Wanneer hond castreren?

wanneer hond castreren
Castratie (sterilisatie) – Over het castreren van de reu en de teef zijn de meningen erg verdeeld. Wanneer u in de toekomst geen nestje wilt van uw teefje, of uw reu niet voor dekkingen wilt gebruiken, dan kunt u beslissen uw dier te castreren. In het kort sommen wij hier de voor- en nadelen op.

 • Sterilisatie teef: veelal spreken we over sterilisatie, maar we nemen bij de operatie de eierstokken van de teef weg, waardoor we eigenlijk moeten spreken over castratie;
 • Bij een echte sterilisatie (het onderbinden van de eileiders) zou de teef nl;

niet meer vruchtbaar zijn, maar toch nog loops worden. De castratie wordt het beste uitgevoerd op 3 maanden na het begin van de (eerste) loopsheid. U kunt er ook voor kiezen om het teefje vóór de eerste loopsheid (op 6 a 7 maanden oud) te castreren. Hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren nog kleiner, maar de kans op incontinentie iets groter. Voordelen castratie teef:

 • Geen loopsheid meer.
 • Geen schijndracht meer mogelijk.
 • Veel minder kans op melkkliertumoren op latere leeftijd.
 • Veel minder kans op suikerziekte.
 • Geen baarmoederontsteking meer mogelijk.
 • Gecastreerde teef gedraagt zich vaak wat zekerder.

Nadelen castratie teef:

 • Kans op (licht) urineverlies, meestal goed te ondervangen met medicatie. Dit komt vooral op oudere leeftijd voor bij poedels en grotere rassen.
 • Neiging om dikker te worden.
 • Kans dat de (langharige) vacht wat doffer en krullend wordt.
 • Elke operatie/narcose brengt een klein risico met zich mee.

Conclusie: Al deze factoren opgeteld, is ons advies om uw teef wél preventief te laten castreren. Kleine rassen kunnen vanaf 6 maanden oud geopereerd worden, dus voor de eerste loopsheid. Grote rassen (richtlijn >15 kg volwassen gewicht), poedels, teven met juveniele vagina-ontsteking en indien u erg bang bent voor incontinentie het beste 3 maanden na de eerste loopsheid.

 • Castratie reu : een reu is vanaf de leeftijd van 7 a 8 maanden geslachtsrijp;
 • Castratie is mogelijk vanaf 6 maanden ouderdom;
 • Bij de reu wordt castratie vaak overwogen bij ongewenst (dominant) gedrag;
 • Hoe ouder de reu is op het tijdstip van castratie, hoe minder de invloed is op zijn gedrag;

Als een bepaald gedrag namelijk lang aanwezig is, wordt deze als het ware een gewoonte. Naast een operatieve (definitieve) castratie, bestaat er voor de reu ook een hormonale castratie d. een implantaat. Hiermee kunnen we de reu “chemisch” castreren. De werking begint na ongeveer 6 weken en duurt minimaal 6 maanden, maar vaak ook wel enkele maanden langer. Voordelen castratie reu:

 • Geen etterige voorhuidontsteking meer (bijna bij elke intacte reu aanwezig)
 • Minder dominant; minder agressie naar andere reuen, minder vlaggen (veelvuldig urineren om geur uit te zetten), minder achter loopse teefjes aanlopen, minder dekbewegingen,…
 • Voorkomt (goedaardige) prostaatvergroting, maar niet prostaatkanker
 • Geen teelbalkanker meer mogelijk

Nadelen castratie reu:

 • Neiging om dikker te worden
 • Onzekere reu wordt onzekerder, gecastreerde reu kan gedomineerd worden door een intacte reu
 • Kans dat de (langharige) vacht wat doffer en krullend wordt
 • Elke operatie/narcose brengt een risico met zich mee

Conclusie; het is moeilijk om een algemeen advies te geven of u uw reu preventief moet laten castreren. Ieder dier en iedere huissituatie is immers anders. U dient hierin uw eigen keuze te maken, maar uiteraard willen wij u graag een advies op maat geven. Indien er een medisch probleem of gedragsprobleem (vanuit dominantie) is, raden wij castratie wel aan..

Waarom zou je een hond castreren?

Een hond castreren biedt veel voordelen – Een reu die niet gecastreerd is, kan territoriaal gedrag vertonen. Veel ongecastreerde reutjes plassen om die reden buiten, of zelfs in huis. Hyperseksualiteit is een ander veelvoorkomend probleem. Deze honden zullen elk dier bespringen dat ze buiten tegen komen.

En ook binnen kunnen ze tegen een been of een tafelpoot oprijden. De honden zijn vaak onrustig. Ze kunnen weglopen om op zoek te gaan naar teefjes. Laat uw hond castreren als hij nog jong is. Dan is de kans groot dat zijn hyperseksualiteit afneemt of zelfs verdwijnt.

Ander typisch gedrag van ongecastreerde honden, is dominantie. Uw dier wil dan hoger in de rangorde komen dan andere honden of mensen. In uitzonderlijke gevallen kan een hond zelfs agressief worden. Hij verdedigt dan zijn huis, of zijn huisgenoten. Dominante honden zijn niet sociaal.

 • Hun baasjes durven hen niet los te laten lopen, omdat ze achter andere honden aangaan;
 • Laat uw hond castreren, dan  zal het minder dominant of agressief worden;
 • De meeste mensen die hun dier laten castreren, doen dat zodat hij niet meer voor nageslacht kan zorgen;

Puppy’s zijn natuurlijk hartstikke schattig. Maar het valt niet mee om voor elk dier een goede plek te vinden. Naast gedragsveranderingen zijn er ook gezondheidsvoordelen te behalen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Honden die gecastreerd zijn, hebben bijvoorbeeld minder kans op het ontstaan van testikeltumoren en prostaatproblemen.

Bovendien zien we dat gecastreerde reutjes minder vaak ontstekingen hebben aan hun voorhuid. U ziet het, met de castratie van uw dier zijn veel voordelen te behalen. Uw hond wordt rustiger en gezonder. U heeft geen last meer van ongewenst gedrag.

Bent u overtuigd? Wilt u uw hond laten castreren? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak of het opvragen van de kosten voor de castratie. .

Welke leeftijd mag een reu gecastreerd worden?

Vanaf welke leeftijd kunt u uw hond laten castreren? – De leeftijd waarop een reu gecastreerd kan worden, is afhankelijk van het ras van de hond. Bij bepaalde rassen kan een te vroege castratie incontinentie veroorzaken. Over het algemeen geldt dat reuen vanaf zes maanden veilig gecastreerd kunnen worden.

Is castratie nodig?

Waarom hond castreren? – Meestal laten mensen hun hond castreren zodat hij of zij zich niet meer kan voortplanten. Maar er zijn nog meer redenen voor een castratie. Zo kan het tegengaan van ongewenst gedrag of het voorkomen van loopsheid ook een reden zijn om je hond te laten castreren.

Twee keer per jaar is een teefje loops, tijdens deze periode is zij een aantal dagen vruchtbaar en verliest zij bloed. Reutjes reageren bijzonder heftig op de geur van een loops teefje en gaan soms aan de wandel.

Ten slotte kunnen er ook nog medische redenen voor een castratie zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tumor. Door het castreren van een teefje voorkom je baarmoederontsteking en schijnzwangerschap en verklein je de kans op melkkliertumoren.

See also:  Hoe Lang Hond Loops?

Welke leeftijd wordt een hond rustiger?

Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.

Dat is in ieder geval een mooi gegeven. Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen. Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden.

Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..

Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?

wanneer hond castreren Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.

In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt. Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag.

Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.

Hoe lang mag je een hond negeren?

Negeren ongewenst gedrag falend beleid Populair advies laat eigenaren met hun problemen zitten Het is modern om je hondenschool te presenteren als één die positief traint en ongewenst gedrag negeert. “Wij werken niet met straf” is een kwaliteitskenmerk op websites en in folders.

 • Straf is uit, al jaren;
 • Sterker nog, straf is not done;
 • Zó not done dat er niet over gesproken wordt en artikelen niet gepubliceerd;
 • Dat is begrijpelijk want er is in de hondenwereld buitensporig en clementieloos met straf gewerkt;

Voor alles was het een goede aanpak. Vaak werd gestraft vanuit irritatie omdat de hond niet goed luisterde, dan kreeg hij een knauw met een slipketting. Als een hond een oefening niet goed uitvoerde of halverwege iets anders ging doen, werd dat niet gezien als een trainingsprobleem maar als gebrek aan respect voor de autoriteit van de baas.

Dan wordt veel gedrag al snel als dominantie van de hond gezien. Als je zicht op het leven zo in elkaar zit is het begrijpelijk dat je dan moet ingrijpen. Eigenlijk gaat het in die situaties alleen om het ego van de baas.

Rond de jaren 90 van de vorige eeuw ontstond in de honden-trainingswereld een algemeen voelen dat straf negatief is. Straf beschadigt het dier, de relatie en zet de deuren voor leren dicht. Daardoor ontstond weerstand tegen straffen, maar zoals dat zo wel vaker gaat, is de balans sindsdien volkomen de andere kant op geslagen.

 • We zijn met de moderne positieve hondenscholen terecht gekomen in de zeventiger jaren van de vorige eeuw waar je het kind de ruimte moest geven om zich zonder remmingen of straf te ontplooien;
 • Als je als hondentrainer aangeeft dat je straf toepast, ben je gelijk een outcast;

Straf is synoniem geworden voor harde aanpak, voor slipketting, voor geweld. Van daaruit bekeken lijkt het heel begrijpelijk dat scholen aangeven uitsluitend positief te trainen. Het bekt immers lekker en mensen vinden straf toch al een akelig onderwerp. Dan lijkt negeren een handige oplossing, want dan kun je straf vermijden.

Goed voor de hond en goed voor de school. Uitdoven van gedrag In mijn opleiding leerde ik het al: negeren zorgt er voor dat het genegeerde gedrag eerst in heftigheid toeneemt. Dat lijkt logisch. Als een dier steeds aandacht krijgt met dwingend gedrag, dan zal hij harder gaan pushen als hij genegeerd wordt.

Hij is er vast van overtuigt dat hij tóch contakt krijgt wanneer hij maar extra stevig aandringt. Dat heeft het verleden hem wel geleerd. Dat stevig aandringen kan het dier dan wel een tijd volhouden. Na een tijd blijkt dat hij evenwel toch geen contact krijgt ondanks zijn veel heftigere aandringen, het negeren houdt stand.

Dan zal het gedrag snel in heftigheid afnemen tot beneden het niveau waarmee het aanving. Het gedrag sterft dan uit. Zo verteld, lijkt negeren een gewenst effect te hebben: het ongewenste gedrag wordt minder en sterft uit.

Dat is wetenschappelijk bewezen in vele onderzoeken naar diergedrag. Er zijn echter een aantal mitsen en maren. Bijvoorbeeld, de tijd dat het heftigere gedrag na aanvang van negeren aanhoud, kan wel heel lang duren. Zo lang dat ieder normaal mens al lang heeft opgegeven.

 • Daarnaast werkt deze techniek goed in gecontroleerde laboratorium omstandigheden waar onderzoek plaatsvond naar diergedrag;
 • Daar heeft de onderzoeker immers alles onder controle;
 • En heel belangrijk, hij was zelf niet emotioneel betrokken bij ongewenst gedrag van het dier;

Met andere woorden, het dier werd wel genegeerd, maar de onderzoeker hoefde het zelf niet te doen om voor hem ongewenst gedrag te doen uitdoven. Een hondeneigenaar is wél onderwerp van grote stress als hij gaat negeren en lang moet volhouden. Die zit er emotioneel midden in.

Hij geeft voortijdig op omdat de omstandigheden ongunstig zijn en het te lang duurt eer het gedrag uitdooft. Daardoor heb je het gevoel dat het niet werkt. En je bezoek staat ook nog in de deuropening te wachten… Opvoeden versus trainen Natuurlijk is positief trainen of opvoeden is een nobel streven.

Helpt een castratie bij probleemgedrag?

Natuurlijk wil je niet met een harde aanpak je hond trainen. Het is tenslotte je schatje, zo niet je kind. Opvoeden is een moeilijke taak. Veel moeilijker dan de standaard oefeningen die je op een reguliere hondenclub leert. Trainen is relatief eenvoudig, opvoeden niet.

 1. Opvoeden vraagt om een visie waar je heen wilt met je hond, om doordacht beleid en weloverwogen keuzes;
 2. Opvoeden is ook het leren stellen van grenzen;
 3. Voorheen noemden we dat straf;
 4. Toen had straf de functie van corrigeren van ongehoorzaamheid;
See also:  Wanneer hond loops?

Trekken aan de lijn? Straf! Niet snel gaan zitten? Straf! Dat gaf straf een negatieve klank. Binnen de opvoeding echter heeft staf – beter gezegd het stellen van grenzen- de functie van het afbakenen van de sociale grenzen van hoe je met elkaar als groepsleden omgaat.

 1. Grenzen stellen is binnen opvoeden een must;
 2. Immers niet elk gedrag wat je hond graag wil onderzoeken is later gewenst;
 3. Voorkomen of afleiden is lang niet altijd een effectieve aanpak;
 4. Vooral niet als het ongewenste gedrag onbedoeld beloond werd;

En dat komt nog al eens voor. Opvoeden is dus ook voor een deel het opleggen van beperkingen en sturend optreden wanneer een jonge hond zijn mogelijkheden onderzoekt. Geef één vinger… Negeren van ongewenst gedrag is echter bij veel ongewenst gedrag een volkomen absurde aanpak.

 1. Stel je voor dat je kind van 4 op straat loopt met een broodmes;
 2. Negeer je dat? Afleiden? Of als je zoontje je elke dag tegen je benen schopt of scheldwoorden gebruikt;
 3. Gaat dat vanzelf over? Natuurlijk niet, ik hoef het niet verder uit te leggen;

Wat de effecten zijn van grenzeloos opvoeden kunnen we meer dan genoeg zien in de huidige maatschappij. Tolerantie moet niet gelden voor gedrag dat de sociale samenhang verstoort! Waar dat wel gebeurt gaat het mis. Als de tolerantie te groot is accepteert het kind (lees ook hond, vise versa) op een gegeven moment geen autoriteit meer.

Alles mocht toch! “…dus waar bemoei JIJ je mee???…Ik ben de autoriteit!”. En als een kleiner vergrijp geen problemen gaf, waarom zou een groter dat dan wel doen? Tolerantie ten opzichten van beginnend ongewenst gedrag is een vrijbrief om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Er zijn immers geen consequenties. Een spreekwoord zegt: “geeft één vinger, en hij pakt de hele hand”. Wetenschappelijk onderzoek heeft jaren geleden al aangetoond dat wanneer je beginnend ongewenst gedrag toestaat (ruitje intikken van een auto) dat dit tot gevolg heeft dat het gedrag steeds extremer wordt (hele auto gesloopt in 24 uur).

Dat heeft geleidt tot de ontwikkeling van zero-tolerance beleid, weet u nog? Als je op een acceptabele en sociaal verantwoorde manier als groepsleden met elkaar wilt omgaan, moet je duidelijk maken wat wel en niet kan.

Je moet aangeven waar de grenzen van je sociale functioneren liggen. Kinderen en honden hebben grenzen nodig en vragen daar om. Zo leert de hond hoe je op een acceptabele wijze met elkaar omgaat en hoe je als groep prettig samenleeft. Binnen die grenzen kun je op een positieve manier en zonder harde correcties opvoeden.

 1. Opluchting en besluiteloosheid Er zijn nog enkele belangrijke redenen waarom negeren in de dagelijkse praktijk niet werkt;
 2. Stel, er komt bezoek aan de voordeur en de hond raakt opgewonden;
 3. Dat komt nogal eens voor;

Logisch ook, want de bel hoeft maar te gaan en je springt op om naar de deur te lopen. Zo wordt de bel de voorbode voor opwinding. Zie die interne opwinding van de hond maar als druk in een stoomketel. Door het springen en blaffen krijgt de hond een uitlaatklep voor die druk c.

 • opwinding;
 • Als de druk door het uiten van springen en blaffen verlaagt, ervaart hij opluchting;
 • En opluchting is belonend;
 • Als je je hond dan negeert gaat hij gewoon door met springen en blaffen! Dat heet zelfbelonend gedrag;

Veel gedrag wat mensen als ongewenst beschouwen is zelfbelonend. Je kunt dus negeren totdat je een ons weegt, de hond boeit het niet. Stel dat je bezig bent het blaffen en springen te negeren. Dan zal de hond je ‘niets doen’ ervaren als besluiteloosheid, als falen van leiderschap! “Moet je pappa zien zeg, die weet niet wat ‘ie met me aan moet als ik belachelijk sta te doen…”.

Falend beleid Hondenscholen en trainers die voorstaan dat ze positief trainen en ongewenst gedrag negeren doen dat omdat ze straf willen omzeilen. Dat is te waarderen. Ze verwarren echter ouderwetse straf voor ongehoorzaamheid met het stellen van grenzen binnen het sociale gebeuren van de groep.

Negeren is voor deze trainers psychologisch gezien een super oplossing, ze hoeven nl. NIETS te doen! Gevolg is wel dat de cursist met de ellende blijft zitten! Ook de cursist ervaart het gebrek aan hulp van de instructeur of docent als falend beleid. Hij voelt zich terecht enorm in de steek gelaten door het advies dat je ongewenst gedrag moet negeren.

Hoe lang gebruik je een bench?

Wat is een bench? Dit is een feitenlijk kooi voor honden. De meeste zijn gemaakt van metaaldraad, maar je hebt ook z. vliegtuigkennels. Die zijn van plastic. Ze zijn minder open van structuur, maar verder is er geen verschil. Waarvoor kun je een bench gebruiken? Zindelijkheidstraining, voorkomen van sloopgedrag, mogelijkheid om de hond even op te sluiten als hij te druk is of als de kinderen teveel rondrennen, creëren van een lekker rustig plekje voor de hond, veilig vervoer van je hond in de auto.

 1. Hoe doe je de zindelijkheidstraining met een bench? Sluit je pup ‘s nachts in de bench op;
 2. Honden bevuilen van nature niet hun eigen ligplaats, dus je pup zal goed zijn best doen om zijn plas op te houden;

Heel jonge pups kunnen het nog niet een hele nacht droog houden, dus je zult er ‘s nachts toch een keer uit moeten. Verschuif dat moment langzaam naar achteren totdat de pup het wel de hele nacht op kan houden. Mijn pup doet zijn behoefte toch in de bench.

See also:  Tot Wanneer Is Een Hond Een Puppy?

Wat nu? Waarschijnlijk is de bench te groot voor je pup. Hij heeft dan ruimte voor zowel een ligplaats als een plas/poep-plaats. Maak de bench tijdelijk wat kleiner (houten plaat, stuk gaas). De pup moet genoeg ruimte hebben om te liggen, maar niet veel meer dan dat.

Geef de pup tot 1 uur na zijn laatste maaltijd nog drinken, maar haal het daarna weg. Laat de pup nog even plassen vóórdat hij de bench in moet. Denk er verder om dat een jonge pup het niet veel langer dan 3 à 4 uur droog kan houden. Mijn pup jankt zo in de bench.

 1. Wat moet ik doen? Als je je pup net in huis hebt, zet de bench dan naast je bed;
 2. Je pup is ineens in een vreemde omgeving, zonder zijn moeder, zijn broertjes en zusjes;
 3. Dan is een nacht alleen wel een beetje teveel gevraagd;

Als hij merkt dat jij vlakbij hem bent, zal hij veel rustiger zijn. Wees niet bang dat je hem hiermee teveel verwent, want dat is niet zo. Na enkele dagen verschuif je de bench naar het voeteneind van je bed. Daarna verschuif je de bench steeds een klein stukje tot hij staat waar je hem wilt hebben.

Hoe wen ik mijn hond overdag aan een bench? Geef je hond regelmatig een speeltje of iets lekkers in de bench. Daarna mag hij er meteen weer uitlopen, dat is niet erg. Geef hem ook eens te eten in de bench (deurtje gewoon open).

Zodra hij zonder aarzeling de bench in loopt, kun je het deurtje eens even dicht doen en meteen weer openen. Vindt hij dat ook geen probleem, laat het deurtje dan eens even een paar seconden dicht. Bouw de tijd dat het deurtje dicht zit steeds iets verder uit.

Ga ook eens even de kamer uit als het deurtje dicht zit. Eerst meteen weer terugkomen, dan langzaam de tijd weer uitbouwen. Denk erom: alleen terugkomen en het deurtje openen als je hond niet jankt. Sommige pups die in een grote woonkamer achterblijven in de bench hebben daar wat moeite mee.

Hang dan eens een kleed over de bench, zodat je een hol creëert. De pup ziet dan niet meer van alle kanten enge dingen en komt sneller tot rust. Kun je een bench ook voor een volwassen hond gebruiken? Zolang het formaat van de bench groot genoeg is, kun je de bench ook voor een volwassen hond gebruiken.

Volwassen honden hebben wel wat meer tijd nodig dan een pup om aan de bench te wennen. Zijn ze eraan gewend dan kan de bench een prima hulpmiddel zijn voor honden met verlatingsangst of vernielzuchtige honden.

Wanneer stop je met het gebruik van de bench? Wanneer de hond zindelijk is én wanneer hij geen vernielzucht toont. Let wel: honden die nooit iets gesloopt hebben, kunnen er in de pubertijd mee beginnen. Het is dus raadzaam  om de bench te laten staan tot na de pubertijd.

 • Veel honden gaan de bench waarderen en liggen er graag in;
 • Als de bench groot genoeg is, kun je hem gewoon laten staan, ook al is je hond volwassen;
 • Hoe bouw ik het gebruik van de bench af? Wanneer je hond zindelijk is, kun je de bench een tijdje open laten staan en je hond ondertussen aan een andere ligplaats wennen (geef hem dan op die andere plaats regelmatig iets lekkers of een speeltje);

Je kunt de bench daarna weghalen. 10. Is een bench niet zielig voor de hond? Nee hoor, als je je hond er rustig aan went, dan gaat hij hem zelfs waarderen! Het is immers een veilig plekje voor hem. Ook is het een rustig plekje, waar hij ongestoord kan slapen.

 1. 11;
 2. Mag ik mijn hond in de bench opsluiten als hij vervelend is? Ja, mits je de bench niet als strafplek gebruikt;
 3. Dus nooit de hond boos naar de bench  sturen;
 4. Als je hond te druk is of voortdurend aandacht blijft vragen, kun je hem rustig met een speeltje, kluifje of hondenhoekje in de bench opsluiten;

Let wel: een hond heeft  zijn  beweging nodig, dus sluit hem niet te lang op. 12. Waar moet ik verder nog op letten? Halsbanden kunnen vast blijven zitten, dus die moet af voordat de hond de bench in gaat. Zet de bench op een rustige, tochtvrije plek. Honden vinden het meestal wel prettig om de rest van het gezin te kunnen zien, dus kies een strategische plek..

Wat gebeurt er als je een kat niet castreert?

Waarom u kittens moet steriliseren – Al vanaf vier maanden kunnen kittens vruchtbaar zijn en krols worden. Een poes die niet gesteriliseerd is, laat instinctief krols gedrag zien. Dat houdt in dat ze gaat miauwen voor een partner, ze tegen mensen of meubels gaat aanschuren en dat ze vaker plast dan normaal.

De urine in die periode bevat hormonen en feromonen, wat katers aantrekt. Ongecastreerde katers dwalen rond en bakenen hun territorium af door te sproeien. Dit geeft een sterke geur. Als ze een krolse poes hebben gevonden, markeren ze het gebied waar ze woont af door te sproeien en proberen ze haar te dekken.

Katers vechten vaker met andere katten als ze niet geholpen zijn, waardoor ze gewond raken en er een grotere kans is dat ze ziektes verspreiden. Ongecastreerde katers lopen door het vechten vaker ongeneeslijke ziektes op, zoals kattenaids (FIV)  en FELV.

Is een kat castreren zielig?

Risico van castratie – Tot nu toe lijkt castratie een fantastische oplossing. Toch kleven er ook nadelen en risico’s aan:

 • Er zijn altijd risico’s verbonden aan narcose en operaties (zoals infecties of nabloedingen). Gelukkig zijn complicaties zeldzaam.
 • Geholpen’ dieren hebben veel meer de neiging om dik te worden. Met alle risico’s van dien.
 • Vooral bij katers kan er meer risico zijn op de vorming van blaasstenen.
 • Verhoogd risico op urine-incontinentie (vooral bij poezen en teven).
 • De vachtkwaliteit gaat vaak achteruit: kale plekken, moeilijk te onderhouden vachtstructuur of eindeloos verharen.