Wanneer Mag Hond Naast Fiets Lopen?

Wanneer Mag Hond Naast Fiets Lopen
Fietsen met hond en jou als baasje is een goede manier om conditie op te bouwen en zorgt voor een goede spierontwikkeling. De rechtlijnige beweging naast de fiets zorgt voor een gelijkmatige belasting van de gewrichten. Bovendien is het voor beide partijen een goede manier om energie te verbranden.

Bij fietsen is het belangrijk dat je een goed tempo aanhoudt en de training op de juiste manier opbouwt. Honden vanaf zeven tot negen maanden kunnen in principe al korte stukjes rustig (!) naast de fiets meelopen, mits ze in goede conditie, goed gebouwd, al volgroeid en niet te dik zijn.

In het algemeen is het verstandig om te wachten met fietsen tot de hond twaalf maanden (grotere rassen anderhalf jaar) is, tenzij de dierenarts anders voorschrijft.

Hoe leer ik mijn hond naast de fiets te lopen?

Lopen naast de fiets kan voor een hond een goede vorm van lichaamsbeweging zijn. Doordat de hond rechtuit loopt in een regelmatig tempo worden hierbij spieren opgebouwd zonder dat de gewrichten zwaar belast worden, zoals wel gebeurt bij springen of draaien. Voor de eigenaar is het vaak een manier om zijn hond binnen relatief korte tijd toch veel te kunnen laten lopen.

 • Niet voor elke hond is het lopen naast de fiets echter aan te raden;
 • Sommige rassen zijn hiervoor niet of minder geschikt vanwege hun bouw of afmetingen;
 • Kortneuzige honden, zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldog, de Boston Terriër, Tibetaanse Spaniël en de Shih Tzu, ademen door de bouw van hun kop minder makkelijk;

Ze raken dan ook eerder buiten adem. Ook honden met poten die niet recht onder het lichaam staan, zoals de Engelse Bulldog, of heel zwaar gebouwde honden, zijn niet zo geschikt om einden te rennen. Kleine honden zoals Chihuahua’s, Maltezers en dergelijke kunnen best goed rennen, maar moeten met hun korte pootjes relatief veel harder rennen bij eenzelfde fietstempo.

 • Ook voor hen is fietsen al snel te belastend, zij rennen ook al als u gewoon flink doorloopt;
 • Rassen met korte poten en een lange rug zoals de Teckel zijn doorgaans ook geen goede dravers, ook zij rennen hun poten uit hun lijf als u op een gemiddeld fietstempo fietst en hun rug is extra kwetsbaar voor overbelasting;

Ook kan het zijn dat uw hond in theorie weliswaar geschikt is om een eind te draven, maar dat hij beperkt wordt door zijn gezondheid of levensfase. Pups en heel jonge honden kunnen nog niet met de fiets meerennen. Dit is een te grote belasting voor de nog niet goed ontwikkelde gewrichten.

 • Oude honden hebben vaak minder conditie, ook voor hen kan het lopen naast de fiets te zwaar worden;
 • Honden met gezondheidsproblemen, zoals ernstige gewrichtsklachten, rugklachten of problemen met ademhaling, hart en bloedsomloop zijn uiteraard ook niet geschikt voor een dergelijke vorm van intensieve lichaamsbeweging;

Overleg bij twijfel met uw dierenarts. Als uw hond geschikt is om mee te fietsen, betekent dit nog niet dat u hem zomaar mee kunt nemen voor een tochtje. Het lopen naast de fiets moet rustig aangeleerd en opgebouwd worden. In de eerste plaats moet de hond leren om netjes naast een fiets te blijven lopen, zonder opzij te trekken, stil te staan, naar de trappers of uw benen te springen en dergelijke.

Het beste kunt u daarom beginnen door met de fiets aan de hand te lopen en de hond er aan te wennen om zo rustig mee te lopen. In eerste instantie loopt u zelf tussen hond en fiets in, daarna laat u de hond aan de andere kant van de fiets meelopen.

Die eerste fase kunt u al vanaf puppyleeftijd oefenen zodat de hond helemaal gewend is aan de fiets. Gaat dit goed dan kunt u proberen om een aantal meters te fietsen. Vraag eerst iemand anders om met uw hond aan de lijn met u en de fiets mee te lopen. U fietst uiteraard heel langzaam! De hond moet eerst gewoon kunnen lopen, daarna kunt u iets sneller fietsen zodat de hond gaat draven.

Het is bij het fietsen nooit de bedoeling dat de hond moet galopperen! Bij draven is er geen sprongmoment, de hond wisselt de vier poten in een regelmatige gang af en de rug gaat nauwelijks op en neer.

Oefen dit regelmatig hele korte stukjes zodat uw pup er goed aan kan wennen. Als de hond heeft geleerd om gewoon rustig door te lopen, kunt u zelf de riem overnemen en hele korte stukjes gaan oefenen met draven naast de fiets. Dit doet u pas vanaf een leeftijd van een half jaar.

U maakt nog geen tochtjes: één straatje is in het begin voldoende om de hond te leren wat de bedoeling is. De riem moet hierbij slap blijven hangen, het is niet de bedoeling dat de hond u, of u de hond, moet voorttrekken! Bovendien is het verboden om een hond te gebruiken om zich te laten voorttrekken (enkele sledehondenrassen uitgezonderd).

Als deze basis eenmaal is aangeleerd, kunt u verder gaan met het opbouwen van conditie. Doe dit heel rustig aan, begin met een half minuutje rennen. Vergis u niet: als u in een rustig tempo fietst, bereikt u gauw een snelheid van ongeveer tien kilometer per uur.

Na zes minuutjes fietsen bent u dus al een kilometer verder. Voor een ongeoefend persoon is een kilometer joggen al heel moeilijk vol te houden: voor een ongeoefende hond, met kortere poten en dus een sneller bewegingsritme, geldt dit net zo goed! Let dus heel goed op de tijd en pas uw tempo altijd aan het tempo van de hond aan.

Kijk naar uw hond: begint hij zwaar te hijgen, loopt hij niet goed meer of tilt hij zijn poten niet meer goed op, dan bent u al te lang doorgegaan. Behalve dat de hond conditie moet opbouwen, moet hij ook eelt ontwikkelen. Bij het fietsen loopt hij immers op een verharde ondergrond, terwijl hij anders meestal alleen rent op grasveldjes.

Controleer daarom na elke fietsoefening de voetzolen van uw hond op beschadigingen! Houd rekening met de leeftijd van uw hond. De meeste honden zijn pas na gemiddeld anderhalf jaar volledig uitgegroeid, bij grote rassen kan dit nog langer duren.

Voor die tijd moet men oppassen om de botten en spieren niet teveel te belasten. Vanaf een leeftijd van ongeveer een jaar kunt u, mits u dit langzaam heeft opgebouwd, ongeveer tien minuten met uw hond fietsen. U kunt natuurlijk de hond aan de gewone riem doen en die riem in uw hand houden.

U zult echter merken dat de hond u dan gemakkelijk van de fiets kan trekken. Bovendien gaat u slingeren zodra de hond uitwijkt, met alle risico’s van dien. Beter is het om een speciale fietshouder, een stang met of zonder veer, te gebruiken.

Er bestaan constructies van een metalen buis met een veer, die u aan de fiets vastmaakt aan de stang onder uw zadel. Hieraan maakt u de hond vast. Als de hond nu trekt of uitwijkt, vangt de veer de klap op. Bovendien ligt de plek waar de hond trekt precies onder uw eigen zwaartepunt, waardoor hij u niet zomaar onderuit kan trekken.

 • De stang zorgt er ook voor dat de hond niet te dicht bij de fiets kan lopen en zo geraakt kan worden door de trappers, of bijvoorbeeld met zijn staart tussen uw spaken terecht kan komen;
 • Een jasbeschermer op uw wiel is ook aan te raden om lichaamsdelen tussen de spaken te voorkomen;

Het lopen aan zo’n speciale stang moet natuurlijk ook geoefend worden, maak deze dus direct bij het oefenen al aan de fiets vast, ook al doet u de hond er nog niet aan en loopt u alleen nog maar naast de fiets. Bij het fietsen is het beter om een tuig te gebruiken dan een gewone halsband.

Als er iets gebeurt (de hond staat ineens stil, loopt aan de verkeerde kant van een lantarenpaal of u komt te vallen) dan wordt de ruk aan de lijn door het hele lichaam opgevangen. Bij een halsband komt de hele klap op de nek van de hond terecht, wat de nekwervels kan beschadigen.

Er bestaan speciale fietstuigen voor honden met een extra ring aan de zijkant om de lijn aan te bevestigen. Fietst u ‘s avonds met de hond, bevestig dan een lampje aan zijn tuig zodat andere weggebruikers hem goed kunnen zien. Natuurlijk moet u de gezondheid van de hond in het oog houden. Dit betekent:

 • niet fietsen als het heet is. In de zomer dus hooguit ‘s ochtends vroeg of ‘s avond als het is afgekoeld, bij een temperatuur van meer dan 20 graden kunt u beter niet gaan fietsen. En bedenk dat het asfalt erg heet kan zijn!
 • altijd water meenemen.
 • niet fietsen binnen 2 uur na het eten of een half uur voor het eten i. maagtorsie.
 • laat de hond geen bak vol water drinken direct na het fietsen, een paar slokken is genoeg.
 • controleer regelmatig de voetzolen.
 • laat de hond niet door glas, grind en dergelijke heen lopen.
 • heeft u geen speciale fietshouder, bind dan nooit de riem aan de fiets vast en sla hem niet om uw pols.
 • pas op met bochten. Leer uw hond eventueel de commando’s links en rechts aan zodat hij weet welke kant u op gaat.
 • geef de hond de gelegenheid zijn behoeften te doen voor u gaat fietsen.
 • fiets niet langs drukke wegen met veel auto’s. Dit is gevaarlijk voor zowel de hond, uzelf en het overige verkeer. Bovendien loopt de hond op die manier te sporten tussen de uitlaatgassen.
 • pas uw tempo aan dat van de hond aan, niet andersom. Zorg ervoor dat de hond blijft draven en niet hoeft te galopperen. Zorg dat de lijn niet strak komt te staan.
 • houd de tijd in de gaten en denk erom dat u ook weer terug naar huis moet.

Fietsen lijkt vaak een handige manier om een actieve hond makkelijk moe te krijgen. Honden bouwen echter conditie op. Als ze regelmatig mee gaan met de fiets, worden ze na verloop van tijd niet meer zo moe en moet u steeds langer fietsen. Als het dan eens langere tijd geen goed weer is om te fietsen, kan de hond bovendien zijn opgebouwde conditie en dus zijn overtollige energie niet gebruiken.

Daarbij is het draven voor een hond een vrij saaie bezigheid. Wilt u uw hond moe maken, dan kunt u beter denkspelletjes met de hond gaan doen. Met speuren, zoekspelletjes of oefeningen doen moet een hond zijn hersens gebruiken.

Daarvan wordt een hond veel sneller moe dan van het draven naast de fiets. Een voordeel is dat deze activiteiten onder alle weersomstandigheden en zelfs binnenshuis gedaan kunnen worden. Voor wie graag fietst en zijn hond mee wil nemen, zijn er nog andere mogelijkheden: de hondenfietskar of een mandje.

 1. Dat kan ideaal zijn als uw hond te jong, te oud of om fysieke redenen niet geschikt is naast de fiets te rennen;
 2. Maar ook als u graag lange afstanden fietst, of als het te warm is om de hond veel te laten rennen;

Fietsmandjes zijn alleen geschikt voor kleine honden. U moet hierbij goed op de veiligheid letten. Natuurlijk moet de mand goed aan de fiets te bevestigen zijn, maar ook moet u de hond aan het mandje vast kunnen maken zodat hij er niet uit kan springen of vallen.

Doe dit altijd aan een tuigje, nooit aan zijn halsband: u wilt niet dat de hond zichzelf ophangt als hij er uit zou springen! Leer de hond bovendien eerst goed aan om in het mandje te blijven. Oefen eerst thuis, zonder fiets.

Daarna terwijl u met de fiets aan de hand loopt (hierbij oefent het makkelijker als er iemand met u mee loopt), en pas daarna terwijl u fietst. Houd er rekening mee dat de hond in het mandje in de zon en de regen zit, en het dus te warm of te koud kan krijgen.

 1. Fietskarren zijn er in allerlei formaten en modellen;
 2. Ook hier is de veiligheid van groot belang;
 3. De fietskar moet dus stabiel zijn, ook in bochten, en op een veilige manier aan uw fiets te bevestigen zijn;

Mocht de fiets omvallen dan mag de kar niet mee omslaan! In de kar moet de hond liefst ook vast te zetten zijn. Denk ook aan de zichtbaarheid: is er een mogelijkheid om fietslampjes vast te maken? Oefenen met de fietskar doet u stapje voor stapje. Leer de hond eerst om in de kar te zitten, bijvoorbeeld door deze thuis neer te zetten.

 1. Laat de hond even rustig snuffelen en probeer hem dan in de kar te lokken met behulp van wat lekkers;
 2. Leer hem ook er een tijdje in te blijven;
 3. Gaat dat goed, dan maakt u de kar vast aan de fiets en probeert u ditzelfde buiten;

Vervolgens kunt u rustig een stukje lopen met de fiets, waarbij iemand naast de kar loopt om de hond te belonen voor het netjes blijven zitten. Pas daarna gaat u voorzichtig en onder begeleiding een klein stukje fietsen..

Hoe lang mag een hond lopen?

Een volwassen hond (vanaf  +/- 1 jaar) – Voor volwassen honden geldt hetzelfde als voor oudere pups. De vuistregel is dus vier tot vijf keer per dag uitlaten, waarvan één keer een lange ronde van een half uur tot een uur, of langer. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw hond.

Hoe met hond fietsen?

Trainen – Het lopen naast de fiets moet u rustig opbouwen en aanleren. De hond moet de basis gehoorzaamheid, zoals volgen tijdens het wandelen en niet trekken aan de lijn al onder de knie hebben. De volgende stap is dat uw hond moet leren netjes naast de fiets te blijven lopen, zonder opzij te trekken, stil te staan of naar de trappers of uw benen te springen. De eerste 2 fases kunt u al doen met een pup, om zo uw pup alvast te laten wennen aan de fiets:

 • Loop met de fiets aan de hand, tussen de fiets en de hond in en laat uw hond rustig meelopen.
 • Loop met de fiets aan de hand, u aan de ene kant van de fiets, hond nu aan de andere kant.
 • Fiets een paar meter, eerst heel langzaam en als dat goed gaat sneller. Zo kan uw hond eerst rustig lopen en daarna pas rennen. Eventueel kan iemand met u meelopen naast de fiets. Het is nooit de bedoeling dat uw hond voluit moet rennen. Het beste is als de hond vier poten afwisselt in een regelmatige gang (draf).
 • Het draven naast de fiets doet u pas als uw hond ouder is dan 6 maanden. U bouwt dit rustig op. De riem moet slap blijven hangen, het is niet de bedoeling dat u uw hond moet voorttrekken of dat de hond u voortrekt.
 • Het is belangrijk dat u de conditie van uw hond langzaam opbouwt. Zo kunt u beginnen met een half minuutje rennen. De tijd en tempo past u aan, aan de conditie van uw hond. Het is vooral belangrijk dat u naar uw hond kijkt. Als deze zwaar begint te hijgen, niet goed meer loopt of de poten niet meer goed optilt, bent u te lang doorgegaan.
 • De meeste honden zijn pas na 1,5 jaar uitgegroeid, bij grote rassen kan dit nog langer duren. Voor deze tijd moet u oppassen dat u de spieren en botten niet teveel belast. Als uw hond ouder is dan 1 jaar kunt u het langzaam opbouwen, bijvoorbeeld met 10 min fietsen.
See also:  Vanaf Welke Leeftijd Mag Een Hond Pups Krijgen?

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

In het algemeen heeft élke hond minstens 30 min beweging per dag nodig. Heeft je hond gezondheidsproblemen? Dan kan je best even polsen bij je dierenarts hoeveel beweging je viervoeter per dag nodig heeft.

Waarom fietst een hond?

Bestijgen. Waarom?   – Bestijgen/berijden, zonder dat er sprake is van voortplanting, is een veel voorkomend fenomeen onder honden. Er zijn honden die op knuffels of dekentjes rijden, er zijn honden die de benen van mensen bestijgen en het komt ook veel voor tussen honden onderling.

 • Al met al is het gedrag wat voor hondeneigenaren vaak als “gênant” wordt ervaren;
 • Waarom doen honden dit? Zoals bij alle verschijnselen rondom honden, zijn er ook over bestijgen vele uiteenlopende meningen en theorieën;

Er zijn mensen die beweren dat het bestijgen onderdeel is van spel, anderen beweren dat het te maken heeft met dominantie. Uiteraard koppelen veel mensen het bestijgen aan voortplanting en seksueel getint gedrag. Net zoals bij kwispelen of blaffen, wat vele uiteenlopende betekenissen kan hebben, kan ook de verklaring voor bestijging per hond en per situatie verschillend zijn.

 • Hieronder worden een aantal verklaringen behandeld;
 • Opwinding of ongerustheid In alle gevallen is er tijdens het bestijgen sprake van een emotionele reactie, denk hierbij aan bijvoorbeeld angst, verlangen of frustratie;

Bij deze reacties speelt ook stress of opwinding een rol (niet per se seksuele opwinding, maar ook opwinding in het algemeen). Onderzoek toonde aan dat bestijging aanzienlijk vaker voorkomt bij druk spelende honden. Dit kan heel goed te maken hebben met de opwinding die veroorzaakt wordt door het spelen.

Die opwinding wordt vervolgens door de hond geuit via het bestijgen en rijden. Er kan zo veel (sociale) opwinding in het lichaam van de hond opbouwen, dat de hond een gedeelte van de opgedane opwinding omzet in seksueel gedrag wat compleet uit z’n verband is geraakt.

Met de seksuele drang tot voorplanting heeft het dan vrij weinig te maken. Opwinding vindt niet alleen plaats tijdens spelen. Een hond kan ook opgewonden, ongerust of gestrest raken bij binnenkomst van bezoek, of wanneer er een onbekende hond in het huis van een een hond verblijft, of wanneer hij signalen waarneemt die aangeven dat hij gaat wandelen.

Allemaal situaties waarbij de hond uit opwinding of stress kan gaan bestijgen/rijden. In de meeste van deze gevallen is het bestijgen een vorm van overspronggedrag, ook wel conflictgedrag genoemd. Dit niet logisch lijkende (misplaatste) gedrag wordt ingezet wanneer twee gedragssystemen met elkaar botsen.

Bijvoorbeeld: een hond die buiten bij het zien van een onbekende hond zowel wil toenaderen als vluchten en vervolgens heel druk begint te graven. Het graven kan in zo’n geval gezien worden als overspronggedrag. Dominantie* Veel hondenliefhebbers zien bestijgen als een teken van dominantie en het uitoefenen van controle.

Wat is dominantie precies en waar past bestijgen in dat plaatje? Volgens de biologische wetenschap en veterinaire gedragskunde is dominantie geen karaktereigenschap , maar wordt het als term gehanteerd bij het voorspellen van interacties tussen twee individuen die een sociale relatie met elkaar hebben.

Een individu kan als dominant omschreven worden wanneer er duidelijk sprake is van een vaststaand patroon waarbij verschillende situaties steeds voordelig uitpakken voor hetzelfde individu. Denk hierbij aan toegang tot belangrijke bronnen als voedsel, een geprefereerde rustplaats of voortplantingspartner.

Het consequent ‘winnende’ individu is in dat geval dominant te noemen ten opzichte van het andere individu. Wanneer deze status is vastgesteld, stelt het andere individu zich zodanig op (onderdanig, toegevend) dat het dominante individu iedere keer zijn voordeel behaald.

Hiermee wordt eventuele escalatie (agressie, vechten) voorkomen. Dominantie dient binnen de gedragsleer dus vooral als een model waarmee vrede bewaard wordt tussen individuen. Ook is het iets wat een vaststaande relatie omschrijft. Bij onderzoeken naar interacties tussen honden is het tot op heden nog niet gelukt om het bestijgen te linken aan dominantie.

Je zou dan namelijk verwachten dat de hond die bestijgt een dominante status heeft of verkrijgt en daarmee dan dus ook z’n voordeel behaald in andere situaties met onderdanig gedrag van de tegenpartij als gevolg.

Dit bleek niet te bewijzen. Honden die zich ‘onderdanig’ gedroegen (verlaagd benaderen, bek likken), bestegen zelf ook regelmatig de honden waarbij ze dit gedrag toonden. Een hond is dus zeer waarschijnlijk niet bezig met het behalen van een dominante status wanneer deze andere honden, mensen of objecten bestijgt.

 1. Sociale provocatie Het bestijgen zou ook gezien kunnen worden als een vorm van sociaal contact en het onderzoeken van een sociale band;
 2. Honden kunnen bestijgen om aandacht af te dwingen, of om een reactie uit te lokken (aangeleerd gedrag);

Soms lijkt het op een soort ‘pesten en testen’ waarbij een hond aandacht/reacties probeert uit te lokken en meteen test hoe ver hij kan gaan. Niet elke hond is hier van gediend. De meeste honden ervaren het niet als prettig wanneer zij bestegen worden. Hormonaal Bestijgen komt voor bij zowel pups als volwassen honden, bij zowel reutjes als teefjes en bij zowel gecastreerde (of gesterriliseerde) als ongecastreerde (intacte) honden.

 • Wanneer teefjes loops zijn is er wel een grotere drang voor reutjes om teefjes te bestijgen en loopse teefjes laten ook uitnodigend gedrag zien waarbij zij zich ‘aanbieden’;
 • Hormonen spelen vooral een rol wanneer het bestijgen van seksulee aard is;

De hormonen stimuleren voortplantingsdrang met bestijgen als gevolg. Vaak gaat dit gepaard met het likken aan elkaars geslachtsdelen en soms gaan reutjes er zelfs een beetje van klappertanden. Onderzoek heeft aangetoond dat de drang voor reutjes om te bestijgen iets lijkt af te nemen nadat castratie heeft plaatsgevonden.

Castratie zorgt er echter over het algemeen niet voor dat het gedrag compleet wordt uitgedoofd. Er gaat dus meer achter bestijgen schuil dan alleen invloed van hormonen. Aangeleerd gedrag Hoewel er ook een instinctieve factor mee kan spelen bij, met name, seksuele drang om te bestijgen (voortplanting), vallen de meeste gevallen van bestijging onder aangeleerd gedrag.

We dienen dus rekening te houden met een motiverende factor. De hond haalt er iets prettigs uit voor zichzelf en wordt er dus voor beloond, wat als gevolg heeft dat hij het gedrag gaat herhalen. Aandacht/de reactie die er op volgt (ook voor aandacht van mensen geldt dat elke vorm van reageren gezien kan worden als aandacht, zelfs als het negatief bedoeld is) kan een motiverende factor zijn, maar het kan ook zijn dat de hond het bestijgen lichamelijk als prettig ervaart.

 1. De hond leert dan om op een voor hem prettige manier een overschot aan opwinding/stress/energie kwijt te raken;
 2. Het bestijgen kan in sommige gevallen (vaak wanneer er sprake is van stress) zelfs onderdeel worden van obsessief-compulsief gedrag, waarbij het gedrag overmatig uitgevoerd wordt;

In dat geval doe je er goed aan om een professionele, gediplomeerde gedragstherapeut in te schakelen. Conclusie Er kunnen diverse redenen zijn waarom je hond bestijgt/rijdt. Wanneer je er achter probeert te komen waarom jouw hond dit gedrag vertoont, kan het helpen om bijvoorbeeld notities bij te houden over wat er vooraf gaat aan het bestijgen (een soort dagboekje) en wat er daarna gebeurt.

Dit zou kunnen helpen in het vinden van een verklaring die past bij jouw hond. Vervolgens kun je beslissen of het iets is wat je moet voorkomen, managen of dat het volkomen onschadelijk is. Let vooral goed op eventuele stress-signalen (bij zowel de hond die bestijgt, als de eventuele hond die bestegen wordt!).

Wanneer er sprake is van stress-signalen waar niet gepast op wordt gereageerd (met afstand nemen, terugtrekken), dan doe je er verstandig aan om je hond op een vriendelijke manier uit de situatie te begeleiden. Het gedrag kan ook omgebogen worden, door de hond te motiveren om ander gedrag te tonen of door de hond iets anders aan te bieden om te doen.

Verder is het goed om te realiseren dat het een zeer bekend fenomeen is onder honden. Je hoeft je er als eigenaar dus absoluut niet voor te schamen. Het is onderdeel van veelvoorkomend hondengedrag. * Meer lezen over dominantie bij honden? Klik hier.

Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot, mei 2015. Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

Hoe neem ik mijn puppy mee op de fiets?

Hoe lang mag een hond van 7 maanden wandelen?

Jonge pups (van 2 t/m 8 maanden) – Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.

 • Wanneer pups met elkaar stoeien, dan is het belangrijk dat ze ongeveer van gelijke grootte en gewicht zijn;
 • Als de ene pup veel groter is dan de andere, kunnen door onhandige bewegingen in het wilde spel, soms blessures ontstaan;

Het is verstandiger om de pup te laten spelen met een sociale, niet te drukke, volwassen hond. Zo leert de pup zich sociaal te gedragen, met minder kans op ongelukken. De ondergrond waar gestoeid wordt moet het liefst een zachte (bos)bodem zonder kuilen of obstakels zijn. Het spelen met stokken wordt afgeraden, in verband met de kans op verwondingen aan tong en keel. Balspelen zijn natuurlijk leuk, maar het met hoge snelheid achter een bal aanrennen en plotseling remmen of van richting veranderen, is te belastend voor een jonge hond. Een leuk alternatief is de pup in hoog gras te laten zoeken naar de bal. Het is belangrijk dat de pup leert om onder wisselende omstandigheden te lopen in alle gangen (stap, draf en galop, telgang). We adviseren wandelingen op wisselend terrein, waaronder hoog gras, bos of los zand.

Het voordeel van deze terreinsoorten is dat de snelheid laag blijft, waardoor overbelasting wordt voorkomen. Zo’n wandeling mag ongeveer 10 minuten per levensmaand duren, waarbij het wandelen over moeilijk en vlak terrein moet worden afgewisseld.

Dergelijke wandelingen worden maximaal vier maal per dag gemaakt. Er is geen onderscheid tussen grote en kleine pups! Alle honden moeten hun bewegingsapparaat ontwikkelen. Het is belangrijk om vermoeidheidsverschijnselen van de pup in de gaten te houden. Tekenen van vermoeidheid zijn:

 • Gaan liggen
 • Hijgen en gaan zitten
 • Achterblijven tijdens de wandeling
 • Verminderde alertheid, zoals het trager reageren op de naam en/of bekende commando’s.

Indien dit gebeurt tijdens de wandeling, zal de duur van de wandeling moeten worden ingekort naar 5 minuten per levensmaand, om dit in de loop van de volgende 2 weken weer voorzichtig op te bouwen. Traplopen is geen bezwaar voor jonge honden, mits dit rustig en aangelijnd gebeurt. Dit moet pups vooraf aangeleerd worden! Pups zijn in staat traptreden stappend (dus niet springend!) te nemen, als deze lager zijn dan de ellebooghoogte van de pup. Pups van kleine rassen kunnen beter gedragen worden. Ook kan gestart worden met balanstrainingen.

Hoe laat laatste rondje met hond?

Hoe lang mag je met een puppy wandelen? – Alhoewel een puppy vaker naar buiten moet in verband met zindelijkheidstraining, mogen zijn uitlaatrondjes nog niet te lang zijn. Zijn skelet is namelijk nog volop in ontwikkeling, te veel beweging kan daardoor gewrichtsproblemen zoals artrose  opleveren voor een pup in de groei. Extra tips:

 • Voor de zindelijkheidstraining laat je je pup na iedere maaltijd en slaapbeurt uit;
 • Merk je dat hij bij een volgende ronde niet enthousiast meegaat? Kort de rondjes dan in;
 • Wandel in een rechte lijn en laat je kleintje nooit loslopen;
 • Loop over vlakke ondergronden;
 • Socialisatie is een belangrijk onderdeel maar pas op bij het spelen met volwassen honden; die spelen vaak te ruw voor een pup.
See also:  Hoe Lang Voordat Hond Zindelijk Is?

.

Wat zijn de rustigste honden?

Snoezig, rustig en aanhankelijk, dat zijn de eigenschappen bij uitstek van een shih tzu. Bovendien heeft dit kleine hondje minder de neiging om te blaffen dan andere kleine hondenrassen. Heb je dus graag een compacte hond die zich kalm kan houden, overweeg dan de shih tzu.

Hoe lang kan een labradoodle lopen?

Hoe ver kan een Labradoodle rennen? – Net als mensen moeten labradoodles getraind worden en in vorm zijn om lange afstanden te kunnen hardlopen. In tegenstelling tot kleine honden en andere rassen, kunnen Labradoodles lange afstand rennen bereiken. Wanneer ze in vorm zijn, kunnen Labradoodles zeer lange afstanden lopen. Wanneer Mag Hond Naast Fiets Lopen.

Wat doe je de hele dag met een hond?

Verveling bij onze huisdieren Wellicht staat u er niet bij stil dat onze huisdieren, dan spreek ik hoofdzakelijk over onze kat en hond, zich stierlijk kunnen vervelen bij ons thuis. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat onze huishond gemiddeld 17 uur per dag slaapt en onze huiskat doet daar niet voor onder! Verveling kan een gevolg zijn van een prikkelarme omgeving of van prikkels die als saai, eentonig of repetitief ervaren worden. 2x per dag een bak eten voor je neus Als voorbeeld noem ik de hond die 2x per dag een bak met eten voor zijn neus gezet krijgt en er niets voor hoeft te doen, alleen zijn kop erin te steken en op te eten. En dat terwijl je net uren achter elkaar hebt liggen slapen omdat je baasje uit werken is geweest. 3x per dag hetzelfde rondje mag lopen, dezelfde honden tegenkomt en dezelfde luchtjes keer op keer weer ruikt. Op deze manier wordt je als hond niet echt gestimuleerd om zelf acties te ondernemen. Nu zult u denken: ” zo erg zal het toch wel niet zijn?” Nu, ik kan u verzekeren dat ik deze honden niet graag de kost zou willen geven! Het is logisch dat verveling bij onze hond en/of kat veel sneller optreedt dan bij mensen. Wij werken, lezen een krant, gaan uit, kijken TV of besteden een aantal uren per week aan sport, achter de laptop etc. Onze huisdieren daartegenover zijn voor een groot deel afhankelijk (gemaakt) van ons. Wij hebben een volle agenda, onze huisdieren een lege.

Verveling kan ook optreden als de leuke, interessante dingen om te doen niet kunnen of mogen worden uitgevoerd. En zeker als je dan ook nog eens afgeleerd wordt om na te denken, dan wordt het wel erg saai en kan ons huisdier in een depressie belanden waarbij ze lusteloos worden en zelfs ziek kunnen worden.

Onze hond/kat als toegevoegde waarde Heel vroeger, toen onze hond nog in het wild leefde, moesten ze voor zichzelf zorgen om te kunnen overleven, waarbij het leven in een roedel van essentieel belang was. Wilde honden gingen samen op jacht en beschermden elkaar tegen grotere roofdieren.

 1. Maar er kwam een tijd dat de mens ontdekte dat zo’n hond getraind kon worden om o;
 2. vee te drijven en te beschermen;
 3. Ondertussen is onze huishond een toegevoegde waarde geworden en bied ons bescherming en gezelschap;

Voor de tegenwoordige hond is het mensengezin de roedel geworden en moeten ze ons volgens mij als de meest fantastische jagers zien want een paar maal per week komen we thuis met tassen vol eten! Dat neemt niet weg dat hun instinct nog steeds aanwezig is dus als ze de kans krijgen om te jagen in uw huis, zullen ze het zeker niet laten en menig biefstuk is zo al van het aanrecht verdwenen! Bij thuiskomst ligt de hele inhoud van de vuilnisbak door uw keuken? Uw hond is lekker op jacht geweest. Dit geldt natuurlijk ook voor uw kat! Het najagen van een propje, een cadeautje in de vorm van een dode muis voor uw deur of minutenlang staren naar uw aquarium met alle gevolgen van dien! Honden zijn roofdieren, aaseters en opportunisten. Bedelen aan tafel, graven enorme gaten in uw tuin, slopen uw meubilair en jagen indringers weg, de postbode weet er alles van! Vaak wordt dit alles als probleemgedrag gezien maar in de ogen van uw hond is het de normaalste zaak van de wereld en heeft dat gedrag maar 1 doel: overleven.

 • Het (prooi)schudden met speeltjes of voorwerpen? Ze volgen gewoon hun instincten om hun prooi tot zwijgen te krijgen zodat ze deze lekker kunnen oppeuzelen;
 • Wanneer u dus speelt met uw hond moet u zich bedenken dat dit alles niet zomaar een spel is, het is in feite zijn natuurlijke gedrag wat u ziet, lekker jagen! Maar wat als uw hond daar geen ruimte toe krijgt? Omdat u te druk bent? Een van de vele gehoorde excuses van ons is: we zijn zo druk, we hebben zo weinig tijd;

Wist u dat de drukste man van de wereld, Barak Obama, elke dag gemiddeld 1,5 uur besteed aan sporten? En dat terwijl hij ook hij maar 24 uur in een dag heeft. Als hij hier tijd voor kan vrijmaken, dan kunnen wij, met ons in onze ogen drukke bestaan, toch wel wat extra tijd besteden aan onze huisdieren lijkt me zo! Tijd heb je nooit, tijd moet je maken. Spelen met je huisdier is een prima manier om overtollige energie kwijt te raken en dat is heel belangrijk voor aangepast gedrag. Onze huisdieren moeten de kans krijgen te spelen om lekker in hun vel te zitten. En om niet te dik te worden natuurlijk! En hoe zit het dan met mijn hond/kat? Hoe weet je nu of je hond of kat zich verveeld? Honden die zich vervelen uiten dit meestal door overal op te gaan kauwen, uw eigendommen zijn niet meer veilig, schoenen, meubels, voorwerpen en zelfs het behang moet eraan geloven. Ik ben ooit bij mensen geweest waarbij de hond de hele gang gestript had, de vloer, het behang, de verf op de deuren tot de vloerbedekking van de trap toe! Maar er kan ook ongewenst gedrag optreden zoals veel aandacht vragen, onzindelijkheid, ongehoorzaamheid, blaffen of niet alleen kunnen zijn. Dit kan zelfs nog een graatje erger: probleemgedrag zoals overmatig likken aan de (voor)poten, staartjagen, zelfverminking etc. Bij katten kan dit zich uiten in sloopgedrag, sproeien, agressie of juist lusteloosheid, onzindelijkheid met andere woorden: probleemgedrag wat voor het dier welzijn verlagend kan werken met alle nare gevolgen van dien.

Onze hond/kat raakt gefrustreerd als je voortdurend hun natuurlijke behoefte om te jagen, snuffelen, spelen en rusten onderdrukt. In de natuur is van alles te doen! Dieren in de natuur vervelen zich eigenlijk nooit, er is altijd wel iets te doen, te ruiken, te zien, te horen, te voelen en/of te proeven.

De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid. Wij werken nu! Twee soorten verveling Als we het hebben over verveling, dan kun je je op 2 manieren vervelen, fysiek of mentaal (hopelijk niet allebei tegelijk!) Sommige rashonden/katten hebben meer fysieke uitdaging nodig, terwijl er ook dieren zijn die juist blij worden van mentale stimulatie. Belangrijk bij de aanschaf van uw huisdier is het dus zaak te weten waar uw beider voorkeuren liggen en of u aan de behoefte van uw huisdier kan voldoen. Als u bijvoorbeeld een jachthond leuk vindt, maar niet voldoende tijd ervoor kunt vrijmaken om er jachttraining mee te gaan doen, of een hond aanschaft maar 5 dagen per week 8 uur werkt, kunt u er vergif op innemen dat uw hond zich stierlijk gaat vervelen, zijn energie niet kwijt kan in fysieke arbeid met als gevolg dat uw huiskamer omgetoverd gaat worden in een oorlogsgebied! En dan is het nog erger als u dan besluit de hond maar in een bench te doen, wat veel mensen adviseren, want dan kan hij niet meer slopen toch? Helaas heb ik ook hierbij voorbeelden gezien van honden die zich door de bench heen hadden gevreten, tot bloedens toe.  De enige manier om verveling tegen te gaan is om deze fysiek en/of mentaal bezig te houden. Bezigheids “therapie” voor de kat Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat u met elkaar gaat doen, als het maar leuk is voor beiden! Het hoeft ook geen handenvol geld te kosten, een eenvoudig toiletrolletje kan voor uw kat een prachtig middel zijn om het jachtinstinct op te roepen en uren hiermee bezig te zijn. Of wat te denken van een zelfgemaakt papieren propje waar ze uren achteraan kunnen jagen door er met hun pootje tegenaan te blijven slaan. Hengeltjes met speelgoed zijn te verkrijgen in een dierenspeciaalzaak en kosten de kop ook niet. Kijk wel uit dat u dit soort dingen niet onbewaakt laat hangen, want sommige speeltjes bevatten een elastiekje en uw kat kan hierin makkelijk verstrikt raken! Of wat dacht u van een eierdoosje? U kunt, in plaats van de brokjes in een bakje onbeperkt aan te bieden, deze in de holletjes van het eierdoosje doen en dan genieten van het schouwspel van het gehengel naar de brokjes! Eten verstoppen is altijd een leuke bezigheid voor de kat! Of hang eens een paar plankjes aan de muur.

Een van de oorzaken kan zijn dat u het niet goed heeft aangeleerd maar de andere kan wel degelijk zijn dat uw huisdier zijn energie niet kwijt kan en zich verveeld. Ook bij katten werkt het zo helaas. Verveling leidt tot fysieke en mentale onderstimulatie.

Een kat zit graag hoog! En mocht u er iets meer voor over hebben: er zijn heel veel leuke spelletjes op de markt, kijk maar eens bij: www. catcetera. nl Bezigheids “therapie” voor de hond Ook hierbij maakt het niet zoveel uit wat u samen gaat doen, als u er samen maar plezier in heeft! Er zijn heel veel leuke dingen te leren aan honden: de krant ophalen, een deur openmaken, uw sloffen brengen etc. Ook kunt u snoepjes in huis verstoppen en de hond deze laten zoeken (maak het in het begin niet te moeilijk) Uit onderzoek is bewezen dat geestelijk moe maken net zoveel energie kost als lichamelijke arbeid. Dus verstop het eten in een Activity Toy (speeltje waar je voer in kunt doen) zoals een Kong, een puzzel, een activity ball of Buster Cube, afijn, er zijn heel veel speeltjes in de handel! Ook apporteer- en trekspelletjes zijn favoriet. Ga een behendigheidscursus doen, Flyball, ga samen speuren of op een gehoorzaamheidscursus.

Op deze manier maakt u van uw maatje een hulphond! Er zijn heel veel boeken op de markt met leuke hondenspelletjes er in. Of kijk eens op internet. Door samen iets aan hondensport te doen is niet alleen gezond voor u beiden, maar het versterkt ook nog eens de band samen! En u zult merken dat het ongewenste gedrag zal verdwijnen want uw huisdier heeft wel wat andere dingen aan zijn kop! Spelen met elkaar is belangrijk, want een hond die zich verveelt en geen kauwspeeltjes heeft vindt anders wel iets anders om zijn lusten op bot te vieren.

En wissel af met de wandelingen, laat uw hond ook eens uitvoerig overal aan snuffelen, zijn neus is heel gevoelig en hoe leuk is het als je op ieder hoekje een ander geurtje mag ruiken. Of neem koekjes mee naar het bos en verstop deze onder een plant! Hieronder volgt een voorbeeld van een therapie bij een hond met verlatingsangst: En als uw hond dan toch blijft slopen? Dan is er iets heel anders aan de hand! Wellicht heeft uw hond nooit goed geleerd alleen te zijn. Dit komt helaas vaak voor bij honden, verlatingsangst. Belangrijk bij het weggaan is in eerste instantie het afscheid niet belangrijk te maken. Honden in het wild staan ook niet eerst een half uur de rest van de roedel uit te zwaaien als ze weggaan op jacht. Maar zomaar weglopen is ook niet de bedoeling. Maak het niet te zwaar, geef iets heel lekkers en ga, zeker in het begin bij het goed aanleren, niet meteen de deur uit.

Blijf in huis en laat uw hond u niet overal achterna lopen, maar vraag hem naar zijn bench (of kleed) te gaan, geef hem het lekkers en loop even weg, sluit de deur achter u. Kom vrij snel weer terug en ga dit oefenen waarbij u steeds iets langer wegblijft.

Pas als het in huis lukt, mag u even naar buiten gaan en bouw de tijd weer op. Ga ook oefenen met de vertreksignalen, met andere woorden: schrijf eens op wat u allemaal doet voordat u de deur uit gaat. Schoenen aan, jas aan, sleutels pakken, radio aan, tas pakken etc.

Als u deze signalen gewoon gaat oefenen (dus alsof u weggaat maar gewoon thuis blijft, evt. met uw jas aan weer in de bank gaat zitten en even de krant gaat lezen) zal uw hond deze signalen niet meer als voorbode gaan zien en rustiger worden.

See also:  Wanneer Wordt Een Hond Voor Het Eerst Loops?

Ook bij thuiskomst: maak er geen poppenkast van! Gewoon binnenkomen, overenthousiaste begroetingen negeren, niet kijken, niet praten, niet aanraken. Vervolgens wachten tot uw hond gekalmeerd is, deze dan bij u roepen (niet zelf ernaar toe gaan) en even kort een aai, beloning. Stress en verveling Stress is een gevolg van verveling, dieren raken gestrest als ze geen invloed kunnen uitoefenen op situaties in hun omgeving. Vaak zit er ook nog angst bij dus als u de tips wilt uitvoeren om verveling tegen te gaan, laat uw huisdier dan op een langzame, rustige en gecontroleerde manier kennismaken met nieuwe dingen en beloon uitbundig als deze initiatief toont. Zeker bij honden die al lang niet uitgedaagd zijn om te spelen of zelf dingen te moeten ontdekken, zult u merken dat het wel even kan duren voordat hun interesse gewekt is.

Op die manier wordt het heel gewoon dat u weggaat en weer terugkomt. Heel vaak zie ik dieren ook echt oogcontact maken met hun baas zo van: ” ja maar, wat moet ik hier nou weer mee?” Of : ” baas help me eens even!” Doe dat dan alstublieft! Help uw huisdier de goede richting in te slaan, hoe fijn is het om een bevestiging te krijgen van hetgeen je doet, hoe onprettig is het als iemand je gewoon laat vallen terwijl je je best doet om iets nieuws te leren.

Neem ook ruim de tijd om je huisdier de nieuwe speeltjes te laten verkennen en wissel af zodat ze niet een hele week met hetzelfde opgezadeld zitten. Hou het boeiend voor ze. Gebruik verschillende manieren om je hond te voeren, die bak met eten is zo saai.

 • Een aantal stress signalen zijn: overmatig likken, hijgen, piepen, uitschudden, pootje heffen, bek aflikken, tongelen (puntje van de tong uitsteken);
 • Om overmatige stress (of ongezonde stress, want stress kan ook goed zijn: een mate van stress is noodzakelijk om te overleven namelijk) te voorkomen of te reduceren is spel heel noodzakelijk! Mensen en huisdieren zijn uniek in de zin dat we ons hele leven blijven spelen en het feit dat we dat samen blijven doen, vormt een heel belangrijk onderdeel in onze bijzondere relatie samen;

Net als wij moet een huisdier zich voldoende kunnen ontspannen en plezier maken om zo het welzijn te waarborgen. Wel is het van groot belang dat u zelf aangeeft wanneer het tijd is om te spelen en wanneer er gestopt gaat worden, anders krijgt u een heel opdringerig dier die constant met speeltjes aan komt dragen. Een opgewonden hond kan namelijk de controle verliezen en te weinig controle kan ook nog eens leiden tot agressie. Rest me nog u een heel lang, gezond, zowel fysiek als mentaal, gelukkig leven te wensen en natuurlijk heel veel plezier samen! Toinny Lukken Praktijkmanager en Gedragstherapeut voor dierentuindieren en honden.

Wat doet een hond s nachts?

Waarom smakt of trilt een hond in zijn slaap?  – Een hond die trilt of smakt in zijn slaap is heel normaal, hier hoef je je geen zorgen om te maken. Dit doen honden in hun REM-slaap. De hond is aan het dromen en beweegt dan in zijn slaap. Soms blaft of gromt een hond in zijn slaap , ook dit is onderdeel van de REM-slaap bij honden.

Dromen doen honden om prikkels te verwerken , het is goed voor ze. Wanneer je de hond elke keer als hij droomt wakker maakt, kan hij deze prikkels minder goed verwerken. Een dromende hond wordt altijd zelf weer wakker door een geluidje of door een bepaalde geur, of omdat de REM-slaapfase afgelopen is.

Belangrijk in de REM-slaapfase is dat de hond genoeg ruimte heeft: de hond moet languit gestrekt kunnen liggen (in veel benches kan dit niet). Wanneer Mag Hond Naast Fiets Lopen Franse Bulldog puppy Bella aan het slapen met ogen open in haar hondenslaapzak.

Hoe vaak moet je met een hond wandelen?

Hoe vaak hond uitlaten? – Per hond en ras verschilt het natuurlijk hoe vaak en hoe lang de hond uitgelaten moet worden. Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten.

De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn. Zo kan je trouwe viervoeter goed rondsnuffelen, zijn energie kwijt en socializen. Daarnaast is het voor jezelf ook prettig en gezond om regelmatig naar buiten te gaan en een luchtje te scheppen.

Is je hond bang voor onbekenden of heeft hij gezondheidsproblemen, dan is het verstandig om hem vaker, maar korter uit te laten. Houd ook rekening met de weersomstandigheden, let op bij wandeling met koud weer of juist met warm weer. Kom je niet aan drie tot vier keer per dag wandelen? Maak je dan niet te druk.

Kan een hond te veel lopen?

Aandacht tijdens de wandeling – Ook tijdens de lange wandeling blijft het belangrijk rekening te houden met de behoeften van jouw hond. Een hond die wat meer behoefte heeft om even flink wat energie kwijt te raken kun je in een heel ander tempo met je mee laten wandelen dan een hond die het juist rustig aan moet doen.

Tijdens de wandeling kun je jouw hond precies de beweging geven die het nodig heeft. In bepaalde gebieden is het toegestaan om je hond los met je mee te laten lopen. De wat energiekere en vitale honden die niet weglopen en sociaal naar anderen zijn, kun je dan gerust een stuk los van de riem laten lopen.

De hond kan op deze manier zelf het tempo bepalen en zo de hoeveelheid lichaamsbeweging perfect afstemmen op de eigen behoefte. Let er bij puppy’s en jonge honden wel goed op dat ze hierin snel teveel van zichzelf kunnen vragen. Ze zitten nog volop in de groei waardoor te veel of te lang wandelen een te grote belasting voor de spieren en gewrichten kan zijn. Wanneer je zelf erg van wandelen houdt kun je er bij een puppy of de kleine oudere hond ook voor kiezen om een hondenbuggy mee te nemen.

Hoeveel uur per dag hond uitlaten?

Hoe vaak hond uitlaten? – Per hond en ras verschilt het natuurlijk hoe vaak en hoe lang de hond uitgelaten moet worden. Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten.

De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn. Zo kan je trouwe viervoeter goed rondsnuffelen, zijn energie kwijt en socializen. Daarnaast is het voor jezelf ook prettig en gezond om regelmatig naar buiten te gaan en een luchtje te scheppen.

Is je hond bang voor onbekenden of heeft hij gezondheidsproblemen, dan is het verstandig om hem vaker, maar korter uit te laten. Houd ook rekening met de weersomstandigheden, let op bij wandeling met koud weer of juist met warm weer. Kom je niet aan drie tot vier keer per dag wandelen? Maak je dan niet te druk.

Welke hond voor lange wandelingen?

Rustig gezelschap – Al wat op leeftijd maar ga je toch nog graag wat wandelen? Vele kleinere rassen houden van dagelijkse wandelingen. Je houdt best ook rekening met de bezoekjes van je kleinkinderen. Een West Highland White Terriër , de Basenji , de miniature Schnauzer of de Cairn Terriër zijn perfect hiervoor. Maar stel jezelf ook deze vragen:

 • Heb je genoeg tijd voor je hond?
 • Kun je de kost van een hond veroorloven: voeding, verzorging, dierenarts,…
 • Heb je genoeg zelfdiscipline om hem elke dag te verzorgen?
 • Ben je allergisch?
 • Ben je vastberaden genoeg om je hond bevelen te geven?

Een hond in je leven brengen betekent sowieso een verandering. Denk goed na over wat je zelf wilt. Eens je kiest voor een bepaald ras, leer dan ook de specifieke noden van je hond echt kennen. Een hond is zoveel meer dan zomaar een hond! Misschien kan onze hondentest je ook verder helpen! Neem zeker ook eens een kijkje bij andere hondenrassen.

 1. Ook als je niet vaak gaat wandelen, kun je een hond houden;
 2. De Toy rassen zoals de Japanese Chin of de de Pekinees   hebben niet zoveel beweging nodig en passen zich sneller aan in kleine ruimtes;
 3. Je levensstijl onderzoeken is belangrijk;

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven..

Hoeveel keer per dag moet je een hond uitlaten?

Een hond moet regelmatig uitgelaten worden, dat weet iedereen. Maar hoe vaak precies, en hoe lang moet zo’n wandeling dan duren? Lees in dit artikel hoeveel tijd je hond nodig heeft tijdens de wandeling en wat je van je hondenoppas of hondenuitlaatservice kunt verwachten. Een hond wordt uitgelaten om verschillende redenen:

 • Behoefte te doen (poepen en plassen)
 • Lichaamsbeweging
 • Snuffelen
 • Interactie met andere honden

Behoeftes doen Natuurlijk laten we allemaal een hond uit zodat hij z’n behoefte kan doen. Gezonde, volwassen honden moeten hierom minstens 3 keer maar liever 4 keer per dag worden buiten gelaten. Puppy’s en oudere honden hebben vanwege onzindelijkheid of juist incontinentie vaak behoefte aan een korte wandeling wat vaker op de dag. Een hond plast niet alleen omdat hij ‘moet’, maar ook om geurvlaggetjes uit te zetten.

 1. Kleine plasjes doen is dus een belangrijk onderdeel van de wandeling;
 2. Zo verkent hij de omgeving en communiceert hij met andere dieren;
 3. Gun hem dus die tijd om te snuffelen en laat hem zoveel mogelijk zelf bepalen waar hij plast;

Natuurlijk moet je hond ook wel eens zijn grote behoefte doen, vaak heeft hij eerst even wat ‘wandeltijd’ nodig voordat hij er klaar voor is. Verwacht dus niet dat je hond binnen een rondje van 5 minuten alles doet, gun hem de tijd om een goed plekje uit te zoeken.

De meeste honden doen hun behoefte overigens liever niet in de eigen tuin of eigen straat, maar wat verder van huis. Loop daarom eerst eens rustig naar een uitlaatveldje en laat hem daar lekker zijn gang gaan.

Niet vergeten zakjes mee te nemen en de drollen op te ruimen ! 🙂 Lichaamsbeweging De behoefte aan lichaamsbeweging is afhankelijk van leeftijd en ras en verschilt ook per individuele hond. Een puppy moet heel vaak naar buiten (elke 2 uur) maar dat zijn vaak hele kleine wandelingetjes waarbij je de straat misschien nog niet eens uitkomt.

Een actieve, volwassen Viszla, Retriever of Border Collie hoeft meestal slechts 3 keer per dag uitgelaten worden, maar moet tijdens de wandeling kunnen lopen, spelen en ‘werken’. Een wandeling kan zo gerust 1,5 uur duren.

Honden die oud of ziek zijn hebben uiteraard minder lichaamsbeweging nodig, maar zij willen wel mentaal uitgedaagd worden. Een wandeling kan gerust lang duren als je maar gezellig samen op een bankje in het bos gaat zitten bijvoorbeeld. De hond is dan toch lekker buiten en kan rustig scharrelen zonder zijn lichaam te veel te belasten.

 1. Snuffelen Wie ‘even snel’ de hond wil uitlaten, kan soms gefrustreerd raken van de hond die óveral wil snuffelen;
 2. Toch is deze snuffeltijd erg belangrijk voor het welzijn van je hond;
 3. Door te snuffelen verwerkt je hond heel veel informatie over de omgeving;

Gun hem de tijd om overal te ruiken, het zorgt ervoor dat hij na de wandeling lekker voldaan is, waardoor hij ook rustiger zal zijn in huis. Wanneer Mag Hond Naast Fiets Lopen Interactie met anderen Een wandeling is bij uitstek de mogelijkheid om speelvriendjes uit de buurt te ontmoeten. Voor de meeste honden zijn sociale contacten erg belangrijk. Laat je hond – mits beide honden dat willen- lekker spelen met andere honden. Lees hier meer over hoe je honden veilig kunt laten spelen. Hoe weet ik of mijn hond vaak/lang genoeg wordt uitgelaten? Honden die buiten hun energie kwijt kunnen, gedragen zich binnenshuis meestal rustig en kalm.

Honden die binnen slecht luisteren, onrustig zijn en continu aandacht vragen hebben een grote kans dat ze zich onvoldoende hebben kunnen uitleven buiten. Ga er dus samen op uit en laat je hond snuffelen, rennen en spelen! Ook overgewicht kan betekenen dat de hond te weinig beweging krijgt.

Bedenk wel dat de conditie rustig opgebouwd moet worden, dus ga niet meteen 1,5 uur wandelen met de hond maar bouw de lichaamsbeweging langzaam op met steeds 10 minuutjes extra bewegingstijd per wandeling. Hondenoppas Als je hondenoppas bent en je biedt hondenuitlaatservice aan, dan is het belangrijk dat je vooraf met het baasje duidelijk communiceert hoe je de wandeling precies gaat invullen.

 1. Bespreek de persoonlijke behoefte van de individuele hond, denk aan zijn ras, leeftijd, conditie;
 2. Zorg dat vooraf het voor beide partijen duidelijk is hoe de wandeling er precies uit gaat zien;
 3. Lees hier wat je moet bespreken tijdens de meet & greet;

Meer weten? Lees het artikel “Wandelen met je hond. Hoe doe je dat best? Tips & tricks” Vind een hondenoppas in jouw buurt!.