Wanneer Is Een Hond Vruchtbaar?

Inleiding Onderstaand verhaal gaat voornamelijk over vruchtbaarheidsproblemen bij de teef. Maar daarvoor is het zinvol eerst wat dieper op de loopsheid zelf in te gaan. De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef. Deze periode kenmerkt zich doordat de vulva meer is opgezwollen als normaal en de teef hieruit druppeltjes bloed verliest.

  • Tijdens deze periode kan ze gedekt worden;
  • De eerste loopsheid treedt wanneer de teef tussen de 6 en18 maanden oud is;
  • Verschijnselen van loopsheid • de vulva zwelt op;
  • • de reuen raken erg geïnteresseerd in de teef;

Omgekeerd stelt de teef daar nog weinig prijs op. • na enkele dagen begint de teef bloeddruppeltjes te verliezen: dat is de eerste dag van de loopsheid, de pro-oestrus. Deze duurt zo’n 9 dagen. • tussen de 9e-12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar: dit noemen we de oestrus.

  1. Dit is dus de periode waarin ze kan na dekken of inseminatie drachtig kan worden;
  2. In deze periode, die zo’n 9 dagen duurt, worden reuen niet meer door de teef weggejaagd;
  3. De teef probeert zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar de reu! In deze oestrus vindt ook de eisprong plaats;

• na de vruchtbare periode gaat de uitvloeiing stoppen, wordt vaak wat bruiner, de vulva gaat weer slinken en de teef snauwt weer de reuen af: de metoestrus is begonnen. Deze periode duurt pakweg 2 maanden. De teef is nu niet meer vruchtbaar. • De anoestrus -fase is hiermee aangebroken.

Deze duurt zo’n 3 maanden, waarna weer een nieuwe cyclus begint. Vruchtbaarheidsproblemen Onderzoek en behandeling van vruchtbaarheidsproblemen is vaak nodig wanneer een teef na verschillende dekkingen niet drachtig is geworden.

Ook kan om hulp worden gevraagd bij het bepalen van het juiste tijdstip van dekking als de dekreu op grote afstand woont. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Deze kunnen veroorzaakt worden door infecties van de baarmoeder ( baarmoederontsteking, pyometra ), maar ook op afwijkingen die gelegen zijn buiten het geslachtsapparaat, zoals bij hypothyreoidie (te trage schildklierwerking) en soms ook bij de Ziekte van Cushing.

Ook zijn er afwijkingen aan het vrouwelijk geslachtsapparaat welke geen algemene ziekteverschijnselen geven of zijn er anatomische afwijkingen. Oorzaken onvruchtbaarheid Hieronder wordt een aantal oorzaken besproken welke tot gevolg kunnen hebben dat een teef na dekking of inseminatie niet drachtig wordt (‘leeg blijft’ zoals de fokker dat noemt).

Dekking op het verkeerde tijdstip Het optimale tijdstip van dekken of insemineren kan het meest betrouwbaar worden bepaald door het meten van het progesterongehalte in het bloed. Dit kan kwantitatief worden bepaald (dan meet je dus exact de waarde van de hoeveelheid progesteron) of kwalitatief.

  1. Bij dat laatste is een verandering van kleur te zien in de test;
  2. Ook kan het moment van dekken redelijk goed worden geschat m;
  3. vaginoscopie door de dierenarts;
  4. Hierbij wordt een speculum in de schede van de teef gebracht en wordt het slijmvlies beoordeeld;

Is de hond niet loops, dan is dit slijmvlies roze en niet gezwollen. Aan het begin van de loopsheid is het dat gezwollen, bleek en glad. Tussen de plooien zie je bloederig vocht. Rond het optimale tijdstip van dekken in de loopsheid is de zwelling van het slimvlies nog minder en komt het slijmvlies er wat gekreukter uit te zien, als crepepapier met lage fijne plooitjes.

  1. Je kunt niet vaststellen wanneer de eisprong gaat plaatsvinden;
  2. Tenslotte kan ook met een uitstrijkje van de vagina het juiste moment van dekken worden bepaald;
  3. Afwijkend verloop van de dekking Soms geschiedt de dekking bij een teef met vruchtbaarheidsproblemen niet normaal;

Zo kan de dekking in het geheel niet lukken, of het gebeurt juist met veel dwang of er is helemaal geen koppeling geweest. De oorzaken hoeven niet altijd bij de teef te liggen. De reu kan onervaren zijn, maar ook andere factoren (gedragsproblemen, afwijkende bouw) kunnen een rol spelen.

  1. Bij de teef kan ook onervarenheid een rol spelen, maar tevens vaginale afwijkingen;
  2. En ook kan onervarenheid de eigenaar parten spelen en kan hij/zij de teef op een fout tijdstip aanbieden aan de reu;
  3. Sommige rassen hebben relatief veel dekproblemen, zoals de Franse en de Engelse Buldog en de NewFoundlander;

Soms kan het wel eens helpen wanneer een ervaren hulp bij de dekking aanwezig is. Eventueel kan kunstmatige inseminatie worden toegepast. Leeftijd van de teef Gemiddeld na het 8e levensjaar van de teef neemt de vruchtbaarheid af. Tegelijkertijd nemen daarmee ook problemen tijdens de dracht, rond de geboorte en de periode er na toe.

Hoe weet ik of mijn hond vruchtbaar is?

Met ‘loopsheid’ wordt de periode aangeduid waarin het lichaam van de teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. De hormoonspiegels veranderen, waardoor er lichamelijke veranderingen en ook gedragsveranderingen ontstaan. Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.

Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn. De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen.

Dit is voor kleinere rassen meestal op een leeftijd tussen zes en tien maanden, voor grotere rassen tussen tien en zestien maanden en voor sommige hele grote rassen soms nog ietsje later. Als een teefje op een leeftijd van twee jaar nog niet loops is geweest, is dat een reden om naar de dierenarts te gaan.

  • Teefjes kennen geen menopauze zoals de mens;
  • Ze blijven hun hele leven hun cyclus houden en worden dus ook nog op hoge leeftijd loops;
  • Wel neemt de vruchtbaarheid af met de jaren;
  • De cyclus die de teef doormaakt bestaat uit vier fasen;

Hoe lang elke fase precies duurt kan per ras, per teef en ook per cyclus verschillen. De eerste twee fasen, pro-oestrus en oestrus, worden samen vaak de ‘loopsheid’ genoemd. Pro-oestrus : Dit is een voorbereiding op de vruchtbare periode. Deze fase duurt een paar dagen tot twee weken lang.

De vulva (de uitwendige geslachtsdelen) begint op te zwellen, de teef krijgt bloederige afscheiding en gedraagt zich vaak onrustig. Ze is nog niet bereid om te paren. Oestrus : Dit is de eigenlijke ‘loopsheid’: de periode waarin de eisprong plaatsvindt en de teef dus vruchtbaar is.

Dit duurt zo’n vier tot vijftien dagen. De afscheiding neemt af en de teef is nu wel bereid om te paren. Ze gaat hiervoor staan met haar staart opzij. Behalve voor reuen kan de teef nu ook interessant ruiken voor andere teven. Metoestrus (of post-oestrus) : De teef staat nu geen dekking meer toe.

  • Dit is de periode dat de teef drachtig is als zij gedekt is;
  • Als ze niet gedekt is, is de teef schijndrachtig (schijnzwanger);
  • Het lichaam keert dan in deze periode langzaam weer terug naar de rusttoestand;

Dit duurt zo’n zes tot tien weken. Anoestrus : Dit is de periode van rust. Dit duurt gemiddeld ongeveer 100 tot 140 dagen. Bij grote rassen kan dit langer duren. Een uitzondering daarop is de Duitse Herder die juist een korte periode van anoestrus heeft. De loopsheid is te herkennen aan uiterlijke kenmerken en aan het gedrag van de teef.

Het is niet bij elke teef even duidelijk te zien wanneer de loopsheid begonnen is. De vulva zwelt op en de teef verliest bloederige afscheiding. Bij de ene teef is dit echter duidelijker merkbaar dan bij de andere.

Sommige teefjes zijn heel schoon en wassen het bloed steeds weg, waardoor u het misschien niet opmerkt, andere doen dit niet waardoor de loopsheid u sneller opvalt. De teef is vaak meer afgeleid, onrustig en soms humeurig. De teef ruikt nu erg aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te benaderen.

  • Veel aandacht van andere honden kan voor u dus een teken zijn dat u op moet gaan letten! Eerst zal ze hen nog wegjagen, later wil ze paren;
  • Ze zal ook wat vaker plassen om haar geur te verspreiden;
  • Als uw teefje loops begint te worden, is er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden;

Uw teefje kan afgeleid en onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. Dit is dus niet de periode om een lastige training te beginnen of hoge eisen aan haar te stellen. Prestaties in sport en training zullen minder zijn en bovendien mag u vaak niet deelnemen aan wedstrijden.

Natuurlijk moet u ook in deze periode geen gedrag toestaan dat u anders ook niet wilt zien, maar overvraag haar in deze periode niet. Dat loopt alleen maar uit op frustratie. Houd uw teefje aan de lijn! Het is moeilijk om te bepalen wat precies de vruchtbare dagen zijn, en om te voorkomen dat ze gedekt wordt, kunt u haar nu niet los laten lopen.

Bovendien is er een risico dat zij wegloopt en veel minder goed luistert dan anders. Loop niet met uw loopse teef door een losloopgebied. Reuen ruiken al van heel ver dat zij loops is en zullen op haar afkomen. En ook al zijn zij normaal gesproken gehoorzaam en goed opgevoed, de werking van hormonen is zo sterk dat hun eigenaar ze vaak niet terug zal kunnen roepen.

See also:  Hoe Lang Is De Grootste Hond Ter Wereld?

Voorkom dus situaties waarbij uw teefje belaagd wordt door aanbidders en u uw best moet doen om de reuen van haar lijf te houden. Om deze reden kan het ook handiger zijn om de uitlaattijd van uw hond wat aan te passen en op minder drukke tijden, in minder drukke gebieden te lopen.

Verschoon regelmatig de dekens uit de hondenmand. Als uw teefje veel last heeft van afscheiding kan het prettig zijn om een loopsheidbroekje te kopen. Dit kan worden aangetrokken als de teef binnenshuis is, waarmee u vlekken op vloer en bekleding voorkomt.

  • Denk echter niet dat een broekje uw teef beschermt tegen een ongewenste dekking! Schijndracht is een natuurlijk verschijnsel;
  • Dit kan in de natuur gunstig zijn, omdat de niet gedekte teven zo kunnen helpen bij het opvoeden en zogen van de jongen in hun groep;

Hormonaal gezien is elke teef na de loopsheid ‘schijndrachtig’, omdat de hormoonspiegels die tijdens de loopsheid omhoog zijn gegaan, langzaam weer moeten worden afgebouwd. Vaak merkt de eigenaar daar niets van. Bij sommige teven zijn de symptomen echter sterk en lijken op een echte dracht.

De teef kan dan ander gedrag gaan vertonen: speeltjes verzamelen en bezitterig zijn (soms zelfs agressief omdat ze haar ‘pups’ wil verdedigen), erg aanhankelijk of juist humeurig zijn, een nest willen maken, janken, weinig energie hebben, depressief gedrag, minder goed eten en soms minder drinken.

Soms gaat de teef melk produceren, en doordat zij de melkklieren likt, houdt zij dit zelf in stand. De buik is vaak wat opgezwollen. Meestal gaat een schijndracht vanzelf weer over en heeft de teef er niet al te veel last van, maar soms kan ze zich slecht voelen, duurt het erg lang en blijft ze melk geven.

Welke dag van loopsheid laten dekken?

Het bepalen van het juiste dekmoment bij de teef. G emiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Bij kleine honden is het loopsheid interval vaak korter en bij reuzenrassen wat langer. T ijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar.

Voor een fokker is het dus van essentieel belang om dit handjevol vruchtbare dagen van zijn teef te herkennen, immers een gemiste dekking betekend een vertraging in het fokprogramma van een half jaar. Nu zal de loopsheid zelf niet gauw gemist worden, de teef verliest bloed, de vulva is opgezwollen en ze is aantrekkelijk voor reuen.

Echter het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is. Gelukkig is er een betrouwbare test op de hoeveelheid progesteron ( zwangerschapshormoon) in het bloed van de teef. Aan het begin van de loopsheid is er een lage progesteronwaarde.

Deze waarde stijgt snel vlak voor en tijdens de eisprong. Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.

Hierbij noemen we de dag dat de teef bloed gaat verliezen de eerste dag van de loopsheid. Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dekrijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken.

Ook zal ze stil blijven staan als de reu haar bespringt. Bij sommige teven kan het dekmoment door diverse oorzaken erg lastig te bepalen zijn. Soms is er amper vulvazwelling en bloedverlies. Een heel angstige of dominante teef kan ontwijkend op de reu reageren, waardoor er geen dekking mogelijk lijkt.

Als het dekoptimum dan maar bekend is dan kan Kunstmatige Inseminatie ( KI) worden toegepast. De resultaten zijn over het algemeen iets minder goed ( ongeveer 80% drachtigheid) dan na een natuurlijke dekking ( ongeveer 90% drachtigheid) wanneer in beide situaties een progesteronbepaling wordt gedaan.

Ook voor teven die naar een reu moeten worden gebracht die niet in de buurt woont is het verstandig om het dekmoment middels progesteronbepaling te bepalen. Hoewel het ook heel vaak goed gaat als de teef een paar dagen “op bezoek gaat” bij de reu.

Maar vaak is deze situatie niet gewenst door de reu of teef eigenaar. Normaliter laten wij op dag 7 of 8 de eerste keer progesteron bepalen. Het progesterongehalte is in het begin van de loopsheid ( de pro-oestrus) laag. Meestal onder de 2 ng/ml. Tijdens de ovulatie stijgt de waarde snel naar een waarde van 4-8 ng/ml.

Het is belangrijk om te weten dat eicellen 2-3 dagen nodig hebben om te rijpen na de eisprong voor een optimaal dekmoment. Sperma heeft ook een rijpingsfase nodig en is in staat om een teef tot 4-6 dagen na een dekking te bevruchten.

Te vaak en te snel dekken is dus niet verstandig! Wij geven bij de onderstaande waarden de volgende adviezen: Progesteronwaarde lager dan 2 ng/ml- na 2 dagen hertesten. ( soms zelfs na 3 dgn) Progesteronwaarde van 3-7 ng/ml- na 1 dg hertesten Progesteronwaarde 8-9- de volgende dag dekken Progesteronwaarde > 10 ng/ml dan dezelfde dag dekken.

Andere methoden, zoals het maken van uitstrijkjes, of glucosebepalingen in vaginaal slijm geven wel een indruk of de teef loops is, maar zijn beslist niet betrouwbaar voor dektijdstipbepaling. Wij kunnen de progesteron waarde in de kliniek vaststellen.

Hierdoor hebben met ongeveer 1. 5 uur al een uitslag (dit kan in het weekend wat langer duren). Wilt u een afspraak maken om de progesteron waarde van uw teef vast te stellen, bel dan met 0341-353451. Daan Kranendonk , Dierenkliniek Putten.

Hoe lang blijft een loopse hond bloeden?

Pro-oestus –

Het begin van de pro-oestus kan men over het algemeen precies vaststellen. Dit gaat namelijk gepaard met duidelijk zichtbare veranderingen van het teefje. De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren.

  1. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend;
  2. Terwijl het bij de ene hond nauwelijks opvalt, moeten sommige hondenbezitters vrezen voor bloederige vlekken op hun tapijt;
  3. Een ander teken dat de pro-oestus begonnen is, is de toegenomen interesse van reutjes;

Vaak kunnen ze niet van het teefje afblijven. Hoewel het vrouwtje nu nog niet vruchtbaar is, verspreidt ze een ‘verleidelijke’ geur. Ze wijst de versierpogingen van haar mannelijke aanbidders in deze fase meestal af. Ze blaft, wijkt uit of laat haar tanden zien als een mannetje interesse toont.

  • .

    Hoe weet je wanneer je hond niet meer loops is?

    Wanneer het beste laten dekken? – Het verminderen van de bloeding of het wat wateriger worden van de bloeding zijn geen tekenen dat de loopsheid over is, het zijn juist verschijnselen die aangeven dat dit het moment is waarop de teef het beste gedekt kan worden.

    Hoe lang vloeit een teef?

    Hoelang is uw hond loops? – Honden zijn gemiddeld achttien dagen loops maar dit kan variëren tussen drie tot 21 dagen. De loopsheid wordt verdeeld in twee fasen. Lees ook: de oestrische cyclus.

    Hoe laat je een reu dekken?

    Normale dekking hond – Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).

    Zodra de penis is ingebracht beginnen de frictie bewegingen en komt de volledige erectie tot stand. De twee zwellichamen aan weerzijden van de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu komt “vast te zitten”.

    Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende vijf tot twintig seconden voorvocht wat geen spermiën bevat, hierna wordt gedurende 30 seconden tot soms wel vier minuten sperma geloosd. Hierna stapt de reu over en kan gedurende vijf tot zestig minuten gekoppeld staan waarbij prostaatvocht geloosd wordt.

    Hoe vaak moet een hond gedekt worden?

    Kijk je er al lang naar uit om een nestje pups te fokken maar vraag je je af hoe het in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken? In dit artikel nemen we alle stappen uitgebreid met je door. We bespreken wat er bij komt kijken om een nest pups te fokken, waar moet je op letten en welke maatregelen moet je nemen.

    1. We vertellen alles tot in detail en in chronologische volgorde, van de loopsheid tot het moment dat de pups het nest kunnen verlaten;
    2. In dit artikel laten we de keuringen voor stamboek-fokken, controles op erfelijke afwijkingen en de voeding achterwege;

    Tenslotte geven we nog een korte indicatie over de tijd en kosten die je kwijt zult zijn om een nest pups te fokken. Kortom, we gaan ons helemaal richten op alle praktische aspecten die je zelf nodig zult hebben wanneer je overweegt een nestje te fokken.

    • – Leeftijd Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (kan afhankelijk van het ras verder uiteenlopen);
    • Vanaf de derde keer is het verantwoord om te gaan voor een nestje, de hond dient op zijn minst volwassen te zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar);

    Het is lastig plannen wanneer je het nestje wilt, je bent namelijk afhankelijk van wanneer de hond loops wordt. Er is ook medicatie beschikbaar om dit proces te vervroegen maar dit willen we niet aanraden, laat liever de natuur zijn gang gaan. In de periode voordat de hond loops wordt (ongeveer 4 maanden na de vorige loopsheid) ga je op zoek naar een reu.

    1. Je kunt natuurlijk pas een afspraak maken wanneer de hond loops wordt, maar het is fijn om vooraf kennis te maken om door te nemen hoe alles in zijn werk zal gaan;
    2. Wanneer dekken? Loops worden bij een teef is niet hetzelfde als menstrueren bij een vrouw;

    Vrouwen worden namelijk ongesteld ná de eisprong en honden worden loops vóór de eisprong, wat een voordeel is om exact te kunnen bepalen wanneer de teef gedekt zal moeten worden. De eisprong zal plaatsvinden op dag 10-13 van de loopsheid. Dag één is de eerste dag dat de hond bloed verliest, houdt dit goed in de gaten.

    De eerste 7 dagen is de hond niet vruchtbaar en zal ze een reu ook niet accepteren, reuen zullen wel interesse tonen wanneer je met de teef gaat wandelen maar dit kan geen kwaad. Na 7 dagen wordt het oppassen, de hond komt in de buurt van de eisprong en zal één dezer dagen reuen gaan accepteren.

    Bij voorkeur vindt de dekking plaats op dag 9-11 en eventueel voor de zekerheid nog een extra keer op dag 11-13. In theorie is dit de juiste tijd, net als bij de mens zit er veel variatie in, wil je zeker geen loopsheid overslaan, ga dan langs de dierenarts om via onderzoek het juiste dek-tijdstip beter te bepalen.

    1. Sperma blijft ongeveer 4-6 dagen leven in het lichaam van de teef, het zit dus klaar voor het moment dat de eisprong komt;
    2. Het enige probleem dat we kennen bij het dekken op dag 9 is dat sommige teven dit toch nog te vroeg vinden om een reu te accepteren;

    De dekking is bij het eerste nestje meestal niet zo gepiept. De teef zal gaan uitdagen, maar een dekking vaak niet direct toelaten. Nu vraag je je vast af; hoe kun je dan zien of de teef de reu accepteert? Wanneer de teef hem niet accepteert zal de teef haar staart voor de vulva houden en licht door de achterpoten zakken tot gaan zitten om een dekking te voorkomen.

    • Bij acceptatie zal de teef de staart opheffen en haar achterwerk aan de reu tonen, dit noemen we dus accepteren ondanks dat de teef af en toe hevig kan piepen en weer weg kan rennen;
    • Wanneer het een grote afstand rijden is naar de reu is het begrijpelijk dat je niet het risico wilt lopen dat de teef de reu weigert, in dat geval kun je ervoor kiezen de dekking op dag 10 of 11 te laten plaatsvinden;

    Meestal gaat dit goed maar de eisprong voltrekt zich slechts één dag dus je loopt het risico dat je te laat bent. De dekking De teef en de reu gaan een spel opvoeren, hierbij zal de teef gaan uitdagen en het kan zelfs even op spelen gaan lijken maar indien de teef in de acceptatie-fase is zal de dekking uiteindelijk plaatsvinden.

    1. De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze ‘vast’ komen te zitten aan elkaar;

    Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken. Haal de honden in dit stadium nooit uit elkaar, ook niet wanneer de dekking ongewenst is. Waarschijnlijk ben je toch al te laat en kun je de hond blesseren. Dit stadium kan vrij lang duren, gemiddeld 20 minuten. Het stadium waarin de reu (rechts) van de teef ‘afstapt’ en er naast gaat staan. Je kan amper zien dat ze aan elkaar vast zitten, zo zullen ze +/- 20 minuten blijven staan. De dracht Na de dekking is het natuurlijk te hopen dat de hond drachtig is, in de meeste gevallen zal dit gelukt zijn. Spreek duidelijk met de mensen waar je de hond laat dekken af of je de hond ‘gratis’ opnieuw mag laten dekken indien het de eerste keer niet lukt, dit geldt dan uiteraard voor de volgende loopsheid. Je wilt uiteraard zo snel mogelijk weten of de teef echt drachtig is, hieronder sommen we een aantal mogelijkheden op om hier achter te komen:

    • De eerste 3 weken is er niets te zien of te voelen. Na deze 3 weken zijn de vruchten op echo te zien, je zou hier dus een afspraak voor drachtcontrole kunnen maken bij de dierenarts.
    • Op 4 weken zijn de beginnende vruchten te voelen. Dit is lastig wanneer je er nog weinig ervaring mee hebt, ook hiervoor zou je een afspraak bij de dierenarts kunnen maken, dit is vanzelfsprekend goedkoper dan het laten maken van een echo. Let op: op 4 weken voelt de dierenarts naar de vruchtkamers, deze zijn daarna een tijdje niet meer voelbaar.

      Laat ze hierbij met rust. De dracht duurt gemiddeld 63 dagen , dit kan iets afwijken naar gelang het ras. Daarnaast kan de geboorte natuurlijk een paar dagen te vroeg of te laat plaatsvinden, tot normaal beschouwen we 58 tot 69 dagen.

      Daarna voel je de pups pas weer na 6,5 week, verderop meer hierover. Rond de 4 weken zul je de omvang van de buik ook zien toenemen indien je een slanke hond hebt.

    • Na 6,5 week begint de verkalking van de botten waardoor je (RX) foto’s kunt laten maken. Het tellen van de pups kan het beste pas vanaf 7 weken plaatsvinden via RX, voor die tijd is het tellen middels voelen of een echo heel onnauwkeurig. Het is uiteraard afwegen of je het nodig acht te investeren in een echo of RX, aangezien het tellen nooit heel nauwkeurig is en het is nog maar een paar weken wachten tot de pups komen.
    • Vanaf 7 weken zal het vullen van de melkklieren plaatsvinden.
    • Vanaf 7-8 weken zul je de jongen ook voelen/zien schoppen.

    Het is belangrijk de teef haar rust te gunnen aan het einde van de dracht, ga met haar wandelen maar let goed op wat ze aan kan. Geef haar ten laatste op 6 weken na de dekking toegang tot de werpkist en vul deze direct met dekens die erin blijven liggen zodat haar eigen geur erin zit. Haal er net voor de bevalling een aantal dekens uit zodat ze na de bevalling schone dekens met haar eigen geur heeft.

    Ook de warmtelamp die je ophangt is iets waar de hond aan zal moeten wennen, zet deze vooraf al een keer aan. Zo voorkom je dat de teef schrikt wanneer je deze plots aanzet tijdens de bevalling. Het is niet nodig het proces van de dracht sterk gecontroleerd op te volgen, het is eerder leuk voor je zelf.

    Er dient enkel opgelet te worden of de pups niet veel te vroeg of te laat komen. Raadpleeg de dierenarts wanneer de bevalling lijkt te beginnen voor dag 58 of wanneer er nog steeds geen tekenen van een naderende bevalling zijn op dag 69. De volgende fase ‘tekenen van een naderende bevalling’ zul je wel goed op moeten volgen om te voorkomen dat je de bevalling mist. Hoog drachtig, een week voor de bevalling. Tekenen van een naderende bevalling De hond op de foto hierboven stelde het zeer op prijs dat haar baasjes bij de bevalling aanwezig waren, maar de meeste honden doen de bevalling liever alleen. Vaak gebeurt het dan ook ‘s nachts. Om te voorkomen dat je 2 weken lang slapeloze nachten hebt is het belangrijk dat je de bevalling de dag ervoor ziet aankomen. We sommen hieronder een aantal duidelijke punten op die de naderende bevalling aankondigen in volgorde van zekerheid:

    • +/- 24 uur voor de bevalling daalt de lichaamstemperatuur. Zorg dat je gaat controleren vanaf dag 55 van de dracht. Je controleert de temperatuur met een thermometer ingesmeerd met vaseline. Je controleert de temperatuur ‘s ochtends en ‘s avonds en bepaalt na 3 dagen de gemiddelde temperatuur voor de ochtend en de avond (normale temperatuur bij een hond is 38-39°C).

      Over de hele dag genomen zit er een lichte schommeling in de temperatuur. Hierdoor heb je een referentiewaarde die je tijdens de komende controles kunt gebruiken. Na deze 3 dagen zit je op dag 58, ofwel de bevalling zal niet lang meer op zicht laten wachten.

      Je gaat door met de controle van de temperatuur in de ochtend en avond en vergelijkt dit met je referentiewaarde. Wanneer de temperatuur 0,5-1°C daalt weet je dat de bevalling binnen 24 uur zal plaatsvinden. Deze methode is vrij nauwkeurig. Kort voor de bevalling zal de temperatuur sterk gaan stijgen door de opwinding.

    • Het vullen en gaan druppelen van de melkklieren gebeurt in de meeste gevallen ook net voor de bevalling. We zien kegelen , ofwel druppels melk die aan de tepels hangen. Dit is geen nauwkeurige indicatie, vaak gebeurt het zo’n 24 uur voor de bevalling maar het kan ook voorkomen dat het 3 dagen voor de bevalling plaatsvindt of zelfs pas na de bevalling. Wanneer je het opmerkt kun je het extra in de gaten houden maar het is geen perfecte maatstaf.
    • Nestelgedrag. Dit zal vlak voor de bevalling gaan plaatsvinden, de teef gaat liggen en weer staan, onrustig rondlopen, enzovoort. Ofwel de teef vertoont onrustig en afwijkend gedrag. Dit is een goede indicatie maar begint te laat om rustig te kunnen gaan slapen als ze dat gedrag ‘s avonds nog niet vertoont.

    Kortom, enkel de temperatuur is een goede maatstaf om op te kunnen vertrouwen. Probeer vanaf dag 58 toch 1 of 2 keer per nacht te gaan kijken hoe de hond zich gedraagt ook al is er geen voorbode geweest van een naderende bevalling. Eventueel kun je ook een camera ophangen in het hok om niet steeds uit je bed te hoeven komen. Als de nacht dan echt is aangebroken dat wanneer de temperatuur is gedaald en je de bevalling verwacht is het belangrijk dat je naast de hond slaapt of op zijn minst ieder half uur gaat kijken.

    Dit is vooral belangrijk wanneer het voor de teef de eerste bevalling is, de teef weet nog niet goed wat haar te wachten staat. Het kan zijn dat ze de vruchtvliezen niet goed open bijt. Als eenmaal de navelstreng is losgekomen van de teef kan de pup nog zo’n 20 minuten in de vliezen blijven zonder te stikken, het is dus belangrijk dat je blijft controleren.

    Zorg dat je vooraf het telefoonnummer van de dierenarts hebt klaarliggen voor het geval er iets misgaat tijdens de bevalling. .

    Hoe lang is een loopse teef vruchtbaar?

    Dektijdstipbepaling – De variatie in het ovulatie tijdstip is zeer groot: van de 5e dag van de loopsheid tot en met de 30e dag van de loopsheid is mogelijk. De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets.

    De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen. Een ovulatie duurt 24 uur. En na de ovulatie heeft een eicel nog circa 48 uur nodig om rijp genoeg te zijn om door een spermacel gepenetreerd te kunnen worden.

    Sperma blijft circa 48 uur na de dekking actief (diepvriessperma korter). Uit de beschrijving van de cyclus van de teef blijkt, dat de progesteronspiegel in het bloed alleen zal kunnen stijgen, als er een eicelsprong heeft plaats gevonden! Maar een eerste lichte stijging van de progesteronspiegel vindt al plaats vóór de ovulatie.

    Hoe voelt een hond zich als ze loops is?

    Hoe kun je zien dat je hond loops is? – Loopsheid gaat gepaard met zowel lichaams- als gedragsveranderingen. Lichamelijk herken je de loopsheid aan een licht opgezwollen vulva en een bloederige afscheiding. Bij sommige honden zie je niets van die afscheiding omdat de hond zichzelf continu wast.

    Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder.

    Loopsheid uit zich bij iedere hond anders. Aan sommige honden merk je vrijwel niets. Deze zogenaamde stille loopsheid is veel lastiger te herkennen. Tip:  je kunt ook aan andere honden merken dat je hond loops is. Andere honden (ook teefjes) zijn namelijk vaak erg geïnteresseerd in loopse honden.

    Hoelang duurt seks bij een hond?

    Het is een enge gedachte: klem komen te zitten tijdens de seks. Maar kan het? KIJK geeft antwoord. Ja, en er is zelfs een medische term voor deze eh… penibele situatie: penis captivus. In de geschiedenis komen regelmatig meldingen voor van stelletjes die hiermee te maken kregen, maar in de meeste gevallen gaat het waarschijnlijk om broodjeaapverhalen.

    1. Toch gebeurt het zeer zelden wel echt, menen de experts;
    2. Heel veel kennis bestaat er niet over het onderwerp, juist omdat het zo zeldzaam is;
    3. De theorie is dat het probleem ofwel ontstaat doordat de vagina van de vrouw om de een of andere reden in een kramp schiet, bij iets wat lijkt op vaginisme, ofwel doordat de ritmische samentrekkingen van de vagina tijdens het vrouwelijke orgasme de penis steeds verder naar binnen zuigen;

    Lang duurt het niet: van een paar seconden tot een paar minuten. Bij honden, die vaak wel twintig minuten aan elkaar vast zitten na de seks, speelt trouwens een ander mechanisme. De hondenpenis zwelt na de ejaculatie flink op, waardoor hij vast komt te zitten in de hondenvagina.

    Dit heeft waarschijnlijk een evolutionair voordeel: het zaad blijft zo goed in het teefje zitten, en bovendien voorkomt het dat een andere reu zijn eigen zaad eraan toevoegt. Vorig jaar kwam een Italiaans stelletje in Porto San Giorgio overigens wel beduidend langer dan een paar minuten vast te zitten.

    Het koppel had seks in zee, dus wellicht speelde een soort vacuüm hierbij een rol. Ze werden in het ziekenhuis bevrijd nadat de vrouw een injectie kreeg die haar spieren deed verslappen, zo luidt het verhaal. Maar of het ook echt zo gebeurd is…? Ja, vast… Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar  [email protected] ! Deze vraag verscheen in KIJK 12/2015, die je nog  online kunt bestellen ! Beeld: iStock/Getty Images Tekst: Diana de Veld.

    Hoe vaak en hoe lang is een hond loops?

    Wat is loopsheid? – Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.

    De teef wordt dan aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te dekken. De teef zelf heeft ook meer belangstelling voor ‘het andere geslacht’ en zal proberen bij u weg te lopen. Meestal wordt een teef tussen de zesde en achttiende levensmaand voor het eerst loops, afhankelijk van de grootte van het ras.

    Een teef blijft haar hele leven loops en daarmee vruchtbaar: in tegenstelling tot de mens kent de hond geen menopauze.

    Kan een hond zwanger worden als ze niet loops is?

    Ja hoor, dat kan best. Over het algemeen worden teefjes ieder half jaar loops, maar er zijn er genoeg die vaker of minder vaak loops zijn. Een teefje laat zich alleen dekken op haar hoogte punt. de vulva zwelt op.

    Hoe groot is de kans dat mijn hond zwanger is?

    Hoe groot is de kans dat een teef drachtig wordt na een dekking? – Om de kans op dracht in te schatten, willen we weten of de dekking echt heeft plaatsgevonden en of sprake was van koppeling. Een ander logisch gegeven dat soms nog vergeten wordt, is dat zowel de reu als de teef vruchtbaar moeten zijn.

    Als de reu of teef gecastreerd is, is de kans op dracht nihil. Ook het moment van dekking speelt een rol. Een teef is gemiddeld 3 weken loops. Vaak is de meest vruchtbare periode rond de 11e-13e dag na het begin van de loopsheid.

    Dit is echter zeer variabel en we zien in de praktijk ook teven die al rond de 6e dag of pas rond de 20e dag vruchtbaar zijn! We kunnen een paar milliliter bloed afnemen om het progesterongehalte te bepalen. Dit geeft ons meer informatie over de vruchtbare periode van de teef.

    Kun je gelijk aan een hond merken als ze drachtig is?

    Vanaf dag 7 van de loopsheid zien we iets anders tussen teef Dakota en reu Duggan | zie beschrijving

    Symptomen van een drachtige hond – De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je hond zwanger is:

    • Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting
    • 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding 
    • Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht 
    • Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet
    • Kort voor het werpen zal ze waarschijnlijk nestgedrag vertonen