Wat Als Je Gebeten Wordt Door Een Hond?

Wat Als Je Gebeten Wordt Door Een Hond
Spoel de wond met lauwwarm water uit de kraan of douche. Ga naar uw huisarts. Een bijtwond kan tot 8 uur later worden gehecht. Uw huisarts controleert of u voldoende tegen tetanus bent ingeënt.

Kan een hondenbeet gevaarlijk zijn?

Wat is een hondenbeet? – Een hondenbeet laat een bijt- of scheurwond achter op de huid. We spreken van een bijtwond als er een groot risico is op weefselbeschadiging en infecties. Een hondenbeet beschadigt het weefsel en er is een groot risico op infecties.

Kun je ziek worden van hondenbeet?

Hoe behandel je een hondenbeet? – Het is bij hondenbeten niet nodig om uit voorzorg antibiotica te gebruiken, tenzij de wond erg diep is, deze in het gezicht zit of als je gevoeliger bent voor het krijgen van een infectie. Bijtwonden worden niet altijd gehecht  of gelijmd, omdat dit de kans op een infectie vergroot.

 1. Dit gebeurt vooral niet wanneer de wond ouder is dan acht uur;
 2. Wanneer je in het buitenland gebeten bent door een hond, is het belangrijk dat je gelijk bij een arts langsgaat;
 3. Bij een hondenbeet loop je namelijk kans op hondsdolheid (rabiës) en tetanus;

Dit kan gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn de meeste mensen in Nederland ingeënt tegen tetanus. Ben je nooit of langer dan 10 jaar geleden ingeënt tegen tetanus? In dat geval is het belangrijk dat je een tetanusinjectie na een hondenbeet krijgt.

Hoe groot is de kans op tetanus na beet?

Het risico op tetanus na een honden- of kattenbeet lijkt klein, maar is niet goed onderzocht (Van Slooten 2013). In wonden van 50 patiënten met hondenbeten en 57 patiënten met kattenbeten werd een mediaan aantal van 5 bacteriële isolaten per wond gevonden (spreiding 0-16).

Hoe snel infectie na hondenbeet?

Beleid – Wondtoilet is van groot belang. Door gedegen uitspoelen en – waar nodig – debridement wordt de kans op infectie met een factor 20 gereduceerd. Toepassen van lokale anesthesie kan behulpzaam zijn bij het adequaat reinigen. In het algemeen wordt gesteld dat hechtingen ‘de kat in de kelder metselen’ en de kans op infectie bevorderen, hoewel onderzoeken dit niet onderschrijven.

 • Primaire sluiting van hondenbeten lijkt het risico op infectie, mits de patiënt niet in de hand gebeten is, niet te vergroten;
 • Antibiotica;
 • Mede met het oog op de resistentie is het algemene advies om bij een hondenbeet geen antimicrobiele profylaxe toe te passen;

Uitzonderingen zijn diepe wonden die moeilijk zijn te reinigen, bijtwonden in het gelaat, in de hand, pols, been of voet. Ook is antimicrobiële profylaxe aangewezen bij verminderde weerstand of een hartklepgebrek. Een kattenbeet heeft een veel groter infectierisico (25-50%) dan een hondenbeet (3-15%).

Hierbij is het preventief toedienen van antibiotica wel zinvol. Preventief wordt bij kinderen amoxicilline/clavulaanzuur gedurende 5 dagen aangeraden. Tweede keus bij kinderen ≥ 13 jaar is 5 dagen clindamycine en bij kinderen ≥ 13 jaar 5 dagen doxycycline.

Bij verhoogde kans op infectie dient de patiënt 1-3 dagen na de bijtwond gecontroleerd te worden. Indien er toch een bijtwondinfectie optreedt, wordt deze behandeld met amoxicilline/clavulaanzuur gedurende 7 dagen; tweede keus is clindamycine (≥ 13 jaar) of doxycycline (≥ 13 jaar), beide eveneens gedurende 7 dagen.

Zo nodig wordt wondvocht afgenomen voor kweek. Rabiës en tetanus Bij vermoeden van rabiës (zeer zeldzaam in Nederland) dient contact te worden opgenomen met de GGD of het RIVM voor eventuele postexpositievaccinatie.

Bij een beet door een vleermuis is postexpositievaccinatie altijd (binnen 48 uur) geïndiceerd. Ten slotte moet de patiënt tegen tetanus beschermd zijn. Uit:  Kleine Kwalen Online Beeld: Kleine Kwalen Online.

Wat te doen bij kleine hondenbeet?

Waarom antibiotica bij hondenbeet?

Hondenbeet antibiotica – Het gebruik van antibiotica is op grond van de huidige opvattingen afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de wond. Is er al sprake van infectie dan dient onverwijld antibiotica te worden gegeven. In principe gelden de behandelingsadviezen ook voor wonden die honden elkaar bezorgen.

Daar is de dierenarts de uitvoerder van de specifieke behandeling. In het algemeen wordt bij de hond sneller gekozen voor antibiotica gezien het feit dat de rest van de wondbehandeling (rust voor de wond, een schone omgeving) nogal eens wat meer problemen kan opleveren.

See also:  Hoe Heet De Hond Van Kruimeltje?

De hond is in tegenstelling tot de mens nauwelijks gevoelig voor tetanus, dus een beschermende injectie hiervoor is onnodig.

Hoe weet je of je rabiës hebt?

Wat zijn de ziekteverschijnselen van rabiës? – Rabiës begint met griepachtige verschijnselen zoals koorts. Vervolgens kunnen er spierkrampen, stuipen en/of verlammingsverschijnselen optreden. Uiteindelijk treden er slik- en ademhalingsproblemen en soms watervrees op.

Hoe snel ga je dood aan hondsdolheid?

Algemeen [ bewerken | brontekst bewerken ] – Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen die als ze eenmaal is uitgebroken, dat wil zeggen als de patiënt eenmaal symptomen van infectie vertoont, vrijwel altijd dodelijk afloopt. [1] Er zijn wereldwijd in de medische literatuur slechts 6 mensen waarbij genezing optrad.

 1. Een geval in 2005 gaf hoop op een nieuwe behandelmethode, [2] maar het resultaat kon door anderen niet worden gereproduceerd;
 2. [3] Het virus wordt verspreid door het speeksel van besmette zoogdieren , meestal (maar niet altijd) carnivoren (onder andere honden , vossen , katten , apen en vleermuizen );

In de VS wordt de ziekte ook wel overgebracht door beten van wasberen en stinkdieren. Met rabiës besmette dieren zijn niet altijd te herkennen, sommige dieren dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben. Verdacht is het als een dier agressief en onrustig is, of als een dier dat normaal in het wild leeft zoals een vos abnormaal tam is.

In Nederland is in 2007 en 2013 één geval van menselijke hondsdolheid geregistreerd; wereldwijd vergt hondsdolheid nog 40. 000-70. 000 doden per jaar, voor 80% in Azië (onder andere India ) en Afrika. Ca 10 miljoen mensen worden per jaar wereldwijd na een beet profylactisch behandeld.

De ziekte was al bij de oude Grieken als een aparte entiteit bekend.

Hoe weet ik of ik ingeent ben tegen tetanus?

De prik tegen tetanus (T) zit samen met de prik tegen difterie (D), kinkhoest (K) en polio (P) in de DKTP-prik. Deze prikken worden op het consultatiebureau gegeven. Elke prik helpt uw kind aan een betere bescherming. Na 3 prikken (gegeven bij 3, 5 en 11 maanden) zijn kinderen beschermd tegen tetanus.

Hoe begint tetanus?

Tetanus wordt veroorzaakt door het gif van de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie zit in grond en in straatvuil. Je kunt besmet raken door een wondje of via een dierenbeet. Na drie dagen tot drie weken wordt je dan ziek.

Hoe snel Tetanusvaccin na wond?

Dit moet zo snel mogelijk na de verwonding : toediening is zinvol tot maximaal drie weken na de verwonding. Ook kan een eenmalige injectie met antistoffen tegen tetanus nodig zijn. Deze injectie heeft u nodig als u een stoornis heeft van uw immuunsysteem en als u niet eerder of niet volledig bent ingeënt.

Hoe lang duurt genezing hondenbeet?

Wat kan je arts doen? – Na zorgvuldig uitwassen zal je arts de wonde spoelen met een zoutoplossing. Loshangende flardjes huid en dood weefsel zal hij onder lokale verdoving wegsnijden. Is de wonde recent en zijn er geen tekenen van infectie, dan wordt ze indien mogelijk onmiddellijk gehecht. In de volgende gevallen wordt preventief antibiotica voorgeschreven gedurende 3 tot 5 dagen:

 • bij verwonding tot op het bot of gewricht,
 • bijtwonden ter hoogte van de handen en het gezicht, 
 • bijtwonden in de buurt van de geslachtsdelen en in de buurt van gewrichtsprothesen,
 • bij personen met een verminderde weerstand (geen milt, overmatig alcoholgebruik, medicatie en/of ziekte die de weerstand verlaagt),
 • bijtwonden veroorzaakt door mensen of katten.

Zijn er na 3 tot 5 dagen geen tekenen van infectie, dan stopt men de behandeling. Zijn er na deze behandeling wel nog tekenen van infectie, dan wordt verder antibiotica genomen tot 10 dagen. Als je bent gebeten door een mens, dan wordt nagegaan of over hem of haar gegevens beschikbaar zijn. Als men kan uitsluiten dat die persoon een risico vormt voor een besmetting met bv.

Oude en geïnfecteerde wonden worden opengelaten en met een steriel verband afgedekt. Is er etter zichtbaar, dan wordt altijd wat etter onderzocht om de oorzakelijke bacterie te achterhalen. Zo nodig krijg je een tetanusvaccinatie.

See also:  Tot Hoe Oud Is Een Hond Een Puppy?

hepatitis, dan hoeft er niets te gebeuren. Zijn er geen gegevens over die persoon bekend, dan word je best onmiddellijk ingeënt tegen hepatitis B. Is bekend dat de bijter hiv-positief is, dan start men in sommige specifieke gevallen met een PEP-behandeling (‘Post Exposure Profylaxis’).

Dit is een behandeling met anti-hivgeneesmiddelen, om eventuele besmetting tegen te gaan. Overdracht van het hiv-virus door een bijtwonde is echter zeer onwaarschijnlijk: het speeksel bevat te weinig viruspartikels om het virus door te geven.

Enkel als er bloed aanwezig is in de mond van de bijter is er mogelijk een risico.

Wat als een hond een mens bijt?

De gevolgen van een hondenbeet – Blaffende honden bijten niet, zo gaat het gezegde. Maar als een hond dan wél bijt, kunnen de gevolgen groot zijn. Bij grote gapende wonden is dat nogal duidelijk, maar ook bij bijtwonden die op het eerste gezicht mee lijken te vallen kunnen flinke complicaties ontstaan.

 1. Een hondenbeet moet altijd worden onderzocht door een dokter;
 2. Door de vele bacteriën in een hondenbek is de kans op infectie groot;
 3. Daarnaast kan iemand die gebeten is door een hond last krijgen van psychische problemen;

Om te beginnen kan een slachtoffer erg bang worden voor honden. Er zijn ook gevallen waarbij mensen die gebeten zijn door een hond zich überhaubt niet meer veilig voelen op straat. In ernstige gevallen wordt er ook gesproken over een trauma na een hondenbeet.

Wat te doen bij oppervlakkige hondenbeet?

Wat kun je zelf doen? – Het is zeer belangrijk om een bijtwonde zo snel mogelijk te (laten) behandelen. Blijf er dus niet mee lopen. Een wonde ouder dan 24 uur mag niet meer gehecht worden. De kans op infectie is dan immers te groot, en bij hechting worden de kiemen in de wonde opgesloten.

 • Wat je onmiddellijk moet doen na het bijtincident is de wonde onder lopend water houden;
 • Het snel reinigen van (het gebied rond) de wonde biedt zelfs een betere bescherming tegen infecties dan antibiotica;

Je hoeft geen ontsmettingsmiddelen te gebruiken. Hondenbeten was je met zeep. Dat remt de ontwikkeling van het virus dat hondsdolheid (rabiës) veroorzaakt. Als je een hoog risico loopt op besmetting (vb. dierenartsen), kun je je preventief tegen hondsdolheid laten vaccineren.

Word je door een hond gebeten in het buitenland, dan is het heel belangrijk dat je binnen de 24 uur een arts of ziekenhuis bezoekt. Je kunt de gekwetste zone best omhoog houden. Dit houdt zwelling tegen. Controleer ook of je vaccinatie tegen tetanus (klem) nog in orde is.

Is je laatste inenting langer dan 10 jaar geleden, dan is een nieuwe nodig.

Wat te doen bij hondenbeet bij hond?

Behandeling – Bij wonden waar bij de huid kapot is, kunt u het beste de dierenarts raadplegen. Het is vaak nodig de wond te ontsmetten en soms te hechten. Ook kan medicatie en pijnstilling nodig zijn. Ga bij ernstige wonden, bloedingen of benauwdheid zo snel mogelijk met uw hond naar de dierenarts.

Eventueel kunt u de dierenambulance bellen of het dierennoodnummer 144 als uw hond er slecht aan toe is. Kijk en voel de hond goed (en voorzichtig!) na om te zien of er onder de vacht geen verwondingen zijn.

Als de hond agressief gedrag laat zien waardoor u de hond niet kunt controleren (als hij bijvoorbeeld gromt, tanden laat zien, zijn lip omhoog trekt, hapt of bijt), raadpleeg dan de dierenarts. Ook als er geen zichtbare schade is, maar uw hond bijvoorbeeld hard tegen de grond geduwd is en de andere hond veel groter of zwaarder was dan de uwe of als uw hond heen en weer geschud is, moet u uw hond goed in de gaten houden.

Het kan zijn dat er inwendige verwondingen en bloedingen zijn of bijvoorbeeld schade aan gewrichten of wervelkolom. Twijfelt u, vertoont uw hond afwijkend gedrag, is hij lusteloos of wil hij niet eten of drinken, raadpleeg dan uw dierenarts en wacht vooral niet te lang bij twijfel! Bloedt de hond ernstig, dan moet u de bloeding stelpen door druk uit te oefenen op de wond en eventueel een (druk-)verband aan te leggen.

See also:  Frontline Hond Hoe Vaak?

Daarna moet u zo snel mogelijk naar een dierenarts. Bij verwondingen kan het zinvol zijn om zelf alvast vuil uit de wond te spoelen met lauw water en lange haren bij de wond weg te knippen (doe dit alleen als de hond dit toestaat!). Wees echter wel voorzichtig want een hond met pijn kan bijten.

Het kan nodig zijn om een snuitbandje of muilkorf om te doen om EHBO bij levensbedreigende verwondingen te kunnen geven, maar gebruik dit niet voor zaken die ook kunnen wachten tot men bij de dierenarts is.

De hond is zelf misschien bang of heeft pijn en heeft al een slechte ervaring opgelopen (dat kan ook gelden voor de hond die gebeten heeft!) Zorg er daarom voor dat u zelf de problemen niet onbewust veroorzaakt of erger maakt. Probeer zelf rustig te blijven en ga niet schreeuwen.

 • Als uw hond is aangevallen, bestaat de kans dat hij daarna bang is voor andere honden;
 • Het kan zijn dat hij hen probeert te ontlopen, maar het is ook mogelijk dat zo’n hond probeert andere honden op afstand te houden door zelf agressief gedrag te vertonen;

Soms ontstaat er angst voor honden die lijken op de hond van het conflict, soms ook voor alle andere honden of alleen in bepaalde situaties of omgevingen. Dit kan in de loop van de tijd veranderen: het kan zijn dat de hond in eerste instantie alleen op honden reageert die lijken op de hond van het conflict, maar dat hij dit gaat uitbreiden naar steeds meer verschillende honden.

Merkt u dat uw hond zich anders gaat gedragen na zo’n voorval, dan is het goed om snel contact op te nemen met een hondengedragstherapeut (zie het document ‘ Gedragstherapie voor de hond ‘). Gaat uw hond nog wel goed om met bekende andere honden, laat hem dan wel met die honden spelen of samen wandelen zodat hij zijn sociale vaardigheden niet kwijtraakt terwijl uw hond behandelt wordt voor zijn probleem.

Straf uw hond niet voor zijn angst maar ga samen met een gediplomeerde hondengedragstherapeut trainen om uw hond met zijn angst te leren omgaan. Wacht vooral niet te lang (niet langer dan 1-2 dagen), want als uw hond door agressief gedrag te vertonen er in slaagt om andere honden weg te jagen zal hij steeds zekerder en volhardender worden in dat gedrag.

 • In veel gevallen is de eigenaar van een hond aansprakelijk voor de schade die zijn dier toebrengt;
 • Bij hond-hond conflicten is het soms lastig te bepalen in welke mate beide eigenaars ‘schuld’ hebben aan een bijtincident;

Dat kan van invloed zijn op wie er wat moet betalen. In bijna alle gevallen is het verstandig om gegevens uit te wisselen als uw hond betrokken is bij een bijtincident. Neem contact op met uw WA-verzekering voor de afhandeling. In elk geval is het (indien mogelijk) verstandig om gegevens van getuigen te verzamelen en eventueel foto’s te maken.

 1. Het komt voor dat een van de eigenaren agressief en/of bedreigend reageert;
 2. In dat geval is het wellicht niet verstandig uw gegevens zomaar uit te wisselen;
 3. Is dit het geval of vertrouwt u de situatie niet, bel dan de politie via 0900-8844 of eventueel via 112  bij acute bedreiging;

Wordt uw hond aangevallen door een andere hond dan kunt u ook aangifte doen bij de politie. Meer over het doen van aangifte leest u hier..

Wat zijn de symptomen van hondsdolheid?

Wat zijn de ziekteverschijnselen van rabiës? – Rabiës begint met griepachtige verschijnselen zoals koorts. Vervolgens kunnen er spierkrampen, stuipen en/of verlammingsverschijnselen optreden. Uiteindelijk treden er slik- en ademhalingsproblemen en soms watervrees op.