Wat Als Een Hond Een Droge Neus Heeft?

Als de droge neus gepaard gaat met merkbare veranderingen in het eetgedrag, energieniveau of algemeen gedrag van de hond, ga dan langs bij de dierenarts. Het kan nooit kwaad om de neus van je hond wat extra te verzorgen met een balsem, zalf of huidboter, zeker in de gure wintermaanden!.

Wat als een Hondenneus droog is?

Oorzaken van een droge neus –

Wanneer een hond wakker wordt en een hele tijd niet aan zijn neus heeft gelikt, is het logisch dat hij of zij een droge neus heeft. In dit geval is het natuurlijk niet erg. Maar er zijn ook een aantal oorzaken waarbij een droge neus ontstaat en er wel iets (ernstigs) aan de hand is. Allergieën:   net als mensen zijn honden ook gevoelig voor allergieën. Een droge neus is een van de symptomen bij hond wanneer hij of zij een allergie heeft.

Medicatie is hiervoor de oplossing. Voor een deskundig advies kunt u terecht bij uw dierenarts. Luchtstromen:   naast de verwarming binnenshuis, zorgen ook koude luchtstromen in de winter voor een droge neus bij een hond.

Bedenk bijvoorbeeld hoe droog en gebarsten uw eigen lippen kunnen worden in de winter. Dat is vergelijkbaar met wat er met de neus van een hond gebeurt. Speciale balsem voor honden kan hierbij helpen. Door de zon:   een droge neus kan een teken van te hoge blootstelling aan de zon.

 • Sommige rassen, vooral die met een dunne vacht of een roze of bleke neus zijn bijzonder gevoelig voor de zon vooral bij hoge tempraturen;
 • Maar zelfs rassen met een dikke laag zijn niet immuun;
 • Dit verschijnsel komt vooral in de zomermaanden voor;

De oplossing hiervoor is zonnebrandcrème aanbrengen bij uw hond. Pas hierbij wel op dat het speciale zonnebrandcrème voor honden is, aangezien een hond vaak aan zijn snuit likt. Uw hond is uitgedroogd:   Uitdroging is vaak het resultaat van inspannende lichaamsbeweging, vooral als het buiten warm is.

Houd daarom altijd vers water beschikbaar. De neus van een hond is dé belangrijkste zingtuig voor een hond en die wilt u natuurlijk in topconditie houden. Bij de meeste gevallen van een droge neus is er dus geen ernstige oorzaak en is het probleem makkelijk op te lossen.

Bij uitzonderingen moet u uw dierenarts inschakelen. Bijvoorbeeld als uw hond chronisch last heeft van een droge neus. Gelukkig zijn er verschillende balsems die gebruikt kunnen worden wanneer uw hond last heeft van een ruwe, schrale of droge neus..

Hoe moet de neus van een hond aanvoelen?

Als je een hond hebt, weet je waarschijnlijk al dat je op een eenvoudige manier (en beproefde methode) kunt testen of hij ziek is, door te voelen of zijn neus warm en droog is. De neus van een hond hoort koud en nat te zijn. Warm en droog = geen goed teken.

Wat betekent het als een hond een warme neus heeft?

Er wordt vaak gezegd dat een droge en warme neus bij honden en katten een teken is van ziekte of een slechte gezondheid. Helaas moeten we melden dat dit niet klopt! Zowel de temperatuur als de vochtigheidsgraad van de neus variëren in de loop van de dag, en geven geen enkele indicatie van koorts.

Je hond of kat kan dus perfect een droge en warme neus hebben en toch blaken van gezondheid. Omgekeerd kan je huisdier ziek zijn, ook al staat de neus ‘mooi nat’. Merk je dat de neus loopt, of korstjes of wondjes vertoont, raadpleeg dan zeker een dierenarts om de oorzaak van het probleem vast te stellen.

Hoe weet ik of mijn huisdier koorts heeft? Als je echt wil weten of je hond koorts heeft, is er maar één oplossing: rectaal de temperatuur nemen met een thermometer. Duw hiervoor de thermometer voorzichtig 2-3 cm in de anus van je huisdier en probeer de punt tegen de darmwand aan te houden (in plaats van midden in de stoelgang te gaan meten).

Bij honden spreekt men van koorts vanaf 39°C. Wat is koorts en wat is het nut ervan? Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur, meestal als reactie op een infectie. Daarnaast bestaat ook hyperthermie, waarbij de lichaamstemperatuur eveneens stijgt, maar dan als gevolg van intense inspanning of een hoge omgevingstemperatuur.

Zo zijn er in de zomer vaak spoedgevallen met honden die een hitteberoerte krijgen omdat ze werden achtergelaten in een auto in de zon. Het is belangrijk om te beseffen dat koorts niet altijd schadelijk is. De hogere temperatuur stimuleert immers bepaalde afweercellen van het immuunsysteem en zet een rem op de vermenigvuldiging van microben.

 • Koorts kan dus bevorderlijk zijn in de strijd tegen een infectie;
 • Problematisch wordt het als de temperatuur maar blijft stijgen;
 • Bij honden gaat men ervan uit dat de temperatuur vanaf 41°C te hoog wordt voor het lichaam en het immuunsysteem aangetast wordt;

Het organisme ligt dan overhoop en de situatie kan zelfs levensbedreigend worden. Wat zijn de symptomen van koorts? De symptomen die kunnen wijzen op koorts zijn helaas vaak vaag en niet-specifiek. Meestal zijn er tekenen van uitputting, verlies van eetlust of een snelle ademhaling (of hijgen).

Hoe weet je of een hond koorts heeft?

Doe dit nooit met honden! | DierenpraatTV

Hoe weet je of een hond koorts heeft Warme oren en een warme, droge neus zijn geen goed teken. De neus van een hond moet koud en nat zijn. Net als bij mensen kan een hond met koorts staan rillen, maar dan niet van de kou maar van de koorts.

Wat betekent droge neus?

Een droge neus is een vervelende aandoening waarbij er sprake is van een droog aspect van het slijmvlies van de neus. Daarnaast kunnen er vervelende en pijnlijke korstjes ontstaan als gevolg van een droog aspect van de neus.

Kan een hond melk drinken?

Ja – melk bevat gezonde voedingsstoffen – Een puppy drinkt net als alle zoogdieren moedermelk en krijgt zo alle essentiële voedingsstoffen binnen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Dat soort melk mag en moet je hond dus zeker de eerste maanden in overvloed drinken.

 • Mag hij op latere leeftijd dan koemelk drinken of melk van andere dieren? Het antwoord op deze vraag is ja, maar in kleine hoeveelheden;
 • Melk bevat namelijk heel wat gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, calcium en omega 3;

Je hond mag dus zeker wat melk drinken als gezonde aanvulling op zijn dagelijkse voeding.

Hoe kun je zien of je hond ziek is?

Hoe weet je of een hond pijn heeft?

Honden laten niet altijd duidelijk zien dat ze pijn hebben. Pijn kan als een teken van zwakte worden gezien en trekt dan negatieve aandacht van andere roofdieren of soortgenoten. Daarom zijn honden vaak geneigd pijn te verbergen, wat het voor de eigenaar niet makkelijker maakt eventuele pijn te herkennen. Toch is het belangrijk dat u pijn bij uw hond kunt herkennen, omdat er sprake kan zijn van een onderliggende ziekte.

 • Bovendien is pijn slecht voor het welzijn van de hond;
 • Pijn is een onaangenaam gevoel dat aangeeft dat er lichamelijke schade is of dat die zou kunnen ontstaan;
 • Pijn heeft normaal gesproken de functie schade te vermijden of te verminderen en genezing te stimuleren;
See also:  Wanneer is een hond volwassen?

Maar heftige of te lang aanhoudende pijn en de lichamelijke veranderingen die hierdoor ontstaan, zijn slecht voor het welzijn van het dier en kunnen herstel juist vertragen. Er is een verschil tussen acute pijn en chronische pijn. Acute pijn ontstaat snel, wordt vaak veroorzaakt door een lichamelijke beschadiging (trauma) en heeft een waarschuwende functie voor het dier om zichzelf te beschermen.

Het is makkelijker te herkennen dan chronische pijn. Chronische pijn duurt langer dan 3-6 maanden en gaat gepaard met minder duidelijke gedragsveranderingen. Acute pijn die niet goed herkend en behandeld wordt kan overgaan in chronische pijn.

Hieronder wordt uitgelegd wat de signalen zijn van deze verschillende soorten pijn, zodat u thuis kunt inschatten of uw hond pijn heeft. Een verkort overzicht van mogelijke pijnsignalen vindt u achteraan dit artikel. Wanneer een hond met vage klachten naar de dierenarts wordt gebracht, kijkt deze altijd hoe snel de hartslag en ademhaling van het dier zijn.

Een verhoogde hartslag en ademhaling kunnen duiden op acute pijn, maar ook op stress of angst. Als uit verder onderzoek niet duidelijk is of er sprake is van pijn of stress, kiest een dierenarts vaak voor pijnstilling om te onderzoeken of de ademhaling en hartslag omlaaggaan.

Als dit het geval is, zal er zeker sprake zijn van pijn. Als eigenaar kunt u de hartslag lastig zelf meten, maar wanneer u merkt dat uw hond sneller ademt dan normaal moet u extra alert zijn. Dit kan duiden op pijn, maar kan ook andere oorzaken hebben (bijvoorbeeld warmte of stress).

 1. Is de hond weer in een koele omgeving of is het moment van stress voorbij en blijft de ademhaling ook na enige tijd nog snel, neem dan contact op met uw dierenarts;
 2. Het gedrag speelt een belangrijke rol bij het herkennen van pijn bij dieren;

Uitingen van gedrag zijn sterk afhankelijk van onder andere omgevingsfactoren. Wanneer een dier naar de dierenarts wordt gebracht, is pijnherkenning vaak nog moeilijker dan thuis. De onbekende omgeving en onbekende mensen zorgen ervoor dat een hond zijn uitingen van pijn probeert te onderdrukken.

Bovendien kan de hond bij de dierenarts last hebben van stress en angst. Het gedrag dat daarbij hoort, lijkt op het gedrag bij pijn. Het is belangrijk dat u gedragsveranderingen die te maken kunnen hebben met pijn al thuis, in de vertrouwde omgeving, kunt herkennen zodat u aan de dierenarts kunt vertellen wat u heeft gezien.

Het gedrag dat een hond die pijn heeft laat zien, is sterk afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Daarnaast is de verandering in het gedrag van de hond bij acute pijn vaak anders dan bij chronische pijn. Bij acute pijn verandert het gedrag in korte tijd, wat vaak snel opvalt. De volgende gedragingen kunnen wijzen op acute of chronische pijn:

 • Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen. Ook kan de hond janken bij aanraking van een pijnlijke plek of zelfs proberen te happen om het pijnlijke lichaamsdeel te beschermen.
 • Veranderde houding: honden met pijn hebben de neiging een houding aan te nemen die voor hen het minst pijnlijk is. Wanneer een hond acute buikpijn heeft, kan hij bijvoorbeeld met zijn voorpoten doorgezakt op de grond liggen, waarbij zijn kont in de lucht blijft. Dit kan een poging zijn tot verlichting van buikpijn. Honden met chronische pijn vermijden vaak bepaalde houdingen.
 • Veranderde interactie met mensen: honden die pijn hebben, reageren anders op mensen dan normaal. Sommige honden willen bijvoorbeeld niet meer aangeraakt worden, terwijl anderen juist aandacht opzoeken en steun zoeken. Zeker bij chronische pijn is het meest opvallende probleem doorgaans het veranderde gedrag naar mensen toe.
 • Gapen, uitrekken en uitschudden: honden die pijn hebben gapen minder vaak, rekken zich minder uit en ook uitschudden doen ze minder.
 • Verandering in beweeglijkheid: een hond met pijn kan veranderingen laten zien in de manier van voortbeweging of bewegelijkheid. Ze lopen bijvoorbeeld kreupel of lopen stijver dan voorheen. Bij chronische pijn zijn er vaak subtielere veranderingen in dagelijkse bezigheden zoals gaan meer gaan liggen, moeilijker gaan zitten en weer overeind komen of minder graag willen springen (bijvoorbeeld weigeren om de auto in te springen).
 • Voedsel: honden met pijn hebben soms een verminderde eetlust en kunnen zelfs afvallen.
 • Janken: soms kan een hond zo’n pijn hebben dat hij ervan gaat janken. Hoewel dit een voor de hand liggende uiting van pijn is, wordt dit regelmatig bestempeld als aandacht zoeken en wordt de pijn niet herkend.

Naast bovenstaande gedragingen komen de volgende gedragsveranderingen voor bij chronische pijn:

 • Energie: veranderingen in energieniveau, vrolijkheid, speelsheid en conditie. De hond wil bijvoorbeeld niet meer wandelen of hij wil wel spelen, maar het lijkt alsof hij geremd wordt.
 • Veranderingen in humeur en houding: een hond met chronische pijn kan hier een slecht humeur van krijgen. Zo wordt hij bijvoorbeeld angstig, verandert de alertheid, trekt hij zich terug, geeft hij een droevige indruk, heeft hij een verminderd zelfvertrouwen en komt onzeker over, neemt hij een ineengedoken houding aan, is hij sloom of minder sociaal.
 • Agressie: chronische pijn kan een oorzaak zijn van agressie. Het is belangrijk te beseffen dat chronische pijn zelden de enige oorzaak is van de agressie. Het kan agressief gedrag wel erger maken en pijn moet daarom altijd eerst uitgesloten worden wanneer er sprake is van probleemgedrag.
 • Signalen van ongemak: het regelmatig maken van geluiden als grommen of janken, verandering in lichamelijke verzorging, een depressieve indruk maken, veranderde reactie op mensen of andere honden (een hond kan steun gaan zoeken bij u, of zich juist gaan verstoppen of terugtrekken).
 • Uiterlijke veranderingen: bij langdurige chronische pijn kan de spiermassa afnemen, bijvoorbeeld doordat een lichaamsdeel niet of weinig gebruikt wordt. Ook kan door verminderde verzorging of minder eten de vacht van het dier een minder verzorgde indruk maken.
 • Slaapproblemen: meer of juist slechter slapen.

Elke hond heeft een bepaalde aanleg, een eigen persoonlijkheid en eigen ervaringen, waardoor elke hond andere pijnsignalen laat zien en anders reageert op pijn. Het is daarom belangrijk om altijd te vergelijken met het normale gedrag van uw hond voordat er problemen waren: wanneer het gedrag afwijkt kan er sprake zijn van pijn. Om pijnherkenning bij honden makkelijker te maken, zijn er allerlei onderzoeken gedaan naar het gebruik van schalen waarbij pijn beoordeeld wordt met een cijfer tussen de 0 en 10 of tussen de 0 en 100.

See also:  Hoe Vaak Je Hond Wassen?

Chronische pijn is moeilijker te herkennen. De subtiele gedragsveranderingen zijn vaak alleen herkenbaar voor de mensen die de hond door en door kennen. Omdat bij chronische pijn het gedrag heel langzaam verandert en niet gekoppeld is aan bijvoorbeeld een verhoogde hartslag, is de herkenning van chronische pijn bijna geheel afhankelijk van pijnherkenning door u als eigenaar.

Op deze manier wordt beoordeeld of er pijn aanwezig is en zo ja hoe erg de pijn is die het dier ervaart. Een pijnschaal die thuis gebruikt kan worden door eigenaren is de ‘Canine Acute Pain Scale’ van de Colorado State University. Dit is een zogenaamde samengestelde pijnschaal waarin gedrag, houding en gedragsveranderingen samengevoegd zijn.

 1. Deze pijnschaal is ook thuis makkelijk te gebruiken;
 2. Hierbij geven bepaalde schetsen de houding van de hond weer en kan een keuze gemaakt worden uit verschillende gedragingen die al dan niet vertoond worden;

Daaruit komt vervolgens een score tussen de 0 en 4, waarbij 4 staat voor ernstige pijn. De pijnschaal vindt u via deze link: http://www. vasg. org/pdfs/CSU_Acute_Pain_Scale_Canine. pdf. Er is veel verschil tussen honden in zowel uiterlijk als gedrag; bespreek daarom met uw dierenarts of dit meetinstrument ook voor uw dier bruikbaar is.

 • Soms is het moeilijk om gedrag dat te maken heeft met pijn te onderscheiden van andere gedragingen, zoals bijvoorbeeld angst of stress;
 • Gedragingen die een hond kan laten zien als hij stress ervaart zijn bijvoorbeeld verdedigende agressie, herhaaldelijk slikken, hijgen, ontwijken, verstoppen, ijsberen, rusteloosheid, contact zoeken met een mens of andere hond, janken, kwijlen, platte oren, lage staart, voedsel weigeren en lippen likken;

Verschillende van deze stresssignalen kunnen ook waargenomen worden bij een hond met pijn, zoals hijgen, rusteloosheid, ijsberen, janken of contact zoeken. Het is belangrijk om een hond die stresssignalen laat zien goed te observeren om te zien of er misschien ook sprake kan zijn van pijn.

Let bijvoorbeeld op of de hond verwijst naar een pijnlijke plek of lichaamsdeel. Daarnaast kan de pijnervaring voor de hond verergeren wanneer hij tegelijkertijd andere stress ervaart. Om stress te verminderen bij een hond met pijn kan de eigenaar rustig bij het dier gaan zitten, zorgen voor zo min mogelijk geluiden, honden en katten gescheiden houden en een donkere omgeving creëren.

Honden kunnen ons niet zeggen of en hoeveel pijn ze hebben. De hierboven beschreven gedragingen zijn aanwijzingen voor pijn, maar dit zijn vaak indirecte aanwijzingen. Pijn veroorzaakt stress en soms ook angst, maar ook andere oorzaken dan pijn kunnen stress en angst veroorzaken.

In overleg met uw dierenarts kan besloten worden om ook bij twijfel een diagnostische pijnbehandeling te starten en na drie tot vier weken het gedrag opnieuw te beoordelen. Wanneer de hond duidelijke verbetering laat zien met de ingestelde pijnstilling, is het zeer aannemelijk gemaakt dat pijn inderdaad een onderliggende oorzaak van de problemen is.

Verbetert het gedrag niet, dan zijn er zeer waarschijnlijk andere oorzaken dan pijn. Het is belangrijk dat pijn bij uw hond behandeld wordt. Neem daarom contact op met de dierenarts als u denkt dat uw hond pijn heeft. Deze kan het dier onderzoeken om de oorzaak te achterhalen, maar kan bovendien pijnstillers geven die geschikt zijn voor honden.

Gebruik nooit (zonder voorafgaand overleg met uw dierenarts) pijnstillers die voor mensen bedoeld zijn, deze zijn in veel gevallen giftig voor dieren! Als u op de hoogte bent van veelvoorkomende ziektes en aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn van pijn bij honden, kunt u sneller en makkelijker pijnsignalen bij uw hond opmerken.

Hierdoor worden pijnlijke aandoeningen eerder ontdekt zodat ze behandeld kunnen worden. De hond hoeft minder lang met een ziekte of aandoening rond te lopen en lijdt daardoor minder. Het blijft altijd belangrijk contact op te nemen met een dierenarts wanneer u pijnsignalen waarneemt.

 1. Hieronder volgen enkele voorbeelden van ziekten die pijn veroorzaken;
 2. Artrose bij honden is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening en één van de belangrijkste oorzaken van chronische pijn;
 3. Het komt regelmatig voor bij oudere honden, maar kan soms ook al vanaf jonge leeftijd optreden;

Artrose heeft effect op de meest beweeglijke gewrichten en ontwikkelt zich langzaam waardoor het moeilijk te herkennen is. Kenmerken van artrose zijn verminderde beweeglijkheid, verminderde activiteit en andere veranderingen in gedrag zoals stijfheid, kreupel lopen, tegenzin om te lopen of verminderde speelsheid.

 • Artrose komt vaker voor in oudere en zwaardere honden, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn;
 • Wanneer een hond één van deze veranderingen in gedrag of bewegelijkheid laat zien, kunt u het beste contact opnemen met dierenarts;

Voor oudere honden is het normaal dat ze wat stijver en minder beweeglijk worden. Het gebeurt echter regelmatig dat daarnaast ook artrose speelt die onopgemerkt blijft, waardoor de hond onnodig chronisch pijn heeft. Kanker is één van de belangrijkste doodsoorzaken bij honden.

Geschat wordt dat één op de vier honden overlijdt aan kanker. Kanker kan pijn veroorzaken. De intensiteit van kankerpijn is afhankelijk van een aantal factoren: de plek van bijvoorbeeld een tumor, de duur en het soort kanker.

Kankerpijn begint meestal als een acute milde pijn die over kan gaan in, soms ernstige, chronische pijn. Daarnaast kunnen kankerpatiënten doorbraakpijn ervaren. Dit zijn plotselinge, kortdurende aanvallen van extreme pijn die spontaan of door beweging ontstaan.

 1. Het blijkt dat kankerpatiënten vrijwel altijd chronische pijn ervaren;
 2. Aangezien kankerpijn moeilijk te herkennen is, letten dierenartsen over het algemeen vaak op begeleidende verschijnselen die op kanker kunnen wijzen;

Een aantal voorbeelden zijn: verhoogde eetlust maar desondanks gewichtsverlies, pogingen doen om druk op de poten te verlichten, buikpijn die kan leiden tot braken of staan met een gebolde rug. Gebitsproblemen bij de hond worden vaak over het hoofd gezien en kunnen de oorzaak zijn van pijn.

Sommige honden laten niet graag hun bek openen waardoor het herkennen van een slecht gebit moeilijker wordt. Het is aan te raden honden al van jongs af aan te laten wennen aan het openen van hun bek en daarbij het gebit te inspecteren.

Als een hond last heeft van zijn gebit kan hij terughoudend zijn om dingen op te pakken, ergens op te kauwen of te slikken. Hij kan dan voedsel of speeltjes uit de mond laten vallen. Daarnaast kan een hond met gebitsproblemen last hebben van een trillende kaak, klapperende tanden of kwijlen.

Bovendien is een slechte adem vaak het gevolg van problemen met het gebit of het tandvlees. Ga bij dergelijke symptomen naar de dierenarts om het gebit te laten controleren. Zie ook het document ‘ Gebitsverzorging bij de hond ‘.

Syringomyelie is een zeer pijnlijke aandoening aan het ruggenmerg. Deze aandoening komt relatief vaak voor bij een aantal rassen, waaronder de Cavalier King Charles Spaniël , de Chihuahua en de Dwergkeeshond. Naast minder energie hebben en neerslachtig overkomen zijn de pijnsignalen die een hond met syringomyelie vertoont vrij typisch.

 1. Erg opvallend is het aanhoudend krabben aan één kant van de schouder of nek (achter het oor) waarbij de huid vaak niet aangeraakt wordt;
 2. Daarnaast kan de hond ook overgevoelig zijn voor aanraking aan één kant van het hoofd, de nek of de schouder;
See also:  Wanneer word een hond loops?

Het beste is natuurlijk om pijnklachten zo veel mogelijk te voorkomen. Dit is helaas niet altijd mogelijk, maar sommige aandoeningen kunnen door middel van een goede verzorging van uw hond voorkomen worden of milder verlopen. Meer informatie over een goede verzorging voor een gezonde hond is te vinden in het document ” Houd uw hond gezond! “. Lichaamsfuncties

 • Snelle hartslag en ademhaling
 • Minder of niet eten; afvallen

Gedragsveranderingen:

 • Verwijzen naar een pijnlijke plek: bijten, krabben, likken
 • Janken of agressie bij aanraken van een pijnlijke plek
 • Rusteloosheid
 • Veranderde houding
 • Vermijden van bepaalde houdingen
 • Veranderde interactie met mensen; terugtrekken of juist steun vragen
 • Minder gapen, uitrekken en uitschudden
 • Verandering in beweeglijkheid; kreupel, stijf
 • Vermijden van bepaalde bewegingen, zoals niet willen springen, wandelen, zitten
 • Janken; Regelmatig grommende of jankende geluiden maken
 • Veranderingen in energieniveau, vrolijkheid, speelsheid en conditie
 • Veranderingen in humeur en houding, depressieve indruk maken
 • Agressie
 • Verandering in lichamelijke verzorging,
 • Veranderde reactie op mensen of andere honden
 • Uiterlijke veranderingen: afgenomen spiermassa, slechter uitziende vacht
 • Slaapproblemen

Is mijn hond ziek?

Symptomen van een zieke hond – Bij een eventuele ziekte kan je hond de volgende symptomen hebben:

 • Een slechte adem of kwijlen.
 • Overmatig veel drinken of plassen.
 • Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen.
 • Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden).
 • Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen.
 • Meer slapen dan normaal, of andere gedragsveranderingen.
 • Hoesten, niesen, (te)veel hijgen of een moeizame ademhaling.
 • Droge of jeukende huid, zweren, knobbels onder de huid of schudden met het hoofd.
 • Regelmatig diarree of juist obstipatie.
 • Droge, rode en troebele ogen.

Als je hond één van bovenstaande symptomen vertoont, is het raadzaam om direct contact op te nemen met je dierenarts. Omdat ziektes niet altijd te herkennen zijn en omdat symptomen van ziektes vaak worden toegewezen aan ouderdom, komen ziektes regelmatig pas bij controles aan het licht. Mede daarom is het belangrijk om je hond jaarlijks te laten controleren door je dierenarts.

Kan je een hond een paracetamol geven?

Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.

Kan een hond kou vatten?

Grote honden – Grote honden kunnen over het algemeen goed tegen de kou. Ze hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af dan die van kleine honden. De eerste verschijnselen van kou treden daarom ook meestal pas op rond de 3°C. Toch kunnen ook grote honden het te koud krijgen bij zeer lage temperaturen, dus blijf altijd opletten.

.

Wat doet een hond die gestrest is?

Veranderingen in ogen en oren – Gestreste honden kunnen, zoals gestresseerde mensen, verwijde pupillen hebben of snel gaan knipperen met de ogen. Ze kunnen hun ogen wijd openen en meer sclera (wit) tonen dan normaal, waardoor ze een geschrokken uiterlijk krijgen.

Wat doet een hond met koorts?

Symptomen koorts hond – Koorts daarentegen is een complex van symptomen waarbij het thermoregulatiecentrum is gestoord waardoor onder andere ook een verhoging van de lichaamstemperatuur optreedt. Andere symptomen van koorts zijn rillen, verhoging van de hartslag en ademhaling, en een verstoring van de water-en zouthuishouding.

Wat als een hond veel niest?

Is uw hond gezond het hoge gras in gelopen en er heftig niezend weer uitgekomen, dan is het waarschijnlijk dat hij een grasaar in zijn neus heeft gekregen. In de meeste gevallen is de hulp van een dierenarts nodig om het vreemde voorwerp uit de neus te halen. Proost! Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen. In de meeste gevallen zal een rhinoscopie worden geadviseerd. Een snotneus kan ook andere oorzaken hebben:.

Wat als een hond koude oren heeft?

Je hond heeft koude oren en voeten bijvoorbeeld. Dit kunnen tekenen zijn van onderkoeling. De bloedvaten aan de oppervlakten trekken zich samen waardoor de poten en oren koud aan gaan voelen. Als baasje is het zaak om je hond zo snel mogelijk in een (warme) deken te wikkelen en hem lauw water te laten drinken.

Waarom is een Hondenneus vochtig?

In de neus van de hond zitten kliertjes die vocht af geven. Ook komen de traanafvoerbuizen van de hond voor in zijn neus uit. Al dat vocht zorgt ervoor dat de neus schoon blijft en dat de hond goed kan blijven ruiken. Daarom hebben honden een natte neus.

Heeft een hond altijd een natte neus?

Wat vertelt de vochtigheid van een hondenneus over de gezondheid van een hond? – Als je hond een natte neus heeft, dan is hij gezond. Heeft jouw hond een droge neus? Dan kan er iets aan de hand zijn. In de neus van een hond zitten klieren. Deze klieren produceren vocht.

Samen met overtollig vocht uit de traanbuizen en het neusslijmvlies in de neusholte zorgt het mede voor een goede gezondheid van je viervoeter. Ingeademde lucht wordt verwarmd maar ook gereinigd. Het is een filtersysteem dat er voor zorgt dat ongezonde stofjes in de lucht worden tegengehouden.

Hierdoor draagt een natte neus dus bij aan een goede gezondheid. Dus heeft je hond een natte neus? Dan is dat een van de tekenen dat het goed zit met zijn gezondheid. Maar heeft jouw hond juist een droge neus? Dan is er iets met hem aan de hand. Er zijn verschillende oorzaken te noemen waardoor je hond een droge neus kan hebben. Enkele meest voorkomende oorzaken van een droge neus zijn:

 • Uitdroging
 • Hitte
 • Verbranding door de zon
 • Allergieën
 • Ziekte

Wat te doen tegen droge huid hond?

Mijn hond heeft een droge, schilferige huid – Droogheid van de huid van de hond laat zich vaak zien door de schilfers en witte spikkels, roos dus. Roos ontstaat bij honden wanneer de talgklieren, die zorgen voor de productie van de vetachtige stoffen die de huid beschermen, te veel van die stoffen produceren.

Hoe werkt de hondenneus?

Neusgaten – Honden vangen geuren veel actiever op dan mensen. Door de speciale manier waarop hun neuzen en hersenen gevormd zijn, pikken zij geuren veel sneller op uit de omgeving. Omdat ze hun neusgaten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, kunnen ze ook nog eens bepalen uit welke richting een geur komt.