Wanneer Hond Geslachtsrijp?

Wanneer Hond Geslachtsrijp

Wanneer wordt een reu geslachtsrijp? Een mannetjeshond is geslachtsrijp vanaf het moment dat het dier begint te puberen. De puberteit van een reu start over het algemeen rond de zesde maand en houdt aan tot het beestje twaalf tot vijftien maanden oud is.

Welke leeftijd reu geslachtsrijp?

DE REU – Een reutje is geslachtsrijp tussen de 6 en de 8 maanden en is dan in staat om een teef te dekken. Dat is ook de leeftijd waarop dominant gedrag als gevolg van de testosteronspiegel kan gaan optreden. In principe is er geen medische reden om een reu te castreren en is dit ook niet ons advies.

Hoe weet je of een hond geil is?

Welke gedragsproblemen staan in verbinding met opwinding? – Eigenlijk heeft opwinding een hele grote invloed op heel veel gedragsproblemen, hieronder vind je een paar voorbeelden:

 • Trekken en/of uitvallen aan de lijn
 • Opspringen tegen jou of andere mensen
 • Niet luisteren wanneer je hond los van de lijn is
 • Blaffen als de bel gaat
 • Overenthousiasme/drukte bij honden
 • Snel overprikkeld of gestresst
 • Je achtervolgen of continu in de gaten houden
 • Niet op zijn plaats kunnen blijven liggen
 • Niet in de auto willen
 • Onrustig zijn in de auto
 • Niet slapen
 • Obsessief zijn met speeltjes, takken, of bijvoorbeeld zijn eten
 • Heel wild naar andere honden toe zijn
 • Niet goed om kunnen gaan met kinderen
 • Reageren op fietsers, wandelaars (zonder honden) of andere situaties die voorbij komen
 • En nog veel meer gedragsproblemen

Hoe oud moet een hond zijn om zwanger te worden?

Kijk je er al lang naar uit om een nestje pups te fokken maar vraag je je af hoe het in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken? In dit artikel nemen we alle stappen uitgebreid met je door. We bespreken wat er bij komt kijken om een nest pups te fokken, waar moet je op letten en welke maatregelen moet je nemen.

 • We vertellen alles tot in detail en in chronologische volgorde, van de loopsheid tot het moment dat de pups het nest kunnen verlaten;
 • In dit artikel laten we de keuringen voor stamboek-fokken, controles op erfelijke afwijkingen en de voeding achterwege;

Tenslotte geven we nog een korte indicatie over de tijd en kosten die je kwijt zult zijn om een nest pups te fokken. Kortom, we gaan ons helemaal richten op alle praktische aspecten die je zelf nodig zult hebben wanneer je overweegt een nestje te fokken.

 1. – Leeftijd Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (kan afhankelijk van het ras verder uiteenlopen);
 2. Vanaf de derde keer is het verantwoord om te gaan voor een nestje, de hond dient op zijn minst volwassen te zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar);

Het is lastig plannen wanneer je het nestje wilt, je bent namelijk afhankelijk van wanneer de hond loops wordt. Er is ook medicatie beschikbaar om dit proces te vervroegen maar dit willen we niet aanraden, laat liever de natuur zijn gang gaan. In de periode voordat de hond loops wordt (ongeveer 4 maanden na de vorige loopsheid) ga je op zoek naar een reu.

 1. Je kunt natuurlijk pas een afspraak maken wanneer de hond loops wordt, maar het is fijn om vooraf kennis te maken om door te nemen hoe alles in zijn werk zal gaan;
 2. Wanneer dekken? Loops worden bij een teef is niet hetzelfde als menstrueren bij een vrouw;

Vrouwen worden namelijk ongesteld ná de eisprong en honden worden loops vóór de eisprong, wat een voordeel is om exact te kunnen bepalen wanneer de teef gedekt zal moeten worden. De eisprong zal plaatsvinden op dag 10-13 van de loopsheid. Dag één is de eerste dag dat de hond bloed verliest, houdt dit goed in de gaten.

De eerste 7 dagen is de hond niet vruchtbaar en zal ze een reu ook niet accepteren, reuen zullen wel interesse tonen wanneer je met de teef gaat wandelen maar dit kan geen kwaad. Na 7 dagen wordt het oppassen, de hond komt in de buurt van de eisprong en zal één dezer dagen reuen gaan accepteren.

Bij voorkeur vindt de dekking plaats op dag 9-11 en eventueel voor de zekerheid nog een extra keer op dag 11-13. In theorie is dit de juiste tijd, net als bij de mens zit er veel variatie in, wil je zeker geen loopsheid overslaan, ga dan langs de dierenarts om via onderzoek het juiste dek-tijdstip beter te bepalen.

 • Sperma blijft ongeveer 4-6 dagen leven in het lichaam van de teef, het zit dus klaar voor het moment dat de eisprong komt;
 • Het enige probleem dat we kennen bij het dekken op dag 9 is dat sommige teven dit toch nog te vroeg vinden om een reu te accepteren;

De dekking is bij het eerste nestje meestal niet zo gepiept. De teef zal gaan uitdagen, maar een dekking vaak niet direct toelaten. Nu vraag je je vast af; hoe kun je dan zien of de teef de reu accepteert? Wanneer de teef hem niet accepteert zal de teef haar staart voor de vulva houden en licht door de achterpoten zakken tot gaan zitten om een dekking te voorkomen.

 1. Bij acceptatie zal de teef de staart opheffen en haar achterwerk aan de reu tonen, dit noemen we dus accepteren ondanks dat de teef af en toe hevig kan piepen en weer weg kan rennen;
 2. Wanneer het een grote afstand rijden is naar de reu is het begrijpelijk dat je niet het risico wilt lopen dat de teef de reu weigert, in dat geval kun je ervoor kiezen de dekking op dag 10 of 11 te laten plaatsvinden;

Meestal gaat dit goed maar de eisprong voltrekt zich slechts één dag dus je loopt het risico dat je te laat bent. De dekking De teef en de reu gaan een spel opvoeren, hierbij zal de teef gaan uitdagen en het kan zelfs even op spelen gaan lijken maar indien de teef in de acceptatie-fase is zal de dekking uiteindelijk plaatsvinden.

De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze ‘vast’ komen te zitten aan elkaar.

Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken. Haal de honden in dit stadium nooit uit elkaar, ook niet wanneer de dekking ongewenst is. Waarschijnlijk ben je toch al te laat en kun je de hond blesseren. Dit stadium kan vrij lang duren, gemiddeld 20 minuten. Het stadium waarin de reu (rechts) van de teef ‘afstapt’ en er naast gaat staan. Je kan amper zien dat ze aan elkaar vast zitten, zo zullen ze +/- 20 minuten blijven staan. De dracht Na de dekking is het natuurlijk te hopen dat de hond drachtig is, in de meeste gevallen zal dit gelukt zijn. Spreek duidelijk met de mensen waar je de hond laat dekken af of je de hond ‘gratis’ opnieuw mag laten dekken indien het de eerste keer niet lukt, dit geldt dan uiteraard voor de volgende loopsheid. Je wilt uiteraard zo snel mogelijk weten of de teef echt drachtig is, hieronder sommen we een aantal mogelijkheden op om hier achter te komen:

 • De eerste 3 weken is er niets te zien of te voelen. Na deze 3 weken zijn de vruchten op echo te zien, je zou hier dus een afspraak voor drachtcontrole kunnen maken bij de dierenarts.
 • Op 4 weken zijn de beginnende vruchten te voelen. Dit is lastig wanneer je er nog weinig ervaring mee hebt, ook hiervoor zou je een afspraak bij de dierenarts kunnen maken, dit is vanzelfsprekend goedkoper dan het laten maken van een echo. Let op: op 4 weken voelt de dierenarts naar de vruchtkamers, deze zijn daarna een tijdje niet meer voelbaar.

  Laat ze hierbij met rust. De dracht duurt gemiddeld 63 dagen , dit kan iets afwijken naar gelang het ras. Daarnaast kan de geboorte natuurlijk een paar dagen te vroeg of te laat plaatsvinden, tot normaal beschouwen we 58 tot 69 dagen.

  Daarna voel je de pups pas weer na 6,5 week, verderop meer hierover. Rond de 4 weken zul je de omvang van de buik ook zien toenemen indien je een slanke hond hebt.

 • Na 6,5 week begint de verkalking van de botten waardoor je (RX) foto’s kunt laten maken. Het tellen van de pups kan het beste pas vanaf 7 weken plaatsvinden via RX, voor die tijd is het tellen middels voelen of een echo heel onnauwkeurig. Het is uiteraard afwegen of je het nodig acht te investeren in een echo of RX, aangezien het tellen nooit heel nauwkeurig is en het is nog maar een paar weken wachten tot de pups komen.
 • Vanaf 7 weken zal het vullen van de melkklieren plaatsvinden.
 • Vanaf 7-8 weken zul je de jongen ook voelen/zien schoppen.

Het is belangrijk de teef haar rust te gunnen aan het einde van de dracht, ga met haar wandelen maar let goed op wat ze aan kan. Geef haar ten laatste op 6 weken na de dekking toegang tot de werpkist en vul deze direct met dekens die erin blijven liggen zodat haar eigen geur erin zit. Haal er net voor de bevalling een aantal dekens uit zodat ze na de bevalling schone dekens met haar eigen geur heeft.

 1. Ook de warmtelamp die je ophangt is iets waar de hond aan zal moeten wennen, zet deze vooraf al een keer aan;
 2. Zo voorkom je dat de teef schrikt wanneer je deze plots aanzet tijdens de bevalling;
 3. Het is niet nodig het proces van de dracht sterk gecontroleerd op te volgen, het is eerder leuk voor je zelf;

Er dient enkel opgelet te worden of de pups niet veel te vroeg of te laat komen. Raadpleeg de dierenarts wanneer de bevalling lijkt te beginnen voor dag 58 of wanneer er nog steeds geen tekenen van een naderende bevalling zijn op dag 69. De volgende fase ‘tekenen van een naderende bevalling’ zul je wel goed op moeten volgen om te voorkomen dat je de bevalling mist. Hoog drachtig, een week voor de bevalling. Tekenen van een naderende bevalling De hond op de foto hierboven stelde het zeer op prijs dat haar baasjes bij de bevalling aanwezig waren, maar de meeste honden doen de bevalling liever alleen. Vaak gebeurt het dan ook ‘s nachts. Om te voorkomen dat je 2 weken lang slapeloze nachten hebt is het belangrijk dat je de bevalling de dag ervoor ziet aankomen. We sommen hieronder een aantal duidelijke punten op die de naderende bevalling aankondigen in volgorde van zekerheid:

 • +/- 24 uur voor de bevalling daalt de lichaamstemperatuur. Zorg dat je gaat controleren vanaf dag 55 van de dracht. Je controleert de temperatuur met een thermometer ingesmeerd met vaseline. Je controleert de temperatuur ‘s ochtends en ‘s avonds en bepaalt na 3 dagen de gemiddelde temperatuur voor de ochtend en de avond (normale temperatuur bij een hond is 38-39°C).

  Over de hele dag genomen zit er een lichte schommeling in de temperatuur. Hierdoor heb je een referentiewaarde die je tijdens de komende controles kunt gebruiken. Na deze 3 dagen zit je op dag 58, ofwel de bevalling zal niet lang meer op zicht laten wachten.

  Je gaat door met de controle van de temperatuur in de ochtend en avond en vergelijkt dit met je referentiewaarde. Wanneer de temperatuur 0,5-1°C daalt weet je dat de bevalling binnen 24 uur zal plaatsvinden. Deze methode is vrij nauwkeurig. Kort voor de bevalling zal de temperatuur sterk gaan stijgen door de opwinding.

 • Het vullen en gaan druppelen van de melkklieren gebeurt in de meeste gevallen ook net voor de bevalling. We zien kegelen , ofwel druppels melk die aan de tepels hangen. Dit is geen nauwkeurige indicatie, vaak gebeurt het zo’n 24 uur voor de bevalling maar het kan ook voorkomen dat het 3 dagen voor de bevalling plaatsvindt of zelfs pas na de bevalling. Wanneer je het opmerkt kun je het extra in de gaten houden maar het is geen perfecte maatstaf.
 • Nestelgedrag. Dit zal vlak voor de bevalling gaan plaatsvinden, de teef gaat liggen en weer staan, onrustig rondlopen, enzovoort. Ofwel de teef vertoont onrustig en afwijkend gedrag. Dit is een goede indicatie maar begint te laat om rustig te kunnen gaan slapen als ze dat gedrag ‘s avonds nog niet vertoont.

Kortom, enkel de temperatuur is een goede maatstaf om op te kunnen vertrouwen. Probeer vanaf dag 58 toch 1 of 2 keer per nacht te gaan kijken hoe de hond zich gedraagt ook al is er geen voorbode geweest van een naderende bevalling. Eventueel kun je ook een camera ophangen in het hok om niet steeds uit je bed te hoeven komen. Als de nacht dan echt is aangebroken dat wanneer de temperatuur is gedaald en je de bevalling verwacht is het belangrijk dat je naast de hond slaapt of op zijn minst ieder half uur gaat kijken.

 • Dit is vooral belangrijk wanneer het voor de teef de eerste bevalling is, de teef weet nog niet goed wat haar te wachten staat;
 • Het kan zijn dat ze de vruchtvliezen niet goed open bijt;
 • Als eenmaal de navelstreng is losgekomen van de teef kan de pup nog zo’n 20 minuten in de vliezen blijven zonder te stikken, het is dus belangrijk dat je blijft controleren;

Zorg dat je vooraf het telefoonnummer van de dierenarts hebt klaarliggen voor het geval er iets misgaat tijdens de bevalling. .

Wat doet een pup van 6 maanden?

Een puber kan het bloed onder uw nagels vandaan halen, of het nu een mens of een hond is – Want als u denkt dat pubergedrag alleen bij mensen voorkomt dan heeft u het mis. Puppy’s komen in hun puberteit als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Ze worden vaak behoorlijk eigenwijs, zoeken de grenzen op van wat mag en wat niet mag en proberen te laten zien dat ze onafhankelijk zijn.

Uw puppy zal nu waarschijnlijk proberen om u uit te testen en u merkt dat hij duidelijk minder zijn best doet om in de smaak te vallen! Dit wordt allemaal verhevigd door zijn hormonen. Die beginnen op te spelen doordat hij geslachtsrijp wordt.

Als uw puppy nog niet is gecastreerd of gesteriliseerd, dan is dit een goed moment om hem te laten helpen.

Kan een hond seksueel gefrustreerd zijn?

: Houd Hem Actief – Probeert uw reu altijd overal naar te bulten? Je kunt al die energie gebruiken om te sporten. Een seksueel gefrustreerd mannelijk hondje kan vaak tegelijkertijd gestrest en opgewekt zijn. Een goede training is noodzakelijk om beide te verlichten.

U hoeft zich geen zorgen te maken dat u hem in slaap krijgt. U kunt er zeker van zijn dat een goede speeltijd vaak wordt gevolgd door een ontspannen dutje. Neem hem mee op lange wandelingen. Spelletjes spelen (bijv.

apporteren, touwtrekken). Breng meer tijd met hem door. Geef hem mentale stimulatie. Maak een geurwandeling en laat hem naar hartelust de omgeving opsnuiven. Zolang er geen loopse vrouwtjes in de buurt zijn. Of betrek hem bij geurspelletjes. En laat hem een lekkere traktatie vinden met zijn neus.

Hoe lang is een hond hitsig?

O estrus (bronsttijd) –

Tijdens de vruchtbare periode van de oestrus zal het vrouwtje zich niet meer afwijzend gedragen. Ze heeft plotseling interesse in de versierpogingen van het reutje en staat ervoor open. Een duidelijk teken dat het nu „gevaarlijk” wordt. Het teefje is nu vruchtbaar en kan gedekt worden. Als een mannetje tijdens deze fase in de buurt komt, blijft ze vrijwillig staan en doet ze haar staart aan de kant.

 • Deze fase duurt gemiddeld ook negen dagen en tijdens deze fase is het vrouwtje hitsig;
 • In deze periode vindt de eisprong plaats;
 • De vulva is minder gezwollen, de bloederige afscheiding wordt wateriger en soms slijmeriger;

Als de hond in deze periode gedekt wordt, is de kans op bevruchting groot.

 • .

  Hoeveel puppies krijgt een hond de eerste keer?

  De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef  zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.

  • De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen;
  • Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest;
  • In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar;
  • Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe;

  Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.

  Wat zijn de kosten van een nestje pups?

  Kosten – Minimale kosten Houd rekening met kunstmelk, ontworming, brokken, vaccinaties en chippen. Bij een nest pups hebben je nog een werpkist nodig. Je moet rekenen op zo’n 75 tot 125 euro per pup. Bereken altijd je kosten door in de verkoopprijs. Bij kleine nestjes zijn de kosten per pup veelal wat hoger.

  Eventueel bijkomende kosten In sommige gevallen kunnen de kosten flink oplopen. Denk hierbij aan dekgeld voor rashonden, een onverwachte keizersnede of ziekte bij de pups. De kosten kunnen dan oplopen tot over de 1000 euro.

  Bij een aantal hondenrassen gaat het werpen lastiger en dus is een keizersnee vaker nodig.

  Hoeveel pups mag je per jaar fokken?

  Extra regels voor honden en katten – Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels:

  • Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest.
  • Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.

  Blijf op de hoogte van ontwikkelingen bij de diersoort waarmee u fokt. Zo kunt u aan de regels blijven voldoen. Fokt u bedrijfsmatig met huisdieren? Dan gelden er voor u meer regels. U leest hierover meer op de pagina Bedrijfsmatig huisdieren houden.

  Hoe lang blijft een pup bijten?

  Wanneer stopt je pup met bijten en happen? – Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.

  • Met de online puppycursus van Tinki leer je van experts hoe je bijtgedrag kunt afleren;
  • Bekijk het hier;
  • Bijten om te onderzoeken of laat je hond ander gedrag zien? Met het bijten van een pup bedoelen wij in dit geval het zachtjes bijten om dingen te onderzoeken;

  Als je hond (harder) bijt, hierbij gromt en ander gedrag laat zien waar je je niet prettig bij voelt is het verstandig om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een hondenschool of gedragstherapeut. Zij kunnen zien of je pup normaal gedrag vertoond of dat er wellicht iets anders aan de hand is.

  Wat je niet moet doen bij een puppy?

  Socialisatie van uw pup – Socialiseren wil eigenlijk niets anders zeggen dan dat een pup de kenmerken en eigenschappen van andere levende wezens waarmee hij wellicht een sociale band opbouwt moet gaan leren kennen. Zo moet hij bijvoorbeeld leren dat als een andere hond zijn tanden laat zien dit een waarschuwing kan zijn maar dat dat bij mensen juist betekent dat het vriendelijk is.

  • Hiervoor is fysiek contact noodzakelijk;
  • Daarnaast moet de pup wennen aan allerlei dagelijkse dingen die hij in en buiten het huis kan tegenkomen;
  • Stofzuigers, muziekinstallaties, vrachtwagens brommers enz;

  Hier kunnen ook andere levende wezens bij horen. Als uw hond geen sociale binding heeft met paarden hoeft hij er niet naartoe maar hij moet ze wel met rust gaan laten. Tenslotte hoort bij het hele proces dat puppy’s in best wel stressvolle situaties terecht moeten komen om daarmee te leren omgaan. Gedrag verandert Vanaf de leeftijd van 3 weken tot de 7e week overheerst de nieuwsgierigheid bij pups, alles is in deze periode leuk en interessant. Vanaf 7 weken begint heel langzaam de aanleg om op nieuwe dingen terughoudend en ontwijkend te reageren. De nieuwsgierigheid begint langzamerhand te verdwijnen. Op de leeftijd van 12 weken is deze helemaal verdwenen. Tenzij de hond hiervoor al allemaal leuke en prettige ervaringen heeft opgedaan met alles wat er te koop is in de wereld.

  1. U speelt hierin een belangrijke rol;
  2. De manier die ze gaan aanleren kan ook een manier zijn die u wellicht niet zo leuk vindt;
  3. Dan moet u ingrijpen;
  4. Op een goede puppycursus leren ze u dat;
  5. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 5 honden een gedragsprobleem heeft dat voorkomen had kunnen worden door een betere socialisatie op jongere leeftijd;

  Dan zijn die dingen namelijk niet meer nieuw en kan hij gewoon blijven naderen. Daarom is de socialisatieperiode tussen de 7e en de 12e week zo belangrijk. Socialiseren dus! Want u wilt immers niet dat uw hond;

  • Agressief gedrag gaat vertonen tegenover vreemde mensen, naar auto’s en naar skaters.
  • Vlucht voor brommers, andere honden en voor visite.
  • Gaat jagen op fietsers, eendjes, paarden en schapen.
  • Niet alleen thuis kan zijn.

  Socialisatie Om de pup te wennen aan alledaagse zaken is het goed de kleine overal mee naartoe te nemen om te wennen (stad, draaideuren, liften, steigers, andere mensen, etc. , etc. etc. Daarnaast moet bij angstgedrag juist handelen om het angstgedrag niet onbedoeld te belonen. Download hier de socialisatiekaart voor uw pup Voorbeeld: Stel, u loopt met uw pup over straat. Er komt een voorbijganger aan die uw pup graag even wil aaien. De pup vindt dit eng en begint te blaffen en misschien wel te bijten. De voorbijganger trekt zijn handen terug en loopt verder. De pup heeft nu door; “Hé, als ik iets eng vind, gaat het weg doordat ik blaf en bijt!”.

  • De positieve ervaring is in dit geval het weggaan van de ‘ enge vreemde’;
  • Uiteraard hoeft niet uitgelegd te worden wat voor consequenties dit gedrag kan hebben! Het beste kunt u de pup oppakken in een nieuwe situatie;

  Dit voorkomt vluchtgedrag, jachtgedrag en aanvallen en dus ook de positieve ervaring die de pup kan opdoen. Zoals in het voorbeeld, is het ook verstandig de voorbijganger uit te leggen dat de pup nog moet leren. Til de pup op (de vreemde is nu ook zo groot niet meer!) en vraag de passant of hij een snoepje in de buurt van de puppy wil houden.

  Laat vervolgens de puppy beslissen of hij dit wil aanpakken. Als dit zo is kan er na een paar keer vaak wel voorzichtig geaaid worden. Maar dan wel onder het kinnetje of op het borstje. Zo merkt het dier dat ook vreemde mensen heel plezierig kunnen zijn.

  Het is aan te raden met uw pup naar een puppycursus te gaan. Ze worden in elke plaats wel gegeven. U zult merken dat uw pup dit fantastisch vindt. Het is een uitstekende manier om uw pup te socialiseren en meer over het gedrag van uw geliefde viervoeter te leren.

  Hoeveel nachten bij pup slapen?

  Hoeveel nachten bij pup slapen? – Het is aan te raden om het samen slapen na een week af te bouwen. Sommige puppy’s geven al eerder aan dat ze groot genoeg zijn om alleen te slapen en sommige puppy’s hebben meer hulp nodig om zelfvertrouwen op te bouwen.

  • Het antwoord op de vraag: hoeveel nachten bij je pup slapen is dus voor iedere pup verschillend;
  • Kijk daarom goed naar het gedrag van je pup en kies op basis daarvan of jou pup het aankan om alleen te slapen;

  Als je pup erg angstig is dan kan het helpen om langer samen te slapen. Zo zorg je ervoor dat je pup meer zelfvertrouwen krijgt en niet angstig blijft. Voorkomen is in dit geval altijd beter dan genezen! Bij je puppy slapen kan overigens ook een goede manier zijn om een band met je pup op te bouwen.

  Hoe oud moet een Dekreu zijn?

  De voorwaarden op een rijtje – Allereerst moet de reu in bezit zijn van een officiële FCI-stamboom en twee normaal ingedaalde testikels hebben. Voordat hij mag dekken moet aan álle voorwaarden van het VFR voldaan zijn en moet hij de minimale leeftijd van 15 maanden bereikt hebben.

  Hoe leer je een reu dekken?

  Wanneer het juiste dekmoment bepaald is, kan het beste met de teef naar de reu worden gegaan. Dominante teven laten zich thuis namelijk niet altijd dekken. Zeker jonge teven moeten vaak wat tijd krijgen om met een reu te spelen voor ze zich ter dekking aanbieden.

  En jonge enthousiaste reuen moeten soms wat geholpen worden. … “> Wanneer het juiste dekmoment bepaald is, kan het beste met de teef naar de reu worden gegaan. Dominante teven laten zich thuis namelijk niet altijd dekken.

  Zeker jonge teven moeten vaak wat tijd krijgen om met een reu te spelen voor ze zich ter dekking aanbieden. En jonge enthousiaste reuen moeten soms wat geholpen worden. Bij een normale dekking zal de reu de vulva van de teef besnuffelen en zal de teef voor de reu klaar gaan staan.

  Ze houdt haar staart opzij en vertoont de sta-reflex. De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken. De zwellichamen in de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu vast komt te zitten.

  Het ejaculaat bestaat uit 3 fracties. De eerste fractie bestaat uit voorvocht wat geen zaadcellen bevat. De tweede fractie is de spermarijke fractie, lozing duurt gemiddeld 1 minuut. Tot slot stapt de reu over en kan enkele minuten tot een uur gekoppeld blijven staan, waarbij prostaatvocht geloosd wordt.

  Wat verdient een Dekreu?

  Fokker Heeft u een combinatie van reu en teef op het oog en wilt u hierover gegevens op het gebied van gezondheid (gezondheidsgegevens van achterliggende lijnen, ouderdieren, broers/zusters en eventuele nakomelingen van de door u voorgestelde reu en uw teef, gegevens over kleurvererving voor zover deze bij de NLV bekend zijn), dan kunt u informatie opvragen bij de ABC. Ook niet-leden kunnen van deze service gebruik maken. Of zelf gebruik maken van de ZooEasy database. Voor leden is het aanvragen van een ZooEasy account kosteloos. Niet-leden betalen € 5,00. Het account wordt voor een jaar uit gegeven. Fokker kiest zelf dekreu De NLV zal nimmer een dekreu adviseren.

  De fokker dient zelf aan te geven naar welke reu zijn/haar voorkeur uitgaat. De NLV kan wel aanvullende gegevens verstrekken. Controleer voorafgaande aan de dekking ook zelf de gezondheidsuitslagen e. Het is zeer onplezierig als u later geconfronteerd wordt met gegevens die u had kunnen weten maar niet wist omdat u er niet naar gevraagd hebt.

  Om achteraf teleurstellingen en misverstanden te voorkomen is het belangrijk goede afspraken te maken en gebruik te maken van een model dekovereenkomst. Afspraken tussen fokker en dekreu eigenaar Sommige fokkers bezitten niet alleen fokteven, maar ook één of meerdere dekreuen.

  1. Soms bezit iemand geen teven maar wel één of meerdere dekreuen;
  2. De meeste fokkers maken echter gebruik van een dekreu van iemand anders;
  3. Voor dat gebruik van deze reu wordt een overeenkomst gesloten;
  4. Dit betreft in vrijwel alle gevallen een mondelinge afspraak;

  Door deze mondelinge afspraken kunnen er (grote) problemen ontstaan. Als daar van tevoren niet aan gedacht is -laat staan dat daarover afspraken zijn gemaakt – dan blijft de fokker maar al te vaak met een ‘kater’ zitten. Hieronder een paar voorbeelden van wat er zoal in de praktijk bij de rashondenfokkerij mis kan gaan.

  • Voor een dekking wordt een wat oudere reu gebruikt. De teef wordt niet drachtig. Later blijkt dat de reu steriel is. Naar het reeds betaalde dekgeld kan de fokker fluiten.
  • Soms klikt het gewoon niet tussen een reu en een teef. Een oplossing kan dan gevonden worden in kunstmatige inseminatie (K. Maar niet elke dekreu eigenaar wil daaraan meewerken. Bovendien bepaalt de F. dat er voor een eerste nest geen gebruik mag worden gemaakt van K. En als de medewerking wél verleend wordt, hoe zit het dan met de kosten? Zijn deze kosten voor de fokker of voor de dekreu eigenaar?
  • Na de dekking van een teef blijkt deze niet drachtig te zijn. Niets aan de hand. Er was echter afgesproken dat in dat geval bij de volgende loopsheid gratis een tweede dekking zou plaatsvinden. Maar in de tussenliggende periode blijkt de teef PRA-drager te zijn of duiken er andere gezondheidsproblemen op bij de reu –of in de lijn van reu of teef- waardoor een tweede dekking niet wenselijk wordt geacht.
  • Een reu dekt twee verschillende teven. Er is een vast bedrag aan dekgeld afgesproken, dat gelijk is aan de verkoopprijs van een pup. De ene teef krijgt echter twaalf pups en de andere teef maar twee. De fokker van het nest met twaalf pups houdt behoorlijk wat geld aan het nest over; bij de andere fokker moet er geld bij.

  Een vast bedrag voor de diensten van de reu Momenteel is het nog steeds vrij gebruikelijk om een vast bedrag per dekking af te spreken, waarbij de prijs van een pup richtinggevend is. Maar een ander vergoedingssysteem voor het gebruik van de dekreu, heeft vele voordelen. In een aantal andere landen wordt een systeem gehanteerd dat niet alleen veel rechtvaardiger is, maar bovendien tot minder conflicten zal leiden. Er wordt voor het dekken een vast bedrag afgesproken (bijvoorbeeld € 150.

  1. -);
  2. Voor dat bedrag dekt de reu binnen bijvoorbeeld 48 uur een paar keer de teef;
  3. Blijkt de teef niet drachtig en wordt bij de volgende loopsheid dezelfde reu gebruikt, dan is opnieuw hetzelfde vaste bedrag verschuldigd voor de dekking;

  Dat is logisch en redelijk, want de eigenaar van de dekreu moet opnieuw tijd vrijmaken en de reu beschikbaar houden voor de teef. Dit systeem heeft ook voordelen voor de fokker. Hij is niet gebonden om de reu te gebruiken die eerder zonder succes zijn teef dekte (ongeacht de oorzaak van het uitblijven van een dracht).

  1. Voor hetzelfde bedrag kan hij een andere reu uitkiezen;
  2. Komen er wel pups, dan geldt er een vast bedrag voor elke levend geboren pup –bijvoorbeeld € 100;
  3. – dat aan de dekreu eigenaar betaald moet worden;
  4. Er kan een maximum-bedrag worden afgesproken (de verkoopprijs van de pup, bijvoorbeeld);

  Bij een gemiddelde nestgrootte van zeven tot acht pups, komt het totale bedrag dan uit op € 700,-/ 800,- + € 150,- = € 850,-/ 950,-. De gemiddelde verkoopprijs van een Labrador-pupje anno 2018 is ongeveer € 900,-/1000,-. Betaling in natura Soms wil de eigenaar van de dekreu in plaats van dekgeld graag een pup uit het nest hebben.

  De dekreu eigenaar zou dan eigenlijk de tweede keus uit het nest moeten krijgen. Wij vinden namelijk dat de fokker zelf altijd de eerste keus uit het nest moet hebben. Nu kan het zijn dat er maar één pup is, die de fokker volgens afspraak voor zichzelf wil houden.

  In dat geval zou aan de dekreu eigenaar 50% van de pupprijs betaald kunnen worden. Dat geldt ook voor de situatie waarin de dekreu eigenaar graag een reutje uit het nest wil hebben, terwijl er alleen maar teven geboren zijn of nog beschikbaar zijn. 50% van de pupprijs wordt ook aan de reu eigenaar betaald indien hij niet tevreden is over de kwaliteit van de pups en ervan afziet om als betaling voor de dekking een pup uit te kiezen.

  1. Op deze wijze wordt het risico dat er geen geschikte pup is als betaling voor de dekking, evenredig over fokker en dekreu~eigenaar gespreid en dat lijkt ons zonder meer redelijk;
  2. Kunstmatige inseminatie Het is een goede zaak om vooraf afspraken te maken over eventuele K;

  I (kunstmatige inseminatie). Als de dekreu eigenaar of de fokker geen K. I wil, dan moet hij dat vooraf in de overeenkomst op (laten) nemen, zodat dit van meet af aan duidelijk is. Als het om de kosten van K. gaat, kan er een oeverloze discussie ontstaan over de vraag aan welke partij het ligt dat K. ‘nodig’ is:

  • de reu wil niet dekken, maar dat komt omdat de teef nog niet dekrijp is
  • de teef bijt de reu, logisch dat hij niet meer wil dekken
  • de teef laat zich wel dekken, maar de reu koppelt niet,

  Wanneer een van beide partijen K. noodzakelijk vindt, adviseren wij om met elkaar af te spreken dat de kosten daarvan voor 50% voor rekening van de fokker komen en voor 50% voor rekening van de dekreu eigenaar. Bedenk wel, dat volgens de F. -regels K. niet is toegestaan voor een eerste nest.

  • Bloedonderzoek Als een fokker zich met zijn loopse teef meldt voor de dekking, is het vrij gebruikelijk dat de reu eigenaar naar de uitslag van de bloedproef vraagt die het dektijdstip aangeeft;
  • Het is overigens wel te hopen dat de gebruikte test de toets der kritiek kan doorstaan, want er wordt nog steeds gebruik gemaakt van waardeloze (maar dure) tests;

  Als de reu niet wil dekken, dan kan dit veroorzaakt worden doordat de teef nog niet dekrijp is. Als er een andere reu voorhanden is die wél duidelijk belangstelling voor de teef heeft, dan moet de oorzaak bij de reu worden gezocht. Een kwantitatieve progesteronbepaling (bloedproef) is een betrouwbaar middel om door de dierenarts het juiste dektijdstip te laten vaststellen.

  • Zie hiervoor het hoofdstuk over ‘Voortplanting’ * De kosten van deze test komen voor rekening van de fokker;
  • Het komt helaas voor dat teven worden gedekt door reuen die steriel zijn;
  • Het lijkt alleszins redelijk dat de kwaliteit van het sperma ook periodiek wordt onderzocht en dat de fokker voorafgaande aan de dekking inzage krijgt in de officiële bevindingen;

  Verantwoordelijkheid Zowel de fokker als de dekreu eigenaar verbinden hun naam aan de kwaliteit van de nakomelingen. Als blijkt dat de pups, om welke reden dan ook, niet aan de verwachtingen voldoen, dan is daaraan de combinatie debet. Veel eigenschappen vererven recessief of zijn polygeen, en het past dan ook niet om ‘de andere partner’ automatisch de ‘schuld’ in de schoenen te schuiven als de pups niet aan de verwachtingen voldoen.

  Beide partijen zijn verplicht om elkaar op de hoogte te stellen van al hetgeen van belang kan zijn bij de beoogde combinatie. Het gaat daarbij niet alleen om de prachtige uitslagen en kwalificaties die de reu en de teef zélf hebben behaald -dat is doorgaans wel bekend- maar óók om de minder aangename zaken, die voorkomen bij eerdere nakomelingen.

  De eigenaar van een dekreu, die uit andere combinaties nakomelingen heeft voortgebracht die bijvoorbeeld ‘black and tan’ zijn, of reutjes die monorchide zijn, is zonder meer verplicht om dat vooraf aan de fokker te melden. Ook hier adviseren wij e. op schrift te zetten. Wij hebben bovenstaande grove schets verwerkt in een model dekovereenkomst    Naschrift Algemene Begeleidingscommissie

  • De NLV kent geen ‘adviesprijs’ voor pups of een dekking: het is een kwestie tussen fokker en pupkoper en fokker en dekreu-eigenaar
  • Beide ouderdieren dienen, indien een van de eigenaren van deze fokdieren lid is van de NLV, te voldoen aan het VerenigingsFokReglement

  Kan een grote reu een kleine teef dekken?

  Teef of reu vinden – Je hebt een schattige hond en je zou er wel mee willen kweken. De kunst is om een passende partner te vinden. De partner mag niet te groot of niet te klein zijn. Je kan moeilijk een chihuahua met een Duitse herder gaan kruisen. In theorie is dit wel mogelijk, maar gezond is het niet voor de beestjes.

  Verder moet je er ook op letten dat het andere hondje van hetzelfde ras is of van een ras dat compatibel is. Zo kan je bijvoorbeeld twee jachthonden kruisen of twee soorten herders. Vermijd ook om honden van eenzelfde nest of moeders met hun dochters of zonen met elkaar te laten paren.

  Dit leidt tot inteelt en kan zorgen voor misvormde hondjes. De paring gebeurt altijd bij het mannetje thuis. Blijft een vrouwtje op haar domein, dan wordt ze te dominant en zou ze de paring niet toelaten. Heb je zelf twee honden, dan is er niets aan de hand, dan kan je gewoon de natuur zijn gang laten gaan.

  Moet je het aan iemand anders vragen, dan is het wel belangrijk om op voorhand goede afspraken te maken. De pups blijven bij het vrouwtje en de baasjes van het vrouwtje moeten er dan ook voor zorgen. Bedenk dat pups grootbrengen veel geld kost: voeding, inentingen, chippen, etc.

  En dat het veel werk met zich meebrengt: nest uitkuisen, zindelijk maken, eventueel zelf bijvoeden, etc. De baas van het mannetje heeft meestal de keus: of hij krijgt een pupje en heeft dan de eerste keus, of hij krijgt de prijs van één pupje. Leg zulke afspraken best meteen schriftelijk vast, zo zijn er achteraf geen discussies mogelijk.

  Stel dat je teefje maar één pupje heeft, en je hebt afgesproken dat het baasje van de reu één pupje krijgt, dan moet je dat pupje ook afstaan. Dat was immers de afspraak. Ook moet je bedenken dat er wel eens iets mis kan lopen.

  En ook voor dit rampscenario moet je een oplossing op papier hebben. Wat als er geen pupjes geboren worden? Wat als het pupje misvormd is? Wat als er iets misgaat na een paar weken? Ook op deze vragen moet men een antwoord vastleggen om nadien niet in de problemen te geraken.