Wanneer Senior Brokken Hond?

Wanneer Senior Brokken Hond

Wat is senior hondenvoer? – Senior hondenvoer is speciaal dieetvoer dat ontwikkeld is voor de oudere hond, meestal vanaf een jaar of 8. Deze hondenbrokken bevatten meestal minder vet en minder energie. Een oudere hond is immers minder actief dan een jonge hond, waardoor ook de voedingsbehoefte veranderd naarmate het dier ouder wordt.

Daarnaast zijn er aan senior hondenvoer enkele gezonde ingrediënten toegevoegd die uw dier gezond houden. Zo zit er soms bijvoorbeeld glucosamine in senior hondenvoer. Dit houdt de gewrichten van het dier soepel.

In sommige gevallen bevatten senior hondenbrokken minder koolhydraten. Ook is er graanvrij hondenvoer voor oudere honden verkrijgbaar. Senior hondenvoer bevat voldoende eiwitten zodat de spiermassa van uw dier op peil blijft. Hondenbrokken die speciaal zijn samengesteld voor oudere honden zijn een gezonde keuze voor uw dier.

Hoe oud is een senior hond?

Uw hond begint wat grijs te worden om zijn snoet en is misschien wat minder actief dan vroeger. Hij wordt oud, maar wanneer is een hond oud ofwel senior? Vaak wordt gesteld dat een hondenjaar gelijk staat aan zeven mensenjaren, echter dit verschilt per ras of grootte.

 • Gemiddeld ligt de leeftijd waarop uw hond senior wordt rond zijn 7e levensjaar;
 • Het verouderingsproces kan niet worden voorkomen, wel kunt u in veel situaties het functioneren van uw senior huisdier verbeteren en/of ondersteunen;

Daarnaast kunt u gezondheidsproblemen voorkomen door preventieve maatregelen te nemen: vaccinatie, parasietenbestrijding, aangepaste voeding en gebitsverzorging. Voldoende beweging en spel zorgen er ook voor dat uw dier lichamelijk en geestelijk fit blijft.

Hoe vaak senior hond eten geven?

Seniors – Als je hond een senior wordt (meestal rond 8 jaar) veranderen zijn voedingsbehoeften een beetje. Blijf gerust de  2 maaltijden per dag  geven die hij gewoon is, maar overweeg misschien om zijn dieet aan te passen aan een minder energieke levensstijl. Wanneer Senior Brokken Hond.

Waarom senior voer?

Verschil tussen geperste hondenvoeding en geexpandeerde brokken

Oudere honden zijn minder actief en hebben daarom minder calorieën nodig. Overgewicht is erg gevaarlijk voor oudere honden en vergroot het risico op o. artrose en diabetes. Seniorenvoeding bestaat uit een optimaal vetgehalte en dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit.

Welke brokken voor oudere hond?

Hoe merk ik dat mijn hond oud word?

Een hond wordt ouder… Hoe merkt u dat? – Als uw hond ouder wordt, dan kunt u dat op verschillende manieren merken. De hond wordt namelijk zowel fysiek als mentaal ouder, wat diverse gedragsveranderingen als gevolg heeft. Desoriëntatie. Het kan zo zijn dat de hond zich niet meer goed kan oriënteren in zijn eigen omgeving.

Dit bouwt zich meestal langzaam op. In het begin vergist de hond zich in de juiste voordeur of weet de weg naar huis niet meer. Dit kan oplopen tot ogenschijnlijk doelloos rondjes lopen in huis. Relationele stoornissen.

De hond gaat minder alert reageren op geluidsprikkels. Hierdoor lijkt het net of de hond doof wordt. Het zicht en het gehoor van de hond zullen verminderen. De hond heeft moeite u te herkennen op afstand. Daarnaast kan het zo zijn dat de hond moeite heeft met de rangorde wanneer er meerdere honden in een huis leven.

 1. Dit uit zich bijvoorbeeld in onderdanig gedrag naar een voorheen ranglagere hond;
 2. Verlies van motivatie;
 3. Dit blijkt in de praktijk een van de moeilijkste veranderingen waarmee u als baas zult moeten dealen;

De hond zal zelf minder initiatief tonen om te spelen of om een stuk te gaan wandelen. Wanneer u een hond echt moet dwingen om mee naar buiten te gaan, is de lol er voor u snel af. Het aantal wandelingen en de duur van de wandelingen kan hierdoor verminderen.

Verlies van aangeleerd gedrag. Onzindelijkheid kan weer optreden, zowel overdag als ‘s nachts. Ook het leefritme van de hond kan verstoord raken. Zo kan de hond overdag in zeer diepe slaap vallen terwijl hij ‘s nachts ronddwaalt in huis.

Ook reageert de hond minder of soms helemaal niet meer op bepaalde, aangeleerde commando’s. Het aanleren van nieuwe commando’s is helemaal niet meer mogelijk. Tot slot kunnen de sociale omgangsvormen naar andere honden toe lijken afgeleerd. Dit kan voor problemen zorgen wanneer de hond in aanraking komt met andere honden.

Angstig gedrag. Oudere honden kunnen sneller angstig gedrag vertonen. Het kan ook zijn dat de hond ergens van schrikt en vervolgens heel veel tijd nodig heeft om te herstellen. De hond lijkt opeens bang voor personen, objecten of situaties waar hij voorheen nooit angst voor vertoonde.

Voorbeelden hiervan zijn verlatingsangst, angst voor de auto of voor bepaalde dieren zoals koeien of paarden. Deze angst kan ook omslaan in angstagressie. Dit kan voor u als baas beangstigend zijn.

Waarom stinkt een oude hond?

Lekker kroelen ter inspectie – Door regelmatig de vacht van je hond te borstelen en te aaien zorg je gelijk voor een regelmatige gezondheidsinspectie van je hond. Zo kun je tijdig huidproblemen zoals schilfers, infecties en ongedierte zoals teken en vlooien op het spoor komen.

Een vacht die echt stinkt kan ook duiden op onderliggende problemen zoals voedselallergie, een teveel aan afvalstoffen (slechte voeding), schildklierproblemen, een verminderde weerstand of andere interne gezondheidsproblemen.

Stinkt de vacht van je hond structureel? Ga dan zeker even langs de dierenarts. Heb je een wat oudere hond? Dan kan het zijn dat de vacht wat sterker gaan ruiken dan vroeger omdat zijn weerstand en lichamelijke processen wat achteruit gaan. Lever en nieren werken wat minder waardoor de huid wat meer afvalstoffen gaat uitscheiden, en dat ga je ruiken.

Maak je niet te veel zorgen maar blijf wel in de gaten houden of je hond geen andere tekenen van ziekte of pijn vertoont. Een beetje hondenlucht in huis, dat hoort erbij. Maar om stank beperken houd dan de omgeving van de hond extra goed schoon.

Op die plaatsen blijven vaak haren en huidschilfers hangen waar bacteriën en schimmels kunnen woekeren. Was regelmatig zijn kussens en dekens (met parfumloze wasmiddel). Maak ook de vloeren en muren in de omgeving van de honden schoon met eco-schoonmaakmiddel.

Wat is het beste voer voor een oudere hond?

Kant-en-klare voeding of zelfgemaakt? – Het belangrijkste voor de voeding van jouw seniorenhond is de kwaliteit. Als je het voer van je hond zelf wilt maken heb je waarschijnlijk al een goed beeld van wat jouw hond goed doet en wat hij lekker vindt. Je kunt de kwaliteit van het voedsel zelf beïnvloeden door bijvoorbeeld zelf vers voedsel te gebruiken.

 1. Vers vlees en een hoog eiwitgehalte en verse groenten zorgen voor de nodige vitamine-inname;
 2. Maar zelfs als je de voorkeur geeft aan kant-en-klare voeding kun je ervoor zorgen dat jouw hond op leeftijd optimaal verzorgd wordt;
See also:  Waarom Ruikt Een Hond Aan Je Kruis?

Er zijn veel verschillende soorten seniorenhondenvoeding, maar helaas zijn er net zo veel verschillen in kwaliteit. Voeding van hoge kwaliteit herken je niet alleen aan de prijs, maar vooral omdat de ingrediënten zeer nauwkeurig worden aangegeven op de verpakking.

 • Zorg ervoor dat de ‘vleesbron’ consequent is, van een hoge kwaliteit en dat de hierboven genoemde voedingsstoffen aanwezig zijn;
 • Suiker behoort daarnaast niet tot hondenvoer en is, vooral voor oude honden die gevoelig zijn voor tandheelkundige problemen, erg schadelijk;

Helaas vind je in het schap van kant-en-klare voeding vaak nog altijd suiker. Hoewel het vaak goedkoper is: laat je, omwille van jouw hond, niet verleiden! Pas ook op met overdreven veel traktaties! Zelfs als jouw hond zijn bedelende blik met zijn trouwe bruine ogen opzet: permanente traktaties leiden tot overgewicht en kunnen de gezondheid van jouw hond schaden.

 • Natuurlijk betekent dit niet dat je geen traktaties mag geven, maar let vooral op de hoeveelheid en biedt deze los van de dagmaaltijden aan;
 • Ook moet je opletten met de mate waarin je jouw hond een kauwsnack geeft, deze zijn moeilijk te verteren door de gevoelige darmen;

Voor jouw oudere hond kun je beter kiezen voor natvoer dan voor droogvoer. Hoge kwaliteit, licht verteerbaar, voedzaam, laag in calorieën en vloeistofrijk moet het voedsel voor jouw oudere hond zijn. Zo blijft jouw hond op leeftijd lang fit en gezond en kan hij vol genieten van de dagelijkse rondes in de frisse lucht.

 • Speciaal afgestemd voer kan honden die leiden aan bepaalde ziekten, zoals overgewicht of ondergewicht door het verlies van eetlust, helpen om hun klachten te verminderen;
 • Voor vragen over de juiste voeding kunt u het beste terecht bij uw dierenarts;

Wij wensen jouw oudere hond smakelijk eten!.

Wat heeft een oudere hond nodig?

De speciale behoeften van oudere honden – Zodra uw hond de leeftijd van 8 jaar bereikt, is hij in de “senior” levensfase en veranderen zijn behoeften op het gebied van voeding. Oudere honden hebben een verhoogde kans op gezondheidsproblemen, zoals nier- en hartziekten.

Hoe laat laatste maaltijd hond?

Een puppy mag vanaf 8 weken worden opgehaald bij de kennel of fokker. Als ze nog zou mini zijn, begin dan met vier kleine maaltijden per dag. Het maagje van jouw pup kan nog niet zoveel hebben en het is beter voor de vertering, als je haar voeding over 4 porties verspreidt.

Wat is een goede senior brok?

Prins Procare Senior Support – Deze brok is geschikt voor elke senior hond boven de 8 jaar. Prins Procare heeft een laag eiwitgehalte en de mineralen zijn aangepast naar leeftijd. Dit zorgt ervoor dat de nieren minder belast worden. Ook honden die snel te dik worden komen goed weg met deze brokken van Prins. Gemaakt met mager vlees als kip en kalkoen. Voordelen:

 • Draagt bij aan de gewrichten.
 • Gemaakt van kip en kalkoen.

Nadelen:

 • Geen vers vlees.
 • Bevat tarwe en mais.

Wat zijn de beste brokken voor mijn hond?

Waarom wordt een oude hond mager?

Lever- en nierproblemen – Nierproblemen komen geregeld voor bij oudere honden. De oorzaak van nierfalen kan in de nieren zelf liggen, maar ook problemen elders in het lichaam kunnen nierfalen geven door hun effect op de nieren. Daarom is urine- en bloedonderzoek erg belangrijk in de diagnose.

 • Er zijn veel verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot nierfalen;
 • Bij honden met nierfalen zien we symptomen als veel drinken en plassen, braken, slechte eetlust en een doffe vacht;
 • Ook de lever kan bij de ouder wordende hond problemen geven;

Symptomen die we zien zijn veel drinken, veel plassen, braken, diarree en gewichtsverlies. Bloedonderzoek en beeldvorming (röntgenfoto en/of echo) kunnen meer duidelijkheid geven over de aard van de klachten.

Is Royal Canin goed hondenvoer?

– Geplaatst: 23-10-17 20:42 Royal Canin heeft zijn kracht zitten in dat hij relatief goedkope ingrediënten dusdanig bewerkt dat ze zeer goed verteerbaar zijn. Daarnaast gaan er vrijwel alleen droge ingrediënten in, waardoor je niet het gevoel gegeven wordt dat je veel meer vlees voert dan dat je werkelijk doet. Want “vers” klinkt leuk, maar slechts 15-35% van die hoeveelheid is werkelijk product, de rest is water.

 1. Van vocht ontdaan klinkt logisch, maar het feit dat het van vocht ontdaan is en alsnog vooraan staat geeft aan dat het oorspronkelijk een behoorlijke grote hoeveelheid vlees is;
 2. Aangezien kip met vel bestaat uit 19% eiwit en 10% vet (en 69% water, dus 2% mineralen), moet je het dus x5 doen wil je naar de werkelijke oorspronkelijke hoeveelheid vlees komen, het is immers alleen het eiwit;

Ze gebruiken 3 eiwitbronnen: Gedehydreerde gevogelte-eiwitten, gedehydreerd varkenseiwit en hydrolysaat van dierlijke eiwitten. Dat laatste ingrediënt klinkt onaangenaam, maar betekent simpelweg dat het voorverwerkt is zodat het geen allergische reactie meer oproept en de aminozuren veel gemakkelijker beschikbaar zijn dan bij gewone eiwitten.

Overigens is slechts 1 dierlijke eiwitbron geen probleem, mits de aminozuurcompositie passend gemaakt is voor honden in verschillende levensstadia. De kracht van royal canin zit erin dat ze dit meten en daardoor ook weten.

Zodat ze geen 10 verschillende buffers hoeven in te bouwen om het risico op een ongebalanceerd dieet zo klein mogelijk te maken. Dat laatste is namelijk de reden waarom er steeds meer diersoorten “verplicht” binnen een x-aantal weken gevoerd moeten worden volgens rauw-voerders.

 1. Was dat eerst nog 4 diersoorten inclusief vis, tegenwoordig hoor je vaak 5 diersoorten excl;
 2. minimaal 1 vissoort en bij voorkeur 6 diersoorten;
 3. De gewone RC-voeren zijn inderdaad niet geschikt voor voedselallergieën, maar daar hebben ze andere voersoorten voor;

Bij gevogelte zie je vaak kruisreacties waardoor als een hond niet goed tegen kip kan, kalkoen regelmatig ook een probleem is. Doordat ze aangeven dat het gevogelte en varken is, weet je dat als je hond een allergie heeft tegen rund, je het veilig kan voeren.

 • Het is inderdaad niet zo diepgaand als Orijen, maar het kost dan ook maar de helft;
 • Des te gespecificeerder je de voeding maakt, des te duurder het product wordt;
 • Het is namelijk niet langer mogelijk om iets te schuiven met de ingrediënten waardoor het voer minder gevoelig is voor prijsschommelingen;
See also:  Bravecto Hond Vanaf Welke Leeftijd?

Er wordt overigens zover ik weet niet met de analyses geschoven. Spoiler: En als je denkt dat ik overdrijf met de helft: Orijen kost minimaal 6. 14€/kg (zooplus bij 2 zakken 11. 4kg, www. food4pets. be bij 1 zak), terwijl RC medium adult nu 2. 78€/kg kost bij zooplus (1 zak, 15+3kg).

 • Daarnaast doet RC nog iets anders;
 • Het doet namelijk ontzettend veel onderzoek om zo passend mogelijk voer te leveren;
 • Ze doen daar een hoop diervriendelijke dierproeven voor (ik ben er geweest: het is echt no-kill, de verblijven zijn gigantisch en dierstimulerend ingericht, de dieren worden met de clicker getraind om ze mentaal extra te stimuleren en er wordt op het terrein mee gewandeld);

De rasgerichte voeren lijken onzin, maar als je er verder naar gaat kijken is dat eigenlijk helemaal niet zo waar. Wat ze gedaan hebben is gekeken naar de rasgebonden problemen (erfelijke gebreken) en uitdagingen (snel dik of juist mager) gecombineerd met behoeftes en passende brokvorm.

De labrador-variant is daar altijd een simpel voorbeeld van. Wat zal de gemiddelde labrador-eigenaar eerder kopen als hij voor het vak staat: – Labrador sterilised – extra light koper-arm zink-rijk voer Want bij labradors komt koperstapeling voor en is overgewicht (samen met honger) een eeuwige strijd.

Maar zeker het eerste moet je wel weten, wil je voor dat voer kiezen. Plus dat veel mensen hun hond niet echt te dik vinden, zeker bij labradors als ze eigenijk al obees zijn. Maar wat dacht je van duitse dog brokken die zeer geconcentreerd zijn en zeer groot, waardoor de brokken niet in de wangzakken gaan zitten, het kauwen gestimuleerd wordt en de maag minder gemakkelijk zeer vol kan komen te zitten, ter vermindering van torsie? De gedachte dat honden veel vlees nodig hebben komt uit de onjuiste gedachte dat honden een wolvenspijsvertering hebben.

 • Honden kunnen veel beter (voorbewerkt) zetmeel verteren dan wolven, ondanks dat er maar kleine veranderingen zijn geweest;
 • Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de oerhond ontstaan is door te gaan zwerven rond menselijke vuilnisbelten;

En vlees was absoluut niet zo ruim voorradig en belandde dus zelden op de vuilnisbelt. De dieren die een verhoogde zetmeelvertering hadden konden zich dus het meest succesvol voortplanten. Daarnaast is zeer veel vlees voeren aan honden niet eerlijk als je kijkt naar de milieubelasting die vlees heeft.

 1. Ik geloof wel dat je een voer veel gemakkelijker veilig krijgt als er wat vlees in zit, en als ik niets van een merk af weet ga ik voor het merk met het hoogste vleesaandeel over het algemeen (na gekeken te hebben naar het eiwit, vet, calcium en fosforgehalte), maar dat betekent niet dat een hond het nodig heeft;

Uit persoonlijke overweging, blijk ik ook weer steeds terug te komen bij royal canin of bij nutro’s choice als een dier geen voedselallergieën heeft. Deze twee merken doen de dieren het nu eenmaal heel vaak erg goed op. Terwijl ik juist met acana wel problemen heb gehad, en orijen deed de hond het nog slechter op (veel ontlasting onder andere, ironisch genoeg.

Hoeveel eieren mag een hond?

Wanneer Senior Brokken Hond Eieren zijn een onderdeel van een rauwvoer-menu, maar kun je ook prima toevoegen aan een brokkenmenu. Er zitten gezonde voedingsstoffen in en veel kwalitatief eiwit. In het rauwvoer-menu zonder toegevoegde vitamines en mineralen, zit vaak weinig choline, en deze voedingsstof zit in eigeel. De voordelen van eieren voor de hond Eieren bevatten veel voedingsstoffen, waarvan goede aanvullingen op een hondenmenu zijn:

 • choline
 • alle essentiele eiwitten
 • vitamine D
 • antioxidanten zoals luteine, zeaxanthine, vitamine E, alfaliponzuur en selenium
 • omega 3

Hoe kan ik het ei voeren? Rauw of gekookt? Er zijn twee aanbevolen manieren, met elk zijn eigen voordelen. Rauw. Voordeel: dit is de makkelijkste manier. Nadeel: de vitamine biotine dat in het eigeel zit, gaat verloren doordat het rauwe ei-wit een stofje (avidine) bevat dat biotine vernietigt. Verderop in het artikel vertel ik meer hierover. Zachtgekookt. Voordeel: het stofje avidine wordt afgebroken door de verhitting en de biotine is daardoor beschikbaar voor opname door het lichaam.

Nadeel: het is meer werk en er gaan  antioxidanten (alfaliponzuur) verloren door de verhitting. Daarom is het het beste om het zo kort te koken dat het eigeel nog vloeibaar is maar het eiwit wel hard. En een hardgekookt eitje dan? Dat kun je prima geven.

Er zijn alleen iets meer voedingsstoffen verloren gegaan. Dat is niet erg, alleen minder optimaal. Voor mensen is gekookt ei beter verteerbaar dan rauw ei. Waarschijnlijk geldt dit ook voor honden, maar hierover kan ik geen informatie vinden. Het lijkt er op dat de voorkeur en vertering per hond verschilt.

Met of zonder schil? Je kunt ook de schil voeren, maar dit is niet nodig. Als ei een groot deel van de maaltijd uitmaakt, of je hond dunne ontlasting krijgt van ei, kun je 1/3 eierschaal per ei toevoegen voor een ideale balans.

Eierschaal is in zijn geheel moeilijk verteerbaar, waardoor het voor de meeste honden beter is om de eierschaal fijn te malen, in hele kleine stukjes te knijpen of mee te blenderen met de groentenmix. Het is geen probleem om het ei met de groentenmix mee in te vriezen.

 • De eierschaal bevat voornamelijk calcium;
 • Dit kan gebruikt worden als alternatieve calciumbron;
 • Meer hierover lees je in het artikel eierschalen als calciumbron;
 • Een ei z’n geheel geven? Of je hond een ei in zijn geheel opeet en goed verteert, verschilt per hond;

Een grote hond die rauwvoer eet, kan waarschijnlijk prima een heel rauw ei opeten en verteren. Maar sommige honden weten geen raad met een heel ei waar de schil nog omheen zit, en sommige honden verteren eierschaal niet goed als het niet gemalen/geblenderd is.

Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.

See also:  Welk Voer Voor Hond Met Jeuk?

Verhitting maakt avidine onwerkzaam, dus als het ei-wit verhit is, is de biotine wel opneembaar. Opzich is het niet erg als de hond geen biotine opneemt uit ei, als het gehele menu genoeg biotine bevat. Een biotinetekort zal alleen optreden als je dier langdurig alleen het rauwe eiwit eet, het eigeel bevat namelijk genoeg biotine om het effect te compenseren.

Maar het kan ook geen kwaad om het ei kort te koken zodat je hond de biotine wel kan opnemen, zeker als je hond baat heeft bij extra biotine. Hoe zit het met het risico op salmonella? Eieren kunnen de salmonella-bacterie bij zich dragen, maar de kans hierop is heel erg klein.

Volgens het RIVM zijn ongeveer 0. 03% van de eieren besmet. Honden en katten worden meestal niet ziek door salmonella, maar voor mensen is het risico groter. Om het risico te verkleinen kun je je handen goed wassen na het aanraken van rauw ei. De meeste soorten salmonella zitten aan de buitenkant van het ei. Tips

 • eieren van vrije uitloop kippen en biologische kippen bevatten zo’n 30% meer vitamine D (zie dit artikeltje hierover) 
 • Het witte vliesje aan de binnenkant van de schaal bevat gezonde stoffen voor de gewrichten
 • Is je hond allergisch voor ei? Probeer dan of het eigeel wel goed verdragen wordt. Meestal is een allergie alleen voor het eiwit in ei-wit, en de meeste voedingsstoffen zitten in het eigeel.

———— Bronnen SELF nutritiondata. (n. Retrieved May 10, 2021, from https://nutritiondata. self. com Andersen, Catherine J. “Bioactive egg components and inflammation. ” Nutrients 7. 9 (2015): 7889-7913 Guo, Jing, et al. “Effect of production system, supermarket and purchase date on the vitamin D content of eggs at retail.

 • ”  Food chemistry 221 (2017): 1021-1025 Durrani, Arjumand I;
 • , et al;
 • “Determination of free α-lipoic acid in foodstuffs by HPLC coupled with CEAD and ESI-MS;
 • ” Food chemistry 120;
 • 4 (2010): 1143-1148 Evenepoel, Pieter, et al;

“Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques. ” The Journal of nutrition 128. 10 (1998): 1716-1722. Shimakura, Hidekatsu, et al. “IgE reactivity to hen egg white allergens in dogs with cutaneous adverse food reactions.

Hoeveel eten honden per dag?

Mijn hond heeft overgewicht – Overgewicht is niet alleen een probleem van mensen, maar komt ook bij huisdieren steeds meer voor. Hoewel dit bij sommige honden genetisch kan zijn, komt het toch vaak door het eten van te veel voer. Een richtlijn voor de ideale hoeveelheid voer per dag is zo’n 25 gram per kg lichaamsgewicht zolang ze nog in de groei zijn.

 1. Volwassen honden kunnen toe met 10 gram per kg lichaamsgewicht;
 2. Zoals hierboven echter al staat beschreven, is dit maar een indicatie;
 3. Het kan zijn dat uw hond meer of minder voer nodig heeft, door zijn bouw of door het  merk hondenvoer dat hij krijgt;

Om overgewicht te voorkomen of te bestrijden, is het des te belangrijker dat u niet te veel snacks geeft en niet reageert op gebedel. Als u uw hond ergens voor wilt belonen, geef hem dan een paar brokjes die hij anders bij zijn avondeten zou krijgen. U hond zal hier waarschijnlijk net zo blij mee zijn als met een hondenkoekje.

Is 9 jaar oud voor hond?

Waarom klopt de alom bekende regel soms niet? – Je hebt waarschijnlijk zelf ook al de aloude formule gebruikt om gemakkelijk uit te rekenen hoe oud je hond is in mensenjaren: het aantal hondenjaren maal zeven is gelijk aan het aantal mensenjaren. Die formule was waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat de meeste mensen zo’n 70 jaar oud werden en honden gemiddeld zo’n 10 jaar.

 1. Het resultaat van die berekening is niet altijd betrouwbaar;
 2. Het ras en de grootte van de hond zijn van grote invloed op de levensverwachting;
 3. Kleinere rassen leven meestal langer dan grotere rassen;
 4. Doordat grotere rassen korter leven, worden ze ook sneller volwassen;

Honden van grote en heel grote rassen worden meestal al als senior beschouwd als ze vijf jaar oud zijn, terwijl middelgrote honden pas senior zijn op de leeftijd van zeven jaar. Kleine rassen moeten wachten op hun seniorstatus tot ze 9 jaar oud zijn.

Is 7 jaar oud voor een hond?

Hieronder vind je de uitkomsten: –

 • 1-jarige hond = 31 in mensenjaren.
 • 2-jarige hond = 42 in mensenjaren
 • 3-jarige hond = 49 in mensenjaren
 • 4-jarige hond = 53 in mensenjaren
 • 5-jarige hond = 57 in mensenjaren
 • 6-jarige hond = 60 in mensenjaren
 • 7-jarige hond = 62 in mensenjaren
 • 8-jarige hond = 65 in mensenjaren
 • 9-jarige hond = 66 in mensenjaren
 • 10-jarige hond = 68 in mensenjaren
 • 11-jarige hond = 69 in mensenjaren
 • 12-jarige hond = 71 in mensenjaren

Is een hond van 10 jaar oud?

Hoe oud wordt een hond? Verschillen per ras – Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting. Generaliserend geldt dat hoe kleiner het ras is, des te langer deze honden mogen verwachten te leven. Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. We zetten de gemiddelde levensverwachtingen voor een aantal populaire rassen op een rijtje:

 • Jack russell terriër: 14 jaar
 • Chihuahua: 12 tot 14 jaar
 • Golden retriever: 12,5 jaar
 • Labrador retriever: 12,5 jaar
 • Duitse herder: 11 jaar
 • Staffordshire bull terriër: 10,5 jaar
 • Boxer: 10 jaar
 • Franse buldog: 10 jaar
 • Spaniël: 10 jaar
 • Berner sennenhond: 6 tot 8 jaar

Geen verschil in levensverwachting tussen reuen en teven Bij mensen is het bekend dat er verschil in levensverwachting zit tussen mannen en vrouwen. Het gemiddelde aantal jaar voor mannen ligt lager dan bij vrouwen. Wetenschappers hebben onderzocht of dit bij honden ook het geval is. Daarbij werd geconstateerd dat het geslacht van een hond geen noemenswaardige invloed heeft op de gemiddelde levensverwachting.

Hoe tel je de leeftijd van een hond?

Honden worden veel sneller volwassen – “Honden worden van de geboorte tot hun volwassenheid, veel sneller oud dan mensen. Een 1-jarige hond is vergelijkbaar met een 15-jarige puber en een 2-jarige hond is gelijk aan een 24-jarige volwassene. Vanaf het tweede jaar telt een hondenjaar voor ongeveer drie tot vijf mensenjaren.