Waarom Schuurt Mijn Hond Over De Grond?

Waarom Schuurt Mijn Hond Over De Grond
Mijn hond schuurt met zijn kont over de grond. – Het kan voorkomen dat je hond met zijn achterwerk over de grond schuurt, het zogenaamde ‘sleetje rijden’. Meestal zie je dit dan na het poepen, maar het kan ook zeker los daarvan voorkomen. Wat is de oorzaak? Grofweg zijn er twee oorzaken voor dit gedrag; – Overvulde anaalklieren Anaalklieren zijn twee kleine zakjes die net binnen de kringspier van de anus liggen.

 1. Normaal gesproken worden deze klieren iedere keer tijdens het ontlasten een beetje geleegd;
 2. De anaalklierinhoud heeft een penetrante geur en je hond gebruikt dit om zijn territorium af te bakenen;
 3. Soms verloopt de lediging van de anaalklieren niet goed, bijvoorbeeld omdat je hond tijdelijk zachtere ontlasting heeft, en raken de anaalklieren overvuld;

Deze overvulling zorgt voor jeuk aan de anus en je hond probeert dit te verlichten door met zijn achterwerk over de grond te schuren. – Wormen Je hond kan overal en altijd een worminfectie oplopen. Dit kan op straat, in de tuin maar zelfs doordat je onder je schoen een wormeitje meeneemt naar huis.

 1. Je hond krijgt dit eitje binnen en er ontwikkelt zich een worminfectie;
 2. Vaak verloopt dit in eerste instantie zonder symptomen, je merkt aan de buitenkant niets aan je hond;
 3. Pas als er sprake is van een hele heftige wormbesmetting ga je symptomen zien;

Dit kunnen bijvoorbeeld wormen in de ontlasting of in braaksel zijn, maar je hond kan ook met zijn achterwerk over de grond gaan schuren. Met name van lintwormen is bekend dat dit flinke jeuk rondom de anus geeft. Daarnaast kan er sprake zijn van jeuk aan de achterhand door bijvoorbeeld een huidprobleem of een ontsteking van de dikke darm/diarreeklachten.

 1. Wat kan eraan gedaan worden? Als de anaalklieren van je hond overvuld zijn, zal de dierenarts deze legen;
 2. Het is wel belangrijk om dit nooit zomaar preventief te laten doen;
 3. Als je de klieren uitknijpt terwijl ze niet te vol zijn, stimuleer je de aanmaak van anaalklierinhoud en kun je het probleem juist verergeren;

Als de overvulde anaalklieren niet op tijd geleegd worden kunnen ze gaan ontsteken en kan er een abces ontstaan. Daarnaast kan het nodig zijn om je hond goed te ontwormen, ook als je dit pas gedaan hebt. Je kunt bijvoorbeeld een onvolledig ontwormingsmiddel gebruikt hebben of het kan zijn dat je hond wellicht vaker ontwormd moet worden dan je in eerste instantie dacht.

Wij helpen je graag met een ontwormingsadvies speciaal afgestemd op jouw huisdier. Wanneer naar de dierenarts? Als je hond eens eenmalig met zijn achterwerk over de grond schuurt is, hoef dit niets te betekenen.

Soms zit er nog wat ontlasting aan zijn achterwerk of heeft je hond gras gegeten wat er met ontlasten niet zo makkelijk uitkomt. Je hond zal dit dan proberen op te lossen door te gaan sleetje rijden. Als het sleetje rijden echter vaker en frequent voorkomt is het verstandig om contact met ons op te nemen.

See also:  Hoe Leer Ik Mijn Hond Alleen Thuis Te Blijven?

Wij kunnen je helpen om te bepalen of je in jouw geval met je huisdier langs moet komen. Onze Service Wij zijn makkelijk bereikbaar. Bij onze praktijk bevindt zich een parkeerterrein met voldoende gratis parkeergelegenheid.

Ook als je graag een tweede mening wilt kun je bij ons terecht. Niet alleen baasjes, maar ook andere dierenartsen sturen regelmatig patiënten naar ons door voor een second opinion op het gebied van cardiologie, tandheelkunde en interne geneeskunde. Maandag: 9.

Waarom kruipt hond over de grond?

Oorzaken waarom honden met hun kont over de grond schuren – De eerste gedachte van veel hondenbaasjes wanneer zij hun hond met hun kont over de grond zien schuren is dat de hond wormen heeft. Wormen zijn inderdaad één van de mogelijke oorzaken van dit gedrag, maar er zijn nog veel meer andere oorzaken.

We nemen ze hieronder even uitgebreider met je door: De hond moet poepen We beginnen met de meest simpele oorzaak: sommige honden schuren met hun achterwerk over de grond omdat ze simpelweg moeten poepen.

Waarom sloopt mijn hond

Let wel op: in het geval dat een hond aangeeft te moeten poepen door met zijn kont over de grond te schuren doen zij dit in de meeste gevallen maar heel even. Heeft jouw hond vaker en langer last van dit gedrag, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.

Er hangen restjes aan de kont van de hond Een hond kan met zijn kont over de grond schuren als er iets aan zijn achterwerk of vacht blijft hangen wat er niet hoort te zitten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de hond gras heeft gegeten.

Gras verteert niet in het lichaam van de hond en komt er dus in dezelfde slierten weer uit. Ook kan het voorkomen dat bij (voornamelijk langharige) honden ontlasting in de vacht blijft hangen. Wanneer dit opdroogt, kan dat aan de huid trekken dat voor een onprettig gevoel zorgt.

In een poging dit los te krijgen, kan de hond met zijn kont over de grond gaan schuren. Houd daarom het achterwerk van jouw hond goed in de gaten en maak het schoon wanneer je ziet dat er vuil aan de kont van jouw hond zit.

Verstopte anaalklieren Bij bovenstaande redenen hoef je je geen zorgen te maken, in de meeste gevallen lost de hond dit vanzelf op. Bij verstopte anaalklieren is dat een ander verhaal. Dit is ook verreweg de meest voorkomende reden dat honden met hun kont over de grond schuren.

De anaalklieren zijn twee zakjes die in de sluitspier van de anus van de hond liggen. Deze zakjes worden normaal gesproken automatisch geleegd wanneer de hond poept, waarbij de ontlasting de zakjes leeg drukt.

Honden die onlangs diarree hebben gehad kunnen last hebben van verstopte anaalklieren; dunne ontlasting drukt namelijk de zakjes niet leeg. Verstopte anaalklieren kunnen gaan jeuken. Om de jeuk te verlichten zal de hond met zijn kont over de grond gaan schuren; ze kunnen tenslotte met hun poten niet bij hun achterste om te krabben.

See also:  Waarom Is Pens Goed Voor Een Hond?

Verstopte anaalklieren zorgen ervoor dat de zakjes overvol raken, waardoor ze zelfs kunnen gaan ontsteken. Dit is ontzettend pijnlijk voor een hond, dus wanneer je vermoed dat jouw hond last heeft van zijn anaalklieren is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.

Op internet staan tientallen beschrijvingen hoe je de anaalklieren zelf kunt legen, maar dit is absoluut niet aan te raden. Bij het leegdrukken van anaalklieren die niet overvol zijn, wordt namelijk de aanmaak van anaalvocht extra gestimuleerd waardoor er juist nog meer problemen kunnen ontstaan.

Wormen/parasieten Intestinale parasieten zoals lintwormen kunnen zorgen voor jeuk rond de anus. In eerste instantie merk je bij een wormenbesmetting niets aan de hond, pas bij een heftige wormenbesmetting zijn er symptomen te zien.

Zo kunnen er wormen bij het braaksel of bij de ontlasting van de hond zitten en kan de hond bij jeuk met zijn kont over de grond gaan schuren. Een wormenbesmetting kan ook andere symptomen hebben, zoals gewichtsverlies, een slechte vachtkwaliteit, diarree en een verhoogde eetlust.

Geïrriteerde huid Wanneer de hond onlangs diarree heeft gehad (of last heeft van terugkerende diarree door bijvoorbeeld een voedselallergie), kan de huid rondom de anus ontstoken raken. Wanneer de huid heelt, kan dat voor jeuk zorgen.

Om de jeuk te verlichten kan de hond met zijn kont over de grond willen schuren.

Waarom schuift hond met kop over de grond?

…die eigenlijk wijzen op een huidprobleem. – Breakdancen, staartjagen, sleetje rijden…. honden doen soms dingen die we grappig of misschien juist genant vinden. Maar wat je er ook van vindt, honden doen deze dingen meestal niet om ons te amuseren of te plagen, ze doen het gewoon omdat ze ergens last van hebben. Van jeuk namelijk! Als je hond het volgende doet, voelt hij zich echt niet comfortabel:

 1. Sleetje rijden
  • Die kennen we allemaal wel, en gelukkig weet bijna iedereen wel dat dit erop wijst dat er iets mis is aan de achterkant. Vaak krijgen de anaalzakjes de schuld, en terecht. Anaalzakjes kunnen overvuld raken, en dan irritatie veroorzaken. Maar sleetje rijden kan ook wijzen op jeuk onder staart door een allergie.
 2. Gezicht wrijven
  • Veel honden wrijven hun snuit even schoon na het eten. Als ze dat me hun pootjes doen kan  dat er heel schattig uitzien, zeker bij de kleintjes. De meesten doen het aan de grond of de muur of de nieuwe bank. Dat is iets minder schattig. Maar als ze het ook los van het eten doen is er iets mis. En of je het nou schattig of irritant vindt: tijd om naar de dierenarts te gaan.
 3. Breakdancen
  • Wij kunnen ons op onze rug krabben, als we jeuk hebben, maar voor een hond wordt dat lastig. Dan zit er nog maar één ding op: gaan liggen rollen en schuren om de jeuk te verlichten. Dat kan er grappig uit zien, maar voor de hond is het zeker geen grap!
 4. Meekrabben
  • Ken je dat? Je kriebelt je hond zachtjes achter zijn oren of je aait hem over zijn rug, en hup! Daar gaat die poot meedoen. Het kan best verleidelijk zijn om daar een spelletje van te maken, maar als je bedenkt dat het betekent dat je hond eigenlijk continu jeuk heeft, is het toch een stuk minder leuk…
 5. Staartjagen
  • Het kan een neurologische oorzaak hebben, en puppies doen het soms als een spelletje, maar vaak betekent staartjagen gewoon dat de hond probeert dat een einde te maken aan dat gekriebel op het begin van zijn staart. Lach hem niet uit, maar help hem en ga naar de dierenarts voor advies.
See also:  Welke Hond Past Het Best Bij Mij Test?

Onze receptionisten staan je graag te woord.

Waarom doet een hond sleetje rijden?

De anaalzakjes bij de hond kunnen verstopt raken. Daardoor kunnen ze gaan ontsteken en er kan zich dan pus ophopen. Bij deze aandoening gaat de hond vaak “sleetje rijden” vanwege het ongemak. Ter behandeling worden de anaalklieren meestal uitgeknepen. Ook kunnen antibiotica worden voorgeschreven en uiteindelijk kan operatief worden ingegrepen door de dierenarts. Ter behandeling worden de anaalklieren meestal uitgeknepen. Ook kunnen antibiotica worden voorgeschreven en uiteindelijk kan operatief worden ingegrepen door de dierenarts. Wat is nu de rol van de voeding van de hond bij deze anaalklier ontstekingen en kan met de juiste voeding dit worden voorkomen?.

Waarom schuurt een hond langs de muur?

Hoe herken ik jeuk bij mijn hond? – Jeuk bij de hond kun je herkennen aan het vele krabben met zijn achterpoten op het lichaam of door het bijten met de voortanden in de vacht en huid. Naast het krabben en bijten kan een hond ook veel likken wanneer hij jeuk heeft.

Dit zie je vaak bij jeuk aan de voeten en tenen, het bijten gaat dan over in het likken. Een hond die veel last van jeuk heeft kan ook gaan schuren. Dit schuren doen ze bijvoorbeeld met de bek over kleedjes en langs de voorpoten, met het lichaam in struiken of langs bomen en muren, of door middel van het schuren van de anus over de grond.

Het likken en bijten kan ook een reactie zijn op andere klachten van de hond. Je hond kan dit ook gaan doen omdat hij pijn heeft aan de gewrichten of zich misselijk voelt bijvoorbeeld. [contentblock id=39 img=html. png].