Wanneer Wordt Een Hond Waaks?

Wanneer Wordt Een Hond Waaks

Vrijwel iedere hond wordt uit zichzelf waaks, ongeveer tussen de anderhalf en twee jaar oud. Sommige rassen wat eerder of later dan de andere. Het waaks máken van een hond, loopt heel vaak niet goed af en kan een onzekere angstbijter opleveren. “Maak” je namelijk een hond waaks die het tóch al in zich heeft (maar het nog niet uit), dan schiet de hond naderhand vaak gevaarlijk ver door in zijn reacties en wordt vals.

Wil je een hond waaks maken die het niet tot nauwelijks in zich heeft (en dat komt echt weinig voor!), dan creeër je een angstbijter met onvoorspelbare -onzekere- reacties. Probeer dus nooit een hond jonger dan twee jaar waaks te maken.

Pas als een hond ruim(!) twee jaar is geweest en geen spoortje waaksheid vertoont, zou je misschien (eventueel) eens kunnen kijken of je ‘m lichtjes aan kunt sturen. Maar negen van de tien keer is de hond dan al -uit zichzelf- waakser aan het worden. .

Kun je een hond waaks maken?

Je hond leren waaks te worden – Heel zwart-wit gezegd is het gewoon pech hebben als je nu met een hond zit die niet wil waken. Toch moet je erg voorzichtig zijn met aanleren van waaks gedrag. Als je je hond niet goed begeleid kan het omslaan in agressie of vervelend gedrag.

 1. Leer je hond heel goed aan wat wel en niet mag en wanneer hij weer moet stoppen omdat jij het overneemt;
 2. Als je de ruimte hebt kun je er wel voor kiezen om er een tweede hond bij te nemen;
 3. In dat geval kun je je beter verdiepen in hoe de hond als individu is;

Welke rassen waakzaam zijn is wel duidelijk, maar wat geeft de hond jou als individu?.

Waarom wordt een hond waaks?

Blaffen is natuurlijk – Veel honden bewaken van nature hun territorium. Ze blaffen om indringers aan te tonen waar hun territorium is. Dit doen ze bij de postbode, voorbijganger en bij de buurman die enkel naar zijn auto loopt. Ook sommige jachthonden geven met blaffen aan waar het wild zit.

Hoe krijg je een hond minder waaks?

Hoe leer je waaks blaffen af?

Eén manier om uw hond een ‘wees stil’-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig ‘wees stil’-commando te geven.

Kan een hond boos op je zijn?

Honden lijken soms enorm schuldbewust te kijken – zeker als ze kattekwaad hebben uitgehaald. Op internet zie je vaak grappige filmpjes van honden die schuldig kijken als ze iets stouts hebben gedaan. Maar hebben honden ook echt bewust schuldgevoel? En wat moet je wel en absoluut niet doen als je hond schuldig kijkt? Honden hebben net als mensen emoties.

Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien. Een blije hond kan kwispelen. Een angstige hond kan zijn oogwit laten zien en gapen.

Emoties zijn automatische reacties: het is een soort instinct. Hebben honden ook een gevoel van goed en kwaad? Nee, dat niet. Wij mensen zijn ons erg bewust van moreel gedrag. We vinden het belangrijk dat we ons goed en vriendelijk gedragen, dat we respect hebben voor anderen, dat we niet stelen, niet schelden enzovoorts. Honden varen meer op instinct. Als zij bijvoorbeeld iets kapot maken, dan zijn ze zich niet bewust dat ze iets ‘verkeerds’ doen. Natuurlijk, een hond kan bepaald gedrag worden aan- of afgeleerd. Echter volgen ze dan simpelweg commando’s op waar ze voor worden beloond. Een hond maakt geen morele keuzes.

See also:  Waarom Ligt Er Op Het Graf Van Willem Van Oranje Een Hond?

Wat is een goede waakhond?

Hoe vaak en lang mag een hond blaffen?

Mag een hond altijd blaffen? – Als honden vaak en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn. Dat wil zeggen dat er een regel of wet moet worden overtreden. Wanneer dat zo is, verschilt echter per situatie. Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast.

Hoe kan ik mijn hond kalmeren?

Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.

Hoe moet je een hond corrigeren?

Waarom blaft hond naar baas?

Heeft een hond een sterke leider nodig? – Een hond heeft vooral een betrokken, geduldige en duidelijke baas nodig. Dat betekent dat er veel tijd nodig is om het gedrag van je hond te bestuderen om te begrijpen waarom hij bepaald gedrag vertoont. Als een hond blijft blaffen en uitvallen naar mensen of maar niet luistert als je roept, dan zijn daar verschillende oorzaken voor.

Misschien is hij bang, verveeld, gestrest, heeft hij te veel energie, is hij ziek of getraumatiseerd. Verder is de rol van de leider niet om alle ‘macht te hebben’. Je hoeft dus echt niet eerder dan je hond te eten, of als eerste de deur door te lopen om aan te geven dat jij de baas bent.

Een hond snapt dat helemaal niet, hij raakt enkel in verwarring. Ook honden die voorop lopen tijdens het wandelen doen dit niet omdat ze de baas willen zijn. Het is eerder andersom. In een roedel loopt de leider achterop en houdt het overzicht over de groep.

Als jouw hond een paar meter voor jou loopt doet hij dat eigenlijk om de boel te ‘verkennen’. Schattig he?  Lees meer over het uitlaten van een hond. Wel is het belangrijk om duidelijk aan te geven wat je van de hond verlangt en om consequent te zijn.

De huishond wil ons van nature graag pleasen, dus hij doet graag z’n best voor je. Hij zal misschien niet alles gelijk begrijpen maar hij zal alles in het werk stellen om jou trots en blij te maken!.

Waarom blaft een hond naar voorbijgangers?

Hond blaft naar voorbijgangers tijdens het wandelen – Ook tijdens het wandelen komen en gaan voorbijgangers en kan je hond deze mensen willen wegjagen door ertegen te blaffen. Hij kan de voorbijgangers leuk of spannend vinden en er daarom naar blaffen.

Vindt je hond alle vreemde mensen leuk, dan blaft hij waarschijnlijk als hij de mensen niet mag begroeten. Het is dan uit frustratie. Een hond die vreemde mensen spannend vindt, kan kiezen voor ‘aanval is de beste verdediging’ en daarom blaffen naar voorbijgangers.

Blaft je hond naar voorbijgangers tijdens je wandeling, dan leer je je hond idealiter om deze voorbijgangers te negeren. Hier past de online cursus Sociale Hond  goed bij.

Waarom valt mijn hond mij aan?

Aanvallen waarom gebeurt dat ? – Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe ‘getriggerd’ wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.

 • Vanuit het perspectief van de hond een logische stap, maar voor ons en het slachtoffer een stressvolle toestand;
 • Je zou kunnen zeggen dat aanvallen ontstaan vanuit 2 soorten reacties: 1;
 • Een instinctieve reactie In dat geval reageert de hond puur vanuit z’n natuur;
See also:  Hond Kwijt Wat Te Doen?

Het willen beschermen van de roedel kan zo’n reden zijn. Een aangeleerde reactie Dit gedrag is gevoed door de mens. De hond is vanuit zijn natuur niet gewend tot actie over te gaan, maar wij stimuleren de hond. En dat kan bewust of onbewust gaan. Maar de mens is in ieder geval de drijvende motor.

Hoe reageren op blaffende hond?

Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.

Welke honden blaffen het meest?

Wat te doen als hond blijft blaffen?

Waarom blijft mijn hond? – Honden kunnen blaffen vanuit angst, verveling, begroeting, tijdens het spelen, om aandacht te vragen of door territoriumdrift/bescherming. Blaffen om zijn territorium te beschermen en om angst te tonen en/of je te alarmeren is voor een hond intuïtief.

Hoe maak je een hond agressief?

Agressieve honden, waarom worden honden agressief? – Honden worden niet zomaar ineens agressief. Agressiviteit wordt altijd veroorzaakt door aanhoudende of steeds terugkerende negatieve emoties, zoals woede of angst. Maar ook pijn door een ziekte kan een hond murw maken.

Hoe vraagt een hond aandacht?

Wat kun je doen aan aandachtvragend gedrag?  – Eerst moet je je afvragen of je hond terecht dit gedrag vertoont. Krijgt hij wel genoeg lichaamsbeweging? Is de beweging die hij krijgt, afgestemd op zijn energieniveau en een goede uitlaatklep voor de aangeboren fysieke eigenschappen van zijn ras? Krijgt hij voldoende geestelijke uitdaging? Dat is met name belangrijk voor intelligente werkhonden! Brengen jullie genoeg tijd samen door?  Als jij je hond niet geeft wat hij nodig heeft wat betreft lichaamsbeweging, mentale uitdaging en sociaal contact, kun je het hem niet kwalijk nemen dat hij er zelf naar op zoek gaat!  Als je eenmaal zeker weet dat je hond geen reden heeft om extra aandacht te eisen, kun je beginnen aan het terugdringen van het aandachtvragend gedrag.

 1. Het is belangrijk je hond te belonen wanneer hij zich gedraagt zoals jij wil;
 2. Het is een triest feit voor veel honden dat ze alleen aandacht krijgen van hun baasje wanneer ze iets doen dat in de ogen van hun baasje verkeerd is;

Als de hond ergens braaf zit of ligt en dus exact doet wat zijn baasje wil, wordt hij veelal genegeerd. Alleen wanneer hij iets doet wat het baasje niet wil – zoals blaffen, opspringen, iets kapotbijten, met iets aan de haal gaan… – krijgt hij volop aandacht. Als hij eenmaal uitgedokterd heeft hoe hij die aandacht te pakken krijgt, zal hij dat blijven doen – omdat het werkt!  Onze tips om aandachtvragend gedrag te voorkomen of te stoppen: 

 • Negeer je hond niet als hij braaf is. Geef je hond aandacht als hij zich gedraagt zoals jij wil. Beloon goed gedrag, zodat heel duidelijk is wat een gepaste manier is om jouw aandacht te krijgen. Over het algemeen geldt dat als je hond aandacht vraagt op ongepaste momenten, dat komt doordat je hem niet genoeg aandacht geeft op gepaste momenten.
 • Als je eenmaal zeker weet dat je hond onterecht meer aandacht van je verlangt, moet je hem volledig negeren als hij iets doet wat jij niet wil (op voorwaarde dat je het veilig kan negeren). Geef hem geen aandacht, zeg niets tegen hem, kijk hem zelfs niet aan tot hij stopt met het gedrag.
 • Als je het gedrag negeert, zal het stoppen (maar het kan wel eerst erger worden), want je hond krijgt er niet mee wat hij wil, namelijk jouw aandacht.
 • Zodra het gedrag stopt, moet je heel snel belonen. Beloon gewenst gedrag en negeer ongewenst gedrag. Dat is de regel. Kom niet in de verleiding je hond terecht te wijzen of weg te duwen – want dat is aandacht geven! 
 • Als je het gedrag niet veilig kan negeren (naar mensen happen, kinderen bespringen, oma terroriseren enz. ), gebruik dan een lange lijn en babyhekjes om je hond uit de situatie te halen zonder interactie met jou.
 • Als je iets gaat doen, waarvan je weet dat je hond normaliter jouw aandacht zal opeisen, kun je hem een kauwspeeltje geven of hem afleiden met wat lekkers, zodat hij zich bezighoudt met iets anders en de gewoonte op die manier doorbroken wordt.
See also:  Hoe Voorkom Ik Dat Mijn Hond Aan Zijn Wond Likt?

Met wat geduld, inzicht en leiderschap kun je aandachtvragend gedrag voorkomen. Maar als je moeite hebt om dat gedrag onder controle te krijgen, vraag dan advies aan een ervaren hondengedragstherapeut..

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Training – Wanneer je de oorzaak hebt onderzocht en weet welke prikkels jouw maatje tot blaffen aanzet, kun je hier doelbewust op trainen. Zo kan je in sommige gevallen jouw hond zo min mogelijk blootstellen aan de prikkels die hem stimuleren om te gaan blaffen.

 1. Bijvoorbeeld wanneer je huisdier uit het raam kijkt en blaft naar alles en iedereen die voorbij loopt of fietst, kun je zijn zicht blokkeren met raamfolie of door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te doen;

Het werkt averechts wanneer je tegen de hond schreeuwt of hem fysiek corrigeert. Jouw huisdier kan hierdoor een vertrouwensprobleem en/of angst ontwikkelen en vaak werkt deze aanpak slechts voor korte duur. Commando – Een mogelijkheid voor een langdurig positief resultaat kan worden bereikt door een commando aan het gedrag te koppelen.

 • Zo kan je bijvoorbeeld het commando “Blaf” of “Spreek” aan het gedrag koppelen en “Stil” gebruiken om de hond te corrigeren;
 • Zo krijg je meer controle over de situatie en kan je jouw hond afleiden door er een training van te maken;

Wanneer je de hond corrigeert en hij stil is, kan je de hond belonen met een beloningssnack of door bijvoorbeeld met hem te spelen. Doe dit echter alleen wanneer de hond stil is en nooit als afleiding op momenten dat hij blaft. De hond denkt anders dat hij beloont wordt voor het blaffen en zal hierdoor dit gedrag blijven vertonen.

Geeft hij geen gehoor aan het commando, laat hem dan uitblaffen en prijs hem pas als hij weer stil is, nadat je het commando gegeven hebt. Zo leert hij dat er iets leuks volgt wanneer hij stil is. Afleiding – Wanneer jouw hond zo veel herrie maakt dat je commando niet hoorbaar is, kan je er ook voor kiezen om de hond af te leiden van de blaf-prikkel.

Vooral bij honden die werklustig zijn, kan dit zeer goed van pas komen. Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.

Waarom blaft een hond als de deurbel gaat?

De reden waarom honden soms blaffen als de deurbel gaat is vrij simpel; de deurbel kondigt de komst van een bezoeker aan. Telkens als de deurbel gaat, staan er bezoekers voor de deur en kom je als eigenaar in actie. Honden weten dit verband al snel te leggen.