Wanneer Hond Niet Meer In Bench?

Wanneer Hond Niet Meer In Bench
Wanneer stop je met het gebruik van de bench? Wanneer de hond zindelijk is én wanneer hij geen vernielzucht toont. Let wel: honden die nooit iets gesloopt hebben, kunnen er in de pubertijd mee beginnen. Het is dus raadzaam om de bench te laten staan tot na de pubertijd.

Hoe lang hond s nachts in bench?

Hoe lang ‘s nachts? – Hoe zit dat in de avond? ‘s nachts mag je de hond langer in de bench opsluiten. Dit omdat een hond toch slaapt waardoor hij dus geen behoefte heeft om zijn energie kwijt te raken. Ook ‘s nachts kunnen honden hun behoefte maar 8 uur ophouden.

Is het zielig om een hond in de bench te doen?

We krijgen regelmatig de vraag of het zielig is om een hond in een bench te doen. We kunnen daar een kort antwoord op geven! Nee, een hond in de bench is niet zielig, mits het goed aangeleerd is én je een goede sterke hondenbench hebt. Het grote probleem is dat alles altijd maar goedkoper moet, waardoor de kwaliteit van een bench te wensen overlaat.

Door besparing op het materiaal (eigenlijk niets meer dan dik ijzerdraad) en zoveel mogelijk zijden van de bench open te laten, kan een draadbench heel voordelig geproduceerd worden in China. De concurrentie is zo groot op internet dat de kwaliteit en dikte van het ijzerdraad steeds dunner wordt met alle gevolgen van dien.

Een goedkope bench is ronduit gevaarlijk én het probleem dat steeds meer mensen problemen krijgen dat de hond niet in de bench wil. Er gebeuren veel ongelukken met een goedkope bench waar we zelf ook mee te maken hebben gehad. .

Hoe lang mag een hond in een bench zitten?

Een bench kan een heel handig hulpmiddel zijn bij de opvoeding van een hond. Hij moet echter wel op de juiste manier gebruikt en op een positieve manier aangeleerd worden, anders ontstaan er problemen. De hond moet de bench als een fijne, veilige rustplek gaan zien. Het doel is om de hond zo te trainen dat de bench uiteindelijk open kan blijven en dat hij het fijn vindt om in de bench te zijn.

 • Overmatig gebruik van een bench om een hond in op te sluiten kan leiden tot angst, stress en verveling en heeft een negatief effect op zijn welzijn;
 • Een bench is een klein verblijf dat afgesloten kan worden;

Een bench kan onder andere tijdelijk worden ingezet bij pups, bijvoorbeeld bij zindelijkheidstraining of om ervoor te zorgen dat een pup geen ongewenst gedrag aanleert als u even niet op hem kunt letten. Ook is een bench als tijdelijke maatregel te gebruiken bij volwassen honden, zoals bij honden die slopen, overprikkeld zijn of honden die agressie vertonen, bijvoorbeeld bij visite.

Naast het gebruik van de bench zal er dan training of gedragstherapie moeten worden gegeven zodat het ongewenste gedrag vervangen wordt door ander, gewenst gedrag en preventieve opsluiting in de bench niet meer nodig is.

Een bench kan bovendien soms nodig zijn om te zorgen dat een hond rust neemt na bijvoorbeeld een verwonding of operatie. In zo’n geval is het gunstig als de hond eerder al gewend is aan een bench. Een open bench kan prima dienst blijven doen als slaap- of rustplek, op voorwaarde dat de hond de bench een prettige plek vindt.

Er wordt wel eens gesteld dat de hond (als afstammeling van de wolf) een holendier zou zijn en dat de bench daarom een natuurlijke vervanging van zo’n hol is waar hij zich van nature prettig in voelt. Dit klopt echter niet.

Wolven gebruiken weliswaar een hol om hun pups in te krijgen en hen daar veilig te houden als ze nog erg jong zijn, maar zo’n hol is niet afgesloten: de jongen kunnen wel vrij in en uit lopen en gebruiken het hol als uitvalsbasis. Na een week of tien verblijven ze niet meer in het hol maar zijn ze overdag in groepjes in de openlucht. In een afgesloten ruimte zitten, zoals in een gesloten bench, is dus geen ‘natuurlijke situatie’! Er bestaan meerdere typen hondenbenches:

 • Een draadkooi van metaal
 • Een kunststof (transport-) kennel, die grotendeels dichte wanden heeft met luchtgaten en met een draadmetalen deur aan de voorzijde (ook gebruikt voor transport per vliegtuig)
 • Een stevige reiskennel met dikke metalen balken (bedoeld voor transport in de auto)
 • Reiskennels van stof (bijvoorbeeld voor op vakantie)

Voor gebruik in huis worden de eerste twee het meest gebruikt. Bij een draadkooi model is het belangrijk dat de bench stevig is en dat de tralies niet te ver uit elkaar staan, zodat de hond er geen lichaamsdelen doorheen kan steken en klem kan komen te zitten. Een tralieafstand van 2,5 tot 7,5 cm is het beste; kies voor kleine hondjes liefst de kleinste tralieafstand.

Wolven zoeken om te rusten liefst een open plek uit waar ze goed uitzicht op de omgeving hebben. Bij slecht weer zoeken ze beschutting onder bijvoorbeeld bomen. De afmeting van een huiskamerbench moet zo zijn dat een volwassen hond er rechtop in kan staan en kan zitten, er gemakkelijk in kan liggen (zowel languit als in elkaar gerold) en zich goed kan omdraaien.

Wordt een bench gebruikt tijdens zindelijkheidstraining voor een pup, dan is een bench op volwassen maat te groot. De pup kan dan de bench gaan opdelen in een gedeelte om te slapen en een gedeelte om zijn behoeften te doen. Om dat te voorkomen kunt u tijdelijk een schot in de bench plaatsen om de ruimte te verkleinen.

U kunt ook eerst een kleinere bench kopen, eventueel tweedehands, of misschien kunt u een bench lenen zo lang uw pup nog klein is. Let wel op dat uw pup tijdens de groei steeds voldoende ruimte heeft. In een bench die alleen voor autotransport bedoeld is, is languit liggen vaak minder goed mogelijk.

Tijdens autotransport gaat het echter om een zeer tijdelijk verblijf en bovendien is bij een aanrijding een te grote ruimte minder veilig, omdat de hond dan een eind door de bench heen geslingerd kan worden. De hond moet in de bench wel kunnen zitten en liggen en zich kunnen omdraaien.

Laat tijdens langere autoritten de hond wel regelmatig zijn benen strekken. Honden zijn sociale dieren en willen bij hun groep zijn. Zet de bench in een deel van het huis waar u zelf veel bent: niet in een garage of bijkeuken, maar bijvoorbeeld op een rustige plek van de woonkamer of keuken.

Heeft een hond zelf al een favoriete slaapplaats dan kunt u de bench daar neerzetten. Zet hem niet in de directe zon, naast de verwarming of naast geluidsapparatuur en niet op de tocht. Bij een draadkooi model is het prettig als de bench langs een muur of in een hoek staat zodat de hond beschutting heeft.

 • Sommige honden vinden het fijn als er ook iets op de bovenkant ligt, bijvoorbeeld een deken;
 • Zorg wel voor voldoende frisse lucht;
 • De bench moet een fijne, veilige rustplek zijn voor de hond;
 • Leg er een comfortabele ondergrond in, zoals een kleedje of kussen of eventueel een stevige rubberen mat;

Kies liefst materiaal dat gewassen kan worden: neem bijvoorbeeld een kussen waar u de hoes vanaf kunt halen. Zorg er altijd voor dat uw hond vers drinkwater tot zijn beschikking heeft in de bench. Zet liever geen voer in de bench (behalve eventueel onder toezicht tijdens het aanleren), want dan kan het ligkleed snel vies worden.

 • Normaal gesproken zou een hond niet zo lang in de bench moeten blijven dat hij alweer toe is aan de volgende maaltijd;
 • Zou het incidenteel toch eens nodig zijn dat de hond langer in de bench blijft, zorg er dan voor dat er ook voer aanwezig is;

Doe water en voer liefst in zware stenen bakken of in bakken die u vast kunt maken aan de bench, zodat ze niet worden omgegooid. Beter is om de bench in zo’n geval in een (puppy-)ren of een hond-veilig kamertje te zetten met de deur open, zodat de hond meer ruimte heeft om zijn benen te strekken.

U kunt daar dan ook een drinkbak en wat voer neerzetten. Geef de hond wat veilig speelgoed zodat hij iets te doen heeft. Een bench is bedoeld om één dier tegelijk in te zetten. Twee dieren die samen in de bench zitten, zouden ruzie kunnen krijgen.

Omdat ze elkaar niet kunnen ontwijken, kunnen dan gevechten ontstaan. Doe nooit zomaar een hond in de bench met het deurtje dicht. De bench moet eerst worden aangeleerd als een prettige, veilige plaats. Dat moet u stap voor stap aanpakken, zowel bij een pup als bij een volwassen hond.

Daarbij breidt u de tijd die de hond in de bench doorbrengt langzaam steeds verder uit. Zet eerst de bench open in de kamer en leg er een fijn kleedje en een favoriet speeltje in. Laat de hond zelf beslissen of hij de bench in wil gaan om hem te verkennen.

U kunt dat stimuleren door er af en toe een brokje of een speeltje in te gooien dat de hond dan kan gaan halen. In het begin kunt u ook het voerbakje van de hond in de bench zetten. Bij een hond die niet goed durft, kunt u eerst voertjes naast en voor de bench strooien.

 1. Een volgende stap is dan om ze net in de deuropening van de bench te leggen, en daarna steeds verder achterin;
 2. Dat kunt u ook met het voerbakje doen;
 3. Beloon met uw stem als de hond de bench in gaat en geef er met vriendelijke stem een commando bij (zoals ‘plaats’), zodat de hond dat gaat koppelen aan het in de bench gaan;

Dwing de hond niet om in de bench te blijven als hij er weer uit wil lopen. Een pup kunt u, als hij ergens anders in slaap valt, rustig oppakken en in de bench neerleggen. Kies voor de benchtraining een moment waarop de hond heeft gewandeld, getraind of gespeeld, aandacht heeft gehad en zijn behoeften heeft gedaan, zodat de kans groot is dat hij er aan toe is om rustig te gaan liggen.

 1. Pas als de hond gemakkelijk uit zichzelf de bench inloopt, kunt u het deurtje heel even dicht doen;
 2. Geef de hond een snoepje door de tralies en doe daarna het deurtje weer open;
 3. Gaat dat goed dan kunt u het deurtje steeds iets langer dicht laten;

Blijf er nog wel bij. Geef de hond iets om op te kluiven of een voerspeeltje waar hij wat langer mee bezig is. Wissel tijdens het opbouwen van de duur van het benchverblijf de steeds iets langere periodes af met af en toe een korte periode tussendoor. Open de bench steeds weer voordat de hond het vervelend gaat vinden en gaat piepen, blaffen of krabben.

Pas als de hond rustig in de bench gaat liggen en zich daar op zijn gemak voelt, kunt u heel even de kamer verlaten. Als uw hond in de bench begint te blaffen of piepen, dan betekent dat vaak dat u hem er langer in heeft laten zitten dan hij aan kan.

Het is belangrijk dat u dit gedrag voorkomt. Als de hond toch is gaan blaffen, laat hem er dan niet meteen uit. Hij zou dan leren dat blaffen een goede manier is om uit de bench te komen. Wacht even af tot hij stil is en laat hem er dan uit. Duurt dat lang of lijkt de hond in paniek te raken, leidt hem dan af door bijvoorbeeld een geluid te maken dat zijn aandacht trekt (maar waar hij niet van schrikt; denk bijvoorbeeld aan een piepspeeltje).

Zodra hij dan even stopt met blaffen doet u het deurtje open. Een hond of pup die echt in paniek is, moet u niet in de bench laten zitten. Ga de volgende keer een paar stappen terug met oefenen en bouw het nog rustiger op.

Voorkom dat de hond een negatief gevoel bij de bench krijgt. Moet u langer weg dan de hond heeft aangeleerd, stop hem dan niet in de bench maar regel een oppas of doe de hond eventueel in een hond-veilige kleine kamer. Ook een transportbench voor in de auto moet voor de hond een fijne plek worden.

 1. Leer dat net zo aan als een huiskamerbench: stap voor stap, eerst gewoon in huis, daarna pas in de auto;
 2. Als de hond de bench eenmaal is gaan zien als een prettige plek om rustig te gaan liggen, kunt u hem gebruiken op momenten dat u de hond even niet in de gaten kunt houden;

Ook kan de bench gebruikt worden om de hond in te laten slapen als u het nog niet aan durft om hem ‘s nachts los te laten in de kamer. De bench moet echter niet gebruikt worden om de hond hele dagen in te huisvesten, bijvoorbeeld als de eigenaar gaat werken: een bench is een tijdelijk hulpmiddel.

Hoe lang een hond in de bench kan blijven zonder dat zijn welzijn ernstig benadeeld wordt, verschilt per individuele hond. Een goede richtlijn is om een volwassen hond overdag niet langer dan vier uur achter elkaar in de bench te laten: dit zou liefst niet dagelijks moeten voorkomen.

Voor een pup die zijn plas nog niet lang kan ophouden is dat zeker al veel te lang. ‘s Nachts, als de hond slaapt, kan het verblijf in de bench wat langer duren. Voordat de hond in de bench wordt gezet, moet hij goed uitgelaten worden zodat hij zijn energie kwijt kan.

 1. Ook moet hij voldoende aandacht hebben gehad, bijvoorbeeld door met hem te spelen;
 2. En natuurlijk moet hij de kans gekregen hebben om zijn behoeften te doen;
 3. Ook na zijn verblijf in de bench moet hij weer voldoende beweging en gerichte aandacht krijgen;

Ga voor een gemiddelde volwassen hond uit van zo’n twee uur per dag uitlaten, verdeeld over tenminste vier wandelingen. Actieve, energieke honden hebben echter aanzienlijk meer beweging nodig! Let bij het gebruik van een bench op de volgende voorwaarden:

 • Laat een hond in de bench geen halsband dragen, hij zou ermee kunnen blijven hangen.
 • Zet de hond niet in de bench als hij juist behoefte heeft aan actie, want dan zal hij proberen er uit te komen.
 • Gebruik de bench niet als plek om de hond voor straf naartoe te sturen. De bench krijgt zo een negatieve lading.
 • Straf de hond nooit als hij in zijn bench zit, dat maakt dat hij de bench een nare plek gaat vinden.
 • Zet de bench niet in een afgelegen ruimte zoals een kelder of schuur, waar de hond geen sociaal contact kan leggen en verwijderd is van zijn gezin.
 • Laat de hond niet langer in de bench dan hij zijn behoeften kan ophouden, anders leert hij in de bench te plassen of poepen. Bovendien is het voor een hond vervelend als hij zijn behoeften moet doen in of dichtbij zijn slaapplek.
 • Zorg dat de hond rust heeft als hij in de bench ligt.
 • Zorg dat kinderen de hond niet kunnen plagen in de bench en dat kleine kinderen niet in of bij de bench komen en bijvoorbeeld een handje door de tralies steken.
 • Gebruik de bench niet als een blijvende oplossing bij gedragsproblemen maar probeer het gedrag te veranderen, eventueel met hulp van een gediplomeerd gedragstherapeut.

Bij een verstandig gebruik heeft een bench duidelijke voordelen:

 • Een bench kan helpen bij zindelijkheidstraining omdat een hond zijn slaapplek zo lang mogelijk schoon zal houden.
 • Als u even niet op hem kunt letten, kan de bench ervoor zorgen dat de hond geen dingen doet die u niet wilt, zoals slopen of op dingen kauwen, en u hoeft hem dus ook niet steeds te corrigeren.
 • De bench kan dienen om bij agressieproblemen de hond op riskante momenten veilig weg te houden van bijvoorbeeld bezoek of kinderen.
 • De bench kan helpen uw hond zelf veilig te houden, bijvoorbeeld doordat hij niet bij gevaarlijke voorwerpen kan als u aan het klussen bent.

Veel in een gesloten bench moeten zitten heeft echter ook grote nadelen:

 • De bench beperkt de vrijheid van de hond om zich te verplaatsen en te bewegen.
 • De bench beperkt sociaal contact, wat voor een groepsdier als de hond een belangrijke behoefte is.
 • De bench beperkt de interactie met de omgeving, wat zeker in geval van een pup zijn socialisatiemogelijkheden verkleint. De hond heeft minder gelegenheid om te leren zich aan te passen aan allerlei zaken in zijn omgeving. Dat kan gedragsproblemen zoals angst en agressie veroorzaken.
 • Een hond die lang wordt opgesloten kan daarna overactief gedrag vertonen, alsof hij wil ‘goedmaken’ wat hij al die tijd gemist heeft. Door de opluchting van het ‘vrij zijn’ en ook door het herstelde contact met zijn gezin wordt dat drukke gedrag beloond, waardoor het steeds terugkeert als de hond uit de bench wordt gehaald.
 • In een bench heeft de hond geen controle over wat er gebeurt, wat een stressfactor kan zijn. Zeker als er iets gebeurt waar hij bang voor is, kan dat tot paniek leiden omdat hij zichzelf niet in veiligheid kan brengen. Vaak en langdurig geen controle hebben over wat er gebeurt kan ook leiden tot stress, met als gevolg gedragsproblemen zoals stereotiep gedrag of een hond die sloom en depressief wordt.
 • Bij een bench die niet stevig genoeg is kan een hond die in paniek uit de bench probeert te ontsnappen zichzelf flink verwonden.
 • Een hond die teveel in de bench zit, krijgt vaak te weinig beweging en te weinig aandacht. Dat vermindert zijn welzijn en zijn gezondheid.
 • Bestaande problemen zoals verlatingsangst, blaffen of onzindelijkheid kunnen bij verkeerd gebruik van de bench verergeren.

Bij een hond die heel veel in de bench wordt opgesloten, bestaat de kans dat hij ‘gehecht raakt ‘ aan zijn bench omdat die plek hem een veilig gevoel geeft terwijl hij tegelijkertijd te weinig contact met zijn eigenaar heeft om van hem/haar dat veilige gevoel te krijgen. Daardoor ontwikkelt er geen goede band tussen hond en eigenaar. Vaak verslechtert de stemming van een hond die teveel in de bench moet zitten en er kunnen gedragsproblemen ontstaan. Hij kan prikkelbaar worden en snel geïrriteerd zijn als iemand hem stoort.

Honden die veel worden opgesloten reageren regelmatig snel agressief op aanraking en leren niet goed om hun impulsen te onderdrukken. Dat komt waarschijnlijk doordat ze niet de kans krijgen om daarmee veel te oefenen, zoals honden die gewoon los tussen hun gezin in de huiskamer leven, zo sociaal gedrag oefenen en leren omgaan met allerlei prikkels en veranderingen.

Ook als een hond als pup wel goed gesocialiseerd is, kan te lang of te vaak in de bench moeten zitten ervoor zorgen dat de socialisatie deels teruggedraaid wordt. Overmatig gebruik van een bench kan dus allerlei gedragsproblemen geven en vermindert het welzijn van de hond omdat niet aan zijn soorteigen behoeften (sociaal contact, voldoende beweging) wordt voldaan en hij geen controle meer heeft over wat er gebeurt, wat stress geeft.

Bovenstaande nadelen gelden overigens grotendeels ook voor opsluiting in andere kleine ruimtes waarbij de hond gescheiden wordt van zijn gezin en zijn omgeving. Gebruikt u een bench omdat uw hond ongewenst gedrag vertoont als u hem los in de kamer laat? Realiseer u dan dat dit alleen een tijdelijke oplossing is.

Voor de langere termijn geeft de terugkerende opsluiting, zeker als dat vaak en langdurig is, alleen maar meer problemen. Ga dus trainen om het ongewenste gedrag te veranderen in ander, gewenst gedrag. U kunt daarvoor het beste de hulp inroepen van een hondengedragstherapeut of hondenschool.

Kan een hond zonder bench?

Een hond heeft geen bench nodig! De enige reden waarom een bench nuttig kan zijn is om je hond in te vervoeren. Honden leven niet in holen zoals vossen of dassen. Als we kijken naar hoe honden met elkaar samenleven, dan zien we dat ze ruimte nodig hebben om vrij te kunnen bewegen.

Welke leeftijd bench weg?

Wat is een bench? Dit is een feitenlijk kooi voor honden. De meeste zijn gemaakt van metaaldraad, maar je hebt ook z. vliegtuigkennels. Die zijn van plastic. Ze zijn minder open van structuur, maar verder is er geen verschil. Waarvoor kun je een bench gebruiken? Zindelijkheidstraining, voorkomen van sloopgedrag, mogelijkheid om de hond even op te sluiten als hij te druk is of als de kinderen teveel rondrennen, creëren van een lekker rustig plekje voor de hond, veilig vervoer van je hond in de auto.

Hoe doe je de zindelijkheidstraining met een bench? Sluit je pup ‘s nachts in de bench op. Honden bevuilen van nature niet hun eigen ligplaats, dus je pup zal goed zijn best doen om zijn plas op te houden.

Heel jonge pups kunnen het nog niet een hele nacht droog houden, dus je zult er ‘s nachts toch een keer uit moeten. Verschuif dat moment langzaam naar achteren totdat de pup het wel de hele nacht op kan houden. Mijn pup doet zijn behoefte toch in de bench.

Wat nu? Waarschijnlijk is de bench te groot voor je pup. Hij heeft dan ruimte voor zowel een ligplaats als een plas/poep-plaats. Maak de bench tijdelijk wat kleiner (houten plaat, stuk gaas). De pup moet genoeg ruimte hebben om te liggen, maar niet veel meer dan dat.

Geef de pup tot 1 uur na zijn laatste maaltijd nog drinken, maar haal het daarna weg. Laat de pup nog even plassen vóórdat hij de bench in moet. Denk er verder om dat een jonge pup het niet veel langer dan 3 à 4 uur droog kan houden. Mijn pup jankt zo in de bench.

Wat moet ik doen? Als je je pup net in huis hebt, zet de bench dan naast je bed. Je pup is ineens in een vreemde omgeving, zonder zijn moeder, zijn broertjes en zusjes. Dan is een nacht alleen wel een beetje teveel gevraagd.

Als hij merkt dat jij vlakbij hem bent, zal hij veel rustiger zijn. Wees niet bang dat je hem hiermee teveel verwent, want dat is niet zo. Na enkele dagen verschuif je de bench naar het voeteneind van je bed. Daarna verschuif je de bench steeds een klein stukje tot hij staat waar je hem wilt hebben.

Hoe wen ik mijn hond overdag aan een bench? Geef je hond regelmatig een speeltje of iets lekkers in de bench. Daarna mag hij er meteen weer uitlopen, dat is niet erg. Geef hem ook eens te eten in de bench (deurtje gewoon open).

Zodra hij zonder aarzeling de bench in loopt, kun je het deurtje eens even dicht doen en meteen weer openen. Vindt hij dat ook geen probleem, laat het deurtje dan eens even een paar seconden dicht. Bouw de tijd dat het deurtje dicht zit steeds iets verder uit.

 • Ga ook eens even de kamer uit als het deurtje dicht zit;
 • Eerst meteen weer terugkomen, dan langzaam de tijd weer uitbouwen;
 • Denk erom: alleen terugkomen en het deurtje openen als je hond niet jankt;
 • Sommige pups die in een grote woonkamer achterblijven in de bench hebben daar wat moeite mee;
See also:  Waarom Slaapt Hond Veel?

Hang dan eens een kleed over de bench, zodat je een hol creëert. De pup ziet dan niet meer van alle kanten enge dingen en komt sneller tot rust. Kun je een bench ook voor een volwassen hond gebruiken? Zolang het formaat van de bench groot genoeg is, kun je de bench ook voor een volwassen hond gebruiken.

Volwassen honden hebben wel wat meer tijd nodig dan een pup om aan de bench te wennen. Zijn ze eraan gewend dan kan de bench een prima hulpmiddel zijn voor honden met verlatingsangst of vernielzuchtige honden.

Wanneer stop je met het gebruik van de bench? Wanneer de hond zindelijk is én wanneer hij geen vernielzucht toont. Let wel: honden die nooit iets gesloopt hebben, kunnen er in de pubertijd mee beginnen. Het is dus raadzaam  om de bench te laten staan tot na de pubertijd.

Veel honden gaan de bench waarderen en liggen er graag in. Als de bench groot genoeg is, kun je hem gewoon laten staan, ook al is je hond volwassen. Hoe bouw ik het gebruik van de bench af? Wanneer je hond zindelijk is, kun je de bench een tijdje open laten staan en je hond ondertussen aan een andere ligplaats wennen (geef hem dan op die andere plaats regelmatig iets lekkers of een speeltje).

Je kunt de bench daarna weghalen. 10. Is een bench niet zielig voor de hond? Nee hoor, als je je hond er rustig aan went, dan gaat hij hem zelfs waarderen! Het is immers een veilig plekje voor hem. Ook is het een rustig plekje, waar hij ongestoord kan slapen.

11. Mag ik mijn hond in de bench opsluiten als hij vervelend is? Ja, mits je de bench niet als strafplek gebruikt. Dus nooit de hond boos naar de bench  sturen. Als je hond te druk is of voortdurend aandacht blijft vragen, kun je hem rustig met een speeltje, kluifje of hondenhoekje in de bench opsluiten.

Let wel: een hond heeft  zijn  beweging nodig, dus sluit hem niet te lang op. 12. Waar moet ik verder nog op letten? Halsbanden kunnen vast blijven zitten, dus die moet af voordat de hond de bench in gaat. Zet de bench op een rustige, tochtvrije plek. Honden vinden het meestal wel prettig om de rest van het gezin te kunnen zien, dus kies een strategische plek..

Hoe kan je zien of je hond ongelukkig is?

Symptomen ongelukkige hond Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.

Waarom hond niet in bed?

Contra: waarom moet ik mijn hond niet in bed laten slapen? – Een van de belangrijkste redenen om je hond niet in bed te laten slapen is hygiëne. Afgezien van hondenhaar in bed, brengt hij ook vuil mee in je bed. Dit kun je natuurlijk tegengaan door het beddengoed simpelweg vaker te verschonen.

Hoe vaak op een dag Benchtraining?

Het is voor iedere hond anders en dat maakt niets uit. Herhaal dit een paar keer per dag, zo nodig een paar dagen. Je gaat pas naar stap 4 als je hond het lekkers/speeltje ontspannen en zonder dralen uit de bench haalt of erin blijft tot het op is of met het speeltje erin gaat spelen.

Waarom gaat hond in bench liggen?

Hoeveel uur per dag slaapt een hond? – Honden slapen gemiddeld 12 tot 18 uur per 24 uur, oude en jonge honden slapen meer. Pups slapen veel , dit hebben ze nodig. Wanneer honden niet voldoende of kwalitatief geen goede slaap krijgen, kan dit voor problemen zorgen.

Zo kan een hond de prikkels die hij binnen heeft gekregen op een dag niet goed verwerken. Ook is goede slaap belangrijk voor het immuunsysteem: goede slaap zorgt voor een betere gezondheid. Een hond die niet genoeg slaap krijgt, kan hierdoor stress krijgen en overprikkeld raken.

Hierdoor kan een hond druk worden, geen rust vinden, in de lijn bijten of reactief reageren op andere honden/mensen/dieren. Slaapt een hond ‘s nachts de hele nacht? Honden zijn polyfase slapers, dit betekent dat ze niet de hele nacht slapen maar door de dag en nacht heen regelmatig wakker worden en verplaatsen.

Sommige mensen vinden hun hond onrustig in de nacht. Regelmatig verplaatsen is normaal, doet de hond dit meerdere keren per uur dan is er iets anders aan de hand en is de hond echt onrustig , dan is er wellicht meer aan de hand (de hond is ziek of heeft bijvoorbeeld diarree).

Het is normaal voor de hond om op te staan ‘s nachts en naar een ander plekje te lopen om verder te slapen. Een hond verplaatst zich bijvoorbeeld van de mand naar de vloer, of van de bank naar de mand. Slaapt een hond in de bench ‘s nachts, dan kan de hond zich niet verplaatsen.

Het is daarom niet zo gek dat een hond niet in de bench wil slapen. Hoe lang slaapt een hond ‘s nachts? Honden zijn individuen en hoe lang een hond ‘s nachts slaapt verschilt per hond. Het is belangrijk dat een hond minstens 12 uur per 24 uur kan slapen, het liefst meer.

Lukt dit niet en is de hond veel wakker, doe dan minder met de hond. Zorg voor minder prikkels zodat de hond minder snel overprikkeld raakt.

Kan een hond 9 uur alleen zijn?

Honden zijn van nature graag bij hun groepsgenoten. Onze huishonden moeten echter regelmatig alleen thuis blijven. Voor een paar uur is dat meestal geen probleem, maar het moet de hond wel eerst aangeleerd worden. Hij moet het vertrouwen krijgen dat u altijd weer terug zult komen. Besteedt u hier te weinig aandacht aan, dan is de kans groter dat uw hond angst voor alleen zijn ontwikkelt.

 1. Hij kan dan bijvoorbeeld gaan blaffen, het huis slopen of onzindelijk worden als u hem te lang alleen laat;
 2. Angst om alleen te zijn is heel vervelend, zowel voor de hond als voor u;
 3. Het is niet altijd te voorkomen, maar u maakt de kans dat uw hond angst ontwikkelt zo klein mogelijk als u hem stap voor stap aanleert om alleen thuis te blijven;

Heeft u een pup, begin dan op jonge leeftijd al met oefenen. Ook als u een nieuwe volwassen hond heeft, is het verstandig om voorzichtig te bekijken of de hond wel of niet alleen kan zijn. Ook al kon de hond in zijn vorige huis wel goed alleen thuis zijn, alleen blijven in een nieuwe omgeving brengt altijd meer stress met zich mee.

 1. De hond zal eerst bij u moeten wennen dus bouw het alleen blijven altijd langzaam op;
 2. Bij een hond die niet alleen kan blijven zonder angstig te worden, gaat het vaak om de aanwezigheid van mensen in het algemeen;

In dat geval is een oppas voldoende om de hond rustig te houden. Er zijn echter ook honden die zo gehecht zijn aan één bepaald persoon dat ze er niet tegen kunnen als ze van die persoon (of enkele specifieke geliefde personen) gescheiden zijn. In zo’n geval helpt een oppas dus niet! De laatste vorm is in feite échte ‘verlatingsangst’; de eerste is ‘angst om alleen te zijn’.

Beide vormen worden bij honden echter vaak verlatingsangst (of in het Engels ‘separation anxiety’) genoemd en die term zullen we hier ook gebruiken. Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn.

Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.

Moet u toch eens langer weg, schakel dan een oppas of uitlaatservice in. Pups hebben veel contact en toezicht nodig en kunnen niet lang alleen zijn, 4 uur is voor hen veel te lang. Als u een pup in huis neemt, moet u er dus rekening mee houden dat u zeker het eerste half jaar niet lang van huis kunt! Er is veel verschil in hoe vervelend honden het vinden om alleen te moeten blijven.

Erfelijke aanleg speelt een rol. Uit sommige onderzoeken komen verschillen in gevoeligheid tussen rassen; zo is er een onderzoek waarbij Cocker Spaniels, Schnauzers en Teckels gevoeliger dan gemiddeld leken te zijn en in een ander onderzoek werden ook Engelse Springer Spaniels en Golden Retrievers genoemd.

Er zijn echter ook onderzoeken waarin geen verschil tussen rassen werd gezien. Ook binnen een ras kunnen er foklijnen zijn waarin de honden meer moeite hebben met alleen blijven en een grotere kans hebben om verlatingsangst te ontwikkelen.

Honden die van een rescue organisatie komen zijn vaak extra gevoelig. Dit kan komen doordat ze als pup geen veilige hechting hadden met het moederdier, bijvoorbeeld door slechte omstandigheden tijdens het leven op straat of jong verlies van hun moeder. Mogelijk kunnen deze pups daardoor in hun latere leven hechtingsproblemen krijgen, zoals overmatig gebonden zijn aan een of enkele personen.

 1. Dat kan overigens ook gelden voor asielhonden;
 2. Bij plaatsing vormen zij vaak snel een sterke band en zijn dan extra gevoelig voor het (tijdelijk) verbreken daarvan;
 3. Daarnaast kunnen opgedane ervaringen invloed hebben op het ontwikkelen van angst voor alleen zijn;

Kijk dus altijd naar uw hond en hoe deze reageert. De training moet hierop afgestemd worden. Die training houdt in dat u heel geleidelijk het alleen blijven moet gaan introduceren en aanleren. Bij de ene hond zult u veel sneller door de stappen kunnen gaan dan bij de andere.

 • De in dit artikel beschreven opbouw geldt voor honden die nog niet geleerd hebben om alleen te blijven, zoals pups, en die nog niet bang zijn om alleen te zijn;
 • Bij het leren om alleen te zijn is het heel belangrijk dat u de oefening langzaam opbouwt;

Het is namelijk de bedoeling dat de hond het vertrouwen krijgt én houdt dat u altijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden. Heeft u te veel haast en laat u de hond te lang alleen, dan zal hij zich onrustig gaan voelen en kan stress zich gaan opbouwen.

Dat vervelende gevoel dat hij dan heeft, zal hij gaan koppelen aan het alleen zijn. Het gevolg is dat hij voortaan steeds als hij alleen moet blijven, ook al is het maar even, dat gevoel weer krijgt. Hij is het vertrouwen kwijt dat u snel weer terugkomt.

Dit moet u voorkomen omdat het erg moeilijk is om dat vertrouwen weer terug te krijgen, u moet dan helemaal opnieuw beginnen met oefenen! Overhaast het dus niet, laat de hond het tempo bepalen. Ook al lijkt het langzaam te gaan, u bereikt zo uw uiteindelijke doel sneller.

Begin niet met oefenen om alleen te blijven op momenten dat uw hond vol energie zit. Kies eerder de momenten uit dat hij moe is van het wandelen of spelen. Hij zal dan veel sneller rustig blijven liggen op zijn eigen plek.

Natuurlijk is het ook verstandig als de hond voor het oefenen zijn behoeften heeft kunnen doen. Een eerste voorbereiding voor het alleen thuis blijven is om ervoor te zorgen dat uw hond zelfstandig is. Voor honden die constant achter hun eigenaar aanlopen in huis en eraan gewend zijn dat de baas altijd in de buurt is, is het contrast erg groot als de baas even weg moet.

 • Leer de hond dus om ook terwijl u thuis bezig bent, rustig in de kamer of op zijn eigen plek te blijven liggen in plaats van u te volgen;
 • Dit oefent u eerst terwijl u in dezelfde kamer bent, daarna kunt u ook een paar tellen de kamer verlaten;

Zorg dat de hond iets te doen heeft, bijvoorbeeld dat er speelgoed ligt waar hij veilig op kan kauwen. Als dit goed gaat, dan kunt u voorzichtig de tijd dat u de kamer uit bent wat opbouwen. Hoe snel dat kan, ligt aan de reactie van uw hond. Maak de tijd eerst langer met stapjes van een paar seconden; kunt u zonder problemen een minuut wegblijven dan kunt u de stappen wat groter gaan maken (bijvoorbeeld met stapjes van 10-20 seconden tegelijk).

Hoe langer u weg kunt blijven, hoe groter u de stappen kunt maken, maar kijk naar uw hond om te bepalen wat voor hem haalbaar is. Zorg er hierbij voor dat u de tijd niet alleen maar steeds langer maakt maar kom tussendoor ook regelmatig weer snel terug.

Geef bij de oefeningen in huis geen aandacht aan de hond. Let op: misschien slaapt uw hond beneden in de huiskamer en gaat dat prima. Dat betekent echter niet dat hij overdag ook zo lang alleen kan blijven! Het naar bed gaan is voor de hond een hele duidelijke context en veel honden hebben snel in de gaten dat u niet echt weg bent.

 • Bovendien zijn ze dan moe en al snel wennen ze eraan dat dit een dagelijks terugkerend ritueel is;
 • Het is heel anders voor hem als u overdag weggaat;
 • Heeft u een pup of een nieuwe hond waarvan u bang bent dat hij dingen kapot zal maken of dingen doet die niet mogen als u even weg bent? Dan kunt u overwegen hem in een bench of andere veilige ruimte te zetten tijdens de oefeningen;

U moet hem dat echter wel eerst aanleren! Daarover leest u meer in het artikel over ‘ Een hondenbench gebruiken ‘. Als u de hond rustig een tijdje alleen kunt laten terwijl u elders in huis bent zonder dat hij zich daar druk om maakt, kunt u beginnen met oefeningen waarbij u ook echt het huis verlaat.

Bouw ook dit voorzichtig op: eerst doet u alleen de voordeur open en weer dicht, later stapt u heel even naar buiten. Zorg ervoor dat u altijd terug bent voordat de hond nerveus begint te worden! Maak de tijd dat u weg bent steeds een paar tellen langer, maar bouw tussendoor ook weer steeds kortere oefeningen in die de hond gemakkelijk aankan (zodat het niet zo is dat elke volgende oefening langer is dan de vorige).

Kunt u eenmaal een minuut wegblijven dan kunt u iets grotere stappen gaan nemen. Vergeet niet om ook dan regelmatig oefeningen te doen waarbij u al na korte tijd terug bent. Let op: de hond mag niet leren voorspellen wanneer u langer en wanneer u korter weg bent.

 1. Als u tijdens het oefenen bijvoorbeeld steeds na 3 langere oefeningen 1 korte oefening inplant, dan gaat hij het patroon herkennen;
 2. Probeer dat dus zo onvoorspelbaar mogelijk af te wisselen;
 3. Eindig een oefensessie wel steeds met de langste oefening;

Mocht die langste oefening onverhoopt toch niet helemaal goed gaan (wat u natuurlijk probeert te voorkomen door rustig op te bouwen), doe dan nog een kortere oefening die zeker goed gaat zodat u de training positief kunt afsluiten. Ga niet te snel door naar lange oefeningen maar oefen voldoende met minder lange oefeningen zodat de basis er goed in zit.

Gaat het goed, oefen dan ook met een zo realistisch mogelijk vertrek. Als u van huis gaat om naar uw werk te gaan of een boodschap te doen, zult u vaak een paar dingen doen zoals uw sleutels pakken, schoenen aandoen, een tas pakken en uw jas aantrekken.

Honden leren vaak dat dit voorspelt dat u weggaat, en een hond die niet goed alleen kan zijn zal al nerveus worden als hij deze voorbereidingen ziet. Oefen ze daarom mee: bedenk wat u doet voor vertrek en ga één voor één deze vertreksignalen opnemen in het oefenen, zodat uw hond meteen leert dat ook dit heel gewoon is.

 • Maak de tijd dat u weg bent tijdens het oefenen met deze extra vertreksignalen de eerste keren weer korter dan waar u gebleven was;
 • Dus kon u 10 seconden naar buiten, maar neemt u nu voor het eerst uw tas mee? Blijf dan dit keer bijvoorbeeld maar 3 seconden weg en bouw dat weer langzaam op;

Neem niet uitgebreid afscheid door bijvoorbeeld de hond te knuffelen: het is de bedoeling van de oefeningen dat uw tijdelijke afwezigheid voor de hond een ‘saaie’ gebeurtenis is. Neem dus rustig en kort afscheid. Het kan helpen als u op het moment dat u weggaat een vaste, korte zin zegt, bijvoorbeeld: ‘tot straks’.

 1. De hond leert dan tijdens de oefening dat als u dat zegt, u weliswaar even weg bent maar ook dat u op tijd weer terug bent;
 2. Het wordt voor de hond uiteindelijk een signaal dat hij zich veilig kan blijven voelen;

U moet dan wel zeker weten dat u op tijd terug bent, dus voordat de hond nerveus wordt! Ga nooit ‘stiekem’ weg, bijvoorbeeld als de hond slaapt of doordat u hem afleidt met voer. Bij uw terugkomst kunt u de hond begroeten, maar doe dat rustig en kort, bijvoorbeeld door hem gewoon gedag te zeggen met een rustige, vriendelijke stem.

U hoeft hem dus niet helemaal te negeren. Ga hem echter niet uitgebreid knuffelen, dat kunt u later doen als hij helemaal kalm is. Om geluiden van buiten te maskeren wordt wel eens gebruik gemaakt van het aanzetten van de radio of een andere geluidsbron.

Dat kan handig zijn als u een hond heeft die snel blaft als hij iets hoort, maar pas wel op. Het komt regelmatig voor dat honden met verlatingsangst ook bang zijn voor geluiden. Angst voor geluiden tijdens het alleen zijn kan de angst voor het alleen zijn ook versterken.

Van een radio of televisie weet u niet zeker welke geluiden er voorbij zullen komen. Een plotseling geluid van bijvoorbeeld een reclame of geluidsfragment tijdens een nieuwsbericht kan uw hond juist extra angstig maken.

Wilt u geluiden afspelen tijdens uw aanwezigheid, kies dan liever voor een geluidsbron waarvan u zeker weet dat het de hond niet onrustig maakt. Reageert uw hond niet sterk op geluiden van buiten, dan hoeft u ook geen muziek of ander geluid aan te zetten als u gaat oefenen met het alleen blijven.

 • Er zijn veel verschillende gedragingen die uw hond kan laten zien als hij verlatingsangst heeft;
 • Veel honden zullen janken, blaffen of piepen;
 • Ook komt geregeld voor dat honden gaan slopen, vaak bij plaatsen waar u bent weggegaan zoals krabben aan de deur of vloer maar ook wel andere voorwerpen of meubilair;

In huis plassen of poepen kan ook een uiting van stress zijn. Andere tekenen van stress zijn bijvoorbeeld onrust, hijgen, bek aflikken, gapen, steeds van positie wisselen (staan, zitten, liggen), overmatig kwijlen en soms overgeven, zwetende voetzolen hebben of ineens haar verliezen.

Vrij veel honden die verlatingsangst hebben, willen niet eten als ze alleen zijn. Er zijn echter ook honden die juist wél eten op momenten van stress. Het komt ook regelmatig voor dat honden eerst hun voer opeten maar zodra dat op is alsnog enorm gestrest raken door het alleen zijn.

Niet eten is dus vaak (niet altijd) een teken van stress; wél eten wil niet zeggen dat er niets aan de hand is! Honden met verlatingsangst volgen vaak hun eigenaar in huis, waar deze ook gaat. Omgekeerd is het niet zo, dat alle honden die de eigenaar in huis volgen ook slecht tegen alleen zijn kunnen.

 1. Honden met verlatingsangst zijn vaak ontzettend blij als de eigenaar terugkomt en het kan enkele minuten duren tot ze weer gekalmeerd zijn;
 2. Sommige dingen zijn opvallend zodra u thuiskomt, zoals plasjes, krassen op uw deur van nagels of een natte vacht door het kwijlen;

Sporen van uitbraakpogingen, zoals krassen, gesloopte deurposten en soms zelfs afgebroken en bloedende nagels zijn signalen dat de hond echt in paniek is en probeert te vluchten. Maar als uw hond vooral blaft en onrustig heen en weer loopt in huis, kunt u dat gemakkelijk missen.

Soms is het geblaf al gestopt omdat de hond uw auto de straat in hoort rijden en denkt u dat de hond er geen problemen mee heeft, tot u van de buren hoort dat hij tekeer is gegaan. Het is belangrijk dat u tijdens het oefenen goed in de gaten houdt of het echt wel goed gaat.

Als uw hond toch nerveus begint te worden, kan dat uitlopen op verlatingsangst. Let daarom goed op of u tekenen van onrust ziet bij uw hond. U kunt een filmcamera laten lopen als u oefent. Zo zult u het horen als hij blaft of zachtjes piept of zien als hij stresssignalen laat zien zoals onrustig heen en weer lopen of veel hijgen.

Heeft u geen camera dan kan een voicerecorder een aantal van deze signalen ook opvangen. U kunt ook een webcam of de camera van een mobiele telefoon gebruiken zodat u de hond via een andere mobiele telefoon kunt bekijken terwijl u oefent, bijvoorbeeld via software voor online meetings.

Op die manier kunt u direct reageren op wat u ziet en de oefening afbreken als u ziet dat de hond nerveus wordt. Let op: het is niet de bedoeling dat u via zo’n verbinding tegen uw hond praat terwijl u er niet bent! Zet de microfoon aan de kant van de hond uit zodat hij u en uw omgeving niet kan horen.

 1. Hij moet immers wennen aan het alleen blijven, zonder enige vorm van uw aanwezigheid;
 2. Bovendien bestaat er een kans dat het averechts werkt en de hond juist extra naar u op zoek gaat;
 3. In sommige gevallen blijkt de reden waarom een hond blaft als hij alleen is niet te zijn dat hij angstig is, maar blaft hij omdat hij erg waaks is en steeds voorbijgangers ziet of hoort;

En er zijn ook honden die bijvoorbeeld gaan slopen uit verveling als ze te lang alleen zijn, of die in huis plassen omdat ze nog niet goed zindelijk zijn of om medische redenen of wellicht omdat ze te weinig zijn uitgelaten. Ook daarom is het van belang om bij dergelijke signalen het gedrag tijdens uw afwezigheid te filmen, zodat u kunt zien of er meer tekenen van stress en angst aanwezig zijn of dat er misschien andere redenen zijn waarom het alleen blijven niet goed gaat. Tijdens de hele training zijn er twee belangrijke dingen om op te letten:

 1. Laat uw hond nooit langer alleen dan hij aankan! Kom dus altijd op tijd terug. Dat betekent dat u niet ineens een uur kunt gaan winkelen als uw hond pas tien minuten alleen was gebleven in de training. De kans is dan groot dat hij alsnog bang wordt en dan moet u weer helemaal van voor af aan beginnen bij een paar tellen alleen. Waarschijnlijk wordt de training zelfs moeilijker omdat de hond nu de ervaring heeft dat alleen blijven hem een angstige ervaring oplevert.
 2. Straf de hond nooit voor zijn gedrag als hij toch eens is gaan blaffen, plassen of slopen. Het gedrag ontstaat immers vanuit spanning, angst of zelfs paniek, en als u hem gaat straffen wordt dat alleen maar erger omdat de situatie er voor hem nog vervelender van wordt. Angst verdwijnt niet door de hond ervoor te straffen. De hond kan er bovendien niets aan doen dat hij zich zo naar voelt: u wél, namelijk door hem niet langer alleen te laten dan hij aankan.
See also:  Wat Is De Gevaarlijkste Hond?

Als uw hond problemen heeft met het leren om alleen thuis te blijven of als hij al verlatingsangst vertoont, kan dit verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

 • Erfelijke aanleg
 • Het is de hond nooit goed aangeleerd om alleen te blijven
 • De hond heeft het wel geleerd en het ging goed, maar daarna hoefde hij een hele tijd nooit alleen thuis te blijven waardoor hij dit verleerde. Toen dit wel weer nodig was, is het niet opnieuw opgebouwd (denk aan situaties na vakanties of na ziekte of werkloosheid van de baas).
 • De hond heeft iets engs of vervelends meegemaakt toen hij alleen was (bijvoorbeeld onweer of inbraak).
 • Er is een plotselinge verandering van omstandigheden, bijvoorbeeld er is iemand uit het huishouden weggegaan door scheiding, uit huis gaan van kinderen of door overlijden. Of de hond is herplaatst, of u bent verhuisd.
 • Oudere honden kunnen ineens problemen gaan krijgen met het alleen blijven, doordat er veranderingen in de hersenen plaatsvinden (zoals dementie).
 • Fysieke aandoeningen kunnen effect hebben op het alleen blijven, denk aan blaasontsteking waardoor de hond ineens onzindelijk kan lijken, maar ook andere ziektes en pijn hebben effect op hoe de hond zich voelt. Het komt voor dat plotseling optredende verlatingsangst wordt veroorzaakt door een medisch probleem.

Sommige honden die, wanneer ze alleen moeten blijven, in een beperkte ruimte moeten zitten zoals in een bench of kleine kamer kunnen stress vertonen die niet te maken heeft met het alleen zijn maar met het ‘opgesloten’ zitten en doen het veel beter als ze vrij in huis mogen rondlopen. Opgesloten zijn betekent dat de hond geen controle heeft over zijn situatie en dat kan stress opleveren. Een hond met verlatingsangst ervaart stress, angst en soms paniek. Het is niet zo dat een hond bijvoorbeeld iets gaat slopen of in huis plast ‘omdat hij kwaad is dat hij niet mee mag’, ‘uit wraak’! En als uw hond zich ‘schuldig’ gedraagt wanneer u thuiskomt en er is iets gesloopt of er ligt plas, dan is dat niet omdat hij zich schuldig voelt.

Regel dus een oppas! Ook een dagopvang of hondenuitlaatservice kunnen hierbij helpen. Hij neemt een onderdanige houding aan omdat hij merkt dat u niet blij of zelfs boos bent en hij wil voorkomen dat u agressie tegen hem vertoont, zoals boos tegen hem praten of hem op andere manieren straffen.

Maar hij snapt niet dat uw boosheid wordt veroorzaakt door iets wat hij misschien al een uur eerder heeft gedaan, uit angst, en hij weet ook niet dat dit ‘niet mag’: het was voor hem dan ook geen bewuste keuze maar een uiting van zijn stress en paniek! Verlatingsangst is een vervelend probleem dat de hond veel stress bezorgt en zijn welzijn en zijn gezondheid benadeelt.

 • Een goede opbouw op jonge leeftijd kan de kans op problemen verkleinen, maar verlatingsangst kan niet altijd voorkomen worden;
 • Met een goede training en soms met medicijnen kan verlatingsangst behandeld worden;

Dit vergt wel inzet, want er is geen ‘quick fix’. De terugkerende stress van verlatingsangst is echter voor uw hond zowel heel vervelend als ongezond, en ook voor uw huisraad en de relatie met de buren is het belangrijk er iets aan te doen. Straf uw hond nooit voor zijn angst en gebruik nooit hulpmiddelen zoals een anti-blafband: deze werken averechts, geven de hond nog meer stress en zijn daardoor slecht voor het welzijn van de hond.

Hij blaft misschien niet meer, maar hij voelt zich waarschijnlijk nog ellendiger. Vertoont uw hond tekenen van verlatingsangst, ga dan eerst naar een dierenarts om mogelijke lichamelijke problemen uit te sluiten.

Een gediplomeerde hondengedragstherapeut of een veterinair gedragsspecialist kan u vervolgens helpen om een behandelplan op te stellen om het probleem aan te pakken. Hoe u aan betrouwbare adressen komt, leest u in het artikel over ‘ Gedragstherapie voor de hond ‘..

Heeft een hond besef van tijd?

Weet jouw hond hoe laat het is?   – Hondeneigenaren weten het zeker, een hond weet precies wanneer het etenstijd is of wanneer het tijd is om op te staan of om te gaan wandelen, noem maar op. Honden geven ons duidelijk aan dat het ‘de hoogste tijd’ is, maar weet een hond ook echt hoe laat het is en heeft een hond ook echt besef van het verstijken van tijd? Wanneer hondeneigenaren hun hond alleen thuis laten verandert die eensgezinde mening ineens in een discussie.

“Een hond heeft echt niet door hoe lang je weg bent hoor”, wordt er regelmatig gezegd. Weet jouw hond het verschil tussen 5 minuten en 2 uur? Een aantal theorieën zijn getoetst en onderzocht. Biologische klok, levensritme Net als mensen en vele andere dieren, hebben ook honden een circadiaan ritme.

Dit is een intern biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duurt. Het betreft functies die binnen het lichaam uitgevoerd worden en die zich volgens een bepaald patroon herhalen, aangestuurd door de zogenaamde biologische klok. Dit functioneert onafhankelijk van omgevingsfactoren als licht en temperatuur.

 • Denk bijvoorbeeld aan lichaamstemperatuur;
 • Deze verandert gedurende de dag en is het laagst  tijdens diepe slaap;
 • Denk ook aan bijvoorbeeld de   afscheiding van bepaalde hormonen,  het volume van de blaas,  of de behoefte aan eten of drinken;

Het hongergevoel is hier dus ook onderdeel van en heeft ook invloed op het gedrag. Een hond kan dus prima het verloop van tijd waarnemen via het gevoel in z’n buik of blaas. Wanneer je dit weet is het  niet verrassend dat honden ons aangeven wanneer het etenstijd is of wanneer ze naar buiten moeten.

Tijdsduur In 2011 is er aan een Universiteit in Zweden onderzoek gedaan naar het effect van de tijdsduur dat honden alleen gelaten werden door hun eigenaren op het gedrag van de hond. Zij onderzochten het gedrag van meerdere honden zonder gedragsproblemen als ‘verlatingsangst’ of ‘niet alleen kunnen zijn’.

Deze honden werden elk een half uur, 2 uur en 4 uur alleen thuis gelaten door hun eigenaren. De honden werden gefilmd en het filmen werd 10 minuten voordat de eigenaar weg ging ingestart, en liep nog 10 minuten door nadat de eigenaar weer thuis was gekomen.

Met name tussen het verstrijken van een half uur en 2 uur, was er een opvallend groot verschil waar te nemen in het gedrag van de hond. Wanneer eigenaren na 2 uur terugkeerden, reageerden de honden aanzienlijk enthousiaster, er werd intenser en langer contact gezocht.

Ook werden er meer stress-signalen (met name tongelen en afschudden) waargenomen wanneer de honden langer dan een half uur alleen werden gelaten. Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond.

Omgevingsfactoren, ‘Hoe laat ruikt het?’ Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving. We kunnen hierbij denken aan bijvoorbeeld licht, luchtvochtigheid of temperatuur, maar wanneer we het over honden hebben, moeten we zeker niet vergeten dat ook geuren veranderen gedurende de dag.

Professor Alexandra Horowitz, een gerennomeerde gedragsdeskundige, onderzoekster en schrijfster van het boek ‘Inside of a Dog’, benadrukt dat honden een buitengewoon hoog ontwikkeld reukvermogen hebben en dat zij de wereld als eerste waarnemen via hun neus.

 • Honden ruiken misschien wel 100;
 • 000 keer beter dan mensen;
 • Zij denkt dat het goed mogelijk is dat honden het verstrijken van tijd waarnemen via veranderingen in de concentratie van bepaalde geuren;
 • Het verleden wordt aangegeven door zwakkere, vagere geuren en sterkere, verse geuren laten honden weten dat er weinig tijd voorbij is gegaan;

Om deze theorie te testen werd er een experiment gedaan door het BBC programma ‘Inside the Animal Mind’. Zij toetsten deze theorie op een hond die elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank sprong, anticiperend op de terugkomst van zijn eigenaar. De hond sprong elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank en een paar minuten later kwam de eigenaar thuis.

Volgens de theorie van Horowitz zou de hond weten dat het tijd was, doordat de geur van zijn eigenaar tot een bepaalde concentratie was afgezwakt. Om deze theorie te toetsen legden ze rond het eind van de dag ‘vers’ gedragen kleding van de eigenaar door het huis.

Hiermee zouden ze de klok van de hond ‘resetten’ via verversing van geur. Dit experiment bleek de theorie te bevestigen, want de hond sprong voor het eerst niet op de bank op het bekende tijdstip. De hond was zelfs uiterst verrast met de plotse terugkeer van zijn eigenaar.

Zie hieronder het betreffende filmpje. De documentaire makers zijn zich er van bewust dat één experiment niet meteen de theorie bewijst, maar het is wel intrigerend! Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot , maart 2015.

Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

Hoe weet je of een hond van je houdt?

Als jouw hond van je houdt, is er geen plaats waar hij liever wil zijn dan aan jouw zijde. In tegenstelling tot de mens heeft je hond geen momenten voor zichzelf nodig. Hij ervaart de plek aan de zijde van zijn favoriete persoon als de mooiste plek ter wereld.

Hoe lang blijft pup janken in bench?

Hoe lang moet je een puppy laten janken in de bench? – Sommige mensen vragen mij wel eens: ” Hoe lang moet je een pup laten janken in de bench? ” Daar is heel eenvoudig antwoord op te geven: het beste kan je een puppy niet laten janken in een bench.

 • Een bench is niet zo natuurlijk of veilig voor een hond.
 • De hond zit erin opgesloten en heeft geen keuze (tenzij het deurtje open staat, dan is een bench prima). Geen keuze hebben betekent geen veiligheid.
 • Heeft de hond het warm , dan kan hij geen koele plek opzoeken. Heeft een hond het koud , dan kan hij geen warme plek opzoeken.
 • Een pup kan zijn natuurlijke behoefte ( polyfasisch slapen ) in een bench niet uiten. Dit betekent dat een hond van nature verplaatst, de hele nacht en dag door, tijdens het slapen. Een bench beperkt deze natuurlijke behoefte.
 • Een oplossing hiervoor is een gedeelte van de (woon)kamer afsluiten of een puppyren ! Meer lezen? [ BLOG:  Slaapbehoefte van honden: veilig bij de baas & niet in de bench ]

Hoeveel aandacht heeft een puppy nodig? Veel mensen verkijken zich op de hoeveelheid aandacht die een hond nodig heeft. Een puppy  in een bench opsluiten is voor veel mensen een makkelijke oplossing als een pup te veel aandacht vraagt. Een hond is een gezelschapsdier en is van nature niet graag alleen. Een puppy heeft veel aandacht en verzorging nodig zodat hij veilig gehecht raakt. Hoe gaat een moederhond hiermee om als de pups nog in het nest zijn? En hoe gaan wilde honden hiermee om? Wanneer Hond Niet Meer In Bench Alleen zijn en slapen uit de bench, veel natuurlijker voor honden!.

Waarom wel of geen bench?

Wanneer wel een bench? – Een bench kan een handig hulpmiddel zijn bij het verplaatsen van een hond (denk aan een vliegreis of verhuizing). Daarom is het goed om een hond vast te laten wennen aan een bench en dit een fijn plekje in huis te maken. Leg zijn favoriete dekentjes en speelgoed erin, en eventueel een shirt dat naar jou ruikt.

 • Een bench is ook handig voor korte momenten waarin het veiliger is voor de hond om even niet vrij rond te lopen;
 • Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen, als er kleine kinderen op bezoek zijn, als je gaat schoonmaken etc;

Een bench is hiervoor niet per se noodzakelijk, je kunt de hond ook even in een andere kamer laten. Als fijne slaapplek kun je natuurlijk de bench gebruiken, maar laat het deurtje wel open.

Hoe lang duurt een Benchtraining?

Belangrijke aandachtspunten –

 • Een goede benchtraining kost tijd en moeite. Bovenstaand stappenplan duurt waarschijnlijk 1 tot 2 weken. Het is belangrijk dat u de hond stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als bij uw hond nodig is. U werkt er immers naar toe dat de hond zonder problemen alleen kan blijven in de bench, omdat hij de bench als zijn eigen veilige plaats ziet.
 • Kom niet meteen terug de kamer in om de puppy uit de bench te laten, wanneer uw puppy jankt als u de kamer uit bent. Wacht tot hij stil is, kom dan pas terug de kamer in en haal hem even later pas uit zijn bench.
 • De hond mag nooit voor straf in zijn bench worden gestuurd. Dan wordt de bench namelijk een vervelende plek. Terwijl de bench voor hem een eigen veilige plaats moet zijn.
 • De hond mag in zijn bench ook nooit lastig gevallen worden. De bench moet een plek zijn waar uw hond zich rustig terug kan trekken.
 • Als u weggeweest bent terwijl uw hond in de bench zat, wacht dan bij terugkomst nog een paar minuten voordat u de bench opent. U kunt wel iets aardigs tegen de hond zeggen, maar laat hem niet gelijk los. Zo voorkomt u dat uw hond leert dat het zien van de baas het teken is dat hij uit de bench mag.

Hoelang kan een hond s nachts alleen zijn?

Honden zijn van nature graag bij hun groepsgenoten. Onze huishonden moeten echter regelmatig alleen thuis blijven. Voor een paar uur is dat meestal geen probleem, maar het moet de hond wel eerst aangeleerd worden. Hij moet het vertrouwen krijgen dat u altijd weer terug zult komen. Besteedt u hier te weinig aandacht aan, dan is de kans groter dat uw hond angst voor alleen zijn ontwikkelt.

Hij kan dan bijvoorbeeld gaan blaffen, het huis slopen of onzindelijk worden als u hem te lang alleen laat. Angst om alleen te zijn is heel vervelend, zowel voor de hond als voor u. Het is niet altijd te voorkomen, maar u maakt de kans dat uw hond angst ontwikkelt zo klein mogelijk als u hem stap voor stap aanleert om alleen thuis te blijven.

Heeft u een pup, begin dan op jonge leeftijd al met oefenen. Ook als u een nieuwe volwassen hond heeft, is het verstandig om voorzichtig te bekijken of de hond wel of niet alleen kan zijn. Ook al kon de hond in zijn vorige huis wel goed alleen thuis zijn, alleen blijven in een nieuwe omgeving brengt altijd meer stress met zich mee.

 1. De hond zal eerst bij u moeten wennen dus bouw het alleen blijven altijd langzaam op;
 2. Bij een hond die niet alleen kan blijven zonder angstig te worden, gaat het vaak om de aanwezigheid van mensen in het algemeen;

In dat geval is een oppas voldoende om de hond rustig te houden. Er zijn echter ook honden die zo gehecht zijn aan één bepaald persoon dat ze er niet tegen kunnen als ze van die persoon (of enkele specifieke geliefde personen) gescheiden zijn. In zo’n geval helpt een oppas dus niet! De laatste vorm is in feite échte ‘verlatingsangst’; de eerste is ‘angst om alleen te zijn’.

Beide vormen worden bij honden echter vaak verlatingsangst (of in het Engels ‘separation anxiety’) genoemd en die term zullen we hier ook gebruiken. Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn.

Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.

 1. Moet u toch eens langer weg, schakel dan een oppas of uitlaatservice in;
 2. Pups hebben veel contact en toezicht nodig en kunnen niet lang alleen zijn, 4 uur is voor hen veel te lang;
 3. Als u een pup in huis neemt, moet u er dus rekening mee houden dat u zeker het eerste half jaar niet lang van huis kunt! Er is veel verschil in hoe vervelend honden het vinden om alleen te moeten blijven;

Erfelijke aanleg speelt een rol. Uit sommige onderzoeken komen verschillen in gevoeligheid tussen rassen; zo is er een onderzoek waarbij Cocker Spaniels, Schnauzers en Teckels gevoeliger dan gemiddeld leken te zijn en in een ander onderzoek werden ook Engelse Springer Spaniels en Golden Retrievers genoemd.

Er zijn echter ook onderzoeken waarin geen verschil tussen rassen werd gezien. Ook binnen een ras kunnen er foklijnen zijn waarin de honden meer moeite hebben met alleen blijven en een grotere kans hebben om verlatingsangst te ontwikkelen.

Honden die van een rescue organisatie komen zijn vaak extra gevoelig. Dit kan komen doordat ze als pup geen veilige hechting hadden met het moederdier, bijvoorbeeld door slechte omstandigheden tijdens het leven op straat of jong verlies van hun moeder. Mogelijk kunnen deze pups daardoor in hun latere leven hechtingsproblemen krijgen, zoals overmatig gebonden zijn aan een of enkele personen.

Dat kan overigens ook gelden voor asielhonden. Bij plaatsing vormen zij vaak snel een sterke band en zijn dan extra gevoelig voor het (tijdelijk) verbreken daarvan. Daarnaast kunnen opgedane ervaringen invloed hebben op het ontwikkelen van angst voor alleen zijn.

Kijk dus altijd naar uw hond en hoe deze reageert. De training moet hierop afgestemd worden. Die training houdt in dat u heel geleidelijk het alleen blijven moet gaan introduceren en aanleren. Bij de ene hond zult u veel sneller door de stappen kunnen gaan dan bij de andere.

 1. De in dit artikel beschreven opbouw geldt voor honden die nog niet geleerd hebben om alleen te blijven, zoals pups, en die nog niet bang zijn om alleen te zijn;
 2. Bij het leren om alleen te zijn is het heel belangrijk dat u de oefening langzaam opbouwt;

Het is namelijk de bedoeling dat de hond het vertrouwen krijgt én houdt dat u altijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden. Heeft u te veel haast en laat u de hond te lang alleen, dan zal hij zich onrustig gaan voelen en kan stress zich gaan opbouwen.

 1. Dat vervelende gevoel dat hij dan heeft, zal hij gaan koppelen aan het alleen zijn;
 2. Het gevolg is dat hij voortaan steeds als hij alleen moet blijven, ook al is het maar even, dat gevoel weer krijgt;
 3. Hij is het vertrouwen kwijt dat u snel weer terugkomt;

Dit moet u voorkomen omdat het erg moeilijk is om dat vertrouwen weer terug te krijgen, u moet dan helemaal opnieuw beginnen met oefenen! Overhaast het dus niet, laat de hond het tempo bepalen. Ook al lijkt het langzaam te gaan, u bereikt zo uw uiteindelijke doel sneller.

 1. Begin niet met oefenen om alleen te blijven op momenten dat uw hond vol energie zit;
 2. Kies eerder de momenten uit dat hij moe is van het wandelen of spelen;
 3. Hij zal dan veel sneller rustig blijven liggen op zijn eigen plek;

Natuurlijk is het ook verstandig als de hond voor het oefenen zijn behoeften heeft kunnen doen. Een eerste voorbereiding voor het alleen thuis blijven is om ervoor te zorgen dat uw hond zelfstandig is. Voor honden die constant achter hun eigenaar aanlopen in huis en eraan gewend zijn dat de baas altijd in de buurt is, is het contrast erg groot als de baas even weg moet.

Leer de hond dus om ook terwijl u thuis bezig bent, rustig in de kamer of op zijn eigen plek te blijven liggen in plaats van u te volgen. Dit oefent u eerst terwijl u in dezelfde kamer bent, daarna kunt u ook een paar tellen de kamer verlaten.

Zorg dat de hond iets te doen heeft, bijvoorbeeld dat er speelgoed ligt waar hij veilig op kan kauwen. Als dit goed gaat, dan kunt u voorzichtig de tijd dat u de kamer uit bent wat opbouwen. Hoe snel dat kan, ligt aan de reactie van uw hond. Maak de tijd eerst langer met stapjes van een paar seconden; kunt u zonder problemen een minuut wegblijven dan kunt u de stappen wat groter gaan maken (bijvoorbeeld met stapjes van 10-20 seconden tegelijk).

Hoe langer u weg kunt blijven, hoe groter u de stappen kunt maken, maar kijk naar uw hond om te bepalen wat voor hem haalbaar is. Zorg er hierbij voor dat u de tijd niet alleen maar steeds langer maakt maar kom tussendoor ook regelmatig weer snel terug.

Geef bij de oefeningen in huis geen aandacht aan de hond. Let op: misschien slaapt uw hond beneden in de huiskamer en gaat dat prima. Dat betekent echter niet dat hij overdag ook zo lang alleen kan blijven! Het naar bed gaan is voor de hond een hele duidelijke context en veel honden hebben snel in de gaten dat u niet echt weg bent.

Bovendien zijn ze dan moe en al snel wennen ze eraan dat dit een dagelijks terugkerend ritueel is. Het is heel anders voor hem als u overdag weggaat. Heeft u een pup of een nieuwe hond waarvan u bang bent dat hij dingen kapot zal maken of dingen doet die niet mogen als u even weg bent? Dan kunt u overwegen hem in een bench of andere veilige ruimte te zetten tijdens de oefeningen.

U moet hem dat echter wel eerst aanleren! Daarover leest u meer in het artikel over ‘ Een hondenbench gebruiken ‘. Als u de hond rustig een tijdje alleen kunt laten terwijl u elders in huis bent zonder dat hij zich daar druk om maakt, kunt u beginnen met oefeningen waarbij u ook echt het huis verlaat.

 • Bouw ook dit voorzichtig op: eerst doet u alleen de voordeur open en weer dicht, later stapt u heel even naar buiten;
 • Zorg ervoor dat u altijd terug bent voordat de hond nerveus begint te worden! Maak de tijd dat u weg bent steeds een paar tellen langer, maar bouw tussendoor ook weer steeds kortere oefeningen in die de hond gemakkelijk aankan (zodat het niet zo is dat elke volgende oefening langer is dan de vorige);

Kunt u eenmaal een minuut wegblijven dan kunt u iets grotere stappen gaan nemen. Vergeet niet om ook dan regelmatig oefeningen te doen waarbij u al na korte tijd terug bent. Let op: de hond mag niet leren voorspellen wanneer u langer en wanneer u korter weg bent.

Als u tijdens het oefenen bijvoorbeeld steeds na 3 langere oefeningen 1 korte oefening inplant, dan gaat hij het patroon herkennen. Probeer dat dus zo onvoorspelbaar mogelijk af te wisselen. Eindig een oefensessie wel steeds met de langste oefening.

Mocht die langste oefening onverhoopt toch niet helemaal goed gaan (wat u natuurlijk probeert te voorkomen door rustig op te bouwen), doe dan nog een kortere oefening die zeker goed gaat zodat u de training positief kunt afsluiten. Ga niet te snel door naar lange oefeningen maar oefen voldoende met minder lange oefeningen zodat de basis er goed in zit.

See also:  Wat is de grootste hond ter wereld?

Gaat het goed, oefen dan ook met een zo realistisch mogelijk vertrek. Als u van huis gaat om naar uw werk te gaan of een boodschap te doen, zult u vaak een paar dingen doen zoals uw sleutels pakken, schoenen aandoen, een tas pakken en uw jas aantrekken.

Honden leren vaak dat dit voorspelt dat u weggaat, en een hond die niet goed alleen kan zijn zal al nerveus worden als hij deze voorbereidingen ziet. Oefen ze daarom mee: bedenk wat u doet voor vertrek en ga één voor één deze vertreksignalen opnemen in het oefenen, zodat uw hond meteen leert dat ook dit heel gewoon is.

 • Maak de tijd dat u weg bent tijdens het oefenen met deze extra vertreksignalen de eerste keren weer korter dan waar u gebleven was;
 • Dus kon u 10 seconden naar buiten, maar neemt u nu voor het eerst uw tas mee? Blijf dan dit keer bijvoorbeeld maar 3 seconden weg en bouw dat weer langzaam op;

Neem niet uitgebreid afscheid door bijvoorbeeld de hond te knuffelen: het is de bedoeling van de oefeningen dat uw tijdelijke afwezigheid voor de hond een ‘saaie’ gebeurtenis is. Neem dus rustig en kort afscheid. Het kan helpen als u op het moment dat u weggaat een vaste, korte zin zegt, bijvoorbeeld: ‘tot straks’.

De hond leert dan tijdens de oefening dat als u dat zegt, u weliswaar even weg bent maar ook dat u op tijd weer terug bent. Het wordt voor de hond uiteindelijk een signaal dat hij zich veilig kan blijven voelen.

U moet dan wel zeker weten dat u op tijd terug bent, dus voordat de hond nerveus wordt! Ga nooit ‘stiekem’ weg, bijvoorbeeld als de hond slaapt of doordat u hem afleidt met voer. Bij uw terugkomst kunt u de hond begroeten, maar doe dat rustig en kort, bijvoorbeeld door hem gewoon gedag te zeggen met een rustige, vriendelijke stem.

U hoeft hem dus niet helemaal te negeren. Ga hem echter niet uitgebreid knuffelen, dat kunt u later doen als hij helemaal kalm is. Om geluiden van buiten te maskeren wordt wel eens gebruik gemaakt van het aanzetten van de radio of een andere geluidsbron.

Dat kan handig zijn als u een hond heeft die snel blaft als hij iets hoort, maar pas wel op. Het komt regelmatig voor dat honden met verlatingsangst ook bang zijn voor geluiden. Angst voor geluiden tijdens het alleen zijn kan de angst voor het alleen zijn ook versterken.

 • Van een radio of televisie weet u niet zeker welke geluiden er voorbij zullen komen;
 • Een plotseling geluid van bijvoorbeeld een reclame of geluidsfragment tijdens een nieuwsbericht kan uw hond juist extra angstig maken;

Wilt u geluiden afspelen tijdens uw aanwezigheid, kies dan liever voor een geluidsbron waarvan u zeker weet dat het de hond niet onrustig maakt. Reageert uw hond niet sterk op geluiden van buiten, dan hoeft u ook geen muziek of ander geluid aan te zetten als u gaat oefenen met het alleen blijven.

 • Er zijn veel verschillende gedragingen die uw hond kan laten zien als hij verlatingsangst heeft;
 • Veel honden zullen janken, blaffen of piepen;
 • Ook komt geregeld voor dat honden gaan slopen, vaak bij plaatsen waar u bent weggegaan zoals krabben aan de deur of vloer maar ook wel andere voorwerpen of meubilair;

In huis plassen of poepen kan ook een uiting van stress zijn. Andere tekenen van stress zijn bijvoorbeeld onrust, hijgen, bek aflikken, gapen, steeds van positie wisselen (staan, zitten, liggen), overmatig kwijlen en soms overgeven, zwetende voetzolen hebben of ineens haar verliezen.

 1. Vrij veel honden die verlatingsangst hebben, willen niet eten als ze alleen zijn;
 2. Er zijn echter ook honden die juist wél eten op momenten van stress;
 3. Het komt ook regelmatig voor dat honden eerst hun voer opeten maar zodra dat op is alsnog enorm gestrest raken door het alleen zijn;

Niet eten is dus vaak (niet altijd) een teken van stress; wél eten wil niet zeggen dat er niets aan de hand is! Honden met verlatingsangst volgen vaak hun eigenaar in huis, waar deze ook gaat. Omgekeerd is het niet zo, dat alle honden die de eigenaar in huis volgen ook slecht tegen alleen zijn kunnen.

Honden met verlatingsangst zijn vaak ontzettend blij als de eigenaar terugkomt en het kan enkele minuten duren tot ze weer gekalmeerd zijn. Sommige dingen zijn opvallend zodra u thuiskomt, zoals plasjes, krassen op uw deur van nagels of een natte vacht door het kwijlen.

Sporen van uitbraakpogingen, zoals krassen, gesloopte deurposten en soms zelfs afgebroken en bloedende nagels zijn signalen dat de hond echt in paniek is en probeert te vluchten. Maar als uw hond vooral blaft en onrustig heen en weer loopt in huis, kunt u dat gemakkelijk missen.

 • Soms is het geblaf al gestopt omdat de hond uw auto de straat in hoort rijden en denkt u dat de hond er geen problemen mee heeft, tot u van de buren hoort dat hij tekeer is gegaan;
 • Het is belangrijk dat u tijdens het oefenen goed in de gaten houdt of het echt wel goed gaat;

Als uw hond toch nerveus begint te worden, kan dat uitlopen op verlatingsangst. Let daarom goed op of u tekenen van onrust ziet bij uw hond. U kunt een filmcamera laten lopen als u oefent. Zo zult u het horen als hij blaft of zachtjes piept of zien als hij stresssignalen laat zien zoals onrustig heen en weer lopen of veel hijgen.

 1. Heeft u geen camera dan kan een voicerecorder een aantal van deze signalen ook opvangen;
 2. U kunt ook een webcam of de camera van een mobiele telefoon gebruiken zodat u de hond via een andere mobiele telefoon kunt bekijken terwijl u oefent, bijvoorbeeld via software voor online meetings;

Op die manier kunt u direct reageren op wat u ziet en de oefening afbreken als u ziet dat de hond nerveus wordt. Let op: het is niet de bedoeling dat u via zo’n verbinding tegen uw hond praat terwijl u er niet bent! Zet de microfoon aan de kant van de hond uit zodat hij u en uw omgeving niet kan horen.

Hij moet immers wennen aan het alleen blijven, zonder enige vorm van uw aanwezigheid. Bovendien bestaat er een kans dat het averechts werkt en de hond juist extra naar u op zoek gaat. In sommige gevallen blijkt de reden waarom een hond blaft als hij alleen is niet te zijn dat hij angstig is, maar blaft hij omdat hij erg waaks is en steeds voorbijgangers ziet of hoort.

En er zijn ook honden die bijvoorbeeld gaan slopen uit verveling als ze te lang alleen zijn, of die in huis plassen omdat ze nog niet goed zindelijk zijn of om medische redenen of wellicht omdat ze te weinig zijn uitgelaten. Ook daarom is het van belang om bij dergelijke signalen het gedrag tijdens uw afwezigheid te filmen, zodat u kunt zien of er meer tekenen van stress en angst aanwezig zijn of dat er misschien andere redenen zijn waarom het alleen blijven niet goed gaat. Tijdens de hele training zijn er twee belangrijke dingen om op te letten:

 1. Laat uw hond nooit langer alleen dan hij aankan! Kom dus altijd op tijd terug. Dat betekent dat u niet ineens een uur kunt gaan winkelen als uw hond pas tien minuten alleen was gebleven in de training. De kans is dan groot dat hij alsnog bang wordt en dan moet u weer helemaal van voor af aan beginnen bij een paar tellen alleen. Waarschijnlijk wordt de training zelfs moeilijker omdat de hond nu de ervaring heeft dat alleen blijven hem een angstige ervaring oplevert.
 2. Straf de hond nooit voor zijn gedrag als hij toch eens is gaan blaffen, plassen of slopen. Het gedrag ontstaat immers vanuit spanning, angst of zelfs paniek, en als u hem gaat straffen wordt dat alleen maar erger omdat de situatie er voor hem nog vervelender van wordt. Angst verdwijnt niet door de hond ervoor te straffen. De hond kan er bovendien niets aan doen dat hij zich zo naar voelt: u wél, namelijk door hem niet langer alleen te laten dan hij aankan.

Als uw hond problemen heeft met het leren om alleen thuis te blijven of als hij al verlatingsangst vertoont, kan dit verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

 • Erfelijke aanleg
 • Het is de hond nooit goed aangeleerd om alleen te blijven
 • De hond heeft het wel geleerd en het ging goed, maar daarna hoefde hij een hele tijd nooit alleen thuis te blijven waardoor hij dit verleerde. Toen dit wel weer nodig was, is het niet opnieuw opgebouwd (denk aan situaties na vakanties of na ziekte of werkloosheid van de baas).
 • De hond heeft iets engs of vervelends meegemaakt toen hij alleen was (bijvoorbeeld onweer of inbraak).
 • Er is een plotselinge verandering van omstandigheden, bijvoorbeeld er is iemand uit het huishouden weggegaan door scheiding, uit huis gaan van kinderen of door overlijden. Of de hond is herplaatst, of u bent verhuisd.
 • Oudere honden kunnen ineens problemen gaan krijgen met het alleen blijven, doordat er veranderingen in de hersenen plaatsvinden (zoals dementie).
 • Fysieke aandoeningen kunnen effect hebben op het alleen blijven, denk aan blaasontsteking waardoor de hond ineens onzindelijk kan lijken, maar ook andere ziektes en pijn hebben effect op hoe de hond zich voelt. Het komt voor dat plotseling optredende verlatingsangst wordt veroorzaakt door een medisch probleem.

Sommige honden die, wanneer ze alleen moeten blijven, in een beperkte ruimte moeten zitten zoals in een bench of kleine kamer kunnen stress vertonen die niet te maken heeft met het alleen zijn maar met het ‘opgesloten’ zitten en doen het veel beter als ze vrij in huis mogen rondlopen. Opgesloten zijn betekent dat de hond geen controle heeft over zijn situatie en dat kan stress opleveren. Een hond met verlatingsangst ervaart stress, angst en soms paniek. Het is niet zo dat een hond bijvoorbeeld iets gaat slopen of in huis plast ‘omdat hij kwaad is dat hij niet mee mag’, ‘uit wraak’! En als uw hond zich ‘schuldig’ gedraagt wanneer u thuiskomt en er is iets gesloopt of er ligt plas, dan is dat niet omdat hij zich schuldig voelt.

Regel dus een oppas! Ook een dagopvang of hondenuitlaatservice kunnen hierbij helpen. Hij neemt een onderdanige houding aan omdat hij merkt dat u niet blij of zelfs boos bent en hij wil voorkomen dat u agressie tegen hem vertoont, zoals boos tegen hem praten of hem op andere manieren straffen.

Maar hij snapt niet dat uw boosheid wordt veroorzaakt door iets wat hij misschien al een uur eerder heeft gedaan, uit angst, en hij weet ook niet dat dit ‘niet mag’: het was voor hem dan ook geen bewuste keuze maar een uiting van zijn stress en paniek! Verlatingsangst is een vervelend probleem dat de hond veel stress bezorgt en zijn welzijn en zijn gezondheid benadeelt.

 1. Een goede opbouw op jonge leeftijd kan de kans op problemen verkleinen, maar verlatingsangst kan niet altijd voorkomen worden;
 2. Met een goede training en soms met medicijnen kan verlatingsangst behandeld worden;

Dit vergt wel inzet, want er is geen ‘quick fix’. De terugkerende stress van verlatingsangst is echter voor uw hond zowel heel vervelend als ongezond, en ook voor uw huisraad en de relatie met de buren is het belangrijk er iets aan te doen. Straf uw hond nooit voor zijn angst en gebruik nooit hulpmiddelen zoals een anti-blafband: deze werken averechts, geven de hond nog meer stress en zijn daardoor slecht voor het welzijn van de hond.

 • Hij blaft misschien niet meer, maar hij voelt zich waarschijnlijk nog ellendiger;
 • Vertoont uw hond tekenen van verlatingsangst, ga dan eerst naar een dierenarts om mogelijke lichamelijke problemen uit te sluiten;

Een gediplomeerde hondengedragstherapeut of een veterinair gedragsspecialist kan u vervolgens helpen om een behandelplan op te stellen om het probleem aan te pakken. Hoe u aan betrouwbare adressen komt, leest u in het artikel over ‘ Gedragstherapie voor de hond ‘..

Kan een hond s nachts alleen zijn?

Geplaatst: 03/02/2022 De meeste honden voelen zich het prettigst als ze in gezelschap zijn; alleen achterblijven valt ze soms best zwaar. Sommige honden wennen er nooit aan. Toch kun je door een gerichte aanpak voorkomen dat je pup straks hoort bij de categorie viervoeters die het huis afbreken zodra ze alleen worden gelaten.

 • DE EERST NACHTEN MET JE PUPPY Als je een pup krijgt, is het niet de bedoeling dat je het hondje meteen al (lang) alleen laat;
 • De pup moet zijn broers en zusjes al missen, en de warmte en verzorging van zijn moeder;

Hij moet eerst wennen aan zijn nieuwe omgeving. Pas als hij zich daarin vertrouwd voelt, kun je hem af en toe even alleen laten. De nachten zijn lang en eenzaam voor een jong hondje in zijn eentje. Toch is dat wat veel pups moeten ondergaan als ze bij hun nieuwe baasje zijn aangekomen.

Men legt de pup ‘s nachts vaak meteen op het plekje dat hem is toebedacht; meestal een plek waar de hond weinig kwaad kan. Maar voor de meeste pups is zo’n nacht alleen vreselijk. Ze voelen zich totaal in de steek gelaten en ze zijn in paniek, omdat hun gekerm om aandacht en verzorging niet wordt gehonoreerd.

Normaal gesproken zou hun moeder direct afkomen op hun gejammer, maar nu luistert er blijkbaar niemand meer naar ze. Neem die rol de eerste paar dagen over, zodat de pup merkt dat jij zijn nieuwe moeder bent. Mopper of snauw niet naar de pup, maar wees zorgzaam zodat de pup op zijn gemak wordt gesteld.

De nachten zijn lang en eenzaam voor een pup in zijn eentje.   WAT DOE JE ALS JE PUP ‘S NACHTS PIEPT? Veel beter is het om de pup in het begin bij je op de slaapkamer te nemen, in een bench naast je bed. Je kunt hem dan, door wat sussende woordjes te spreken of even een hand uit te steken, geruststellen als hij wakker wordt en vol schrik merkt dat hij moederziel alleen is. Zo kun je je puppy laten merken dat je er voor hem bent. Dat weliswaar zijn moeder er niet meer is, maar dat jij voor hem zult zorgen als hij zich naar voelt.

HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan. Als ze er langzaam aan gewend zijn dat er niet altijd iemand in hun buurt is, is het moment daar om ze een andere vaste plek te geven als je dat wilt. REAGEER METEEN ALS JE PUP ‘S NACHTS PIEPT Pups moeten ‘s nachts hun behoefte doen.

 1. Pups raken niet verpest als ze ‘s nachts bij je slapen;
 2. En het zindelijk worden verloopt voorspoediger, want je merkt het wanneer hij iets moet doen;
 3. Stel je er daarom op in dat je in het begin een paar keer je bed uit zult moeten om de pup uit te laten;

Reageer meteen als je merkt dat je pup onrustig wordt, omdat hij uit moet. Laat hem niet jammeren; hij zal zijn frustratie, omdat hij niet weg kan om buiten zijn nest een behoefte te doen, associëren met zijn bench en het feit dat hij alleen is. Je pup moet het vertrouwen kunnen opbouwen dat er voldaan wordt aan zijn noden.

Dat lukt je niet als je hem in zijn sop gaar laat koken. Vroeger was het heel normaal om pups meteen hele nachten alleen te laten. Buren werden dan gewaarschuwd dat er de eerste tijd slecht geslapen zou worden, omdat het kermende hondje de hele buurt wakker zou houden.

Maar gelukkig zijn er tegenwoordige andere inzichten die pups en ook hun eigenaren en buren voor al die ellende behoeden. Eerst is er nog de vertrouwde nestgeur en warmte van je broertjes en je zusjes. en dan moet je het opeens in je eentje zien te redden. IN DE BENCH Als de pup ‘s nachts in een bench slaapt, zal het verblijf in de bench op zich geen probleem meer voor hem zijn. Daarom is het handig je pup ook een bench te geven in de huiskamer, of daar waar je straks zijn vaste ligplaats wilt maken.

Pups hebben ongelukjes en weten nog niet wat wel of geen speelgoed voor ze is. Dan is een bench heel prettig als je even niet goed op je pup kunt letten. Als je kinderen hebt is een bench helemaal ideaal, omdat het voor hen een duidelijk teken is dat de puppy moet rusten.

Zorg voor prettige ervaringen in de bench. Geef je pup daar zijn eten of een speeltje, al dan niet met lekkers erin verstopt. Geef hem aandacht als hij rustig is in de bench, niet als hij piept of aan het hekje krabt! Haal de pup uit de bench zodra hij wakker wordt; zo voorkom je dat hij gaat jammeren.

Zeg altijd ‘ik ga even weg, ik ben zo terug’ maak het leven van je hond zo duidelijk mogelijk Als je pup op zijn gemak is in zijn nieuwe omgeving en aan de bench is gewend – dat kost misschien een dag of twee, drie – is het moment gekomen om hem te wennen dat je er af en toe niet bent. Zeg ‘ik ga even weg, ik ben zo terug’ en geef de pup iets lekkers als bezighouder. Ga de kamer uit, maar kom binnen een minuutje weer terug, voordat de pup de tijd heeft gekregen om zich te realiseren dat je weg bent en gaat piepen. Herhaal dit regelmatig, een paar keer per dag.

Zeg iedere keer als je even weggaat iets als ‘ik ga even weg, ik ben zo terug’, maak daar een vast ritueel van. Doe vrolijk, praat niet op bezorgde toon, maak er geen punt van. Grote kans dat je pup dit dan ook niet doet.

Bouw de tijd dat je de kamer uit bent langzaam op. Het is zaak te voorkomen dat je pup onrustig wordt, omdat je weg bent. Mocht dit toch een keer gebeuren, ga dan niet meteen naar binnen, maar wacht totdat je pup weer stil is. Als je wel zou reageren op gepiep of gekrabbel of andere vormen van onrust door naar binnen te gaan, leert je pup namelijk dat zijn gejammer werkt.

RITUELEN GEVEN ZEKERHEID Lang is gezegd dat het voor honden die niet alleen kunnen zijn, goed zou zijn om het ritueel van weg gaan steeds te veranderen. De honden zouden namelijk al alert en bang worden bij het zien van de eerste tekenen die gewoonlijk je vertrek aankondigen, zoals het aandoen van je jas, het pakken van je sleutels of het sluiten van ramen. Deze vaste gewoontes zouden ervoor zorgen dat honden al lang voordat je de deur achter je dichttrekt, in een miserabele stemming zijn.

 1. Hij zal daar dan dankbaar gebruik van maken;
 2. Het veranderen van de vaste rituelen zou het opbouwen van deze angst voorkomen;
 3. Maar het tegendeel blijkt waar;
 4. Als je het huis op volstrekt onvoorspelbare manieren gaat verlaten, kunnen honden zich helemaal nergens meer op instellen;

In plaats van zich te kunnen ontspannen zolang er geen ritueel te zien is worden ze extra onrustig, omdat er geen duidelijk teken meer is. Honden kunnen dan zo ver komen dat ze zich helemaal niet meer kunnen ontspannen: ze zijn dan voortdurend alert om te checken of je weggaat.

Hun onrust neemt juist toe in plaats van af. Daarom is het heel belangrijk om een hond te vertellen dat je weggaat, met een vast zinnetje zodat hij weet waar hij aan toe is. Maak het leven voor je hond zo duidelijk mogelijk.

PUPPY WACHT! Een andere manier om een pup te wennen aan alleen-zijn, is hem te leren dat hij je niet zomaar overal achterna kan lopen. Leer je pup te wachten als je een deur uitgaat. Met de oefening ‘zit’ gaat dat heel gemakkelijk. Eerst doe je de oefening maar heel eventjes, zodat je zeker weet dat de pup blijft zitten.

De duur dat je aan de andere kant van de deur bent voer je langzaam op. Natuurlijk moet je de pup eerst leren wat ‘zit’ is, en dat hij moet blijven zitten totdat jij zegt dat hij klaar is. Dit leer je u hem in de kamer.

Gaat dat goed, dan ga je rondlopen terwijl de pup moet blijven zitten totdat je zegt dat hij vrij is. Dit lijkt misschien een moeilijke opgave voor zo’n jong hondje, maar pups leren razendsnel. Als je je uw pup op deze manier opvoedt en begeleidt in het proces van leren alleen te zijn, heb je de meeste kans dat hij opgroeit tot een volwassen hond met zelfvertrouwen.

Als je een hond van het ene moment op het andere klakkeloos alleen laat en hem wellicht ook nog eens straft als hij de boel bij elkaar gilt, ontneem je hem de kans te leren zich te ontspannen als hij alleen is.

Alleen zijn en frustratie en stress horen dan onlosmakelijk bij elkaar, een vicieuze cirkel die vrijwel niet meer te doorbreken is. Maak van je pup een relaxte thuisblijver en vergelijk ook eens de verschillende huisdierenverzekeringen. Met de juiste dierenverzekering voor je pup kun je hoge dierenartskosten voorkomen.

Hoeveel nachten bij pup slapen?

Hoeveel nachten bij pup slapen? – Het is aan te raden om het samen slapen na een week af te bouwen. Sommige puppy’s geven al eerder aan dat ze groot genoeg zijn om alleen te slapen en sommige puppy’s hebben meer hulp nodig om zelfvertrouwen op te bouwen.

Het antwoord op de vraag: hoeveel nachten bij je pup slapen is dus voor iedere pup verschillend. Kijk daarom goed naar het gedrag van je pup en kies op basis daarvan of jou pup het aankan om alleen te slapen.

Als je pup erg angstig is dan kan het helpen om langer samen te slapen. Zo zorg je ervoor dat je pup meer zelfvertrouwen krijgt en niet angstig blijft. Voorkomen is in dit geval altijd beter dan genezen! Bij je puppy slapen kan overigens ook een goede manier zijn om een band met je pup op te bouwen.

Hoe lang kan een pup in de bench?

Zodra je hond zich comfortabel begint te voelen in de bench, kun je de periodes langer maken. Puppyleeftijd en de maximaal aangeraden tijd in een bench : 8–10 weken: 30–60 minuten. 11–14 weken: 1–3 uur.