Wanneer Kun Je Je Hond Laten Steriliseren?
Mary Taylor
- 0
- 25
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft! –
- Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
- Uiteindelijk krijgt zo’n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker, baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei!
- Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.
Waarom 3 maanden na loopsheid steriliseren?
Toch steriliseren vóór de eerste loopsheid? – Wilt u de loopsheid van uw hond liever helemaal vermijden? Een hond kan vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd worden (vanaf 6 maanden). Ondanks dat dit als voordeel heeft dat de kans op melkkliertumoren nóg kleiner is, wordt de kans op incontinentie dus juist groter.
Hoe lang na loopsheid steriliseren?
Wat is het beste tijdstip van de sterilisatie? – Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie.
Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid. Men zegt wel eens dat het beter is om de teef voor de operatie eerst een nestje te laten krijgen, maar dat is niet waar ! Tijdens de operatie beslist de dierenarts of de baarmoeder eveneens verwijderd moet worden.
Dit gebeurt alleen als er afwijkingen te zien zijn.
Welke leeftijd steriliseren?
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.
Is het goed om een hond te steriliseren?
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft! –
- Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
- Uiteindelijk krijgt zo’n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker of baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei!
- Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.
Wat kost een sterilisatie bij een teefje?
Kosten sterilisatie hond en poes – De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt.
Is sterilisatie hond gevaarlijk?
Castreren of steriliseren van je hond of kat
Wat gebeurt er bij sterilisatie? Een sterilisatie is een buikoperatie die gebeurt onder algehele anaesthesie. Dit betekent dat uw hond vanaf de avond vóór de operatie niet meer mag eten (wel drinken) om complicaties tijdens de operatie te voorkomen. Hoewel de sterilisatie een ingreep is die wij zeer vaak uitvoeren, is het geen eenvoudige ingreep. Via een klein sneetje in de middellijn van de buik worden de eierstokken verwijderd.
De toestand van de baarmoeder wordt beoordeeld en indien nodig wordt deze ook verwijderd (dit gebeurt met name bij oudere teven). Wat zijn de voordelen van sterilisatie? De loopsheid treedt niet meer op, geen bloedverlies , geen kans op ongewenste zwangerschap.
Het risico op het ontstaan van borstkanker wordt sterk gereduceerd, met name bij sterilisatie op jonge leeftijd. Geen kans meer op het ontstaan van baarmoederontsteking (60% van alle ongesteriliseerde teven krijgt op latere leeftijd borstkanker!) Veel minder kans op het ontstaan van suikerziekte (hormonen uit de eierstokken maken het dier gevoeliger hiervoor) Bij sommige teven is schijnzwangerschap een probleem dat bij iedere cyclus terugkeert.
- Na sterilisatie is dit over;
- Wat zijn de nadelen van sterilisatie? Een dier dat gesteriliseerd is heeft eerder aanleg voor vetzucht , overgewicht is dus een groot risico;
- Uiteraard kunt u dit voorkomen door minder te voeren (tot wel 25% minder);
Dieren die gesteriliseerd zijn worden niet sloom! Wel kunnen ze door sterk overgewicht minder actief worden. Sterilisatie kan invloed hebben op het gedrag : gesteriliseerde teven worden vaak wat feller. Bij dominante teven kan dit een reden zijn af te zien van sterilisatie.
Wanneer er meerdere honden zijn in een huishouden moet de onderlinge rangorde worden meegewogen in de beslissing al dan niet te steriliseren. Bij sommige rassen(bijvoorbeeld de heidewachtel) kan sterilisatie invloed hebben op de vacht , deze kan verkleuren of pluiziger worden.
Hierdoor kan regelmatig bezoek aan een trimsalon noodzakelijk zijn. Een heel enkele keer ontstaat -door de hormonale veranderingen- op latere leeftijd urine incontinentie : er druppelt wat urine uit de vulva wanneer uw hond ligt te slapen. Dit heeft te maken met verslapping van de sluitspier van de blaas.
Deze aandoening is in het algemeen met medicatie goed te verhelpen, bovendien is de kans hierop veel kleiner dan de risico’s van baarmoederontsteking, borstkanker etc. Er zijn rassen waarbij dit risico wel groot is! (oa de Boxer) Wanneer kan ik mijn hond laten steriliseren? Het is mogelijk uw hond op 6 maanden leeftijd te laten steriliseren.
Er zijn geen aanwijzingen dat vroeg steriliseren nadelig is voor de gezondheid en de lichamelijke ontwikkeling van uw hond. Het is wel zeker dat het preventieve effect ten aanzien van borstkanker steeds kleiner wordt naarmate de hond ouder is: dus liever in de eerste levensjaren.
- Wij zijn van mening dat ingrijpen in de hormonale cyclus van de hond effect heeft op de geestelijke ontwikkeling;
- Daarom geven wij er de voorkeur aan het dier eerst verder te laten “rijpen”, zodat het karakter van de hond op volwassen leeftijd kan worden beoordeeld en meegenomen in de beslissing het dier al dan niet te laten steriliseren;
Sterilisatie is wat ons betreft geen “standaard” ingreep, er moet een weloverwogen beslissing aan ten grondslag liggen. Is de operatie gevaarlijk? Hoewel er op onze praktijk alles aan gedaan wordt de risico’s tot een minimum te beperken brengt een algehele narcose altijd een zeker risico met zich mee.
Daarnaast kunnen complicaties optreden als nabloeding en wondinfecties. De kans hierop is klein en nooit helemaal uit te sluiten. Onze operatie- en anaesthesie methodes zijn erop gericht deze risico’s tot een minimum te beperken.
Uiteraard mag uw hond niet aan de operatiewond likken, een speciaal jasje of een kraag kunnen helpen dit te voorkomen. Is een sterilisatie duur? De kosten van sterilisatie varieren per dierenartsenpraktijk. Dit heeft te maken met de manier van werken (veiligheid van) anaesthesie (gasnarcose!) De gebruikte hechtmaterialen, pijnbestrijding, veilige antibiotica, nazorg etcetera. Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier? Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord! 0548 – 52 12 22.
Heeft een hond veel pijn na een sterilisatie?
Algemeen Bij mannelijke dieren wordt vaak gesproken over castratie en bij vrouwelijke dieren over sterilisatie maar castratie en sterilisatie is niet hetzelfde. Via sterilisatie wordt een dier onvruchtbaar gemaak, maar blijven de zaadballen ( testikels) of eileider ( ovaria) gewoon zitten.
Bij castratie worden de zaadballen of eileiders en / of baarmoeder verwijderd. Hierdoor wordt het dier onvruchtbaar maar wordt ook het gedrag beinvloed. In Nederland wordt sterilisatie eigenlijk niet toegepast.
Zowel reuen als teven worden dus gecastreerd. Redenen om te castreren kunnen zijn: het wegnemen van de vruchtbaarheid, beinvloeden van gedrag of gezondheidsredenen. De operatie Castreren gebeurt bij honden onder algehele narcose. We geven hiertoe een injectie in de ader van de voorpoot.
Ook heeft uw dier tijdens de operatie een adembuisje ( tracheotube) in de luchtpijp. Indien nodig kan er zuurstof worden toegediend of wordt uw dier via een warmtemat extra warm gehouden. Voor de operatie krijgt uw dier ook verschillende vormen van pijnstilling per injectie toegediend.
Bij de teefjes is het soms nodig om ook antibioticum in te zetten. Bij de reuen wordt na scheren en desinfecteren een snede in de huid gemaakt, tussen de achterpoten net voor de zak ( scrotum). Via deze snede worden beide zaadballen verwijderd waarna de snede in verschillende lagen weer wordt gehecht.
- De zak zelf blijft dus aanwezig en zal in de loop der tijd kleiner worden;
- Na de operatie is uw reu nog 6-8 weken vruchtbaar;
- Een reu kan een loops teefje dan dus nog dekken! Ook veranderingen in gedrag worden na 6-8 weken zichtbaar;
Bij teven is er sprake van een buikoperatie. Via een snede ter hoogte van de navel worden de beide eierstokken (‘ovaria’) verwijderd. In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder (‘uterus’) verwijderd. Daarna wordt de snede in 4 verschillende lagen gehecht. De hechtingen zijn meestal uitwendig niet zichtbaar, soms ziet u 1 of 2 kleine paarse knoopjes.
- Effect op het gedrag Met name bij de reu zien we gedragsveranderingen na castratie;
- Gecastreerde reuen tonen minder interesse in loopse teven en verdragen andere reuen vaak beter;
- Bij onzekere jonge reuen is het om die reden soms verstandiger om de castratie uit te stellen;
U kunt altijd met een van onze dierenartsen overleggen. Bij teven verdwijnt uiteraard de loopsheid en is er geen kans meer op schijnzwangerschap. Wanneer castreren Reuen (en teefjes) kunnen van 6 maanden leeftijd gecastreerd worden. Bij teven van de grote rassen ( Deense/Duitse Dog bijv)is het advies 1 loopsheid af te wachten ivm het risico op incontinentie bij te vroeg castreren.
Na de operatie Uw hond mag weer met u mee naar huis als hij of zij goed wakker is. Ondanks dat hij of zij goed wakker is, kan hij nog wel wat traag zijn. Het advies is dan ook om met de auto te komen; het is niet de bedoeling dat uw dier nog een eind naar huis moet lopen of naast de fiets mee naar huis gaat.
Het kan nodig zijn om uw dier te helpen om in de auto te komen of om trap te lopen ( indien nodig). Als vervoer een probleem is, laat het ons weten. Wij kunnen uw dier ook voor u thuisbrengen. We bieden uw dier, als hij of zij goed wakker is, water aan en meestal heeft uw dier bij ons ook al geplast.
Eten bied u pas weer in de loop van de middag aan, in kleine porties. Soms is uw hond wat misselijk door de narcose. Daarom liever eerst een wat kleinere portie aanbieden. Uw dier mag thuis ” normaal” drinken.
Indien uw dier niet binnen 24 uur wat wil eten en/of drinken graag contact opnemen! Om het herstel te bevorderen raden we aan de eerste dag(en) Hill’s i/d te voeren. Pijnstilling U krijgt pijnstillers mee naar huis. De pijnstilling van de injectie werkt 24 uur.
De dag na operatie begint u met de pijnstillende ontstekingsremmer, samen met wat voer. Als uw dier zich erg vervelend voelt, mag er ook voor de nacht een dosis pijnstilling gegeven worden. In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen.
Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen! Bij teefjes is het soms nodig om een antibioticum in te zetten, bijv. als er sprake was van een baarmoederontsteking.
Kraag/body Soms heeft de reu de neiging veel aan de operatiewond te likken. Eventueel kan door teveel likken een wondinfectie optreden. In zo’n geval raden we aan een body te dragen. Een kraag is ook mogelijk maar vaak wat oncomfortabel.
Herstelperiode Uw dier moet ook enige tijd rust krijgen. Voor de eerste dag is een rustige, comfortabele en behaaglijke ligplaats prettig. Daarnaast moet uw dier de mogelijkheid hebben om vaker even te plassen. In het algemeen is uw reu na 2-3 dagen weer fit.
Uw teefje voelt zich na 2-3 dgn ook weer redelijk fit maar is meestal na 7-10 dgn echt weer lekker comfortabel en wil dan echt weer fijn wandelen. Na 10 dagen gaan de hechtingen eruit. 6-8 weken na operatie is het litteken nauwelijks nog zichtbaar en is uw dier onvruchtbaar.
Wij raden aan: 1. De eerste 3 dagen lijnrust en niet te lang uitlaten! 2. De eerste 5-7 dagen niet zwemmen (in verband met het herstel van de wond) en de wond netjes droog en schoon houden. De eerste 7-10 dagen wat rustiger aan doen, niet voluit fietsen/trainen/jagen etc.
- Hechtingen Meestal ziet u na castratie geen hechtingen zitte, soms wel;
- Wij raden u in alle gevallen aan om op 10 dagen na operatie een afspraak te maken voor wondcontrole op de kliniek;
- Soms ziet u een enkel druppeltje bloed uit de wond komen kort na operatie;
Dit is normaal. Komt er meer dan een enkel druppeltje neem dan contact op met de kliniek. Na de herstelperiode Sommige honden hebben na de castratie een wat tragere stofwisseling. Ook kunnen ze wat rustiger worden, met name in het gedrag naar andere honden toe.
Hierdoor zou hij/zij wat dikker kunnen worden. Weeg uw hond regelmatig, zodat u op de gewichtsverandering kunt reageren. Het kan verstandig zijn over te gaan op een onderhoudsvoer wat daarop inspeelt. Wij raden hierbij de ‘Neutered’-lijn van Royal Canin aan.
Onze assistent(e) kan u meer over vertellen en adviseren. Complicaties Complicaties komen na deze operatie uiterst zelden voor. Heeft u vragen of twijfels over te verloop van het herstel neem dan contact op! Neem altijd contact op als Algemene info binnen 24 uur niet eet of drinkt, sloom blijft of als er vocht uit de operatiewond komt..
Wat verandert er na sterilisatie hond?
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Kan een hond nog loops worden na sterilisatie?
Voordelen van sterilisatie – De loopsheid voorkomen door middel van een sterilisatie geeft een aantal voordelen:
- Na de operatie kan uw teef niet meer drachtig worden en ze zal ze niet meer loops worden.
- Er is geen kans meer op baarmoederontstekingen (endometritis/ pyometra). Na iedere loopsheid is de baarmoeder tijdelijk extra kwetsbaar voor ontstekingen, wat kan leiden tot een pyometra (baarmoederontsteking). Baarmoederontstekingen kunnen zeer acuut optreden en leiden tot ernstig zieke honden, soms zelfs levensbedreigend. Vaak is een spoedoperatie noodzakelijk.
- De kans op melkkliertumoren vermindert. Dit voordeel geldt met name als de sterilisatie voor de eerste loopsheid plaatsvindt. Als de sterilisatie na de eerste loopsheid wordt gedaan is het risico groter. En het risico blijft groot als de sterilisatie plaatsvindt na meerdere loopsheden.
- Verder is er een veel kleinere kans op het ontstaan van suikerziekte veroorzaakt door vrouwelijke hormonen.
Wat zijn de nadelen van sterilisatie?
Is een sterilisatie pijnlijk?
Omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt, kunt u tijdens de sterilisatie een trekkend, pijnlijk gevoel in de liezen en de onderbuik voelen. Als dit nodig is, worden de wondjes gesloten met oplosbaar hechtmateriaal. De hechtingen lossen na ongeveer 2 weken op en hoeven dus niet te worden verwijderd.
Is sterilisatie verzekerd?
Vergoeding aanvullende verzekering – Voor een sterilisatie geldt geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Indien je toch een vergoeding wenst, zal je je dus aanvullend moeten verzekeren. Het onderstaande overzicht biedt een overzicht van zorgverzekeraars die een dekking bieden vanuit de aanvullende verzekering. Verder belangrijk:
- Er geldt geen eigen risico.
- De vergoeding van een man of vrouw kunnen binnen hetzelfde pakket soms verschillen.
Selecteer een zorgverzekeraar.
Waarom hond niet steriliseren?
Wel of niet steriliseren/castreren? De teef: Over het wel of niet steriliseren van uw hond kan geen algemeen geldend advies worden gegeven. Iedere eigenaar moet voor zijn/haar situatie en voor zijn/haar hond bepalen of steriliseren zinvol is. Eigenlijk moeten we praten over castreren, aangezien bij de operatie de eierstokken weggenomen worden en niet, zoals bij mensen, de eileider afgebonden. De voordelen:
- Geen loopsheid meer en geen kans op ongewenste dekkingen en (schijn-)zwangerschap
- Geen tot veel kleinere kans op het krijgen van melkklierkanker. Wordt een teefje voor de eerste loopsheid gesteriliseerd dan is de kans op het krijgen van melkkliertumoren nihil. Met elke loopsheid neemt de kans op het krijgen van melkklierkanker toe tot een kans van 23% als een hond niet voor haar vijfde levensjaar wordt gesteriliseerd.
- Geen risico op het krijgen van een baarmoederontsteking. Dit zien we nog zeer regelmatig. De ontsteking kan zeer snel optreden en honden doodziek maken. Spoedbehandeling met infusen en anti-shock middelen is dan nodig en een operatie voeren we uit zodra dit verantwoord is. De kosten kunnen hoog oplopen, zeker als de dieren in de avond/nacht of in het weekend ziek worden.
De nadelen/risico’s:
- Hoewel zeer minimaal, er is altijd een operatierisico. We durven het narcoserisico in onze kliniek op nihil te stellen. Ook is er een kleine kans op wondcomplicaties. Een laparoscopische sterilisatie (een
sterilisatie door middel van een cameraatje in de buik) heeft ten opzichte van de traditionele methode als voordeel dat de operatie minder pijnlijk is, korter duurt en een kleinere wond nodig heeft, waardoor er geen risico is op een wondbreuk (zie ook ‘ chirurgie-laparoscopie ‘).
- Bij sommige teven ontstaat urine incontinentie. Grote rassen hebben hier vaker last van dan kleine rassen. Hoewel het slechts een klein percentage (1-3%) betreft is het over het algemeen een levenslange aandoening. Meestal is de incontinentie met medicijnen goed te behandelen.
- Vooral bij teven met lang -of krulhaar is er een kans op het ontstaan van een zogenaamde ‘puppy coat’. Hierbij wordt de vacht wollig en pluizig.
- Er is een kans dat uw dier na de operatie gemakkelijker overgewicht krijgt. Over het algemeen kan men beter direct na de sterilisatie minder voer verstrekken.
- Heel af en toe wordt een teef iets feller na sterilisatie. Dit is een risico bij toch al erg felle honden.
- Er lijkt een iets grotere kans te zijn op het krijgen van bepaalde vormen van kanker, vooral bij castreren op heel jonge leeftijd. Hier wordt nog veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
- In verband met een groter risico op skeletproblemen adviseren wij bij honden van grote hondenrassen (>25 kg) om ze pas te steriliseren als ze helemaal uitgegroeid zijn.
De reu: Ook hier geldt dat voor het wel of niet castreren van uw hond geen algemeen geldend advies kan worden gegeven. Iedere eigenaar moet voor zijn/haar situatie en voor zijn/haar hond bepalen of castreren zinvol is. Bij een castratie van de reu worden de testikels operatief verwijderd. Bij twijfel hoe een reu zal reageren op castratie is het eventueel raadzaam om het effect ervan te testen middels een chemische castratie.
Dat laatste zou bij honden grote problemen veroorzaken. We zullen kort en bondig de voor -en nadelen van steriliseren van de teef voor u op een rijtje zetten. Hierbij wordt een implantaat onder de huid ingebracht dat ruim een half jaar of een heel jaar werkt.
In deze tijd kan de eigenaar zien hoe de reu reageert op een castratie. Daarna kan een weloverwogen keuze gemaakt worden om wel of niet te castreren. De voordelen:
- De reu wordt na castreren minder geprikkeld om weg te lopen op zoek naar een loops teefje. Meestal zijn reuen ook wat minder actief met het markeren (kleine plasjes doen) tijdens de wandeling en zijn ze minder snel geneigd om de confrontatie op te zoeken met andere honden. Ze worden vaak ‘zachter’ van karakter.
- Het lekken van pussige vloeistof uit de voorhuid stopt in verreweg de meeste gevallen.
- De kans op het verkrijgen van goedaardige prostaatvergrotingen op latere leeftijd is nihil. Zo’n prostaatvergroting geeft vaak klachten waarvoor een behandeling ingesteld moet worden.
De nadelen:
- Net als bij een sterilisatie kan een reu na castratie gemakkelijker overgewicht ontwikkelen. Ons advies is om direct na de castratie 15% minder voer te geven.
Om een weloverwogen beslissing te maken willen wij u graag adviseren. Per ras en hond verschilt dat advies. Er zijn daarnaast andere mogelijkheden om uw hond (tijdelijk) onvruchtbaar te maken. Voor advies van een dierenarts kunt u ons altijd bellen op het telefonisch spreekuur, van maandag-vrijdag tussen 13. 30 en 14. 00u. U krijgt dan (gratis) een dierenarts aan de lijn.
Hoe lang duurt herstel na sterilisatie hond?
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? – Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo’n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen. Heeft u nog verdere vragen met betrekking tot het steriliseren van uw hond neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. 0161-496016 [email protected] nl Bekijk onze honden pagina voor meer informatie over wat we voor uw hond kunnen betekenen. Ons werkgebied is: Galder , Riel , Meer , Rijsbergen , Ulvenhout , Ulicoten , Goirle , Alphen , Baarle-Nassau , Bavel en Gilze ..
Wat verandert er na sterilisatie hond?
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Wat zijn de nadelen van sterilisatie?
Zullen bij een 35 jarige vrouw die zich heeft laten steriliseren menstruaties voorkomen?
Hoe beleven vrouwen een sterilisatie? – Voor veel vrouwen is een sterilisatie een emotionele ingreep. De beslissing om geen kinderen (meer) te krijgen, is nu heel definitief. Soms gaat er aan een sterilisatie een lange discussie met de partner vooraf: ‘wie van de twee’.
Een enkele keer voelen vrouwen het als een belasting dat zij na het krijgen van kinderen ook nog deze ingreep moeten ondergaan, terwijl een sterilisatie voor een man een kleinere en minder belastende ingreep is.
Aan de andere kant zijn mannen veel langer vruchtbaar en lopen daarmee meer kans ooit spijt te krijgen van een definitieve ingreep, mochten zij ooit in de toekomst een nieuwe relatie aangaan. Veel vrouwen ervaren een sterilisatie, ondanks pijn en ongemak, als een opluchting.
- Geen dagelijkse zorgen meer om de pil op tijd in te nemen of geen verantwoordelijkheid meer voor het gebruik van een condoom of pessarium binnen een relatie;
- Sommige vrouwen vinden dat hun seksuele leven hierdoor verbetert;
In hormonaal opzicht verandert er niets, tenzij u met de pil stopt: dan komt uw eigen menstruatiecyclus weer op gang. De eicel wordt, net als in andere situaties waar geen zwangerschap ontstaat, door het lichaam opgeruimd. U komt na een sterilisatie ook niet eerder in de overgang.