Wanneer Dierenarts Bellen Bevalling Hond?

Wanneer Dierenarts Bellen Bevalling Hond
Als uw hond drachtig (zwanger) is en u heeft nog nooit eerder een nestje gehad, dan adviseren wij u om dit verhaal goed te bestuderen. Op deze manier weet u wat u ongeveer kunt verwachten bij een geboorte. De dracht De gemiddelde lengte van de dracht bedraagt bij de hond 60-63 dagen.

 1. Hier kan onderlinge variatie in zitten;
 2. Zo zijn er honden die bevallen op de 58ste dag, maar ook honden die bevallen op 65ste dag of zelfs pas de 67ste dag! Voorbereidingen Voor de bevalling al kunt u het beste een werpkist aanschaffen;

Deze moet op een rustige plek in huis staan. De teef moet makkelijk de werpkist in en uit kunnen klimmen, maar de pups mogen niet over de rand heen kunnen klimmen. Het makkelijkst is om een warmtelamp in het nest te hangen en de temperatuur in het nest moet ongeveer 24-27 °C zijn.

Als de pups piepen is het te koud. Ook moet de teef weg kunnen kruipen van de lamp als ze het te warm heeft (dus er moet genoeg ruimte in de werpkist zijn). Verder moet de lamp niet te dicht op de pups hangen, want dan kunnen ze brandwonden oplopen.

Als u gewoon even uw hand op puphoogte houdt onder de brandende lamp, weet u al gauw of het te heet is of niet. Vaststellen van de dracht Met behulp van een echo kan het makkelijkst worden vastgesteld of de hond drachtig is. Dit kan vanaf de 24ste dag maar een betere nauwkeurigheid is mogelijk vanaf de 27ste dag.

Wij adviseren de echo dan ook op dag 27 na de dekking. Er kan dan ook een schatting worden gemaakt van het aantal pups. Dit blijft echter altijd een schatting! Bij kleine nesten is het aantal redelijk goed te bepalen, bij grote nesten is het wat lastiger.

Het is heel belangrijk dat u thuis de dekdatum goed noteert en uitrekent wanneer de teef is uitgeteld. Daarbij gaan we meestal uit van de 63ste dag dat de teef is uitgerekend. Tekenen van een naderende bevalling De betrouwbaarste manier om een naderende bevalling vast te stellen is de temperatuur.

Meestal daalt de temperatuur vlak voor de partus (=bevalling) gemiddeld 1 graad (variërend van 0. 5 – 1. 5 oC). Daarbij is het belangrijk dat een week voor de te verwachten partus (56ste dag)  uw hond 2x daags temperatuurt.

De normale temperatuur van een hond is overigens 38. 0-39. 0 oC. Zodra u de daling waarneemt kunt u de bevalling verwachten ongeveer 12-24 uur later. Opvallend is dat de teef soms als gevolg van de temperatuurdaling begint te rillen. Na de bevalling is het normaal als de hond enkele dagen een iets hogere temperatuur heeft dan normaal (39.

3/39. 4 oC) Onrust, graven en krabben (= nestbouwgedrag) zijn ook tekenen van een naderende partus. Sommige honden doen dit echter al een paar dagen voor de geboorte. Als de partus dichterbij komt, kan het zijn dat de frequentie van dit gedrag toeneemt.

Op de dag van de bevalling zelf heeft de teef vaak minder of zelfs geen eetlust. Ook plassen ze vaker. Heldere, slijmerige uitvloeiing is soms al 1 of 2 dagen voor de geboorte aanwezig. Ook gaan ze hijgen als gevolg van de hoge druk in de buik die ook op de longen drukt.

De bevalling Op het moment dat de teef zichtbaar begint te persen is de bevalling begonnen. De pups worden in kop- of stuitligging geboren. Bij een kopligging komt soms eerst de kop, of komen eerst de voorpootjes gevolgd door de kop.

Bij een stuitligging komen meestal eerst de achterpootjes, maar soms liggen deze teruggeslagen en komt eerst het kontje. Meestal kan een pup in stuitligging normaal geboren worden, maar regelmatig zorgt dit ook voor problemen. Vooral wanneer bij kleinere rassen het eerste jong in stuitligging ligt, levert dit nog wel eens problemen op, waardoor de bevalling niet vordert.

Geboorte van de pups Op de eerste pup wordt in de regel wat langer geperst. Gemiddeld wordt er 15-45 minuten geperst. Als de pup naar buiten komt, zit hij soms nog in het vruchtvlies. Meestal zal de teef het vlies stukbijten en eraf likken.

Vooral honden met een platte schedel (Bull Doggen, Bordeaux Doggen, Boxers etc) hebben soms moeite met het stukbijten van de vliezen. Indien dit niet spoedig gedaan wordt, is het belangrijk dat u zelf de vliezen verwijderd, beginnend bij de kop. Hierdoor kan de pup meteen beginnen met ademen.

 • Het schoonlikken van de pups door de teef bevordert de ademhaling;
 • De navelstreng moet, indien de teef deze niet heeft stukgebeten, worden afgescheurd vrij ver van de buik;
 • Indien dit te dicht bij de buik (navel) gedaan wordt, kan de navel inscheuren;

Hierdoor ontstaat er een navelbreuk en kunnen de darmen naar buiten komen. Het gevaar bestaat dan dat de teef de darmen gaat stukbijten (omdat ze denkt dat dit de navelstreng is). Het is goed om de navel te ontsmetten met een niet-irriterend middel, bijvoorbeeld met betadine.

 1. De tijd die ligt tussen de geboorte van twee opeenvolgende pups wordt “tussenpuptijd” genoemd;
 2. De gemiddelde tussenpuptijd bedraagt 3 kwartier (45 minuten);
 3. Deze tijd kan behoorlijk variëren;
 4. De tussenpuptijd bedraagt minimaal enkele minuten;

Als de teef niet perst, dan is het niet erg als er na 4 of 5 kwartier nog steeds geen pup is geboren. Sommige teven, die al vaker een nestje hebben gehad, zijn soms zo rustig dat ze tijdens de bevalling in slaap vallen. Dit is helemaal niet erg. Op het moment dat de teef wel aan het persen is, dan moet er na een half uur – drie kwartier toch wel een pup geboren zijn.

See also:  Welke Hond Verliest Geen Haar?

Indien u de pup ziet zitten in de vulva, maar hij er niet uitkomt, mag u voorzichtig aan de pup trekken om een handje te helpen. De periode na de bevalling Als eerste is het belangrijk om te kijken of de teef melk geeft.

Dit doet u door zachtjes aan de tepels te trekken. Komt er witte of witgelige melk uit, dan is dit goed. Is dit niet het geval, dan is het belangrijk dat u contact opneemt. De dierenarts kan dan een injectie komen zetten om de melkproductie op te wekken. Tevens kunnen dan meteen alle pups worden nagekeken op aangeboren afwijkingen, zoals een open gehemelte.

 1. Het is belangrijk dat u alle pups weegt na de geboorte en dit gewicht noteert (in een schriftje);
 2. De pups moeten vervolgens iedere dag gewogen worden;
 3. In principe moet het gewicht van de pups iedere dag toenemen;

De eerste dag na de bevalling kan een pup soms wat lichter zijn dan de dag ervoor. Belangrijk is dat er de dag erna wel weer een stijging is waargenomen in het gewicht. Is de pup de tweede dag ook lichter, of op hetzelfde gewicht, dan kan er iets aan de hand zijn, bijvoorbeeld te weinig melkgift door de teef of te weinig zuigreflex bij de pup(s).

Ook als er heel veel pups zijn, kan het zijn dat de teef niet voor alle pups genoeg melk heeft. Het kan dan soms nodig zijn om een pup bij te gaan voeden met kunstmelk. Zuiveringsspuiten Na de bevalling adviseren wij om zuiveringsspuiten te geven.

Deze spuiten zorgen ervoor dat (de resten van) de nageboorte goed afkomen en er geen ontsteking ontstaat in de baarmoeder. Ook stimuleert de injectie de melkgift. Deze zuiveringsspuiten moeten binnen 24 uur na de geboorte gegeven worden. U kunt hiervoor naar de praktijk bellen. Wanneer moet u de dierenarts bellen tijdens een bevalling:

 • als de teef al een half uur krachtig aan het persen is zonder dat er een pup is geboren (bij de eerste pup geldt 3 kwartier krachtig persen)
 • als de teef 1 à 2 uur af en toe perst maar er niets lijkt te gebeuren
 • als de teef na de geboorte van de laatste pup al 2 uur niet meer heeft geperst, zeker als dat er nog meer pups inzitten (indien er een echo/röntgenfoto is gemaakt)
 • als er een pup is geboren waar de darmen door de navel naar buiten komen (navelbreuk)
 • als de teef niet perst en er wel groenige uitvloeiing is

Wanneer moet u de dierenarts bellen na de bevalling:

 • als de teef krampen of spiertrillingen heeft (dit duidt meestal op een calciumtekort)
 • als de pups niet drinken
 • als het gewicht van de pups niet toeneemt/blijft afnemen
 • als er pups doodgaan
 • als de teef de pups niet accepteert

Overige aandachtspunten na de bevalling: Ontwormen Pups moeten vaak ontwormd worden. Wij adviseren om dit te doen op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. De teef moet ook mee ontwormd worden, anders besmet zij de pups weer meteen. Ontwormingsmiddel kunt u bij ons in de praktijk krijgen. Inenten Pups krijgen hun eerste puppyenting als ze 6 weken oud zijn.

 1. De tweede als ze 9 weken oud zijn en de laatste “grote cocktail”-spuit op 12 weken leeftijd;
 2. De 6 weken vaccinatie krijgen ze als ze nog bij de fokker zijn;
 3. Meestal gaan de pups met 7 à 8 weken naar hun nieuwe baasjes toe, waardoor ze de 9 weken spuit  bij hun nieuwe eigenaar krijgen;

Hele nestjes komen wij ook bij u thuis inenten, zodat u niet met de teef en alle pups naar de praktijk hoeft te komen..

Wat moet je doen als je hond gaat bevallen?

Wanneer moet je de dierenarts bellen – Hoewel de meeste bevallingen probleemloos verlopen kunnen er tijdens de bevalling complicaties ontstaan. Onderstaand een overzicht wanneer je de dierenarts moet inschakelen:

 1. Indien de bevalling voor de 59e dag van de dracht op gang komt.
 2. Indien de bevalling na de 64e dag nog niet is aangevangen.
 3. Waneer de teef langer dan 20 minuten krachtig aan het persen is zonder resultaat.
 4. Wanneer de teef niet tot nauwelijks perst gedurende twee uur.
 5. Wanneer er meer dan 3 uur tussen twee pups zit zonder resultaat.
 6. Indien er extreem veel bloed uit de vulva komt.
 7. Bij stinkende uitvloeiing uit de vulva. Het is normaal dat er een beetje rode, bruine of groene uitvloeiing is. Vooral de geur is van groot belang. Wanneer het stinkt direct de dierenarts bellen.
 8. Wanneer je ergens onzeker over bent. Een goede dierenarts vindt het geen probleem wanneer je even om advies vraagt.
 9. Wanneer de teef de pups niet wil accepteren.

De bevalling is nu echt begonnen lees het artikel en bekijk de video: bevalling hond.

Hoe lang mag een hond over de bevalling doen?

Wanneer contact opnemen met de dierenarts – Het is voor eigenaren soms moeilijk te bepalen wanneer het te lang duurt tijdens de bevalling en wanneer er contact opgenomen moet worden met een dierenarts. Enkele richtlijnen zijn: • Bij de eerste pup mag de teef, na het breken van de vliezen, tot 45 minuten (flink) persen of 1 tot 2 uur lang af en toe persen.

See also:  Wat Doen Tegen Verlatingsangst Hond?

Als het langer duurt, neem contact op met de dierenarts. • Bij elke volgende pup mag de hond tot 30 minuten flink persen, als de teef langer hard aan het persen is, neem contact op met de dierenarts. • De tijd tussen twee pups kan vrij lang zijn, als er af en toe geperst wordt kan dit vaak wel 2 uur zijn.

Daarnaast is het bij grote nesten deze periode vaak nog langer waarbij vaak gezien wordt dat de teef tussendoor gaat slapen.

Hoe weet je dat de bevalling klaar is bij de hond?

Bevalling hond de weeën – Je herkent de weeën wanneer de hond meeperst nu heel duidelijk. Je ziet de buikspieren vanaf achter de ribben sterk samentrekken. De teef maakt daarbij vaak persgeluiden (zacht tot soms hard kreunen tijdens de persweeën). Het meepersen met de weeën doet de teef meestal liggend op haar zij maar het is geen uitzondering wanneer ze andere houdingen aan neemt.

Sommige teefjes die de eerste keer bevallen denken dat ze moeten poepen en zullen naar buiten willen. Indien ze steeds naar buiten wil, in poep houding gaat zitten en daardoor onrustig wordt kan je even met haar naar buiten lopen, maar let op! Houd haar heel scherp in de gaten en neem een grote handdoek mee.

Houd de tijd in de gaten (opschrijven)! Het moet niet veel langer dan 45 minuten duren voordat de eerste pup geboren wordt. Kijk zo nu en dan onder de staart welke ze vaak hoog of opzij draagt. De eerste pup en zeker een teef welke de eerste keer bevalt kan soms wat stroef gaan. .

Hoe lang hijgt een hond voor de bevalling?

Als uw hond drachtig is en u heeft nog nooit eerder een nestje gehad, dan adviseren wij u om deze pagina goed te bestuderen. Op deze manier weet u wat u ongeveer kunt verwachten bij een geboorte. De dracht: De draagtijd van een teef bedraagt gemiddeld 63 dagen, wanneer de teef langer dan 66 dagen drachtig is, is er sprake van een te lange draagtijd en dient er contact opgenomen te worden met de dierenarts. Voorbereiding voor de bevalling:

 • Breng de teef naar de werpkist ongeveer 2 weken voor de bevalling.
 • Zorg voor een warmtelamp in de werpkist, zodat de pups het na de bevalling niet te koud krijgen. De teef heeft deze warmte van de lamp niet nodig, dus zorg ervoor dat de teef het niet te warm krijgt.
 • Geef in de laatste 3 weken van de dracht de teef frequent te eten en indien nodig alvast puppybrokken, omdat dit voer zeer veel energie bevat.
 • Veel honden drinken tijdens de bevalling, dus zorg steeds voor vers water bij de werpkist.
 • Geef absoluut geen calcium vóór de geboorte, dit zorgt voor weeënzwakte en verminderde melkafgifte na de geboorte.

Voortekenen van een naderende bevalling:

 • Daling van de lichaamstemperatuur: Wanneer vanaf ongeveer de 56 e dag 3x daags de temperatuur wordt opgemeten (met dezelfde thermometer en door dezelfde persoon uitgevoerd), dan wordt er op de dag van de bevalling een daling van de lichaamstemperatuur waargenomen. De daling varieert van 0,5 tot 1,5˚C, maar is niet in alle gevallen even duidelijk herkenbaar vanwege normale schommelingen van de lichaamstemperatuur.
 • Zwelling van de melkklieren is minder betrouwbaar, omdat dit vaak al enkele dagen voor de geboorte waargenomen kan worden.
 • Heldere slijmerige uitvloeiing kan soms al 1 of 2 dagen voor de geboorte worden opgemerkt. Wordt de uitvloeiing troebel of bloederig dan zal de ontsluitingsfase reeds begonnen zijn.

De bevalling: De omgeving waar de teef moet bevallen bepaalt in hoge mate een normaal verloop van de bevalling, adrenaline t. stress verhindert het opgang komen van de bevalling, dus blijf ten alle tijden zelf rustig en kalm! Fase 1: Ontsluitingsfase Deze fase duurt gemiddeld zo rond de 12 uur en is vaak gekenmerkt door onrust, helder reukloos slijm uit de vagina, niet willen eten, bezorgde blik, hijgen en rillen.

Fase 2: Uitdrijvingsfase De teef kan in verschillende houdingen persen: staande, in zijligging of in defecatiehouding. Pups worden zowel in kop- als stuitligging geboren. Op de eerste pup wordt vaak het langste geperst, daarna volgt een gemiddelde tussenpuptijd van 45 min, maar kan variëren van 5-120 min.

Een lange tussenpuptijd is niet verontrustend voorop gesteld dat de teef niet heftig perst!!! Overigens is een teef die zeer rustig is of zelfs even is slaap valt tussen twee uitdrijvingen geen uitzondering. Wanneer moet u de dierenarts bellen??!!!!:

 • Groene uitvloeiing en geen geboorte van een pup binnen het uur.
 • Als de teef meer dan 15 minuten heftig perst zonder dat er een pup geboren wordt.
 • Als het langer dan 2 uur duurt voordat de volgende pup geboren wordt, wetende dat er nog meer pups moeten komen.
 • Bij elke reden van twijfel of de bevalling wel goed verloopt.

Na de bevalling: Tel alle placenta’s (nageboortes) en zorg ervoor dat de hond niet alle placenta’s opeet, anders is de kans groot dat de teef last krijgt van diarree. Het is geen probleem als de teef 1-2 placenta’s opeet, maar haal daarna de placenta’s bij de teef vandaan. Controleer na de geboorte van de pup of de navelstreng niet te kort is afgebroken. Als de pup nog aan de placenta vast hangt of een erg lange navelstreng heeft, moet de navelstreng afgeknipt worden of ingekort tot 1,5 – 2 cm lengte.

See also:  Hoe Zie Je Of Een Hond Koorts Heeft?

Wat als je hond s nachts bevalt?

Hulp bij de hand  – De bevalling van je hond verloopt waarschijnlijk soepel, maar het is goed om hulp bij de hand te hebben om haar kalm te houden en voor het geval er complicaties optreden. Zorg voordat je hond gaat bevallen dat je de dierenarts ook buiten kantooruren en in noodgevallen kunt bereiken – puppy’s worden vaak ‘s nachts geboren.

Laat je dierenarts de bevallingsdatum van je hond weten, zodat ze stand-by kunnen zijn. Als zich bij de geboorte van de puppy’s een probleem voordoet, moet je mogelijk met spoed naar de dierenarts, dus zorg dat je vervoer hebt.

Leg een nagelschaartje en een paar schone, droge handdoeken in de buurt tijdens de bevalling, mocht je je hond een handje moeten helpen. Als ze een groot nest krijgt, is het handig om een extra mandje neer te zetten, zodat er genoeg ruimte is voor de pasgeboren puppy’s!  Als je puppy’s bij je hond weghaalt, moet je ze helpen om warm blijven.

Wat moet er op de bodem van een Werpkist?

In de werpkist – Op de bodem van de werpkist leg je best iets dat niet te hard schuift. Ideaal is golfkarton. Hier hebben de pups grip op en het is niet giftig. Neem je kranten, dan kan je er best een goed wasbaar deken overleggen. De inkt van de krant is immers giftig voor kleine pups.

Kan een hond maar 1 pup krijgen?

Aantal pups, controle van het — vóór de geboorte – Bij 1 – 2 pups is er een risico, dat de geboorte niet goed op gang komt en dat de pups relatief te groot zijn. Bovendien is het prettig om het aantal te kennen zodat we weten wanneer de teef ‘klaar’ is met bevallen.

Het is daarom raadzaam om circa 7 – 10 dagen voor de te verwachten geboortedatum het aantal pups te tellen middels een röntgenfoto. Met een echo is het veel lastiger, zo niet onmogelijk (bij meer dan 3 – 4 pups).

Ook met een röntgenfoto kunnen we er bij een grotere dracht nog wel eens naast zitten. De toegepaste hoeveelheid röntgenstraling is niet schadelijk voor de pups. Wel moet ervoor gezorgd worden, dat de teef bij het röntgenonderzoek zo weinig mogelijk stress ondervindt.

Hoe lang bevalt een hond?

Uitdrijvingsfase (3-12 uur) – De baarmoeder gaat zich nog meer samentrekken en de teef begint te persen. De pups worden zo richting de baarmoedermond en vagina gedreven. Zodra de eerste pup binnen het bekken ligt, gaat de teef nog harder persen. Dit kan zowel liggend, hurkend, als staand.

 • Op de eerste pup zal de teef vaak wat langer persen dan op latere pups, omdat de geboorteweg dan immers nog moet worden opgerekt;
 • Zeker bij teven die voor het eerst een nestje krijgen, kan dit het geval zijn;

Een teef kan op de eerste pup soms wel 1 uur persen. De volgende pups worden vaak wat sneller geboren. Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.

 • Het komt regelmatig voor dat een teef een rustpauze neemt of zelfs in slaap valt tussen de geboorte van twee pups door;
 • Blijft ze langdurig persen (>30 minuten) zonder dat er een pup wordt geboren, dan kan er iets mis zijn;

De pups kunnen zowel in kop- als stuitligging geboren worden. De vliezen kunnen gebroken zijn, maar het komt ook voor dat de vliezen nog intact zijn en om de pup zitten. De teef trekt deze meestal vlot kapot en begint de pup schoon te likken. Ook bijt ze de navelstreng door.

 1. Let erop dat dit niet te dicht bij de buik van de pup gebeurt, omdat de buikwand nog erg zwak is;
 2. Als de teef dit zelf niet doet, verwijder dan de vliezen en verwijder slijm uit het bekje en neus van de pup;

Het wel of niet afbinden van de navelstreng staat ter discussie. Een teef die voor de eerste keer bevalt, kan soms wat angstig reageren op de geluiden en bewegingen van de pups. Ze kan zelfs proberen om de pup te verstoppen of te verwonden. Wees hierop bedacht en leg de eerste pup eventueel tijdelijk apart in een warme omgeving.

Hoe ziet een bevalling er uit?

De komst van uw baby – Tijdens het persen is het belangrijk dat u goed naar uw verloskundige of arts luistert. Zij laat u afwisselend persen en zuchten om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Na een tijdje is het hoofdje van de baby langzaam te zien en wordt uw baby geboren.