Waarom Smakt Een Hond?

Waarom Smakt Een Hond

Een ontspannen hond smakt – Het komt voor dat een hond smakt terwijl hij uitrust of juist in slaap valt. In dit geval hoeft u zich doorgaans geen zorgen te maken om het welbevinden van uw viervoeter. Het smakken is zeer normaal en wijst erop, dat uw hond zeer ontspannen is.

Daarom kan het smakken bij honden ook voorkomen, terwijl ze met hun eigenaar knuffelen en door hem geaaid worden. Als u in deze situatie bij uw hond smakgeluiden hoort, moet u dat als een compliment zien.

Want het smakken is een duidelijk teken, dat uw viervoeter zich in uw buurt op zijn gemak voelt.

Wat te doen als een hond smakt?

Misselijkheid –

Bij sommige honden kan likken een teken van misselijkheid zijn. Als een hond op abnormale plekken likt, zoals de vloer of de muren, kan dit een teken zijn van maag- en darmklachten. Sommige honden zullen ook hun lippen smakken of overmatig kwijlen als ze zich misselijk voelen. Wanneer een hond deze symptomen langer dan 24 uur vertoont en als ze gepaard gaan met braken, diarree of gebrek aan eetlust, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Hij of zij zal dan een diagnostische tests aanbevelen, zoals een ontlastingspanel, bloedonderzoek en/of röntgenfoto’s, om oorzaken van buikklachten te achterhalen. Wanneer jouw hond dergelijke symptomen vaker vertoond, maar er onvoldoende aanleiding is om direct een dierenarts in te schakelen, kun je ook kiezen voor een betere voeding.

Gezonde honden voeding bestaat uit natuurlijke bestandsdelen. Dit kan bijdragen aan een betere vertering, dus minder snel maag- en darmklachten.

 • .

  Waarom Smakt een hond voor het slapen?

  Dit artikel is geschreven door Clara ten Oever. Het spreekwoord Geen slapende honden wakker maken is ook in letterlijke zin een goed advies. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoeveel slaap honden nodig hebben? Wanneer en waar ze graag slapen en bovenal waarom slaap voor onze viervoeter zo belangrijk is? In onderstaande wordt ingegaan op deze vragen en meer. Onderstaand een aantal punten over het belang van slaap waarover de meeste onderzoekers het eens zijn:

  • Gedurende de slaap herstelt het lichaam zich. Slaap is dus belangrijk om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.
  • Voorts laden de hersenen zich als het ware opnieuw op. Opgedane ervaringen en informatie worden verwerkt en gerangschikt. Voldoende slaap verbetert het geheugen en maakt leren makkelijker.
  • Slaap vermindert stress. Als we wakker zijn stijgt het stresshormoon adrenaline onder invloed van alledaagse gebeurtenissen, emoties en inspanningen. Tijdens de slaap zakt dit hormoon weer. Bij te weinig slaap gebeurt dit onvoldoende, zodat er chronische stress kan ontstaan. Een hoog stressniveau maakt het ook weer moeilijker om te slapen.

   Het belang van slaap Slaap voor honden is, net als voor de mens en andere dieren, nodig om te overleven. Er zijn nog veel vragen rondom slaap. Een vicieuze cirkel dus. Omdat stress gevoeliger maakt voor angst, is slaap belangrijk om angst te voorkomen of verminderen.

   Stress bij honden is een van de belangrijkste oorzaken van gedragsproblemen. Slechte slaap kan dus (mede) gedragsproblemen veroorzaken.

  • Voldoende slaap zorgt voor alertheid. Slaap verbetert de aandacht, concentratie en coördinatie. Alert zijn betekent goed kunnen nadenken en de juiste keuzes kunnen maken. Voor een overlever als de hond enorm belangrijk.

  Met energie moet je zuinig omgaan. Het is slim om energie te besparen als het donker is, zodat er overdag, juist als je deze nodig hebt, genoeg van is. Voor een hond betekent dit dat hij energie heeft om te jagen bijvoorbeeld en te reageren op gevaar, maar ook om te zorgen dat sociale contacten vredig verlopen.

  Slaapgedrag van honden Honden worden in tegenstelling tot katten in verband gebracht met activiteit, terwijl honden bijna net zoveel slaap nodig hebben als de bekende slaapkop: de kat. Katten brengen ongeveer 20 uur per etmaal slapend door.

  Er is voldoende informatie over slaapgedrag van dieren te vinden, maar de hond lijkt vergeten als het aankomt op die zo belangrijke slaap. Honden hebben veel meer slaap nodig dan mensen: minimaal 15 uur per etmaal. Puppy’s en oude honden wel 18 tot 20 uur per etmaal.

  Tussen de diersoorten onderling zijn er grote verschillen. Hoewel het niet altijd opgaat, kun je in het algemeen zeggen dat kleine dieren langer slapen dan grote dieren. Een olifant slaapt maar 4 uur per etmaal, terwijl een luiaard met 20 uur per etmaal zijn naam eer aandoet.

  Een van de verklaringen is mogelijk dat door de langzamere stofwisseling bij grote dieren de hersenen minder schade oplopen als ze wakker zijn dan bij kleinere dieren, die een snellere stofwisseling hebben. Hoe meer opgelopen schade, des te langer de tijd die nodig is voor herstel.

  • Een hond slaapt ook overdag vele uren, ruim 1/3 van het totaal;
  • Honden slapen niet aan een stuk door, maar in fases;
  • Na een aantal uren slaap worden ze wakker, strekken even de poten en kiezen dan soms voor een andere plek of gaan pas na inspanning weer slapen;

  Een keus in slaapplekken is dan ook belangrijk. Dit is ook een van de redenen waarom men een hond niet in een gesloten bench moet stoppen. Als holletje kan een bench zonder deur en met een lap erover wel dienst doen. Sommige honden trekken zich er graag even in terug.

  • De ene hond ligt graag onder een deken, de ander liever op een koele ondergrond;
  • Meest favoriet is een bank;
  • Honden liggen graag wat hoger, van waar er een goed overzicht is en dat is veilig;
  • Als wij afwezig zijn is onze geur op een bank of een bed het sterkst;

  Vooral honden die moeite hebben met alleen zijn, gaan juist dan op die plekken liggen. Deze plaatsen zijn ook populair omdat veel honden graag tegen een van de gezinsleden aanliggen. Een bank heeft bovendien het voordeel dat je jezelf lekker in een van de hoeken kan nestelen en er voldoende plekken zijn waar je je kop op kan leggen.

  Honden blijken namelijk makkelijker in de REM- slaap te komen als zij met de kop wat hoger kunnen liggen. En liefst ook languit op de zij. De REM-slaap (Rapid Eye Movement) zou je de droomfase kunnen noemen.

  In deze fase worden de ervaringen van de dag ervoor verwerkt. Tijdens de zogenaamde ‘diepe slaap’ wordt een hond makkelijker wakker dan uit de REM-slaap. Maak een hond liever niet wakker tijdens de REM-fase. Hij kan dan erg gedesoriënteerd zijn. Een keus in slaapplekken is zoals gezegd belangrijk.

  Een mand dient ruim genoeg te zijn om ook languit in te kunnen liggen. Biedt de ouder wordende hond of een hond die heup, nek of rugproblemen heeft een extra comfortabele ligplaats aan: bijvoorbeeld de manden of matrassen met een toplaag van ‘memory foam’.

  Honden zijn sociale slapers : alleen slapen is niet natuurlijk voor een hond. Dan ben je niet beschermd en niet verwarmd. Een hond die alleen moet slapen zal in de regel minder diep slapen en sneller wakker zijn. Dit is geen kwalitatief goede slaap en dat kan gevolgen hebben voor gezondheid en gedrag. Het is dus belangrijk om je hond de keus te geven om bij je in de buurt te liggen of bij andere dieren in huis als die er zijn. Dit geldt zeker voor honden die net geadopteerd zijn. Zij zijn onzeker en hebben jou en een goede slaap hard nodig. Ook honden die overdag regelmatig alleen zijn, hebben extra baat bij samen slapen. Niet alle honden hebben de behoefte om bij je in de buurt te blijven slapen. Je merkt vanzelf als een hond er geen behoefte meer aan heeft. Dan blijven ze vaker beneden liggen, of komen pas halverwege de nacht. Zoals gezegd: het hebben van een keuze is voor de hond erg belangrijk.

  Een hond weet zelf het beste waar hij behoefte aan heeft. Sommige honden liggen alleen op de slaapkamer als ze zich om wat voor reden dan ook onveilig voelen. Je weet het nooit tevoren. Als je een sociaal dier als de hond, die in groepen leeft adopteert, weet dan dat de kans bestaat dat je je slaapkamer moet delen.

  Omdat de meeste honden graag in gezelschap slapen, vervullen zij met plezier voor veel mensen een sociale functie. In ouderwetse opvattingen mogen wij onze hond niet bij ons laten slapen en niet bij ons op de bank laten liggen, maar dit is gelukkig lang achterhaald.

  In sommige culturen zorgden honden ervoor dat baby’s warm bleven en deden honden dienst als warme kruik voor oude mensen. Slaap is dus belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid. Geef een hond de kans om ook overdag steeds te kunnen rusten en slapen.

  Vooral na de inspanning van een wandeling of na bezoek, dat voor de meeste honden ook veel van hun energie kost, is slaap onontbeerlijk. Op die manier kun je ervoor zorgen dat een hond in balans blijft en er geen chronische stress ontstaat. Puppy’s en slaap De overgang van de moeder en het nest naar een nieuwe plek is heel moeilijk voor een puppy.

  Alles wat vertrouwd was verdwijnt van het ene op het andere moment. Wij kunnen ervoor zorgen dat dit zo min mogelijk schade voor de pup zal geven (het boek Puppy, ik heb je lief van Helena Schmets gaat daar uitgebreid op in).

  Het is belangrijk om een puppy bij je te laten slapen, naast of op het bed. Het laatste is voor de pup het fijnst, omdat dat hoort bij het natuurlijke gedrag en de pup steeds gewend is geweest tegen een ander warm lijf aan te kunnen liggen. Puppy’s in een nest vormen vaak een grote bol als ze gaan slapen.

  1. Die bol is in beweging: de plek helemaal in het binnenste van de kluwen is het warmst en veiligst;
  2. De hondjes liggen om en om in het warme midden;
  3. Tegen elkaar aanliggen is dus goed voor een diepe slaap en vaak zijn deze puppy’s het snelst zindelijk;

  Maar een goed alternatief is een plek naast je bed. Je ademhaling horen, je geur opsnuiven, je geruststellende stem of hand dichtbij. Het mag vreemd klinken, maar een keer diep zuchten en wat smakgeluiden maken, helpen je pup zich te ontspannen. Het zal dus niet verwonderen dat een puppy alleen laten slapen uit den boze is.

  • En een puppy laten huilen is volstrekt achterhaald;
  • Geen enkele moederhond zou haar puppy laten huilen;
  • Op een gegeven moment wordt de puppy wel stil beneden in de bench, maar dat heeft meer met opgeven te maken en is geen teken van zich veilig voelen;

  Geen goede start voor een relatie gebaseerd op vertrouwen. Sluit ook een puppy niet op in een bench. Het is een te kleine ruimte, waarin er onvoldoende ruimte is voor beweging. Daar komt bij dat een hond een vluchtdier is: opgesloten in een bench is er geen vluchtweg. Voorts zal een pup of volwassen hond zijn ligplaats niet snel bevuilen. Dat betekent dat de behoefte moet worden opgehouden. Dat is stressvol en niet gezond. Natuurlijk helpt het soms om een puppy te begrenzen wat betreft ruimte of om prikkels te verminderen waardoor hij sneller zal gaan slapen. Ook voor bescherming van de puppy als je zelf even niet kan opletten of tijdens de voor de pup spannende binnenkomst van bezoek is een veilige begrensde plek fijn. Voor puppy’s is een goede slaap extra belangrijk. Tijdens de bovengenoemde REM-fase groeien de hersenen van de pup. Deze fase kun je herkennen door plotselinge onrust tijdens de slaap. Wangen kunnen op en neer gaan en poten bewegen. De slapers kunnen ook geluiden maken: smakken, grommen, binnensmondse blafjes en zelfs huilen.

  • Met behulp van traphekjes (veiligheidshekjes) kun je een ruimte afsluiten en een zogenaamde puppyren met een ligplaats erin is ook voor bovenstaande doelen in de huiskamer te gebruiken;
  • De ademhaling wordt onregelmatig;

  De REM-slaap is dus heel belangrijk voor de ontwikkeling van een pup en jonge hond. Maak ze daarom niet wakker tijdens deze slaap. De REM-slaap duurt bij jonge dieren en kinderen langer dan bij volwassen dieren en mensen. Uit onderzoek is gebleken dat ook dieren in hun dromen (tijdens de REM-slaap) herbeleven wat ze overdag hebben meegemaakt.

  1. Niet alleen de hersenen, maar ook het hondenlijf groeit tijdens de slaap;
  2. Als puppy’s na inspanning, emoties, nieuwe indrukken etcetera weer de rust krijgen om te slapen, is de kans dat zij aan het einde van de middag lastig en bijterig worden veel kleiner;

  Het ‘motortje’ krijgt dan geen kans om door te draaien. Hoe kan een tekort aan slaap tot uiting komen? Onder meer de volgende symptomen kunnen wijzen op een gebrek aan slaap:

  • Slechte weerstand
  • Prikkelbaarheid: sneller blaffen, grommen, uitvallen
  • Geluidgevoeligheid en gevoeliger voor aanraking
  • Een lagere pijndrempel
  • Depressie
  • Niet goed kunnen concentreren
  • Weinig slapen, snel wakker
  • Angst
  • Niet tot rust kunnen komen

  Wetenswaardigheden over slapende dieren Alle zoogdieren en alle vogels slapen. Ook de meeste vissen kennen een vorm van slaap. Toch kun je bij sommige dieren maar moeilijk zien of ze slapen. Dolfijnen bijvoorbeeld moeten regelmatig naar boven om lucht te happen. Zij hebben dus een slaapprobleem zou je zeggen. Het wonderlijke is nu dat bij dolfijnen de hersenhelften om beurten slapen: de ene helft kan slapen terwijl de andere wakker is.

  Ook bij vogels komt dit vaak voor. Bij vogels ontspannen de spieren zich niet tijdens de slaap, anders zouden zij uit de boom vallen. Gierzwaluwen vliegen, behalve tijdens de broedtijd, hun hele leven. Twee keer per dag vliegen ze naar grotere hoogten, waarschijnlijk om informatie te verzamelen over het weer, landschap en mogelijke gevaren.

  Daarna dalen ze naar 1 kilometer en gaan in grote cirkels vliegen. Dat is de tijd dat de gierzwaluwen slapen. Bij vogels die in groepen slapen zijn het vooral de vogels aan de buitenkant waarvan de hersenhelften om beurten slapen. Zeer waarschijnlijk om de omgeving in de gaten te houden.

  Olifanten slapen staand of in een kuil, het zogenaamde ‘olifantenbed’. Een roofdier slaapt op een andere plek en op een andere manier dan een prooidier. Veel prooidieren slapen staand, zoals een hert, dat alleen gaat liggen als een ander de wacht houdt.

  Ook een giraf slaapt staand, met zijn hoofd rustend op een boomtak. Het zou veel te lang duren om op te staan als er gevaar dreigt. Andere prooidieren slapen in een hol, slapen overdag en eten ‘s nachts als de roofdieren slapen. Wolven slapen altijd buiten.

  Een hol wordt alleen gebruikt in de tijd dat er welpen zijn. In de winter houdt de dikke vacht de wolf warm. Er verdwijnt bijna geen lichaamswarmte dankzij deze vacht. In de koude nachten rolt de wolf zich op en bedekt hij zijn neus met de lange staart.

  De warme uitgeademde lucht verwarmt op die manier de voeten en de neus. De lucht die de wolf inademt wordt gefilterd door de staart en daarna opgewarmd door de uitgeademde lucht voordat deze wordt ingeademd. Samenvattend

  • Slaap is nodig voor overleving: voldoende en een kwalitatief goede slaap is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid.
  • Honden zijn langslapers: ze hebben veel slaap nodig, ook overdag.
  • Honden zijn sociale slapers: de meeste honden slapen beter en dieper als ze in gezelschap kunnen slapen.
  • Honden slapen in fases en wisselen graag van plek: een keus tussen verschillende plekken is belangrijk. Dit is een van de redenen waarom we een hond niet in een bench moeten opsluiten.
  • Ook honden zijn dromers: zij verwerken de ervaringen van de dag in dromen.
  • Puppy’s hebben net als baby’s meer slaap nodig dan volwassen honden. Vooral de REM-slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de groei. Voldoende slaap kan veel probleemgedrag voorkomen.
  • Geadopteerde honden, uit een asiel of uit het buitenland bijvoorbeeld, hebben veel rust nodig om te herstellen. De mogelijkheid om bij ons te slapen is belangrijk. Sommigen hebben deze behoefte alleen de eerste maanden, anderen blijven een plek op de slaapkamer het fijnste vinden.

  Dit artikel en de foto’s zijn van Clara ten Oever..

  Wat betekent het als een hond je gezicht likt?

  Bij volwassen honden krijgt het likken een andere betekenis. Honden likken hun soortgenoten dan als teken van onderdanigheid. Op die manier krijgt ook het baasje, als echte pack leader, regelmatig een lik in het gezicht. Het is simpelweg een manier om te laten zien dat jij de baas bent en dat het vertrouwd voelt.

  Wat betekent het als een hond veel likt?

  Hond likt zichzelf – Het is normaal gedrag dat honden zichzelf likken. Dat doen ze om zichzelf schoon te houden, bijvoorbeeld rond de pootjes, de buik en geslachtsorganen. Als de hond overmatig likt op één en dezelfde plek, dan kan er echter iets meer aan de hand zijn.

  De hond kan pijn hebben vanwege bijvoorbeeld een wond aan de huid (splinter, brandwond, schaafwoon), maar ook van binnen kan hij last hebben van zijn gewrichten wegens bijvoorbeeld een verstuiking of artose of artritis.

  Honden zijn geen aanstellers, en zullen hun pijn zo lang mogelijk verbergen. Laat je hond dus niet langer dan nodig rondlopen met problemen en check bij het likken of je hond pijn heeft. Daarnaast kan overmatig likken duiden op jeuk wegens een allergie of vlooien of ander ongedierte: sluit dus eerst vlooien en teken uit.

  • Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts;
  • Tot slot kan dwangmatig likken (tot soms wel bloedens toe) een teken van stress of verveling zijn;
  • Ga in dat geval na of de hond zich in een onprettige situatie bevindt;

  Misschien is er iets veranderd in jullie huishouden wat voor spanningen zorgt? Of misschien krijgt je hond te weinig uitdaging en kan de hulp van een persoonlijke hondenuitlaatservice of hondenoppas uitkomst bieden. Houd je hond zijn gedrag altijd goed in de gaten, voor wie oplet zal zien dat een hond jou met zijn lichaamstaal heel veel belangrijke informatie geeft!.

  Hoe weet je of een hond gelukkig is?

  Lekker netjes en gemanierd – Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.

  Waarom gaat een hond aan je voeten liggen?

  De hond is de beste vriend van de mens. Hij is trouw, houdt onvoorwaardelijk van je en luistert bij een goede relatie graag. Maar soms wil een hond wel eens dat zijn mens naar hém luistert. Maar zijn mens begrijpt hem niet altijd. Hieronder twaalf dingen die je hond doet, als hij je iets wil vertellen. Waarom Smakt Een Hond Foto: ArTeTeTrA / Foter. com / CC BY-NC-ND

  1. Constant oogcontact

  Het ligt er heel erg aan hoe je hond naar je kijkt, maar als zijn uitdrukking normaal is en hij staart je in de ogen, is dit een manier om zijn affectie te tonen. Een goep Japanse wetenschappers vond een link tussen dit soort oogcontact en een verhoogd niveau oxytocine, een hormoon dat invloed heeft op hoe we verbondenheid en verzorgende kwaliteiten tonen. Maar wees altijd voorzichtig met kinderen en leer hen een hond nooit recht in de ogen te kijken. Waarom Smakt Een Hond Foto: gfred / Foter. com / CC BY-NC-ND

  1. Dingen naar je toe brengen

  Je denk misschien dat je hond een spelletje speelt, zeker als hij je een speeltje brengt. Maar wat je hond eigenlijk doet is je een cadeautje brengen. Het blijkt een van de overgebleven jachtinstincten te zijn, alleen brengt hij je wat hij zelf leuk vindt of waarvan hij denkt dat jij het leuk vindt of nodig hebt, in plaats van een dode prooi.

  1. Een poot opsteken

  Als je hond een pootje in de lucht steekt en hij kijkt ergens naar met zijn hoofd naar beneden, dan kan je maar beter uitkijken. Dit betekent namelijk dat hij ergens naar op jacht is en klaar is om op zijn prooi af te springen. In de opvoeding is het echter beter om dit gedrag te herkennen en te stoppen. Zowel voor de veiligheid van de hond als het onnodig verstoren van wilde dieren.

  1. Voorover bukken en zichzelf klein maken

  Dit betekent dat je hond bang is. Als je een hond ziet die dit gedrag vertoont, zonder dat er direct gevaar is, betekent dit dat je hond een angststoornis heeft. Dit kan zijn omdat hij in het verleden is mishandeld, maar de kans is groter dat het een dier is met geen of slechte socialisatie, het zogenaamde kennelsyndroom.

  1. Op meubels knagen

  Knagen is normaal gedrag voor puppies. Van oorsprong ontdekken zij de wereld met hun mond. Maar als dit gedrag niet op tijd wordt afgeleerd, kan het erg vervelend worden wanneer je hond groter wordt. Wanneer volwassen honden knagen aan meubels, duidt dit vaak op verveling. Zorg voor voldoende speeltjes en breng genoeg tijd door met je hond.

  1. Op je voeten zitten

  Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst , is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.

  • Deze honden vertonen hetzelfde gedrag als een wild dier wat gevangen is;
  • De kans op herstel is minimaal tot niet aanwezig;
  • En leer je hond van jongs af aan dat het huis een veilige plek is en dat wachten onderdeel van het leven is;

  Als geen van de bovenstaande situaties betrekking hebben op jouw hond, wil hij waarschijnlijk gewoon graag bij je zijn. Tijdens trainingsmomenten kan de hond dit ook gebruiken om contact te houden. Tast is een manier om alert te blijven op de ander, terwijl de andere zintuigen, geur, zicht en gehoor gebruikt worden voor de omgeving. Waarom Smakt Een Hond Foto: NiteLynx / Foter. com / CC BY-NC-SA

  1. Gapen

  Honden gapen niet alleen wanneer ze moe zijn. Gapen kan ook een teken van angst of stress zijn. Als je hond veel gaapt in het bijzijn van iemand die hij niet goed kent, is dat een teken dat hij er nog niet klaar voor is om die persoon te ontmoeten. Indien daar tijd voor is geef de hond dan de ruimte om zelf het contact te maken.

  1. Relaxt gapen

  Om het even lekker ingewikkeld te maken, gapen honden ook wanneer ze zich prettig bij je voelen. In dit geval gaapt je hond vaak wanneer jij dat ook doet, uit solidariteit. Dus als jij gaapt en je hond doet dat ook, is dat dus helemaal zo slecht nog niet. Als je gaapt en een hond die je niet kent gaapt ook, dan heb je misschien een probleem…

  1. Tegen je aanleunen

  Dit betekent dat je hond met je aan het knuffelen is. Honden willen je affectie en aandacht als ze tegen je aan leunen. Het helpt ze ook om zich veiliger te voelen. Het ontstaat uit de behoefte tot veiligheid en bescherming. Bijvoorbeeld bescherming tegen weersomstandigheden/temperatuur.

  1. Tong uitsteken en weer intrekken

  Wanneer een hond zijn tong uitsteekt en weer naar binnen trekt, betekent dit meestal dat hij zich ongemakkelijk voelt. Dit kan komen doordat hij wordt geconfronteert met een persoon die hij niet kent of een ongewild contact, wat hem nerveus maakt. Als je hond merkbaar onderdanig is, kan dit ook een manier zijn om een meer dominante houding aan te nemen. Het is een duidelijke uiting van stress, die afhankelijk van de situatie kan resulteren in een bijtincident.

  1. Een dierenarts bijvoorbeeld heeft die luxe niet altijd;
  2. Dominantie is niet juist in deze stelling;
  3. De stress kan bij een dier wel agressie oproepen;
  4. Afhankelijk van karakter is dit dan defensieve agressie om bijvoorbeeld te kunnen vluchten (oppervlakkige verwonding);

  Maar bij een dier met een meer confrontatiegericht karakter kan de beet langduriger en ernstiger zijn. Waarom Smakt Een Hond Foto: jvc / Foter. com / CC BY

  1. In je bed willen slapen

  Dit heeft er meer mee te maken dat hij graag bij jou wil zijn, dan met hoe lekker je bed ligt. Er zijn weleens wat discussies gaande over of dit nu wel een goed idee is, maar tenzij je allergisch bent of astma hebt, zien de meeste dierenartsen er geen probleem in. Van belang hierbij is wel dat de hond ervaart dat hij hiervoor ruimte krijgt. Het is dus niet de bedoeling dat hij ruimte neemt en het baasje krampachtig op het kleinste stukje van het bed ligt.

  1. Rustig naar je staren terwijl je vertrekt

  Sommige hondeneigenaren voelen zich schuldig, als ze weg moeten en hun hond zit ze zo aan te staren. Honden vinden het over het algemeen niet leuk om alleen gelaten te worden en sommige honden hebben zo’n last van verlatingsangst, dat ze beginnen te blaffen, te huilen, op meubels te knagen of te poepen of plassen. Als je hond alleen maar naar je kijkt en er zijn verder geen tekenen van onrust, dan zit het wel goed met je trouwe viervoeter.

  Waarom mag je een hond niet wakker maken?

  Is het verstandig je hond wakker te maken als ze droomt? – Het is lastig om te zien als een ander het zwaar heeft. En dat geldt zeker ook voor jouw dierbare hond. Maar, als het je lukt, is het beter om haar niet wakker te maken Zelfs niet als ze huilt of gromt.

  Jouw hond zou kunnen schrikken als je haar uit haar REM slaap wakker maakt en zou je per ongeluk kunnen bijten of krabben. Dat kan vooral voor kinderen gevaarlijk zijn. Maar er is nog een andere reden waarom je geen slapende honden wakker moet maken.

  Men moet geen slapende honden wakker maken.

  Heeft een hond besef van tijd?

  Weet jouw hond hoe laat het is?   – Hondeneigenaren weten het zeker, een hond weet precies wanneer het etenstijd is of wanneer het tijd is om op te staan of om te gaan wandelen, noem maar op. Honden geven ons duidelijk aan dat het ‘de hoogste tijd’ is, maar weet een hond ook echt hoe laat het is en heeft een hond ook echt besef van het verstijken van tijd? Wanneer hondeneigenaren hun hond alleen thuis laten verandert die eensgezinde mening ineens in een discussie.

  • “Een hond heeft echt niet door hoe lang je weg bent hoor”, wordt er regelmatig gezegd;
  • Weet jouw hond het verschil tussen 5 minuten en 2 uur? Een aantal theorieën zijn getoetst en onderzocht;
  • Biologische klok, levensritme Net als mensen en vele andere dieren, hebben ook honden een circadiaan ritme;

  Dit is een intern biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duurt. Het betreft functies die binnen het lichaam uitgevoerd worden en die zich volgens een bepaald patroon herhalen, aangestuurd door de zogenaamde biologische klok. Dit functioneert onafhankelijk van omgevingsfactoren als licht en temperatuur.

  • Denk bijvoorbeeld aan lichaamstemperatuur;
  • Deze verandert gedurende de dag en is het laagst  tijdens diepe slaap;
  • Denk ook aan bijvoorbeeld de   afscheiding van bepaalde hormonen,  het volume van de blaas,  of de behoefte aan eten of drinken;

  Het hongergevoel is hier dus ook onderdeel van en heeft ook invloed op het gedrag. Een hond kan dus prima het verloop van tijd waarnemen via het gevoel in z’n buik of blaas. Wanneer je dit weet is het  niet verrassend dat honden ons aangeven wanneer het etenstijd is of wanneer ze naar buiten moeten.

  Tijdsduur In 2011 is er aan een Universiteit in Zweden onderzoek gedaan naar het effect van de tijdsduur dat honden alleen gelaten werden door hun eigenaren op het gedrag van de hond. Zij onderzochten het gedrag van meerdere honden zonder gedragsproblemen als ‘verlatingsangst’ of ‘niet alleen kunnen zijn’.

  Deze honden werden elk een half uur, 2 uur en 4 uur alleen thuis gelaten door hun eigenaren. De honden werden gefilmd en het filmen werd 10 minuten voordat de eigenaar weg ging ingestart, en liep nog 10 minuten door nadat de eigenaar weer thuis was gekomen.

  Met name tussen het verstrijken van een half uur en 2 uur, was er een opvallend groot verschil waar te nemen in het gedrag van de hond. Wanneer eigenaren na 2 uur terugkeerden, reageerden de honden aanzienlijk enthousiaster, er werd intenser en langer contact gezocht.

  Ook werden er meer stress-signalen (met name tongelen en afschudden) waargenomen wanneer de honden langer dan een half uur alleen werden gelaten. Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond.

  Omgevingsfactoren, ‘Hoe laat ruikt het?’ Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving. We kunnen hierbij denken aan bijvoorbeeld licht, luchtvochtigheid of temperatuur, maar wanneer we het over honden hebben, moeten we zeker niet vergeten dat ook geuren veranderen gedurende de dag.

  Professor Alexandra Horowitz, een gerennomeerde gedragsdeskundige, onderzoekster en schrijfster van het boek ‘Inside of a Dog’, benadrukt dat honden een buitengewoon hoog ontwikkeld reukvermogen hebben en dat zij de wereld als eerste waarnemen via hun neus.

  • Honden ruiken misschien wel 100;
  • 000 keer beter dan mensen;
  • Zij denkt dat het goed mogelijk is dat honden het verstrijken van tijd waarnemen via veranderingen in de concentratie van bepaalde geuren;
  • Het verleden wordt aangegeven door zwakkere, vagere geuren en sterkere, verse geuren laten honden weten dat er weinig tijd voorbij is gegaan;

  Om deze theorie te testen werd er een experiment gedaan door het BBC programma ‘Inside the Animal Mind’. Zij toetsten deze theorie op een hond die elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank sprong, anticiperend op de terugkomst van zijn eigenaar. De hond sprong elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank en een paar minuten later kwam de eigenaar thuis.

  Volgens de theorie van Horowitz zou de hond weten dat het tijd was, doordat de geur van zijn eigenaar tot een bepaalde concentratie was afgezwakt. Om deze theorie te toetsen legden ze rond het eind van de dag ‘vers’ gedragen kleding van de eigenaar door het huis.

  Hiermee zouden ze de klok van de hond ‘resetten’ via verversing van geur. Dit experiment bleek de theorie te bevestigen, want de hond sprong voor het eerst niet op de bank op het bekende tijdstip. De hond was zelfs uiterst verrast met de plotse terugkeer van zijn eigenaar.

  • Zie hieronder het betreffende filmpje;
  • De documentaire makers zijn zich er van bewust dat één experiment niet meteen de theorie bewijst, maar het is wel intrigerend! Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot , maart 2015;

  Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

  Kan een hond ook verliefd worden op zijn baasje?

  Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.