Wanneer Gaat Een Hond Wisselen?
Mary Taylor
- 0
- 36
Vanaf ongeveer vier tot zes maanden beginnen de eerste melktanden uit te vallen. Deze maken plaats voor de volwassen tanden die blijven – tenzij ze op latere leeftijd uitvallen. Na ongeveer drie maanden en veel kauwen is het wisselen voorbij.
Hoe merk je dat je hond tanden wisselen?
Pup tanden wisselen gedrag – Het wisselen van de tanden doet bij een pup geen pijn. Wel kan uw pup wat meer gaan bijten dan normaal. Dit is meer uit irritatie dan pijn. Het is belangrijk dit gedrag bij uw hond niet te stimuleren als normaal gedrag.
Hoe weet ik of mijn pup tanden wisselt?
Hoelang wisselt een hond?
Melkgebit wisselen
Tand | Wisselperiode naar het volwassen gebit |
---|---|
Snijtanden | 3 – 5 maanden |
Hoektanden | 5 – 6 maanden |
Premolairen (voorkiezen) | 4 – 6 maanden |
Molairen (grote kiezen) | 4 – 7 maanden |
.
Hoe lang blijft een puppy bijten?
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? – Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Met de online puppycursus van Tinki leer je van experts hoe je bijtgedrag kunt afleren. Bekijk het hier. Bijten om te onderzoeken of laat je hond ander gedrag zien? Met het bijten van een pup bedoelen wij in dit geval het zachtjes bijten om dingen te onderzoeken.
Als je hond (harder) bijt, hierbij gromt en ander gedrag laat zien waar je je niet prettig bij voelt is het verstandig om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een hondenschool of gedragstherapeut. Zij kunnen zien of je pup normaal gedrag vertoond of dat er wellicht iets anders aan de hand is.
Kan een pup last hebben van tanden wisselen?
Wisselen! – Plotseling begint je hond aan van alles te bijten en te kauwen, hij bijt steeds stiekem in je hand of voet. Dit is het startschot, het wisselen is begonnen. Wederom verschilt dit per ras, maar gemiddeld kun je hierop rekenen tussen de drie en zes maanden.
- Je hondje kan flink last hebben van zijn tanden, maar let wel op dat je hem duidelijk laat weten dat het niet goed is om overal op te bijten;
- Geef hem speciaal iets waarop hij kan en mag kauwen;
- Een veel gebruikt middel is een flos wat nat maken met water en hem vervolgens in de vriezer leggen;
Dit verkoelt het gevoelige gebied en je pup kan zijn tandjes in de flos zetten. Naast de bekende flostouwen heeft Beeztees ook speciaal puppy kauwspeelgoed ontwikkeld. Zoals Puppy bijtringen of verkoelende ringen. Het totaal assortiment aan puppy tanden wisselen speelgoe d vind je hier.
Waarom stinkt mijn pup uit zijn bek?
Puppy stinkt uit de bek door tandjes wisselen – Pups stinken vaak uit hun bek op het moment dat ze hun tandjes wisselen. Hier hoef je je geen zorgen om te maken en je hoeft er ook niets aan te doen. Het probleem is van korte duur en het gaat vanzelf weer over.
Hoe lang wisselt een pup?
Het wisselen van het hondengebit – Tussen de 13 en 21 weken begint de pup met wisselen. Eerst wisselen de snijtanden, daarna de hoektanden en de kiezen. De meeste pups hebben rond 7 maanden leeftijd alle tanden en kiezen gewisseld. De leeftijd waarop een pup gaat wisselen verschilt per hondenras en de grootte van het ras.
Overzicht hondengebit | ||
---|---|---|
Element | Doorkomen melkgebit | Wisseltijdstip |
Snijtanden | Tussen 3-4 weken leeftijd | 3-5 maanden leeftijd |
Hoektanden | Tussen 3-5 weken leeftijd | 5-7 maanden leeftijd |
Premolaren | Tussen 4-12 weken leeftijd | 4-6 maanden leeftijd |
Molaren | 4-7 maanden leeftijd |
.
Hoe leer je het bijten van een pup af?
Geef je grenzen aan – Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Je geeft hiermee aan dat dit pijn deed en dit je grens is. Je kunt je pup ook commanderen met “Nee” als jij of iemand anders wordt gebeten. Geef je pup dan wel iets anders om in te bijten. Denk hierbij aan een leuk kauwspeeltje waar hij even zoet mee is.
Het is niet handig om een oud kledingstuk te geven. Het onderscheid tussen oude en nieuwe kleding is namelijk niet makkelijk te maken voor je pup en voor je het weet is je kleding stuk.
Hoe lang blijft Puppyvacht?
Tot de leeftijd van 4 maand heeft je puppy nog zijn puppyhaartjes. De puppyvacht maakt geleidelijk aan plaats voor de volwassen vacht. De vacht van een hond wassen en kammen maakt deel uit van de basisverzorging. Die start al van jongsaf aan. Leer hoe je je puppy laat wennen aan het kammen, welke puppyshampoo je het best gebruikt, hoe belangrijk een goede puppyvoeding is voor een glanzende vacht en wat je nog meer kan doen om je hond te laten stralen.
Om de huid en vacht van uw pup gezond en glanzend te houden, heeft deze een goede voeding en regelmatige verzorging nodig. Zorg dat het verzorgen in alle rust plaatsvindt en uw hond het fijn vindt. Korte periodes rustig borstelen met een zachte borstel versterken de band tussen u en uw pup.
Laat je puppy eerst wennen aan kammen en borstels. Doe korte borstelsessies waarbij je hem met de borstel net even overal aanraakt. Doe hem geen pijn en ontrafel eventuele klitten heel voorzichtig. Kam altijd met de haargroei mee. Voorzichtig aan de kop en de ogen van je hond, deze plaatsen zijn heel gevoelig.
- Door te kammen en te borstelen, laat je hem eveneens wennen aan aanrakingen en is het voor je pup minder eng als een dierenarts of hondentrimmer hem ooit onderzoekt en aanraakt;
- Tijdens zo’n kamsessie kan je evengoed je pup eens checken: bekijk voorzichtig zijn oren, oren, mond, nagels en huid;
Vind je iets abnormaal, vraag advies aan je dierenarts. Je pup wisselt zijn puppyvacht als hij 4 maanden oud is. De frequentie van verharen hangt af van het ras. Gemiddeld is dit 2 keer per jaar, in het voor- en najaar. Sommige rassen verharen echter continue.
Borstel je pup tijdens de rui iedere dag om irritatie door loszittende haren te voorkomen. Hoe vaak je hoeft te borstelen is afhankelijk van je pup zijn haarlengte. Een korte vacht borstel je ongeveer 1 x per week.
Pups met middellang haar borstel je om de dag. Pups met lang haar, zoals een Golden Retriever, borstel je best iedere dag om klitten te voorkomen. Een korte, gladde vacht zoals die van een boxer of buldog kan je ook proper maken met een natte doek. Gebruik het juiste materiaal! Er zijn tal van hondenkammen en hondenborstels op de markt.
- Er zijn harken, poetsborstels, rubberen borstels, slickers, kammen,;
- De welke je nodig hebt is afhankelijk van de vacht/ras van je pup;
- Persoonlijk ben ik grote fan van de Furminator;
- Twijfel je welk materiaal je nodig hebt, vraag ons Pharmapets-team raad! Dit kan via email ([email protected];
be) of via de chatfunctie op de homepagina van Pharmapets. Wanneer je een hond hebt waarvan de vacht intensieve verzorging vraag en je ziet dit niet zitten of je hebt gewoon geen tijd hiervoor, kan je natuurlijk ook een afspraak maken bij de hondentrimmer om je hond te laten verzorgen.
Vooral een ruwharig vachtje heeft veel verzorging nodig. De ruwe dekharen vallen niet uit waardoor de haren uit de ondervacht niet weg kunnen. Dit ‘kriebelt’ bij je pup en je pup zal zich krabben, bijten, schuren.
Vanaf ongeveer 3 maanden is de vacht van je pup plukrijp en doet plukken geen pijn. Laat je adviseren door een hondentrimmer wat het plukken van een ruwharige hond betreft. Een laatste puntje die ik zou willen aankaarten wat vachtverzorging betreft is: de voeding van je pup.
Heel belangrijk! Gezonde en kwalitatieve voeding is van belang voor een goede conditie van de huid en een glanzende vacht. Je kiest best voor voeding waarin Omega-3 en Omega-6 vetzuren en vitamine B zitten.
Deze hebben een positieve invloed op de gezondheid van de vacht. De meeste kwaliteit hondenvoermerken bevatten standaard deze ingrediënten. Je kan ook kiezen voor een voeding die specifiek richt op de vachtgezondheid en waarin hogere gehaltes vetzuren en vitamines zitten.
Hoe maak je een pup duidelijk dat iets niet mag?
Elke hond moet opgevoed worden om in onze maatschappij te kunnen leven zonder problemen. Het natuurlijke gedrag van honden is immers anders dan het gedrag dat wij graag zien bij een huisdier. De hond moet leren wat wij van hem willen: hoe hij zich in allerlei situaties moet gedragen, welke regels er gelden en wie er de leiding heeft. Dit geldt niet alleen voor grote honden: ook kleine honden moet u als eigenaar leren wat wel en wat niet mag! Vergis u hier niet in: er zitten regelmatig kleine hondjes in asielen omdat ze in huis niet meer te handhaven waren doordat eigenaren zich verkeken op het karakter ervan.
- … Heeft u een pup aangeschaft, dan moet u veel tijd en energie in de opvoeding steken;
- Hij heeft immers nog vrijwel niks geleerd;
- Heeft u een volwassen hond in huis genomen, dan heeft deze waarschijnlijk al het een en ander geleerd;
Maar wellicht ook dingen die u liever niet ziet! De opvoeding van een pup beslaat veel verschillende onderwerpen. Hij moet zindelijk worden, niet bijten, netjes meelopen, zich rustig laten borstelen of er aan wennen dat de baas er niet altijd is. Bij al deze onderwerpen geldt dat het belangrijk is om goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag zoveel mogelijk te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Het wegwerken van kabels in kabelgoten. Los hangende kabels nodigen uit tot bijten en trekken. Dit kost u niet alleen uw kabels maar het is uiteraard ook gevaarlijk! Zorg er dus voor dat alle elektriciteitsdraden buiten het bereik van uw pup zijn door ze netjes weg te werken.
- Het verwijderen van losliggende spullen. Zorg ervoor dat u geen schoenen laat slingeren, dat de afstandsbediening niet op een laag tafeltje ligt, dat er geen boeken of cd’s op lage kastplanken staan. Pups onderzoeken alles met hun tanden. Dit duurt een paar maanden. Als ze in die maanden leren dat uw schoenen goed kauwmateriaal zijn, hebt u kans dat de hond dit blijft doen.
Wat een hond niet leert, hoeft hem ook niet te worden afgeleerd. Als u er dus voor kunt zorgen dat uw pup geen ongewenst gedrag aanleert, scheelt dat zowel u als uw hond een hoop tijd en frustratie. Dit betekent dat u vooruit moet denken: wat zou de hond kunnen doen en hoe kunt u voorkomen dat hij gedrag vertoont dat u niet wilt? En hoe zorgt u ervoor dat hij nou juist het gewenste gedrag kiest? Om ongelukken en vernielingen te voorkomen, is het belangrijk dat u, liefst nog voordat de pup in huis komt, de kamers waar de pup zal komen zo goed mogelijk puppy-proof maakt.
Zorgt u ervoor dat verboden voorwerpen gewoon niet aanwezig zijn, dan kunt u ze een paar maanden later weer neerzetten zonder dat de hond er aan komt. Zijn behoefte om overal op te kauwen is dan weg.
- Het beschermen van meubels. Hebt u waardevolle meubels, bedenk dan hoe u deze veilig stelt voor de puppytandjes. Een stuk pvc-buis kan bijvoorbeeld een uitstekende tijdelijke bescherming bieden voor tafelpoten. Objecten die bijna uitnodigen tot kauwen, zoals rieten stoelen, kunt u wellicht beter een paar maanden ergens zetten waar de hond niet komt.
- Uw kamerplanten. Planten zijn leuk om aan te kauwen of de aarde uit te graven, en sommige kamerplanten zijn giftig. Zorg er dus voor dat ze buiten het bereik van uw pup staan!
Bedenk, nog voor u de pup in huis haalt, welke regels er voor uw pup zullen gelden en zorg dat het hele gezin zich hieraan houdt. Duidelijke regels zorgen voor rust, voor uw pup en voor uw gezin. Steeds wisselende regels en uitzonderingen maken uw pup onzeker. Let op: wat niet mag, mag nooit, ook niet 1 keertje. U kunt uw pup immers niet uitleggen waarom het die ene keer ineens wel mag.
- Ook moet u er rekening mee houden dat de pup groot wordt en dat diezelfde regels dus ook dan zullen gelden;
- Mag uw volwassen herder straks niet op de bank? Maak het uzelf dan niet moeilijk en laat uw herder-pup nu ook niet op de bank;
Weet u wat voor gedrag u graag van uw pup wilt zien, oefen dat dan meteen met hem en wacht niet eerst af wat hij gaat doen. Komt er bijvoorbeeld bezoek en wilt u niet dat hij leert tegen hen op te springen? Begeleid de pup dan meteen als het bezoek binnenkomt.
Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt.
Een kleine pup kunt u ook even optillen tot het bezoek is gaan zitten en de ergste opwinding voorbij is, en hem daarna neerzetten zodat hij kan gaan kennismaken. Een nieuwe volwassen hond heeft misschien al een goede opvoeding gehad, maar soms heeft hij juist nog weinig of verkeerde dingen geleerd.
- Hoe dan ook, u heeft uw eigen regels en deze zal hij moeten leren;
- Ook hier is het belangrijk dat u van tevoren nadenkt over wat u wel en niet goed zult vinden;
- Bedenk wat u wilt dat de hond in bepaalde situaties doet en wacht niet af, maar begeleid hem daar vanaf het begin in, zodat hij meteen leert wat u graag wilt en u hem daarvoor kunt belonen;
Wilt u bijvoorbeeld dat hij naar zijn mand gaat als de bel gaat, oefen dat dan vanaf het eerste moment dat hij bij u in huis is zodat hij niet aanleert om naar de deur te rennen. Bovendien is het bij een volwassen hond belangrijk dat u hem duidelijk maakt dat u de leiding heeft.
- Dit doet u vooral door duidelijk en consequent te zijn en door ervoor te zorgen dat de hond niet steeds bepaalt wat er gebeurt en wanneer;
- Negeer dus bijvoorbeeld overdreven aandacht-opeisend gedrag van uw hond of geef aan dat u het niet prettig vindt door u af te draaien en/of de kamer uit te gaan;
Is hij volhardend omdat hij al heeft geleerd dat hij aandacht kan afdwingen, leid hem dan af door hem een paar opdrachtjes te geven, zoals zitten of liggen. Zo leert uw hond snel dat dit gedrag hem niets oplevert en dat hij u op deze wijze niet kan manipuleren.
Natuurlijk mag u de hond best aandacht geven, maar het is niet de bedoeling dat hij u daartoe dwingt! Meer hierover leest u in de Praktische informatie over ‘ Leiding geven aan uw hond ‘. Vertoont uw hond ongewenst gedrag en weet u niet goed hoe u dit moet aanpakken, vraag dan hulp van een gediplomeerde hondengedragstherapeut of een goede hondenschool.
Als uw nieuwe hond gedrag vertoont dat u hem wilt afleren, dan werkt dit het beste als u hem niet alleen vertelt wat u niet wilt, maar vooral ook wat u dan wél van hem verwacht. Als u het ongewenste gedrag bestraft, maar de hond niet duidelijk maakt hoe het dan wél moet, gaat hij zelf iets verzinnen.
De kans is groot dat ook dit niet is wat u in gedachten had. Bovendien gaat afleren veel sneller als u er ander gedrag voor in de plaats zet. ‘Afleren’ kan eigenlijk niet: u kunt het gedrag van de hond niet ‘wissen’ zoals een bestand op een computer.
Maar u kunt hem wel leren wat hij in een bepaalde situatie beter kan doen, en als u ervoor zorgt dat dit hem beter bevalt dan zijn oude gedrag, zal hij voor het nieuwe, gewenste gedrag gaan kiezen. Dus mag hij niet op de bank, laat hem dan zien waar hij wél mag liggen en beloon hem als hij dat doet.
- Speelt hij met uw schoenen, geef hem dan een eigen speeltje waar hij wél op mag kauwen en wat liefst nog leuker is of lekkerder ruikt dan uw schoenen;
- Of u nu een pup of een volwassen hond heeft aangeschaft, het is verstandig om met de hond op cursus te gaan;
Daar leert u hoe u hem dingen leert, hoe u met zijn gedrag om moet gaan en wordt u bijgestuurd door een ervaren instructeur. Ook als u eerder honden gehad heeft, kunt u daar nog veel aan hebben, want iedere hond is anders. Bovendien leert de hond op deze manier dat het leuk is om naar u te luisteren en samen met u iets te doen.
Hij leert dat het loont om zijn aandacht bij u te houden, ook als er andere mensen en honden in de buurt zijn. Het is daardoor ook goed voor de band tussen baas en hond. Zorg er wel voor dat u een goede hondenschool zoekt waar u voldoende aandacht krijgt en waar men met moderne, positieve methodes en gediplomeerde instructeurs werkt.
Ga eventueel eerst eens kijken voor u zich aanmeldt. In de Praktische informatie ‘ Hoe vind ik een goede hondenschool ?’ leest u meer over waar u op moet letten bij uw keuze..
Hoe herken je een dominante pup?
De lichaamstaal van je puppy leren begrijpen – Misschien maken de uitdrukkingen op de snoet van je pup je aan het lachen, maar de uitdrukking op die pluizige snoet is slechts één manier waaraan je kunt aflezen hoe hij zich voelt. Volgens de Amerikaanse website Spruce Pets praten pups met hun hele lijf, van kop tot staart. Ogen : Met de ogen knijpen en hangende ogen wijzen op blijheid of plezier, vooral tijdens een plezierige activiteit zoals aaien en knuffelen. Wijd geopende ogen duiden op oplettendheid. De blik afwenden of oogcontact vermijden duidt op onderdanigheid of spanning, terwijl staren juist een teken is van uitdaging en dominantie. Let ook goed op de pupillen. De pupillen van een agressieve pup verwijden zich voordat de pup tot de aanval overgaat.
- Oren : Het formaal en de vorm van de oren hebben invloed op het gemak waarmee de taal die de oren spreken kan worden afgelezen, maar de oren van een alerte pup staan omhoog en zijn naar voren gericht;
- Als de oren in de nek liggen duidt dat op angst of onderdanigheid;
Bek : Een licht geopende bek waarbij de tong een beetje uitsteekt geeft aan dat je pup blij en ontspannen is. Likken of likkebaarden worden gezien als kalmerende signalen. Als een pup in of naar de bek van een andere hond hapt, duidt dit op dominantie. Deze gedragingen zijn vrij makkelijk te interpreteren, maar wat het laten zien van de tanden betekent, is niet altijd even duidelijk.
- Opgetrokken lippen waarbij de hoektanden zichtbaar zijn is een teken van dominantie en agressie, terwijl een vriendelijke grijns een teken van onderdanigheid is;
- Houding : De houding van je pup spreekt boekdelen;
Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen. Puppy’s die wat onzeker zijn, proberen zich klein te maken door de oren plat tegen de kop te leggen, de kop te laten hangen en de staart tussen de poten te knijpen.
- Het opheffen van een poot en het op de rug rollen duiden op onderdanigheid, maar kunnen er ook op wijzen dat de pup zich op zijn gemak voelt bij jou;
- Vacht : Zelfs de vacht van je pup zegt iets over zijn gemoedstoestand;
Een angstige of agressieve hond gaat borstelen (de vacht langs de ruggengraat gaat rechtop staan) als hij opgewonden is. Staart : Misschien denk je dat een hond die met zijn staart kwispelt blij en vriendelijk is. Maar afhankelijk van andere signalen, kan het kwispelen ook bij een andere gemoedstoestand horen, zegt The Spruce Pets.
Kan een pup al vals zijn?
Mag mijn puppy grommen? – Er zijn verschillende redenen dat een hond gromt en er zijn verschillende manieren waarop hij kan grommen. Tijdens het spelen met bijvoorbeeld een trektouw kan een hond flink grommen. In de meeste gevallen spreken we hier van spelagressie.
Het is een onderdeel van het spelen, zoals het jagen en bijten dat ook is. En tijdens het spel kan dit dus geen kwaad, je pup bedoelt het niet agressief. Maar: je zorgt liever wél dat het allemaal een beetje leuk en beheerst blijft.
In een ideale situatie leer je je hond ook het los-commando aan waardoor je het spel stopt en daarmee het grommen dus direct afgelopen is. Grommen en bezitsagressie Wil hij niet los laten , blijft hij je strak aankijken of tilt hij zijn lip op en kan je het speeltje niet meer pakken zonder dat hij naar je hapt? Dan noem je dit prooinijd of bezitsagressie.
- Vroeger werd geadviseerd om vooral door de pakken en je niet op je kop te laten zitten door je hond;
- Dan resulteerde uiteraard in aardig wat beten en een grote beschadiging in het vertrouwen van zowel hond als baas;
via GIPHY Deze bezitsdrang zie je ook regelmatig bij kluifjes of de voerbak. Het heeft geen zin om het koste wat kost af te pakken. Je pup moet gaan leren dat het prima is dat jij hierbij in de buurt komt. Hoe je dat aanleert, lees je in het artikel over baknijd.
- Prooinijd voorkomen door ruilen Bij het spelen kan je hem leren loslaten door te ruilen;
- Een hond vindt het niet prettig om iets af te staan maar kan dit prima leren als hij er wat beters voor terug krijgt;
Leer hem dus met iets heel erg lekkers dat los laten hem juist wat oplevert.
- Houd om te beginnen het lekkers voor zijn neus.
- Als hij het speeltje los laat, zeg je “los”. Hierdoor gaat hij het commando koppelen aan zijn actie.
- Nu krijgt hij het lekkers.
- De eerste keer pak je het speeltje niet eens op. En mag hij zijn speeltje direct weer pakken. Hij leert nu dat er niets afgepakt wordt en dat het alleen maar leuker wordt als hij los laat.
- Je bouwt deze oefening uit door de volgende keer het speeltje wel op te pakken of aan te pakken, en eerst direct weer terug te geven.
- Daarna stel je het teruggeven 1 of 2 seconden uit. Maar blijf wél 9 van de 10 keer het speeltje teruggeven.
Nu heb je een oefening waarmee je ook kunt ruilen als je pup iets heeft wat hij niet mag hebben: je nieuwe schoen, of een paar sokken uit de wasmand.
Hoe wisselt een pup?
Het wisselen van het hondengebit – Tussen de 13 en 21 weken begint de pup met wisselen. Eerst wisselen de snijtanden, daarna de hoektanden en de kiezen. De meeste pups hebben rond 7 maanden leeftijd alle tanden en kiezen gewisseld. De leeftijd waarop een pup gaat wisselen verschilt per hondenras en de grootte van het ras.
Overzicht hondengebit | ||
---|---|---|
Element | Doorkomen melkgebit | Wisseltijdstip |
Snijtanden | Tussen 3-4 weken leeftijd | 3-5 maanden leeftijd |
Hoektanden | Tussen 3-5 weken leeftijd | 5-7 maanden leeftijd |
Premolaren | Tussen 4-12 weken leeftijd | 4-6 maanden leeftijd |
Molaren | 4-7 maanden leeftijd |
.
Hoe lang duurt het wisselen van tanden?
Wanneer wisselen snij- en hoektanden bij kinderen? – Andere tanden drukken meestal wel een melktand weg, waardoor het kind meer pijn zal ervaren. Na de eerste kiezen volgen de voorste snijtanden en daarna de buitenste snijtanden. De hoektanden breken meestal door bij kinderen met een leeftijd van 7 à 9 jaar. Het wisselen van het melkgebit gaat in deze volgorde:
Eerste grote kiezen | 5-6 jaar |
Voorste snijtanden | 6-8 jaar |
Buitenste snijtanden | 7-9 jaar |
Hoektanden | 7-9 jaar |
Eerste kleine kiezen | 9-11 jaar |
Tweede kleine kiezen | 11-12 jaar |
Tweede grote kiezen | 11-12 jaar |
.
Hoe lang blijft Puppyvacht?
Tot de leeftijd van 4 maand heeft je puppy nog zijn puppyhaartjes. De puppyvacht maakt geleidelijk aan plaats voor de volwassen vacht. De vacht van een hond wassen en kammen maakt deel uit van de basisverzorging. Die start al van jongsaf aan. Leer hoe je je puppy laat wennen aan het kammen, welke puppyshampoo je het best gebruikt, hoe belangrijk een goede puppyvoeding is voor een glanzende vacht en wat je nog meer kan doen om je hond te laten stralen.
- Om de huid en vacht van uw pup gezond en glanzend te houden, heeft deze een goede voeding en regelmatige verzorging nodig;
- Zorg dat het verzorgen in alle rust plaatsvindt en uw hond het fijn vindt;
- Korte periodes rustig borstelen met een zachte borstel versterken de band tussen u en uw pup;
Laat je puppy eerst wennen aan kammen en borstels. Doe korte borstelsessies waarbij je hem met de borstel net even overal aanraakt. Doe hem geen pijn en ontrafel eventuele klitten heel voorzichtig. Kam altijd met de haargroei mee. Voorzichtig aan de kop en de ogen van je hond, deze plaatsen zijn heel gevoelig.
Door te kammen en te borstelen, laat je hem eveneens wennen aan aanrakingen en is het voor je pup minder eng als een dierenarts of hondentrimmer hem ooit onderzoekt en aanraakt. Tijdens zo’n kamsessie kan je evengoed je pup eens checken: bekijk voorzichtig zijn oren, oren, mond, nagels en huid.
Vind je iets abnormaal, vraag advies aan je dierenarts. Je pup wisselt zijn puppyvacht als hij 4 maanden oud is. De frequentie van verharen hangt af van het ras. Gemiddeld is dit 2 keer per jaar, in het voor- en najaar. Sommige rassen verharen echter continue.
- Borstel je pup tijdens de rui iedere dag om irritatie door loszittende haren te voorkomen;
- Hoe vaak je hoeft te borstelen is afhankelijk van je pup zijn haarlengte;
- Een korte vacht borstel je ongeveer 1 x per week;
Pups met middellang haar borstel je om de dag. Pups met lang haar, zoals een Golden Retriever, borstel je best iedere dag om klitten te voorkomen. Een korte, gladde vacht zoals die van een boxer of buldog kan je ook proper maken met een natte doek. Gebruik het juiste materiaal! Er zijn tal van hondenkammen en hondenborstels op de markt.
- Er zijn harken, poetsborstels, rubberen borstels, slickers, kammen,;
- De welke je nodig hebt is afhankelijk van de vacht/ras van je pup;
- Persoonlijk ben ik grote fan van de Furminator;
- Twijfel je welk materiaal je nodig hebt, vraag ons Pharmapets-team raad! Dit kan via email ([email protected];
be) of via de chatfunctie op de homepagina van Pharmapets. Wanneer je een hond hebt waarvan de vacht intensieve verzorging vraag en je ziet dit niet zitten of je hebt gewoon geen tijd hiervoor, kan je natuurlijk ook een afspraak maken bij de hondentrimmer om je hond te laten verzorgen.
Vooral een ruwharig vachtje heeft veel verzorging nodig. De ruwe dekharen vallen niet uit waardoor de haren uit de ondervacht niet weg kunnen. Dit ‘kriebelt’ bij je pup en je pup zal zich krabben, bijten, schuren.
Vanaf ongeveer 3 maanden is de vacht van je pup plukrijp en doet plukken geen pijn. Laat je adviseren door een hondentrimmer wat het plukken van een ruwharige hond betreft. Een laatste puntje die ik zou willen aankaarten wat vachtverzorging betreft is: de voeding van je pup.
- Heel belangrijk! Gezonde en kwalitatieve voeding is van belang voor een goede conditie van de huid en een glanzende vacht;
- Je kiest best voor voeding waarin Omega-3 en Omega-6 vetzuren en vitamine B zitten;
Deze hebben een positieve invloed op de gezondheid van de vacht. De meeste kwaliteit hondenvoermerken bevatten standaard deze ingrediënten. Je kan ook kiezen voor een voeding die specifiek richt op de vachtgezondheid en waarin hogere gehaltes vetzuren en vitamines zitten.
Hoe leer je het bijten van een pup af?
Geef je grenzen aan – Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Je geeft hiermee aan dat dit pijn deed en dit je grens is. Je kunt je pup ook commanderen met “Nee” als jij of iemand anders wordt gebeten. Geef je pup dan wel iets anders om in te bijten. Denk hierbij aan een leuk kauwspeeltje waar hij even zoet mee is.
Het is niet handig om een oud kledingstuk te geven. Het onderscheid tussen oude en nieuwe kleding is namelijk niet makkelijk te maken voor je pup en voor je het weet is je kleding stuk.