Waarom Ruikt Hond Aan Kruis?

Waarom Ruikt Hond Aan Kruis
Waarom Ruikt Hond Aan Kruis Dit staat toch echt in de top drie van ongemakkelijke momenten die je absoluut niet zelf in de hand hebt. Want er zijn twee levende wezens nodig voor deze situatie, waarvan jij de één bent en de ander is een hond — dus daarmee kan je nou niet bepaald even overleggen dat dit heel arelaxt is. Want echt, ik hou van honden, maar het is zo gigantisch awkward als je ergens binnenkomt en die blaffende viervoeter met een rotgang richting je kruist sjeest.

Om vervolgens uitgebreid te gaan snuffelen. Niet cool. Niet dat die honden dat snappen, hoor. Die blijven het gewoon vrolijk doen. Maar waarom? Honden doen het namelijk ook bij andere honden, zoals je vast wel hebt gezien.

Nou, de uitleg is best simpel: dit is hoe ze ‘informatie’ verzamelen over een andere hond. Via geslachtsdelen, of via de kont. Bijvoorbeeld van welk geslacht die andere hond is, hormonen maar ook stress kunnen ze zo oppikken en zelfs of die ander een beetje vriendelijk is.

En, jawel: die informatie weten ze dus ook bij ons op te pikken op diezelfde manier. Dus als jouw kruis weer even wordt onderzocht en die hond kijkt je daarna niet meer aan… Dan straalt je geslachtsdeel dus eventueel uit dat je niet een leuk persoon bent.

Weet je dat ook weer. Ook wel logisch dat honden dat met hun neus doen: daar zitten namelijk 300 miljoen geurensensoren in. Ter vergelijking: wij hebben er ‘maar’ zes miljoen. En met die goede neuzen van ze kunnen ze dus ook ruiken of je onlangs nog seks hebt gehad (whuuut?), of je ongesteld bent of dat je net bent bevallen. .

Waarom ruikt een hond aan kruis?

Zo ruiken ze het geslacht van de andere hond, hormonen, stress en zelf of de andere hond vriendelijk is ja of de nee. Een kruisruikende hond doet bij ons precies hetzelfde, informatie verzamelen. Omdat honden geen idee hebben van onze menselijke etiketten, steken ze dus ongegeneerd hun neus in onze kruizen.

Waarom ruikt een hond aan een vagina?

Onlangs was ik bij een meneer op bezoek, die een mega grote hond had. Ik hoorde het monster al blaffen toen ik op de deurbel drukte. Hij deed de deur open op een kiertje en hield met z’n knie een grote zwarte hondenkop tegen, die krampachtig probeerde zich om het hoekje te wurmen.

 1. Bij de deur ontstond een worsteling;
 2. Met moeite wist het baasje me te vragen of ik bang was voor honden;
 3. ‘Nee hoor’, zei ik;
 4. En dat klopt;
 5. Ik ben niet bang voor honden;
 6. Ik heb alleen een hekel aan één specifieke eigenschap van een hond;

Iedereen zal het herkennen. Je stapt de woonkamer of keuken in waar een hond is en het dier springt meteen bij je op, terwijl de baas roept dat dit absoluut niet mag. Te laat, want twee hondenpoten staan vereeuwigd op je schone broek. Je zit nauwelijks op een stoel of het dier hangt met z’n kop op je knie waardoor z’n niet al te frisse adem je bedwelmt.

En uiteraard moet hij geaaid worden, eerder gaat ‘ie niet weg. Na drie keer aaien zit je broek vol haar en meurt je hand naar natte hond. Maar dat haalt het allemaal nog niet bij dat ene vreselijke moment dat zo’n dier brutaal in je kruis duikt.

Dat is voor zowel baasje als slachtoffer een uiterst schaamtevolle situatie. Want meestal gaat dat kruissnuiven er niet bepaald zachtzinnig aan toe. Voordat je het goed en wel door hebt, wordt er plotseling zo’n natte hondensnuit hardhandig tussen je benen gedrukt, die je er met een subtiel duwtje ook niet meer uit krijgt.

 • Die snuift net zo lang door totdat je met je rug tegen de muur staat;
 • Ik heb me er lange tijd ontzettend onzeker over gevoeld;
 • Hoe kan het nou dat iedere hond juist altijd in mijn kruis duikt, dacht ik dan;

Ik hield me maar vast aan de theorie dat luizen zich ook het liefste in schoon haar nestelen. Maar wanneer je er op let, merk je op dat een hond bij iedereen in het kruis snuffelt. Het is een natuurlijk oerinstinct. Ik heb eens uitgezocht waarom ze dat doen.

Een hond kan vele malen beter ruiken dan een mens, dat wisten we al. Maar een hond kan daardoor ook veel beter een verklaring vinden voor een bepaalde geur. Hij gebruikt het ruiken aan je kruis dus om informatie over je te ontfutselen.

See also:  Waarom Likt Een Hond Een Andere Hond?

Informatie over je hormonen, je stressniveau, of je zwanger bent of net seks hebt gehad. Maar ook of je vriendelijk bent of niet. Zo doen ze dat ook bij elkaar. Wie wel eens met z’n hond gaat wandelen, weet hoe dat werkt. Jij staat met het andere baasje te praten, terwijl jullie honden elkaar ongegeneerd aan de achterzijde besnuffelen.

Waarom ruiken honden aan elkaars geslachtsdelen?

Feromonen – Een feromoon is een stofje die via lichaamsvloeistoffen wordt afgegeven. Feromonen geven boodschappen door naar individuen van hetzelfde soort. Deze feromonen worden bij de hond op verschillende delen van het lichaam afgegeven.

 • Markeren: De feromonen vanuit de streek onder de staart heeft als functie dat deze markeert. Dit gebeurt via ontlasting en urine.
 • Seksualiteit: Rond de geslachtsdelen worden feromonen afgegeven die informatie weggeven over het geslacht en de vruchtbaarheid van de hond. Hieraan ruikt een hond of de ander bijvoorbeeld loops is.
 • Alarmeren: De onderkant van de poten stoot een alarmerende feromoon af. Hiermee worden andere honden op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de hond.
 • Herkennen: De ‘herken’ feromonen worden achter de oren afgegeven. Via deze geur weet jouw hond wie hier geweest is.

Dit proces van feromonen afstoten gebeurt continu en worden door te snuffelen opgenomen door de hond. Ieder geurtje of plasje geeft de hond de informatie over de desbetreffende hond.

Waarom gaat een hond tussen je benen staan?

De hond is de beste vriend van de mens. Hij is trouw, houdt onvoorwaardelijk van je en luistert bij een goede relatie graag. Maar soms wil een hond wel eens dat zijn mens naar hém luistert. Maar zijn mens begrijpt hem niet altijd. Hieronder twaalf dingen die je hond doet, als hij je iets wil vertellen. Waarom Ruikt Hond Aan Kruis Foto: ArTeTeTrA / Foter. com / CC BY-NC-ND

 1. Constant oogcontact

Het ligt er heel erg aan hoe je hond naar je kijkt, maar als zijn uitdrukking normaal is en hij staart je in de ogen, is dit een manier om zijn affectie te tonen. Een goep Japanse wetenschappers vond een link tussen dit soort oogcontact en een verhoogd niveau oxytocine, een hormoon dat invloed heeft op hoe we verbondenheid en verzorgende kwaliteiten tonen. Maar wees altijd voorzichtig met kinderen en leer hen een hond nooit recht in de ogen te kijken. Waarom Ruikt Hond Aan Kruis Foto: gfred / Foter. com / CC BY-NC-ND

 1. Dingen naar je toe brengen

Je denk misschien dat je hond een spelletje speelt, zeker als hij je een speeltje brengt. Maar wat je hond eigenlijk doet is je een cadeautje brengen. Het blijkt een van de overgebleven jachtinstincten te zijn, alleen brengt hij je wat hij zelf leuk vindt of waarvan hij denkt dat jij het leuk vindt of nodig hebt, in plaats van een dode prooi.

 1. Een poot opsteken

Als je hond een pootje in de lucht steekt en hij kijkt ergens naar met zijn hoofd naar beneden, dan kan je maar beter uitkijken. Dit betekent namelijk dat hij ergens naar op jacht is en klaar is om op zijn prooi af te springen. In de opvoeding is het echter beter om dit gedrag te herkennen en te stoppen. Zowel voor de veiligheid van de hond als het onnodig verstoren van wilde dieren.

 1. Voorover bukken en zichzelf klein maken

Dit betekent dat je hond bang is. Als je een hond ziet die dit gedrag vertoont, zonder dat er direct gevaar is, betekent dit dat je hond een angststoornis heeft. Dit kan zijn omdat hij in het verleden is mishandeld, maar de kans is groter dat het een dier is met geen of slechte socialisatie, het zogenaamde kennelsyndroom.

 1. Op meubels knagen

Knagen is normaal gedrag voor puppies. Van oorsprong ontdekken zij de wereld met hun mond. Maar als dit gedrag niet op tijd wordt afgeleerd, kan het erg vervelend worden wanneer je hond groter wordt. Wanneer volwassen honden knagen aan meubels, duidt dit vaak op verveling. Zorg voor voldoende speeltjes en breng genoeg tijd door met je hond.

 1. Op je voeten zitten

Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst , is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.

Deze honden vertonen hetzelfde gedrag als een wild dier wat gevangen is. De kans op herstel is minimaal tot niet aanwezig. En leer je hond van jongs af aan dat het huis een veilige plek is en dat wachten onderdeel van het leven is.

Als geen van de bovenstaande situaties betrekking hebben op jouw hond, wil hij waarschijnlijk gewoon graag bij je zijn. Tijdens trainingsmomenten kan de hond dit ook gebruiken om contact te houden. Tast is een manier om alert te blijven op de ander, terwijl de andere zintuigen, geur, zicht en gehoor gebruikt worden voor de omgeving. Waarom Ruikt Hond Aan Kruis Foto: NiteLynx / Foter. com / CC BY-NC-SA

 1. Gapen
See also:  Hoe Vaak Moet Je Je Hond Wassen?

Honden gapen niet alleen wanneer ze moe zijn. Gapen kan ook een teken van angst of stress zijn. Als je hond veel gaapt in het bijzijn van iemand die hij niet goed kent, is dat een teken dat hij er nog niet klaar voor is om die persoon te ontmoeten. Indien daar tijd voor is geef de hond dan de ruimte om zelf het contact te maken.

 1. Relaxt gapen

Om het even lekker ingewikkeld te maken, gapen honden ook wanneer ze zich prettig bij je voelen. In dit geval gaapt je hond vaak wanneer jij dat ook doet, uit solidariteit. Dus als jij gaapt en je hond doet dat ook, is dat dus helemaal zo slecht nog niet. Als je gaapt en een hond die je niet kent gaapt ook, dan heb je misschien een probleem…

 1. Tegen je aanleunen

Dit betekent dat je hond met je aan het knuffelen is. Honden willen je affectie en aandacht als ze tegen je aan leunen. Het helpt ze ook om zich veiliger te voelen. Het ontstaat uit de behoefte tot veiligheid en bescherming. Bijvoorbeeld bescherming tegen weersomstandigheden/temperatuur.

 1. Tong uitsteken en weer intrekken

Wanneer een hond zijn tong uitsteekt en weer naar binnen trekt, betekent dit meestal dat hij zich ongemakkelijk voelt. Dit kan komen doordat hij wordt geconfronteert met een persoon die hij niet kent of een ongewild contact, wat hem nerveus maakt. Als je hond merkbaar onderdanig is, kan dit ook een manier zijn om een meer dominante houding aan te nemen. Het is een duidelijke uiting van stress, die afhankelijk van de situatie kan resulteren in een bijtincident.

Een dierenarts bijvoorbeeld heeft die luxe niet altijd. Dominantie is niet juist in deze stelling. De stress kan bij een dier wel agressie oproepen. Afhankelijk van karakter is dit dan defensieve agressie om bijvoorbeeld te kunnen vluchten (oppervlakkige verwonding).

Maar bij een dier met een meer confrontatiegericht karakter kan de beet langduriger en ernstiger zijn. Waarom Ruikt Hond Aan Kruis Foto: jvc / Foter. com / CC BY

 1. In je bed willen slapen

Dit heeft er meer mee te maken dat hij graag bij jou wil zijn, dan met hoe lekker je bed ligt. Er zijn weleens wat discussies gaande over of dit nu wel een goed idee is, maar tenzij je allergisch bent of astma hebt, zien de meeste dierenartsen er geen probleem in. Van belang hierbij is wel dat de hond ervaart dat hij hiervoor ruimte krijgt. Het is dus niet de bedoeling dat hij ruimte neemt en het baasje krampachtig op het kleinste stukje van het bed ligt.

 1. Rustig naar je staren terwijl je vertrekt

Sommige hondeneigenaren voelen zich schuldig, als ze weg moeten en hun hond zit ze zo aan te staren. Honden vinden het over het algemeen niet leuk om alleen gelaten te worden en sommige honden hebben zo’n last van verlatingsangst, dat ze beginnen te blaffen, te huilen, op meubels te knagen of te poepen of plassen. Als je hond alleen maar naar je kijkt en er zijn verder geen tekenen van onrust, dan zit het wel goed met je trouwe viervoeter.

Waarom kijkt een hond je aan?

Gebrek aan beweging – Beweging kan maken dat een hond zich gaat vervelen wat kan omslaan tot frustratie of ander gedrag. Wandel minimaal 1,5 uur per dag met je hond. Voor honden met een hoog energielevel kan fietsen, met een bal gooien of een hondensport beoefenen een ideale uit laatklep zijn.

Kan een hond ruiken dat je ongesteld bent?

Katten en honden – Zowel katten als honden kunnen het ruiken als jij ongesteld bent. Ze ruiken dan zowel de geur als de hormonen die erbij komen kijken. Ze weten niet precies wat er dan precies bij je aan de hand is, maar ze weten wel dat er iets anders gaande is dan normaal.

See also:  Hoe Oud Kan Een Hond Maximaal Worden?

Volgens katten-gedragsdeskundige Mikel Delgado hebben katten er niet veel last van, omdat ze andere manieren hebben om mensen te herkennen. Bijvoorbeeld aan hoe je eruit ziet of aan je stem. Maar natuurlijk ruik jij voor het grootste gedeelte nog gewoon als jezelf.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor honden. Ze zullen wat meer gaan ruiken, maar het maakt hen verder niet veel uit. Maar daar is niet alles mee gezegd….

Waar moet je vagina naar ruiken?

Een vagina heeft honderden tot duizenden verschillende geuren. Wat bepaalt nou jouw geur? 1. De ene geur is sterker dan de ander en daardoor ruikt iedere vagina uniek. De één ruikt meer naar een veld met bloemen en de ander meer naar karamel. Het boeket aan geuren wordt bepaald door de vaginale flora.

Een mooi woord voor de bacteriën die er te vinden zijn. Veel daarvan zijn lactobacillen, wat melkzuurbacteriën zijn. En daarom is het heel normaal dat een vagina een beetje zurig ruikt. De snelle denker weet wat je met melkzuur kan: gisten.

Er zijn al mensen die op het idee zijn gekomen om yoghurt, bier en brood te maken van de vaginale afscheiding. Echt waar. Een gezonde vagina heeft natuurlijk geen klachten. Dus bij stinkende afscheiding of jeuk kan je de drogisterij beter overslaan en direct naar de huisarts gaan.

Stinkt de afscheiding dan heb je te weinig lactobacillen en maken je bacteriën te weinig melkzuur. Is dit bij jou het geval dan heb je waarschijnlijk bacteriële vaginose. Heb je last van jeuk dan is er vermoedelijke sprake van een schimmel.

Om zelf toch al wat onderzoek te doen voordat je naar de huisarts gaat, kun je de pH-waarde van de vaginale afscheiding meten met een pH-waarde test-strip. Aan de hand van de kleur die verschijnt weet je waarom de rooie oortjes van je partner wegblijven.

 • De pH-waarde geeft een zuurtegraad aan;
 • Hierbij is nul heel zuur en veertien niet zuur, ook wel base genaamd;
 • Zeven is neutraal en weerspiegelt een perfect evenwicht tussen zuur en base;
 • Een gezonde vagina heeft een pH-waarde van tussen de vier en de vijf;

De zuurgraad is te vergelijken met onder andere, je raadt het al, yoghurt. Maar er is ook een andere manier om te onderzoeken of het allemaal wel pluis is daar beneden. Een gezonde vagina ruik je in al haar geuren en kleuren namelijk van ongeveer 30 centimeter afstand.

Wat ruikt een hond?

Ziek of bang – Honden kunnen niet alleen van elkaar, maar ook van mensen ruiken hoe ze zich voelen en of ze ziek zijn. Ze ruiken (stress)hormonen en ‘weten’ daardoor of we bang of zwanger zijn, of signaleren bijvoorbeeld een stijging of daling van het bloedsuikergehalte in ons bloed.

Waarom pakt mijn hond mijn ondergoed?

Een hond ruikt aan je kruis

Hond snuffelt en knabbelt graag aan vuile was – waarom de hond zo dol is op je vieze wasgoed? Het antwoord hierop is eenvoudig. De vuile was draagt jouw geur. En honden vinden het nu eenmaal zalig om zich met de geur van baasje te omringen. Dus een nestje maken met vuil ondergoed of er eens flink op sabbelen.

 1. Wat dan meteen ook hun behoefte tot kauwen bevredigt;
 2. Meestal geeft het daarna ook nog aanleiding tot een spelletje;
 3. Immers, baasje vindt dit helemaal niet leuk en zal het kledingstuk proberen af te pakken;

Leuk! Baasje wil spelen! De oplossing voor dit probleem is heel simpel: let er op dat de hond niet bij de vuile was kan. En geef hem een speeltje waar hij op kan knabbelen en waarmee je ook eens kan gooien. © 2010 – 2022 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur.

Kan een hond weten dat je zwanger bent?

Hoe weten honden dat jij zwanger bent? – Op de eerste plaats kunnen honden ontzettend goed ruiken. Jouw lichaam veranderd en op de eerste plaats vooral hormonaal. Je lichaamsgeur zal veranderen en je hond zal deze dingen waarnemen. Naast deze veranderingen is het ook nog zodat jouw hond de lichamelijke veranderingen zal waarnemen.

Op een gegeven moment zal je met een buikje rondlopen. Je handelingen zullen na een tijdje ook veranderen, je zult misschien wat vaker rust nemen, anders bewegen en ga zo maar door. Jouw hond ontgaat niets, hij neemt heel scherp waar.

En deze waarneming moeten we vooral niet onderschatten.