Waarom Schudt Een Hond Zich Uit?

Waarom Schudt Een Hond Zich Uit
Waarom schudden honden zich uit? Als honden nat zijn, ontdoen ze hun vacht van water door zich uit te schudden. Door zich uit te schudden wordt 70% van het opgenomen water uit hun vacht en huid verwijderd. Honden beginnen bij hun kop te schudden en eindigen bij hun staart.

 • Ook schudden ze zich uit na een wandeling, als ze in de regen hebben gelopen, als er zand in hun vacht zit of als er haren verkeerd zijn gaan zitten en soms nadat ze geaaid zijn;
 • Dat kan door het spelen met een andere hond of nadat ze in het gras hebben liggen rollen;

Rondrollen op het gras zorgt ervoor dat ze vies worden, de hond schudt zich uit om weer schoon te worden. Door het uitschudden brengt de hond zichzelf tot rust. Uitschudden is normaal gedrag maar kan ook een teken van ongemak zijn. Ken de lichaamstaal van je hond! Soms schudden honden zich uit om spanning als gevolg van stress kwijt te raken.

Als je met je hond gaat wandelen en hij schrikt van een geluid, kan hij tijdens de wandeling even gaan schudden. Als ze zich naast het uitschudden ook gaan krabben moet je opletten. Het zou kunnen dat ze een parasiet hebben opgelopen.

Teken, parasieten of vlooien kunnen zich vastbijten in de huid, hun bloed drinken en allergische reacties of ontstekingen veroorzaken. Wilt u meer weten? http://mijndieren. nl/gezondheid-waarom-honden-zich-uitschudden/ Blijf bij met  Weetjes en neem regelmatig een kijkje op deze pagina!.

Hoe kan je zien als een hond verdrietig is?

Wat als een hond met zijn hoofd schudt?

Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben, schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.

 1. Maar waar af en toe hoofdschudden geen reden tot zorg is, kan regelmatig en langdurig hoofdschudden wijzen op een medisch probleem;
 2. Het is belangrijk om te begrijpen waarom honden met hun kop schudden en alert te zijn op aanwijzingen voor een medisch probleem;

Als je hond regelmatig en langer dan een dag zijn kop schudt, of als je hond rode, gezwollen en stinkende oren heeft, is het zaak om meteen je dierenarts te raadplegen. Lees hieronder over vier veelvoorkomende medische redenen waarom je hond mogelijk vaak met zijn kop schudt.

Hoe merk je dat een hond onzeker is?

Angst en onzekerheid  Oorzaken en reacties Angst bij honden kan verschillende oorzaken hebben: Het kan veroorzaakt worden door genetische aanleg. Het kan daarbij ook zijn dat je hond als jonge pup het angstige gedrag van zijn moeder heeft geïmiteerd. Dit komt niet zo vaak voor.

Vaker wordt angst veroorzaakt door een slechte inprenting en/of socialisatie in de eerste 6 maanden van zijn leven. Dit kan er toe leiden dat je hond angstig is geworden (en zal blijven) voor allerlei situaties en dingen waar hij geen kennis mee heeft kunnen maken in de eerste maanden van zijn leven.

· Een derde reden waarom honden angstig kunnen zijn is door één of meerdere traumatische ervaringen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, een ernstig gevecht met een andere hond of een al dan niet opzettelijke mishandeling. Een hond (en zeker een onzekere hond) zal als hij angstig is reageren door proberen om te vluchten.

 1. Als dat niet lukt kan hij verstarren (hij durft niet meer te bewegen) en kan hij gaan dreigen en uitvallen (angstagressie);
 2. Er zijn ook honden die uit angst meteen agressie vertonen;
 3. Zij hebben geleerd dat de aanval de beste verdediging is;

Vluchten geeft je hond de illusie van veiligheid. Hij denkt de situatie toch een beetje in de hand te hebben. Vluchten houdt de angst of paniek van je hond in stand. Hij zal nooit leren om met de situatie om te gaan, maar zal deze altijd blijven ontwijken.

 1. Je moet dus voorkomen dat je hond kan vluchten door hem aan de riem te houden;
 2. Op die manier geef je de hond ook steun, omdat hij via de riem met je verbonden is;
 3. Als een hond zich bedreigd voelt en angstig is en hij kan niet vluchten, dan kan hij gaan dreigen en uiteindelijk angstagressie vertonen en uitvallen;

Een onzekere hond zie je vaak van voren iets anders doen dan van achteren. Bijvoorbeeld de oren naar voren, maar de staart laag. Dit is eigenlijk tegenstrijdig en hieruit blijkt onzekerheid. Een andere manier om onzekerheid te laten zien is het vertonen van kalmerende signalen als gevolg van stress.

 • Steunen, beschermen, daadkrachtig zijn en vrolijk;
 • Honden voelen dezelfde gevoelens van angst als mensen;
 • Maar anders dan mensen, zullen honden ook altijd hun gevoelens van vrees en angst uitten;
 • Angst negeren is kortzichtig Vaak wordt het advies gegeven om je hond volledig te negeren als hij ergens bang voor is, want als je aandacht geeft dan beloon je de angst;

Maar bij angst moet een hond steun krijgen van zijn baas. Jij moet je als leider opstellen (zoals aangegeven is in de eerste omgangsregel) en je hond steunen en beschermen. Als je hond op jou kan bouwen, dan zal hij jou aanvaarden als leider en zal hij bij angst of onraad naar jou toe komen.

Als je zijn angsten negeert, dan zal je hond als hij los is bijvoorbeeld wegvluchten als er buiten iets gebeurt. Niet troosten bij angstig gedrag. Wat je nooit moet doen is je hond troosten als hij bang is.

Als je een hond troost, dan ziet en hoort  hij alleen dat je vriendelijk en belonend klinkt. Je beloont je hond dan onbedoeld voor zijn angstige gedrag. En daarmee bevestig je dat dat het gedrag is wat je graag van de hond wilt zien. Belonen van gedrag leidt tot herhaling en intensivering van dat gedrag.

 1. Je hond zal dus steeds vaker en heftiger angstig gedrag laten zien;
 2. Wel vrolijk en kordaat zijn;
 3. Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is;
 4. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn;

Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op “het gevaar” af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen. Neem een houding aan die uitstraalt “kom op, stel je niet aan”. En beloon je hond pas op het moment dat hij besluit om ondanks zijn angst toch maar met je mee te lopen.

Wanneer je op dat moment met je stem beloont, zorg er dan voor dat je oprecht vrolijk klinkt en dus niet geruststellend/troostend. Spelen en belonen Het is niet goed om een hond die al angstig gedrag vertoont, af te leiden met iets lekkers of een speeltje.

Dan beloont je namelijk precies het gedrag dat je niet wilt zien. En gedrag dat beloond wordt zal zich steeds vaker en heftiger herhalen. Wat je wel kunt proberen is om het ontwikkelen van angstig gedrag vóór te zijn. Als je hond bijvoorbeeld bang is voor andere honden en je ziet in de verte een andere hond aankomen, doe dan iets met je hond wat hij heel leuk vindt.

En doe dat vóór dat je hond angstig of opgewonden wordt omdat er een andere hond aankomt. Speel met hem met een balletje of laat hem simpele gehoorzaamheidsoefeningetjes doen waarbij je beloont met iets lekkers.

Stop met spelen en belonen zodra je hond toch angstig gedrag gaat vertonen. Loop kordaat door en praat vrolijk tegen je hond. Begin weer het spelen en belonen zodra je hond zich weer “gedraagt”. Wanneer je dit consequent herhaalt dan gaat je hond de komst van een andere hond zien als de voorbode van iets leuks (spelen met de baas) in plaats van als iets bedreigends  Zo kun je met de angst van je hond omgaan.

 • Dus niet zielig doen en niet troosten, maar daadkrachtig en vrolijk optreden;
 • Zoek een strategie uit die bij jou en je hond past;
 • Neem je hond en zijn angst serieus;
 • Steun en bescherm je hond als dat nodig is, jij bent de leider;

Op die manier kun je een goede relatie met je hond opbouwen. Angstig gedrag binnen De meest voorkomende problemen die veroorzaakt kunnen worden door angst zijn het bevuilen van je huis, vernielzucht, ontsnappingsgedrag (graven bij deuren en ramen), huilen en blaffen en in het ergste geval kan de hond zichzelf verwonden.

Als je een hond in huis krijgt die zich angstig gedraagt, geef hem dan als eerste de gelegenheid om zich op zijn gemak te gaan voelen. Hij weet nog niet dat jij de leiding hebt en dat hij ook werkelijk op jou kan steunen.

Dat moet hij allemaal  eerst nog ervaren. Laat je hond gewoon met rust als hij onder een kast of een stoel is gekropen. Laat hem daar maar zitten en rol af en toe eens iets lekkers naar hem toe terwijl je vrolijk tegen hem praat. Blijf daarbij op een goede afstand van je hond.

Laat zijn halsband steeds om, zodat je alleen zijn riem eraan hoeft te klikken als je hem wilt gaan uitlaten. Neem je hond uitsluitend mee naar buiten om hem zijn behoefte te laten doen. Doe dit zo dicht mogelijk bij huis.

Raak je hond alleen aan om hem zijn riem om te doen, maar aai hem niet. Als hij zijn behoefte heeft gedaan, dan ga je gelijk weer naar binnen. Laat hem steeds uit op dezelfde plaats, zodat die plek in ieder geval bekend wordt voor hem en hij zich daar kan ontspannen en ontlasten.

 • Binnen laat je hem weer met rust en laat je hem desnoods weer wegkruipen als hij dat wil;
 • Het stukje lekkers dat je iedere keer naar hem toerolt, laat je iedere keer een klein stukje verder bij hem vandaan terechtkomen;
See also:  Waarom Likt Een Hond De Mens?

Ga ook een aantal keren per dag op de grond zitten met een boek of een tijdschrift terwijl je het lekkers naar hem toerolt. Zo kan je hond ervaren dat jouw aanwezigheid geen bedreiging is. Rol het stukje lekkers op een gegeven moment zo, dat het in de buurt van jou blijft liggen.

Als hij voorzichtig een poging doet om het te komen halen, kijk dan niet naar hem maar praat zachtjes maar wel vrolijk tegen hem. Het kan een tijdje duren maar op een gegeven moment wint zijn nieuwsgierigheid het van zijn angst en zal je hond bij je komen kijken.

Praat alleen rustig en vrolijk tegen hem en raak hem niet aan. Laat hem maar kijken en laat hem maar weer terugvluchten, hij zal steeds sneller en langer naar je toekomen. Let op!. Vanaf het moment dat je hond zich wat vrijer door het huis gaat bewegen, ga je hem ook meteen beperken in zijn privileges.

 1. Hoe dit moet kun je terugvinden in de omgangsregels;
 2. Jolanda heeft al veel honden zien veranderen van angstige, bange honden in dominante, bijtende honden;
 3. De baasjes waren dan blij dat hun hond eindelijk onder de tafel of stoel vandaan kwam en de hond mocht vervolgens alles;

Dus let erop dat je je hond gewoon als hond blijft behandelen en dat je hem niet gaat vereren alsof hij een koning is. Angstig gedrag buiten Als je hond binnen eenmaal over zijn angst heen is en zich op zijn gemak voelt, dan kun je buiten verder gaan.

 1. Wandel in het begin kleine blokjes rondom je eigen straat en maak dat blokje elke week een stukje groter;
 2. Zo leert je hond zijn omgeving goed kennen;
 3. Mocht hij onverhoopt ontsnappen en vluchten, dan kan hij in ieder geval de weg naar huis terugvinden;

Het is een goed teken als je hond achter je knie blijft lopen. Beloon hem daarvoor, want dat is een teken dat hij jou als zijn leider aanvaart. Als je hond stopt met lopen, dan is er iets dat zijn aandacht trekt of wat hij eng vindt. Zoek dan uit waar hij naar kijkt.

Het is nu het handigste als je je hond aan een flexlijn of lange lijn vast hebt. Als het een stilstaand voorwerp is wat je hond eng vindt, loop er dan zelf naar toe terwijl de flexilijn/lange lijn uitrolt.

Raak het voorwerp waar hij bang voor is aan en praat ondertussen vrolijk tegen je hond. Moedig hem aan om ook eens te komen kijken en iedere stap in de richting van het voorwerp is een beloning waard. Mensen vinden het vaak moeilijk om te praten tegen een hond en denken dat andere mensen denken dat ze gek geworden zijn.

Maar de mensen in je omgeving hebben niet te maken met een angstige hond en waarschijnlijk vinden ze het juist leuk dat je zo met je hond bezig bent. Laat ze verder maar denken wat ze willen. Praat op vrolijke toon tegen je hond: “Vindt je dit eng? Maar dat is helemaal niet eng.

Zullen we eens samen gaan kijken? Kijk ik loop er vast naar toe. Zie je er gebeurt gewoon helemaal niets. ” Ga bij het voorwerp op je hurken zitten en rol iets lekkers naar de hond toe en praat verder: “Zie je wel, als je dichterbij komt gebeurt er ook niets.

Kom maar eens kijken”  Ook nu zal op een gegeven moment zijn nieuwsgierigheid het winnen van zijn angst en zal je hond dichterbij komen. De eerste keer doe je over een voorwerp misschien wel 3 dagen voordat hij het echt durft gaan te bekijken.

Maar je zult zien dat je hond naarmate hij meer vertrouwen krijgt in jou, hij ook steeds sneller naar een voorwerp toe zal komen. Als hij bij het voorwerp is, dan ga je dat natuurlijk uitgebreid met hem onderzoeken. Geef er eens een klap op en beloon je hond meteen daarna.

Ook als hij schrikt. Doe dat nog een paar keer zodat je hond weet dat hij beloont wordt na het geluid en niet voor zijn schrikreactie. Door het op deze manier aan te pakken bouw je aan een sterke band met je hond.

Hij zal steeds meer vertrouwen in je krijgen. Als jij iets durft en je roept je hond, dan kan hij met een gerust hart ook gaan kijken. Hij vertrouwt er op den duur op dat jij voor hem beslist wat goed voor hem is. Dit heeft natuurlijk even tijd nodig. Want net als bij mensen hebben honden tijd nodig om over een traumatische ervaring heen te komen.

Wat betekent als een hond zich uitrekt?

Waarom Schudt Een Hond Zich Uit Toen ik het honden zag doen, veronderstelde ik altijd dat ze zich uitrekten zoals mensen dat ‘s morgens doen. Ik dacht dat mijn hond had geslapen voor ik thuiskwam en dat hij/ze zich uitrekte om zijn/haar spieren, gewrichten en pezen los te maken en zijn/haar bloed weer te laten stromen. Het betekent echter iets helemaal anders als een hond zich uitrekt als hij/zij wakker wordt, dan als uw hond zich uitrekt om u te begroeten als u thuis komt.

 1. Ik verzamelde wat informatie en ontdekte deze fantastische beschrijving van Brenda Aloff in het boek ‘Canine Body Language – A Photographic Guide’: “Een hond rekt zich alleen uit voor iemand die hij/zij graag heeft en waarbij hij/zij zich comfortabel voelt;

Als ze zich uitrekken zijn hun oren ontspannen en hebben ze samengeknepen oogjes. Ze zien er loom en slaperig uit. ” De 4 meest voorkomende kenmerken zijn: verlaagd bovenlijf, verhoogd achterlijf, snuit naar u gericht en ellebogen van de grond. Als ze zich uitrekken (ook wel ‘buigen’ genoemd) doen ze het soms enkel met hun bovenlijf door hun ellebogen te laten zakken en hun achterwerk in de lucht te steken.

Soms kan dit overvloeien in een stretch met hun achterlijf (of omgekeerd). Terwijl hij/zij dit doen, geeuwen ze soms eens goed (als u geluk heeft!). Aloff zegt verder: “Het is een compliment als een hond u begroet op deze onbekommerde, vriendelijke en zeer respectvolle manier.

Dit gebaar erkent uw persoonlijke ruimte en is een uitnodiging om te interageren. ” Waarom Schudt Een Hond Zich UitIn zekere zin lijkt het op de buiging die ze maken als ze willen spelen, alleen heeft u niet het gevoel dat uw hond u gaat bespringen en ook de hyperactieve blik in hun ogen ontbreekt. Als ze buigen om te spelen laten ze hun bovenlijf ook veel dieper zakken en staan hun oren veel meer rechtop. U mag zich dus gelukkig prijzen als uw huisdier u op deze manier begroet, ze doen het namelijk niet bij iedereen, wat erop wijst dat u een speciale band heeft.

Hoe snel vergeet een hond zijn baas?

Een hond is blij als hij je weer ziet – Bij honden zou je kunnen kijken naar hun blijdschap bij onze thuiskomst. Die is na vier uur afwezigheid beduidend groter dan na een half uurtje, bleek uit onderzoek van de Zweedse Universiteit van Uppsala uit 2011.

 • Twaalf honden werden gefilmd die alleen thuis werden gelaten;
 • Ook de hereniging met hun baasjes werd vastgelegd;
 • Het weerzien werd heftiger naarmate de scheiding langer had geduurd;
 • De hartslag lag beduidend hoger, de staart kwispelde meer, het hele lichaam bewoog zich zoals je dat van een dolblije hond verwacht;

This content is imported from Giphy. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Hoe weet je of een hond gelukkig is?

Lekker netjes en gemanierd – Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.

See also:  Waar Nagels Knippen Hond?

Waarom schuift hond met kop over de grond?

…die eigenlijk wijzen op een huidprobleem. – Breakdancen, staartjagen, sleetje rijden…. honden doen soms dingen die we grappig of misschien juist genant vinden. Maar wat je er ook van vindt, honden doen deze dingen meestal niet om ons te amuseren of te plagen, ze doen het gewoon omdat ze ergens last van hebben. Van jeuk namelijk! Als je hond het volgende doet, voelt hij zich echt niet comfortabel:

 1. Sleetje rijden
  • Die kennen we allemaal wel, en gelukkig weet bijna iedereen wel dat dit erop wijst dat er iets mis is aan de achterkant. Vaak krijgen de anaalzakjes de schuld, en terecht. Anaalzakjes kunnen overvuld raken, en dan irritatie veroorzaken. Maar sleetje rijden kan ook wijzen op jeuk onder staart door een allergie.
 2. Gezicht wrijven
  • Veel honden wrijven hun snuit even schoon na het eten. Als ze dat me hun pootjes doen kan  dat er heel schattig uitzien, zeker bij de kleintjes. De meesten doen het aan de grond of de muur of de nieuwe bank. Dat is iets minder schattig. Maar als ze het ook los van het eten doen is er iets mis. En of je het nou schattig of irritant vindt: tijd om naar de dierenarts te gaan.
 3. Breakdancen
  • Wij kunnen ons op onze rug krabben, als we jeuk hebben, maar voor een hond wordt dat lastig. Dan zit er nog maar één ding op: gaan liggen rollen en schuren om de jeuk te verlichten. Dat kan er grappig uit zien, maar voor de hond is het zeker geen grap!
 4. Meekrabben
  • Ken je dat? Je kriebelt je hond zachtjes achter zijn oren of je aait hem over zijn rug, en hup! Daar gaat die poot meedoen. Het kan best verleidelijk zijn om daar een spelletje van te maken, maar als je bedenkt dat het betekent dat je hond eigenlijk continu jeuk heeft, is het toch een stuk minder leuk…
 5. Staartjagen
  • Het kan een neurologische oorzaak hebben, en puppies doen het soms als een spelletje, maar vaak betekent staartjagen gewoon dat de hond probeert dat een einde te maken aan dat gekriebel op het begin van zijn staart. Lach hem niet uit, maar help hem en ga naar de dierenarts voor advies.

Onze receptionisten staan je graag te woord.

Wat te doen tegen jeuk oor hond?

Om problemen aan de oren te voorkomen kun je ze regelmatig schoonmaken met een cleaner zoals Otoclean. Let op: we adviseren dit uitsluitend te doen bij honden die regelmatig last hebben van hun oren, bijvoorbeeld na het zwemmen. Wanneer honden geen oorproblemen hebben, is het ook niet nodig deze te gaan reinigen.

Waarom klappert een hond met zijn oren?

Een oorontsteking bij de hond en kat valt vaak op doordat het dier met de oren klappert, veel aan één of beide oren krabt of doordat de oren en de oorschelpen vies zijn. Het kan zijn dat een hond of kat pijnlijk reageert als je de oren aanraakt of dat hij zijn kop naar één kant scheef houdt.

Kan een hond boos op je zijn?

Honden lijken soms enorm schuldbewust te kijken – zeker als ze kattekwaad hebben uitgehaald. Op internet zie je vaak grappige filmpjes van honden die schuldig kijken als ze iets stouts hebben gedaan. Maar hebben honden ook echt bewust schuldgevoel? En wat moet je wel en absoluut niet doen als je hond schuldig kijkt? Honden hebben net als mensen emoties.

 1. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn;
 2. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond;
 3. Een boze hond kan zijn tanden laten zien;
 4. Een blije hond kan kwispelen;
 5. Een angstige hond kan zijn oogwit laten zien en gapen;

Emoties zijn automatische reacties: het is een soort instinct. Hebben honden ook een gevoel van goed en kwaad? Nee, dat niet. Wij mensen zijn ons erg bewust van moreel gedrag. We vinden het belangrijk dat we ons goed en vriendelijk gedragen, dat we respect hebben voor anderen, dat we niet stelen, niet schelden enzovoorts. Honden varen meer op instinct. Als zij bijvoorbeeld iets kapot maken, dan zijn ze zich niet bewust dat ze iets ‘verkeerds’ doen. Natuurlijk, een hond kan bepaald gedrag worden aan- of afgeleerd. Echter volgen ze dan simpelweg commando’s op waar ze voor worden beloond. Een hond maakt geen morele keuzes.

Wat doet een hond als hij boos is?

Honden gebruiken lichaamstaal om elkaar of de mens iets duidelijk te maken. Een onderdeel van deze lichaamstaal is het dreiggedrag, zoals het laten zien van de tanden. Dreiggedrag heeft een belangrijke functie in het voorkómen van conflicten. Het is dan ook belangrijk dat mensen het dreiggedrag van de hond begrijpen en er goed op reageren.

Dreiggedrag is een waarschuwing. Het geeft aan dat een hond de situatie onaangenaam vindt, bijvoorbeeld als hij iets eng vindt, omdat hij iets niet wil of omdat hij vindt dat zijn positie in de rangorde wordt aangetast.

Een hond kan bijvoorbeeld dreigen als hij in een hoek wordt gedreven, als iemand zijn eten wil afpakken, als een onbekende in zijn territorium komt of als iemand hem pijn doet. Met zijn dreiggedrag probeert de hond met de ander te communiceren en zo het gedrag van de ander te beïnvloeden om de situatie te veranderen.

Zoals mensen kunnen zeggen: ‘Ik wil liever niet dat u dit doet, ik vind het niet prettig’, zo kan een hond zijn lip optrekken. En waar wij overgaan in ‘Hou nou eens op!’ zal de hond dit duidelijk proberen te maken door te grommen.

Door te waarschuwen probeert de hond een echt conflict te voorkomen. Honden zijn er, net als hun voorouder de wolf, op gericht om ruzie te vermijden. Bij elk onderling gevecht loopt de hond het risico om flink gewond te raken. Het is dus logisch dat hij eerst zal proberen zijn doel te bereiken zonder dat er gevochten moet worden.

 • Als de tegenpartij echter niet goed reageert op de waarschuwing en doorgaat met het gedrag dat de hond vervelend vindt, zal het dreiggedrag steeds sterker worden in een poging om dit te veranderen;
 • Uiteindelijk kan dat uitmonden in bijten;

Er bestaan verschillende signalen die de hond kan laten zien als hij dreigt. In opklimmende mate van ernst staan hieronder de meest herkenbare signalen. Niet elke hond laat alle signalen elke keer zien!

 • Staren. De hond kijkt strak naar degene (of datgene) waar hij naar dreigt.
 • Verstarren. De hond verstijft, blijft in een bepaalde houding staan, zitten of liggen, zijn spieren zijn gespannen.
 • Grommen. De hond maakt een grommend geluid.
 • Blaffen (korte, harde blaf of repeterende harde blaf) of gromblaffen.
 • Lip optrekken, tanden laten zien. De hond trekt zijn bovenlip een stukje op en laat zijn tanden zien.
 • Happen, uitvallen. De hond hapt naar dat wat hem bedreigt, maar hapt ernaast (dit is met opzet en komt niet doordat hij ‘verkeerd mikt’).

Als de hond zijn doel nu nog niet heeft bereikt is het risico heel groot dat hij daadwerkelijk zal gaan bijten. Tijdens dreiggedrag kan de hond zijn haren overeind zetten. Dit heet ‘borstelen’. Vaak is het een kam op zijn rug of een stukje ter hoogte van de schouders of achteraan de rug waar het haar overeind komt te staan. Dit duidt op een agressieve of angstig-agressieve toestand.

Onderzoek heeft laten zien dat hoe meer dreiggedragingen tegelijkertijd worden getoond, hoe hoger het risico is op een echte beet. Ook is een hond die in een hoge houding (zie beneden) staat riskanter dan een bange hond.

Dreigende honden kunnen kwispelen. Kwispelen is gedrag dat op opwinding wijst, en wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd als vriendelijk gedrag. Spelende honden of honden die hun baas begroeten kwispelen ook, maar borstelen niet. De kwispel is tijdens spel of ander vriendelijk gedrag vaak breder, de hond zwiept zijn staart meer ontspannen breed heen en weer.

 • De kwispel in een opgewonden agressieve toestand is vaak sneller en de staart wordt hierbij stijver gehouden;
 • Er zijn rassen die hun staart vrijwel altijd snel en kort heen en weer bewegen als ze kwispelen, bijvoorbeeld terriërs, bij hen is het verschil veel minder duidelijk dan bij bijvoorbeeld een herdershond;

Aan de manier waarop de dreigsignalen worden uitgevoerd en de houding die de hond daarbij aanneemt, kunt u zien hoe de hond zich voelt en waarom hij dreigt. Een hond die zelfverzekerd is, zal hierbij een hoge en zelfverzekerde houding hebben. Dit betekent dat zijn oren omhoog of naar voren staan, zijn staart hoog is, hij hoog op de poten staat en vaak wat naar voren leunt.

Als hij zijn lip optrekt dan is dit alleen het voorste deel van zijn bovenlip, u ziet nu de tanden en hoektanden maar geen kiezen. De mondhoeken zijn wat naar voren getrokken. De neus rimpelt hierbij sterk.

Een hond die dreigt omdat hij bang is, en zichzelf dus wil verdedigen, zal een lage houding hebben. Zijn oren staan laag of naar achteren, de staart is omlaag, hij zakt wat door zijn poten en hangt naar achteren. Vaak is er oogwit te zien. Als hij zijn lip optrekt dan ziet u behalve de tanden ook de kiezen, doordat de mondhoeken naar achteren getrokken zijn.

See also:  Welke Hond Loopt Naar De Hoek Als De Bel Gaat?

Een hond die dreigt omdat hij bang is of iets naar vindt, laat vaak voordat hij gaat dreigen al stresssignalen of kalmerende signalen zien. Voorbeelden hiervan zijn dat de hond wegkijkt, probeert achteruit te lopen, een lage houding aanneemt, een pootje optilt, zijn bek aflikt of zijn tong even uitsteekt, hijgt of gaapt.

Met dat gedrag geeft hij aan dat hij het niet prettig vindt en dat hij graag wil dat u stopt met dat waar hij bang voor is, of dat hij weg wil lopen om het enge te vermijden. Niet altijd is even duidelijk te zien wat de reden van het dreiggedrag is. Honden die bang zijn voor bepaalde dingen (bijvoorbeeld voor andere honden), hebben vaak al geleerd dat als zij maar genoeg grommen of uitvallen de dreiging afneemt (bijvoorbeeld de andere hond loopt weg).

Daardoor gaan ze steeds meer op het effect van hun dreiggedrag vertrouwen en worden ze hier steeds zelfverzekerder in. Uiteindelijk hebben ze dan vaak een hoge houding terwijl ze dreigen, ook al is het gedrag ooit ontstaan omdat ze iets eigenlijk heel eng vonden! Een voorbeeld hiervan zijn kleine honden die op straat in een hoge houding tekeer gaan tegen grotere honden, wat vaak ontstaan is doordat ze die grote honden eigenlijk eng vinden.

Als een hond een waarschuwing geeft, moeten we die serieus nemen. Kennelijk voelt de hond zich bedreigd of hij ziet uw gedrag als een bedreiging van zijn rangordepositie. Om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt, moet u dus in de eerste plaats de bedreiging opheffen.

Blijf staan of doe rustig een stap terug als u de hond aan het naderen was. Kijk de hond niet aan. Draai uw hoofd en uw lichaam een beetje schuin weg. Dit zijn voor de hond signalen dat u hem niet wilt bedreigen of uitdagen, ook wel ‘kalmerende signalen’ genoemd.

Is het een onbekende hond die naar u dreigt, loop dan rustig schuin opzij weg terwijl u de hond uit uw ooghoek in de gaten houdt. Draai u niet met de rug naar de hond om weg te lopen, sommige honden reageren hierop door alsnog achter u aan te komen. Wat u in elk geval niet moet doen is doorgaan met waar u mee bezig was, de hond verder naderen, of boos worden.

 1. Als u doorgaat met iets wat de hond vervelend vindt, ondanks dat hij dit laat merken, zal hij concluderen dat u hem niet begrepen hebt en gaat hij wat ernstiger dreigen of zal hij bijten;
 2. Als hij bang was en u hem straft, wordt hij alleen maar nog banger en de kans dat hij zal bijten neemt toe;

Als hij zich in zijn positie aangetast voelde en u straft hem, ziet hij dit als een nog grotere ‘brutaalheid’ van uw kant en ook dan neemt de bijtkans toe. Een andere belangrijke reden waarom u dreiggedrag nooit mag straffen, is dat de hond hiervan leert dat waarschuwen niet werkt en niet mag.

 1. Toch zal hij nog steeds zichzelf willen verweren tegen die dingen die hij onaangenaam of eng vindt;
 2. Maar in plaats van dat hij eerst verstart, een lip optrekt of gromt, zal hij deze fase nu gaan overslaan;

Zo ontstaat een hond die ‘zomaar ineens’ bijt. Doordat hij niet meer durft te waarschuwen, kunnen we het bijten niet meer zien aankomen. Als u terugtrekt zodra uw hond gromt en dit gebeurt een aantal keren, zal de hond leren dat dreigen werkt om iets waar hij geen zin in heeft, af te wenden.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als u eenmaal een situatie met uw eigen hond heeft meegemaakt waarbij hij dreigt, is het daarom belangrijk dat u nagaat wat de hond daar vervelend aan vindt of welk doel hij probeert te bereiken.

Vervolgens moet u ervoor zorgen dat die situatie voortaan niet meer ontstaat. Kalmeer uw hond niet als hij staat te dreigen. Uw hond interpreteert dit als een beloning. Daarnaast kunt u gaan trainen met die situatie zodat de hond er aan kan wennen. Dit kunt u het beste onder begeleiding van een gediplomeerde hondengedragstherapeut doen.

Als het dreiggedrag is ontstaan doordat de hond zichzelf hoger in de rangorde vindt staan, kan een gedragstherapeut u uitleggen hoe u hier op een veilige manier iets aan kunt doen. Dreiggedrag heeft een duidelijke functie en is ook voor ons heel nuttig.

Zo kunnen we zien hoe de hond zich voelt, welk doel hij wil bereiken en waar problemen kunnen liggen. Daardoor kunnen we de problemen voorkomen, door training of door een juiste manier van omgaan met de hond. Als we het dreiggedrag en de stresssignalen van de hond goed leren ‘lezen’, kunnen we efficiënter en veiliger met honden omgaan.

Probeer dus zo veel mogelijk naar uw eigen en andermans hond te kijken zodat u de lichaamstaal leert herkennen. Heeft u kinderen, leer hen dan ook wat wel en niet mag en waar ze op moeten letten. Op die manier kunnen veel problemen voorkomen worden.

Zie voor meer informatie over lichaamstaal ook de overige artikelen op onze website. Hieronder ziet u twee voorbeelden van een situatie waarin een hond kan dreigen en hoe u daar mee om kunt gaan. Sommige honden willen niet dat u bij de voerbak in de buurt komt.

 • Als ze aan het eten zijn en er komt een mens aan dan is te zien dat ze verstijven, met hun kop boven de eetbak blijven hangen, vaak uit hun ooghoeken naar de persoon staren;
 • Het haar op de rug gaat overeind staan;

Als u verder nadert, zal de hond een lip optrekken en grommen, blijft u naderen dan zal hij waarschijnlijk uitvallen en happen of echt bijten als u bijvoorbeeld probeert de voerbak te pakken. In dit geval kunt u het beste stil blijven staan zodra u de hond ziet verstijven.

Kijk een andere kant op, draai uw lichaam een beetje weg, blijf ontspannen en loop rustig een andere kant op. U weet nu dat er een probleem is met het naderen van uw hond als hij iets te eten heeft. Onder begeleiding kunt u hiermee gaan trainen, terwijl u er in de tussentijd voor zorgt dat u ongelukken voorkomt.

Zie ook het Praktisch document ‘Het verdedigen van voedsel’. Een hond wordt aan de lijn uitgelaten en er komt een groepje kinderen aan. Ze lopen op hem af en willen hem aaien. De baas zegt de hond te gaan zitten. Een kind begint te aaien, een ander kind steekt ook een hand uit, maar de hond gromt of hapt.

 • Dit lijkt plotseling, maar waarschijnlijk heeft de eigenaar signalen gemist;
 • Als deze hond kinderen eng vindt, dan is dit voor hem een hele moeilijke situatie;
 • Hij zit vast dus kan niet weg en moet ook nog gaan zitten terwijl hij een bedreiging ervaart;

De hond had waarschijnlijk een lage houding en heeft wellicht weggekeken, zijn tong kort uitgestoken of geprobeerd weg te lopen. Omdat daar niet op gereageerd is en de dreiging toeneemt door de hand die het kind recht naar hem toe steekt, kan hij alleen maar nóg duidelijker waarschuwen: grommen, of, omdat het kind al zo dichtbij is, happen.

 • Als de baas van de hond de signalen had gezien en herkend, had hij het bijten kunnen voorkomen door de hond bijtijds uit de situatie te halen;
 • En als de kinderen hadden geweten waar ze op moesten letten en hoe ze met een hond om kunnen gaan, hadden ze zichzelf niet in gevaar gebracht;

Het is dan ook belangrijk dat kinderen geleerd wordt hoe een hond kan reageren en wat je wel en niet moet doen. Ouders kunnen dit hun kinderen uitleggen..

Kan een hond gek zijn?

Iedereen wordt wel eens gek van zijn hond, maar wist je dat veel honden ook regelmatig gek worden van ons? Zo zijn er dingen die wij heel normaal vinden, maar die honden toch echt prettiger vinden als je ze voortaan laat.