Wanneer Is Je Hond Volwassen?

Wanneer Is Je Hond Volwassen

Wanneer is een hond volwassen?

Wanneer wordt een puppy een volwassen hond? – De leeftijd waarop uw puppy een volwassen hond wordt, hangt af van het ras en de grootte. Alle hondenrassen zijn onderverdeeld in vijf grootten: zeer kleine rassen, kleine rassen, middelgrote rassen, grote rassen en zeer grote rassen. Uw puppy wordt een volwassen hond op de volgende leeftijd:

 • Zeer kleine rassen (4 kg): 8 maanden
 • Kleine rassen (5 – 10 kg): 10 maanden
 • Middelgrote rassen (11 – 25 kg): 12 maanden
 • Grote rassen (26 – 44 kg): 15 maanden
 • Zeer grote rassen (45 kg en meer): 18 tot 24 maanden

De verschillende classificaties om te bepalen wanneer uw puppy een volwassen hond is, hangen samen met de lengte van de groeifase voor rassen van verschillende groottes. Bij honden van grote rassen en zeer grote rassen duurt het veel langer voordat ze volledig volgroeid zijn dan bij kleinere honden, hoewel ze allemaal een intense groeispurt doormaken.

Welke leeftijd wordt een hond rustiger?

Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.

Dat is in ieder geval een mooi gegeven. Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen. Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden.

Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..

Is een hond van 1 jaar volwassen?

Wanneer is mijn puppy volwassen? – Net zoals wij, maken honden verschillende fases door tot ze volwassen zijn. Het grote verschil? Bij honden gaat het veel sneller! Er zijn 3 belangrijke mijlpalen:

 • Geslachtsrijpheid:  de meeste honden worden geslachtsrijp wanneer ze nog in de puppyfase zitten: met 6 maanden zijn de voortplantingsorganen al volledig ontwikkeld.
 • Lichamelijke volwassenheid:  fysiek zijn de meeste honden volgroeid als ze 1 jaar oud zijn. Grote rassen kunnen nog doorgroeien tot 2-jarige leeftijd. Soms gedragen ze zich dan nog steeds als pup, maar dan hebben ze dus al wel de fysieke behoeften van een volwassen hond.
 • Emotionele volwassenheid:  je weet dat je hond deze fase heeft bereikt als hij of zij niet meer rondrent als een puppy (of puber!) en zich echt gedraagt als volwassen hond. Emotioneel volwassen honden zijn minder snel afgeleid, luisteren en gehoorzamen beter en dragen zich rustiger en stabieler. Het precieze moment verschilt, maar de meeste honden worden rond hun tweede verjaardag emotioneel volwassen.

Welke leeftijd is adult?

Wettelijke definitie [ bewerken | brontekst bewerken ] – Wettelijk is iemand tegenwoordig doorgaans (burgerlijk) ‘meerderjarig’ vanaf een bepaalde leeftijd , maar er kunnen ook andere criteria in acht worden genomen, zoals de lichamelijke rijpheid in het Romeins recht.

In de meeste landen is die leeftijd 18 jaar, maar dit kan ook jonger (16) of ouder (21) zijn. In Nederland is men normaal gesproken vanaf 18 jaar meerderjarig, en vanaf 21 jaar geheel ‘onafhankelijk’. Een meerderjarige is in de meeste rechtsstelsels in principe handelingsbekwaam en zal dus voor al zijn eigen rechtshandelingen moeten instaan, tenzij dat ongedaan wordt gemaakt voor een wettelijk erkend beletsel, zoals sommige veroordelingen of vaststelling van mentale onrijpheid (geestelijke leeftijd van een kind).

Als men strafrechtelijke delicten begaat, kan men nu bovendien in plaats van volgens jeugd strafrecht volgens volwassenenstrafrecht worden berecht. Daarnaast kunnen wetten afzonderlijke minimumleeftijden voor bepaalde doeleinden bepalen, zoals in de VS 21 jaar om alcohol te kopen of consumeren, terwijl men op 18 als meerderjarige bijvoorbeeld dienst kan nemen in de strijdmacht.

Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?

Wanneer Is Je Hond Volwassen Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.

 1. In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt;
 2. Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag;
See also:  Wat Heb Je Allemaal Nodig Voor Een Hond?

Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.

Kan een hond gek zijn?

Iedereen wordt wel eens gek van zijn hond, maar wist je dat veel honden ook regelmatig gek worden van ons? Zo zijn er dingen die wij heel normaal vinden, maar die honden toch echt prettiger vinden als je ze voortaan laat.

Hoe lang mag je een hond negeren?

Negeren ongewenst gedrag falend beleid Populair advies laat eigenaren met hun problemen zitten Het is modern om je hondenschool te presenteren als één die positief traint en ongewenst gedrag negeert. “Wij werken niet met straf” is een kwaliteitskenmerk op websites en in folders.

Straf is uit, al jaren. Sterker nog, straf is not done. Zó not done dat er niet over gesproken wordt en artikelen niet gepubliceerd. Dat is begrijpelijk want er is in de hondenwereld buitensporig en clementieloos met straf gewerkt.

Voor alles was het een goede aanpak. Vaak werd gestraft vanuit irritatie omdat de hond niet goed luisterde, dan kreeg hij een knauw met een slipketting. Als een hond een oefening niet goed uitvoerde of halverwege iets anders ging doen, werd dat niet gezien als een trainingsprobleem maar als gebrek aan respect voor de autoriteit van de baas.

Dan wordt veel gedrag al snel als dominantie van de hond gezien. Als je zicht op het leven zo in elkaar zit is het begrijpelijk dat je dan moet ingrijpen. Eigenlijk gaat het in die situaties alleen om het ego van de baas.

Rond de jaren 90 van de vorige eeuw ontstond in de honden-trainingswereld een algemeen voelen dat straf negatief is. Straf beschadigt het dier, de relatie en zet de deuren voor leren dicht. Daardoor ontstond weerstand tegen straffen, maar zoals dat zo wel vaker gaat, is de balans sindsdien volkomen de andere kant op geslagen.

We zijn met de moderne positieve hondenscholen terecht gekomen in de zeventiger jaren van de vorige eeuw waar je het kind de ruimte moest geven om zich zonder remmingen of straf te ontplooien. Als je als hondentrainer aangeeft dat je straf toepast, ben je gelijk een outcast.

Straf is synoniem geworden voor harde aanpak, voor slipketting, voor geweld. Van daaruit bekeken lijkt het heel begrijpelijk dat scholen aangeven uitsluitend positief te trainen. Het bekt immers lekker en mensen vinden straf toch al een akelig onderwerp. Dan lijkt negeren een handige oplossing, want dan kun je straf vermijden.

Goed voor de hond en goed voor de school. Uitdoven van gedrag In mijn opleiding leerde ik het al: negeren zorgt er voor dat het genegeerde gedrag eerst in heftigheid toeneemt. Dat lijkt logisch. Als een dier steeds aandacht krijgt met dwingend gedrag, dan zal hij harder gaan pushen als hij genegeerd wordt.

Hij is er vast van overtuigt dat hij tóch contakt krijgt wanneer hij maar extra stevig aandringt. Dat heeft het verleden hem wel geleerd. Dat stevig aandringen kan het dier dan wel een tijd volhouden. Na een tijd blijkt dat hij evenwel toch geen contact krijgt ondanks zijn veel heftigere aandringen, het negeren houdt stand.

Dan zal het gedrag snel in heftigheid afnemen tot beneden het niveau waarmee het aanving. Het gedrag sterft dan uit. Zo verteld, lijkt negeren een gewenst effect te hebben: het ongewenste gedrag wordt minder en sterft uit.

Dat is wetenschappelijk bewezen in vele onderzoeken naar diergedrag. Er zijn echter een aantal mitsen en maren. Bijvoorbeeld, de tijd dat het heftigere gedrag na aanvang van negeren aanhoud, kan wel heel lang duren. Zo lang dat ieder normaal mens al lang heeft opgegeven.

 1. Daarnaast werkt deze techniek goed in gecontroleerde laboratorium omstandigheden waar onderzoek plaatsvond naar diergedrag;
 2. Daar heeft de onderzoeker immers alles onder controle;
 3. En heel belangrijk, hij was zelf niet emotioneel betrokken bij ongewenst gedrag van het dier;

Met andere woorden, het dier werd wel genegeerd, maar de onderzoeker hoefde het zelf niet te doen om voor hem ongewenst gedrag te doen uitdoven. Een hondeneigenaar is wél onderwerp van grote stress als hij gaat negeren en lang moet volhouden. Die zit er emotioneel midden in.

 • Hij geeft voortijdig op omdat de omstandigheden ongunstig zijn en het te lang duurt eer het gedrag uitdooft;
 • Daardoor heb je het gevoel dat het niet werkt;
 • En je bezoek staat ook nog in de deuropening te wachten… Opvoeden versus trainen Natuurlijk is positief trainen of opvoeden is een nobel streven;
See also:  Wat Is Bullepees Hond?

Natuurlijk wil je niet met een harde aanpak je hond trainen. Het is tenslotte je schatje, zo niet je kind. Opvoeden is een moeilijke taak. Veel moeilijker dan de standaard oefeningen die je op een reguliere hondenclub leert. Trainen is relatief eenvoudig, opvoeden niet.

Opvoeden vraagt om een visie waar je heen wilt met je hond, om doordacht beleid en weloverwogen keuzes. Opvoeden is ook het leren stellen van grenzen. Voorheen noemden we dat straf. Toen had straf de functie van corrigeren van ongehoorzaamheid.

Trekken aan de lijn? Straf! Niet snel gaan zitten? Straf! Dat gaf straf een negatieve klank. Binnen de opvoeding echter heeft staf – beter gezegd het stellen van grenzen- de functie van het afbakenen van de sociale grenzen van hoe je met elkaar als groepsleden omgaat.

 • Grenzen stellen is binnen opvoeden een must;
 • Immers niet elk gedrag wat je hond graag wil onderzoeken is later gewenst;
 • Voorkomen of afleiden is lang niet altijd een effectieve aanpak;
 • Vooral niet als het ongewenste gedrag onbedoeld beloond werd;

En dat komt nog al eens voor. Opvoeden is dus ook voor een deel het opleggen van beperkingen en sturend optreden wanneer een jonge hond zijn mogelijkheden onderzoekt. Geef één vinger… Negeren van ongewenst gedrag is echter bij veel ongewenst gedrag een volkomen absurde aanpak.

 • Stel je voor dat je kind van 4 op straat loopt met een broodmes;
 • Negeer je dat? Afleiden? Of als je zoontje je elke dag tegen je benen schopt of scheldwoorden gebruikt;
 • Gaat dat vanzelf over? Natuurlijk niet, ik hoef het niet verder uit te leggen;

Wat de effecten zijn van grenzeloos opvoeden kunnen we meer dan genoeg zien in de huidige maatschappij. Tolerantie moet niet gelden voor gedrag dat de sociale samenhang verstoort! Waar dat wel gebeurt gaat het mis. Als de tolerantie te groot is accepteert het kind (lees ook hond, vise versa) op een gegeven moment geen autoriteit meer.

Alles mocht toch! “…dus waar bemoei JIJ je mee???…Ik ben de autoriteit!”. En als een kleiner vergrijp geen problemen gaf, waarom zou een groter dat dan wel doen? Tolerantie ten opzichten van beginnend ongewenst gedrag is een vrijbrief om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Er zijn immers geen consequenties. Een spreekwoord zegt: “geeft één vinger, en hij pakt de hele hand”. Wetenschappelijk onderzoek heeft jaren geleden al aangetoond dat wanneer je beginnend ongewenst gedrag toestaat (ruitje intikken van een auto) dat dit tot gevolg heeft dat het gedrag steeds extremer wordt (hele auto gesloopt in 24 uur).

Dat heeft geleidt tot de ontwikkeling van zero-tolerance beleid, weet u nog? Als je op een acceptabele en sociaal verantwoorde manier als groepsleden met elkaar wilt omgaan, moet je duidelijk maken wat wel en niet kan.

Je moet aangeven waar de grenzen van je sociale functioneren liggen. Kinderen en honden hebben grenzen nodig en vragen daar om. Zo leert de hond hoe je op een acceptabele wijze met elkaar omgaat en hoe je als groep prettig samenleeft. Binnen die grenzen kun je op een positieve manier en zonder harde correcties opvoeden.

Opluchting en besluiteloosheid Er zijn nog enkele belangrijke redenen waarom negeren in de dagelijkse praktijk niet werkt. Stel, er komt bezoek aan de voordeur en de hond raakt opgewonden. Dat komt nogal eens voor.

Logisch ook, want de bel hoeft maar te gaan en je springt op om naar de deur te lopen. Zo wordt de bel de voorbode voor opwinding. Zie die interne opwinding van de hond maar als druk in een stoomketel. Door het springen en blaffen krijgt de hond een uitlaatklep voor die druk c.

opwinding. Als de druk door het uiten van springen en blaffen verlaagt, ervaart hij opluchting. En opluchting is belonend. Als je je hond dan negeert gaat hij gewoon door met springen en blaffen! Dat heet zelfbelonend gedrag.

Veel gedrag wat mensen als ongewenst beschouwen is zelfbelonend. Je kunt dus negeren totdat je een ons weegt, de hond boeit het niet. Stel dat je bezig bent het blaffen en springen te negeren. Dan zal de hond je ‘niets doen’ ervaren als besluiteloosheid, als falen van leiderschap! “Moet je pappa zien zeg, die weet niet wat ‘ie met me aan moet als ik belachelijk sta te doen…”.

See also:  Hoe Lang Hond Plas Ophouden?

Falend beleid Hondenscholen en trainers die voorstaan dat ze positief trainen en ongewenst gedrag negeren doen dat omdat ze straf willen omzeilen. Dat is te waarderen. Ze verwarren echter ouderwetse straf voor ongehoorzaamheid met het stellen van grenzen binnen het sociale gebeuren van de groep.

Negeren is voor deze trainers psychologisch gezien een super oplossing, ze hoeven nl. NIETS te doen! Gevolg is wel dat de cursist met de ellende blijft zitten! Ook de cursist ervaart het gebrek aan hulp van de instructeur of docent als falend beleid. Hij voelt zich terecht enorm in de steek gelaten door het advies dat je ongewenst gedrag moet negeren.

Welke leeftijd geen pup meer?

Wanneer wordt een puppy een volwassen hond? – De leeftijd waarop uw puppy een volwassen hond wordt, hangt af van het ras en de grootte. Alle hondenrassen zijn onderverdeeld in vijf grootten: zeer kleine rassen, kleine rassen, middelgrote rassen, grote rassen en zeer grote rassen. Uw puppy wordt een volwassen hond op de volgende leeftijd:

 • Zeer kleine rassen (4 kg): 8 maanden
 • Kleine rassen (5 – 10 kg): 10 maanden
 • Middelgrote rassen (11 – 25 kg): 12 maanden
 • Grote rassen (26 – 44 kg): 15 maanden
 • Zeer grote rassen (45 kg en meer): 18 tot 24 maanden

De verschillende classificaties om te bepalen wanneer uw puppy een volwassen hond is, hangen samen met de lengte van de groeifase voor rassen van verschillende groottes. Bij honden van grote rassen en zeer grote rassen duurt het veel langer voordat ze volledig volgroeid zijn dan bij kleinere honden, hoewel ze allemaal een intense groeispurt doormaken.

Hoe krijg je een rustige hond?

Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.

Hoe vaak pup 7 maanden uitlaten?

Home » Dierenadvies » Jij en je huisdier » Puppy uitlaten – samen op stap! Schema puppy uitlaten :

Leeftijd Plasje ophouden Minimum aantal keer uitlaten per dag
20 weken 5 – 6 uur 4 – 5 keer
6 maanden 6 – 8 uur 3 – 4 keer
7 maanden 12 uur 3 keer

.

Hoe lang moet een hond Puppyvoer?

Wanneer overstappen op volwassen hondenvoer? – Je weet nu waarom je puppyvoeding geeft, hoeveel je geeft en hoe vaak en dan komt de vraag: hóelang geef je puppybrokken? Wanneer stap je over op hondenvoer specifiek voor de volwassen hond? Goede vraag! Een goede richtlijn voor het overstappen van puppybrokken naar adult-brokken: als je hond rond de 11 maanden oud is.

 • Probeer WOOOF →
 • Kwispelgarantie 100 dagen niet goed geld terug
 • Baasjes beoordelen ons met 9,3 op Kiyoh
 • Nooit meer sjouwen met zware zakken
 • Gratis thuisbezorgd vanaf € 59,-

Wanneer is stoppen met puppyvoer goed? We raden je aan om van puppybrokken naar de volwassen-variant te gaan als je hond fysiek volwassen is. Voor de meeste honden geldt dat ze rond 11 maanden fysiek volwassen zijn, maar dit verschilt per ras en per hond. Hét ideale moment voor de overstap bestaat dus niet. Overstappen van puppy- naar volwassen-hondenvoer hangt naast het ras ook af van de grootte van je hond, hoeveel-ie beweegt en of zij of hij gecastreerd is.

Wat is een adult hond?

Volwassen hond – En dan wordt je pup volwassen. Een klein ras is ongeveer met 8 maanden volgroeid, grote rassen pas met 1,5 tot 2 jaar. Pas als je pup volgroeid is, stap je over op Adult voeding. Bij het kiezen van de Adult voeding, is het van belang om te kijken naar de conditie van de hond, van welk ras hij is, hoe actief hij is en of hij misschien ergens gevoelig voor is.

Hoe noem je een hond van 1 jaar?

Tot welke leeftijd is een hond een pup/puppy? – Wanneer je hond geen puppy meer is, verschilt van ras tot ras. Kleinere hondjes worden namelijk veel sneller volwassen dan grotere hondenrassen: ze stoppen gemiddeld met groeien als ze zes tot acht maanden oud zijn.