk is. Dat de hond zindelijk was bij de vorige eigenaar of in het asiel wil niet zeggen dat hij dat ook direct bij jou thuis is. Ook deze honden moet geleerd worden wat goed gedrag is en waar de behoefte gedaan mag worden.

Wat je hierbij kunt doen is de hond vaker uitlaten. Zo voorkom je dat de hond de kans krijgt om binnen te plassen. Wanneer de hond op een goede plek zijn behoefte doet beloon je deze uitgebreid. Zo begrijpen de meeste volwassen honden vrij snel wat de bedoeling is en welk gedrag beloond wordt.

See also:  Wat Ruikt Een Hond Niet Graag?

Als je hond eerder zindelijk was en opeens niet meer, kan het een medische oorzaak hebben. Het is dan verstandig contact op te nemen met de dierenarts.

Waarom markeert een hond in huis?

Doel – Bij het wandelen verspillen ze niet zomaar hun plas of ontlasting en zijn ze er erg druk mee bezig. Het markeren van het territorium heeft voornamelijk twee doelen namelijk:

  • Als de hond later op de dezelfde plaats terug komt, weet hij dat hij zijn eigen territorium binnen treedt.
  • Andere soortgenoten die op de gemarkeerde plaats terecht komen, weten dat ze een vreemd territorium zijn binnengedrongen.

Sommige honden wroeten in de grond nadat ze hun behoeften of plasje deden. Dit is nog een extra manier om te markeren omdat honden ook geurklieren hebben aan de onderkant van hun poten. Bij oude geuren, zullen de honden in veel gevallen hun eigen geur er meteen overheen zetten, zodat zij zich baas maken van de plaats of nieuw territorium.

Hoeveel keer op een dag plast een hond?

Plast mijn hond veel? – Honden die niet zijn uitgedroogd produceren zo’n 10 – 20 ml urine per kg lichaamsgewicht per dag. Voor een hond van 10 kg betekent dat een minimum van een halve beker urine per dag. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen veel plassen en vaak plassen.

  1. Met veel plassen bedoelen we grote hoeveelheden in een keer;
  2. De urine is vaak licht van kleur, uw hond is veel langer aan het plassen en kan zelfs in huis gaan plassen;
  3. Er ligt dan een grote plas;
  4. Met vaak plassen bedoelen we vaak kleine beetjes;

Dit kan passen bij blaasontsteking, een verstopping of dominant gedrag. U vindt dan alleen kleine plasjes en de hond kan veel aandrang hebben zonder dat er veel urine komt. Neem dan contact op met de dierenarts!.

Wat is het verschil tussen markeren met urine en urineren?

Het verschil tussen urineren en markeren – Als een hond plast, dan zal dat zo’n 5 tot 10 seconden duren, het voornaamste doel is het legen van de blaas. Nu wordt deze niet helemaal geleegd. Er blijft een restje over wat gebruikt zal worden om mee te markeren. Het markeren gaat veel sneller dan plassen. Voor de berichtjes die een hond tijdens een wandeling achterlaat zijn in principe maar een paar druppeltjes nodig.

Op deze manier kunnen er meerdere kleine berichtjes op verschillende plaatsen achter gelaten worden. Alexandra Horowitz: “Markeren is plassen met intentie. ” Markeren wordt overigens alleen gedaan wanneer er anderen in de buurt zijn of waren.

Honden die een vereenzaamd leven leiden, markeren niet of zeer weinig. Er valt met niemand te ‘praten’, dus heeft het ook geen zin om berichten achter te laten. Markeren is een sociale activiteit. Foto Ineke Bos: Reu Goodie markeert op deze manier meerdere plekken in het bos. Waarom Plast Mijn Hond Ineens In Huis .

Waarom is mijn hond nog niet zindelijk?

Een onzindelijke hond kan een groot probleem zijn. Of er iets aan te doen is en hoe eenvoudig dat is, ligt aan de oorzaak en de vorm van de onzindelijkheid. Er is een aantal verschillende factoren die onzindelijkheid kunnen veroorzaken. Een onzindelijke pup heeft de zindelijkheid vaak gewoon nog niet goed aangeleerd.

Het kost tijd om een pup te leren dat hij zijn behoeften niet in huis maar daarbuiten moet doen. Dit gaat niet vanzelf, u zult er zeker in het begin continu bij moeten zijn om te voorkomen dat de pup in huis plast of poept.

Let u de eerste weken niet goed op, dan leert de pup dat hij zijn ontlasting best binnen kan doen en wordt het moeilijk dit weer af te leren. Bij de ene pup duurt het zindelijk worden langer dan bij de andere. Echt zindelijk zijn veel honden pas na een aantal maanden.

  • Met ‘echt zindelijk’ bedoelen we dat de pup weet dat hij zijn behoeften buiten moet doen, het langere tijd kan ophouden en aangeeft wanneer hij naar buiten moet;
  • In het begin moet u heel regelmatig met de pup naar buiten;

‘s Nachts of op momenten dat u de pup niet in de gaten kunt houden kunt u de pup het beste in een bench zetten. De pup zal deze als een nest beschouwen en de bench zo lang mogelijk schoon houden. De bench mag dan niet te groot zijn, anders verdeelt de pup deze in een deel om te slapen en een deel om zijn behoeften te doen.

Een bench die op de groei is gekocht kunt u kleiner maken door een schot tussen de tralies door te schuiven. Laat de pup indien nodig ook ‘s nachts om de paar uur naar buiten. Verleng de duur tussen twee uitlaatbeurten geleidelijk zodat de pup leert het steeds iets langer op te houden.

Beloon de pup met uw stem, steeds als hij buiten zijn behoeften doet. Normaal gesproken zal een hond zijn eigen nest niet bevuilen. Honden die echter langere tijd in een kennel zijn gehouden zonder daar regelmatig uit te worden gelaten, kunnen kennelonzindelijkheid ontwikkelen.

Dit komt bijvoorbeeld vaker voor bij honden die niet onder huiselijke omstandigheden opgroeien, bijvoorbeeld bij pups die continu in kennels of een hok worden gehouden, dan bij pups die wel in huis opgroeien.

Omdat de hond geen kans heeft gehad om zijn behoeften ergens anders te doen, is hij eraan gewend dat hij zijn eigen plek moet bevuilen. Hij zal zijn dan ook gewoon in zijn bench plassen en sommige van deze honden weigeren zelfs om buitenshuis hun behoeften te doen.

  • Het is een enorme klus om dit gedrag weer te doorbreken en de hond alsnog zindelijk te krijgen, dit vergt veel tijd en aandacht;
  • Een vorm van onzindelijkheid die bij pups of bij onderdanige honden voorkomt is het submissief plassen oftewel het ‘deemoedsplasje’;
See also:  Hoe Lang Draagtijd Hond?

Deze honden doen een plasje als ze geconfronteerd worden met benadering door iets of iemand die ze bedreigend of imponerend vinden. Hierbij nemen ze een lage houding aan, zakken wat door hun poten of gaan op hun rug of zij liggen, doen de oren naar achteren en de staart laag.

Het is natuurlijk gedrag dat bedoeld is om de ander gunstig te stemmen en te kalmeren. Helaas werkt dit bij ons mensen vaak averechts. Boos worden helpt echter uiteraard helemaal niks maar maakt het gedrag juist erger.

Het beste wat u kunt doen is zowel het plasje als de hond negeren. Zorg ervoor dat u niet over de hond heen buigt, geen hand naar hem uitsteekt, niet recht op de hond toeloopt, maar blijf rustig bij begroetingen en laat de hond uit zichzelf naar u toe komen en rustig aan u snuffelen.

Vaak gaat deze vorm van onzindelijkheid op die manier vanzelf over wanneer de hond wat meer zelfvertrouwen krijgt en zich realiseert dat u niet bedreigend bent. Ook opwindingsplasjes komen vooral voor bij pups.

Als de hond door begroeting of spel erg opgewonden of enthousiast wordt, kan het zijn dat hij zijn urine laat lopen. Op dat moment is er nog niet genoeg controle over de blaasspieren. Om opwindingsplasjes te voorkomen kunt u de begroeting het beste zo rustig mogelijk houden.

  1. Negeer de hond bij binnenkomst en roep hem pas even later bij u, als hij weer wat gekalmeerd is;
  2. U kunt ook de hond buiten begroeten om zo te voorkomen dat het plasje in huis terecht komt;
  3. Maak ook dan de begroeting zo rustig mogelijk;

Houd wilde spelletjes kort of doe ze helemaal niet, en ga direct na het spelen en na het begroeten met de hond naar buiten. Reuen hebben soms de neiging om ook binnenshuis hun terrein te willen markeren. Dit kan voorkomen als de hond niet zeker is over zijn positie binnen de groep of als er vreemde honden in huis geweest zijn.

Ook kan het zijn dat er een loopse teef in de buurt is. Sommige honden markeren ook uit onrust of zenuwen. Bij het markeren wordt tegen rechtopstaande oppervlakken geplast. Castratie kan een oplossing zijn, maar in een aantal gevallen helpt het al om anders met de hond om te gaan, duidelijke regels te hanteren of ervoor te zorgen dat hij andere honden die buiten langslopen niet kan zien.

Soms vertonen ook teven dit gedrag, maar dat komt niet veel voor. Honden die niet goed alleen kunnen zijn, zijn soms onzindelijk op het moment dat ze alleen thuis worden gelaten. De opbouw van stress zorgt ervoor dat ze hun behoeften niet meer kunnen ophouden.

  • Wilt u hier iets aan doen dan zult u moeten gaan oefenen met het alleen thuis blijven;
  • Dit is een training die veel tijd kost en waarbij u het beste de hulp van een gedragstherapeut kunt inroepen;
  • Een alternatief is om een oppas voor de hond te zoeken;

Ook als uw hond last heeft van langdurige of steeds terugkerende stress kan dit een effect hebben op de zindelijkheid. Stresshormonen beïnvloeden de waterhuishouding van het lichaam: een hond die nerveus is, zal vaker moeten plassen. Het kan voorkomen dat honden nadat ze gecastreerd zijn ineens niet meer helemaal zindelijk zijn.

Dit komt voornamelijk voor bij teven van vooral (maar niet alleen) grote rassen (met name de Boxer, Dobermann, Dwergpoedel, Bobtail, Rottweiler en Ierse Setter). U merkt dit aan kleine plasjes en druppels op de ligplek van de hond, want de onzindelijkheid treedt op als de hond slaapt.

Dit wordt veroorzaakt doordat de geslachtshormonen de spanning van de sluitspier van de blaas beïnvloeden. Het is eventueel te behandelen met medicijnen. Castreren op heel jonge leeftijd geeft bij teven maar waarschijnlijk ook bij reuen een verhoogde kans op dit type onzindelijkheid. Onzindelijkheid kan ook een medische oorzaak hebben:

  • Blaasontsteking is een van de meest voorkomende medische oorzaken van onzindelijkheid. Hierbij ziet u dat de hond heel veel plasjes moet doen.
  • Rugklachten kunnen aanleiding geven tot onzindelijkheid als de zenuwen die naar de blaas en/of de darmen voeren in de knel komen.
  • Nierproblemen kunnen ook een oorzaak zijn van onzindelijkheid.
  • Suikerziekte zorgt ervoor dat de hond vaker moet plassen.

Als u merkt dat uw hond ineens onzindelijk is, laat hem dan altijd eerst nakijken door een dierenarts. Deze kan vaststellen of er lichamelijk iets met uw hond aan de hand is of dat het een gedragsprobleem is..

Hoe maak je een volwassen hond zindelijk?

Oudere, onzindelijke hond – Wanneer je een oudere hond in huis hebt gehaald kan het zijn dat hij (nog) niet zindelijk is. Dat de hond zindelijk was bij de vorige eigenaar of in het asiel wil niet zeggen dat hij dat ook direct bij jou thuis is. Ook deze honden moet geleerd worden wat goed gedrag is en waar de behoefte gedaan mag worden.

Wat je hierbij kunt doen is de hond vaker uitlaten. Zo voorkom je dat de hond de kans krijgt om binnen te plassen. Wanneer de hond op een goede plek zijn behoefte doet beloon je deze uitgebreid. Zo begrijpen de meeste volwassen honden vrij snel wat de bedoeling is en welk gedrag beloond wordt.

Als je hond eerder zindelijk was en opeens niet meer, kan het een medische oorzaak hebben. Het is dan verstandig contact op te nemen met de dierenarts.