Wanneer Hond Beschermen Tegen Teken En Vlooien?

Wanneer Hond Beschermen Tegen Teken En Vlooien

Tabletten – Anti-vlooienmiddel in tabletvorm werkt snel en effectief. De Vlo-kill tabletten van Beaphar werken bijvoorbeeld al na 15 minuten. Het voordeel van tabletten is dat er geen natte plek met anti-vlooienmiddel in de vacht van je hond zit. Het nadeel is dat de hond het pilletje wel door moet slikken. .

Welke maanden zijn vlooien actief?

Moet ik mijn hond ‘s winters ook tegen vlooien behandelen? – Het is een algemene misvatting onder hondenbaasjes dat vlooien alleen ‘s zomers een probleem zijn. Volwassen vlooien verblijven graag in een warme omgeving. In de wintermaanden betekent dat dat ze binnenshuis overleven.

 1. Je behandelt je hond dus het beste het hele jaar door tegen vlooien – niet alleen in de warmere maanden;
 2. Je kunt vlooieneitjes, larven en poppen zelfs het hele jaar door aantreffen in je huis;
 3. In het popstadium kunnen ze meerdere maanden inactief blijven;

Je beseft dus misschien niet dat je vlooien in huis hebt tot je de verwarming aanzet en ze beginnen uit te komen. Als ze dan op je hond springen omdat die niet beschermd is, kun je er plotseling achter komen dat je een vlooienplaag hebt..

Welke maanden Tekenband?

Teken   – Optimale tekenpreventie en -bestrijding bij de hond Van februari tot en met september behandeling met de Scalibor tekenband of maandelijks een pipetje Vectra 3D (alleen via de dierenarts) of Prac-tic in de nek. Wanneer u een teek op uw hond vindt, dan kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen.

Wat is het beste middel tegen vlooien en teken bij honden?

Frontline – Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.

Tot wel 8 weken is je hond na behandeling beschermd tegen vlooien en 4 weken tegen teken. Het wordt aangeraden om een behandelschema op te stellen. Hierbij herhaal je elke 6 weken een behandeling met Frontline.

De Frontline druppels zijn verkrijgbaar in verschillende maten afhankelijk van het gewicht van je hond. .

Hebben honden vlooien in de winter?

Met onze warme winters en goed verwarmde huizen kunnen vlooien makkelijk overleven. Ook in de wintermaanden zien we in de dierenartsenpraktijk steeds meer honden en katten die last hebben van vlooien, de oorzaak.

Waar gaan vlooien dood van?

Manden en dekens wassen – De vlooien zoeken naast de vacht van een hond of kat ook graag tapijten, manden en dekens op. In veel gevallen komen daar ook de eitjes in terecht. Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine.

Hoe kun je zien dat je vlooien in huis hebt?

Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.

Hoe teken vermijden hond?

Je kan je hond tegen teken beschermen door hem een teekwerend middel toe te dienen zoals een tekenband of druppels in de nek. Raadpleeg je dierenarts voor een middel tegen teken dat bij jouw hond past. Het is bijna onmogelijk om zonder preventief middel een tekenbeet bij je hond te voorkomen.

Hoe oud moet een hond zijn voor een vlooienband?

De Seresto halsband voor honden is geschikt voor puppy’s van minstens 7 weken oud.

Waar gaan teken zitten bij honden?

Omdat teken zich vastbijten in de huid van je hond en verstopt zitten in zijn vacht, zul je ze eerder kunnen voelen dan zien. Laat voorzichtig je handen over het lichaam van je hond glijden om te tasten naar kleine bultjes op zijn huid die een teek kunnen zijn.

Teken zitten graag op kale plekken. Let daarom vooral bij je hond goed op de kop en nek, het kruis, de poten, oksels en  oren. Om beter in de oren van je hond te kunnen kijken, kan een zaklantaarn nuttig zijn.

Als je een teek in het oor ziet , kun je beter contact opnemen met de dierenarts in plaats van zelf proberen het beestje weg te halen. Controleer je hond regelmatig op teken , vooral na een wandeling door een omgeving waar veel teken voorkomen, zoals grasland en bosrijk gebied.

Kan een teek door je kleding?

Gewassen kleding kan geen levende teken bevatten – Teken zijn stevige beestjes, die een ‘ritje’ in de wasmachine best kunnen overleven als je op lage temperaturen wast. Teken in je kleding gaan niet dood als je de kleding wast op 40 graden. Wel als je ze wast op 60 graden of in de droger.

Welk Vlooienmiddel gebruikt de dierenarts?

Als dierenarts krijgen wij dagelijks vragen over vlooien, en vooral over de bestrijding van vlooien bij de hond en de kat. Een vlooienplaag vormt immers nog steeds de grote schrik voor veel huisdiereigenaren. Parasieten Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. 2 Soorten vlooien Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo. De cyclus van de vlo Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht.

 1. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien;
 2. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo;
 3. Alvorens tot de vlooienbestrijding over te gaan zullen we eerst de cyclus van de vlo bespreken;

Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1 jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Huisdier en omgeving In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten. Topje van de ijsberg Zoals in het plaatje links te zien is bestaat maar een heel klein deel van de cyclus uit volwassen vlooien.

 • Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond;
 • Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag;
 • Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten;

Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentile rol speelt bij de vlooienbestrijding. Waarom vlooien bestrijden? Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

 • Jeuk Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.
 • Wormen Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
 • Vlooienallergie Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. En beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

Op de foto’s hieronder is een hond met vlooienallergie te zien Anti vlooienmiddelen Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel dat zo breed mogelijk werkt. Vlooien kun je het beste bestrijden door zoveel mogelijk stadia in de vlooiencyclus aan te pakken. Selamectine Selamectine is een breed werkend en veilig vlooienmiddel. Het is een effectief middel (zie tabel hierboven) tegen vlooien, want naast het doden van de volwassen vlooien bezit het namelijk ook de grootste omgevingswerking. Vanwege deze brede werking is het ook geschikt voor honden en katten die last hebben van een vlooienallergie. Het is daarbij een dermate veilig vlooienmiddel dat het zonder problemen bij jonge dieren zoals kittens en pups gebruikt kan worden. Met 1 pipet is uw huisdier beschermd tegen vlooien en is hij of zij gelijk ontwormd tegen spoelwormen. Imadocloprid Het vlooienmiddel met als werkzame stof imadocloprid (+ moxidectine) is hierna het meest effectief. Het doodt ook de vlooien snel en heeft een lichte omgevingswerking. Overige middelen Omgevingsspray voor in huis Er zijn ook diverse spray’s in huis die de volwassen vlooien en de larven van vlooien kunnen afdoden. Als u een spray voor in huis gebruikt, adviseren we u om een spray te nemen die een adulticide en larvicide werking heeft. Adulticide = volwassen vlooien en larvicide = larvale stadia. We adviseren om een ongediertespray met de werkzame stof uit de groep pyrethroiden te gebruiken.

See also:  Wat Droomt Een Hond?

Fipronil Het vlooienmiddel met als werkzame stof fipronil doodt alleen de volwassen vlo. Het middel heeft geen omgevingswerking. Vlooienkam Het is natuurlijk ook goed om mechanisch vlooien te verwijderen. Door middel van het kammen met een goede vlooienkam kunnen de volwassen vlooien gevangen worden.

Gebruik hiervoor een ijzeren vlooienkam. Plastic vlooienkammen werken niet goed. Vlooien bijten altijd!! Het is een sprookje dat anti-vlooienmiddelen zo snel werken dat de vlo niet de kans krijgt om te bijten. Met name net uitgekomen vlooien bijten altijd! Ze springen op de hond of kat en bijten direct.

Om deze reden is het ook zo enorm belangrijk om, zeker bij dieren met een vlooienallergie, de besmetting in huis tot een minimum te beperken. Alternatieven??? Van bio-bandjes, homeopathische druppeltjes, knoflooktabletten en halsband zendertjes is nooit een effect op vlooien aangetoond.

Ons advies als dierenarts Gebruik een anti-vlooienmiddel met als werkzame stof selamectine. Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel met als werkzame stof Selamectine. Het is een breed werkend en veilig vlooienmiddel. Vanwege de uitgebreide omgevingswerking is het ook bij uitstek geschikt (en zelfs geregistreerd!) voor dieren met een vlooienallergie. Meer informatie door bijsluiters bij de FIDIN: Indien u meer informatie wilt over het vlooienmiddel met selamectine of een van de andere genoemde middelen dan kunt u de bijsluiter vinden op website van de FIDIN, de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen In Nederland, klik hier voor het repertorium van het FIDIN.

Waar haalt een hond vlooien?

Waar zitten vlooien? – Het antwoord is jammer genoeg: overal waar zoogdieren komen, dus praktisch overal. Denk daarbij aan struiken, in het gras en op andere plaatsen. Daar wachten ze op een kans om een gastheer te vinden, bijvoorbeeld jouw hond. Als ze eenmaal een hond bereikt hebben, voeden ze zich met zijn bloed.

Welke periode zijn er vlooien?

Na de zachte winter zijn er veel meer vlooien en teken te verwachten. Het voorjaar is weer begonnen en de zon komt weer te voorschijn! Een mooi moment om weer fijne wandelingen te maken met de hond en ook de kat gaat weer lekker op pad. Helaas is dit ook de fijnste tijd voor de vlooien en teken.

 1. Een vlo legt tientallen eitjes in de vacht van uw dier;
 2. Deze vallen dan uit de vacht en komen in uw huis terecht;
 3. Uit deze eitjes komen larven;
 4. De larven verstoppen zich op donkere plekjes in uw huis zoals de ruimte onder de bank of bijvoorbeeld tussen de plinten;

Na een aantal weken verandert de larve in een pop, deze kunnen wel anderhalf jaar in leven blijven. We vinden dus alleen de volwassen vlo terug op de hond of kat, de rest speelt zich allemaal af buiten uw huisdier maar helaas wel in uw huis! Beten van de vlo zijn niet alleen pijnlijk, maar jeuken ook enorm.

Doordat de vlo bij het bloed zuigen ook wat speeksel achterlaat kan bij een overgevoelige hond of kat de beet erg jeuken en irriteren. Vlooien zijn overigens ook de gastheer van de lintworm. Dit houdt in dat de vlo eitjes van de lintworm bij zich kan dragen.

Door dat de vlooien jeuk geven zal het dier gaan bijten en zo kan hij/zij dus de lintworm binnen krijgen. Wanneer je dier dus last heeft van vlooien, is het naast het ontvlooien ook erg verstandig om hem/haar daar bij nog te ontwormen. Teken, we kennen ze waarschijnlijk allemaal wel.

De spinachtige parasieten die zowel uw huisdier als u zelf kunnen lastigvallen. Tijdens het proces van bloed zuigen kunnen ze verschillende ziekten overbrengen. Lyme is een bekend voorbeeld, maar ook Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose kunnen overgebracht worden door teken.

Het is belangrijk dat de teek zich niet vastbijt. Als de teek zich al heeft vastgezogen moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek binnen 24 uur verwijderd is de kans dat er ziekten worden overgedragen kleiner. Om de teek te verwijderen zijn er bij ons speciale tekenpincetten te verkrijgen.

Welke temperatuur gaan vlooien dood?

Op het moment van schrijven zijn de kerstbomen opgezet en versierd en worden de straten vrolijk verlicht met kerstlichtjes. Hoewel het langzaamaan iets kouder wordt, doet het weer nog niet vermoeden dat het al enige tijd winter is. Herinnert u zich een jaar geleden nog? Toen was het eerste flinke pak sneeuw al voor de Kerst gevallen.

Er klinken dit jaar weinig hoopvolle berichten over een mogelijke witte Kerst. In deze tijd van het jaar zouden we u normaal waarschuwen over de mogelijke gevolgen van strooizout en ijs aan de voetjes van uw huisdier.

Het uitzonderlijke warme weer brengt echter andere zaken met zich mee. Vlooien en teken Veel mensen stoppen in de winter met het ontvlooien van hun huisdier. Het is echter een fabeltjedat er geen vlooien zijn in de winter. We zien juist vaak vlooienplagen in de winter! Nu het buiten nog niet erg koud is geweest, zijn er buiten meer vlooien aanwezig.

De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29. 5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven. Bij temperaturen vanaf 8 graden Celsius leeft e helft van de vlooien 20 dagen of langer.

De meeste vlooien bevinden zich echter in huis, in de vorm van volwassen vlooien op uw huisdier, en eieren en poppen in het huis. Omdat de temperatuur in huis ook in de winter niet onder het vriespunt komt, gaan de vlooien niet dood. Door een combinatie van het zachte weer en het feit dat veel mensen stoppen met ontvlooien zodra de dagen korter worden, is de verwachting dat veel huisdieren momenteel vlooien zullen hebben.

 1. Controleer uw dier goed!  De meeste tekensoorten zijn in de winter niet actief;
 2. Bij een temperatuur onder 1;
 3. 5 graden Celsius zullen ze weinig activiteit vertonen;
 4. Zodra de grond echter een temperatuur van 7 graden bereikt, gaan ze op zoek naar een dier of mens voor een bloedmaaltijd;

Zolang de temperatuur niet onder 1. 5 graden Celsius komt, is de kans dus reëel dat er teken actief zijn. Ons advies: behandel uw dier tegen vlooien en teken gedurende het hele jaar. Auto Ook in de winter is het niet verstandig om dier in de auto te laten zitten.

Het is in de auto net zo koud als buiten. In een koude auto zitten kan snel leiden tot onderkoeling, wat net zo dodelijk kan zijn als oververhitting. Het winterzonnetje kan de temperatuur in de auto juist weer te hoog maken.

Het is daarom het beste om gedurende het gehele jaar uw huisdier niet in een stilstaande auto achter te laten. Katten die buiten zijn, zoeken graag de warmte van auto’s op. Een beruchte plek waar ze dan gaan liggen is tussen de motorkap en het voorwiel in. Mocht u met de auto weggaan, kijk dan of er geen kat onder uw auto ligt en geef een harde klop op de motorkap om katten die zich bij uw auto verstopt hebben, weg te jagen.

Kou: wee s voorbereid! Normaal gesproken gaan de seizoenen geleidelijk in elkaar over, zodat wij en onze huisdieren kunnen wennen aan de toenemende kou. Door de zachte winter zijn wij geen kou gewend. Dit geldt ook voor onze huisdieren.

Katten die zelf naar binnen en buiten kunnen, zullen tijdens de kou er vaak voor kiezen om meer binnen te zijn. Voor honden bepalen wij over het algemeen wanneer en hoelang ze naar buiten gaan. Sommige honden kunnen beter tegen de kou dan andere honden. Dit ligt deels aan de vacht, maar ook aan de grootte van het dier en de leeftijd.

 • Pups en oudere honden hebben meer moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur;
 • Daarnaast hebben honden die kleiner zijn, zoals pups maar ook kleine volwassen honden zoals chihuahua’s, naar verhouding een groter lichaamsoppervlak dan grotere honden;
See also:  Waarom Likt Hond?

Zij verliezen hierdoor meer lichaamswarmte. Bij honden met een dunne vacht, pups en bejaarde honden kan het verstandig zijn om een shirt of jasje aan te trekken. Het is belangrijk dat dit ook de buik van de hond bedekt: de buik is laag bij de grond en vaak dunbehaard.

Konijnen Konijnen die buiten gehouden worden, kunnen in principe het gehele jaar door buiten staan. Het buitenverblijf moet wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het een goede beschutting bieden tegen wind, regen en sneeuw.

Zorg ook voor extra bodembedekking in de vorm van stro of hooi. Een fleecedeken in verblijf zorgt ook voor een plek waarin het konijn zich kan oprollen als het toch koud wordt. Een konijn dat tot nu toe alleen binnen gestaan heeft, kan het beste binnen worden gehouden tot het voorjaar.

De overgang van binnen naar buiten is, ondanks dat de winter tot nu toe zacht is, te groot. Konijnen moeten de kans krijgen zich aan te passen aan het kouder worden. Ze vormen hun wintervacht deels doordat de temperatuur daalt en deels doordat de dagen korter worden.

Hun wintervacht zal daardoor dit jaar minder snel en goed ontwikkelen dan tijdens strenge winters. Gaat het plotseling vriezen of hard waaien? Dan kan het verstandig zijn om uw konijn toch binnen te zetten. U kunt uw konijn dan het beste in de schuur of bijkeuken zetten. Feestdagen Deze periode is een tijd van gezelligheid, tijd met familie doorbrengen, vrolijke kerstversiering en lekker eten. Dit brengt helaas ook gevaren mee voor onze huisdieren. Kerstversiering Versiering, zoals lintjes en touwtjes, kunnen een obstructie in de darm veroorzaken als uw hond of kat ze opeet: het voorwerp blijft dan vast zitten in de darm, wat tot levensbedreigende situaties kan leiden.

In de woonkamer kan het te warm zijn voor konijnen die gewend zijn buiten te zijn. Vooral engelenhaar (ook wel lametta genoemd) is hier berucht om. Ook de lintjes van cadeauverpakkingen vinden katten erg aantrekkelijk om mee te spelen.

Vaak leidt het spel echter tot het doorslikken van dergelijke lintjes. Kaarsen en lichtjes Laat uw huisdier niet zonder toezicht bij brandende kaarsen. Ook lichtjes vormen een potentieel gevaar: dieren die spelen met de bedrading kunnen een elektrische schok krijgen.

 • Het bijten in batterijen kan leiden tot brandwonden in de maag en slokdarm;
 • Planten Sommige planten die in deze periode van het jaar erg populair zijn, zijn giftig voor honden en katten;
 • Zo kan de maretak (“mistletoe”) zorgen voor een te lage bloeddruk, hartritmestoornissen en toevallen;

In ernstige gevallen kunnen dieren dood gaan als ze van dit plantje eten. Zorg voor een veilige Kerst voor uw dier en haal geen giftige planten en bloemen in huis. 1: Lidcactus: niet giftig voor honden en katten. 2: Maretak: giftig voor honden, katten en paarden. 3: Kerstster: niet erg giftig, maar kan wel overgeven veroorzaken 4: Hulst: giftig voor honden, katten en paarden. 5: Orchidee: niet giftig voor honden en katten 6: Rozemarijn: niet giftig voor honden en katten.

 • 7: Amaryllis: giftig voor honden en katten;
 • 8: Narcissen: giftig voor honden, katten en paarden;
 • 9: Kerstboom: niet erg giftig;
 • Het drinken van water van de kerstboom kan wel leiden tot misselijkheid, braken en diarree;

Eten van de naalden kan leiden tot beschadigingen in het maagdarmkanaal. 10: Kamerden: giftig voor honden en katten. Etenswaren Zorg dat uw huisdier niet bij (restanten van) uw kerstdiner kan komen. Verschillende ingrediënten zijn erg schadelijk voor honden en katten.

Uien en knoflook kunnen, vooral bij katten, leiden tot bloedarmoede. Rozijnen en druiven kunnen in kleine hoeveelheden al ernstig nierfalen veroorzaken bij honden. Chocolade is giftig voor honden en katten.

Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de chocolade is, des te schadelijker zijn kleine hoeveelheden. Katten en honden die chocolade hebben gegeten kunnen toevallen krijgen, spiertrillingen en hartritmestoornissen, met de dood tot gevolg. Ook snoepgoed dat xylitol bevat is giftig voor honden en katten.

Botten, zoals kippenbotjes, kunnen het maagdarmkanaal beschadigen en kunnen ook een obstructie van de darm (een verstopping) veroorzaken. Vet en gekruid eten kan leiden tot braken en diarree. Bezoek Niet alle dieren zijn dol op bezoek.

Is uw huisdier angstig of terughoudend als er bezoek is? Zorg dat uw dier een eigen ruimte heeft, waar eten, drinken en een kattenbak staan. Laat bezoekers uw dier niet benaderen, maar laat uw dier zelf kiezen of hij/zij contact wil hebben met de bezoekers.

Bezoekers kunnen kleine snoepjes geven of op de grond gooien om het dier meer op zijn/haar gemak te laten voelen. Het kan helpen om de ruimte van tevoren in te sprayen met een feromonenspray. Feromonen zijn stoffen waarmee dieren onderling communiceren.

Ze kunnen een kalmerend effect op uw huisdier hebben..

Kunnen vlooien tegen de kou?

Vlooien en teken? – Nu? In deze tijd van het jaar? JA juist! Het lijkt elk jaar een groter probleem te worden. Een vlooien- en tekenplaag in de wintermaanden. Gek? Welnee. De vlooien die buiten leven overleven de kou niet, maar de vlooien die in huis zitten, leven helemaal op wanneer de cv en houtkachels lekker hoog gestookt worden.

Welke periode zijn er vlooien?

Na de zachte winter zijn er veel meer vlooien en teken te verwachten. Het voorjaar is weer begonnen en de zon komt weer te voorschijn! Een mooi moment om weer fijne wandelingen te maken met de hond en ook de kat gaat weer lekker op pad. Helaas is dit ook de fijnste tijd voor de vlooien en teken.

 1. Een vlo legt tientallen eitjes in de vacht van uw dier;
 2. Deze vallen dan uit de vacht en komen in uw huis terecht;
 3. Uit deze eitjes komen larven;
 4. De larven verstoppen zich op donkere plekjes in uw huis zoals de ruimte onder de bank of bijvoorbeeld tussen de plinten;

Na een aantal weken verandert de larve in een pop, deze kunnen wel anderhalf jaar in leven blijven. We vinden dus alleen de volwassen vlo terug op de hond of kat, de rest speelt zich allemaal af buiten uw huisdier maar helaas wel in uw huis! Beten van de vlo zijn niet alleen pijnlijk, maar jeuken ook enorm.

 1. Doordat de vlo bij het bloed zuigen ook wat speeksel achterlaat kan bij een overgevoelige hond of kat de beet erg jeuken en irriteren;
 2. Vlooien zijn overigens ook de gastheer van de lintworm;
 3. Dit houdt in dat de vlo eitjes van de lintworm bij zich kan dragen;

Door dat de vlooien jeuk geven zal het dier gaan bijten en zo kan hij/zij dus de lintworm binnen krijgen. Wanneer je dier dus last heeft van vlooien, is het naast het ontvlooien ook erg verstandig om hem/haar daar bij nog te ontwormen. Teken, we kennen ze waarschijnlijk allemaal wel.

 • De spinachtige parasieten die zowel uw huisdier als u zelf kunnen lastigvallen;
 • Tijdens het proces van bloed zuigen kunnen ze verschillende ziekten overbrengen;
 • Lyme is een bekend voorbeeld, maar ook Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose kunnen overgebracht worden door teken;

Het is belangrijk dat de teek zich niet vastbijt. Als de teek zich al heeft vastgezogen moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek binnen 24 uur verwijderd is de kans dat er ziekten worden overgedragen kleiner. Om de teek te verwijderen zijn er bij ons speciale tekenpincetten te verkrijgen.

Welke temperatuur gaan vlooien dood?

Op het moment van schrijven zijn de kerstbomen opgezet en versierd en worden de straten vrolijk verlicht met kerstlichtjes. Hoewel het langzaamaan iets kouder wordt, doet het weer nog niet vermoeden dat het al enige tijd winter is. Herinnert u zich een jaar geleden nog? Toen was het eerste flinke pak sneeuw al voor de Kerst gevallen.

 • Er klinken dit jaar weinig hoopvolle berichten over een mogelijke witte Kerst;
 • In deze tijd van het jaar zouden we u normaal waarschuwen over de mogelijke gevolgen van strooizout en ijs aan de voetjes van uw huisdier;

Het uitzonderlijke warme weer brengt echter andere zaken met zich mee. Vlooien en teken Veel mensen stoppen in de winter met het ontvlooien van hun huisdier. Het is echter een fabeltjedat er geen vlooien zijn in de winter. We zien juist vaak vlooienplagen in de winter! Nu het buiten nog niet erg koud is geweest, zijn er buiten meer vlooien aanwezig.

De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29. 5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven. Bij temperaturen vanaf 8 graden Celsius leeft e helft van de vlooien 20 dagen of langer.

See also:  Hoe Lang Kan Je Een Hond Alleen Laten?

De meeste vlooien bevinden zich echter in huis, in de vorm van volwassen vlooien op uw huisdier, en eieren en poppen in het huis. Omdat de temperatuur in huis ook in de winter niet onder het vriespunt komt, gaan de vlooien niet dood. Door een combinatie van het zachte weer en het feit dat veel mensen stoppen met ontvlooien zodra de dagen korter worden, is de verwachting dat veel huisdieren momenteel vlooien zullen hebben.

Controleer uw dier goed!  De meeste tekensoorten zijn in de winter niet actief. Bij een temperatuur onder 1. 5 graden Celsius zullen ze weinig activiteit vertonen. Zodra de grond echter een temperatuur van 7 graden bereikt, gaan ze op zoek naar een dier of mens voor een bloedmaaltijd.

Zolang de temperatuur niet onder 1. 5 graden Celsius komt, is de kans dus reëel dat er teken actief zijn. Ons advies: behandel uw dier tegen vlooien en teken gedurende het hele jaar. Auto Ook in de winter is het niet verstandig om dier in de auto te laten zitten.

Het is in de auto net zo koud als buiten. In een koude auto zitten kan snel leiden tot onderkoeling, wat net zo dodelijk kan zijn als oververhitting. Het winterzonnetje kan de temperatuur in de auto juist weer te hoog maken.

Het is daarom het beste om gedurende het gehele jaar uw huisdier niet in een stilstaande auto achter te laten. Katten die buiten zijn, zoeken graag de warmte van auto’s op. Een beruchte plek waar ze dan gaan liggen is tussen de motorkap en het voorwiel in. Mocht u met de auto weggaan, kijk dan of er geen kat onder uw auto ligt en geef een harde klop op de motorkap om katten die zich bij uw auto verstopt hebben, weg te jagen.

 1. Kou: wee s voorbereid! Normaal gesproken gaan de seizoenen geleidelijk in elkaar over, zodat wij en onze huisdieren kunnen wennen aan de toenemende kou;
 2. Door de zachte winter zijn wij geen kou gewend;
 3. Dit geldt ook voor onze huisdieren;

Katten die zelf naar binnen en buiten kunnen, zullen tijdens de kou er vaak voor kiezen om meer binnen te zijn. Voor honden bepalen wij over het algemeen wanneer en hoelang ze naar buiten gaan. Sommige honden kunnen beter tegen de kou dan andere honden. Dit ligt deels aan de vacht, maar ook aan de grootte van het dier en de leeftijd.

Pups en oudere honden hebben meer moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Daarnaast hebben honden die kleiner zijn, zoals pups maar ook kleine volwassen honden zoals chihuahua’s, naar verhouding een groter lichaamsoppervlak dan grotere honden.

Zij verliezen hierdoor meer lichaamswarmte. Bij honden met een dunne vacht, pups en bejaarde honden kan het verstandig zijn om een shirt of jasje aan te trekken. Het is belangrijk dat dit ook de buik van de hond bedekt: de buik is laag bij de grond en vaak dunbehaard.

 1. Konijnen Konijnen die buiten gehouden worden, kunnen in principe het gehele jaar door buiten staan;
 2. Het buitenverblijf moet wel aan een aantal eisen voldoen;
 3. Zo moet het een goede beschutting bieden tegen wind, regen en sneeuw;

Zorg ook voor extra bodembedekking in de vorm van stro of hooi. Een fleecedeken in verblijf zorgt ook voor een plek waarin het konijn zich kan oprollen als het toch koud wordt. Een konijn dat tot nu toe alleen binnen gestaan heeft, kan het beste binnen worden gehouden tot het voorjaar.

 • De overgang van binnen naar buiten is, ondanks dat de winter tot nu toe zacht is, te groot;
 • Konijnen moeten de kans krijgen zich aan te passen aan het kouder worden;
 • Ze vormen hun wintervacht deels doordat de temperatuur daalt en deels doordat de dagen korter worden;

Hun wintervacht zal daardoor dit jaar minder snel en goed ontwikkelen dan tijdens strenge winters. Gaat het plotseling vriezen of hard waaien? Dan kan het verstandig zijn om uw konijn toch binnen te zetten. U kunt uw konijn dan het beste in de schuur of bijkeuken zetten. Feestdagen Deze periode is een tijd van gezelligheid, tijd met familie doorbrengen, vrolijke kerstversiering en lekker eten. Dit brengt helaas ook gevaren mee voor onze huisdieren. Kerstversiering Versiering, zoals lintjes en touwtjes, kunnen een obstructie in de darm veroorzaken als uw hond of kat ze opeet: het voorwerp blijft dan vast zitten in de darm, wat tot levensbedreigende situaties kan leiden.

In de woonkamer kan het te warm zijn voor konijnen die gewend zijn buiten te zijn. Vooral engelenhaar (ook wel lametta genoemd) is hier berucht om. Ook de lintjes van cadeauverpakkingen vinden katten erg aantrekkelijk om mee te spelen.

Vaak leidt het spel echter tot het doorslikken van dergelijke lintjes. Kaarsen en lichtjes Laat uw huisdier niet zonder toezicht bij brandende kaarsen. Ook lichtjes vormen een potentieel gevaar: dieren die spelen met de bedrading kunnen een elektrische schok krijgen.

Het bijten in batterijen kan leiden tot brandwonden in de maag en slokdarm. Planten Sommige planten die in deze periode van het jaar erg populair zijn, zijn giftig voor honden en katten. Zo kan de maretak (“mistletoe”) zorgen voor een te lage bloeddruk, hartritmestoornissen en toevallen.

In ernstige gevallen kunnen dieren dood gaan als ze van dit plantje eten. Zorg voor een veilige Kerst voor uw dier en haal geen giftige planten en bloemen in huis. 1: Lidcactus: niet giftig voor honden en katten. 2: Maretak: giftig voor honden, katten en paarden. 3: Kerstster: niet erg giftig, maar kan wel overgeven veroorzaken 4: Hulst: giftig voor honden, katten en paarden. 5: Orchidee: niet giftig voor honden en katten 6: Rozemarijn: niet giftig voor honden en katten.

7: Amaryllis: giftig voor honden en katten. 8: Narcissen: giftig voor honden, katten en paarden. 9: Kerstboom: niet erg giftig. Het drinken van water van de kerstboom kan wel leiden tot misselijkheid, braken en diarree.

Eten van de naalden kan leiden tot beschadigingen in het maagdarmkanaal. 10: Kamerden: giftig voor honden en katten. Etenswaren Zorg dat uw huisdier niet bij (restanten van) uw kerstdiner kan komen. Verschillende ingrediënten zijn erg schadelijk voor honden en katten.

Uien en knoflook kunnen, vooral bij katten, leiden tot bloedarmoede. Rozijnen en druiven kunnen in kleine hoeveelheden al ernstig nierfalen veroorzaken bij honden. Chocolade is giftig voor honden en katten.

Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de chocolade is, des te schadelijker zijn kleine hoeveelheden. Katten en honden die chocolade hebben gegeten kunnen toevallen krijgen, spiertrillingen en hartritmestoornissen, met de dood tot gevolg. Ook snoepgoed dat xylitol bevat is giftig voor honden en katten.

Botten, zoals kippenbotjes, kunnen het maagdarmkanaal beschadigen en kunnen ook een obstructie van de darm (een verstopping) veroorzaken. Vet en gekruid eten kan leiden tot braken en diarree. Bezoek Niet alle dieren zijn dol op bezoek.

Is uw huisdier angstig of terughoudend als er bezoek is? Zorg dat uw dier een eigen ruimte heeft, waar eten, drinken en een kattenbak staan. Laat bezoekers uw dier niet benaderen, maar laat uw dier zelf kiezen of hij/zij contact wil hebben met de bezoekers.

Bezoekers kunnen kleine snoepjes geven of op de grond gooien om het dier meer op zijn/haar gemak te laten voelen. Het kan helpen om de ruimte van tevoren in te sprayen met een feromonenspray. Feromonen zijn stoffen waarmee dieren onderling communiceren.

Ze kunnen een kalmerend effect op uw huisdier hebben..

Kunnen vlooien tegen de kou?

Vlooien en teken? – Nu? In deze tijd van het jaar? JA juist! Het lijkt elk jaar een groter probleem te worden. Een vlooien- en tekenplaag in de wintermaanden. Gek? Welnee. De vlooien die buiten leven overleven de kou niet, maar de vlooien die in huis zitten, leven helemaal op wanneer de cv en houtkachels lekker hoog gestookt worden.

Hoe lang duurt Vlooiencyclus?

Vlooiencyclus – In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zit 95% van de vlooien in de omgeving en slechts 5% op je huisdier. Dit komt omdat de vlooien hun leven niet op dieren doorbrengen; ze voeden er zich alleen maar. Nadat ze genoeg bloed hebben gedronken, verdwijnen ze opnieuw naar een kalmere omgeving.

De bijtende volwassen vlooien maken trouwens slechts 5% van de totale vlooienbevolking uit. De rest bestaat uit 50% eitjes, 35% larven en 10% poppen. Om helemaal van deze insecten verlost te geraken is er een goed begrip van de vlooiencyclus nodig, evenals van de kenmerken van elk stadium van deze cyclus.

De vlooiencyclus is het proces dat de vlo doormaakt van eitje tot volwassen vlo. Hoe lang deze vlooiencyclus in beslag neemt is afhankelijk van factoren zoals de temperatuur, de vochtigheidsgraad en de voedselbron. Meestal gaat het over een periode van twee weken tot acht maanden.