Wanneer Een Hond Castreren?

Wanneer Een Hond Castreren
Castratie (sterilisatie) – Over het castreren van de reu en de teef zijn de meningen erg verdeeld. Wanneer u in de toekomst geen nestje wilt van uw teefje, of uw reu niet voor dekkingen wilt gebruiken, dan kunt u beslissen uw dier te castreren. In het kort sommen wij hier de voor- en nadelen op.

Sterilisatie teef: veelal spreken we over sterilisatie, maar we nemen bij de operatie de eierstokken van de teef weg, waardoor we eigenlijk moeten spreken over castratie. Bij een echte sterilisatie (het onderbinden van de eileiders) zou de teef nl.

niet meer vruchtbaar zijn, maar toch nog loops worden. De castratie wordt het beste uitgevoerd op 3 maanden na het begin van de (eerste) loopsheid. U kunt er ook voor kiezen om het teefje vóór de eerste loopsheid (op 6 a 7 maanden oud) te castreren. Hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren nog kleiner, maar de kans op incontinentie iets groter. Voordelen castratie teef:

 • Geen loopsheid meer.
 • Geen schijndracht meer mogelijk.
 • Veel minder kans op melkkliertumoren op latere leeftijd.
 • Veel minder kans op suikerziekte.
 • Geen baarmoederontsteking meer mogelijk.
 • Gecastreerde teef gedraagt zich vaak wat zekerder.

Nadelen castratie teef:

 • Kans op (licht) urineverlies, meestal goed te ondervangen met medicatie. Dit komt vooral op oudere leeftijd voor bij poedels en grotere rassen.
 • Neiging om dikker te worden.
 • Kans dat de (langharige) vacht wat doffer en krullend wordt.
 • Elke operatie/narcose brengt een klein risico met zich mee.

Conclusie: Al deze factoren opgeteld, is ons advies om uw teef wél preventief te laten castreren. Kleine rassen kunnen vanaf 6 maanden oud geopereerd worden, dus voor de eerste loopsheid. Grote rassen (richtlijn >15 kg volwassen gewicht), poedels, teven met juveniele vagina-ontsteking en indien u erg bang bent voor incontinentie het beste 3 maanden na de eerste loopsheid.

 • Castratie reu : een reu is vanaf de leeftijd van 7 a 8 maanden geslachtsrijp;
 • Castratie is mogelijk vanaf 6 maanden ouderdom;
 • Bij de reu wordt castratie vaak overwogen bij ongewenst (dominant) gedrag;
 • Hoe ouder de reu is op het tijdstip van castratie, hoe minder de invloed is op zijn gedrag;

Als een bepaald gedrag namelijk lang aanwezig is, wordt deze als het ware een gewoonte. Naast een operatieve (definitieve) castratie, bestaat er voor de reu ook een hormonale castratie d. een implantaat. Hiermee kunnen we de reu “chemisch” castreren. De werking begint na ongeveer 6 weken en duurt minimaal 6 maanden, maar vaak ook wel enkele maanden langer. Voordelen castratie reu:

 • Geen etterige voorhuidontsteking meer (bijna bij elke intacte reu aanwezig)
 • Minder dominant; minder agressie naar andere reuen, minder vlaggen (veelvuldig urineren om geur uit te zetten), minder achter loopse teefjes aanlopen, minder dekbewegingen,…
 • Voorkomt (goedaardige) prostaatvergroting, maar niet prostaatkanker
 • Geen teelbalkanker meer mogelijk

Nadelen castratie reu:

 • Neiging om dikker te worden
 • Onzekere reu wordt onzekerder, gecastreerde reu kan gedomineerd worden door een intacte reu
 • Kans dat de (langharige) vacht wat doffer en krullend wordt
 • Elke operatie/narcose brengt een risico met zich mee
See also:  Tot Welke Leeftijd Wordt Een Hond Loops?

Conclusie; het is moeilijk om een algemeen advies te geven of u uw reu preventief moet laten castreren. Ieder dier en iedere huissituatie is immers anders. U dient hierin uw eigen keuze te maken, maar uiteraard willen wij u graag een advies op maat geven. Indien er een medisch probleem of gedragsprobleem (vanuit dominantie) is, raden wij castratie wel aan..

Hoeveel kost de castratie van een hond?

Op welke leeftijd reu castreren – Wanneer je een reu laat castreren maakt niet heel veel uit. Het is niet goed om dit heel jong, voordat de reu zes maanden is, te doen. Vooral in Amerika worden reutjes op jonge leeftijd al gecastreerd, soms zelfs als ze pas zeven weken oud zijn.

Vroeg castreren beïnvloedt echter de bouw en het karakter van de hond vaak negatief. De botten van een reu worden bij vroege castratie langer en dunner, met bijbehorende skelet problemen. Omdat de hele bouw van de hond verandert ontstaat er ook veel vaker heupdysplasie.

Gedrag technisch is het ook niet goed om je hond te vroeg te castreren. Hormonen, dus ook testosteron, helpen bij het geestelijk volwassen worden van een hond. Als je een reutje als hij nog heel jong is castreert, loop je een groter risico op toekomstige gedragsproblemen.

Dit komt misschien doordat reutjes die gecastreerd worden angstiger kunnen zijn. Hierdoor kan een jong gecastreerde hond zijn socialisatiefase en angstfase anders beleven en makkelijker trauma’s, dus blijvende angst, oplopen.

Prijs castratie De kosten van het castreren van je hond hangen samen met het gewicht van je hond. Om een hond te castreren gaat hij onder narcose. Het gewicht van je hond bepaalt hoeveel narcose middel er nodig is. Hoe zwaarder de hond, hoe meer er gebruikt moet worden.

Maar de prijs hangt ook af van de dierenarts die de castratie uitvoert. Dit heeft onder andere te maken met het type narcose en de apparatuur die ze gebruiken om je hond tijdens de operatie in de gaten te houden.

Het loont om klinieken in jouw omgeving te vergelijken, want de kosten kunnen sterk verschillen, soms wel meer dan honderd euro. Duurder kan beter zijn, maar hoeft niet. Vraag daarom informatie over wat ze precies doen en als ze duurder zijn, waarom. We kunnen dus geen precieze prijs voor de castratie van jouw hond geven, maar wel een indicatie.

Zo kost het ongeveer 75 tot 210 euro om een hele kleine hond van minder dan tien kilo te castreren. Castratie van een middelgrote hond van tussen de twintig en dertig kilo ongeveer 115 tot 250 euro. En kost het castreren van een hele grote hond van meer dan zestig kilo ongeveer 160 tot 330 euro.

See also:  Hoe Heet De Hond Van Donald Duck?

Chemische castratie is een stuk goedkoper om uit te voeren dan echte castratie, maar wordt, omdat het effect maar tijdelijk is, op den duur duurder. Chemische castratie door middel van injectie kost ongeveer 25 tot 45 euro. Chemische castratie door middel van een implantaat kost ongeveer 50 tot 100 euro.

Ook dit is weer een indicatie, dus vraag in je omgeving rond wat de kosten zijn voor jouw hond en wat er voor die prijs precies gebeurt. TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters.

Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Waarom honden dikker worden Na castratie?

Nadelen en risico’s – Ik heb de meest voorkomende situaties besproken met beide dierenartsen; zie hieronder wat de dierenartsen Thies en Martine erover te zeggen hebben. #1 Hond wordt dikker Één van de nadelen dat vaak wordt besproken is dat honden dikker worden nadat ze gecastreerd zijn.

De reden hiervan is dat honden minder eten nodig hebben na castratie omdat er geen sperma meer wordt aangemaakt. Daarom wordt er ook geadviseerd om minder eten te geven na castratie en vervolgens de hond wekelijks te wegen.

#2 Vachtverandering Verder zie je bij sommige honden dat er vacht veranderingen optreden en dit heeft te maken met de hormoonverandering nadat ze zijn gecastreerd. Dierenarts Thies geeft echter wel aan dat dit niet zo vaak gebeurd zoals je op het internet leest, maar het gebeurd wel is.

Martine geeft aan dat wanneer je een Newfoundlander wilt laten castreren je wel in je achter hoofd moet houden dat deze honden vaker een moeilijke vacht krijgen. Dit geldt ook voor een Cockers Spaniel en een Afghaanse Windhond.

Dit betekent dat deze honden + – vier keer per jaar getrimd moeten worden. Met zulke type honden zou Martine er zelf niet voor kiezen om de reu of teef hond te laten castreren. Of er moet een goede reden zijn om de teef te castreren, zoals:

 • Het gezin nog een hond in huis heeft en dit dan een reu is
 • Dat wanneer de teef zo frequent loops is het eigenlijk voor de hond zelf niet meer te doen is
 • Dat ze ontzettend van slag is van de schijnzwangerschap

Daarnaast zijn er ook ontzettend veel voordelen wanneer je een teef steriliseert, maar iedere hond en situatie is weer anders. Daarom is er volgens Martine geen intergraal advies mogelijk en je in principe altijd de voor- en nadelen tegen elkaar weg moet strepen. #3 Heup en knie problemen na castratie Een Puppygroep. nl volger, Cosima, krijgt over enkele weken haar Newfoundlander pup thuis.

 • Cosima vroeg zich af of gecastreerde honden een verhoogde kans hebben op heup en knie problemen;
 • Martine geeft aan dat er enkele onderzoeken zijn die dit bevestigen en dit is dan vooral bij gecastreerde honden waarbij de groeischijven nog niet gesloten zijn;
See also:  Wanneer Schrokt Mijn Hond?

Wanneer je een hond castreert terwijl de groeischijven nog niet gesloten zijn, dan groeien ze langer door dan normaal. Gemiddeld gesproken zijn de groeischrijven van teven gesloten wanneer ze haar eerste loopsheid heeft gehad. Maar als je er écht zeker van wilt zijn zou je een röntgenfoto kunnen laten maken. De hondenrassen die Martine bedoelt, zijn:

 • Grote Zwitserse sennenhond
 • Boxer
 • Rottweiler
 • Honden die moeite hebben als jonge hond om zindelijk te worden

Mocht jouw hond incontinent worden, dan is er ook medicatie beschikbaar die dit probleem tegengaat. De ene hond reageert hier beter op dan de andere hond. Maar om terug te gaan naar de oorsprong hiervan. Bij de gemiddelde hond is de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking zo groot, dat het beter is om de hond te castreren. Als je er voor kiest om je hond (teef) niet te castreren, dan is het advies om een  jaarlijkse controle  te doen of ze baarmoederontsteking of melkkliertumoren ontwikkelt.

#4 Incontinent door een castratie Het zijn maar enkele rassen die gevoelig zijn voor incontinentie na castratie en Martine geeft aan dat zij bij deze rassen liever niet adviseert om te castreren, tenzij ze bijvoorbeeld een baarmoederontsteking of melkkliertumoren hebben.

#5 Risico’s opereren Honden die gecastreerd/gesteriliseerd worden, worden onder narcose gebracht en 1 op de 1400 honden kunnen hierdoor overlijden. Dit lijkt misschien een grote kans op overlijden, maar Thies geeft echter wel aan dat de kans op overlijden tijdens het uitlaten op straat nog vele male groter is.

 • Verder is het zo dat ze bij teefjes tijdens de castratie in de buurt van slagaderen aan het werk zijn, waardoor er een bloeding kan ontstaan;
 • En als laatst geeft Thies aan dat ieder dier of mens die geopereerd wordt een infectie kan krijgen na de operatie, waardoor hij of zij dan antibiotica krijgt;

Honden die gecastreerd worden mogen na tien dagen alles weer, mits er geen ontstekingen zijn ontstaan.

Wat kan een gecastreerde hond doen?

Castratie tegen dominantie – Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet! We mogen aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijk hormoon niet met elkaar verwisselen. Als u wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is kunnen wij uw hond een implantaat (suprelorinchip) geven.

Kan castratie zorgen dat uw hond rustiger wordt?

Castratie tegen dominantie – Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet! We mogen aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijk hormoon niet met elkaar verwisselen. Als u wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is kunnen wij uw hond een implantaat (suprelorinchip) geven.