Wanneer Hond Wassen?

Wanneer Hond Wassen

Een hond wassen is niet zo gebruikelijk als we soms denken. Wassen is pas nodig in situaties die er daadwerkelijk om vragen. Is je hond in de sloot gesprongen, door viezigheid heen gerold of heeft hij last van allergieën? Dan is het tijd voor een wasbeurt. Inhoudsopgave

  • Hoe vaak was ik mijn hond?
  • Wat zijn benodigde producten?
  • Hoe was ik mijn hond?
   1. Gebruik de juiste hondenshampoo
   2. Borstel je hond goed
   3. Til je hond op de juiste manier op
   4. Bescherm de oren van de hond
   5. Maak de vacht nat
   6. Breng de shampoo aan
   7. Spoel de shampoo grondig uit
   8. ndien nodig, wijf vochtinbrengende creme/olie op de huid
   9. Droog je hond af
   10. Mag je een puppy wassen?

Hoe vaak moet je je hond wassen?

Hoe vaak mag je een hond wassen? – Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen..

Hoe oud moet een puppy zijn om te wassen?

Vanaf wanneer mag je een puppy wassen?  – Voor puppy’s gelden bovenstaande richtlijnen doorgaans niet want een pup zal vaker gewassen moeten worden. Zolang je pup nog gezoogd wordt, zal zijn moeder voor zijn hygiëne zorgen. Maar vanaf de leeftijd van 3 maanden kan je je puppy beginnen wassen.

 1. Let wel op dat je een speciale puppyshampoo gebruikt;
 2. Hoe vaak mag je een puppy wassen? Zoveel als nodig is, als hij vuil is;
 3. Puppy’s zijn jong en speels en gaan buiten graag op avontuur;
 4. Ze komen al eens vaker dan de gemiddelde hond helemaal onder de modder, zand of smerigheid terug thuis;

Helemaal niet erg, want je schattige pup in bad doen en verzorgen is de ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en een band te scheppen tussen baasje en dier. Puppy’s hebben ook vaker last van diarree (meestal te wijten aan parasieten of overschakeling andere voeding) en dus zal een bevuild achterwerkje aandacht voor hygiëne vragen.

Hoe oud moet een hond zijn om te douchen?

Mag mijn puppy in bad of douche? – Er zit geen minimale leeftijd aan het badderen of douchen van je pup. Houdt er wel rekening mee dat hij beslist geen water in zijn ogen, oren en neus krijgt. Dit kan namelijk pijnlijk zijn bij je pup waardoor hij kan schrikken en een negatieve ervaring kan ontwikkelen.

Gebruik altijd een anti-slip matje dat je pup niet uit kan glijden in de gladde badkamer. Begin altijd rustig en zorg voor een rustige ontspannen sfeer en warme omgeving. Als jij gespannen bent zal je dit overbrengen op je pup waardoor hij onrustig gaat worden.

Hoe relaxter de sfeer hoe rustiger de pup zal zijn. Zorg dat de waterstraal lekker warm is (voel even aan de binnenkant van je pols hoe de temperatuur is). Zet de waterstraal niet direct op je pup maar laat hem rustig wennen aan het water. Zodra de vacht nat is kun je deze rustig inzepen met de shampoo, je kunt hier een washandje voor gebruiken, een spons of gewoon je handen.

Doe alles wel rustig en neem de tijd. Laat de pup ten alle tijden wennen aan alles. Je kunt beter de tijd nemen zodat de pup plezier beleefd aan een wasbeurt dan dat het altijd een strijd zal worden om hem schoon te krijgen.

Geef je puppy ook (met een happy-stem) complimentjes dan snapt hij dat hij het goed doet. Spoel de honden shampoo goed uit als je je pup wast anders blijft er shampoo zitten in zijn vacht en als dit opdroogt kan dit jeuk veroorzaken. Droog je pup goed af en ga nooit met een natte vacht naar buiten na een lekker warm bad. Wanneer Hond Wassen Beloon je pup altijd met wat lekkers na het wassen. Hiermee koppelt de pup het wassen aan iets lekkers en zal hij volgende keer met plezier meegaan voor een lekkere wasbeurt. Zorg voor een goede voorbereiding. Leg alles wat je nodig hebt voor het bad alvast klaar en leg het binnen handbereik zodat je het makkelijk kunt pakken als je het nodig hebt.

 • Je pup kan dan kou vatten;
 • Borstel de vacht van je pup goed uit nadat je hem hebt afgedroogd hiermee voorkom je klitten;
 • Let erop dat een hond zich altijd wil uitschudden als hij nat is geworden;
 • Zorg dat dit ook mag op de plek waar je hem wast;

Als je hier niet tegen kan dan kun je het beste je pup laten wassen door een hondentrimsalon of ga naar een honden wasstraat (te vinden bij sommige dierenwinkels).

Hoe vaak mag je hond douchen?

Hoe vaak mag je jouw hond wassen? – Was je hond nooit te vaak! Dit tast de belangrijke beschermlaag aan die op zijn huid zit. Voor een goede verzorging van de vacht houd je 2 tot 4 wasbeurten per jaar aan. Is je hond erg vuil, ruikt hij erg sterk of heeft hij last van een allergie.

Is het goed om je hond te wassen?

Hoe vaak was ik mijn hond? – Voor we beginnen met de tips over het wassen zelf gaan we eerst even in op de vraag hoe vaak een hond gewassen moet worden. Te vaak wassen is voor geen hond goed. Een hond heeft van nature een beschermlaag op zijn huid en als je die regelmatig wast met shampoo, tast je deze aan.

 1. Een vettige huid wijst er dan ook op dat de beschermlaag van je hond in gezonde staat is, en juist niet dat hij een wasbeurt nodig heeft;
 2. Was je hond daarom alleen als hij erg vies is, door bijvoorbeeld slootwater of andere viezigheid;

Of op aanraden van de dierenarts, wanneer je hond last heeft van een allergie. Met één tot vier wasbeurten per jaar en goede borstelbeurten kom je heel eind voor een goede vachtverzorging. Buiten deze wasbeurten kan het zijn dat je hond weleens sterk ruikt, heel vies is en je het niet meer met een borstel kan uitkammen of als hij bijvoorbeeld last heeft van een allergie.

 • In deze gevallen kan een extra wasbeurt nodig zijn;
 • Kies een borstel die geschikt is voor de vacht van jouw hond;
 • Het kammen van je hond is dan ook alleen nodig bij langharige rassoorten;
 • Eén keer per week kam je de haren met een kammetje en je eindigt vervolgens met een borstel;
See also:  Hoe teken je een hond?

Onderstaande selectie van kammetjes en borstels zijn geschikt voor langharige honden. Kortharige honden reinigen zelf hun vacht. Door zich regelmatig te schudden valt het vuil er vanzelf uit.

Hoe komt het dat een hond stinkt?

Heeft een hond last van die geur? – Een hond die onaangenaam ruikt wordt minder vaak geaaid en de baas durft hem nergens meer mee naar toe te nemen. Een stinkende vacht is dus niet zo leuk voor de hond zelf, ook al heeft hij zelf waarschijnlijk geen last van de geur. Een stinkende vacht is vooral voor de baas geen pretje….

Waarom mag je een puppy niet wassen?

Omdat de kop en oren van je viervoeter gevoelig zijn is het niet aan te raden om deze met een waterstraal te wassen. Vanaf de nek tot de staart kun je wel met een waterstraal je pup voorzichtig wassen. Bouw dit rustig op zodat hij kan wennen aan deze nieuwe ervaring.

Waarom stinkt een puppy?

Een stinkende vacht – Als de vacht van honden te lang nat blijft, gaat dit stinken. Dit is een van de meest voorkomende vervelende luchtjes bij honden. Gelukkig is dit ook het makkelijkst tegen te gaan: droog uw hond goed af nadat deze buiten in water is geweest en was de hond regelmatig met hondenshampoo.

Hoe kun je het beste een puppy wassen?

Een kleine pup past prima in de gootsteen of wasbak. Zo kun je jouw rakker goed onder handen nemen, zonder dat het beestje uitglijdt. Bouw het badderen rustig op en houd de waterstraal of douchekop nog even weg bij het knappe koppie. Een puppy wassen doe je met speciale hondenshampoo voor puppy’s.

Hoe hond wassen zonder bad?

STAP 3: Zeep je hond in met een hondenshampoo – Eens de vacht van je hond goed vochtig is, begin je hem in te zepen. Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij.

Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan. Beloon je hond opnieuw met je stem. Als je graag nog een extra hondenconditioner voor de vacht gebruikt, breng die dan op natte vacht aan na het wassen en vooraleer je hond af te drogen.

Laat 5 à 10 minuten inwerken en spoel dan de vacht opnieuw heel goed uit.

Hoe lang puppy vacht?

Tot de leeftijd van 4 maand heeft je puppy nog zijn puppyhaartjes. De puppyvacht maakt geleidelijk aan plaats voor de volwassen vacht. De vacht van een hond wassen en kammen maakt deel uit van de basisverzorging. Die start al van jongsaf aan. Leer hoe je je puppy laat wennen aan het kammen, welke puppyshampoo je het best gebruikt, hoe belangrijk een goede puppyvoeding is voor een glanzende vacht en wat je nog meer kan doen om je hond te laten stralen.

Om de huid en vacht van uw pup gezond en glanzend te houden, heeft deze een goede voeding en regelmatige verzorging nodig. Zorg dat het verzorgen in alle rust plaatsvindt en uw hond het fijn vindt. Korte periodes rustig borstelen met een zachte borstel versterken de band tussen u en uw pup.

Laat je puppy eerst wennen aan kammen en borstels. Doe korte borstelsessies waarbij je hem met de borstel net even overal aanraakt. Doe hem geen pijn en ontrafel eventuele klitten heel voorzichtig. Kam altijd met de haargroei mee. Voorzichtig aan de kop en de ogen van je hond, deze plaatsen zijn heel gevoelig.

Door te kammen en te borstelen, laat je hem eveneens wennen aan aanrakingen en is het voor je pup minder eng als een dierenarts of hondentrimmer hem ooit onderzoekt en aanraakt. Tijdens zo’n kamsessie kan je evengoed je pup eens checken: bekijk voorzichtig zijn oren, oren, mond, nagels en huid.

Vind je iets abnormaal, vraag advies aan je dierenarts. Je pup wisselt zijn puppyvacht als hij 4 maanden oud is. De frequentie van verharen hangt af van het ras. Gemiddeld is dit 2 keer per jaar, in het voor- en najaar. Sommige rassen verharen echter continue.

 • Borstel je pup tijdens de rui iedere dag om irritatie door loszittende haren te voorkomen;
 • Hoe vaak je hoeft te borstelen is afhankelijk van je pup zijn haarlengte;
 • Een korte vacht borstel je ongeveer 1 x per week;

Pups met middellang haar borstel je om de dag. Pups met lang haar, zoals een Golden Retriever, borstel je best iedere dag om klitten te voorkomen. Een korte, gladde vacht zoals die van een boxer of buldog kan je ook proper maken met een natte doek. Gebruik het juiste materiaal! Er zijn tal van hondenkammen en hondenborstels op de markt.

Er zijn harken, poetsborstels, rubberen borstels, slickers, kammen,. De welke je nodig hebt is afhankelijk van de vacht/ras van je pup. Persoonlijk ben ik grote fan van de Furminator. Twijfel je welk materiaal je nodig hebt, vraag ons Pharmapets-team raad! Dit kan via email ([email protected]

be) of via de chatfunctie op de homepagina van Pharmapets. Wanneer je een hond hebt waarvan de vacht intensieve verzorging vraag en je ziet dit niet zitten of je hebt gewoon geen tijd hiervoor, kan je natuurlijk ook een afspraak maken bij de hondentrimmer om je hond te laten verzorgen.

Vooral een ruwharig vachtje heeft veel verzorging nodig. De ruwe dekharen vallen niet uit waardoor de haren uit de ondervacht niet weg kunnen. Dit ‘kriebelt’ bij je pup en je pup zal zich krabben, bijten, schuren.

Vanaf ongeveer 3 maanden is de vacht van je pup plukrijp en doet plukken geen pijn. Laat je adviseren door een hondentrimmer wat het plukken van een ruwharige hond betreft. Een laatste puntje die ik zou willen aankaarten wat vachtverzorging betreft is: de voeding van je pup.

 • Heel belangrijk! Gezonde en kwalitatieve voeding is van belang voor een goede conditie van de huid en een glanzende vacht;
 • Je kiest best voor voeding waarin Omega-3 en Omega-6 vetzuren en vitamine B zitten;
See also:  Hoe Vaak Hond Wassen?

Deze hebben een positieve invloed op de gezondheid van de vacht. De meeste kwaliteit hondenvoermerken bevatten standaard deze ingrediënten. Je kan ook kiezen voor een voeding die specifiek richt op de vachtgezondheid en waarin hogere gehaltes vetzuren en vitamines zitten.

Hoe warm moet je een hond douchen?

Tips voor het wassen van uw hond –

 • Gebruik altijd speciale hondenshampoo voor het wassen van uw hond. Honden beschikken over een vetlaag op hun huid die hen beschermt tegen weersinvloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld kou. Hondenshampoo bevat een speciale PH-waarde welke beschikken over een neutrale zuurgraad waardoor de natuurlijk vetlaag blijft behouden op de huid van de hond.
 • Zorg dat u op de plaats waar u uw hond wilt wassen (badkuip, douchecel of gootsteen) een rubber matje ligt waar uw hond stabiel op kan staan zonder (steeds) uit te glijden. Het meest handige is een locatie waar u de beschikking heeft over een losse douchekop waarmee u snel en effectief de shampoo uit de vacht van de hond kan spoelen.
 • Zorg voor een handwarme temperatuur van het water dat u gebruikt tijdens het wassen van uw hond. Vaak ligt dit zo rond de 25 graden Celsius gemiddeld.
 • Nadat u de vacht van uw hond nat gemaakt heeft wrijft u de vacht en de ledematen van uw hond goed in met de hondenshampoo.
 • Honden schudden uit een natuurlijke reflex hun vacht uit nadat deze nat geworden is. Door de hond stevig in zijn nekvel vast pakken (niet pijn doen natuurlijk) kunt u dit uitschudden verminderen.
 • Was de vacht van uw hond niet te vaak. Kortharige honden met een zachte vacht kunnen in principe iedere maand wel gewassen worden indien nodig. Voor ruwharige honden geldt dat het eigenlijk beter is hen niet vaker dan 4 tot 6 keer per jaar te wassen aangezien hun stugge haar anders te zacht wordt waardoor het zijn beschermende functie verliest.
 • Zorg dat u voordat u gaat beginnen met het wassen van uw hond, alles klaar hebt liggen dat u nodig heeft. Denk hierbij aan een droogdoek voor honden en speciale hondenshampoo, maar eventueel ook borstels, kammen en schaartjes.
 • Was uw hond nooit vrijwel direct na het eten. Bij voorkeur doet u dit voor het eten of laat op z’n minst tussen het eten en het wassen van uw hond 1,5 tot 2 uren tijd zitten.
 • Heeft uw hond last van klitten? Verwijder deze dan eerst alvorens u uw hond gaat wassen. Meestal moeten klitten verwijderd worden met een schaar. Borstel sowieso altijd uw hond alvorens u hem in bad doet.
 • Niet iedere hond laat een wasbeurt zich volledig vol overgave welgevallen. Zorg er dus voor dat u uw hond wast op een locatie waar het nat mag worden of ruimt u anders zaken in uw omgeving op die absoluut niet nat mogen worden.
 • Spoel de shampoo goed uit met (hand)warm water. Let er op dat er geen shampoo in de ogen van een hond terecht komt. Dit is net als voor ons mensen ook voor honden een zeer onprettige ervaring.
 • Wrijf de hond nadat u klaar bent met wassen goed droog met een handdoek of speciale droogdoek voor honden. Langharige rassen zult u nadat u de hond heeft drooggewreven ook nog goed moet borstelen om de vacht beter en verder droog te krijgen zonder dat er klitten en knopen ontstaan. Het is aan te raden hierbij ook een speciale hondenfohn of waterblazer te gebruiken.
 • Zorg dat uw hond na gewassen te zijn nog even een tijdje lekker binnen blijft zodat hij echt goed kan opdrogen zonder kou te kunnen vatten.

Heeft u zelf nog goede tips of ervaringen bij het wassen van uw hond(en)? Laat het ons weten!.

Hoe houd je een hond schoon?

Een close-up van de baard van een ruwharige Griffon – Leg voordat u uw hond bij u roept een aantal goed-absorberende handdoeken en een hondenshampoo van goede kwaliteit klaar. Kam de vacht van uw hond om alle losse haren en klitten te verwijderen.

 • Controleer de temperatuur van het water en nodig uw hond dan met een snack uit om in bad te komen.
 • Maak de vacht van uw hond volledig nat met water met de douchekop of met een plastic kan. Uw hond zal meer dan eens zijn vacht droog willen schudden dus wees erop voorbereid dat u nat zult worden.
 • Wanneer uw hond van top tot teen nat is kunt u de shampoo aanbrengen. Begin bij zijn nek en eindig bij zijn staart. Masseer de shampoo grondig in zijn vacht maar vermijd zijn ogen, oren en bek.
 • Wanneer u de shampoo overal heeft aangebracht kunt u beginnen met het grondig uitspoelen van de vacht. Zorg ervoor dat u alle shampoo verwijdert omdat dit anders irritatie kan veroorzaken.
 • Gebruik tenslotte een goed-absorberende handdoek om voorzichtig de vacht van uw hond te drogen. U kunt ook gebruik maken van een haardroger. Hiervoor moet u uw hond eerst aan het geluid van de haardroger laten wennen. Onthoud dat u de haardroger alleen op de laagste stand mag gebruiken omdat u anders de huid van uw hond kunt verbranden of zijn vacht kunt uitdrogen.

Kan je een hond met Dreft wassen?

Hond wassen met Dreft (afwasmiddel) – Toegeven, een hond die vettig aanvoelt en ook nog eens stinkt, dat is natuurlijk geen pretje. Ga maar eens met je hand over de vacht, er blijft dan een vies aanvoelend laagje op je vingers achter. Wanneer je de vingers langs elkaar wrijft zie je dat dit vet zelfs zwart gekleurd is.

 1. Om dit vet weg te krijgen besluiten veel eigenaren om hun hond te wassen met Dreft of een ander afwasmiddel;
 2. Op zich logisch, afwasmiddel werkt ontvettend;
 3. Dit middel krijgt vet dus moeiteloos weg;
 4. Helaas is Dreft helemaal niet geschikt om de hond mee te wassen;

Het is ook niet bedoeld om je eigen huid mee schoon te maken. Was je de hond met Dreft dan kan deze last krijgen van flinke jeuk, roodheid, schilfertjes, wondjes of bultjes. Er kan in ernstige gevallen zelfs haaruitval ontstaan, zichtbaar aan kale plekken.

Hoe maak je een hond schoon?

Je hond wassen – Laat lauwwarm water in een kuip of het bad lopen, ongeveer zoveel dat het water tot aan de knieën van de hond komt – of zet de douche aan op een, voor de hond, aangename temperatuur. Leg een badmat of handdoek in de kuip, hierdoor voorkom je dat de hond wegglijd.

See also:  Waar Moet Je Op Letten Als Je Een Hond Koopt?

Til je hond nu in de kuip, beloon hem uitbundig met je stem. Houd hem op zijn plaats met een hand en schep met de andere hand water over de vacht. De sproeikop van de douche gebruiken is ook mogelijk. Wanneer je dit doet, houd deze dan dicht bij de vacht zodat de hond niet zenuwachtig wordt.

Doe vervolgens de hondenshampoo op en wrijf deze rustig en voorzichtig door de gehele vacht. Voor de kop kun je een spons gebruiken, kijk goed uit dat er geen zeep in hun ogen komt. Gebruik vervolgens schoon lauwwarm water om af te spoelen zodat er geen shampoo achterblijft.

Waar kan ik mijn hond het beste mee wassen?

Het is belangrijk dat je speciale hondenshampoo gebruikt. De ph waarde van de mens is namelijk 5,5 en die van de hond 7,5. Des te meer naar de 0 des te zuurder. Het is van belang om met de juiste shampoo te wassen zodat de talglaag van de hond ook niet weggewassen wordt.

Hoe hond wassen zonder bad?

STAP 3: Zeep je hond in met een hondenshampoo – Eens de vacht van je hond goed vochtig is, begin je hem in te zepen. Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij.

 1. Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan;
 2. Beloon je hond opnieuw met je stem;
 3. Als je graag nog een extra hondenconditioner voor de vacht gebruikt, breng die dan op natte vacht aan na het wassen en vooraleer je hond af te drogen;

Laat 5 à 10 minuten inwerken en spoel dan de vacht opnieuw heel goed uit.

Hoe warm moet je een hond douchen?

Tips voor het wassen van uw hond –

 • Gebruik altijd speciale hondenshampoo voor het wassen van uw hond. Honden beschikken over een vetlaag op hun huid die hen beschermt tegen weersinvloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld kou. Hondenshampoo bevat een speciale PH-waarde welke beschikken over een neutrale zuurgraad waardoor de natuurlijk vetlaag blijft behouden op de huid van de hond.
 • Zorg dat u op de plaats waar u uw hond wilt wassen (badkuip, douchecel of gootsteen) een rubber matje ligt waar uw hond stabiel op kan staan zonder (steeds) uit te glijden. Het meest handige is een locatie waar u de beschikking heeft over een losse douchekop waarmee u snel en effectief de shampoo uit de vacht van de hond kan spoelen.
 • Zorg voor een handwarme temperatuur van het water dat u gebruikt tijdens het wassen van uw hond. Vaak ligt dit zo rond de 25 graden Celsius gemiddeld.
 • Nadat u de vacht van uw hond nat gemaakt heeft wrijft u de vacht en de ledematen van uw hond goed in met de hondenshampoo.
 • Honden schudden uit een natuurlijke reflex hun vacht uit nadat deze nat geworden is. Door de hond stevig in zijn nekvel vast pakken (niet pijn doen natuurlijk) kunt u dit uitschudden verminderen.
 • Was de vacht van uw hond niet te vaak. Kortharige honden met een zachte vacht kunnen in principe iedere maand wel gewassen worden indien nodig. Voor ruwharige honden geldt dat het eigenlijk beter is hen niet vaker dan 4 tot 6 keer per jaar te wassen aangezien hun stugge haar anders te zacht wordt waardoor het zijn beschermende functie verliest.
 • Zorg dat u voordat u gaat beginnen met het wassen van uw hond, alles klaar hebt liggen dat u nodig heeft. Denk hierbij aan een droogdoek voor honden en speciale hondenshampoo, maar eventueel ook borstels, kammen en schaartjes.
 • Was uw hond nooit vrijwel direct na het eten. Bij voorkeur doet u dit voor het eten of laat op z’n minst tussen het eten en het wassen van uw hond 1,5 tot 2 uren tijd zitten.
 • Heeft uw hond last van klitten? Verwijder deze dan eerst alvorens u uw hond gaat wassen. Meestal moeten klitten verwijderd worden met een schaar. Borstel sowieso altijd uw hond alvorens u hem in bad doet.
 • Niet iedere hond laat een wasbeurt zich volledig vol overgave welgevallen. Zorg er dus voor dat u uw hond wast op een locatie waar het nat mag worden of ruimt u anders zaken in uw omgeving op die absoluut niet nat mogen worden.
 • Spoel de shampoo goed uit met (hand)warm water. Let er op dat er geen shampoo in de ogen van een hond terecht komt. Dit is net als voor ons mensen ook voor honden een zeer onprettige ervaring.
 • Wrijf de hond nadat u klaar bent met wassen goed droog met een handdoek of speciale droogdoek voor honden. Langharige rassen zult u nadat u de hond heeft drooggewreven ook nog goed moet borstelen om de vacht beter en verder droog te krijgen zonder dat er klitten en knopen ontstaan. Het is aan te raden hierbij ook een speciale hondenfohn of waterblazer te gebruiken.
 • Zorg dat uw hond na gewassen te zijn nog even een tijdje lekker binnen blijft zodat hij echt goed kan opdrogen zonder kou te kunnen vatten.

Heeft u zelf nog goede tips of ervaringen bij het wassen van uw hond(en)? Laat het ons weten!.

Hoe maak ik mijn hond schoon?

Oorsmeer hond – Voor het schoonmaken van oorsmeer bij uw hond is het verstandig om neutrale middelen te gebruiken om irritaties te voorkomen. Zo is een wattenstaafje gebruiken niet aan te raden, omdat dat de aanmaak van oorsmeer juist kan stimuleren. Een droge doek gebruiken is voldoende.

Heeft uw hond te veel oorsmeer? Maak dat niet het hele oor schoon; de oorschelp schoonmaken is voldoende. Als het oorsmeer helemaal is vastgeplakt, kunt u een scheutje babyolie of minerale olie in het oor druppelen.

Ook zijn er speciale producten verkrijgbaar die het schoonmaken van hondenoren vergemakkelijken. Bij Brekz vindt u verschillende oorreinigers zoals bijvoorbeeld Clean Ear Oorreiniger , dat helpt bij het losweken van vuil en oorsmeer.