Wanneer Hond Met Cushing Laten Inslapen?

Wanneer Hond Met Cushing Laten Inslapen
Niets doen – Regelmatig kiezen mensen ervoor om geen therapie in te stellen. Om de hond toch een aangenaam leven te laten leiden zal het vaak wel nodig zijn om ziektes die ontstaan als complicatie op de ziekte van Cushing te behandelen. In het begin zal de hond weinig last van de ziekte van Cushing hebben.

 • Zoals eerder al genoemd is, grijpt cortisol in op verschillende delen van het lichaam;
 • Het zorgt onder andere voor een onderdrukking van het immuunsysteem;
 • Hierdoor is de hond gevoeliger voor ontstekingen van bijvoorbeeld de blaas;

Deze ontstekingen zullen behandeld moeten worden met antibiotica. Verder zorgt cortisol ervoor dat de huid dunner wordt. Dit kan leiden tot allerlei huidklachten, zoals wonden of ontstekingen. Hiervoor zal de hond ook behandeld moeten worden. Ook kunnen honden als gevolg van het hoge gehalte aan cortisol suikerziekte ontwikkelen.

Suikerziekte als gevolg van Cushing is heel moeilijk te behandelen en zal uiteindelijk vaak een reden zijn om de hond in te laten slapen. Indien de hond last krijgt van hersenverschijnselen zoals eerder genoemd, of benauwdheid vanwege uitzaaiingen in de longen is euthanasie helaas nog de enige optie.

Het is duidelijk dat er veel komt kijken bij de ziekte van Cushing en de behandeling ervan. Wij willen graag met u de meest geïndiceerde behandeling voor uw hond uitstippelen tijdens een persoonlijk consult. Categories: Aandoeningen en ziekten ( hond ) , Hond.

Hoe oud wordt een hond met Cushing?

Ziekte van Cushing hond levensverwachting – De levensverwachting van je hond met Cushing is dus behoorlijk goed, maar je moet er wel op tijd bij zijn. Een hond met deze aandoening die niet wordt behandeld, kan namelijk binnen twee jaar aan de symptomen van het syndroom, zoals suikerziekte of de grotere vatbaarheid voor infecties, overlijden.

Hoe snel werkt Vetoryl?

Ziekte van Cushing – Oorzaken Bij de ziekte van Cushing is het gehalte aan cortison in het lichaam te hoog. Cortison wordt normaal gesproken in de bijnieren gemaakt. De bijnieren zijn kleine boonvormige orgaantjes aan de voorkant van de nieren. Ze zijn ongeveer 1 cm lang en 0,7 cm breed.

Bij de ziekte van Cushing maken de bijnieren teveel cortison aan. Dit kan komen door een tumor van de bijnieren zelf of door een tumor van de pijnappelklier. De pijnappelklier geeft een hormoon af (ACTH) dat de bijnieren aanzet tot cortison productie.

Cortison wordt ook veel als medicijn gebruikt, bijvoorbeeld als een dier een allergische aandoening heeft. Prednison, prednisolon en dexamethason zijn de meest gebruikte medicijnen met een cortison-werking. Het zijn belangrijke medicijnen die in sommige situaties levensreddend kunnen zijn.

 • We noemen deze medicijnen corticosteroïden;
 • Als een dier te veel corticosteroïden krijgt toegediend kan ook de Ziekte van Cushing onstaan;
 • We noemen dit ook wel Iatrogene (door de geneesheer veroorzaakte) Cushing;

Symptomen Cortison is een stress hormoon, dit betekend dat het vrijkomt in stress situaties. Cortison heeft veel functies in het lichaam zoals onderdrukken van de afweer, verhogen van het bloedsuiker en vele anderen. Al deze functies zorgen ervoor dat het lichaam klaar is voor aktie. De symptomen van de ziekte van Cushing zijn hetzelfde als de bijwerkingen van corticosteroïden:

 1. Meer drinken en meer plassen
 2. Veel eten
 3. Dunne huid met minder beharing
 4. Suikerziekte (Diabetes Mellitus)
 5. Slechte wondgenezing
 6. Minder sterke pezen
 7. Lusteloosheid
 8. Meer hijgen
 9. Verkalkingen van de huid (Calcinosis Cutis)

Calcinosis Cutis, verkalkingen van de huid, is een vrij zeldzaam symptoom van de ziekte van Cushing. Als het optreedt is het meestal mild, er zijn wat harde plekken voelbaar in de huid. Zo erg als bij Petra, de patiënt in de fotoserie hierboven komt niet zo vaak voor. Bij Petra werd de ziekte veroorzaakt door het gebruik van Dexamethason, een medicijn met een heel sterke cortico-steroide werking.

 • Diagnose De diagnose ziekte van Cushing kan niet goed door een bloedonderzoek worden gesteld;
 • Omdat een dier door de dag heen af en toe best een beetje stress mag hebben zegt een éénmalige verhoging van het cortison gehalte in het bloed niets;

Zeker niet als dat bloed is afgenomen bij een dierenarts: daar heeft elk dier last van stress. De diagnose wordt gesteld door een urine onderzoek. Bij dit onderzoek wordt drie dagen achter elkaar urine verzameld. In de urine wordt het gehalte aan cortison bepaald.

 1. Door het gehalte cortison te delen door het kreatinine gehalte kan een redelijke inschatting worden gemaakt van de hoeveelheid cortison die op een dag is geproduceerd;
 2. Op de tweede dag worden medicijnen toegediend die bij een pijnappelklier afhankelijke Cushing het gehalte cortison laten dalen;

We noemen deze test de Cortisol/Kreat ratio meting van de urine mét een dexamethason suppressietest. Met deze test kunnen we uitzoeken of het de bijnieren zijn of de pijnappelklier die afwijkend is. Iatrogene of geïnduceerde Cushing wordt gediagnosticeerd door goed met de eigenaar over medicijngebruik te praten.

Therapie Iatrogene Cushing Cushing welke wordt veroorzaakt door medicijngebruik wordt genezen door de medicijnen (corticosteroïden) langzaam af te bouwen. Medicijnen, Vetoryl Zowel Pijnappelklier afhankelijke als bijnier afhankelijke Cushing kan worden behandeld met een medicijn: Vetoryl, de werkzame stof in dit medicijn, Trilostane remt de aanmaak van cortison.

Dit is een omkeerbaar proces, dat wil zeggen dat als er geen Vetoryl meer gegeven wordt de Cushing weer terugkomt. Het moet dus levenslang gegeven worden. Vetoryl heeft gelukkig weinig bijwerkingen. Via een bloedtest moet de dosering gecontroleerd worden. De behandeling met Vetoryl werkt vaak erg goed.

Al na een week of twee zien de meeste eigenaren dat hun hond minder symptomen heeft. Opereren Pijnappelklier afhankelijke Cushing kan ook met een operatie behandeld worden. Hierbij wordt de gehele pijnappelklier verwijderd.

Dit is een specialistische ingreep die alleen op de Faculteit Diergeneeskunde wordt uitgevoerd. Voorafgaand wordt een CT-scan gemaakt om te kijken hoe groot de Pijnappelklier is en waar hij gelegen is. Ook bijnierafhankelijke ziekte van Cushing kan soms met een operatie worden behandeld.

See also:  Hoe Leer Je Een Hond Schooien Af?

Wat te doen bij ziekte van Cushing hond?

Is syndroom van Cushing gevaarlijk?

Wat is de ziekte van Cushing? – De ziekte van  Cushing  is een aandoening waarbij  een gezwel op de hypofyse te veel  bijnierschorsstimulerend hormoon  (ACTH) produceert. Dit gezwel is meestal goedaardig. Door het teveel aan ACTH maakt de bijnier te veel cortisol aan.

Hoe lang duurt Cushing?

Behandeling van de ziekte van Cushing – De ziekte van Cushing is goed te behandelen als men er op tijd bij is. Als er een tumor aanwezig is, kan deze soms verwijderd worden. Vooral bij een niet uitgezaaide bijnierschorstumor, is dit een goede optie. Ook bij een hypofysetumor is operatie een optie. Het actieve bestanddeel in Vetoryl® heet trilostane. Trilostane blokkeert de synthese van cortisol door het enzym te remmen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van cortisol. Vetoryl® is een medicijn dat dagelijks moet worden toegediend. Helaas is dit geen goedkoop geneesmiddel. Wij raden aan de capsule(s) Vetoryl® ‘s morgens met het voer aan uw hond te geven.

 1. Vetoryl® is het enige geregistreerde diergeneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond;
 2. 7 Tot 14 dagen na het starten van de behandeling raden wij aan terug te komen op de praktijk;

Twee à drie uur na de Vetoryl® toediening wordt dan op de praktijk een bloedmonster genomen en 0. 25 mg synthetisch ACTH  toegediend. Een tweede bloedmonster wordt 90 minuten later genomen. Op deze manier kan gecontroleerd worden of de correcte dosering Vertoryl® gegeven wordt, of dat deze mogelijk nog aangepast moet worden.

Elke keer als de dosering aangepast wordt, raden we aan om na 7 tot 14 dagen op de praktijk langs te komen voor bloedonderzoek. Is de dosering goed, dan wordt een controle uitgevoerd op 4 weken, 12 weken en verder 3-maandelijks na stabilisatie van de dosis.

De symptomen van de ziekte van Cushing, zoals lusteloosheid, overmatig drinken en eten, en veel plassen, verbeteren meestal binnen twee weken na de start van de behandeling. Bij huidveranderingen zoals haarverlies duurt het langer voordat er zichtbaar verbetering is (tot enkele maanden voordat vernieuwde haargroei).

Welk voer voor hond met Cushing?

Voeding – Hondenvoeding kan natuurlijk de ziekte niet wegnemen , daarvoor is chirurgie of medicatie nodig. Wel vragen veel eigenaars van Cushing-honden zich af welke voeding het meest geschikt is om hun dier bijkomend te ondersteunen. Aan een hond met Cushing kan je een hondenvoeding voor diabetespatiënten geven.

Veel honden met Cushing krijgen ook suikerziekte. De reden hiervan is dat cortisol vergelijkbaar is met prednison, een hormoon dat bij een teveel suikerziekte veroorzaakt. Een andere mogelijkheid is een vetarm maag/darmdieet : Cushingsyndroom kan hyperlipidemie (=te hoog vetgehalte in het bloed) en pancreasontsteking uitlokken, daarom is aangeraden een kwaliteitsdieet laag in vetten te geven.

Ook supplementatie van Omega-3 vetzuren zoals Viacutan of Agepi Omega 3 zouden cortisolverlagend werken en een positief effect hebben op vacht en huid.

Hoe duur is Vetoryl?

Kostenraming – Het eerste consult inclusief bloedonderzoek en echo zal circa € 250-350 bedragen. Kosten medicatie (Vetoryl) voor een hond van bijv. 30 kg bedragen circa € 80-90 per maand. Controle consulten zullen naar schatting circa € 100-150 bedragen.

 • Specialistische behandeling kan, in het geval van CT / MRI diagnostiek en chirurgie, oplopen tot enkele duizenden euro’s;
 • Disclaimer EduVet aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van onderstaand ziekteoverzicht;

Ondanks de grote zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze ziekteoverzichten aan de hand van literatuur en gecontroleerd door specialisten kan EduVet geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze ziekteoverzichten is verkregen.

Toelichting Een ziekteoverzicht / -profiel is in principe een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Huisdierbezitters kunnen ‘meekijken’.

Een ziekteoverzicht / -profiel is nooit een vervanging van de dierenarts. Diagnose, behandeling en follow up dienen uitsluitend door of onder begeleiding van een dierenarts plaats te vinden..

Wat doet Trilostane?

Trilostane remt selectief en herstelbaar de aanmaak van het hormoon cortisol door de bijnierschors. Doeldieren: Er is ervaring met het gebruik van dit middel bij de hond.

Wat doet prednison bij een hond?

Wanneer prednison geven? – Prednison wordt voorgeschreven bij verschillende ontstekingen en allergieën in het lichaam. Bij de behandeling van astma en eczeem zijn ze erg belangrijk. Wij gebruiken het veel bij auto-immuunziektes en bij overgevoelige darmen (IBD).

See also:  Waar Koop Ik Een Hond?

Wat doet cortisone bij hond?

GENEESMIDDELEN DIE WEL CORTISONEN BEVATTEN Geneesmiddelen met cortisone verlichten snel de huidproblemen bij uw hond. Dergelijke medicijnen beïnvloeden echter verschillende orgaanfuncties in het lichaam van uw hond.

Wat doet cortisol bij honden?

Wat doet cortisol bij je hond? – Cortisol is een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Maar net als andere stoffen in je lichaam, kan het problemen geven als er te veel van aanwezig is in het systeem. Cortisol bereidt het lichaam voor om te ‘vechten en vluchten’.

Hoe snel groeit een kwaadaardige tumor bij een hond?

Wat voor soort tumor heeft de hond? –

 • Een goedaardige tumor Deze groeit in de regel langzaam, groeit niet invasief (invasief betekent dat een tumor in de omringende weefsels gaat groeien en door bepaalde barrières heen zoals peesplaten en spieren) en zaait niet uit. Een goedaardig gezwel is vaak goed omschreven met en omgeven door een kapsel. Soms kan een goedaardig gezwel zich kwaadaardig gedragen. Afhankelijk van de locatie kan hij niet te verwijderen zijn en dus uiteindelijk voor problemen zorgen (denk aan sommige hersentumoren).
 • Een laaggradig kwaadaardige (maligne) tumor Dit zijn tumoren die vrij langzaam groeien, zelden uitzaaien en niet snel invasief groeien. Meestal kan je ze goed verwijderen en vaak is een operatie genezend. Een mooi voorbeeld van een dergelijke tumor is het laaggradig malige carcinoom van de lever bij de hond. Deze kunnen zeer groot worden (soms wel tot de grote van een voetbal!) maar is zelden tot nooit uitgezaaid.
 • Een kwaadaardige (maligne) tumor Deze tumoren kunnen uitzaaien en groeien vaak invasief. Het gedrag verschilt echter per tumor. De ene tumor zaait zeer snel uit (voorbeelden zijn een osteosarcoom (bottumor) of een haemangiosarcoom (een tumor uitgaande van de bloedvaten).

Dit is een heel belangrijke vraag. Eén van de belangrijkste behandelmethodes van kanker bij honden is chirurgie. Een tumor in de huid op een plek waar de hond veel huid heeft is makkelijker te verwijderen dan een tumor op de onderpoot van de hond. Dit omdat je veel minder huid hebt om de wond na de operatie weer te kunnen sluiten.

Kan Cushing genezen?

De oorzaak is een gezwel in de bijnieren – Zoals eerder in deze informatie folder is beschreven, kan een gezwel in de bijnier goedaardig zijn, maar ook kwaadaardig. Zekerheid hierover kan alleen verkregen worden door beoordeling van het verwijderde gezwel door de patholoog-anatoom.

Wel wordt de kans op een kwaadaardig gezwel groter naarmate de grootte van het gezwel groter is. Blijkt het gezwel na beoordeling goedaardig, dan bent u genezen. Wel dient u tijdelijk hydrocortison tabletjes te nemen omdat de andere bijnier tijd nodig heeft om zijn functie te herstellen.

Blijkt het gezwel kwaadaardig, dan zal een vervolgbehandeling plaatsvinden tezamen met de oncoloog.

Is Cushing te genezen?

De behandeling van het syndroom van Cushing is afhankelijk van de oorzaak. Is de oorzaak een hypofysegezwel, dan adviseren we meestal een hypofyse-operatie. Ook kunnen we de hypofyse bestralen. Soms heeft u meerdere behandelingen nodig.

Wat zijn de symptomen van Cushing?

Iemand met het syndroom van Cushing heeft te veel cortisol (stresshormoon). De bijnieren maken cortisol. Door te veel stresshormoon in het lichaam kunnen klachten ontstaan. Welke én hoeveel klachten dit zijn, verschilt van persoon tot persoon. Er zijn verschillende vormen van het syndroom van Cushing. Iemand met het syndroom van Cushing kan de volgende klachten hebben:

 • Een dikke buik (centrale obesitas) en nek (buffalo hump)
 • Een bol gezicht met rode blosjes
 • Dunne armen en benen, omdat de spieren afbreken
 • Slappe spieren
 • Zwaarder worden
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Een dunne huid die snel kapot gaat en waar snel blauwe plekken op komen
 • Striemen op de buik en billen (striae)
 • Puistjes en mee-eters
 • Moe zijn
 • Problemen met slapen
 • Problemen met onthouden en ergens je aandacht bij houden
 • Ongesteldheid komt niet op gang en/of is heel onregelmatig
 • Vrouwen en mannen zijn minder vruchtbaar
 • Broze botten
 • Wisselingen in de stemming en/of psychische problemen. Bijvoorbeeld depressief zijn (heel somber zijn) of juist euforisch zijn (heel blij zijn)

Sommige mensen met het syndroom van Cushing hebben klachten die niet in dit overzicht staan. Delen uit deze tekst komen van BijnierNET. Heb je een vraag? erfolijn erfocentrum. nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord. %20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

Hoe ontdek je ziekte van Cushing hond?

De diagnose – Wanneer u bij uw dierenarts komt met het vermoeden van Cushing bij uw hond, volgt er onderzoek om de ziekte vast te stellen. Dit onderzoek kan bestaan uit een urinetest , echo en/of bloedonderzoek. Meestal beginnen wij met het urine-onderzoek.

In de meeste gevallen (70 procent) kan met deze test aangetoond worden dat de oorzaak een goedaardige tumor in de hypofyse is (een hormoonklier in het hoofd van uw hond). Als er na deze test nog twijfel is over de diagnose of oorzaak, maken we een echo van de buik en doen we bloedonderzoek.

Het bloedonderzoek werkt als volgt: wij geven uw hond het medicijn dat bij gezonde dieren ervoor zorgt dat de aanmaak van cortisol afneemt. Gebeurt dit niet, dan kunnen wij de Ziekte van Cushing zeer waarschijnlijk vaststellen. Wordt aan de hand van het bloedonderzoek de ziekte vastgesteld? De oorzaak kan alsnog een goedaardige tumor in de hypofyse zijn.

 • In 15 procent van alle gevallen wordt de tumor veroorzaakt door een kwaadaardige tumor in de bijnieren;
 • Voor een goede behandeling is het belangrijk dat het onderzoek en de diagnose nauwkeurig plaatsvinden;
See also:  Welke Ras Is Mijn Hond?

In het onderzoek kunnen makkelijk fouten gemaakt worden, zodat de diagnose niet klopt. Bij AniCura werken deskundige dierenartsen met veel ervaring in de juiste diagnose van de ziekte.

Hoe duur is Vetoryl?

Kostenraming – Het eerste consult inclusief bloedonderzoek en echo zal circa € 250-350 bedragen. Kosten medicatie (Vetoryl) voor een hond van bijv. 30 kg bedragen circa € 80-90 per maand. Controle consulten zullen naar schatting circa € 100-150 bedragen.

 1. Specialistische behandeling kan, in het geval van CT / MRI diagnostiek en chirurgie, oplopen tot enkele duizenden euro’s;
 2. Disclaimer EduVet aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van onderstaand ziekteoverzicht;

Ondanks de grote zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze ziekteoverzichten aan de hand van literatuur en gecontroleerd door specialisten kan EduVet geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze ziekteoverzichten is verkregen.

Toelichting Een ziekteoverzicht / -profiel is in principe een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Huisdierbezitters kunnen ‘meekijken’.

Een ziekteoverzicht / -profiel is nooit een vervanging van de dierenarts. Diagnose, behandeling en follow up dienen uitsluitend door of onder begeleiding van een dierenarts plaats te vinden..

Hoe snel groeit een kwaadaardige tumor bij een hond?

Wat voor soort tumor heeft de hond? –

 • Een goedaardige tumor Deze groeit in de regel langzaam, groeit niet invasief (invasief betekent dat een tumor in de omringende weefsels gaat groeien en door bepaalde barrières heen zoals peesplaten en spieren) en zaait niet uit. Een goedaardig gezwel is vaak goed omschreven met en omgeven door een kapsel. Soms kan een goedaardig gezwel zich kwaadaardig gedragen. Afhankelijk van de locatie kan hij niet te verwijderen zijn en dus uiteindelijk voor problemen zorgen (denk aan sommige hersentumoren).
 • Een laaggradig kwaadaardige (maligne) tumor Dit zijn tumoren die vrij langzaam groeien, zelden uitzaaien en niet snel invasief groeien. Meestal kan je ze goed verwijderen en vaak is een operatie genezend. Een mooi voorbeeld van een dergelijke tumor is het laaggradig malige carcinoom van de lever bij de hond. Deze kunnen zeer groot worden (soms wel tot de grote van een voetbal!) maar is zelden tot nooit uitgezaaid.
 • Een kwaadaardige (maligne) tumor Deze tumoren kunnen uitzaaien en groeien vaak invasief. Het gedrag verschilt echter per tumor. De ene tumor zaait zeer snel uit (voorbeelden zijn een osteosarcoom (bottumor) of een haemangiosarcoom (een tumor uitgaande van de bloedvaten).

Dit is een heel belangrijke vraag. Eén van de belangrijkste behandelmethodes van kanker bij honden is chirurgie. Een tumor in de huid op een plek waar de hond veel huid heeft is makkelijker te verwijderen dan een tumor op de onderpoot van de hond. Dit omdat je veel minder huid hebt om de wond na de operatie weer te kunnen sluiten.

Waarom hijgt mijn hond de hele tijd?

Een hond met een probleem in de zuurstofvoorziening. – Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Via de bek, luchtpijp, bronchen en longblaasjes wordt zuurstof ingeademd en wordt dit opgenomen in het bloed. De belangrijkste oorzaken van een probleem met de zuurstofvoorziening zijn:

 • Een probleem in de hogere luchtwegen (bek, keel, luchtpijp en hogere bronchen). Denk hierbij aan bijvoorbeeld een proces (tumor) in het keelgebied, een tracheacollaps (dit is een afgeplatte luchtpijp, wat geregeld bij oudere kleine hondenrassen voorkomt), of een vreemd voorwerp in de keel/luchtpijp.
 • Een probleem in de lagere luchtwegen (bronchen en longblaasjes). Denk aan een ernstige bronchitis of een longontsteking. Ook een  hartprobleem  kan tot vocht in de longblaasjes leiden.
 • Een probleem in de borstholte. De belangrijkste oorzaak is een liquor thorax. Hierbij is er vocht in de borstholte gekomen. Denk dan bijvoorbeeld aan pus (een pyothorax), bloed (een bloeding, bijvoorbeeld na een aanrijding), of vocht (bij een borstholtetumor bijvoorbeeld).
 • Een hartprobleem. Naast het feit dat een hartprobleem tot vocht in de longblaasjes kan leiden kan een hond met een hartprobleem ook problemen krijgen met het rondpompen van het bloed (circulatieproblemen).

Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).