Wanneer Is Een Hond Ontspannen?

Wanneer Is Een Hond Ontspannen

Lichaamstaal – een paar richtlijnen – Hoe ziet jouw hond er uit? Houd in elk geval rekening met de vaststaande uiterlijke kenmerken van een hond. Zo zijn er honden die hun staart in ontspannen modus recht omhoog dragen (o. beagles), of waarvan de staart als een krul over de rug staat (o.

basenji’s), maar er zijn ook honden waarvan de staart laag staat en soms zelfs naar binnen krult wanneer de hond echt ontspant (dit is bijvoorbeeld bij veel windhonden het geval). Dit heeft uiteraard invloed op de interpretaties van de communicatie van deze honden.

Toch kan ook een beagle de staart nog meer over de rug spannen en kan ook een windhond de staart diep tegen de buik aan drukken. Dergelijke uitzonderingen gelden niet alleen voor de staart. Zo zijn er honden met haargroei op de rug die in de tegengestelde richting groeit (o.

 1. ridgebacks), waardoor het lijkt alsof zij constant borstelen zonder dat dit het geval is;
 2. Er zijn ook honden met vele rimpels in het gezicht, waardoor het lijkt alsof ze altijd fronsen (o;
 3. sharpei);
 4. Zo kan het voor honden onderling ook wel eens lastig zijn om elkaar op de juiste manier af te lezen;

Voordat je iets betrouwbaars kunt zeggen over een specifieke hond (elke hond is uniek), zul je de hond dus eerst een wat langere tijd geobserveerd moeten hebben, zodat je rekening kunt houden met de basale, vaststaande uiterlijke kenmerken van de hond.

 1. Context en prikkel(s) Als er iets belangrijk (doorslaggevend) is bij het analyseren van lichaamstaal, dan is het wel de context waarin de uitingen plaatsvinden en de prikkel(s) waar de hond op reageert;

Wat gebeurt er op dat moment in de omgeving? Wat neemt de hond waar (bedenk dat ook geur een rol kan spelen!)? Wat is de geschiedenis van deze hond? Wat zijn de gevolgen van de uitingen? Wat ging er aan de uitingen vooraf? Vaak zendt een hond niet één signaal uit, maar vindt er een hele reeks van opeenvolgende signalen plaats en pas wanneer je de hele reeks hebt kunnen waarnemen, kun je er een betrouwbare boodschap uit halen.

Dit is één van de redenen dat foto’s en plaatjes heel erg handig kunnen zijn als een soort van basis richtlijn of uitleg, maar helaas bar weinig informatie geven over wat die specifieke hond op dat moment probeert te uiten.

Laat je hier dus niet door misleiden, maar ga altijd op zoek naar informatie over de context en prikkel(s) en dit omvat bewegende beelden, het liefst in jouw eigen aanwezigheid, met voldoende voorkennis. Spanning versus ontspanning Wanneer je jouw eigen hond lang genoeg hebt kunnen observeren, dan zul je op een gegeven moment kunnen herkennen wanneer jouw hond gespannen of ontspannen is. Een hond die ontspannen is, zal het lichaam ook ontspannen dragen, dus losjes, met een zachte ovale oogvorm en een zwabberend lijf (een kleine ‘swing’ in de tred). Bij ontspannen hijgen zijn de mondhoeken rond, de wangen slap en hangt de tong losjes uit de bek. Een hond die gespannen is, zal de spieren ook spannen, dus je ziet dan vaak een strakkere lichaamshouding, wat stijvere bewegingen (‘stijve poten’). De ogen worden wat harder, groter en/of ronder (bij angst krijgt een hond ook grotere pupillen of kan er oogwit getoond worden).

See also:  Wat Te Doen Als Je Hond Niet Eet?

Los van de onderliggende emoties (die verschillend kunnen zijn), kan dit al veel informatie geven over de gesteldheid van jouw hond. Sommige honden gaan ook echt trager bewegen (sluipen). Bij gespannen hijgen (van stress) zijn de mondhoeken heel hoekig (puntig) en lang naar achteren in het gezicht gerekt, haast als een ongemakkelijke grijns (‘the joker’), waarbij er rimpels om de wangen komen te staan.

De tong ligt stijf in de bek en steekt soms uit als een soort lepeltje, strak gespannen. Ook kan een hond fronsen, waarbij er rimpels op het voorhoofd tussen de ogen komen te staan. Het zwierige gewiebel in de bewegingen maakt plaats voor een rechte, strakke rug.

 1. Dit zijn allemaal tekenen van spanning;
 2. Stress-signalen Honden gebruiken geritualiseerde signalen waarmee zij bijvoorbeeld kunnen aangeven dat zij zich niet op hun gemak voelen;
 3. Deze signalen (ook wel conflictsignalen of kalmerende signalen genoemd) worden door alle honden ingezet;

Veel voorkomende signalen zijn gapen, wegkijken en tongelen (waarbij de tong over de neus/lippen gehaald wordt). Ook deze signalen dienen binnen de context gezien te worden. Zo kan een hond ook gapen van moeheid en ook de bek aflikken wanneer de neus ergens in gestoken is geweest of wanneer er net iets is gegeten of gedronken.

 1. Wanneer een kind een hond aan het ‘knuffelen’ is en de hond begint de bek af te likken en kijkt weg, dan kun je met behulp van de context aannemen dat het stress-signalen betreft en adequaat reageren;
 2. Wanneer je met jouw hond aan het wandelen bent en je een grote hondengroep tegemoet komt, waarop jouw hond stopt met lopen en een voorpootje optilt, dan kun je dit interpreteren als een stress-signaal en afstand nemen;
See also:  Wat Is De Grootste Hond?

Dit zijn maar een aantal voorbeelden die aangeven dat het niet zozeer het losstaande signaal, maar eerder de context is, die meer duidelijkheid kan bieden. *meer lezen over het onderzoek naar honden die op de rug draaien tijdens spel? Klik hier. Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, oktober 2015.

Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld. Wellicht ook interessant om te lezen: stress-signalen herkennen Dit filmpje is een mooi voorbeeld van een hond die kwispelt, borstelt en een verhoogde houding toont, terwijl de hond alles behalve zelfverzekerd of blij is.

De hond is onzeker en angstig over een houtblok in de tuin. Dit filmpje geeft mooie richtlijnen over de lichaamstaal van honden, ook al is het via foto’s (dus niet honderd procent betrouwbaar). Het is wel  leerzaam en het wordt veel gebruikt door gedragstherapeuten om mensen meer kennis te geven over lichaamstaal.

Hoe zie je dat een hond ontspannen is?

Wat kan je zien aan het lichaam van een hond? – Lichaamshouding Wanneer de hond een hoge lichaamshouding aanneemt, voelt hij zichzelf zelfverzekerd en stoer. Hij houdt zijn hoofd omhoog, staat zo recht mogelijk op zijn poten en de oren en staart staan omhoog.

 1. Wanneer een hond een hoge lichaamshouding aanneemt maar zijn staart laag houdt, is de hond op dat moment niet zo stoer als hij zichzelf voor wilt doen;
 2. Het kan ook zo zijn dat de haren op de nek en rug van je viervoeter omhoog gaan staan, dat vaak een teken is van angst of juist boosheid;

De stand van de oren De oren van een hond zijn in een ‘normale stand’ als de oren ontspannen zijn. Ze mogen niet naar achteren gericht staan. Een ontspannen oorhouding kan je herkennen aan een oorschelp die een beetje naar de zijkant gedraaid is. Wanneer een hond alert is, zal hij zijn oren naar voren gericht houden.

 • Als een hond zijn oren naar achteren draagt, kan dit verschillende redenen hebben;
 • Hij kan angstig zijn, hij kan willen vluchten of hij wil je juist vriendelijk begroeten;
 • Daarom is het van belang om niet alleen op de oren te focussen, maar om op de gehele lichaamshouding van de hond te letten;
See also:  Waarom Gaat Mijn Hond In De Zon Liggen?

De haren Ook aan de vacht kan je verschillende signalen opmerken. De haren op de rug liggen netjes op de huid bij een ontspannen houding. Bij een angstige of agressieve houding zullen de haren rechtovereind in de nek en op de rug van de hond staan. Dit is een belangrijk waarschuwingssignaal.

De staart Je viervoeter kent drie staarthoudingen, namelijk neutraal, hoog en laag. Wanneer een hond niet communiceert, heeft hij zijn staart in een neutrale houding. Als een hond zijn staart recht overeind houdt, voelt hij zich zelfverzekerd of opgewonden.

Een hond met een lage staarthouding voelt zichzelf vaak niet zo zelfverzekerd. Kwispelen is in de meeste gevallen een goed teken. Als de hond zijn staart in een langzamere, bredere baan beweegt, voelt je hond zich waarschijnlijk tevreden. De bek Bij een ontspannen hond hangt de bek vaak iets open.

 1. De ogen en pupillen De ogen en pupillen zijn bij ontspannen honden niet opengesperd en het oogwit is niet te zien;
 2. Ze hebben een normale vorm en grootte;
 3. Waarschuwingssignalen Honden kunnen verschillende waarschuwingssignalen laten zien;

Het is van belang dat je deze meteen herkent om te voorkomen dat een situatie uit de hand loopt. Veel mensen denken dat een hond alleen agressief gedrag vertoont wanneer hij zelfverzekerd is. Dit is niet het geval. Het grootste gedeelte van de honden die bijten doen dit als gevolg van angstagressie. Let daarom goed op als een hond één of meerdere van de volgende signalen vertoont:

 • Grommen of gromblaffen
 • Happen
 • Verstijven in het lichaam en/of je aanstaren
 • Tanden ontbloten

Hoe weet je of een hond gelukkig is?

Lekker netjes en gemanierd – Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.

Hoe kalmeer je een gestreste hond?

Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.

Hoe krijg je een hond ontspannen?