Waarom Stinkt Mijn Hond?

Waarom Stinkt Mijn Hond
Waarom stinkt de vacht van mijn hond? – De meest voorkomende oorzaak van een stinkende vacht is een huidinfectie met gisten of bacteriën ( microbiële huidinfectie ). Vooral de gist  Malassezia pachydermatitis  is een beruchte veroorzaker van onfrisse luchtjes.

Wat moet je doen als je hond stinkt?

Een stinkende vacht – Als de vacht van honden te lang nat blijft, gaat dit stinken. Dit is een van de meest voorkomende vervelende luchtjes bij honden. Gelukkig is dit ook het makkelijkst tegen te gaan: droog uw hond goed af nadat deze buiten in water is geweest en was de hond regelmatig met hondenshampoo.

Hoe voorkom ik dat mijn hond gaat stinken?

Help! Mijn hond stinkt – Stinkt de vacht van jouw hond meer dan gebruikelijk? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst de vachtconditie zelf: bij honden met een langere vacht en honden die veel zwemmen kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen.

Een goede vachtverzorging door regelmatig borstelen, het verwijderen van vuil en overtollige haren kan veel stank voorkomen. Ook het schoonhouden van de buitenkant van de oren en het eventueel wegknippen van overtollig haar zorgt dat de oren kunnen ‘ventileren’ en bacteriën en schimmels minder kans krijgen.

Het (te vaak) wassen van je hond met shampoo werkt vaak juist averechts, het verstoort de natuurlijke balans van de huid waardoor de vacht juist sneller extra vettig wordt.

Waarom stinkt je hond?

Wij bij Pawshake knuffelen het liefst elke hond die we tegenkomen en kroelen lekker door hun vacht heen. Maar sommige honden kunnen wel sterk ruiken. Die typische hondengeur ruik je extra goed na een flinke bui of zwempartij, en dat is volkomen normaal. In principe ‘stinkt’ een gezonde hond dan ook niet.

 • Wordt de lucht écht onaangenaam, dan kan er dus iets aan de hand zijn;
 • We vertellen je alles over de geur van een hondenvacht en wat je moet doen als de vacht gaat stinken;
 • Welke rassen stinken soms? Hoe de vacht van een hond ruikt, verschilt per individuele hond en per ras;

Mopshonden, Cocker Spaniels en Retrievers hebben vaak een sterke geur. Andere honden zoals Poedels, Akita’s, Shi Tzu’s of Windhonden stinken niet en zijn soms bijna geurloos. Sommige hondenrassen hebben ook een wat vettigere vacht, die een beetje ‘afgeeft’ als je ze aait: dat zie je vooral bij Retrievers en andere waterhonden.

 • Zij scheiden wat meer talg af om hen te beschermen tegen vocht en kou;
 • Waarom stinken honden? Hoewel wij zelf vinden dat gezonde honden helemaal niet stinken, heeft de hond wel een eigen, natuurlijke lichaamsgeur;

En die heeft ook een functie: honden verspreiden hun individuele lichaamsgeur om te laten merken aan de omgeving ‘dit ben ik’ en om hun territorium af te bakenen. Honden scheiden die geur vooral uit rondom de oren en via de voetzolen: vandaar dat veel honden hun ‘voetjes afvegen’ na een plasje.

 1. Ze wrijven dan gewoon hun geur over de aarde;
 2. Honden hebben ook klieren in en rondom de oren die een geur afgeven;
 3. Als de hond gezond is ruik je dat wel, maar stinkt het niet;
 4. Beginnen de oren echt vies te ruiken, dan kan dat duiden op een bacterie- of schimmelinfectie;

Lekker stinken: rollen in de viezigheid  Veel honden vinden het heerlijk om te rollen in stinkend spul zoals rotte vis en andere dode dieren, maar ook in poep of verrot voedsel. De meest voor de hand liggende verklaring is dat ze dit gewoon lekker vinden ruiken.

 • Honden beleven geur heel anders dan wij mensen;
 • Wij houden misschien van parfum- en bloemetjesluchten, maar een hond heeft daar een afkeer van;
 • Een hond die gewassen is met een geparfurmeerde shampoo, zal zich daarna ook het liefste weer lekker rollen in de viezigheid om dat ‘onnatuurljike’ geurtje weg krijgen;

Rollen in de viezigheid heeft daarnaast te maken met het instinct. Van oudsher heeft het een tactisch voordeel om niet als een prooi te ruiken, zodat de vijand misleid wordt. Een lekkere geur van een stinkend karkas is daar heel geschikt voor. Wil je de hond na zo’n rolpartij wassen, gebruik dan een geurloze hondenshampoo.

Helemaal voorkomen dat je hond in de viezigheid wil rollen kun je helaas niet, wel kun je leren te herkennen wanneer hij dreigt te gaan rollen en hem zo tijdig afleiden en het gedrag stoppen. Help! De vacht van mijn hond stinkt Stinkt de vacht van jouw hond meer dan gebruikelijk? Dat kan verschillende oorzaken hebben.

See also:  Welke Hond Kan Je Nemen Als Je Allergisch Bent?

Allereerst de vachtconditie zelf. Bij honden met een langere vacht en honden die veel zwemmen kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen. Een goede vachtverzorging door regelmatig borstelen, het verwijderen van vuil en overtollige haren kan dit vaak voorkomen. Waarom Stinkt Mijn Hond Hond met shampoo in bad Lekker kroelen ter inspectie Door regelmatig de vacht van je hond te borstelen en te aaien zorg je gelijk voor een regelmatige inspectie. Zo kun je tijdig huidproblemen zoals schilfers, infecties en ongedierte zoals teken en vlooien op het spoor komen. Een vacht die echt stinkt kan ook duiden op onderliggende problemen zoals voedselallergie, een teveel aan afvalstoffen (slechte voeding), schildklierproblemen, een verminderde weerstand of andere interne gezondheidsproblemen.

Ook het schoonhouden van de buitenkant van de oren en het eventueel wegknippen van overtollig haar zorgt dat de oren kunnen ‘ventileren’ en bacteriën en schimmels minder kans krijgen. Het (te vaak) wassen van je hond met shampoo werkt vaak juist averechts, het verstoort de natuurlijke balans van de huid waardoor de vacht juist sneller extra vettig wordt.

Stinkt de vacht van je hond structureel? Ga dan zeker even langs de dierenarts. Heb je een wat oudere hond? Dan kan het zijn dat de vacht wat sterker gaan ruiken dan vroeger omdat zijn weerstand en lichamelijke processen wat achteruit gaan. Lever en nieren werken wat minder waardoor de huid wat meer afvalstoffen gaat uitscheiden, en dat ga je ruiken.

Maak je niet te veel zorgen maar blijf wel in de gaten houden of je hond geen andere tekenen van ziekte of pijn vertoont. Bij Pawshake houden we natuurlijk van álle honden, en ook van die gezonde hondenlucht 🙂 Ben je er toch niet zo’n fan van? Houd dan de omgeving van de hond extra goed schoon.

Op die plaatsen blijven vaak haren en huidschilfers hangen waar bacteriën en schimmels kunnen woekeren. Was regelmatig zijn kussens en dekens (met parfumloze wasmiddel). Maak ook de vloeren en muren in de omgeving van de honden schoon met eco-schoonmaakmiddel.

Welke hond stinkt het meest?

Kan een hond stinken door stress?

Hond stinkt door stress – Stress kan een van de oorzaken zijn dat een hond gaat stinken. Problemen aan de anaalklieren zijn een veel voorkomende oorzaak van de stank. De anaalklieren zijn klieren bij de anus van de hond en kunnen een sterk ruikende vloeistof produceren.

Honden willen graag hun territorium afbakenen en gebruiken hier onder meer deze vloeistof voor. Dit komt soms vrij als honden stress ervaren. Stressvolle situaties worden vaak veroorzaakt door mensen en kan voorkomen bij veel lawaai, druk verkeer of bijvoorbeeld indrukwekkende soortgenoten.

Meestal heeft de eigenaar niet door dat hij de stress zelf veroorzaakt. Let dus goed op het gedrag van je hond en ontdek of deze stress ervaart. Je kunt de stress waarnemen door bijvoorbeeld agressief gedrag te constateren of een kwispelende staart die zich strak en smal op en neer beweegt.

Kan een hond stinken door voer?

Verkeerde voeding kan ook een belangrijke rol spelen bij een hond die uit de bek stinkt. Wanneer het voedsel niet goed verteerd wordt of zorgt voor onstekingen in het maag-darmkanaal kan dit ook tot extra stank leiden.

Hoe vaak mag je een hond douchen?

Hoe vaak mag je een hond wassen? – Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen..

Hoe zorg je ervoor dat je huis niet naar hond ruikt?

Hoe merk je dat je hond dood gaat?

Hoe weet ik of mijn oude hond sterft?  – Een oude hond die stervende is vertoont typische gedragskenmerken. De leeftijd waarop een hond een natuurlijke dood sterft, is voor elk hondenras verschillend. De leeftijd kan variëren van 8 tot 16 jaar. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. De meest voorkomende symptomen van een stervende oude hond zijn onder andere:

 • Het tandvlees en de slijmvliezen zijn bleek van kleur: dat komt omdat het hart minder snel bloed rondgepompt. Daardoor is ook het zuurstofgehalte in het bloed lager. Het tandvlees van de hond kan wit of blauwachtig van kleur zijn.
 • De ademhaling is moeilijk en diep: de manier waarop oude honden die sterven ademhalen verandert. De klank is vaak zwaarder en dieper, maar kan juist ook sneller zijn. Dit komt veel voor bij honden die pijn hebben. Ademhalen kost in deze fase moeite.
 • Bewegen is pijnlijk: als het einde nadert kan bewegen pijnlijk zijn. De hond komt niet meer uit zijn mand en doet geen moeite meer om je te begroeten. De kleinste aanraking kan in dit stadium al pijnlijk zijn. Dit uiten oude honden ook door te grommen of te blaffen.
 • De hond eet en drinkt niet meer: wanneer jouw viervoeter weet dat hij gaat sterven, hebben ze vaak geen of weinig trek. Dat geldt ook voor het drinken.
 • Lichaamsgewicht neemt af: een stervende hond verliest ook lichaamsgewicht. Dat komt omdat ze vaak niet meer of te weinig eten. Ook pijn zorgt ervoor dat jouw oude viervoeter vermagert. Dat kost zeker in deze fase heel veel energie.
 • Lichaamstemperatuur daalt: het lichaam van de hond voelt koud aan. Ook als je hem warm houdt met een dekentje. Het lichaam bereidt zich langzaam voor op het sterfproces. Het hart werkt minder goed. Ook het bloed minder snel rondgepompt.
 • De hond is futloos: stervende honden zijn futloos en hebben een gebrek aan energie. Vaak liggen ze de hele dag in hun mand, zonder zich te vervoeren.
 • Onrustig gedrag of afzonderen: een stervende oude hond heeft de neiging om zich terug te trekken. Vaak zoeken ze een rustige of zelfs een ongewone plaats op.
 • De hond laat zijn plas lopen: oude honden die sterven worden vaak incontinent. Dat wil zeggen dat ze hun plas en poep laten lopen. Dat kan te maken hebben met het gebrek aan energie, maar ook met pijn. Jouw viervoeter kan bijvoorbeeld moeilijk een zittende beweging maken door toedoen van HD, ED of artrose.
See also:  Hoe Kat En Hond Aan Elkaar Laten Wennen?

Is het goed om je hond te wassen?

Hoe vaak was ik mijn hond? – Voor we beginnen met de tips over het wassen zelf gaan we eerst even in op de vraag hoe vaak een hond gewassen moet worden. Te vaak wassen is voor geen hond goed. Een hond heeft van nature een beschermlaag op zijn huid en als je die regelmatig wast met shampoo, tast je deze aan.

 • Een vettige huid wijst er dan ook op dat de beschermlaag van je hond in gezonde staat is, en juist niet dat hij een wasbeurt nodig heeft;
 • Was je hond daarom alleen als hij erg vies is, door bijvoorbeeld slootwater of andere viezigheid;

Of op aanraden van de dierenarts, wanneer je hond last heeft van een allergie. Met één tot vier wasbeurten per jaar en goede borstelbeurten kom je heel eind voor een goede vachtverzorging. Buiten deze wasbeurten kan het zijn dat je hond weleens sterk ruikt, heel vies is en je het niet meer met een borstel kan uitkammen of als hij bijvoorbeeld last heeft van een allergie.

In deze gevallen kan een extra wasbeurt nodig zijn. Kies een borstel die geschikt is voor de vacht van jouw hond. Het kammen van je hond is dan ook alleen nodig bij langharige rassoorten. Eén keer per week kam je de haren met een kammetje en je eindigt vervolgens met een borstel.

Onderstaande selectie van kammetjes en borstels zijn geschikt voor langharige honden. Kortharige honden reinigen zelf hun vacht. Door zich regelmatig te schudden valt het vuil er vanzelf uit.

Kun je je hond wassen met Zwitsal?

Wat mag je zeker NIET doen: Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen) Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo) Een hond wassen met een stuk zeep.

Welke hond stinkt het minst?

Wat kan een hond niet ruiken?

Natte neus… – De neus van een hond is altijd een klein beetje vochtig. Honden ruiken beter met een natte neus. Zo kunnen ze beter luchtjes opnemen. Van veel ruiken kan het neusslijmvlies uitdrogen, waardoor een hond minder goed kan ruiken. Van snuffelen krijg je dorst.

Waarom likt een hond aan je oor?

/ / Waarom likt mijn hond mij? Vraag: Als ik ook maar een beetje met mijn gezicht in de buurt kom van mijn hond wil hij altijd heel graag mij in mijn gezicht likken. Is dit normaal? En waarom doet mijn hond dit? Antwoord: TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Honden hebben een aangeboren drang om te likken. In het wild likken de pups hun moeders mondhoeken om het opbraken van half verteerd voedsel te stimuleren. Deze lik-drang blijft ook bij volwassen honden bestaan en heeft dan een sociale functie.

 • Een volwassen hond die een andere hond in de mondhoek likt laat zien dat hij onderdanig is en dus geen gevaar voor de andere hond vormt;
 • Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid;
See also:  Hoe Zweet Een Hond?

Zo likken bijvoorbeeld vooral honden die elkaar goed kennen en het samen goed kunnen vinden elkaars oren. Ook zijn er honden die je tijdens een knuffel-beurt terug likken en soms zelfs voorzichtig nippen (met hun tandjes je velletje pakken). Het genegenheids-likken komt waarschijnlijk voort uit vachtverzorgings gedrag. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! Heb jij ook een vraag over je hond of puppy, Stel ‘m hier TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Hoe merk je dat je hond dood gaat?

Hoe weet ik of mijn oude hond sterft?  – Een oude hond die stervende is vertoont typische gedragskenmerken. De leeftijd waarop een hond een natuurlijke dood sterft, is voor elk hondenras verschillend. De leeftijd kan variëren van 8 tot 16 jaar. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. De meest voorkomende symptomen van een stervende oude hond zijn onder andere:

 • Het tandvlees en de slijmvliezen zijn bleek van kleur: dat komt omdat het hart minder snel bloed rondgepompt. Daardoor is ook het zuurstofgehalte in het bloed lager. Het tandvlees van de hond kan wit of blauwachtig van kleur zijn.
 • De ademhaling is moeilijk en diep: de manier waarop oude honden die sterven ademhalen verandert. De klank is vaak zwaarder en dieper, maar kan juist ook sneller zijn. Dit komt veel voor bij honden die pijn hebben. Ademhalen kost in deze fase moeite.
 • Bewegen is pijnlijk: als het einde nadert kan bewegen pijnlijk zijn. De hond komt niet meer uit zijn mand en doet geen moeite meer om je te begroeten. De kleinste aanraking kan in dit stadium al pijnlijk zijn. Dit uiten oude honden ook door te grommen of te blaffen.
 • De hond eet en drinkt niet meer: wanneer jouw viervoeter weet dat hij gaat sterven, hebben ze vaak geen of weinig trek. Dat geldt ook voor het drinken.
 • Lichaamsgewicht neemt af: een stervende hond verliest ook lichaamsgewicht. Dat komt omdat ze vaak niet meer of te weinig eten. Ook pijn zorgt ervoor dat jouw oude viervoeter vermagert. Dat kost zeker in deze fase heel veel energie.
 • Lichaamstemperatuur daalt: het lichaam van de hond voelt koud aan. Ook als je hem warm houdt met een dekentje. Het lichaam bereidt zich langzaam voor op het sterfproces. Het hart werkt minder goed. Ook het bloed minder snel rondgepompt.
 • De hond is futloos: stervende honden zijn futloos en hebben een gebrek aan energie. Vaak liggen ze de hele dag in hun mand, zonder zich te vervoeren.
 • Onrustig gedrag of afzonderen: een stervende oude hond heeft de neiging om zich terug te trekken. Vaak zoeken ze een rustige of zelfs een ongewone plaats op.
 • De hond laat zijn plas lopen: oude honden die sterven worden vaak incontinent. Dat wil zeggen dat ze hun plas en poep laten lopen. Dat kan te maken hebben met het gebrek aan energie, maar ook met pijn. Jouw viervoeter kan bijvoorbeeld moeilijk een zittende beweging maken door toedoen van HD, ED of artrose.

Hoe vaak moet je je hond wassen?

Hoe vaak mag je een hond wassen? – Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen..

Kun je je hond wassen met Zwitsal?

Wat mag je zeker NIET doen: Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen) Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo) Een hond wassen met een stuk zeep.

Hoe krijg je de geur van hond uit je huis?