Wanneer Hond Steriliseren Na Loopsheid?
Mary Taylor
- 0
- 46
Wanneer steriliseren – Wanneer kan je het beste een teef laten steriliseren? Ons advies is om een teef te laten steriliseren na de eerste loopsheid. Het liefst 3 – 4 maanden na de loopsheid, maar in ieder geval niet eerder dan 1 maand na het eind van de loopsheid en niet korter dan 1 maand voor de (verwachte) volgende loopsheid.
Hoe lang wachten na loopsheid?
Cyclus van de teef – De eerste loopsheid van de teef treedt meestal rond 6-9 maanden leeftijd op. Zeker bij grotere rassen kan het echter zijn dat het (veel) later optreedt (tot zelfs 18-24 maanden leeftijd). De eerste fase van loopsheid kenmerkt zich door een gezwollen vulva, rode uitvloeiing uit de vulva (die soms niet opvalt als de teef zich frequent schoon likt!) en gedragsveranderingen waaronder onrust, humeurigheid en minder goed luisteren.
Daarnaast tonen reutjes duidelijk interesse, maar is er nog geen dekbereidheid van het teefje. Deze fase duurt gemiddeld 9 dagen (3-17 dagen). Tijdens de tweede fase van de loopsheid die meestal ook een dag of 9 (3-21 dagen) aanhoudt, verandert de uitvloeiing iets van kleur en wordt deze helderder.
De teef is in deze periode dekbereid en zal blijven staan en haar staart opzij houden bij toenadering van een reu. Dit is de fase waarin de eisprong optreedt. Na de loopsheid treedt een fase op die 2 maanden aanhoudt en waarin soms schijndracht wordt gezien.
Na deze periode treedt een rustfase van enkele maanden op, voordat de volgende loopsheid optreedt. Op enkele rassen na die slechts 1x per jaar loops zijn, hebben de meeste honden 2 cycli per jaar. Gesteriliseerde teven leiden een langer en een gezonder leven dan ongesteriliseerde teven, daarom raden wij een sterilisatie aan.
Onderstaand een uitleg over de belangrijkste redenen voor sterilisatie: Melkkliertumoren en baarmoederontsteking Vrouwelijke hormonen leiden bij veel teven tot de ontwikkeling van melkkliertumoren. Hoe eerder een teefje wordt gesteriliseerd, hoe kleiner het risico op melkkliertumoren.
- De cycli van hormonen bij ongesteriliseerde teven leiden daarnaast op den duur tot veranderingen in de baarmoeder, waardoor deze veel gevoeliger wordt voor infectie;
- Het gevolg is een groot risico op een ernstige baarmoederontsteking, die alleen kan worden behandeld door middel van een spoedoperatie waarbij de gehele baarmoeder wordt verwijderd;
Sterilisatie van een teef voorkomt baarmoederontsteking. Bij ongesteriliseerde teven, gemeten tot een leeftijd van 10 jaar oud, is aangetoond dat maar liefst 30% melkkliertumoren en/of een baarmoederontsteking ontwikkelt! Zou er gekeken zijn naar teven tot een leeftijd van bijvoorbeeld 12 of 14 jaar, dan zou dit percentage nog vele malen hoger zijn.
Ongesteriliseerde teven van grote hondenrassen hebben zelfs een nog veel grotere kans – ongeveer 60-75% !! – op de ontwikkeling van melkkliertumoren en/of baarmoederontsteking. Alle reden dus om uw hond te laten steriliseren.
Suikerziekte De hormoonspiegels tijdens de cycli van ongesteriliseerde teven kunnen leiden tot suikerziekte. Deze aandoening treedt meestal voor het eerst vanaf een aantal weken na de loopsheid op en wordt onder andere gekenmerkt door veel drinken en veel plassen.
- Gesteriliseerde teven lopen het risico op deze hormoon-gerelateerde suikerziekte niet! Loopsheid, schijndracht en ongewenste dracht Door een hond te laten steriliseren treedt loopsheid, met bijbehorende ongemakken voor u en uw hond, niet meer op;
Daarnaast behoort ook schijndracht na sterilisatie tot de verleden tijd. Tot slot voorkomt u ongewenste dekking en daarmee dracht en puppy’s. Indien u geen fokplannen heeft is sterilisatie dan ook een verstandige keus.
Hoe lang na de loopsheid steriliseren?
Wat is het beste tijdstip van de sterilisatie? – Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie.
- Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid;
- Men zegt wel eens dat het beter is om de teef voor de operatie eerst een nestje te laten krijgen, maar dat is niet waar ! Tijdens de operatie beslist de dierenarts of de baarmoeder eveneens verwijderd moet worden;
Dit gebeurt alleen als er afwijkingen te zien zijn.
Hoe weet je of je hond niet meer loops is?
Komen honden in de overgang? – In tegenstelling tot mensen hebben honden geen menopauze. Overgangsjaren waarin de menstruatie uitblijft komen niet voor. Het teefje wordt dus tot het einde van haar leven loops. Sommige teefjes die ouder zijn dan zeven jaar worden nog maar een keer per jaar loops.
Hoe oud moet een teef zijn voor sterilisatie?
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft! –
- Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
- Uiteindelijk krijgt zo’n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker, baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei!
- Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.
Waarom steriliseren na 1e loopsheid?
Niet meer loops worden – De meeste teefjes worden twee keer per jaar loops. Dit gaat meestal samen met een bloederige uitvloeiing. De loopsheid duurt zo’n twee tot drie weken en in deze periode kan de hond gedekt worden. Het vloeien en het risico van een nestje wordt door de eigenaar gezien als een belangrijke reden om te steriliseren, na de operatie komt de loopsheid niet meer terug.
Dat scheelt ook weer opdringerige reuen. Veel eigenaren denken dat hun teef niet vruchtbaar is als ze bloed vloeit, maar dit is een groot misverstand. Ergens in deze periode is de teef vruchtbaar. Wanneer dat precies is verschilt per loopsheid en verschilt ook van teef tot teef.
De loopsheid kan tot op zeer gevorderde leeftijd tot een nest leiden. Teven kennen geen ‘overgang’ zoals bij de mens. In de praktijk zijn gezonde nesten gezien bij teven ouder dan tien jaar!.
Wat kost een sterilisatie bij een teefje?
Kosten sterilisatie hond en poes – De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt.
Heeft een hond veel pijn na een sterilisatie?
Algemeen Bij mannelijke dieren wordt vaak gesproken over castratie en bij vrouwelijke dieren over sterilisatie maar castratie en sterilisatie is niet hetzelfde. Via sterilisatie wordt een dier onvruchtbaar gemaak, maar blijven de zaadballen ( testikels) of eileider ( ovaria) gewoon zitten.
- Bij castratie worden de zaadballen of eileiders en / of baarmoeder verwijderd;
- Hierdoor wordt het dier onvruchtbaar maar wordt ook het gedrag beinvloed;
- In Nederland wordt sterilisatie eigenlijk niet toegepast;
Zowel reuen als teven worden dus gecastreerd. Redenen om te castreren kunnen zijn: het wegnemen van de vruchtbaarheid, beinvloeden van gedrag of gezondheidsredenen. De operatie Castreren gebeurt bij honden onder algehele narcose. We geven hiertoe een injectie in de ader van de voorpoot.
Ook heeft uw dier tijdens de operatie een adembuisje ( tracheotube) in de luchtpijp. Indien nodig kan er zuurstof worden toegediend of wordt uw dier via een warmtemat extra warm gehouden. Voor de operatie krijgt uw dier ook verschillende vormen van pijnstilling per injectie toegediend.
Bij de teefjes is het soms nodig om ook antibioticum in te zetten. Bij de reuen wordt na scheren en desinfecteren een snede in de huid gemaakt, tussen de achterpoten net voor de zak ( scrotum). Via deze snede worden beide zaadballen verwijderd waarna de snede in verschillende lagen weer wordt gehecht.
De zak zelf blijft dus aanwezig en zal in de loop der tijd kleiner worden. Na de operatie is uw reu nog 6-8 weken vruchtbaar. Een reu kan een loops teefje dan dus nog dekken! Ook veranderingen in gedrag worden na 6-8 weken zichtbaar.
Bij teven is er sprake van een buikoperatie. Via een snede ter hoogte van de navel worden de beide eierstokken (‘ovaria’) verwijderd. In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder (‘uterus’) verwijderd. Daarna wordt de snede in 4 verschillende lagen gehecht. De hechtingen zijn meestal uitwendig niet zichtbaar, soms ziet u 1 of 2 kleine paarse knoopjes.
Effect op het gedrag Met name bij de reu zien we gedragsveranderingen na castratie. Gecastreerde reuen tonen minder interesse in loopse teven en verdragen andere reuen vaak beter. Bij onzekere jonge reuen is het om die reden soms verstandiger om de castratie uit te stellen.
U kunt altijd met een van onze dierenartsen overleggen. Bij teven verdwijnt uiteraard de loopsheid en is er geen kans meer op schijnzwangerschap. Wanneer castreren Reuen (en teefjes) kunnen van 6 maanden leeftijd gecastreerd worden. Bij teven van de grote rassen ( Deense/Duitse Dog bijv)is het advies 1 loopsheid af te wachten ivm het risico op incontinentie bij te vroeg castreren.
Na de operatie Uw hond mag weer met u mee naar huis als hij of zij goed wakker is. Ondanks dat hij of zij goed wakker is, kan hij nog wel wat traag zijn. Het advies is dan ook om met de auto te komen; het is niet de bedoeling dat uw dier nog een eind naar huis moet lopen of naast de fiets mee naar huis gaat.
Het kan nodig zijn om uw dier te helpen om in de auto te komen of om trap te lopen ( indien nodig). Als vervoer een probleem is, laat het ons weten. Wij kunnen uw dier ook voor u thuisbrengen. We bieden uw dier, als hij of zij goed wakker is, water aan en meestal heeft uw dier bij ons ook al geplast.
- Eten bied u pas weer in de loop van de middag aan, in kleine porties;
- Soms is uw hond wat misselijk door de narcose;
- Daarom liever eerst een wat kleinere portie aanbieden;
- Uw dier mag thuis ” normaal” drinken;
Indien uw dier niet binnen 24 uur wat wil eten en/of drinken graag contact opnemen! Om het herstel te bevorderen raden we aan de eerste dag(en) Hill’s i/d te voeren. Pijnstilling U krijgt pijnstillers mee naar huis. De pijnstilling van de injectie werkt 24 uur.
De dag na operatie begint u met de pijnstillende ontstekingsremmer, samen met wat voer. Als uw dier zich erg vervelend voelt, mag er ook voor de nacht een dosis pijnstilling gegeven worden. In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen.
Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen! Bij teefjes is het soms nodig om een antibioticum in te zetten, bijv. als er sprake was van een baarmoederontsteking.
- Kraag/body Soms heeft de reu de neiging veel aan de operatiewond te likken;
- Eventueel kan door teveel likken een wondinfectie optreden;
- In zo’n geval raden we aan een body te dragen;
- Een kraag is ook mogelijk maar vaak wat oncomfortabel;
Herstelperiode Uw dier moet ook enige tijd rust krijgen. Voor de eerste dag is een rustige, comfortabele en behaaglijke ligplaats prettig. Daarnaast moet uw dier de mogelijkheid hebben om vaker even te plassen. In het algemeen is uw reu na 2-3 dagen weer fit.
Uw teefje voelt zich na 2-3 dgn ook weer redelijk fit maar is meestal na 7-10 dgn echt weer lekker comfortabel en wil dan echt weer fijn wandelen. Na 10 dagen gaan de hechtingen eruit. 6-8 weken na operatie is het litteken nauwelijks nog zichtbaar en is uw dier onvruchtbaar.
Wij raden aan: 1. De eerste 3 dagen lijnrust en niet te lang uitlaten! 2. De eerste 5-7 dagen niet zwemmen (in verband met het herstel van de wond) en de wond netjes droog en schoon houden. De eerste 7-10 dagen wat rustiger aan doen, niet voluit fietsen/trainen/jagen etc.
Hechtingen Meestal ziet u na castratie geen hechtingen zitte, soms wel. Wij raden u in alle gevallen aan om op 10 dagen na operatie een afspraak te maken voor wondcontrole op de kliniek. Soms ziet u een enkel druppeltje bloed uit de wond komen kort na operatie.
Dit is normaal. Komt er meer dan een enkel druppeltje neem dan contact op met de kliniek. Na de herstelperiode Sommige honden hebben na de castratie een wat tragere stofwisseling. Ook kunnen ze wat rustiger worden, met name in het gedrag naar andere honden toe.
Hierdoor zou hij/zij wat dikker kunnen worden. Weeg uw hond regelmatig, zodat u op de gewichtsverandering kunt reageren. Het kan verstandig zijn over te gaan op een onderhoudsvoer wat daarop inspeelt. Wij raden hierbij de ‘Neutered’-lijn van Royal Canin aan.
Onze assistent(e) kan u meer over vertellen en adviseren. Complicaties Complicaties komen na deze operatie uiterst zelden voor. Heeft u vragen of twijfels over te verloop van het herstel neem dan contact op! Neem altijd contact op als Algemene info binnen 24 uur niet eet of drinkt, sloom blijft of als er vocht uit de operatiewond komt..
Is een gesteriliseerde hond nog loops?
Voordelen van sterilisatie – De loopsheid voorkomen door middel van een sterilisatie geeft een aantal voordelen:
- Na de operatie kan uw teef niet meer drachtig worden en ze zal ze niet meer loops worden.
- Er is geen kans meer op baarmoederontstekingen (endometritis/ pyometra). Na iedere loopsheid is de baarmoeder tijdelijk extra kwetsbaar voor ontstekingen, wat kan leiden tot een pyometra (baarmoederontsteking). Baarmoederontstekingen kunnen zeer acuut optreden en leiden tot ernstig zieke honden, soms zelfs levensbedreigend. Vaak is een spoedoperatie noodzakelijk.
- De kans op melkkliertumoren vermindert. Dit voordeel geldt met name als de sterilisatie voor de eerste loopsheid plaatsvindt. Als de sterilisatie na de eerste loopsheid wordt gedaan is het risico groter. En het risico blijft groot als de sterilisatie plaatsvindt na meerdere loopsheden.
- Verder is er een veel kleinere kans op het ontstaan van suikerziekte veroorzaakt door vrouwelijke hormonen.
Hoeveel wandelen na sterilisatie hond?
De leeftijd waarop uw hond kan worden gesteriliseerd is van een aantal factoren afhankelijk. Voor de meeste honden die minder dan 20 kg wegen is het advies te steriliseren vóór de eerste loopsheid. Weegt uw hond meer dan 20 kg of indien uw hond een groter risico loopt op incontinentie (specifieke rassen), is het advies uw hond 3 maanden na de eerste loopsheid te steriliseren. Voordelen sterilisatie:
- Afname van de kans op baarmoederontsteking en melkklier tumoren op latere leeftijd.
- Onvruchtbaarheid / geen ongewenste dracht en/of schijndracht.
- Geen kans op suikerziekte veroorzaakt door hormonen
Nadelen sterilisatie:
- Kans op karakterverandering teef
- Vachtverandering
- Iets grotere kans op urine incontinentie op latere leeftijd (3-5% of minder)
- Gevoeliger voor overgewicht
Minder baarmoederontsteking en melkkliertumoren Honden die op vroege leeftijd worden gesteriliseerd hebben aanzienlijk minder kans op melkkliertumoren. Dit heeft te maken met de invloed van de hormonen. Bij iedere cyclus die de hond doormaakt, wordt de kans op problemen op latere leeftijd groter. Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid is de kans op kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd bijna 0%.
Voor een advies op maat adviseren we u contact op te nemen met de praktijk. Na de sterilisatie is uw teef direct onvruchtbaar. Met elke cyclus die de hond doormaakt, stijgt deze kans. Voor kleine hondjes raden wij daarom altijd aan om vóór de eerste loopsheid te steriliseren.
Bij grote honden wordt het risico op incontinentie wat groter als deze honden voor de eerste loopsheid worden gesteriliseerd. Daarom raden we bij grote honden aan om deze te steriliseren vóór de tweede loopsheid. Baarmoederontstekingen krijgen teven onder invloed van hormonen.
Na een sterilisatie is de kans op een baarmoederontsteking dus nihil, ongeacht de leeftijd waarop uw hond word gesteriliseerd. Wij raden daarom aan om ook op latere leeftijd uw hond alsnog te steriliseren.
Onvruchtbaarheid en loopsheid en schijnzwangerschap blijven weg. Doordat de eierstokken en een klein deel van de baarmoeder worden verwijderd, wordt de teef onvruchtbaar en blijft ook de loopsheid weg. Dit betekent dus ook dat het bloedverlies hiermee weg is.
Dit is een fijne bijkomstigheid voor de eigenaar. Naast de loopsheid die niet meer optreedt, is er ook geen kans meer op schijnzwangerschap. Dit krijgen ze namelijk ook onder invloed van de geslachtshormonen.
Een schijnzwangerschap houdt in dat het lichaam van de hond denkt dat het zwanger is, terwijl dit niet het geval is. Ze kunnen wat slomer zijn, melk geven, slecht eten, opgezette tepels en nesteldrang hebben. Houd uw hond goed in de gaten als ze schijndrachtig zijn.
Schijndracht geeft namelijk een vergrote kans op baarmoeder ontsteking. Twijfelt u, neem dan altijd contact met ons op! De normale temperatuur van een hond is tussen de 38 en 39 graden. Bij een baarmoederontsteking krijgen ze vaak koorts.
Als de temperatuur van uw hond verhoogd, is het belangrijk om contact met ons op te nemen. Geen suikerziekte veroorzaakt door hormonen Gedurende 2 maanden na de loopsheid produceren de eierstokken het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt er normaliter voor dat een eventuele dracht in stand wordt gehouden.
Progesteron zorgt echter ook voor een verhoogde productie van groeihormoon. Deze zorgt er weer voor dat de cellen in het lichaam minder gevoelig worden voor insuline. Als een hond in de periode na de loopsheid suikerziekte ontwikkeld, is het advies om zo snel mogelijk te steriliseren.
Met het steriliseren verwijderen we de eierstokken en daarmee de progesteronproductie, waardoor de suikerziekte nog kan verdwijnen. Kans op karakterveranderingen teef Door sterilisatie wordt het vrouwelijke hormoon oestrogeen (uit de eierstokken) weggenomen, en krijgt de (kleine) hoeveelheid testosteron, die ieder vrouwelijk dier ook produceert, relatief de overhand.
Een fel dominant teefje wordt door sterilisatie juist ‘mannelijker’ en feller. Steriliseren om het karakter te verzachten is bij de teef daarom niet zinvol. Het gebeurt niet bij alle teven maar het komt zeker voor.
Vachtverandering Bij sommige honden kan na een sterilisatie de vacht veranderen. Over het algemeen wordt de vacht dan dikker en krulleriger. Het gebeurt niet vaak maar kan wel voorkomen. Soms is na een vacht verandering een andere vachtverzorging nodig, dit kan het beste besproken worden met een trimster.
- Iets grotere kans op urine incontinentie op latere leeftijd (3-5 %) Dit geldt vooral voor teven van grote rassen, te zware dieren en rassen waarbij (voorheen) de staart werd gecoupeerd;
- Eventuele urine-incontinentie is echter niet levensbedreigend en heel goed met medicijnen te behandelen, in tegenstelling tot een baarmoederontsteking of melkkliertumoren;
In de afweging wél of niet steriliseren i. de mogelijke gevolgen is ons advies daarom: wél steriliseren. Gevoeliger voor overgewicht De stofwisseling verandert na sterilisatie, waardoor de teef van dezelfde hoeveelheid voer aanmerkelijk dikker kan worden.
- Dit is gemakkelijk te voorkomen door na de sterilisatie wat minder voer te gaan geven, of evt;
- op speciaal dieetvoer over te stappen;
- Het is dus niet zo dat ze door de sterilisatie dikker worden;
- Het is het voer wat ze daarna krijgen wat ze dikker maakt;
Als u op het voer blijft staan wat u al gaf voor de sterilisatie raden wij aan om 15-20 % van het voer af te halen. Hiermee wordt voorkomen dat de hond dikker gaat worden. Uw hond is bij ons geopereerd. Hier volgen een aantal adviezen voor de eerste paar dagen.
Heeft u toch nog vragen dan mag u natuurlijk altijd bellen. Uitlaten : De dag dat u uw hond ophaalt, kan zij nog wat suf zijn van de anesthesie. hierdoor kan haar reactie vertraagd zijn. Laat haar daarom de eerste uren even kort uit, maak geen lange wandelingen.
Na de operatie adviseren wij u uw hond de eerste 10 dagen aangelijnd uit te laten. Beweging : Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen.
Vruchtbaarheid : Teven zijn na de sterilisatie direct onvruchtbaar. Eten en drinken : De hond mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken. Het geeft niet als uw hond de dag van de operatie nog niet wil eten.
Het kan namelijk zijn dat uw hond nog wat misselijk is van de narcose. De volgende dag moet ze wel weer gaan eten. Het kan zijn dat uw hond wat in gewicht aankomt. Dit komt doordat de stofwisseling op een lager niveau is komen te liggen. U kunt dit voorkomen door ongeveer 15-20% minder te voeren dan voorheen.
De wond en hechtingen : De hechtingen lossen vanzelf op en dit duurt ongeveer een maand. De wond wordt onderhuids gehecht zodat zo min mogelijk hechtmateriaal aan de buitenkant zichtbaar is. Hierdoor geneest de wond mooier en heeft uw dier minder de neiging de hechtingen eruit te likken.
Uw hond mag de wond schoonlikken, maar ze mag er niet continue aan knagen of bijten. In dat geval kunt u een kraag ophalen of uw hond een T-shirt aantrekken. U hoeft niets aan de wond te doen, juist door zalf op de wond te smeren, wordt de drang om dit er af te likken groter.
Als de huid rondom de wond erg geïrriteerd is (door het scheren en wassen) kunt u daar wat vette zalf zoals purol of vaseline opsmeren. Controle : We willen na 10 dagen graag de wond controleren om te zien of alles goed is gegaan.
Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Wanneer u ons moet bellen: Zodra u denkt dat er iets niet goed gaat of u het niet vertrouwt. Bij bloedverlies. Als uw hond voortdurend aan de wond zit. Bij herhaaldelijk braken. Niet willen drinken. Bij algeheel ziek zijn. Bij twijfel altijd bellen!.
Hoe lang vloeit een teef?
Met ‘loopsheid’ wordt de periode aangeduid waarin het lichaam van de teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. De hormoonspiegels veranderen, waardoor er lichamelijke veranderingen en ook gedragsveranderingen ontstaan. Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.
- Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn;
- De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen;
Dit is voor kleinere rassen meestal op een leeftijd tussen zes en tien maanden, voor grotere rassen tussen tien en zestien maanden en voor sommige hele grote rassen soms nog ietsje later. Als een teefje op een leeftijd van twee jaar nog niet loops is geweest, is dat een reden om naar de dierenarts te gaan.
- Teefjes kennen geen menopauze zoals de mens;
- Ze blijven hun hele leven hun cyclus houden en worden dus ook nog op hoge leeftijd loops;
- Wel neemt de vruchtbaarheid af met de jaren;
- De cyclus die de teef doormaakt bestaat uit vier fasen;
Hoe lang elke fase precies duurt kan per ras, per teef en ook per cyclus verschillen. De eerste twee fasen, pro-oestrus en oestrus, worden samen vaak de ‘loopsheid’ genoemd. Pro-oestrus : Dit is een voorbereiding op de vruchtbare periode. Deze fase duurt een paar dagen tot twee weken lang.
De vulva (de uitwendige geslachtsdelen) begint op te zwellen, de teef krijgt bloederige afscheiding en gedraagt zich vaak onrustig. Ze is nog niet bereid om te paren. Oestrus : Dit is de eigenlijke ‘loopsheid’: de periode waarin de eisprong plaatsvindt en de teef dus vruchtbaar is.
Dit duurt zo’n vier tot vijftien dagen. De afscheiding neemt af en de teef is nu wel bereid om te paren. Ze gaat hiervoor staan met haar staart opzij. Behalve voor reuen kan de teef nu ook interessant ruiken voor andere teven. Metoestrus (of post-oestrus) : De teef staat nu geen dekking meer toe.
Dit is de periode dat de teef drachtig is als zij gedekt is. Als ze niet gedekt is, is de teef schijndrachtig (schijnzwanger). Het lichaam keert dan in deze periode langzaam weer terug naar de rusttoestand.
Dit duurt zo’n zes tot tien weken. Anoestrus : Dit is de periode van rust. Dit duurt gemiddeld ongeveer 100 tot 140 dagen. Bij grote rassen kan dit langer duren. Een uitzondering daarop is de Duitse Herder die juist een korte periode van anoestrus heeft. De loopsheid is te herkennen aan uiterlijke kenmerken en aan het gedrag van de teef.
- Het is niet bij elke teef even duidelijk te zien wanneer de loopsheid begonnen is;
- De vulva zwelt op en de teef verliest bloederige afscheiding;
- Bij de ene teef is dit echter duidelijker merkbaar dan bij de andere;
Sommige teefjes zijn heel schoon en wassen het bloed steeds weg, waardoor u het misschien niet opmerkt, andere doen dit niet waardoor de loopsheid u sneller opvalt. De teef is vaak meer afgeleid, onrustig en soms humeurig. De teef ruikt nu erg aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te benaderen.
Veel aandacht van andere honden kan voor u dus een teken zijn dat u op moet gaan letten! Eerst zal ze hen nog wegjagen, later wil ze paren. Ze zal ook wat vaker plassen om haar geur te verspreiden. Als uw teefje loops begint te worden, is er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden.
Uw teefje kan afgeleid en onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. Dit is dus niet de periode om een lastige training te beginnen of hoge eisen aan haar te stellen. Prestaties in sport en training zullen minder zijn en bovendien mag u vaak niet deelnemen aan wedstrijden.
Natuurlijk moet u ook in deze periode geen gedrag toestaan dat u anders ook niet wilt zien, maar overvraag haar in deze periode niet. Dat loopt alleen maar uit op frustratie. Houd uw teefje aan de lijn! Het is moeilijk om te bepalen wat precies de vruchtbare dagen zijn, en om te voorkomen dat ze gedekt wordt, kunt u haar nu niet los laten lopen.
Bovendien is er een risico dat zij wegloopt en veel minder goed luistert dan anders. Loop niet met uw loopse teef door een losloopgebied. Reuen ruiken al van heel ver dat zij loops is en zullen op haar afkomen. En ook al zijn zij normaal gesproken gehoorzaam en goed opgevoed, de werking van hormonen is zo sterk dat hun eigenaar ze vaak niet terug zal kunnen roepen.
Voorkom dus situaties waarbij uw teefje belaagd wordt door aanbidders en u uw best moet doen om de reuen van haar lijf te houden. Om deze reden kan het ook handiger zijn om de uitlaattijd van uw hond wat aan te passen en op minder drukke tijden, in minder drukke gebieden te lopen.
Verschoon regelmatig de dekens uit de hondenmand. Als uw teefje veel last heeft van afscheiding kan het prettig zijn om een loopsheidbroekje te kopen. Dit kan worden aangetrokken als de teef binnenshuis is, waarmee u vlekken op vloer en bekleding voorkomt.
- Denk echter niet dat een broekje uw teef beschermt tegen een ongewenste dekking! Schijndracht is een natuurlijk verschijnsel;
- Dit kan in de natuur gunstig zijn, omdat de niet gedekte teven zo kunnen helpen bij het opvoeden en zogen van de jongen in hun groep;
Hormonaal gezien is elke teef na de loopsheid ‘schijndrachtig’, omdat de hormoonspiegels die tijdens de loopsheid omhoog zijn gegaan, langzaam weer moeten worden afgebouwd. Vaak merkt de eigenaar daar niets van. Bij sommige teven zijn de symptomen echter sterk en lijken op een echte dracht.
- De teef kan dan ander gedrag gaan vertonen: speeltjes verzamelen en bezitterig zijn (soms zelfs agressief omdat ze haar ‘pups’ wil verdedigen), erg aanhankelijk of juist humeurig zijn, een nest willen maken, janken, weinig energie hebben, depressief gedrag, minder goed eten en soms minder drinken;
Soms gaat de teef melk produceren, en doordat zij de melkklieren likt, houdt zij dit zelf in stand. De buik is vaak wat opgezwollen. Meestal gaat een schijndracht vanzelf weer over en heeft de teef er niet al te veel last van, maar soms kan ze zich slecht voelen, duurt het erg lang en blijft ze melk geven.
Hoe lang duurt het loops zijn van een hond?
Wat is loopsheid? – Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
De teef wordt dan aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te dekken. De teef zelf heeft ook meer belangstelling voor ‘het andere geslacht’ en zal proberen bij u weg te lopen. Meestal wordt een teef tussen de zesde en achttiende levensmaand voor het eerst loops, afhankelijk van de grootte van het ras.
Een teef blijft haar hele leven loops en daarmee vruchtbaar: in tegenstelling tot de mens kent de hond geen menopauze.
Hoe lang ruikt een reu een loopse teef?
Fases van de loopsheid – De loopsheid begint met de pre-oestrus, dit is een soort voorbereiding op de vruchtbare periode. De vulva van het teefje zwelt op en ze verliest bloed. Ze is in deze periode nog niet vruchtbaar en ze wil nog niet paren. Het teefje ruikt voor reuen wel al lekker en de meesten zullen nu al geïnteresseerd zijn.
- Deze fase kan van een paar dagen tot twee weken lang duren;
- Vervolgens komt de teef in de oestrus;
- In deze periode vindt de eisprong plaats en is ze wel vruchtbaar;
- De bloederige afscheiding verkleurt en neemt af;
Ze wil nu wel graag paren, sommige teven lopen in deze periode als ze de kans krijgen zelfs weg. Als ze een reu tegen komen gaan sommige teven er nu ‘klaar voor staan’, door hun kont naar de reu te draaien en hun staart opzij te doen. Niet alleen reuen, maar ook veel teven vinden de loopse teef nu interessant ruiken.
Is sterilisatie hond gevaarlijk?
Wat gebeurt er bij sterilisatie? Een sterilisatie is een buikoperatie die gebeurt onder algehele anaesthesie. Dit betekent dat uw hond vanaf de avond vóór de operatie niet meer mag eten (wel drinken) om complicaties tijdens de operatie te voorkomen. Hoewel de sterilisatie een ingreep is die wij zeer vaak uitvoeren, is het geen eenvoudige ingreep. Via een klein sneetje in de middellijn van de buik worden de eierstokken verwijderd.
De toestand van de baarmoeder wordt beoordeeld en indien nodig wordt deze ook verwijderd (dit gebeurt met name bij oudere teven). Wat zijn de voordelen van sterilisatie? De loopsheid treedt niet meer op, geen bloedverlies , geen kans op ongewenste zwangerschap.
Het risico op het ontstaan van borstkanker wordt sterk gereduceerd, met name bij sterilisatie op jonge leeftijd. Geen kans meer op het ontstaan van baarmoederontsteking (60% van alle ongesteriliseerde teven krijgt op latere leeftijd borstkanker!) Veel minder kans op het ontstaan van suikerziekte (hormonen uit de eierstokken maken het dier gevoeliger hiervoor) Bij sommige teven is schijnzwangerschap een probleem dat bij iedere cyclus terugkeert.
Na sterilisatie is dit over. Wat zijn de nadelen van sterilisatie? Een dier dat gesteriliseerd is heeft eerder aanleg voor vetzucht , overgewicht is dus een groot risico. Uiteraard kunt u dit voorkomen door minder te voeren (tot wel 25% minder).
Dieren die gesteriliseerd zijn worden niet sloom! Wel kunnen ze door sterk overgewicht minder actief worden. Sterilisatie kan invloed hebben op het gedrag : gesteriliseerde teven worden vaak wat feller. Bij dominante teven kan dit een reden zijn af te zien van sterilisatie.
- Wanneer er meerdere honden zijn in een huishouden moet de onderlinge rangorde worden meegewogen in de beslissing al dan niet te steriliseren;
- Bij sommige rassen(bijvoorbeeld de heidewachtel) kan sterilisatie invloed hebben op de vacht , deze kan verkleuren of pluiziger worden;
Hierdoor kan regelmatig bezoek aan een trimsalon noodzakelijk zijn. Een heel enkele keer ontstaat -door de hormonale veranderingen- op latere leeftijd urine incontinentie : er druppelt wat urine uit de vulva wanneer uw hond ligt te slapen. Dit heeft te maken met verslapping van de sluitspier van de blaas.
Deze aandoening is in het algemeen met medicatie goed te verhelpen, bovendien is de kans hierop veel kleiner dan de risico’s van baarmoederontsteking, borstkanker etc. Er zijn rassen waarbij dit risico wel groot is! (oa de Boxer) Wanneer kan ik mijn hond laten steriliseren? Het is mogelijk uw hond op 6 maanden leeftijd te laten steriliseren.
Er zijn geen aanwijzingen dat vroeg steriliseren nadelig is voor de gezondheid en de lichamelijke ontwikkeling van uw hond. Het is wel zeker dat het preventieve effect ten aanzien van borstkanker steeds kleiner wordt naarmate de hond ouder is: dus liever in de eerste levensjaren.
Wij zijn van mening dat ingrijpen in de hormonale cyclus van de hond effect heeft op de geestelijke ontwikkeling. Daarom geven wij er de voorkeur aan het dier eerst verder te laten “rijpen”, zodat het karakter van de hond op volwassen leeftijd kan worden beoordeeld en meegenomen in de beslissing het dier al dan niet te laten steriliseren.
Sterilisatie is wat ons betreft geen “standaard” ingreep, er moet een weloverwogen beslissing aan ten grondslag liggen. Is de operatie gevaarlijk? Hoewel er op onze praktijk alles aan gedaan wordt de risico’s tot een minimum te beperken brengt een algehele narcose altijd een zeker risico met zich mee.
Daarnaast kunnen complicaties optreden als nabloeding en wondinfecties. De kans hierop is klein en nooit helemaal uit te sluiten. Onze operatie- en anaesthesie methodes zijn erop gericht deze risico’s tot een minimum te beperken.
Uiteraard mag uw hond niet aan de operatiewond likken, een speciaal jasje of een kraag kunnen helpen dit te voorkomen. Is een sterilisatie duur? De kosten van sterilisatie varieren per dierenartsenpraktijk. Dit heeft te maken met de manier van werken (veiligheid van) anaesthesie (gasnarcose!) De gebruikte hechtmaterialen, pijnbestrijding, veilige antibiotica, nazorg etcetera. Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier? Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord! 0548 – 52 12 22.
Hoe lang duurt een sterilisatie teef?
Hoe verloopt de operatie? – Als een dier helemaal onder narcose is, wordt ze voorbereid voor de operatie. Dit houdt in dat ze op haar rug gedraaid wordt, daarna wordt ze geschoren en gewassen. Als laatste wordt de huid gedesinfecteerd. Als ze helemaal klaar is voor de operatie wordt ze naar de operatiekamer gebracht.
De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten. In de buikwand wordt een sneetje gemaakt van 3-5 cm (afhankelijk van de grootte van de hond). Via dit gaatje worden de eierstokken verwijderd uit de buik.
Ook wordt de baarmoeder goed gecontroleerd. Als de baarmoeder niet afwijkend is wordt deze in de buik gelaten. Als er afwijkingen zijn wordt de hele baarmoeder verwijderd. Hiervoor kan het zijn dat de snee iets groter gemaakt moet worden. De buikwand, de onderhuid en de huid worden in 3 lagen gehecht.
Hoeveel dagen is een hond vruchtbaar?
Dektijdstipbepaling – De variatie in het ovulatie tijdstip is zeer groot: van de 5e dag van de loopsheid tot en met de 30e dag van de loopsheid is mogelijk. De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets.
De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen. Een ovulatie duurt 24 uur. En na de ovulatie heeft een eicel nog circa 48 uur nodig om rijp genoeg te zijn om door een spermacel gepenetreerd te kunnen worden.
Sperma blijft circa 48 uur na de dekking actief (diepvriessperma korter). Uit de beschrijving van de cyclus van de teef blijkt, dat de progesteronspiegel in het bloed alleen zal kunnen stijgen, als er een eicelsprong heeft plaats gevonden! Maar een eerste lichte stijging van de progesteronspiegel vindt al plaats vóór de ovulatie.
Kan een hond de loopsheid overslaan?
Op deze pagina wordt uitgelegd wat loopsheid is en welke fasen we daarin kennen. Er zijn twee manieren om bij uw hond de loopsheid te voorkomen:
- Sterilisatie, waarbij we de eierstokken en soms baarmoeder verwijderen.
- Prikpil, waarbij we door middel van hormooninjecties (progestagenen) loopsheid voorkomen. Deze injecties worden doorgaans met een interval van 5 maanden gegeven.
Kun je loopsheid ruiken?
– Geplaatst: 03-11-11 21:25 Ik kan me wel iets voorstellen dat oud bloed in een inlegkruisje stinkt. Op het moment dat jij de hond (en met name haar vulva) niet enorm vindt stinken, ze niet lusteloos of sloom wordt, ze geen koorts heeft, zou ik me geen zorgen maken.
Kunnen honden loops zijn zonder bloedverlies?
Wat merkt u van loopsheid? – Tijdens de loopsheid kunnen de volgende symptomen optreden:
- De vulva kan gaan opzwellen en wat roder worden.
- Uw teef kan uitvloeiing uit de vulva krijgen, dit kan bloederig zijn en kan naar ijzer ruiken. Belangrijk is dat deze uitvloeiing eigenlijk nooit mag gaan stinken.
- Vaak is de eetlust wat minder tijdens de loopsheid.
- Uw teef kan wat kleinere plasjes gaan doen.
- Door specifieke geuren (feromonen) kan ze ook reuen aantrekken, soms worden loopse teven zelfs achtervolgd door reuen.
Niet alle teven vertonen alle bovenstaande symptomen. Het kan dus zeker zo zijn dat uw hond geen uitvloeiing of zwelling van de vulva laat zien, maar alleen een verhoogde aantrekkelijkheid voor honden. Dit wordt een stille loopsheid genoemd en is dan ook veel lastiger te herkennen voor u.