Wanneer Echo Dracht Hond?

Wanneer Echo Dracht Hond

Hoe weet ik of mijn hond zwanger is? – Het kan zonder onderzoek lastig zijn te beoordelen of een hond drachtig is. Natuurlijk, aan het einde van de dracht is dit meestal uitwendig wel goed zichtbaar, maar de eerste 45-50 dagen kan dit soms erg lastig zijn.

Een teef die schijnzwanger is kan heel lastig te onderscheiden zijn van een teef die echt zwanger is. Daarom is het het beste om de zwangerschap bij twijfel door een dierenarts te laten bevestigen. De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van  echografie.

Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal. Meestal kan met echo ook een goede schatting gemaakt worden hoeveel pups aanwezig zijn.

 • Later in de dracht van de hond kan de diagnose ook gesteld worden met  röntgen;
 • Vanaf dag 43 treedt er verbening op en kunnen de pups met röntgen in beeld gebracht worden;
 • Ons advies is dit pas vanaf dag 45 te laten doen voor een grotere betrouwbaarheid;

Met röntgen is ook exact te zeggen hoeveel pups er verwacht worden.

Hoeveel dagen na dekking echo?

Zwangerschap hond vaststellen – Als uw hond zwanger is, dan kan – net zoals bij mensen – een echo worden gemaakt om de zwangerschap van uw hond vast te stellen. De dierenarts kan zo zien of uw hond zwanger is, hoe lang uw hond al zwanger is, en de zwangerschap in de gaten houden.

Een eerste echo om te zien of uw hond drachtig is kan gemaakt worden vanaf 28 dagen na dekking. Als u eerder een echo wilt maken, kan het zijn dat de dierenarts (nog) geen foetus ziet op de echo, waardoor de dierenarts niet kan vaststellen of uw hond drachtig is.

Lees ook: schijndracht bij honden.

Kun je gelijk aan een hond merken als ze drachtig is?

Hoe lang is een hond zwanger?  – De dracht bij de hond duurt meestal 61 tot 65 dagen, maar je hond kan al een hele tijd drachtig zijn voor je iets van fysieke veranderingen merkt. Er is geen zwangerschapstest voor honden die je zelf thuis kan doen, dus je zal alert moeten zijn op de gangbare tekenen dat je hond drachtig is..

Wat kost echo hond zwanger?

Kosten – Een echo laten maken door onze gespecialiseerde dierenarts bij uw drachtige hond kost Euro 57. 75.

Wat zijn de symptomen van een drachtige hond?

Symptomen van een drachtige hond – De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je hond zwanger is:

 • Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting
 • 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding 
 • Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht 
 • Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet
 • Kort voor het werpen zal ze waarschijnlijk nestgedrag vertonen 

Wat mag een drachtige hond niet eten?

Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.

Hoeveel puppies krijgt een hond de eerste keer?

Hoe voer je puppy’s bij? – Moederloze pups moeten in de eerst week minimaal acht keer per dag, dus om de drie uur gevoerd worden. Na drie weken hoeft minder vaak gevoerd te worden. Naast moedermelk gaan ze dan ook vast voedsel eten. Geef hiervoor een papje van puppy-voedsel met kunstmatige melk van goede kwaliteit.

 • Na het voeren kunt u het gebied rond de anus masseren om poepen en plassen te stimuleren;
 • Pups die met de hand worden grootgebracht, groeien vaak minder snel dan pups die bij de moeder blijven;
 • Indien bijvoeding gewenst is (mogelijk in overleg met de dierenarts) is de werkwijze als volgt: één deel poeder aanmaken met twee delen voorgekookt lauwwarm water, daarna goed roeren of schudden tot alle klontjes opgelost zijn;

De melk moet snel  verbruikt worden, u kunt dan ook het beste voor iedere voeding nieuwe melk aanmaken. De dagelijks benodigde vochtbehoefte is 20 tot 25 procent van het lichaamsgewicht. Het schema hieronder is een voorbeeld van de hoeveelheid dat gegeven kan worden.

Leeftijd Aantal voedingen per 24 uur Dagelijkse hoeveelheid per 100 gram lichaamsgewicht
Eerste week 12 12 – 28 ml
Tweede week 8 14 – 28 ml
Derde week 6 16 – 28 ml
Vierde week 5 18 – 30 ml
Vijfde week 5 18 – 30 ml

Om de melk toe te dienen, kunt u gebruik maken van een flesje of een sonde. De veiligste en snelste methode is het gebruiken van een sonde, hiermee voorkomt u dat de pup zich zal verslikken. De sonde is een zacht rubberen slangetje waardoor de melk rechtstreeks in de maag gebracht kan worden. Om te kijken hoever u de sonde in kunt brengen, legt u de pup op zijn zij en legt u de sonde over de pup heen tot aan de zesde rib.

Zet nu aan het begin van de sonde (bij de bek) een streepje met een stift. Om de sonde in te brengen, duwt u met uw vinger het bekje open en schuift u de sonde over de tong heen. Als de pup slikt, duwt u de sonde langzaam door tot aan het streepje.

Zet nu de spuit met melk op de sonde en druk deze langzaam leeg. Een gezonde teef weet wat ze moet doet waardoor u als eigenaar alleen de ontwikkeling van de pups in de gaten hoeft te houden. Ook is het mogelijk dat u teef en pups alleen af en toe een handje moet helpen.

Hoe groot is de kans dat mijn hond zwanger is?

Hoe groot is de kans dat een teef drachtig wordt na een dekking? – Om de kans op dracht in te schatten, willen we weten of de dekking echt heeft plaatsgevonden en of sprake was van koppeling. Een ander logisch gegeven dat soms nog vergeten wordt, is dat zowel de reu als de teef vruchtbaar moeten zijn.

 • Als de reu of teef gecastreerd is, is de kans op dracht nihil;
 • Ook het moment van dekking speelt een rol;
 • Een teef is gemiddeld 3 weken loops;
 • Vaak is de meest vruchtbare periode rond de 11e-13e dag na het begin van de loopsheid;
See also:  Wat Doen Als Hond Chocolade Heeft Gegeten?

Dit is echter zeer variabel en we zien in de praktijk ook teven die al rond de 6e dag of pas rond de 20e dag vruchtbaar zijn! We kunnen een paar milliliter bloed afnemen om het progesterongehalte te bepalen. Dit geeft ons meer informatie over de vruchtbare periode van de teef.

Waar zitten de pups in de buik?

VAN FOETUS TOT PUP Op deze pagina laten wij u de ontwikkeling in de baarmoeder per week zien. Week 9 (57 tot 63 dagen) Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hieronder een foto van een foetus van 60 dagen oud. Week 8 (50 tot 56 dagen) Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups nu doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar. Week 7 (43 tot 49 dagen) In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zijn geboren goed kunnen drinken. Hieronder een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd.

 1. Hieronder een foto van een foetus van 55 dagen oud;
 2. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo;
 3. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en dooierzak gelegen;

De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide  verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit.

De allantois vergroeit in de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is.

De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek. Week 6 (36 tot 42 dagen) Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuurhondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen. Week 5 (29 tot 35 dagen) De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald.

 • Hieronder een foto van een 39 dagen oude foetus;
 • De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen;
 • Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien;

De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase. De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup.

 • Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak;
 • De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup;
 • De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt;

Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden.

 1. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de foetus, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen;
 2. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje dat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld;

Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen. Week 4 (22 tot 28 dagen) De foetussen zijn inmiddels in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Week 3 (15 tot 21 dagen) Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder. Hieronder een foto van een 20 dagen oude foetus. Week 2 (8 tot 14 dagen) In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen een een staartje.

 1. Een buikje krijgt de teef nog niet, dat begint pas in de tweede helft van de dracht;
 2. Hieronder een foto van een embryo in week vier;
 3. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar;
 4. Als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt, raakt de foetus ernstig beschadigd;
See also:  Waarom Eet Mijn Hond Gras?

Week 1 (0 tot 7 dagen) De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede. .

Hoe weet je of een hond gedekt is?

Normale dekking hond – Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).

 • Zodra de penis is ingebracht beginnen de frictie bewegingen en komt de volledige erectie tot stand;
 • De twee zwellichamen aan weerzijden van de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu komt “vast te zitten”;

Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende vijf tot twintig seconden voorvocht wat geen spermiën bevat, hierna wordt gedurende 30 seconden tot soms wel vier minuten sperma geloosd. Hierna stapt de reu over en kan gedurende vijf tot zestig minuten gekoppeld staan waarbij prostaatvocht geloosd wordt.

Hoeveel weken echo hond?

Hoe weet ik of mijn hond zwanger is? – Het kan zonder onderzoek lastig zijn te beoordelen of een hond drachtig is. Natuurlijk, aan het einde van de dracht is dit meestal uitwendig wel goed zichtbaar, maar de eerste 45-50 dagen kan dit soms erg lastig zijn.

 • Een teef die schijnzwanger is kan heel lastig te onderscheiden zijn van een teef die echt zwanger is;
 • Daarom is het het beste om de zwangerschap bij twijfel door een dierenarts te laten bevestigen;
 • De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van  echografie;

Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal. Meestal kan met echo ook een goede schatting gemaakt worden hoeveel pups aanwezig zijn.

Later in de dracht van de hond kan de diagnose ook gesteld worden met  röntgen. Vanaf dag 43 treedt er verbening op en kunnen de pups met röntgen in beeld gebracht worden. Ons advies is dit pas vanaf dag 45 te laten doen voor een grotere betrouwbaarheid.

Met röntgen is ook exact te zeggen hoeveel pups er verwacht worden.

Kun je zien hoeveel pups echo?

Zwangerschapsduur en ontwormen – Het is raadzaam om vlak voor of vlak na de bevalling uw teef eenmaal te ontwormen. De bevalling vindt plaats tussen de 56 en 67e dag, gemiddeld 63 dagen. Hoe groter het nest, hoe korter de dracht meestal duurt, en omgekeerd geldt dit ook.

 • Het aantal puppy’s in een buik is niet betrouwbaar vast te stellen met een echo;
 • Met een echo kan wel gekeken worden of er levende pups aanwezig zijn door naar de hartjes te kijken;
 • Maar het tellen van de pups is erg onbetrouwbaar; een pup kan makkelijk 2 keer geteld worden of helemaal niet geteld worden;

Ook als de hond wat aan de dikke kant is, of erg zenuwachtig is met het maken van de echo, kunnen er pups gemist worden. De enige manier om met zekerheid vast te stellen om hoeveel pups het gaat, is door het maken van een röntgenfoto. Aangezien röntgenstraling niet gezond is voor pups, raden wij dit af.

Waar pups voelen in buik hond?

De dracht van je hond – De dracht van je hond duurt gemiddeld 63 dagen gerekend vanaf de eerste dekking. Uiteraard kan hier wel wat variatie in zitten die bepaald wordt door de grootte van het nest. Kleinere nestjes hebben vaak een iets langere draagtijd.

Je dierenarts kan helpen bij het inschatten van het te verwachten aantal pups. Je dierenarts kan proberen de vruchtblaasjes in de baarmoeder te voelen tussen de 24-32 dagen van de dracht. Vanaf dag 32 is het niet meer mogelijk om dit te voelen.

Met een echo is het erg lastig vast te stellen hoeveel pups de hond verwacht. Zeker als er meer dan 3 pups in de baarmoeder zitten. Vanaf dag 28 kan een echo gemaakt worden. Vanaf 45 dagen dracht kan er een röntgenfoto gemaakt worden om de skeletjes te tellen.

Dit is de meest betrouwbare methode voor het bepalen van het aantal pups. Veel eigenaren willen vooraf graag weten hoeveel pups ze verwachten in verband met de voorbereidingen. In de zesde week van de dracht nemen de pups steeds meer ruimte in de buik in beslag.

De maag van de teef heeft minder ruimte, maar ze heeft wel veel voedingsstoffen nodig. Geef daarom in deze periode een geconcentreerde voeding en verdeel het over meerdere porties per dag. Een geconcentreerde voeding bevat meer calorieën, zodat de hond met weinig grammen voeding per dag toch heel veel voedingsstoffen binnen krijgt. Als je de teef iets extra’s wilt geven met de juiste voedingsstoffen, kun je haar ook Beaphar Lactol Puppy Melk geven. Probeer de teef in een optimale conditie te houden, niet te dik en niet te dun. Als de teef te dik wordt kan er ook vet rond het geboortekanaal afzetten, dit bemoeilijkt de bevalling. Bij een te schrale conditie levert de teef direct veel in tijdens en na de bevalling.

Veelal wordt de pupvoeding gegeven die de pups later ook kunnen gaan eten. Informeer bij je dierenspeciaalzaak naar een geschikte voeding voor de teef. Voordat de bevalling daadwerkelijk gaat plaatsvinden is het verstandig de teef alvast aan de werpkist te laten wennen.

See also:  Begrijpt Een Hond Wat Je Zegt?

Zet deze ruim een week voor de uitgerekende datum klaar. Verdiep je in de juiste afmetingen en uitvoering van een werpkist voor jouw ras. Ook kun je een week voor de uitgerekende datum de temperatuur van de teef gaan meten. Als de temperatuur ineens daalt (meestal een graad) is de bevalling vaak in aantocht.

 1. Meet de temperatuur in de ochtend en avond op een vast tijdstip;
 2. Maak tijdens de dracht van je hond afspraken met je dierenarts over de bevalling;
 3. Kun je hem/haar op elk tijdstip bellen, komt hij/zij dan naar jou toe, wat moet je doen als je hem/haar even niet kunt bereiken, enz;

In de meeste gevallen verloopt een bevalling zonder complicaties, maar het is altijd fijn om dit soort afspraken te maken voor het geval er extra ondersteuning nodig is..

Wat moet je doen als je hond zwanger is?

Hoe vaak een teef laten dekken?

De dekking – Een teef wordt gemiddeld tweemaal per jaar loops. Cupidog hanteert voor het laten dekken van teven onder de 25 kilo een minimumleeftijd van 18 maanden. Voor teven boven de 25 kilo stellen we een leeftijdsgrens van 24 maanden. Dit doen we omdat grote honden vaak later volgroeid zijn.

 • Je teef kan dus doorgaans gedekt worden vanaf haar derde of vierde loopsheid;
 • Om je hond te laten dekken, moet je haar eerst aanmelden op de Cupidog-site;
 • Daarna kun je op zoek gaan naar een geschikte reu;

Dier&Recht helpt je daarbij. Voor de dekking gaat de teef meestal naar het huis van de reu; dan is de kans dat ze hem toelaat het grootst. Een hond is vruchtbaar aan het einde van de loopsheid. Voor de grootste kans op een geslaagde dekking kun je haar het beste twee keer laten dekken: tussen de 9 e en de 11 e dag en tussen de 11 e en de 13 e dag van de loopsheid. .

Hoe lang moet een puppy bij de moeder blijven?

Onze aanbevelingen –

 1. Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn.
 2. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd.
 3. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
 4. Pups die met de fles opgevoed worden moeten zo veel mogelijk met andere pups in aanraking komen om ze beter met honden én mensen te laten socialiseren.

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Een echo laten maken in de eerste 12 weken van de zwangerschap? Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats.

Kun je met een inwendige echo zien of je zwanger bent?

Blijft de menstruatie uit dan kan (bij zwangerschap) meestal na een paar dagen zwangerschapshormoon in de urine worden aangetoond. De zwangerschapstest is dan positief. Dit kan ook middels een bloedonderzoek; men bekijkt dan hoeveel zwangerschapshormoon (HCG) zich in het bloed bevindt.

Kan je met 5 weken een echo maken?

Welke onderzoeken worden er gedaan? – Het vaststellen van een zwangerschap wordt gedaan door een zwangerschapstest. Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien. Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt gehad, maar er niets te zien was op de echo gaat de gynaecoloog het zwangerschapshormoon in je bloed meten.

Kan de gynaecoloog de innesteling zien?

Waarvoor kunnen we het gebruiken? – Gynaecologische echografie kan de arts nuttige informatie geven zowel bij een gewoon routineonderzoek (bijv. zwangerschap) als bij een vermoeden van een gynaecologische aandoening.

 • Tijdens de normale menstruatiecyclus kan de rijping van de eicel beoordeeld worden. De arts kan zien of er een eisprong is geweest en of de voorwaarden voor een normale bevruchting en zwangerschap aanwezig zijn.
 • Een prille zwangerschap zal steeds met een inwendige gynaecologische echografie worden bekeken. Vanaf de 5 de week van de zwangerschap is een vruchtzak met dooierzak zichtbaar in de baarmoeder. Tegen het einde van de 5 de week kan de hartslag te zien zijn naast de dooierzak. Tijdens de 6 de week kan de kruin-stuitlengte van het vruchtje worden gemeten.
 • Bij een dreigende miskraam heeft de vrouw een bloeding, maar de foetus leeft en de hartslag kan worden gedetecteerd. Als de foetus niet meer leeft en de vrouw nog steeds weinig of geen bloedingen heeft, dan heeft ze een zogenaamde ‘gemiste miskraam’. Het vruchtje is dan wel afgestorven, maar niet uitgedreven. Als het bloeden overvloedig is en er is een gemengd echopatroon, dan heeft de vrouw een spontane miskraam.
 • Bij een buitenbaarmoederlijke of ectopische zwangerschap vindt de bevruchting en de innesteling van het vruchtje buiten de baarmoeder plaats. In 95% van de gevallen is dit in een eileider.
 • Goed- en kwaadaardige eierstoktumoren kunnen gezien worden met een intravaginale echografie. Bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) worden verschillende cysten gezien met soms een aanzienlijke grootte. Cysten zijn blaasjes of holten, meestal gevuld met vocht. Bij een ontsteking in het kleine bekken kan de eileider er erg verdikt uitzien op een echo door de aanwezigheid van etter en ontstekingsvocht.

  Vanaf de 8 e week van de zwangerschap kunnen bewegingen van het hoofd en de ledematen zichtbaar zijn. Gewone, normale eileiders zijn niet te zien op een echo. Daarvoor is het gebruik van een contraststof nodig.

  Dit wordt vooral gedaan bij vruchtbaarheidsproblemen.

 • Als een vrouw vaginale bloedingen heeft, gebeurt een gynaecologische echografie om een tumor in de baarmoeder uit te sluiten. Op een echografie kan geen onderscheid gemaakt tussen goedaardige tumoren, zoals eenvoudige poliepen/vleesbomen, of kwaadaardige tumoren. Ook veranderingen in het slijmvlies van de baarmoeder kunnen zichtbaar gemaakt worden.
 • Controle van de positie van een spiraaltje (zowel een hormonaal als een koperspiraaltje) gebeurt via intravaginale echografie.