Wat Betekent Het Als Een Hond Gaapt?

Wat Betekent Het Als Een Hond Gaapt
Andere redenen waarom een hond gaapt – Wanneer een hond moe en slaperig is en zich eens lekker uitrekt, zien we vaak dat hij/zij geeuwt. Net als bij mensen is dit een teken van ontspanning. Maar, ook in de compleet tegenovergestelde situatie, namelijk stress, zal een hond vaak gaan gapen.

  • Dit kan zowel in positieve als in negatieve stresssituaties voorkomen;
  • Positieve stress zien we bijvoorbeeld bij opwinding als de riem gepakt wordt om te gaan wandelen;
  • Voorbeelden van negatieve situaties zijn straffen, ruzie/geschreeuw in huis, optillen/hanteren en het overvragen van de hond tijdens trainingen;

Ook kan het voorkomen tijdens interacties met andere honden. Dit gapen in stresssituaties noemen we ‘overspronggedrag’. Het is een manier om zichzelf te kalmeren, maar ook een manier om met andere honden te communiceren.

Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?

Wat Betekent Het Als Een Hond Gaapt Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.

In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt. Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag.

Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.

See also:  Welke Voeding Is Het Beste Voor Mijn Hond?

Waarom gaapt een hond als je hem aait?

Wanneer je hond zich ongemakkelijk voelt kan hij dit uiten door te gapen. Het is te vergelijken met een hond die angstig is. Een voorbeeld, je roept je hond om bij je te komen, maar eigenlijk wil hij dit niet, omdat hij nog zo lekker aan het snuffelen is.