Waarom Schudt Een Hond Met Zijn Kop?

Waarom Schudt Een Hond Met Zijn Kop
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.

 1. Maar waar af en toe hoofdschudden geen reden tot zorg is, kan regelmatig en langdurig hoofdschudden wijzen op een medisch probleem;
 2. Het is belangrijk om te begrijpen waarom honden met hun kop schudden en alert te zijn op aanwijzingen voor een medisch probleem;

Als je hond regelmatig en langer dan een dag zijn kop schudt, of als je hond rode, gezwollen en stinkende oren heeft, is het zaak om meteen je dierenarts te raadplegen. Lees hieronder over vier veelvoorkomende medische redenen waarom je hond mogelijk vaak met zijn kop schudt.

Wat betekent het als een hond schudt?

Waarom schudden honden zich uit? Als honden nat zijn, ontdoen ze hun vacht van water door zich uit te schudden. Door zich uit te schudden wordt 70% van het opgenomen water uit hun vacht en huid verwijderd. Honden beginnen bij hun kop te schudden en eindigen bij hun staart.

 1. Ook schudden ze zich uit na een wandeling, als ze in de regen hebben gelopen, als er zand in hun vacht zit of als er haren verkeerd zijn gaan zitten en soms nadat ze geaaid zijn;
 2. Dat kan door het spelen met een andere hond of nadat ze in het gras hebben liggen rollen;

Rondrollen op het gras zorgt ervoor dat ze vies worden, de hond schudt zich uit om weer schoon te worden. Door het uitschudden brengt de hond zichzelf tot rust. Uitschudden is normaal gedrag maar kan ook een teken van ongemak zijn. Ken de lichaamstaal van je hond! Soms schudden honden zich uit om spanning als gevolg van stress kwijt te raken.

 • Als je met je hond gaat wandelen en hij schrikt van een geluid, kan hij tijdens de wandeling even gaan schudden;
 • Als ze zich naast het uitschudden ook gaan krabben moet je opletten;
 • Het zou kunnen dat ze een parasiet hebben opgelopen;
See also:  Wanneer Hond In Bench?

Teken, parasieten of vlooien kunnen zich vastbijten in de huid, hun bloed drinken en allergische reacties of ontstekingen veroorzaken. Wilt u meer weten? http://mijndieren. nl/gezondheid-waarom-honden-zich-uitschudden/ Blijf bij met  Weetjes en neem regelmatig een kijkje op deze pagina!.

Wat betekent het als een hond zijn kop scheef houdt?

De meeste honden doen het: ze houden hun hoofd schuin als jij aan het praten bent, en soms ook zonder aanwijsbare reden. En daar is nu ook een wetenschappelijke verklaring voor: de dieren doen het om medeleven uit te drukken. Hun kop kantelen is een manier om empathie en begrip uit te drukken bij honden.

Waarom schuift hond met kop over de grond?

…die eigenlijk wijzen op een huidprobleem. – Breakdancen, staartjagen, sleetje rijden…. honden doen soms dingen die we grappig of misschien juist genant vinden. Maar wat je er ook van vindt, honden doen deze dingen meestal niet om ons te amuseren of te plagen, ze doen het gewoon omdat ze ergens last van hebben. Van jeuk namelijk! Als je hond het volgende doet, voelt hij zich echt niet comfortabel:

 1. Sleetje rijden
  • Die kennen we allemaal wel, en gelukkig weet bijna iedereen wel dat dit erop wijst dat er iets mis is aan de achterkant. Vaak krijgen de anaalzakjes de schuld, en terecht. Anaalzakjes kunnen overvuld raken, en dan irritatie veroorzaken. Maar sleetje rijden kan ook wijzen op jeuk onder staart door een allergie.
 2. Gezicht wrijven
  • Veel honden wrijven hun snuit even schoon na het eten. Als ze dat me hun pootjes doen kan  dat er heel schattig uitzien, zeker bij de kleintjes. De meesten doen het aan de grond of de muur of de nieuwe bank. Dat is iets minder schattig. Maar als ze het ook los van het eten doen is er iets mis. En of je het nou schattig of irritant vindt: tijd om naar de dierenarts te gaan.
 3. Breakdancen
  • Wij kunnen ons op onze rug krabben, als we jeuk hebben, maar voor een hond wordt dat lastig. Dan zit er nog maar één ding op: gaan liggen rollen en schuren om de jeuk te verlichten. Dat kan er grappig uit zien, maar voor de hond is het zeker geen grap!
 4. Meekrabben
  • Ken je dat? Je kriebelt je hond zachtjes achter zijn oren of je aait hem over zijn rug, en hup! Daar gaat die poot meedoen. Het kan best verleidelijk zijn om daar een spelletje van te maken, maar als je bedenkt dat het betekent dat je hond eigenlijk continu jeuk heeft, is het toch een stuk minder leuk…
 5. Staartjagen
  • Het kan een neurologische oorzaak hebben, en puppies doen het soms als een spelletje, maar vaak betekent staartjagen gewoon dat de hond probeert dat een einde te maken aan dat gekriebel op het begin van zijn staart. Lach hem niet uit, maar help hem en ga naar de dierenarts voor advies.
See also:  Hoe Weet Je Of Je Hond Klaar Is Met Bevallen?

Onze receptionisten staan je graag te woord.

Hoe weet je dat je hond oorontsteking heeft?

Symptomen oorontsteking hond – Als uw hond een oorontsteking heeft dan kunt u de volgende dingen aan uw hond zien:

 • uw hond krabt veel aan zijn oor
 • uw hond schudt met zijn kop  
 • uw hond piept of kermt bij aanraking van de kop of de oren
 • uw hond houdt zijn kop schuin met het pijnlijke oor naar beneden
 • er zit veel oorsmeer of pus in het oor
 • het oor stinkt
 • er zit roodheid in of rond het oor
 • de oorschelp is opgezwollen (bloedoor)

Deze symptomen kunnen ook wijzen op oormijt bij uw hond. Voor de behandeling van een oorontsteking is het heel belangrijk dat er vroegtijdig wordt ingegrepen en de oorzaak van de oorontsteking wordt aangepakt. Er bestaat anders een risico op een chronische oorontsteking, waarbij de behandeling vaak velen malen lastiger is.

Wat moet je doen als je hond trilt?

Wat te doen bij een nerveuze hond?

Liever kalmeren voorkomen – Er bestaan ook kalmerende middelen voor je hond. Denk aan feromonen-verspreiders, medicatie of alternatieve middelen. Gebruik dit alleen op advies van de dierenarts. Het is in alle gevallen fijner om stress tegen te gaan zodat kalmeren niet nodig is. .

Welke hond luistert het beste?

Wat is een TIA bij honden?

Idiopathisch Vestibulair Syndroom – IVS is een aandoening van het evenwichtsorgaan. De aandoening komt zowel bij honden als bij katten voor. Dieren verliezen binnen enkele uren hun evenwicht, houden het ene oor lager dan de andere oor (scheve kopstand), hebben een dronkenmansgang (ataxie), vallen om, zoeken steun, of (in het ergste geval) draaien om hun lengteas naar hun rug en verder.

See also:  Wat Kost Het Om Een Hond In Te Laten Slapen?

Andere dieren lopen dwangmatig rondjes, waarbij het lage oor aan de binnenbocht wordt gehouden. Dieren kunnen scheel kijken of hun ogen kunnen heen en weer bewegen (nystagmus). In het verleden werd de aandoening vaak Geriatrisch  vestibulair syndroom genoemd, dus van de oudere patiënt.

Omdat de problemen op alle leeftijden kunnen voorkomen, wordt deze naam inmiddels niet meer gebruikt.

Heeft een hond een kop of een hoofd?

Mensen hebben een ‘ hoofd ‘, dieren hebben een ‘ kop ‘. Van paarden wordt ook gezegd dat ze een ‘ hoofd ‘ hebben. In verband met mensen is ‘ kop ‘ informeel.