Waarom Tuigje Hond?

Waarom Tuigje Hond
Voordelen van een tuig – Bij het dragen van een tuig zal de druk en kracht (die veroorzaakt wordt door de kracht die jij door middel van de riem uitoefent) beter verdeeld wordt over een groter oppervlak, namelijk de borst en de rug. Hierdoor kan de hond de impact hiervan beter opvangen en zal de schade aan de rug of borst niet zo groot zijn.

Waarom geen tuigje?

Op het moment dat je met je hond aan de wandel gaat, zal hij aangelijnd moeten kunnen worden. In de dierenwinkels zijn een keur aan verschillende tuigages te vinden. Halsband, slipketting, tuigje, anti-trektuigje, half-check, jachtlijn, er zijn heel veel verschillende manieren om met je hond aan de lijn te lopen. En dan moet je dus gaan kiezen… Kies een methode die én praktisch én diervriendelijk is.

Van de eerst genoemde opties, blijven er dan eigenlijk maar twee over, namelijk de  halsband en het tuigje. Halsband Voordeel Een halsband omvat de nek van de hond. Omdat er alleen band om de nek ligt, weet je zeker dat je hond niet belemmerd wordt in zijn lichaamsbeweging.

Nadeel Op het moment dat je hond een keer hard aan de lijn trekt, zullen al die krachten opgevangen moeten worden door de nek. De nek is een regio waar veel kwetsbare weefsels liggen, denk maar aan de nekwervels, de luchtpijn, bloedvaten en zenuwen. Door hard aan de lijn te trekken, kan je hond een  nekblessure oplopen.

 • Als je hond snel de neiging heeft om aan de lijn te trekken, is een halsband niet de meest ideale oplossing;
 • Hondentuigjes Een tuigje omvat de borstkas van de hond;
 • Op het moment dat je hond aan de lijn trekt, worden de krachten over de hele borstkas verdeeld, wat minder schadelijk is dan wanneer hij trekt met een halsband om;

Er zijn veel verschillende soorten, maten en modellen van tuigjes. Er bestaat niet één tuig dat elke hond past. Welke pasvorm het best past bij jouw hond hangt af van zowel lichaamsbouw als persoonlijke voorkeur van je hond. Grofweg kunnen tuigjes ingedeeld worden in de zogenaamde Y-tuigjes en tuigjes met een horizontale borstband. Y-tuigje De Y-tuigjes danken hun naam aan hun model: de twee bandjes die vanaf de rug, aan weerszijden van de nek naar het borstbeen lopen nemen de vorm aan de letter Y. De hond niet belemmerd wordt in de bewegingsvrijheid van zijn voorpoten. De bandjes van het tuig komen op de punt van het borstbeen samen, lopen vervolgens over het borstbeen en eindigen op de buikband van het tuig. Sommige honden vinden het niet prettig dat er een band over het borstbeen loopt, het kan ze een opgesloten gevoel geven en dan is een ander model tuig een betere oplossing. Tuig met een horizontale borstband Een tuig met een horizontale borstband is heel makkelijk om te doen: hij wordt over de kop van de hond geschoven, er gaat een buikband onder de buik door en deze wordt met een gesp dicht geklikt. De band loopt horizontaal over het borstbeen en loopt daarbij over de schoudergewrichten van de hond. Als de hond een voorpoot naar voren plaatst, komt er dus druk van de borstband op het schoudergewricht van die poot. Dit hoeft geen probleem te zijn als de hond niet of nauwelijks aan de lijn trekt, maar het kan wel voor een belemmering van de bewegingsvrijheid zorgen als de hond continu druk op de lijn neemt. Anti-ontsnappingstuig Waarom Tuigje Hond Voor de Houdini’s onder de honden, bestaat er een anti-ontsnappingstuigje. Dit tuigje is op basis van een Y-tuigje en  heeft een extra band die valt achter de ribbenboog. Hierdoor is het onmogelijk voor de hond om uit een tuigje te komen. Aan de tuigjes bevinden zich een of meerdere ringetjes waar je je lijn aan vast kunt klikken.

 • Bij de tuigjes waar maar één ring aan zit, bevindt deze zich boven op het rug-gedeelte;
 • Antitrektuig (is niet toegestaan op ons veld en wordt door ons niet aangeraden!) Een eventuele tweede ringetje bevindt zich vaak voorop het tuig;

Dit is  het zogenaamde anti-trektuig. Dit tuigje raden wij niet aan, het werkt op  basis van een pijnprikkel. De meeste honden vinden dit zo vervelend dat ze óf scheef gaan lopen óf weigeren het tuigje aan te krijgen. Het is een quick-fix methode en op de lange termijn niet in het belang van de hond en baas.

 1. Neem de tijd om de hond te leren om te wandelen zonder trekken;
 2. Passen en meten Het ideale tuig geeft geen druk op de luchtpijp, ontneemt de schouders de bewegingsvrijheid niet, zit ruim genoeg achter de ellebogen zodat de voorpoot zijn bewegingsvrijheid naar achter behoudt en eindigt met de buikband op het borstbeen Neem je hond dus mee naar de dierenwinkel als je een tuigje wilt aanschaffen;

Door verschillende tuigjes om te doen, kom je er het snelst achter wat jouw hond het beste past. Zowel halsband als tuig hebben dus elk hun eigen plussen en minnen, maar welke is nu de beste? Er moet er toch één de winnaar zijn? Maar nee, in dit geval is er geen winnaar.

De enige die bepaalt welke van de drie het beste is, is jouw hond. Wandelen zonder trekken Het ligt heel erg voor de hand een hond moet leren hoe hij netjes aan de lijn mee moet lopen. Een hond weet niet automatisch dat het de bedoeling is dat hij niet trekt aan de lijn , dat zullen wij hem moeten uitleggen.

En zoals we niet willen dat de hond trekt aan de lijn, zo moeten wij als begeleiders dus ook niet trekken aan de lijn… Helaas zie je het nog regelmatig als je over straat loopt en je ziet mensen wandelen met hun hond: de hond stopt om te snuffelen en de eigenaar geeft een ruk aan de lijn om de hond weer aan het lopen te krijgen.

Of de hond blaft naar een hond aan de andere kant van de straat en de eigenaar reageert door een aan de lijn te rukken om de hond te corrigeren. Ten eerste kan je hond uiteraard blessures oplopen door deze acties, maar bovenal: hij leert er niets van.

Uitleggen aan je hond wat wél de bedoeling is, heeft veel meer effecten dan het afstraffen van gedrag dat je niet wilt zien. Heb je vragen over het wandelen zonder trekken, een tuigje of een halsband, kom dan naar één van de trainers toe..

Waarom Borsttuig hond?

28 feb | Posted by Dominique | no comments | Waarom Tuigje Hond We zien steeds meer honden met een borsttuig lopen. Op zich een goede ontwikkeling. Hondeneigenaren houden zich steeds meer bezig met het welzijn van hun trouwe vriend. Maar is een tuig in alle gevallen de beste optie? Allereerst, een van de belangrijkste redenen om met een borsttuig te gaan wandelen is het ontlasten van de o zo gevoelige nek.

Ik zie regelmatig puppy’s rondlopen met een dun halsbandje. Hondjes die nog niet begrijpen wat ze moeten doen aan een lijntje. De wereld aan het ontdekken, maar telkens met een ruk in hun nek. Wellicht denk je nu, heeft dat ooit problemen opgeleverd in het verleden? Als we kijken naar het nekgebied, dan bestaat deze uit nekwervels, banden, spieren, maar ook luchtpijp, grote bloedvaten en zenuwen.

See also:  Waarom Huilt Een Hond 'S Nachts?

De kans dat je een van deze structuren beschadigd, bij veelvuldig trekken aan de lijn, is groot. Helemaal bij fragiele, onbespierde pups. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik een absolute voorstander ben van borsttuigen. Mocht je heel scherp zijn, hierboven zie je een foto van mijn hond Casper.

Ik kreeg hem toen hij 1. 5 jaar was (inmiddels 8 jaar geleden). Ik ging naar de dierenwinkel, kocht een leuk rood tuig, wat enigszins leek te passen. Als ik nu naar bovenstaand plaatje kijk, dan schaam ik me dood.

In de praktijk zie ik ook de volgende problemen ontstaan met tuigen: – Slecht passende tuigen Met als gevolg trekken in de oksel, druk op schoudergewricht, toch nog druk op luchtpijp of druk op wervelkolom – Hond gaat meer trekgedrag vertonen omdat dit eenmaal makkelijker is aan een tuig – Hond wordt minder enthousiast met lopen vanwege niet passend tuig – Hond weet uit het tuig te ontsnappen De oplossing: – Koop een correct passend borsttuig, en ja dat kan een grote uitdaging zijn.

 1. De meeste tuigen die in de hondenwinkels worden verkocht, liggen daar bijvoorbeeld omdat ze er stoer uit zien en word minder gekeken naar pasvorm, laat staan dat er gepast word;
 2. Net als jouw favoriete spijkerbroek heeft elk tuig en elk merk zijn eigen pasvorm – Gaat je hond meer trekken aan het borsttuig? Dit is voor zijn lijf niet goed;

Met name schouders, lage rug en heupen worden hiermee teveel belast Dan is er geen andere optie dan gewoon met hem (vroegtijdig) in training te gaan. Ja ik heb soms te doen met hondeneigenaren, de labrador die inmiddels niet meer het gewicht heeft van een puppy en alle kanten oprent.

Dat wordt voor jou als hondeneigenaar hard werken. Ik begrijp wel dat er in deze situaties terug gestapt wordt op een halsband. Maar tegelijkertijd ook jammer, dit had voorkomen kunnen worden…. Ga trainen met je hond op een goede hondenschool en ja dat gaat tijd kosten, want een quick fix bestaat er (in mijn ogen) in dit geval niet – Ten aanzien van mijn derde punt, er moet altijd eerst gekeken worden of de hond last heeft van het tuig.

Daarnaast zien we ook dat sommige honden bepaalde tuigen onprettig vinden zitten. Dan is het even zoeken naar de meest geschikte – Ja je hebt er vreselijke houdinies bij zitten, er zijn speciale tuigen die ontsnappen nagenoeg onmogelijk maakt. Mocht het jouw hond toch lukken dan adviseer ik om een politielijn aan een halsband en het tuig te maken.

De lijn aan de halsband gebruik je alleen in het geval van nood Ik hoor sommige mensen denken, maar mijn hond trekt niet en loop 95% van de tijd los. Kijk, daar word ik blij van…Mijn advies luidt dan ook: – Neem een brede halsband zodat de druk goed verdeeld word – Doe de halsband niet te strak om – Doe de halsband altijd af wanneer je thuis komt.

Ben je op zoek naar een goed passend borsttuig? Ik kan je daarbij helpen. Ik verkoop tuigen van Perfect Fit en Perfect Fleece en help je mee naar het vinden van het meest geschikte tuig voor jouw hond..

Waarom een Y tuig?

Waar kan ik verkooppunten van Y-tuigjes vinden? –

Wij zijn al een paar jaar een betrouwbaar verkooppunt van de multifunctionele Y-tuigen. Wij zijn centraal gevestigd in Amersfoort, dichtbij de snelweg. Op dit moment is het nog niet mogelijk om met de hond bij ons binnen te passen, buiten passen of in de auto is eventueel wel mogelijk. Een Y-harnas ophalen is geen probleem, dit kan op afspraak (we zijn niet altijd geopend).

Wat is een goed tuigje voor de hond?

Veel honden dragen een verkeerd hondentuig of harnas – Sommige mensen vinden een hondentuigje of harnas onzin, een hond moet gewoon luisteren en niet trekken. Gewoon je hond corrigeren zonder te kijken naar de oorzaak waarom de hond trekt. Maar is dat wel de oplossing? Een halsband kan bij een hond veel schade aanbrengen, zonder dat je dit meteen in de gaten hebt.

De schade kan pas na jaren zichtbaar zijn, honden zijn namelijk erg goed in het verbergen van pijn. Er zijn veel honden die rondlopen met pijn en blessures door een halsband , verkeerd tuig of harnas , wat nooit wordt opgemerkt of te laat wordt ontdekt.

Het zogenoemde borsttuig is geen prettig tuigje voor honden, maar veel mensen weten dit niet en wandelen hiermee. Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met Y-vorm. Veel mensen weten niet dat een anti-trektuigje helemaal niet zo goed is. Een tuigje met ring aan de voorkant kan zorgen voor blokkades in de rug, schouders die vastzitten en wervels die scheef gaan staan.

In dit artikel gaan we uitgebreid in op anti-trektuigen, scrol naar beneden om verder te lezen. Hoe kies je het beste hondentuig ? Om te beginnen is het belangrijk om het verschil te weten tussen twee soorten tuigen: het Y-tuig en het borsttuig (harnas met de horizontale borstband).

Bekijk ook eens het filmpje in dit artikel, zodat je harnassen kunt vergelijken en jij weet welk tuig je het beste kunt kiezen voor jouw hond. Waarom Tuigje Hond Herkennen van het beste hondentuig en -harnas.

Hoe leer je een hond niet te trekken?

Trekken = omdraaien – Een variant op de ‘trekken = stoppen’ methode is ‘trekken = omdraaien’. In plaats van dat de hond jou leidt, zorg je er op deze manier voor dat jij de hond leidt. Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op.

Welke lijn gebruikt Cesar Millan?

Vandaag ben ik op onderzoek uitgegaan wat de illusion Collar nu eigenlijk is. Deze halsband is door Illusion Millan jawel de inmiddels ex-vrouw van Cesar Millan bedacht en in de markt gezet. Cesar Millan meldt op zijn website dat hij de halsband bedacht heeft.

Hij kwam op het idee omdat hij een hond met een harnas zag. Normaal gesproken gebruikt hij maar 1 één simpele riem, aan de boven kant van de nek. Hoe is hij toch op het idee gekomen om de halsband/riem hoog in de nek te doen? Als u denkt dat hij dit zelf heeft bedacht dan heeft u het mis.

Hij heeft het namelijk gezien tijdens een hondenshow in Amerika endacht toen, waarom drage alle honden hun halsband zo laag in de nek.

Wat vind een hond niet leuk?

Onophoudelijk staren naar de hond – Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.

Waarom geen halsband?

Nadelen van de halsband – Er zit ook een groot nadeel aan het gebruiken van een halsband. In de nek van jouw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, aders, luchtpijp, slokdarm, etc. Wanneer de hond trekt (enkele keer of constant) of wanneer je zelf heel hard moet trekken aan de halsband krijgt de nek een klap. Voorbeelden van deze schade zijn:

 • Hoofdpijn;
 • Blauwe plekken;
 • Beschadiging van het strottenhoofd (speelt een rol bij de ademhaling, stembanden en beschermd de luchtpijp);
 • Beschadiging van de luchtpijp;
 • Verschoven nekwervels; 
 • Gezwollen klieren;
 • Ontstekingen.
See also:  Waarom Likt De Hond Mij?

Daarnaast kan het een voordeel zijn op gebied van corrigeren van gedrag, echter kan het bij sommige honden voor langdurig ongemak zorgen. Veel van de bovenstaande nadelen worden veroorzaakt door het vele trekken van jou als baas of van jouw hond zelf. Iedere hond is anders en kijk wat voor jouw hond geschikt is. Sommige honden hebben er hun hele leven geen last van en andere honden wel. Doe wat voor jouw hond prettig is!.

Heeft een hond last van een halsband?

Het gevaar van het gebruik van halsbanden – Nekletsel Voor je het weet is het gebeurd; een snelle sprint of een onverwachte ruk aan de lijn. Het hoeft maar één keer te gebeuren en je hond kan ernstig nekletsel oplopen. Nekletsel kan variëren tussen blauwe plekke en hoofdpijn tot een whiplash, een beschadigde luchtpijp of strottenhoofd of zelfs gebroken wervels. In een studie onder 400 hoWaarom Tuigje Hondnden gedaan door Anders Hallgren en gepubliceerd in de “Animal Behaviour Consultants Newsletter” in 1992 ontdekte hij dat “trekken en rukken aan de lijn vooral effect heeft op de nek en de hals van de hond. Zoals verwacht was er geen verband tussen hoe men omging met de lijn en thoracale (borstkas) / lumbale (achterste deel van de rug) afwijkingen. Echter, één van de duidelijkste verbanden, welke was gevonden tijdens het onderzoek, was dat tussen de cervicale (nek) schade en het rukken en trekken aan de lijn.

Nekletsel kan zelfs leiden tot verlamming en andere neurologische problemen. 91% van de honden met nekletsel was blootgesteld aan het rukken en trekken aan de lijn door de eigenaar, of werd toegestaan om zelf langere tijd voluit aan de lijn te trekken.

Verder advies dat voortkwam uit het onderzoek: “Spelen kan geen kwaad, maar zorg dat je je hond eerst hebt opgewarmd”. Honden die vaak rennen, spelen met andere honden en springen uit blijdschap of over obstakels, hebben niet vaker last van rugproblemen.

 • Dat is bemoedigend, echter de hond moet gemasseerd worden en een kans krijgen om op te warmen voordat er intensieve activiteiten worden ondernomen;
 • Het maakt niet uit of dit is voordat je hond wild gaat spelen, jachttraining volgt of aan behendigheidsproeven mee doet;

Oor- en oogproblemen In de studie van Pauli A. , Bentley E, Diehl K. , Miller P. , “Effecten van de druk door een halsband of tuig op de intra-oculaire druk bij honden” werd vastgesteld dat “de oogboldruk aanzienlijk stijgt ten opzichte van de referentiewaarden wanneer er druk wordt toegepast op de hals/nek door het gebruik van halsband (wanneer aangelijnd), maar niet bij het gebruik van een tuig.

 1. ” Dit soort intra-oculaire druk kan ernstig letsel veroorzaken bij honden die al lijden aan dunne hoornvliezen, glaucoom, of oogletsel;
 2. Dr;
 3. Peter Dobias stelt dit in het artikel ” Halsbanden kunnen ziektes veroorzaken bij honden en mogelijk lijden tot kanker;

” Hierin stelt hij ook dat “Oor- en oogproblemen vaak gerelateerd zijn aan het trekken aan de lijn. Bij honden die trekken aan de riem beperkt de halsband de bloed- en lymfestroom van en naar het hoofd. ” Hypothyreoïdie (tekort aan schildklier hormonen) De halsband zit om de nek in het gebied van de schildklier.

Zoals Dr. Peter Dobias schrijft in zijn artikel, “Deze klier wordt ernstig beschadigd als een hond aan de lijn trekt, op die manier raakt hij ontstoken en wordt hij dus ‘vernietigd’ door het lichaamseigen immuunsysteem als het lichaam zich probeert te ontdoen van de ontstoken schildkliercellen.

De vernietiging van de schildkliercellen leidt tot een tekort aan het schildklierhormoon = hypothyroïdie en omdat de schildklier de stofwisseling regelt van elke cel kan dit zich uiten in verschillende vormen. De symptomen kunnen zijn: weinig energie, gewichtstoename, huidproblemen, haaruitval en het kan zelfs aan de basis liggen van oorinfecties en het falen van organen.

Storing van het zenuwstelsel in de voorpoten Een ander gezondheidsprobleem waar Dr. Dobias op wijst in zijn artikel over halsbanden is de mogelijkheid van een storing/defect van het zenuwstelsel in de voorpoten.

Hij zegt: “Het overmatig aan de voorpoten likken en kreupelheid aan de voorpoten kunnen ook worden gerelateerd aan de halsband van de hond. Het trekken aan de lijn tast de zenuwen aan die naar en door de voorpoten lopen. Dit kan leiden tot een abnormaal gevoel in de voorpoten waardoor de honden er aan gaan likken. Gedragsproblemen Waarom Tuigje Hond Het is algemeen aangenomen dat bij alle dieren met een brein het gedrag is gekoppeld aan de gezondheid. In de studie van Anders Hallgren welke is gepubliceerd in “Animal Behaviour Consultants Newsletter” in 1992, vond Anders correlaties tussen verwondingen bij honden en hun gedrag. Anders schrijft: “Dat honden zo te vergelijken zijn met de mens kan komt voor velen als een verrassing.

 • Bij deze honden wordt vaak een verkeerde diagnose gesteld namelijk : allergie;
 • Echter het enige wat er in dit geval gedaan hoeft te worden is de halsband verwijderen en het nekletsel behandelen;
 • ” “Een veel voorkomende oorzaak van gedragsproblemen bij honden is ziekte of pijn;

Volgens velen die werken met probleemhonden is de meest voorkomende bron van pijn en ziekte bij honden: schade aan de spieren en botten. ” Anders zijn studie was gericht op rugletsel. Van de groep van 400 honden, had 79% van de agressieve honden rugproblemen, terwijl slechts 21% geen rugklachten had.

Waarom geen Sliplijn?

Waarom is een anti-trekriem of trainingslijn voor honden een slecht idee? – Om het even samen te vatten hebben we hier een opsomming gemaakt waarom een trainingslijn of sliplijn echt geen goed idee is om te gebruiken voor jouw hond:

 1. Wanneer je de hond constant corrigeert hoog in de nek en steeds kleine stukje wurgt, stopt hij vanzelf met trekken. Dat is logisch, anders stik je. Een hond moet het wel opgeven (en geeft vaak ook het plezier het wandelen op. Uiteindelijk kan het zo ver gaan dat een hond aangeleerde hulpeloosheid krijgt).
 2. Of de hond jou nog als veilige haven ziet en vertrouwt, is een ander verhaal. Jij bent diegene die de hond pijn doet en dat heeft een hond in de gaten. Leiderschap krijg je niet door je hond korte stukjes te wurgen en te dwingen, een band met je hond krijg je door vertrouwen. Niet door dit vertrouwen te beschadigen.
 3. Ondertussen los je de oorzaak van het trekken niet op. De hond is nog steeds gestrest, heeft pijn of is onzeker, en verliest ook nog het vertrouwen in zijn eigenaar. Wanneer er alleen gecorrigeerd wordt en niet gekeken wordt naar de oorzaak, wordt de hond groot tekort gedaan. En nee: deze oorzaak is niet: “het trekken komt door gebrek aan leiderschap”, de dominantietheorie is al jaren achterhaald.
 4. Daarnaast heeft de hond nu veel pijn aan zijn nek door het corrigeren. De lijn wordt vaak helemaal hoog in de nek bij de keel vastgezet, waar de nek het minst beschermd is door spieren…
 5. Tot slot heeft de hond binnen een aantal dagen tot maanden maanden kans op schildklier problematiek, een hernia of blokkades in de rug en nek. Nog niet te spreken over de psychische gevolgen, veel honden durven geen initiatief meer te tonen uit angst gecorrigeerd te worden. Dit zijn allemaal lange termijn effecten van het trainen met een trainingslijn, onder het mom van ‘ de roedelleider zijn ‘ en ‘ assertieve energie ‘ tonen.
See also:  Wat Mag Een Hond Wel En Niet Eten?

___________________________________________ Ben jij hier gekomen omdat je meer kennis en informatie wil over trainingslijnen of sliplijnen en wist jij nog niet zo goed of je dit wel wilde gebruiken voor jouw hond? Wij hopen dat we de keuze voor jou door dit artikel makkelijker hebben gemaakt. Blijf ver weg van een hondentrainer of hondenschool die deze lijntjes aanraadt en hiermee traint. Kijk naar een hondenschool die bijvoorbeeld werkt met kalmerende signalen, waarbij je op een rustige, natuurlijk én positieve manier leert samenwerken met je hond.

 • Er zijn nieuwe inzichten waaruit blijkt dat honden de leiding niet willen overnemen zoals een bepaald tv programma ons wel wil laten geloven;
 • En positief trainen betekent niet grenzeloos;
 • Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie! ___________________________________________ Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website);

Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Wat is het beste anti Trektuig?

Trixie anti – trektuig Ben je op zoek naar een anti – trektuig die je zonder problemen bij jouw hond kunt aantrekken? Dan kun je kiezen voor de het anti – trektuig van Trixie. Je kunt namelijk iedere band van dit tuigje aanpassen, zodat het perfect om het lijf van jouw hond past.

Wat is een H tuig?

Soorten tuigjes – Er zijn twee soorten / vormen van tuigjes: de H-tuigen en de Y-tuigen. Als je goed naar de vormen van het tuigje kijkt, herken je de letters er in. Het Y-tuig zit over de schouders van de hond en als je een goed passend Y-tuig hebt, kan de hond hier vrij in bewegen.

 • De kans dat een hond uit dit soort tuigen ontsnapt is een stuk kleiner dan bij een H-tuig;
 • Ook is er van het Y-tuig een anti-ontsnappingsvariant, voor de echte Houdini’s;
 • ​Een H-tuig of borsttuig heeft één band horizontaal over de borst;

Wanneer deze band te laag op de borst ligt en het tuig niet goed passend is, kan de hond verkeerd gaan lopen. Dit kan blessures veroorzaken. Ook kunnen sommige honden redelijk makkelijk uit dit tuig ontsnappen.

Hoe weet je of een tuigje goed zit?

Tot slot – Zowel bij een halsband of voor een tuig geldt dat het niet te strak mag zitten en je minstens twee vingers spelingsruimte moet hebben. Daarbij dient met beide op een goede manier te worden omgegaan. Een goede training is hierbij erg belangrijk. Delen met anderen? Waarom Tuigje Hond Lees ook: Veilig met je hond in de auto De juiste maat bench kiezen.

Wat te doen bij een hond die trekt?

Wat is een goed Y tuig?

Hondentuigje – Anti-Trek Tuig van S. old – S. old Voordelen

 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
 • Reflecterende naden
 • Waterafstotend

In de zoektocht naar de beste Y Tuig Hond 2022 kun je niet naast het merk S. old kijken. De hondentuigjes van dit merk zijn bekend omwille van hun draagcomfort en goede prijs/kwaliteitsverhouding. Zoals je ziet op de foto, heeft dit tuigje echt een Y-vorm. Dit zorgt voor de meeste bewegingsvrijheid van je beestje en tegelijkertijd voor een meer gelijke drukverdeling dan bij een traditionele leiband.

 1. Ook vermindert deze beste Y tuig hond 2022 het trekken van je hond: je kan hem of haar immers naar de zijkant corrigeren door de speciale borstbevestigingsclip aan de voorkant van het tuigje;
 2. Dit voorkomt een tekort aan adem bij je hondje en het stimuleert dat hij of zij de aandacht weer op jou richt;

Door de Y-vorm zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij. Het omdoen van het tuigje gebeurt over het hoofdje heen. Je kan het vervolgens vastzetten met de twee buiksluitingen. Je kan het tuigje perfect laten passen door de vier verstelpunten aan te passen.

Het tuigje is waterafstotend, doordat het gemaakt is van hoogstaande nylon. Je kan dus prima door de regen wandelen zonder dat het y tuigje kletsnat wordt. Onnodige huidirritaties zijn daarnaast verleden tijd, aangezien de binnenkant lekker zacht is door het ademend katoen.

De naden van het tuigje zijn ten slotte reflecterend, waardoor je ook door het donker kunt lopen met je trouwe viervoeter.

Wat is het beste anti Trektuig?

Trixie anti – trektuig Ben je op zoek naar een anti – trektuig die je zonder problemen bij jouw hond kunt aantrekken? Dan kun je kiezen voor de het anti – trektuig van Trixie. Je kunt namelijk iedere band van dit tuigje aanpassen, zodat het perfect om het lijf van jouw hond past.

Waarom geen halsband?

Nadelen van de halsband – Er zit ook een groot nadeel aan het gebruiken van een halsband. In de nek van jouw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, aders, luchtpijp, slokdarm, etc. Wanneer de hond trekt (enkele keer of constant) of wanneer je zelf heel hard moet trekken aan de halsband krijgt de nek een klap. Voorbeelden van deze schade zijn:

 • Hoofdpijn;
 • Blauwe plekken;
 • Beschadiging van het strottenhoofd (speelt een rol bij de ademhaling, stembanden en beschermd de luchtpijp);
 • Beschadiging van de luchtpijp;
 • Verschoven nekwervels; 
 • Gezwollen klieren;
 • Ontstekingen.

Daarnaast kan het een voordeel zijn op gebied van corrigeren van gedrag, echter kan het bij sommige honden voor langdurig ongemak zorgen. Veel van de bovenstaande nadelen worden veroorzaakt door het vele trekken van jou als baas of van jouw hond zelf. Iedere hond is anders en kijk wat voor jouw hond geschikt is. Sommige honden hebben er hun hele leven geen last van en andere honden wel. Doe wat voor jouw hond prettig is!.

Welk harnas voor pup?

ACE Pets puppy tuig – ACE Pets heeft een heel erg fijn tuigje voor jouw puppy. Doordat er meerder gespjes aan zitten kan je hem verstellen en is hij ook geschikt voor puppy’s. Op het tuigje zitten ook nog eens reflecterende stroken waardoor je hond altijd te zien is! De stof is erg zacht waardoor hij niet schuurt en heerlijk zit! .

Wat moet je doen als je hond trekt?

1) Kijk naar uw hond! – We vallen onmiddellijk in huis met één van de grootste problemen bij trekken aan de lijn. Als je gedrag wilt aanleren of afleren dan ga je de leerprincipes moeten toepassen. Timing en consequent zijn is hier heel belangrijk. Dat kan enkel goed gebeuren als u kijkt naar uw hond! Om nieuw gedrag aan te leren, het “niet trekken aan de lijn”, moet je dit in het begin elke keer belonen.